- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Teljes a kép a OnePlus Nord CE5-tel kapcsolatban
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MasterMark
titán
válasz
scarabaeus #32676 üzenetére
Ja hogy ott változtatnának rajta akkor? Mert alapból fél colos van benne. De még akkor is minden kistele lesz ha 1 colos. A távtartóban meg nincs lencse pedig lehetne egy jó speedbooster benne.
-
scarabaeus
őstag
válasz
scarabaeus #31118 üzenetére
(Bár, ha azok a felső csíkok beleférnek egy FAT32 clusterbe, egy nagyobb kártyán mondjuk... akkor lehet viszont, hogy jórészt nincs már FAT, csak a könyvtárbejegyzésekben lévő kezdő clusterek élnek - akkor viszont lehet, hogy van mit visszahozni, mert akkor csak FAT nincs, az meg nem kell okvetlenül, bár a töredezettség betehet)
-
Jahno
veterán
válasz
scarabaeus #31114 üzenetére
Főleg ha csak a partíció ment félre. Egy megtört USB kábel sokan csinálja, vagy menet közben kihúzás. Photorec ingyen van, rá kell ereszteni kártyát teleírni, visszaolvasni. Persze ha új kínai olcsón, akkor meg ezzel kellett volna kezdeni, hátha csak 2 gigát ír a 32 gigás. Nekem van ilyen olvasóm, ami ezt csinálja és nem a kártya a rossz.
-
nagyfejü
őstag
válasz
scarabaeus #31106 üzenetére
Akkor kuka vagy javithatóak?
Ugy néz ki a kártya. -
AssAssynn
addikt
válasz
scarabaeus #31080 üzenetére
Igen, de sajnos .jpg-be kell. Méret alapján kérik... mindegy, hogy kis méretben is ugyanolyan a felbontása és minősége, a méret számít nekik...
-
Teasüti
nagyúr
válasz
scarabaeus #30303 üzenetére
Jah, az.
Amúgy a kutatók dolgoznak vmi lapos lencsén (konkrétan "flat lens" néven dobja ki), ami talán a nem túl távoli jövőben áttörés lehet ezen a területen. Elvileg ezzel már "fókuszmentes" kamerát lehet készíteni. -
Picco
addikt
válasz
scarabaeus #29466 üzenetére
uhhbazz, orok halam hogy ezt igy begepelted, ki is probalom felfrissult neuronokkal holnap reggel
-
scarabaeus
őstag
válasz
scarabaeus #29465 üzenetére
Részletesebben:
Egy létező CSV-mből, amiben mindenféle más mező is volt, meghagytam most a GPS-es mezőket (EXIF és XMP). A formátum miatt egy példát is hagyok benne:SourceFile,EXIF:GPSLatitudeRef,EXIF:GPSLatitude,EXIF:GPSLongitudeRef,EXIF:GPSLongitude,EXIF:GPSTimeStamp,EXIF:GPSMapDatum,EXIF:GPSDateStamp,XMP:GPSLatitude,XMP:GPSLongitude,XMP:GPSMapDatum,XMP:GPSDateTime
20110610_Rauenstein.jpg,North,50.951887,East,14.062091,15:24:10,WGS-84,2011:06:10,50.951887,14.062091,WGS-84,2011:06:10 15:24:10ZTehát, a magyar Exceltől eltérően, a csv tényleg vesszővel tagolt lista legyen, számokban tizedespontot használjon. Az időpont UTC legyen, az XMP:GPSDateTime mező végére kell a Z. Ha már van GPS-es EXIF és XMP mező a fájlban, és csak a koordinátát akarod felülírni, akkor persze a fenti listából nem kellenek az időpontok. Ha csak az EXIF módosítása kell, akkor pedig hagyd ki az XMP kezdetűeket.
Egy ilyen csv-t a következő parancs olvas be, és módosítja azon jpg fájlok EXIF és XMP mezőit, amelyek nevét megtalálja a listában:
exiftool -csv=lista.csv *.jpg
Ha felül akarjuk írni az eredetit (mert eleve másolatokon csináljuk), akkor:
exiftool -overwrite_original -csv=lista.csv *.jpg
(ilyenkor nem hagyja meg az eredetieket, a fájlnevük végére hozzácsapva, hogy "_original")Ha külön könyvtárba akarjuk tenni a módosított képeket, akkor:
exiftool -csv=lista.csv *.jpg -o célkönyvtár\
A célkönyvtárat létrehozza, ha nem létezik.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
scarabaeus #29092 üzenetére
de a halszemmel, úgy, hogy a képsarkokat a gömb pólusaihoz forgatja, elegendő ez is, hogy körbeforgatva meglegyen a gömb
Akkor már értem miért áll pár képen olyan fura szögben a kamera. Viszont a képsarkok felteszem elég kicsi szélességet fednek le alul és felül. -
Teasüti
nagyúr
válasz
scarabaeus #29089 üzenetére
Néztem róla videót. Ez csak egy tengelyes ahogy látom. Bólintás nincs.
Mondjuk a gömb panoráma tényleg pepecs dolog, főleg utána még lógasd be a kamerát figyelve az árnyékokra.
Mennyit vándorol a nodal pont a fókusszal? Ez csak ilyen elméleti probléma, vagy azért a végtelen és a közelpont között több mm-es eltérés lehet? -
Teasüti
nagyúr
válasz
scarabaeus #29087 üzenetére
És milyen megoldást nyomtattatok hozzá? Gondolom egy egyszerű állványtalp lesz az, kimért furat távolsággal.
Meglepne legalábbis, ha DIY két tengelyes konzol lenne. -
Teasüti
nagyúr
válasz
scarabaeus #29085 üzenetére
Zoom objektíven mozog a nodal pont is?
Illetve bólintás közben hogy oldják meg az eltolást? Vagy az már nem fontos, hogy a bólintás is a nodal pont körül történjen?
Gondolom ha a vízszintes tengelyen számít 1-1 mm, akkor a függőleges tengelyen is.
Szívesen kipróbálnám a dolgot, nyomtatni/rajzolni tudok magamnak. Van UWA lencsém is hozzá, meg állvány, wifi képes vázzal. Meg bármikor elküldhetnek minket kényszerszabira is. -
Teasüti
nagyúr
válasz
scarabaeus #29078 üzenetére
Hát ez elég pepecs.
Paralax hiba az jogos, ez nekem is feltűnt. Gondolom úgy lenne kívánatos, hogy a front lencse felületének és az obi tengelyének metszéspontjára helyezni a kamera forgatásának origóját.
Nem is láttam még ilyen állványt, de meglepődnék ha nem lenne hozzá segédeszköz. Vmi hasonlót képzelek, mint egy gimbal. Csak nem a súlypontra pozícionálni, hanem a front lencsére.
Az állvány helyéről hogy csinálsz képet? Belógatod a kamerát egy monopodról?Egyébként most jutott eszembe, hogy a drónok is csinálnak már 360-as panorámát.
Ezt Izlandon lőttem egy Mavic Air-rel. A telefonhoz képest ez már elég kifinomult.Mondjuk azért egy drónt elereszteni beltéren ingatlan fotózáshoz nem a legjobb ötlet.
Meg közeli tárgyaknál ott is lenne paralax hiba, mert a drón csak a saját tengelye körül fordul el. -
Teasüti
nagyúr
válasz
scarabaeus #29036 üzenetére
Ennyi erővel ki lehetne próbálni a sima Merge Photo-t LR-ben és megnézni mit csinál a deghosting.
-
t72killer
titán
válasz
scarabaeus #28708 üzenetére
Én közvetlen a photolab-ban (3.0) válogatok, de rating nélkül: ami nem tetszik ->kuka, pont.
-
topikk
senior tag
válasz
scarabaeus #28592 üzenetére
De RAW képekre van a Lightroom-ban egy Manual fül, ha arra kattintasz akkor nem a beépített korrekciót kapod.
-
PuMbA
titán
válasz
scarabaeus #28594 üzenetére
Most mit mondjak erre. Minden technikai újdonságot bele bírnak rakni ezekbe az új MILC csodagépekbe, de elég szomorú, hogy még mindig nem sikerült teljesen a DSLR-ek kisebb-nagyobb testreszabhatóságát / fortélyait átvenni. Mi a töknek fogják vissza magukat a MILC gyártók, érthetetlen
-
PuMbA
titán
válasz
scarabaeus #28592 üzenetére
Az lehet, de az összes Canon DSLR-en például kikapcsolható
Egy igazi profi gépen minden kis biszb*szt tudsz állítani, annyi beállítás van, hogy hihetetlen. Nem akar helyetted gondolkodni semmiben sem, mindent felülbírálhatsz.
-
PuMbA
titán
válasz
scarabaeus #28590 üzenetére
Tudom, de akkor is vannak, akik nem használják. A gépeken is kikapcsolhatod, hogy a JPEG-ekre ne alkalmazza, tehát megengedi a gyártó, hogy kihagyd akkor is a korrekciót, ha nem akarsz RAW feldolgozással foglalkozni
-
t72killer
titán
válasz
scarabaeus #28527 üzenetére
A gimp+Hugin-t fogom legközelebb kipróbálni.
-
ToBeY
nagyúr
válasz
scarabaeus #28525 üzenetére
Köszi majd kipróbálom,hogy ne élőben kelljen ezzel szenvednem.
-
tirszin
senior tag
válasz
scarabaeus #28339 üzenetére
Köszönöm! Kipróbálom az IPTC-t.
Azt kell még megoldanom, hogy a kulcsszavakra "és" kapcsolattal is tudjak keresni. Szóval például a család és a Balaton és a ősz egyszerre teljesüljön, csak az ilyen képeket listázza. Remélem, ezt is össze lehet majd valahogyan hozni vele. -
Teasüti
nagyúr
válasz
scarabaeus #28296 üzenetére
Igen, arra!
Ez ahogy látom a vízfelszín okozta fényjáték.
Viszont nem vízalatti a fenti kép, hanem ennek a szökőkútnak a peremén egyensúlyozva sikerült összehozni valahogy, a vízfelszínnel egy magasságban. De hogy... Mit láthatott a kamera? Az aláhulló vízcseppek alkothatták? Ahhoz meg túl hosszú a hullámforma, nem? -
gorog00
csendes tag
válasz
scarabaeus #28259 üzenetére
Látszik nem vagyok szakmabeli.. akkor konkrétizálva:
egy 850nm-en dolgozó infravető lámpa látható forrásfényét szeretném elrejteni. laikus elméletem szerint ha elé rakok egy 820-as szűrőt akkor az elrejti. Csak épp amiket látok lencséket pont az ellenkező irányban szűrnek.
Ha esetleg valaki tud ilyen lencsét linkelni azt megköszönném. -
KelemenUhr
aktív tag
válasz
scarabaeus #28247 üzenetére
4200x2300 kb. az összes +6- pár pixel. Fogalmam sincs mi alapján alakul amúgy a fájlméret, van hogy tizen mb, van, hogy 2 és nem feltétlen látok összefüggést a tartalmával. Van egy pályázat, elektronikusan megy és a rendszer csak 5 mb-tól fogadja el, hiába megfelelő a felbontás...
-
rednifegnar
senior tag
válasz
scarabaeus #27045 üzenetére
hat ez olyan dolog hogy a canonnak is van 50-90-135 milis ts-e obija, de valoszinuleg a gyakorlatban nem sok hasznuk van. persze lehet muveszkedni a shiftel, meg kaja fotonal jo, de eleg korlatozott cuccok, plane az aruk mellett (500e-1k).
-
kuruc01
tag
válasz
scarabaeus #27029 üzenetére
Köszönöm a választ!
-
törölt tag
válasz
scarabaeus #26998 üzenetére
Én meg épp fordítva voltam vele, a legelső digitális fényképezőgépemet (egy HP kompakt volt) amikor megvettem, még nem volt egyetlen pendrive-om sem, így néha sima adatátvitelre is használtam két PC között (USB 1.0 lehetett talán). És visszasírom az AA gurigaakukat (más eszközökben is), amikkel sokkal kevésbé voltam kiszolgáltatva a gyártónak, illetve a modell népszerűségének.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
scarabaeus #26998 üzenetére
Ugye az AC-s wi-fi kapcsolatot már említettem, de amúgy ami szerintem ideális megoldás lenne, az egy dokkoló, mint az üzleti laptopoknál. Ott van az asztalodon, csak ráteszed a gépet és nem csak tölt, de másolhatsz vele fájlokat, elvégezhetők lennének a firmware frissítések. De tovább is megyek, mehetne vele a tethering vagy az élő videózás is, egy csomó Youtube videós imádná, hogy mindenféle third party megoldások nélkül használhatnák "broadcast" célokra a kamerát, esetleg a felvett anyag már azonnal ott van a Premier Pro timeline-on másolgatás nélkül.
De hát ugye ez sci-fi. A tradicionális fényképezőgép gyártók a tech ipar legbegyöpösödöttebb nagypapái. Mikor beleteszik a 2 milliós csúcsgépbe is a szaros USB 2.0 csatlakozót, meg az N-es Wi-Fi modult, akkor érződik, hogy mennyire beleszarás megy náluk az ilyesmibe.
-
.mf
veterán
válasz
scarabaeus #26904 üzenetére
Eh, valamiért úgy emlékeztem, nyílt... Na mindegy, lehet jövő hétvégén bringával bejárom a környéket, akkor már csak megtalálom
-
.mf
veterán
válasz
scarabaeus #26894 üzenetére
Ilyenkor bezzeg nem jönnek azok a képek szembe guglin, éljen Murphy
Csak sikerült párat bányászni Pestenfotóztamból:
Talán ez lehet az S-kanyar: [link]
De ez most kicsit jobban tetszik: [link]
Ez lehet, hogy ugyanaz a hely: [link]
És van ez is: [link]
Ez se rossz
Aztán lehet, hogy csak alagút lesz belőle, mert már nincs sok idő -
rii
nagyúr
válasz
scarabaeus #26675 üzenetére
... ezt a gondolatmenetet továbbkövetve, ha ilyet csinál próbáljak meg teljesen máshova fókuszálni, mert ha félig lenyomom akkor az autófókusz újra számol ....csak eddig mindig ugyanoda fókuszáltam, mert a gombhibája meg se fordult a fejemben ....
-
válasz
scarabaeus #26631 üzenetére
Külső alatt usb-st értel vagy van dokkolód amibe belső vinyókat tudsz tenni?
-
ivcsi86
tag
válasz
scarabaeus #26611 üzenetére
27mm? Nekem egy-két tesztből sokkal szélesebbnek tünt. Lehet hogy szoftveresen dolgozza át valahogy?
-
törölt tag
válasz
scarabaeus #26573 üzenetére
Ó az más. Azt hittem valami szoftveres hülyeség. Akkor használni fogom, ha olyan képet csinálok majd. Van hosszú expóidős zajszűrés opció, az lesz az gyanítom.
De nem szoktam erőltetni a sötét képeket vele, mert hát 1 col az 1 col, meg a kitobi fényereje sem nagy eresztés. Mármint sötét témákra, mert amúgy jópofa gép, én szeretem. Csak szereti a napsütést.Tervezem megvenni neki a fix 18.5-ös obiját (ekv 50mm) f1.8, azzal azért elég jót ugrana a minőség.
Kár, hogy EU-n belül nincs eladó, hiába nézem már egy ideje ebay, amazon. Japánból hozatva viszont 60 ezer körül lenne az ára, azért az húzós. Oké, később lehet alárakni J5 vázat ami szenzorban sokat fejlődött, de ha halott platform ha nem, ez a kategória egyszerűen túlárazott. Nem véletlenül jutott oda, ahova. Túl közel van a m4/3 áraihoz. -
GoTReX
őstag
válasz
scarabaeus #26489 üzenetére
Szóval egy mobil /camera fekvőben kisebb levágásokkal fent és lent még jó lehet , a lényeg hogy azután konvertáljam a kért felbontásra.
-
GoTReX
őstag
válasz
scarabaeus #26476 üzenetére
Teljesen igazad van, torzítás egyáltalán nem lehet opció. A kérdés arra irányult hogy van-e mód arra hogy a kép már ebben a formátumban készüljön (Arányban) , mert ha vágásra kerül a sor akkor nehéz a fényképezéskor megbecsülni hogy kb mennyi fog leesni. Amúgy elvileg ez az Aspect Ration pontosan 260 : 127-hez.
Komolyan nem értem , miért nem lehet egy szabványt követni.Szóval te azt javaslod, hogy PS-ben állítsam be ezt az Apectet és úgy vágjak, jól értem?
-
updog
őstag
válasz
scarabaeus #26476 üzenetére
" a 4:3 SD adás legyen széthúzva,"
Régebbi tv-műsoroknál a mai napig ez a helyzet (legalábbis az én TV-m nem tudja eldönteni hogy milyen adást kap forrásnak) így legutóbb a Rém rendes családot néztem másfélszeres horizontális szorzóval
Bakker, ez már "régebbi"nek számít...
Azzal egyetértek hogy a mai világban akárhova torzított képet kitenni nagyon gáz.
-
ph2012
senior tag
válasz
scarabaeus #26441 üzenetére
Köszönöm, megtaláltam. Jó hír, hogy kiírja a képpontokat.
Következő kérdésem, hogy a makrót automatikusan kapcsolja be a fényképező? Ha közel viszem valamihez a fényképezőt akkor a képernyőn megjelenik a makró szimbóluma. Van makró gomb is de hiába nyomom meg nem vált át makróba a fényképező.
Továbbra is a Canon Powershot SX620 HS fényképezőről van szó.
Hogy kell bekapcsolni a makrót? Köszi a választ.
-
törölt tag
válasz
scarabaeus #26254 üzenetére
Benne volt már egy hete. Akkor a másik ment tönkre. Annyit nem ér, hogy szervizbe vigyem ezzel.
Mondjuk nem értem, 8 évvel ezelőtt még nem kőkorszak volt, hogy nem tudtak volna akkukivétel nélküli töltést megoldani. És ez nem egy profi gép, hogy hú most lemerült és gyorsan akkut cserélek, hogy tovább fotózzak, ezért nem kell bele töltő se. Ebbe pont, hogy kellett volna. A töltőelektronika úgy is a töltőfejen van, nem a gépben. -
törölt tag
válasz
scarabaeus #26244 üzenetére
Azaz, a második kép az él, lélegzik, beszél hozzám.
-
törölt tag
válasz
scarabaeus #26183 üzenetére
Az jól hangzik. Tudom a J1 már nem mai darab, de fillérekbe kerül és a telefonokról extrém előrelépés. Csak lehetőleg ne menjen tönkre két kattintás múlva.
Lumia 550 nagy visszalépés a 800 után, sokkal rosszabb minőségűek a képei, beégés, dinamikátlanabb, műszínű, mosott, persze felsőkategória kontra alsókategória nem is várhatunk mást hiába vannak évek a két telefon között, ráadásul szerintem a sok leejtés miatt meg is sérülhetett, mert teletolja színes sávokkal a képeket és ez pár hónapja jelent meg. Szóval mindenhogy felejtős lett, már rég meg kellett volna vennem a J1-et.
Legalább körvonalazódik, hogy később van-e értelme komolyabbat venni vagy jobb ha maradok a családi képek készítésénél. -
donbig
tag
válasz
scarabaeus #26055 üzenetére
Köszönöm a segítséget, akkor nem kínlódom velük tovább. 2013-as osztályképek, már nincsenek meg SD-kártyán, csak pendrive-ra lett lementve sajnos.
-
GoTReX
őstag
válasz
scarabaeus #26027 üzenetére
Huha....Hmm próbálkozom, de nagyon sajnálnám ha elveszne belőle mert nem számoltam bele.
Szuper jó képek lettek.(képességeimhez képest) Esetleg megmutassam miről lenne szó?
-
GoTReX
őstag
válasz
scarabaeus #25738 üzenetére
Kábelt nem kaptam hozzá és ami van USB az nem olyan USB, ami HDMI az nem olyan HDMI. Bakker de jó hogy ennyi szabvány van
Mindegy , holnapra szerzek.
-
GoTReX
őstag
válasz
scarabaeus #25733 üzenetére
Köszönöm. Pontosan mi a teendőm ezzel így? Nem tehet kárt a belső szoftveren?
-
DrojDtroll
veterán
válasz
scarabaeus #25149 üzenetére
köszönöm szépen
28mm-es obitól nagyobb látószögű kellene?
-
Speeedfire
félisten
válasz
scarabaeus #25017 üzenetére
-
Terentius
őstag
válasz
scarabaeus #24883 üzenetére
Kipróbáltam a Recuva nevü programot, azzal visszaszereztem 1,55 gb adatot. Az a helyzet,hogy a törlés a tudtom nélkül történt már 2 hete. Azóta már sok minden lett írva a hdd-re. Most futtatom a PhotoRec-et, hát kíváncsi vagyok. Androidra is tudtok egy alternatívát sd kártyára?
-
ledger
tag
válasz
scarabaeus #24550 üzenetére
Nos, végül sikerült helyre hozni a képeket. :-)
Az anomália okára nem jöttem rá nem tudom mi okozta ezt az egészet.
Vírust kizárom, a gépen eredeti win10 opr. fut és Kaspersky vírusirtót használunk, a történtek után sd kártya hdd ellenőrzés megvolt nem talált fenyegetést. A képnézegető?... nem hinném, évek óta ezt használom (XnView) , a scannelőt is tudja kezelni, nekem bejön, és Ingyenes...
Recuva nem talált semmit a kártyán, ami segített az az Ashampoo Photo Recovery. mind a 64db képemet visszakaptam, egy kolléga gépén fent volt a progi, ezért nem próbáltam a PhotoRec-et, de az lett volna a következő :-) Köszönöm a segítségeket
Végezetül a kártyán ugyan úgy maradtak azok a zagyvalékos mappák megnyithatatlan módon, legelőszőr a gépre másolt képek, ugyan úgy megnyithatatlanok, a recovery progi egy külön mappába hozta vissza a képeket az SDkártyáról , tökéletes minőségben mindet. Lehet a kártya lessz a a ludas? de hát felmásoltam a gépre egyszer végignéztem,... szóval nem értem na mindegy...Otthon majd tesztelem, egy lassú formázás után.
-
válasz
scarabaeus #24403 üzenetére
Köszönöm a tippeket mindenkinek!
-
válasz
scarabaeus #24331 üzenetére
Ha itt a csúszkákat tologatod, attól a másik panel lesz mozgásban.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
scarabaeus #24284 üzenetére
Szerintem csak ez a kép áll rendelkezésére, másképp megmérné...
-
scarabaeus
őstag
válasz
scarabaeus #24283 üzenetére
(Ja, és lehet, hogy megéri megnézni ugyanabból a kameraállásból, hogy egy milliméterpapírról készült képen hogyan torzulnak méretek az objektívnek felróható hibából - torzítástól)
-
Speeedfire
félisten
válasz
scarabaeus #24242 üzenetére
Nekem is csak így fér el épphogy. A gépen van a kitobi 14-42, és a kis rekeszben pedig a 40-150. De egy szöget nem bírsz oda rakni melléjük, mert annyira tele van és feszül a táska.
-
válasz
scarabaeus #24105 üzenetére
-
copass
veterán
válasz
egy monitor előtt megoldják az egész ügyet. velldón!
-
Fary76
újonc
válasz
ideális lenne
sőt tökéletes
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
scarabaeus #24077 üzenetére
Templomtornyokhoz kéne. Esetleg 3.5t alatt, ahová a Cargo-Bullosak nem hajthatnak be?
-
Zozzant
addikt
válasz
scarabaeus #23889 üzenetére
Ezazzz! "Lassított nézet, A dolog lényege, hogy a megörökíteni kívánt pillanat után dönthetjük el, hogy az előző pár másodpercből melyik képet érdemes megtartanunk. "
Köszi! -
girátor
csendes tag
válasz
scarabaeus #23861 üzenetére
majd' 6 órán át dolgozott és mindent helyrerakott! ezer hála!
-
pibácsi
senior tag
válasz
scarabaeus #23632 üzenetére
Köszi a válaszokat faki, MrChris és scarabaeus!
A Rawtherapee programmal konvertálgattam a továbbiakban. Teljesen igaz, hogy nem veszi figyelembe a geometriai beállításokat, külön kell igazítgatni saját belátásom szerint, hogy jó képet kapjak - ami viszont nem biztos, hogy megegyezik a felvett képpel. Itt viszont a tényleges RAW alapot veszi figyelembe, a beépített jpeg-et nem. A beépített Jpeg-ről én nem is tudtam, emiatt aztán kavarom, mivel én nemigen foglalkoztam eddig RAW fájlokkal. Dehát mostmár ezt is tudom ill. azt, hogy ez a beépített jpeg méret gépenként változó és, hogy ezek a nézegetők csak ezeket a beépítetteket adják visza - amik viszont jók. Hát talán ennyit, úgy néz ki, hogy maradok a Jpegnél, annál is inkább, mivel mind a két gép - Lx7, XZ-2 - nagyon szép Jpeg képeket állít elő a megadott Mpix méretben.Üdv. Pibácsi
-
pibácsi
senior tag
válasz
scarabaeus #23618 üzenetére
A fehér kontúrral kapcsolatosan kisérleteztem az LX7 RAW képeivel. Ugyanazokat a felvételeket próbáltam párhuzamosan a gépi Jpeg-ből is. A RAW-nál nem látszik, így úgy tűnik, hogy a Jpeg motor van túlfeszítve, túlélesítve. Ha leveszem a gép beállításánál az élességet –1 (vagy-2)-re, akkor elfogadható a fehér csík, de akkor, ahogy írtam is romlik a kép. Kénytelen vagyok az alapbeállítosokat alkalmazni. A gépből kiadott Jpeg képek viszont egyébként nagyon jók. (talán jobbak, mint ugyanazok a RAW képekből előállítva).
A RAW kisérleteknél figyeltem meg – mivel én még nem foglalkoztam sokat ezekkel – , hogy különböző gépek RAW képeinek az alapmérete nem ugyanaz, mint ami meg van adva.
Pl. az LX7-nél a RAW-nál a 3648x2752-es a képméret 11,7 MB-al, ugyanakkor a tényleges – a konvertáló által beadott – képméret 1920x1440. Az Olympus XZ-2-nél a RAW méret 3984x2986, és 18.9MB, a konvertáló szerinti tényleges méret 3200x2400. A Conon esetében a megadott RAW méret 4048x3048, 16MB, de a tény méret 1600x1200. Hogy van ez?
Az alap RAW képek mérete miért nem a megadott? Viszont konvertáló függő. Mást mutat egy Rawtherapee, vagy az Oly saját konvertálója, ami a nagyobb méretet adja, vagy pl.egy FastStone Image Wiever. Ez utóbbi – ami szépen visszaadja a RAW képeket - adja ezeket a kisebb méreteket, de ugyanakkor a Jpeg-eket méret szerint rendesen beadja. Mondjuk RAW esetekben a helyfoglalás is eltérést mutat. Pl. az Olynál 18.9MB, de ott meg is látszik a képminőség.
Eléggé belekavarodtam, dehát így tanúl az ember.Üdv. Pibácsi
-
pibácsi
senior tag
válasz
scarabaeus #23618 üzenetére
Köszi a válaszokat yuhui, Rapid136, scarabaeus!
Nem úgy tűnik, hogy kromatikus aberráció, mivel az általában a sarkokban jelentkezik, de az Lx 7-nél nincs ilyen, szép egyenletesek a színek. Talán az élességnél kell keresgélnem. A bemutatott képeknél - és főleg az LX7-el foglalkozom, a másikak elenyészőek - úgy van beállítva a standard állapot (én állítottam úgy), hogy contraszt +1, élesség +1. Azt már tapasztalatból tudom, hogy egyáltalán a képek szoftveres élesítésénél vigyázni kell, mert a kontúrok igencsak módosulhatnak. Érdekes módon már másfél éve csinálom a képeket ezzel a géppel, de csak most figyeltem fel rá. Visszanézve régi felvételeket ott is ott van. Ma délelőtt kisérletezgettem külön az Lx7 géppel. Én is az élesítésre gyanakszom, mivel ha nullára, sőt -1 esetleg -2-re vettem az élességet contraszt nullánál, akkor javult a helyzet, viszont nyilván romlott a kép. Ha levettem az élességet és a contrasztot is -2-re, akkor viszonylag elfogadható a kontúr, dehát akkor meg a kép összességében nem mutat valami jól. Végül a contraszt +1 és az élesség nulla az aminél maradtam, de nem az igazi. Lehet, hogy tényleg a Jpeg motor ilyen, mivel hasonló emelt contraszt/élesség beállításnál az Oly Xz-2 jól dolgozik. Elvétve ott is van néha kiugrás, de elenyésző.
Lehet, hogy az Lx7-nél ez tipushiba? Megpróbálom RAW képekkel is, ha ott nem jelentkezik a fehér kontúr, akkor biztos, hogy a Jpeg átalakító dolgozik így. Rákérdezek a Pana szervízbe, hogy ez javítható-e, vagy gyárilag ilyen. Nem tudom, más Lx7 tulajdonosnak mi a tapasztalata, de az is lehet. hogy csak engem zavar.
Minden esetre köszönöm a válaszokat, valamennyivel előbbre jutottam ugyan, de muszály kompromisszumot kötnöm úgy látom.
Üdv. Pibácsi -
bendefeco
tag
válasz
scarabaeus #23497 üzenetére
Nekem gx80 van és egyáltalán nem bántam meg, hogy ezt vettem
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
scarabaeus #23487 üzenetére
Hú, ez jó szűkszavú magyarázat lett.
fireman123: az ND szűrők kettő hatványaival vannak elnevezve, így az ND8 (ami a fény nyolcadát engedi át) 3 EV-vel (= f4 és f11 közötti fényerő különbség), az ND1000 (ami a fény 1024-ét engedi át) 10 EV-vel csökkenti a fényt.
Szerintem nem annyira jó ötlet egymásba csavarni a szűrőket, nagylátón vignettálhat, illetve a minőséget jobban ronthatja. Inkább az ND16-ot választanám. A rekesz / érzékenység állításával 2-3 FÉ-t lehet csalni a megfelelő záridőhöz. -
válasz
scarabaeus #22685 üzenetére
köszönöm
-
Cheesy
őstag
válasz
scarabaeus #22674 üzenetére
Kipróbáltam másik gépen, másik kábellal. Nincs hiba egyetlen képben sem miután PC-re másoltam.
Ma kipróbáltam azzal a kábellal a saját PC-men, gond nélkül felmásolta képeket és nincs hiba. Ugyanazokat a képeket is felmásolta hiba nélkül, ami tegnap hibás volt.
A fényképezőn természetesen belenagyítva, nem csak az indexképeket nézegetve ellenőriztem a képeket, azon egynél sem volt hiba, már a tegnapi hibás másolás idején sem.
Viszont valahogy túl egyszerű volna az USB kábelra fogni a dolgot.Képekben random mód előtűnő hibák nálam jópár éve jelentkeztek még előző konfigon, ez ma beugrott. Már csinálom a Memtest86 boot usb-t... a memóriákat leellenőrzöm vele.
-
frankstork
aktív tag
válasz
scarabaeus #22579 üzenetére
Eddig értem. De honnan tudjam ki hazudik? (Gondolom nem a ps, de csak tipp )
Köszi a választ, menézem az irfanos beállítást. -
StLui
veterán
válasz
scarabaeus #22526 üzenetére
Köszi, de látom 200usd, nekem max egy app árát érné meg, néhány usd, a nyaralós képekkel való bohóckodás, azért is kellene valami tök egyszerű, jó lenne a goggle amit csinál minőségre bőven, de párat nem vesz észre, én meg nem tudom megadni neki, hogy azt is szeretném
-
pibácsi
senior tag
válasz
scarabaeus #22485 üzenetére
Szia scarabaeus!
Köszi szépen a részletes és magas szinvonalú leírást. Úgy látom, nagyon otthon vagy ebben. Természetesen mindíg tanúl az ember, pláne ha ilyen jól összeszedett a leírás. Szép munka.
Üdv. Pibácsi
-
pibácsi
senior tag
válasz
scarabaeus #22483 üzenetére
Szia scarabaeus!
Igazad van, az Irfanview-nél ez a két funkció az eszközöknél külön ki is van emelve. Bár a vágásra csináltam próbát mindkét progival ugyanarról a képről egy részt kinagyítva (amennyire még engedi) és még ezt is benagyítva néztem, de én nem látok különbséget, viszont ettől még nem biztos, hogy igazam is van.
Üdv. Pibácsi
-
psg5
veterán
válasz
scarabaeus #22476 üzenetére
Próbálom is,koszi a tippet.
-
looser
addikt
válasz
scarabaeus #22473 üzenetére
Hát ez szuper, köszönöm! Ez a stuff van vagy 15-20 éves, szerintem még w9x korszakban is találkoztam vele...csak elfelejtődött. Köszönet!
-
Potyka03
senior tag
válasz
scarabaeus #22464 üzenetére
Köszönöm szépen a választ.Már csak egy kérdésem lenne. Melyik a jobb fényképezőgép:
Lumix FZ30 vagy Samsung PL120?
Csak mert most az FZ30-ast vettem,de elötte PL120-som volt/van -
VÁMpír
aktív tag
válasz
scarabaeus #22455 üzenetére
sajnos nem, belülről tűnik porosnak.
-
LordAxwell
senior tag
válasz
scarabaeus #22260 üzenetére
Ha ebből a hozzászólásból nem értettem mindent, akkor még igazi hobby fotós se vagyok mi?
-
YM
senior tag
válasz
scarabaeus #22258 üzenetére
Direkt nem tettem konkrétabban a kérdést, hogy többen tudjanak válaszolni rá.
-
Kreash
aktív tag
válasz
scarabaeus #22185 üzenetére
Rendben,köszi szépen
-
Teasüti
nagyúr
válasz
scarabaeus #22139 üzenetére
Én erre gondoltam:
t: 0...1
R(t) = R0 * t + R1 * (1-t) -
Teasüti
nagyúr
válasz
scarabaeus #22137 üzenetére
Tehát ha jól értem a pixel színe egy az egyben a két szín összeadása az áttűnés arányaiban?
Tehát két tetszőleges színnek veszem a százalékos arányát és összeadom őket kapva egy harmadik színt.
És ez egy monitoron azt a látszatot kelti, hogy pl. a zöld áttűnik vörösbe?
RGB ledeknél még tesztelnem kell akkor milyen összhatást ad a (narancs)sárga. -
Teasüti
nagyúr
válasz
scarabaeus #22135 üzenetére
De technikailag ez hogy tortenik? Ha a pirosat athuzom zoldbe, akkor menet kozben sargat kapok.
Ha egyszerre egy csatornat halkitok el, akkor az meg sima fade out/in. Vagy nem ertem mire gondolsz. -
válasz
scarabaeus #21929 üzenetére
Köszönöm szépen
Azt hiszem el látogatok az egyik virág boltba jövőhéten -
net91
senior tag
válasz
scarabaeus #21520 üzenetére
Köszönöm a választ.
-
net91
senior tag
válasz
scarabaeus #21518 üzenetére
Pedig gondolkoztam SDXC kártya vásárlásán. Akkor felesleges lenne gyorsabb kártyát vásárolni bele?
-
Balinov
titán
válasz
scarabaeus #21299 üzenetére
-
scarabaeus
őstag
válasz
scarabaeus #21243 üzenetére
CCD, persze, az FZ50-ben CCD volt, ahogy te is írod.
(Más: a világos képeken annyira nem észrevehető, mivel a csík is világos. A zajszűrő algoritmus is nekimegy a csíknak. A kisebb felbontásra (akár gépen belül) leméretezett képek esetén is jobban beleszól a környező pixelek hatása a csíkba, de attól az akkor is észrevehető marad, sötét háttérnél mindenképpen.)
-
xXxian
senior tag
válasz
scarabaeus #21079 üzenetére
Miket tudsz te!
-
xXxian
senior tag
válasz
scarabaeus #21076 üzenetére
akkor újra:
-
qMAGICq
tag
válasz
scarabaeus #21054 üzenetére
Értem.
Még egy kérdés.
Teljesen elmodódott hátteret szeretnék.
Rekeszt minimumra 4 körülre rakom
Zoom ot maximumra 50mm re
Iso t leveszem 100ra
Záridő 1/10 kbNem rossz de nem.mossa el teljesen.
Mivel lehetne még jobban összemosni? -
Ricardo128
senior tag
válasz
scarabaeus #20764 üzenetére
Az lesz az, köszönöm!
-
fefe9
tag
válasz
scarabaeus #20350 üzenetére
#20350, scarabaeus, #20351, copass: köszönöm a válaszokat. Akkor félreteszem a kártyát, szerencsére van másik, amit tudok használni, és beszerzek egy olvasót.
-
aleister
veterán
válasz
scarabaeus #20187 üzenetére
"exif info from jpeg files"
No akkor erről ennyit.
-
berobi78
tag
válasz
scarabaeus #20187 üzenetére
köszi, ez jó!
-
cidalain
veterán
válasz
scarabaeus #20047 üzenetére
ennyire nem csak kicsit újabb, 1-2 évvel, A820-as
este teszek fel képeket, mert nem ilyen mint az oldalon. nem egy katyvasz az egész.
bár ahhoz a házikóshoz hasonlít... -
tDr1v3r
veterán
válasz
scarabaeus #19845 üzenetére
Itt is az lesz valszeg... de azért enyhén szólva is gáz ez.
-
törölt tag
válasz
scarabaeus #19268 üzenetére
Igaz!
Köszönöm a segítséged! -
törölt tag
válasz
scarabaeus #19266 üzenetére
Ez jó ötlet!
De amikor a baloldali másolt részt a szerkesztés után visszarakod a helyére, akkor tulajdonképp nem helyeződik át máshova az a csík is?
(Ha hazaértem kipróbálom.)Veled emaileztem amúgy?
-
Roxx
tag
válasz
scarabaeus #19204 üzenetére
Köszi!De ugye csak annyi lehet a baj,hogy piszkos a szenzor a gépnek nem lehet baja igaz?Nemrégen vettem a gépet azért kérdem.
-
ocsi19
senior tag
válasz
scarabaeus #19141 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2954
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- LG 27UP850NP-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest