- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
-
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék megkérni minden kedves fórumozót, aki gépajánlást szeretne, hogy a Téma Összefoglalóban összeállított kérdéssorra szíveskedjen pontosan válaszolni. Így nekünk is könnyebb az ajánlás, illetve gyorsabban is megy az ajánlás.
Új hozzászólás Aktív témák
-
4264adam
veterán
Pár kép a sokat ajánlott Chieftec Apex Air házról: TUF 5070Ti-al, Be Quiet Dark Rock Pro 4 , Artic P14 és P12 ventik.
Tényleg minden szépen elfér pedig sokkal alacsonyabb mint az előző Full Tower.
felül bármilyen AIO kényelmesen elfér 360mm-ig:
-
cucka
addikt
válasz
parandroid #186642 üzenetére
Lian li o11 air mini házam van, ez már annyira modern, hogy reset gomb sincs rajta. Mondjuk nem is hiányzik.
-
parandroid
félisten
válasz
hobizoli #186641 üzenetére
Ja, amúgy én is utálom, bár civilizált (értsd: drága) lapokhoz/házakhoz adnak legalább egy adaptert, amivel egyben rá tudod dugni a lapra. Én amúgy még a reset kapcsolót is lusta vagyok bekötni néha, csak pwr switch legyen, a ledeket meg sose kötöm be. Egyáltalán, minek hdd led visszajelzés az előlapon?
Na nem mintha a power lednek lenne értelme…
Szerk.: A be quiet házamon legalább van egy dedikált világítás kapcsoló, ami az előlapi dekorcsík világítását változtatja minden gombnyomással. Mondjuk a ventik ebben nem RGB-sek, őszintén szólva azt sem tudom, hogy az alaplapomon van-e RGB vezérlő, vagy sem (asszem, nincs).
p
-
hobizoli
nagyúr
válasz
parandroid #186640 üzenetére
ezt amugy a f4szomé nem tudtak 20+ ev alatt megcsinalni, hogy egyben legyen, mint az USB is...
-
parandroid
félisten
válasz
sonny007 #186639 üzenetére
Egyrészt nem egy klasszikus mit vegyek? kérdés, másrészt ehhez tudnunk kéne, milyen kábeleid vannak, és mit hova kötöttél. Tipikusan első körben RTFM, másodszor pedig ha a reset gombra változik a világítás, az rohadtul nem resetnek van bekötve. Ugyancsak RTFM van amúgy alaplap oldalról is. Ha ez mindkettő meglett volna, akkor annyi a dolog, hogy az előlapi kábeleket a megfelelő tüskékre dugod rá:
Az alaplapodon nincs RGB vezérlő, szóval ha a színeket akarod variálni, akkor kell egy külön kütyü hozzá. A vicces az, hogy elvileg a háznak sincs ilyenje, de valamit mégis raktak bele, ha a gombra változik a szín, hogy ez hogyan van bekötve, azt így látatlanba mi meg nem mondjuk, de valószínű, hogy összekutyulták valahogy a reset kapcsolóval. Azt kell kiderítened, hogy a ventilátorok RGB csatlakozója hova van bedugva, és az a kütyü, amibe bele vannak dugva, az mivel van összekötve. Gyanítom, hogy a reset switch-el.
De ez tényleg nem a topik témája.
p
Ps.: Ezért nem szeretek olcsó házat ajánlani, főleg nem olyat, amit nem ismerek, és akkor az RGB világítás, meg az egyedi ventiszabályozás még külön egy aknamező. -
sonny007
tag
Sziasztok! Itteni ajánlásra meg is vásároltam a gépet. Össze is raktam (brutál, hogy mennyivel másabb, jobbak a mostani teknológiák
)
Az előző számítógépemet is itt segítettetek össze rakni (ami abban az időben volt megfelelő) most ezt is, így ez úton is még egyszer nagyon szépen köszönöm a hozzáértők segítségét! Nem csalódtam most se bennetek !
Viszont akadt egy kis problémám. A gépházban a ventilátorok színesen világítanak. A bekapcsoló gomb mellett található egy kisebb gomb is (ami ha jól tudom a RESET gomb szokott lenni.) Viszont ezzel a gombbal tudom változtatni a ventilátor színeit. 1db 2PIN-es csatlakozóm maradt (amire nincs írva semmi) amit ha rá dugok az alaplapi reset pontra akkor már nem világítanak a ventilátorok, de olyan mintha nem is RESET-elne.. szóval kicsit tanácstalan vagyok.
Ebben tudna-e valaki segíteni? Akár privát üzenetben
Gép leírása:
Alaplap: Asrock B650M-HDV/M.2 AMD B650 Socket AM5 Micro ATX
Gépház: darkFlash DK352 Mesh Tempered Glass Black
Köszönöm szépen! -
Maddrive321
csendes tag
Sziasztok, új gépet állítok össze, egy DeepCool CG580 4F Midi Tower lenne a ház, a vízhűtéssel van problémám, egy helyen venném az alkatrészeket és sajna a bolt ba csak fehér van az ARCTIC Liquid Freezer III 360 A-RGB-ből amit nem szeretnék, tudtok ajánlani kb ebben az ár kategóriában hasonlóan jó hűtést?
Vagy kérdés hogy ebbe a házba elég a esetleg a 240es is? köszi a válaszokat -
4264adam
veterán
válasz
TechN7ne #186621 üzenetére
Nem rossz a 265k Intel ajánlat. Viszont a 700-750k-s keretbe mindenképp ne a 2 generációval ezelőtti sokat fogyasztó 3080 10GB férjen már be. 1-2 oldalon az 5070 is megérkezett a 250-270k-s ársávba.
5070 az RTX3090 erejével bír raszteresen + FG + kisebb fogyasztás és még az mFG is ott van. Igaz csak 12GB Vram de fHD-ra jóNZXT H5: Ha előre szereli be az AIO-t semmi levegő nem jut a VGA felé ezért csak felső beszerelés ajánlott a ház gyártója ki is emeli, hogy nem fér magas ramok miatt be. 240mm ajánlott oda. Eleve az Artic vastagabb radiátoros 66mm ventikkel így az tuti nem fér el fent 280mm-ben sem.
-
4264adam
veterán
válasz
Zsombe8 #186618 üzenetére
PC1-et venném, ezt cserélném benne:
VGA: [GIGABYTE GeForce RTX 5070 WINDFORCE OC] 285k
Hűtésileg ez sokkal jobb mint a Ventus.
Mivel a házad fent fogad 240mm AIO-it így ezt venném:
CPU hűtés: [be quiet! Light Loop 240mm] 46k
Többi maradjon ahogy a PC1-ben írtad.
-
dannyl
addikt
válasz
TechN7ne #186633 üzenetére
Attól még ez nem éri meg, hogy valaha egy bivaly kártya volt. Pont. Ha ilyen kell, akkor használtan 150 körül talán megérheti, bár akkor meg inkább egy kicsivel többért van 3080 ti 12GB.
Hozzáteszem, hogy a DLSS miatt meg a framegen miatt én előbb vennék 5060Ti-t, mint ezt.
Vagy arany középútként egy 4070 (Ti)(S)-t 12GB verziót. Az is van 200 körül használtban garival. És itt is van DLSS és FG. -
TechN7ne
nagyúr
válasz
hobizoli #186630 üzenetére
Igen ,sajnos csak annyi ,ezért is ennyi
Egy csont új Tuf ,az egyik legjobb 3080 as széria tele igazi nyers erővel.
Konkrétan nálam a 320bit sávszélességével (4k 120Hz) jobban teljesített mint egy 4070 192bit ,természetesen ahol még nem fogy el a 10gb ,de jelenleg nem vészes a helyzet némi beállítás kompromisszummal.Az árát nézve ,vagy egy “normálisabb fajta” legalább három ventis 5070 árát ,közel 85-90k a diferencia -annyit viszont nem ér ,és annyival nem is jobb egy 5070.
Ritka helyzet még ha egy picit régebbi széria is ,ez egy csúcs kategóriás tele cuda magokkal ,nagy sávszélességgel rendelkező termék kimondottan jó alkatrészekkel megáldva.
Pont. -
parandroid
félisten
válasz
LittleSami #186631 üzenetére
Beárazós topikban kérdezd, légy szíves: [link].
p
-
LittleSami
csendes tag
Sziasztok! Egy gyors kérdés szerintetek mennyit ér ez a pc a használt piacon?
I5 9400f, Asus B365 M-A, Asus TuF 1660ti, 16gb ddr4 300mhz ram, Fsp 600w, Zalman s3 ház, Be Quite Pure Rock 2 proci hűtő, 128gb ssd. Köszönöm a segítséget! -
-
cucka
addikt
válasz
Szerintem már írták, abba az nzxt házba nem fér be a 280-as radiátor, amit kiválasztottál.
Előre be tudsz rakni egy 360-ast, de ezzel pont az "airflow" részét vágod haza a háznak.Ezek a ryzen procik játék alatt 60-70 wattot fogyasztanak, nem tudom, miért kell erőltetni
ehhez a vízhűtést. De ha mégis, akkor egy 240-est válassz a tetőbe szerintem.#186619Zsombe8
A linkelt Asus hűtése sokkal jobb. Az MSI Ventus-al sem fog leolvadni a videókártya, csak hangosabb lesz.Más szempontból jó, de ha spórolni kell, akkor ssd-n, tápon meg proci hűtésen lehet spórolni, a difit költsd jobb hűtésű videókártyára meg sörre.
Én pl. biztos nem fizetnék pluszba 15-20 ezret azért a samsung 990pro-ért. Nem azért mert szar, hanem mert a mindennapok során észre sem fogod venni a többlet-sebességet, amit a 990pro tud. -
TechN7ne
nagyúr
válasz
Intel Core Ultra 7 265K + ASUS TUF GAMING B860M-PLUS WIFI - 214300ft. [link]
ASUS TUF GeForce RTX 3080 GAMING V2 O10G - 195800ft. [link]
Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 7000MHz CL32 - 49200ft. [link]
WD Blue SN580 2TB - 44900ft. [link]
NZXT H5 Flow (2024) All Black - 42600ft. [link]
ARCTIC Liquid Freezer III 360 Pro A-RGB Black - 49000ft. [link] - nem tudom be e fér a házba ,te is 3x 12cm-es egységet néztél hozzá...
Corsair RM850x ATX 3.1 - 68000ft. [link]663 730ft.
-
cucka
addikt
válasz
umfrider #186611 üzenetére
Ennyiért használt gépet érdemes/szabad, lásd a #186615-ben linkelt boltokat.
Kapsz számlát, garit, meg ezek a brand gépek elég sokat bírják, nem várható, hogy baj lenne velük. Legyen benne legalább egy 8. generációs intel processzor (win11 kompatibilitás miatt), meg 16 giga memória, esetleg egy ssd meg jogtiszta windows, ez így 100ezer alatt meg fog állni.Ennyi pénzért újonnan csak szemét kategóriás számítógépet kapsz (ha kapsz egyáltalán bármit)
-
válasz
umfrider #186613 üzenetére
Nagyon limitált opcióid vannak:
100-120 ezer környékén nagyon kevés bolt ad el bármilyen kész konfigurációt. EMAGon talán találsz, de abszolút gagyi hardver lesz, nem brand számítógép. Mi se tudunk jó szívvel ajánlani ilyen konfigokat, mert kb azt jelenti mindenből a legolcsóbbat bele aztán hadd szóljon.Használt, refurbished viszont sok opció van. Computer Imperium, Komphone és nagyon sokan mások.
-
F-ECT$
titán
válasz
umfrider #186613 üzenetére
Ránéztem pár webáruházra, az alapján monitor, perifériák és op rendszer nélkül pont kijön 120e-ből egy alap gép. Ha több is kell, akkor érdemes lehet írni párnak, hátha adnak mennyiségi kedvezményt.
Konkrét alkatrészeket én nem tudok ajánlani, de hátha lesz valaki aki igen. (Mondjuk itt főleg 200e+ áru gépeket raknak össze ez emberek.)
-
umfrider
senior tag
válasz
deathcrow42 #186612 üzenetére
Bocsánat, monitor és perifériák nélkül írtam az összeget. Milyen lehetőségek vannak?
-
-
umfrider
senior tag
Sziasztok!
Az alábbiban kérek szépen segítséget
1. Mire fogod használni a gépet?
Orvosi rendelőbe adatrögzítő gép, felhő alapú, böngészőben elérhető szoftverrel, valamint röntgen és CT felvételek megnyitása, kiértékelése
2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
-
3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
teljes gép, mini PC is megfelelő, USB-s optikai meghajtót majd teszünk mellé
4. Mennyi a kereted rá?
br 120.000 a cél, mert több db kell
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat?
min 1920x1080
+1.
jó állapotú használt is lehet, a több db miatt lehet, hogy kizáró -
cibus
senior tag
Kazy-nál utolsó darab MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI 79.870-ért! [link]
én múlt héten még 3.000-rel többért vettem. akit esetleg érdekel, ez eddig a legjobb tomahawk ár! -
válasz
CriticalHit #186603 üzenetére
Itt az aprón vettem 80- ért 3 év garis új 7700-at 75 lett volna az 1 év garis
ugyan itt vettem 55-ért egy év garis új 7500f-et -
cucka
addikt
válasz
A ryzen 7700 mostanában 90 ezer körül kapható. Szerintem annyiért best buy.
Illetve a való életben inkább a gpu limit a jellemző, szóval az az előny, amit az x3d hoz magával benchmarkokban, kevésbé fog átjönni a mindennapokban.
(Nyilván attól függ, mivel játszol, milyen beállításon) -
4264adam
veterán
válasz
Kazynál most is van 88-ért 7700 Tray.
-
parandroid
félisten
válasz
Ez mutatja, hogy mennyit számítanak a pillanatnyi árak.
Pont ezt írtam én is. Nálunk amúgy a 7700 vs 7600X3D épp 191 vs 280 eurón áll, annyit meg nem ér szerintem. Főleg, hogy 375-ért van már 7800X3D (ami egyébként még így is drága). Majd ha az lemegy 300 alá, akkor váltok, bár reálisan nézve 5800X3D-ről váltani egyelőre teljesen felesleges.p
-
CriticalHit
addikt
válasz
parandroid #186579 üzenetére
Mivel azonban a játékok túlnyomó többségének több hasznot hoz az X3D utasításkészlet, mint a +2 mag én még mindig inkább venném és ajánlom is játékra 140e-ért az 7600X3D-t, mint 110e-ért a 7700-at. Más volt a helyzet, amikor a 7700 80e-ért vihető volt. A 7800X3D 180e-es ára sajnos még mindig túl magas.
-
4264adam
veterán
válasz
Zsombe8 #186599 üzenetére
Szerintem Abban a házban fent nem fog elférni az AIO. az Artic egy vastagabb radiátor tipus és 66mm kell.
Prociból elég a 88k-s 7700 Így nem a fapados MSI Ventus 5070-et tudnád venni hanem értelmes hutessel. Eleve a 280mm AIO előre fog beférni megfojtja a VGA-t mert levegőt így nem nagyon tud kapni
56 ezres Be Quiet tápot sem , mert jó a Vita GM 1000W. A be quiet is egy átmatricázott FSP beles táp csak a venti Be Quiet benne.
2TB SSD 20k spórolás a WD. Ugyanazt tudja mint a Samsung.
Nem beszólás csak a márkához való ragaszkodás miatt kilóg a lóláb azokon a komponenseken ahol számít.
ezekkel egy értelmes hűtési VGA jön ki -
-
Zsombe8
újonc
válasz
deathcrow42 #186598 üzenetére
Akkor ez így már elfogadható?
[link] -
válasz
Zsombe8 #186597 üzenetére
Nincs, 5% körül átlagban játékban a különbség fps-ben, de 4090/5080/5090 szintű kártyával.
5070-hez a 7800X3D teljesen felesleges
A háznál meg kell nézni, hogy fér bele a 140mm-s ventikkel rendelkező 280-s AIO, mert nem feltétlenül fogja tudni csont nélkül, lehetnek proglémák itt-ott.
-
dannyl
addikt
válasz
Zsombe8 #186594 üzenetére
Ha van még egy kis pénz, akkor javaslom a 9700X-et [128k-ért eléggé best buy].
-
Sonny C.
tag
válasz
deathcrow42 #186593 üzenetére
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
-
Zsombe8
újonc
válasz
deathcrow42 #186591 üzenetére
-
válasz
Zsombe8 #186588 üzenetére
Kompetitív shooter esetén az oled monitor a legnagyobb upgrade. Ezt komolyan mondom
Nincs az a fast IPS vagy VA vagy Fast TN amely a közelében lenne.
Nvidia 3080 vagy 5070, AMD 7700 proci, nem kellenek a 990 PRO és társai... lehet olcsóbb is azokból... de akkor legyen meg az OLED monitor: 360Hz - 27 inches. Várunk szeretettel az OLED topikban.
-
4264adam
veterán
válasz
Zsombe8 #186588 üzenetére
Alaplap: [GIGABYTE B650 EAGLE AX] 59k
Proci: [AMD Ryzen 7 7700 8-Core] 86k
Proci hűtő: [ID-COOLING SE-214-XT] 10k
Ram: [Patriot Viper Venom 32GB] 41k
SSD: [WD Blue SN580 2TB] 45k
Táp: [FSP VITA GM 850W 80 PLUS Gold] 47k
Ház: [Deepcool CC560 V2 black] 21k
Össz: 309k
VGA: [Gainward GeForce RTX 5070 Python III 12GB] 267k
Házat CPU hűtést kicseréled arra ami tetszik még az 5070Ti-ra is fog jutni. Előrébb leszel ezekkel. -
Sonny C.
tag
Sziasztok!
Gépvásárláshoz szeretném a segítségeteket kérni, egyik kollégámnak segítenék.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok? Elsősorban mely játékok?
Elsősorban videószerkesztésre, Adobe Premiere Pro szeretnék használni, mellette böngészés, office, játékra nem.
2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
Eddig laptop volt, szóval nincs semmi asztali géphez.
Alaplap, CPU, CPU hűtő, RAM, SSD, Táp, Ház, Monitor
4. Mennyi a kereted rá?
max. 500 000 HUF
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya és processzor választásnál is lényeges szempont)
Még nincs monitor
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell?
Néhány alkatrész paraméter, amit felírt a kolléga, mint minimum:
- Intel i5 11th gen processzor,
- 8GB GPU,
- 16 vagy 32GB memória,
- 1TB gyors SSD
Lehetőség szerint új alkatrészek.
Köszönöm szépen a segítséget előre is! -
Zsombe8
újonc
válasz
deathcrow42 #186586 üzenetére
Nagyrészt FPS shooterekkel játszok (CS2, Valorant, R6) és ezeket se max beállításon, szóval 3080 elég lenne. Milyen procit ajánlanál hozzá ami később is jó lehet VGA fejlesztés után is?
-
válasz
Zsombe8 #186585 üzenetére
Sima 5070 az már 3090TI körüli szint, 1080P és 1440P felbontásra. Oda még mindig nagyon nem a 7800X3D procit ajánlanám, mert egyszerűen nagyobb VGA-hoz van tervezve a proci.
3080 simán jó VGA még ma is, de az új generációkban akár AMD, akár Nvidia akkor van frissebb FSR/DLSS és még a framegen AAA játékokhoz. Számít.
Büdzsé 500k helyett rögtön közel 800k lett. Én faragnék legalább a prociból még mindig, menjen 700 alá a konfig, mert VGA limited van, nem proci
800k huf körül már 5070Ti/9070XT konfig kéne kijöjjön, igaz ott nem lesz se 990 PRO se 7800X3D.
-
Zsombe8
újonc
válasz
deathcrow42 #186582 üzenetére
Miután elküldtem, utána láttam, hogy a B650 semmivel nem drágább, szóval azt cseréltem is. 990 Pro-t azt szeretném ha maradna.
Néztem teszteket és a 3080 még mindig szépen versenyben van.
Érdemesebb lenne az 5070-el így? [link]
Köszi a segítséget. -
válasz
weres78 #186583 üzenetére
Szervusz,
A 9800X3D alá nem a minimum alaplapokat, hanem ezeket az erős-közép kategoriás cuccokat ajánlanám (ezúttal Kazy linkekkel, de természetesen máshol is megvehető)
ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI (VGA-szett) vagy MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI (Hasonló design, de MSI)
Nem a legolcsóbbak, de bátran tudom ajánlani bármelyiket. Nekem az MSI van.
Cooler be quiet! Pure Rock Pro 3
32GB DDR5-6000 CL30 időzítésű ramok. Elvileg innen bármelyik tetszés szerint.SSD-ben a fentebb is ajánlott Western Digital Black SN770 vagy picit drágábban a SN850X
Tápban FSP VITA GM 1000W vagy be quiet! Pure Power 12 1000W
-
weres78
senior tag
Sziasztok!
Újra a segítségeteket kérem...
Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok? Elsősorban mely játékok?
Játékok, mindenféle, online is.
Phanteks P500, 9800x3d, Asus tuf 5080.
Minden másra a házba.
4. Mennyi a kereted rá?
Amennyi kell ezek mellé az alkatrészek mellé, hogy normálisan működjön. Semmi extra igény nincs, esetleg wifi jó lenne.
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya és processzor választásnál is lényeges szempont)
Még nincs meg.
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell?
Ui. Múltkor ajánlottatok egy oled monitort. Nagyon bejött! -
válasz
Zsombe8 #186580 üzenetére
Egyiket se. 3080-hoz teljesen felesleges a 7800X3D. 14700K processzor sajnos (szerintem) életképtelen ezen az áron csak játékra, akkor már inkább a 7800X3D.
Alaplap: ugyanolyan árban sokkal jobb, szintén ASUS - TUF B650
SSD: kevesebbért minőségi Western Digital Black SN770
Általános felhasználásban, gamingben észrevehetetlen különbség a 990 PRO-hoz képest.
Prociban bőven elég a Ryzen 5 7700, és megvan a 8 mag.És akkor a spórolt pénzből a 3080 helyett vegyél egy Nvidia 5070-t, ha 270k körül kapható
Vagy 9070t AMD-től.
Vagy ha van 3080, akkor vedd az olcsósított konfigot, ebbe az alaplapba idővel ha olyan szintű VGA lesz, 9800X3D is betehető.
-
Zsombe8
újonc
Sziasztok!
RTX 3080-hoz melyik setupot ajánlanátok? [link]
Setup1: AMD [link]
Setup2: Intel [link] - egér
Előre köszönöm a segítséget. -
parandroid
félisten
válasz
cucka #186577 üzenetére
A 7600X3D vagy kivezetés alatt lehet, vagy csak egyszerűen nincs készlet, mert lassan egy éve nincs változás az árában, stabilan 300 eur körül van, ráadásul nem is igen kapni. Addig volt jó pótló termék, amíg 600 eur volt a 9800X3D, meg 500 a 7800X3D, és 300 körül a 7700, hogy a 350 eurós 9700X-ről ne is beszéljünk. Mostanra ezek mind jóval olcsóbbak lettek, 7890X3D már 375 euróért van, 7700 meg 190 körül is, így a most éppen legolcsóbb helyen 280 eurós 7600X3D már annyira nem megérős. Magyar piacon meg szerintem eleve csak szürkeimportból volt - mint a jó árú processzorok nagyrészt amúgy is.
p
-
4264adam
veterán
válasz
zephyr89 #186571 üzenetére
Alaplap: [GIGABYTE B650 EAGLE AX] 59k
Proci: [AMD Ryzen 7 7700 8-Core] 86k
Proci hűtő: [ID-COOLING SE-214-XT] 10k
Ram: [Patriot Viper Venom 32GB] 41k
Táp: [FSP VITA GM 850W 80 PLUS Gold] 47k
Ház: [Deepcool CC560 V2 black] 21kÖssz: 309k
-
cucka
addikt
válasz
CriticalHit #186575 üzenetére
Nem ugyanaz, csak szerintem ennyi pénzért a 7600x3d nem éri meg.
Ha elég a 6 mag és spórolni akarsz, akkor x3d nélkül féláron kapod meg ugyanezt a procit. (Igen, valamennyivel lassabb, de feleannyiba kerül)
Ha komoly játék teljesítmény kell, és hajlandó vagy ezért drága procit venni, akkor ott van 190 ezer környékén a 7800x3d.A másik, hogy tök fasza, hogy gaming benchmark-ban a 6 magos proci ugyanazt tudja, mint a 8 magos.
De ha esetleg a való életben játék közben bármelyik háttér-folyamat bármi mást szeretne csinálni a gépeden, akkor lehet, hogy jó lesz az, ha ott van még 1-2 mag a prociban. -
válasz
CriticalHit #186575 üzenetére
Remélem megegyezhetünk abban, hogy neked van egy ajánlásod meg egy tetszési indexed, és ha esetleg kapsz egy észrevételt akár a te hozzászólásodra reagálva, akkor majd a kérdező eldönti, hogy kinek van igaza.
Nem célom a további vita
-
CriticalHit
addikt
válasz
deathcrow42 #186573 üzenetére
Én viszont csak 180e körül tartom jó vételnek.
Inkább az ajánlást kérőnek részletezd, hogy miért jobb szerinted az 5060Ti, mint a 7800XT, aki majd összeveti az ajánlásokat, mérlegel és meghozza döntését.
7800XT vs 5060Ti 16gB: [link]
cucka
Komolyan mondod, hogy szerinted játékteljesítményben a 7600 és a 7600X3D "ugyanaz"? Nézz utána egy kicsit alaposabban és meglepődsz. Pl: [link] -
cucka
addikt
válasz
CriticalHit #186572 üzenetére
A 7800XT nyers erőben veri az 5060Ti-t és megkapod 200e-ért
Én 210-ért látom a linken, ami nagyon közel van az 5060Ti árához. Nem tudja a dlss-t, másfélszer annyit fogyaszt, és kb. 10%-al gyorsabb. Azért annyira nem jó vétel az se.A másik - nem értem, minek ajánlgatjátok a 7600x3d-t. Elvileg papíron remek proci, gyakorlatilag meg 150 ezerért vehetsz egy 6 magos procit.
X3D nélkül féláron megkapod ugyanezt, vagy ráraksz egy picit és akkor már 7800x3d.#186570CriticalHit
Ha jól értettem, autocad-ra is kell neki.
Meg általában, ha nem a játék a fő felhasználás, akkor a több magos proci mindig jobb lesz, mint a kevesebb magos. Játéknál is csak a következők miatt optimális a 8 magos:
1. úgysem használ 8 magnál többet egyik játék sem, pénzkidobás lenne
2. amd prociknál 8 mag fölött 2 ccd-s a belső felépítés, az L3 cache pedig nincs megosztva a két ccd között, szóval bizonyos esetekben cache lokalitás miatt lehet picit lassabb, mint a 8 magos.De az biztos, ha valakinek CAD-ra kell gép, akkor nem mondanám neki, hogy sok magos proci helyett inkább vegyen kevesebb magosat.
-
válasz
CriticalHit #186572 üzenetére
Azért lássuk be, egy DLSS 4.0 vs. régi FSR nagyon nem mind1, mivel sok játéknál már kell az upscale. LOL-ban meg mind1, hogy 200 vagy 220 fps.
Mivel az 5060TI 16GB már kapható 210k környékén, ezért simán ajánlott vétel nálam a 7800XT ellenében bármikor. 9060XT majd beleszólhat az ajánlásba, Májusban kiderül.
-
CriticalHit
addikt
válasz
zephyr89 #186571 üzenetére
Az 5060Ti 16GB-ot akkor válaszd ha majd beesik az ára kb 180e-re. A 7800XT nyers erőben veri az 5060Ti-t és megkapod 200e-ért: [link]
AMD Ryzen5 7500F, 7600X3D
ASRock B650M-HDV/M.2
G.Skill Flare X5 DDR5-6000 CL30-38-38-96 1.35V 32GB AMD EXPO, Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz PVV532G600C30K
FSP VITA GM 750, FSP Advan 750, Super Flower LEADEX VII XG 850W, Corsair RM850x
TR Phantom Spirit 120/Peerless Assassin 120
Western Digital SN850X/ SN770/ SN580, Kingston KC3000, Crucial P3 Plus
Lian Li Lancool 207, Montech Air 903 Max, Chieftec Apex Air, Be Quiet! 1 Pure Base 501 Air Flow, NZXT H6 Flow -
zephyr89
csendes tag
Sziasztok!
PC-t szeretnék vásárolni, ebben szeretném segítségetek kérni. (Előre is köszönöm!)
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok? Elsősorban mely játékok?
Multi(Főleg LoL), illetve singleplayer játékokra (pl.: Skyrim crashig moddolva).
Már vásároltam:
Rendszer SSD-nek egy Apacer AS2280Q4X 1TB.
Mindenképp szeretnék pluszba egy 2TB-os SSD-t a játékoknak.
4. Mennyi a kereted rá?
~500 000 plusz-mínusz
Nincs még monitorom.
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell? (bolti új)
Az elképzelésem valami ilyesmi:
Alaplap:???
Proci: AMD Ryzen 7 7700
Proci hűtő: ???
VGA: GeForce RTX 5060 Ti (mindenképp ebben gondolkodok)
Ram: Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz PVV532G600C30K (ha van jobb/ajánlottabb akkor az)
Táp: ???
SSD1:Apacer AS2280Q4X 1TB
SSD2: ??? 2TB
Ház: ??? -
parandroid
félisten
válasz
flashpointer #186561 üzenetére
Proci helyett Ryzen 5 7500F 140 eur, alaplap Asus TUF Gaming A620M-Plus WIFI 120 eur. Egy procihűtőt mindenképpen hozzá kell számolni, de bármi alap elég 20-30 eur között, az a proci alig fogyaszt. Tápból jó lenne 750-es, valami márkás, lehetőleg 80 plus gold plecsnivel. RAM-ból 6000 MHz, CL30-at keress.
p
-
cucka
addikt
válasz
CriticalHit #186565 üzenetére
Szerintem dlss-el el fogja vinni 4k-ban azt a játékot az 5070.
És ha elsősorban munkára kell, akkor miért venne 12 magos helyett 8 magos processzort? -
Masker01
újonc
válasz
CriticalHit #186565 üzenetére
Köszönöm! Azt nem említettem, hogy laptopom idáig is csak 2560x1440-ben hajtotta meg, ezzel én igazából teljesen elvagyok. Így is le kéne mondani az 5070-ről? Az IIno3d-ről milyenek a tapasztalatok, az előző szériában jókat olvastam róla.
-
-
Masker01
újonc
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni egy számítógép összeállításához. Laptopról váltanék, és mondhatni laikus vagyok a témában.
Leginkább CAD prgramok (Archicad), látványtervező programok (Twinmotion), de szeretném, ha Hogwarts legacy kaliberű játékok is futnának.
Már vásároltam:
Alaplap ASUS TUF GAMING B650M-PLUS WIFI
Tápegység Corsair RM850x ATX 3.1
Az előzőeken és monitoron kívül mindenre.
4. Mennyi a kereted rá?
Kb 650 000 forint.
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat?
Samsung u32r59x-et használok. (3840 × 2160, 60 Hz)
Én az alábbiakra gondoltam:
CPU: AMD Ryzen 9 9900X / AMD Ryzen 9 7900X
GPU: ASUS TUF GeForce RTX 5070 O12G / INNO3D GeForce RTX 5070 X3 OC
RAM: G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO AMD EXPO /
G.SKILL 48GB KIT DDR5 6400MHz CL32 Trident Z5 NEO RGB
SSD: Samsung 990 PRO 1TB
Proci hűtő: háztól függően ARCTIC Liquid Freezer III
Ház: még nem tudom, talán Lian Li A3
Ha jól tájékozódtam a Twinmotion-höz RTX-es kártya kell (vagyis előnyösebb), ezért nem jön szóba az AMD.Előre is köszönöm!
-
válasz
flashpointer #186561 üzenetére
Ez vga-val monitorral olyan 300k huf
szerintem itthon nem lehet boltból összerakni ennyiért
mobo 35k
proci 45k
Táp 25
ram25
wd sn580 1tb 25k
ház 20k
monitor 40k 24” fullhd 180hz
vga 125k
Ez így olyan 340k -
4264adam
veterán
válasz
flashpointer #186558 üzenetére
Teljesen jól össze raktad.
8400F, 500GB helyett 1TB mert biztosan csak 10-20 euró drágábban van. 4060 helyett nincs inkább RX6800? Vagy 6750XT ebben az árban? -
flashpointer
őstag
válasz
deathcrow42 #186560 üzenetére
nem te vagy az elso aki az arak miatt reklamal, sajnos nem emeltem ki elegge ugy latszik : (nem Mo-on lesz megvasarolva, iranyadasnak irtam oda, de mindegyik komponens budget kategoria : )
-
válasz
Eggyel feletted egy klasszisokkal jobb gépet ajánlottak ugyanannyiért
…
vagy ez nálad eurót jelent?
-
flashpointer
őstag
válasz
Ja az lemaradt hogy ilyen fortnite/Minecraft hasonlokat szeretne tolni, habar ezt ha nem mondja is kitalaltam volna...
-
flashpointer
őstag
Rokon kolyoknek kene valami konfig, eddig csak valami bena laptopja volt/van de regota szeretne asztalit, kb 15 eves, van kedve epitgetni ugyhogy alkatreszenkent, uj dolgokkal, mert ajandek is. Szerintem a legjobb lenne ha lenne benne potencial kesobbre, ezert a legkedvezobb AM5 platformot neztem ki, ha van penze kesobb konnyebben upgradelheti:
(az arak euroban)Ryzen 8400F / 8500G ~130
Asus Prime A620M matx ~90
corsair CX650 ~60
ram 16 Gb kingston Fury DDR5 ~50
512 Gb Nvme SSD ~45
valami eletveszelyesen eles haz ~504060 8GB ~300
valami >100hz fhd ips monitor ~90VGA nelkul ~425, ennel mar nem nagyon tudtam lentebb menni tul nagy kompromisszum nelkul, esetleg valami javaslat?
-
dannyl
addikt
válasz
Zsombe8 #186556 üzenetére
Semmi nehézkes nincs itt, nyugi
Mindenki csak arra világít rá, hogy simán tudsz sokkal jobb gépet összerakni ennyi pénzből, mint egy 3080-as VGA-val szereltet.
Én adam vonalát tovább viszem (kivastagítottam, amit változtattam):
Alaplap: [ASUS TUF GAMING B650-E WIFI] 77k
Proci: Ryzen 9700X 128k (igen jó ár érte.)
Proci hűtő: [Endorfy Fera 5 Dual Fan] 15k
Ram: [Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Beast RGB] 49k
Táp: [FSP Fortron VITA GM 850W] 50k
Ház: [NZXT H5 Flow RGB (2024) All Black] 49k
Paszta: [Thermal Grizzly Duronaut 2g] 4.5k417k+VGA 333k-ért.
VGA AMD: [PowerColor Radeon RX 9070 XT Hellhound Spectral White OC 16GB] 332k
Ilyen árban nagyon nincs is más, amit ajánlanék. Így koppra megvagy, és azért na...
-
Zsombe8
újonc
válasz
F-ECT$ #186552 üzenetére
Néztem teszteket és ahogy látom még mindig egy erős kártyának számít azokban a játékokban amiket én játszok. Nem kell nekem brutál erős gép, nem játszok ultrán játékokat, inkább FPS-re megyek. Ahogy néztem az 5060 TI [link] egy árban van a 3080-al ez jó választás lehet?
Lényeg a lényeg, egy 2018-as setupot (R5 2600 és 1060 6GB) váltok le, a 3080 is bőven nagy ugrás lenne, viszont már annyi új információt kaptam és annyira más mindenki véleménye, hogy kezd kissé nehézkes lenni ez a gép vásárlás.
De azért is kérek segítséget, hogy jó döntést hozzak, szóval köszi mindenkinek. -
4264adam
veterán
válasz
Zsombe8 #186551 üzenetére
700-750k ettől erősebb konfigurációt tudunk ajánlani. Monitornak később 1440p 360Hz OLED-et javaslok. pl: Samsung Odyssey G6 OLED 360Hz. 250-300k között szokott kapható lenni. Most volt generáció váltás emiatt nehezebben elérhető.
750k-t fogok megcélozni (bruttoban) tehát ettől neked olcsóbb lesz. Házat megtartjuk amit választottál mert az kinézet.
Alaplap: [ASROCK B850 Steel Legend WiFi] 90k
Proci: [AMD Ryzen 7 7800X3D] 185k
Proci hűtő: [ARCTIC Liquid Freezer III 240 A-RGB Black] 35k
Ram: [Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Beast RGB] 49k
Táp: [FSP Fortron VITA GM 850W] 50k
Ház: [NZXT H5 Flow RGB (2024) All Black] 49k
Paszta: [Thermal Grizzly Duronaut 2g] 4.5kÖssz: 508k
Itt lehet spórolni:
Alaplap: [ASUS TUF GAMING B650M-E WIFI] 65k
Proci: [AMD Ryzen 7 7700] 86k
Proci hűtő: [Endorfy Fera 5 Dual Fan] 15kVGA: [GAINWARD GeForce RTX 5070 Python III 12G] 272k
VGA AMD: [PowerColor Radeon RX 9070 XT Hellhound Spectral White OC 16GB] 332k
VGA 2: [GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti WINDFORCE SFF] 401k
Személy szerint én a B650 lappal vásárolnám a 7700 procival és az RTX5070TI-al. Így kapod a legerősebb konfigurációt.
9800X3D majd 7800X3D jelenleg most a legerősebb játékos CPU sorrendben. De nem annyival hogy szerintem megérje a +100k-s felárat a 7700-al szemben. Inkább azt az összeget VGA-ra költeném főleg ha később felbontást is emelsz fHD-ról mondjuk 1440p-re.
AMD CPU könyebben hűthető és levegővel vagy akár 240mm vízzel is hűs marad. Nem kell rá többet áldoznod. Ha mindenképp víz mellett maradsz vedd az Artic-ot. Nem kell közel 70k-t költeni ugyanarra. Az Artic Liquid III Ár érték bajnok. Sőt inkább úgy mondanám nincs semmi ami ebben a 30-100k-s ársávban felveszi vele a versenyt igazán.
FSP tápegység minden mai szabványt ismer, mai best buy vásárlás. De ha a Be Quiet mára kell akkor csakis a be quiet! Power Zone 2 750W-t vásárold. Igaz az sokkal drágább ezért ajánluk ennyit az FSP Vita-t.
SSD-ből a WD is mindent tud.
-
CriticalHit
addikt
válasz
Zsombe8 #186551 üzenetére
Sokkal inkább AMD, mint Intel.
AMD Ryzen5 7500F, 7600X3D
ASRock B650M-HDV/M.2, ASUS TUF GAMING B650M-E WIFI, Asrock B850 Steel Legend WIFI
G.Skill Flare X5 DDR5-6000 CL30-38-38-96 1.35V 32GB AMD EXPO, Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz PVV532G600C30K
Montech Titan PLA 750W, Sharkoon 750W Rebel P20, Fractal Design Ion+ 2 Platinum 760W, ENDORFY Supremo FM5 750W, Cooler Master V750 Gold V2, ASRock SL-750G 750W, FSP VITA GM 750/ADVAN 750, be quiet! Power Zone 2 750W
Thermalright Peerless Assassin 120
RX7800XT, RX9070, RTX5070Ti -
Zsombe8
újonc
Sziasztok!
Multiplayer 90%-ban (CS2, Valorant, PUBG, R6, de nem kizárt hogy az új géppel kipróbálnék más játékokat, de az említett pár játék a fő szempont.)
Teljesen új gépet szeretnék építeni.
Mindenre.
4. Mennyi a kereted rá?
700-750k (Cégre vásárolok, előny lenne 1 max 2 helyen megvásárolni a termékeket)
Alienware FullHD 240Hz, de számítógép vásárlás után szeretnék váltani a nagytesóra ami 2K 280Hz.Csatolom az általam összerakott gépet [link] . Ehhez jönne még egy 3080.[link]
A háznak és a proci hűtésnek örülnék ha maradna, illetve a videókártya is úgy gondolom elég számomra.
Előre köszönök minden segítséget.
-
válasz
DeckardCain #186548 üzenetére
Jah… ha 8-9 óra meló akkor 32” 4K IPS idővel, és akkor 5070Ti/9070XT most. Eldöntetett.
-
DeckardCain
senior tag
válasz
deathcrow42 #186545 üzenetére
Igazából 6700XT-ről váltanék, és ha már váltok akkor jelentős legyen a teljesítmény ugrás.
Ezért nézelődök 9070 XT / 5070 TI vonalon.
A monitoron már gondolkodtam, egy problémám van az oled monitorral. Az esetleges beégés.
Ezt a gépet használom munkára is otthonról és napi 8-9 órában nem szívesen programoznék oleden. De ennek jobban utána kell olvasnom, nem tudom mennyire kell-e tartanom ettől 2025-ben már.
Több gép meg monitor sajnos nem fér el kényelmesen.
Maximum valami komolyabb nem oled monitorra tudnék cserélni ez miatt szerintem.
De legyen meg most a gép, aztán pár hónap és cserélem a monitort.
Cibus: Nekem ez nem igazán tetszik, de köszönöm.
parandroid: Pont olvastam a napokban.
Felülre szeretnék csak rgb-s ventit, alulra hogy ne legyen "medence" és hátra mehet sima is rgb nélkül. A VGA és memória, valamint a CPU hűtő borda felső része(de ez lehet ki is lesz kapcsolva) fog majd világítani egyébként is.
Köszönöm a segítséget mindenkinek. -
parandroid
félisten
válasz
deathcrow42 #186545 üzenetére
Sima 5070/9070 is opció lehet, ott is lehet spórolni kicsit, ha nem feltétlen kell az erőt kimaxolni. Igazábló az 5060TI helyett inkább venném az 5070-et.
DeckardCain:
Ezt a threadet olvasd el a H6 házzal kapcsoltban, van benne néhány csapda (illetve pluszköltség), én már átestem ezeken, hátha hasznos lehet: [link]. Remek ház amúgy, de ezkere a dolgokra figyelni kell.
p
-
cibus
senior tag
válasz
DeckardCain #186544 üzenetére
-
válasz
DeckardCain #186544 üzenetére
75Hz játékra én lehet nem is 5070Ti-t tolnék, hanem akár 5060Ti 16GB kártyát, amint normalizálódik az ára 220k környékén -> 450euró+áfa.
5070Ti meg 9070XT az már fullos 1440p gaming, és oda érdemes már 144Hz vagy afeletti monitorral nekifutni, szerintem.
Illetve az 5060Ti miatti kevesebb pénzből már nagyon-nagyon jó monitort vehetsz, ami teljesen leváltja a Dellt és 2 év múlva leválthatod az 5060Ti-t 2 az új genre. Csak a VGA upgrade fog kelleni akkor.
Most esetlegesen egy 27” OLED is beférne egy kis plusszal, pláne ha eladod a régi Dellt. Az hatalmas upgrade lenne szerintem.
Azaz lenne 3 opció:
- 5070Ti / 9070XT
- 5060Ti 16GB és megspórolsz 150 ezret alsó hangon
- 5060Ti 16GB, 27” OLED, eladod a régi Dellt és picivel vagy 800k felett -
DeckardCain
senior tag
Sziasztok!
Elsősorban játék és singleplayer. Régebbi kimaradt játékok is, és minden új.
Ez mellett minimális visual studio, de az a mostani gépen is elmegy(i7 8700).2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
Egy Dell S2721DS monitorom van, ez maradna.3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
Alaplap, CPU, CPU hűtő, VGA, SSD, táp, ház, memória4. Mennyi a kereted rá?
Kb 800k, ha kevesebb nem baj, de amit szeretnék kb ennyi lesz.5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya és processzor választásnál is lényeges szempont)
2560 x 1440, 75Hz, Freesync, HDMI & Display Port.+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell?
Kizárólag csak bolti új alkatrészek jöhetnek szóba.
Egy fehér fekete halk gépet szeretnék. (Fehér ház és CPU hűtő a többi alkatrész fekete lenne.) AIO kizárva.
Ryzen 7700 + 9070 XT lenne vagy esetleg 5070 TI.
Gondolkoztam még a 12700kf-en is.A gép 3-4 évig nem lenne cserélve.
A következő az elképzelés:
Ház: NZXT H6 Flow White 48k
CPU hűtő: Deepcool ak620 digital white 31k (ez befér a házba)
táp : FSP VITA GM 850W 46k
alaplap: MSI MAG B650 Tomahawk WIFI 82k
CPU: ryzen 7 7700 86k
RAM: Team Group T-FORCE DELTA RGB 32 GB 2 x 16 GB DDR5 6000 Mhz Cl30 47k
A hűtő alá befér, illetve megtalálható a lap memory support listáján.
SSD: Western Digital Blue SN580 M.2 2 TB 44kEz ha jól számoltam 385k kb.
VGA:
XFX Mercury Radeon RX 9070 XT 16GB fekete vagy
PNY GeForce RTX 5070 Ti 16GB Triple Fan PlusMindkettőt elég nehéz beszerezni még jelenleg, maximum várok.
Innen felfelé max 5080, de az nagyon megdobja költségeket.
Illetve 7700 helyet 7800x3d/9800x3d vagy ultra 265k(és ezek mellé 48GB ram).Ezeknek valahogy nem látom olyan sok értelmét 75hz mellett. Illetve a kb 800ról ugranánk is kb 1100k-ra..
-
CriticalHit
addikt
válasz
Derron #186526 üzenetére
" de vajon jobbak is"
Csak akkor ha valóban szükséged van 4db RAM foglalatra, CD minőségű alaplapi hangzásra , extrém proci húzásra, ARGB-ra vagy nagy mennyiségű csatlakozóra.
"WIFI-re nincs szükségem, viszont bomba gyors USB csatlakozókra igen"
Akkor viszont érdemes vetned egy pillantást a [link] lapra.
용 Bob
A tekercselési zaj a tápoknál abszolút nem márkafüggő. Sok minden befolyásolja, pl túl alacsony terhelés. -
용 Bob
senior tag
-
dannyl
addikt
válasz
cibus #186533 üzenetére
A "sosem ajánlanak" elég túlzó. Én idén is ajánlottam, de régebben is nagyon sokat. Bár igazából sajnos a gold+ kategóriája nagyon elszállt árban egy időben, ezért a legtöbb gépbe nem tudtuk jó szívvel ajánlani, mikor 20-30k-val olcsóbban van/volt FSP vagy Fractal platinum, és minőségben max labor mérésekkel lehetne különbséget tenni. Én az utóbbi időben javarészt az olcsóbb bronze tápjait ajánlottam, mert azok viszont jó áron vannak.
Tény, hogy most már lehet focus GX gold 850-et venni 65 körül, de még mindig 10k-val olcsóbb az FSP.
용 Bob
A coil whine nem a táp hibája. Olvass utána a témának. Kvázi lottó, hogy épp csinálja, vagy nem bizonyos hardverekkel/teljesítmény mellett. Attól a seasonic még a világ egyik legjobbja. -
용 Bob
senior tag
válasz
cibus #186533 üzenetére
Soha nem volt seasonic tápom, de ajánlás alapján az új gépembe 2 héttel ezelőtt vettem egy Seasonic FOCUS GX-850-V4850W ATX3.1 tápot és most hallgathatom, ahogy szépen ciripel tőlem 1 méterre (whine coil)....70k-ért elvárná az ember, hogy ilyen probléma ne legyen egy PSU-nál. Tapasztalatom alapján nem ajánlott márka!
-
Összeállt a 2 gép
1, teljesen új
zalman n5mf
asrock 650m pro rs
ryzen 7 7700
Id cooling se 214-xt
kingston fury 2x 16gb 6000mhz cl30
wd blue sn580 1tb
Be quiet system power 10 850w
asrock rx 7800xt
vievsonic 24” fullhd 180hz
510k2, meglévő alkatrészek kiegészítése
valamilyen sharkon ház
samsung 870 evo 500gb
be quiet pure power 11 550w
lenovo 27” fullhd 75hz
ezeket vettem
asrock b650m hdv/m2
ryzen 5 7500f +valamilyen meglévő toronyhűtő
patriot viper 2x16gb 6000mhz cl30
msi rx 5600xt
Ennek 170k lett a vége -
parandroid
félisten
-
cibus
senior tag
válasz
CriticalHit #186513 üzenetére
A kérdezőnek!
Nekem montech air 903 max házam van. Maximálisan elégedett vagyok vele! Ár/értékben szerintem nagyon jó. Főleg a 140es ventikkel (elől -hátul), full csendes és elég levegőt szállít mindenhová, tápot, ssd-t, winyót is fújja. (Ha nem számít az ARGB, akkor a 903 base még olcsóbb! )
Tápból évek óta seasonic-os vagyok. Fura hogy itt sosem ajánlanak... -
csemiubi
tag
válasz
parandroid #186461 üzenetére
A 7600 XT 16GB megéri a +40k-t a sima 7600 8GB-os verzióval szemben, vagy nem érdemes?
-
Derron
aktív tag
Sziasztok,
Még mindig el vagyok veszve kicsit az alaplap témában.
Az már megvan hogy AMD AM5 7700 as proci lesz, 32gb ram-al. B650M es lappal. Viszont amiket eddig néztem lapok azok MicroATX ek, de azt olvastam, hogy a sima ATX jobb, azon több csatlakozó van, így a jövőre nézve talán jobb. Elkezdtem ATX lapokat nézni, amik azért drágábbak, de vajon jobbak is?ASUS TUF GAMING B650-PLUS [link]
GIGABYTE B650 EAGLE AX [link] (De ez nem tudja a 2.5g LAN-t amire még nincs is szükségem, de ki tudja mit hoz a jövő)WIFI-re nincs szükségem, viszont bomba gyors USB csatlakozókra igen, rengeteg nagy méretű adatot másolok, és szeretném ha nem kéne fél napot várnom ezekre.
-
Reinu
tag
válasz
parandroid #186523 üzenetére
Ezt jó tudni, AM4 és korábbi tapasztalatból én is hasonlóan képzeltem el a trayt, mint akkor. A pinek miatt azok nem voltak ennyire puritán csomagolásban
-
cibus
senior tag
válasz
parandroid #186521 üzenetére
Szóval akkor nem az van, hogy valami használt szart kaptam?! Mert amúgy semmi nyom nincs rajt. De azért meglepődtem na, hogy csak így pőrén
-
cibus
senior tag
Megjött a 7500F. Értem én, hogy OEM, meg tray, de nem kellett volna ennek legalább egy műanyag átlátszó valamiben lennie? Vásárláskor bepipáltam még pluszba 290 Ft-ért a plusz buborékcsomagolás védelmet, mert OEM, erre bontom ki, hajtom ki a buborékcsomagolót és csak simán benne a proci. Más vett 7500F-et? Ez így jön?
-
CriticalHit
addikt
válasz
wolfm87 #186515 üzenetére
Játékra AMD.
AMD Ryzen5 7500F
ASRock B650M-HDV/M.2
G.Skill Flare X5 DDR5-6000 CL30-38-38-96 1.35V 32GB (2x16GB)AMD EXPO, Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz PVV532G600C30K
FSP VITA GM 750, FSP ADVAN 750
Arctic Freezer 36, ID-COOLING SE-224-XT
WD Blue SN580, Crucial P3 Plus
Lian Li Lancool 207, Asus Prime ap201 -
MSLB
újonc
válasz
deathcrow42 #186507 üzenetére
köszi,
igen, tudom, a PS miatt nagyjából bármit rá lehetne pakolni, de így is túllépem a keretet, amit rá tudtam szánni, úgyhogy ez egyelőre marad tervbe vett bővítésnek, ha lesz rá pénzem
parandroid javaslatán gondolkodom a prociról, hogy inkább a 8 magos 7700-at vegyem a 6 magos 7600 helyett - az a baj, hogy nem értek a bioshoz, nem szívesen nyúlkálnék bele, sosem csináltam még
van esetleg tapasztalatod ezekkel, hogy a PS-nél mi számít többet a használatban? -
válasz
freelanced #186516 üzenetére
Használt 6800 - 140k körül esetleg
-
freelanced
addikt
Udv,,
Az Elder Scrolls Remastered melle keresnek valamilyen kartyat, mit javasolnatok? Elso korben szeretnek ilyen 150, de inkabb 100 alatt nezni valamit ami stabilan viszi a jatekot, hasznalt termeszetesen oke.
Milyen lehetosegeim vannak vagy merre erdemes nezelodni, melyik modelleket?
Eddig ilyen 1080 Ti vonalon nezelodtem de gondolom azert vannak jobb opciok is.
Koszi
-
wolfm87
csendes tag
1. Játékra lenne.
2. Eddig ezeket néztem:
Palit 3080
Msi PRO B650M-B
2 * 16 GB 6000 Mhz bármi
Ryzen 7700x (gyári hűtő jó-e?/ ha nem, halkból, milyet ajánlatotok?)
FSP 650 W dagger gold //tudom nem a legidálisabb ,de használtból mennék//ajnálatra vevő vagyok
4. Mennyi a keret? 400k ~ körül
5. 2 k gaming lenne a cél, M27Q, ha kapok használtanMi a kérdés? Hogy hasonló áru I5 14 gen. veri a 7700x-et.
Ha csak a vidkari marad és, hogy MicroATX buildet szeretnék, ti mit tennétek? Merre mennétek? -
Nerazzurri95
tag
Köszönöm szépen mindkettőtöknek!
-
CriticalHit
addikt
válasz
Nerazzurri95 #186511 üzenetére
Táp:
Montech Titan PLA 750W
Sharkoon 750W Rebel P20
Fractal Design Ion+ 2 Platinum 760W
ENDORFY Supremo FM5 750W
CHIEFTEC Chieftronic PowerPlay 750W
ADATA XPG Core Reactor II VE 750W
Cooler Master V750 Gold V2
ASRock SL-750G 750W
FSP VITA GM 750/ADVAN 750
be quiet! Power Zone 2 750W
PHANTEKS AMP GH 750W
Ház:
Lian Li Lancool 207
Montech Air 903 Max
NZXT H6 Flow
Endorfy Arx 500 Air
Chieftec Apex Air
Be Quiet! Pure Base 501 - Airflow Black
CPU:
Elég az olcsóbb 7500F
Hütő:
Thermalright Peerless Assassin120
Arctic Freezer 36CO
ID-COOLING SE-224-XT -
parandroid
félisten
válasz
Nerazzurri95 #186511 üzenetére
Optimális, amit kinéztél. Tápból FSP Vita GM 850W van 50e környekén, az egyik legjobb, de ez a meret ebben az árkategóriában már mind jó.
Házat nem szívesen ajánlok, nézegesd a népszerűbb modelleket a nagyobb gyártóktól, az elveket ismered: alsó táp, mesh előlap, és tető, gyári ventik. Opcionálisan porszűrő. Be quiet, nzxt, fractal design, endorfy, csak úgy a teljesség igénye nélkül. Egy minőségi, jól szrelhető, jól szellőző ház a fenti feltételek mentém sajna 40-60e, de csak egyszer kell megvenni. Hűtésre ugyanez igaz. Léghűtés is elég, 10e fölött gyakotlatilag bármi, de 20-40e között minden igényt kielégítő darabok vannak. Afölött meg kezdődnek az AIO folyadékhűtők. Hűtés, ház csak külcsínt illető döntések egy összeghatár fölött, és a világ összes pénzét rá lehet locsolni, de meghatározó. Ugyanakkor ha valakinek nem fontos a megjelenés, akkor kb 40e-ből megúszható a kettő.
p
-
Nerazzurri95
tag
Sziasztok!
Asztali PC építésére szántam el magam, hasonlóan mint itt egy korábbi fórumtárs, én is közel 15 év után jönnék vissza laptop vonalról, miután már nem szempont hogy hordozható legyen az eszköz.
Sajnos nem mondhatom el azt magamról, hogy nagyon értek az építéshez, hiszen még sosem raktam össze gépet, próbáltam magamba szívni az előző párszáz hsz-t, illetve a többi "Milyen XY-t vegyek" topik információit is - bocsi ha esetleg valami marhaságot írok, illetve azért is hogy hosszú lesz
. Íme, a kérdéssor, és a válaszok:
Programokból Adobe cuccok, Photoshop, Illustrator, Indesign, de semmi túl komplex, hobbi weboldalfejlesztés... Játékokból van bőven lemaradásom az elmúlt 10 évből úgy érzem - főleg single terén, semmi kompetitív, multiból max haverokkal néha Fortnite/Apex/Warzone valamelyike. Pár single player dolog ami tetszett volna, viszont élvezhetetlen volt a laptopon az a Cyberpunk, Returnal, újabb AC részek, Witcher 3, de kipróbálnám a Starfieldet is, meg az új CIV-et.2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
Kaptam ajándékba 32 GB Corsair Vengeance RGB DDR5 6000MHz-es RAM-ot, hogy megadja a kezdőlökést az építéshez, és van egy LG 24MP59G-P monitorom - később cserélném valami 1440p-sre, de jelenleg még marad.3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
Alaplap, processzor, VGA, SSD, táp, ház, és bármi amit kifejeltettem volna de szükséges a működéshez.4. Mennyi a kereted rá?
A korábbi ajánlások alapján kezdett körvonalazódni, hogy mit is szeretnék, és jó lenne ha ez megállna 400-500k huf között valahol.5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya és processzor választásnál is lényeges szempont)
1920 x 1080, 75Hz, Freesync, HDMI & Display Port.+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell?
Nem vagyok elkötelezett, viszont az utóbbi időben az AMD-ről olvasgattam picit jobbakat, akár itt az ajánlások között is. Szoktatok ajánlani mostanában használt cuccokat? Itt az aprón szoktam látni VGA-kat (olyat is amit kinéztem), olyan 20-30 ezer forinttal olcsóbban kb - ha ezekkel nem bányásztak és még garisak, akkor ajánlottak?
Korábban írtam, hogy kezdett körvonalazódni egy build, ezt le is írnám, nyugodtan kössetek bele ha esetleg nem oké.
- MSI B650 GAMING PLUS WIFI / ASUS TUF GAMING B650-PLUS WIFI,
- Ryzen 7 7700,
- RX 7800 XT (Nitro+-t láttam sok buildben - van érdemi különbség a többihez képest?),
Western Digital Blue SN580 M.2 2 TB PCI Express 4.0 TLC NVMe
Ezek mellé kellene akkor ház, táp, és valami féle hűtés is, ha jól gondolom, igaz? Táppal, hűtéssel kapcsolatban rátok hagyatkozom, ház esetében valami olyat keresnék ami jól szűri a port, de nem kell túl csilivili, csak férjen el benne minden.Köszi hogy végigolvastátok!
-
cibus
senior tag
Köszi szépen mindenkinek! Megrendeltem végre mindent!
-
Atikusz
senior tag
válasz
deathcrow42 #186506 üzenetére
Igazából olyan alaplap + CPU párost szeretnék, amelyik ezt a RAM-ot XMP profillal 8400Mhz-en biztonságosan tudná működtetni. Az Ultrából ebben az esetben a 245K kellene, a 235 az gondolom már kevés lenne hozzá? Közben néztem ezt az alaplapot is, olcsóbb, mint az ASROCK Z890 Riptide, nem tudom ez mennyiben különbözik a te általad említett MSI laptól, az MSI-ket nem ismerem, jelenleg AsRock lapom van. Az alaplap vonatkozásában különösebb igényem nincsen, csak annyi, hogy a legmagasabb RAM órajelen tudjon működtetni.
-
4264adam
veterán
válasz
deathcrow42 #186506 üzenetére
+1
Mindenképp a 15th Gen legyen
-
-
válasz
Atikusz #186504 üzenetére
Nem akarlak lebeszélni az Intelről, de ha Intel, akkor érdemes az újabb Ultrát venni.
Keresztkérdések:
- Az alaplap egy 130 ezres darab, van-e olyan fícsör benne, ami mondjuk egy 70-80 ezres MSI Z790-ben nem lenne meg?
- 6400 helyett inkább 7600 ram esetleg nem opció?7900XT helyett akkor már 9070XT/9070 VGA legyen majd, amikor jön az upgrade.
-
Atikusz
senior tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, hogy az alábbi összeállított konfigok közül melyiket érdemes választani. Felhasználási cél elsődlegesen általános és irodai, másodlagosan alkalmi játékra (pl. CS2) , egy éven belül pedig komolyabb játékokra RX 7900XT van tervbe véve. Amennyiben van változtatási javaslatotok, azt is szívesen fogadom. Unokatestvéremnek szüksége van egy számítógépre, úgyhogy a jelenlegi asztali gépem majd ő hozzá fog kerülni. Ennek helyébe keresek magamnak egy új összeállítást hosszú távra.
1. sz. konfig
Alaplap: ASROCK Phantom Gaming Z790 Nova WiFi
CPU: INTEL Core i5-14600K
RAM: G.SKILL 32GB Trident Z5 RGB DDR5 7600MHz CL36 KIT F5-7600J3646G16GX2-TZ5RK
PSU: GIGABYTE UD850GM 850W V2 PCIe5
SSD: KINGSTON 2TB KC3000 M.2 PCIe M.2 2280 SKC3000D/2048G
CPU HŰTŐ: ARCTIC COOLING Freezer 36 CO
HÁZ: DARKFLASH DRX90 Mesh2. sz. konfig
Alaplap: ASROCK Z890 Riptide WiFi
CPU: INTEL Core Ultra 5 Processor 235 / 245K
RAM: G.SKILL 32GB Trident Z5 RGB DDR5 6400MHz CL30 KIT F5-6400J3039G16GX2-TZ5RK
PSU: GIGABYTE UD850GM 850W V2 PCIe5
SSD: KINGSTON 2TB KC3000 M.2 PCIe M.2 2280 SKC3000D/2048G
CPU HŰTŐ: ARCTIC COOLING Freezer 36 CO
HÁZ: DARKFLASH DRX90 MeshAz alaplapok elvileg támogatják a 8000Mhz-es RAM-okat is, a kérdés az, hogy XMP profillal 8000Mhz működni fog-e az adott processzorokkal vagy ahhoz már jóval erősebb cpu kell, de attól tartok ez már csak a vásárlás után derülne ki.
Manuális tuninggal semmiképpen nem próbálkoznék, csak az XMP jöhet szóba.
A válaszokat előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mielőtt kérdezel olvasd el a téma összefoglalót!
- Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
- Beárazást kérni a beárazós topikban lehet!
- Lian Li, 14600KF, 3/4 konfig, VGA, memória, SSD nélkül
- DELL OptiPlex 5055 SFF / Ryzen 5 PRO 2400G / NVME M.2 / DDR4 / USB 3.1 / több db / számla
- Eladó Konfig Ryzen 5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX6800 16GB!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- APPLE Macbook Pro 14" (2023) - M3 - Asztroszürke - 16GB/512GB - 110 Ciklus - 2 év Garancia - MAGYAR
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest