- Google Pixel 10a – évismétlés
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Redmi Note 15 Pro+ - több plusz, mint mínusz
- Brutális akkumulátort kaphat a Honor X80 GT
- Kis tárcsa kerül a nagy mellé a kameratelefonon
- Garmin Forerunner 965 - csúcs
-
Mobilarena
Mindenkinek, aki tanácsot szeretne az asztali gépe összeállításához / vásárlásához
Mielőtt kérdezel, az alábbi pontokat a lehető legrészletesebben próbáld meg leírni a további kérdéseiddel együtt:
1. Mire fogod elsősorban használni a gépet?
2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél tartani?
3. Milyen alkatrészekre van szükséged? Mehet-e a Hardverapró, vagy mindenből új kell?
4. Mennyi a kereted rá?
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája?
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél?
-
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék megkérni minden kedves fórumozót, aki gépajánlást szeretne, hogy a Téma Összefoglalóban összeállított kérdéssorra szíveskedjen pontosan válaszolni. Így nekünk is könnyebb az ajánlás, illetve gyorsabban is megy az ajánlás.

Új hozzászólás Aktív témák
-
Tettigno
csendes tag
válasz
deathcrow42
üzenetére
Az X-hez képest jóval kevesebbet fogyaszt, cserébe alig észrevehetően lassabb...
Az L3 cache akkor teljesen ok 32MB-on?
A "tray" verzió valőban jobb, mert úgyis veszek hozzá hűtőt. -
Tettigno
csendes tag
Na, most látom, hogy az AMD
Ryzen 7 7700X 8mag/16szál - 4,5/5,4GHz - 32MB L3 ~100 ezerért
Ryzen 7 7600X3D 8mag/16szál - 4,2/5GHz - 96MB L3 ~ 160 ezerért
Ryzen 5 7600X3D 6mag/12szál - 4,1/4,7GHZ - 96MB L3 ~ 130 ezerértMennyire fontos az L3?
Azérrt 160 ezret nem hinném, hogy adnék, úgyhogy szerintetek
Ryzen 7 7700X vagy Ryzen 5 7600X3D? -
-
Tettigno
csendes tag
Jaj, lassan rosszul érzem magam, hogy bedobtam a kérdést

Viszont, ha már itt vagyok, hadd kérdezzek egy off topik-témát, bár új gép esetén nem is annyira off.
Win11 pro-t tervezek (10-et már nem tudok sajnos)
Manapság hogyan érdemes beszerezni? Valahol letöltöm (legálisan) pendrive-ra, és biosban bootoltatom, azt annyi? Melyik beszerzési helyet/módot ajánljátok?
Van olyan, amit nem csak egyszer használhatok, de nem horror-áron van?
Mivel több helyről tudom csak az alkatrészeket venni, nem tudom előre installáltan komplett gépként megvenni.Köszi.
-
kutga
félisten
válasz
tranceplanet
üzenetére
A topikban is javasolt?
-
-
bgombos79
tag
válasz
CriticalHit
üzenetére
Amennyiben az ár/érték -t kiveszed az összes többiben igen.
És nem utolsó szempontból a kinézet. Halak menjenek az akváriumba.
Pc ház ne hasonlítson rá. (szerintem) -
CriticalHit
addikt
-
bgombos79
tag
válasz
tranceplanet
üzenetére
-
parandroid
félisten
válasz
Tettigno
üzenetére
Jó választás! Azt nézd meg azert, mennyivel drágább a B850 verzió a lapból, ha alig, akkor érdemesebb azt venni. Házvalasztáshoz is van topik, de a személyes tippem az nzxt h5, vagy h6, ha nem kell feltétlenül nagyon spórolni.
Monitorból 27” alá en nem mennek, ha elfér. Ebben a meretben az 1440p felbontas is ideális. Ha nem ragaszkodsz az oledhez, akkor 60-80e között bőven van választek, oled meg nyilván a duplajánál kezdődik.
p
-
Tettigno
csendes tag
-
Tettigno
csendes tag
Köszi a tanácsokat!
Tápokat néztem, és sok helyen vagy a kábel hossza, vagy a merevsége volt probléma a vevői értékeléseknél, így azt választottam, ahol csak minimális volt a problémázás.
Ez az FSP Fortron VITA GM 850W -lett.
It a panasz a "már hosszú kábel" esete volt, de szerintem inkább hosszú legyen, mint szenvedősen érjen oda.Az alaplap akkor a MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI -lesz.
Monitort még ki kell találni. Azt látom, hogy az ajánlott modellek mindegyike IPS paneles.
Ránézek a 1440-es verziókra.Ház tekintetében van valami jól bevált modell?
Köszi.
-
parandroid
félisten
válasz
CriticalHit
üzenetére
Mondtam, hogy jönnek a táp ajanlások. Lapokkal óvatosan, ezek nagy részen nincs optical out! No meg az asrocktól én tartózkodnek, ha van rá mód.
16GB 9060XT melle nyugodtan mehet a WQHD (1440p), simán bírja (sajat tapazstalat). Nyilvan lesznek kompromisszumok. Hetköznapi felhasználasban viszont nagy előny a nagyobb felbontás.
p
-
CriticalHit
addikt
válasz
Tettigno
üzenetére
Az RX 9060 XT-hez inkább FHD monitort néznék játékra, pl: [link] [link] [link] [link]
A lapot cserélném:
- ASRock B650M-HDV/M.2, Asrock B850 Pro-A WiFi, Asrock B850M Pro Plus WiFi, B850M Riptide WiFi , ASRock B650 Steel Legend WiFi vagy ASUS TUF GAMING B650M-E WIFI-re
- Tápra megnézném, 10 év gyári garanciával: [link] [link] [link] [link] [link] -
parandroid
félisten
válasz
Tettigno
üzenetére
Az a Prime lap eléggé alsó polc. Sajnos pont a B650 lapoknál volt divat, hogy az alsó-közepkategóriáról (MSI Gaming Plus, Gigabyte Eagle, Asus Tuf) lespórolták ezt a csatlakozót. Aztán az Asusnál maradt a rendszer a B850 TUF-oknál is. Ezért vettem a lanyomnak is a Tomahawkot (nálunk is soundbar van a monitor alatt). Cserébe ez a lap nemcsak jobb minősegű, de tényleg minden más an is jobb, mint a kinezett Asus Prime.
Táp ajanlatokat majd Criticalhit bedobja, ami biztos jó, az az FSP Vita GM, meg a Corsair RMx, esetleg a BQ Pure Power.
p
-
Tettigno
csendes tag
Sziasztok!
Új gép összerakását tervezem, az alábbi alkatrészeket gondoltam ki.
1080, vagy 1440 -es monitort tervezek, de azt még nem találtam ki.
Játék, netezés céljára. Szerintetek milyen a párosítás? Továbbá hogy lehet, hogy az alábbi hűtőnek ilyen irdatlan értékei vannak ilyen olcsón?
AMD Ryzen 7 7700 BOX - 102 ezer
Thermalright Peerless Assassin 120 SE - 17 ezer
ASUS PRIME B650-PLUS-CSM - 54 ezer
Kingston FURY 16GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Beast EXPO - 93 ezer (ehhhh...)
ASROCK Radeon RX 9060 XT Challenger 16GB OC - 164 ezer
Ez eddig kb. 430 ezer
- Jó a párosítás?
- Milyen tápot ajánlanátok hozzá?
- Monitor is kellene hozzá, de az igazi tortúrának ígérkezik
Logitech z906-os 5.1-es hangrendszerrel menne, amit az alaplapról vezetnék ki, nem hangkártyáról. (kell az 5.1 / optical)
Köszi előre is.
-
válasz
AxBattler
üzenetére
Köszönöm szépen, ez így teljesen f@sza változtatás, támogatom

Nvidia alapvetően jobban van támogatva bármilyen programnál, ami használ vga gyorsítást. Speciel a Lumionnál van AMD is listázva, de az ökölszabály, hogy Nvidia egyszerűen jobb szoftveres támogatottsággal bír, legyen az gaming vagy egyéb szoftver - 10 év 70-80% feletti részesedésnek köszönhetően.
-
AxBattler
félisten
válasz
deathcrow42
üzenetére
Szerintem meg nem tévedek, de ennek majd mindenki utánajár, ha akar.
Elnézést, akkor a felsoroltak helyett az ajánlásom alaplap és VGA témában:
ASROCK B850M Pro-A WiFi _ 48.290,- HUF (+12.600,-)
MSI VENTUS 2X OC GeForce RTX 5060 8GB _ 143.890,- HUF (-8.100,-)850-es chip, VRM ugyanaz, WIFI-t is tud... VGA nem rosszabb a Dual Asus-nál.
Összesen 4.500,- HUF-al nő a kerettúllépés.#193618 parandroid
Ebbe nem mennék bele, nem ismerem közelebbről az igényeket, lehet Nvidia kell valamilyen progihoz. -
parandroid
félisten
válasz
AxBattler
üzenetére
Itt az a dilemma, ha jól értem, hogy arra a kis alap munkára jobb lenne egy nvidia kartya, abból meg ez van ennyiért. Amúgy én is azt mondanam, hogy az 5060 árából inkább egy 9060XT 8GB, a jelenlegi arakon az nvidia csak játékra nem egy racionalis alternatíva. Egyetlen kártyájuk sem. Alsóbb szegmensben, és közepkategóriaban konkrétan ugyanazt kapod az amd-től jóval olcsóbban, ahol meg már nincs amd alternatíva, ott meg akkora a felár, hogy az meg hobbibak is extrém drága.
p
-
válasz
AxBattler
üzenetére
Nem, tudtommal tévedsz (lent leírom), és ezzel lehet átfáradni az Nvidia 5xxx topikba szakérteni, ezt az off szálat lezárom.
Ha van konkrét javaslatod, akkor tedd meg, mert úgy járulsz hozzá a topikhoz.
A vram elfogyásánál a limited 8x sávszél az 5.0 és 4.0 közt az 5060 esetében kimutatható, de kicsi, míg 3.0 sávszél esetében jelentős lassulást okoz. Ezért nem ajánlott az 5060 sorozat régi pcie 3.0 platformokba.
U.i.: Az első kommentem az volt, hogy 16 gigás 9060XT kéne ide. 200k csak a kártya. -
AxBattler
félisten
válasz
MaddeNNNN
üzenetére
Pontosan... de miért nem lehet kivédeni, ha van rá mód?
Mondjuk az Ő igényeinél valszeg' nem lesz gond, de nah.#193614 deathcrow42
- kutyavacsorája
- mármint a szűk bandwith miatt nem tudja hatékonyan tölteni a VRAM-ot
- az a +15k HUF nem oszt, nem szorozHa egyáltalán nem kellene VGA, csak IGP, akkor nem szóltam volna...
-
-
AxBattler
félisten
válasz
deathcrow42
üzenetére
Az miért van, hogy PCIe5x8 csatis VGA-khoz rendszeresen PCIe4 sínes lapokat ajánlotok?
-
válasz
LendvaiFeri1
üzenetére
Akkor én AM5 alapra építkeznék: a RAM jó, a proci 8 magos, a kinézett hűtővel napestig lehet rajta dolgozni, és az 5060 szignifikánsan gyorsabb lenne az 1660 ellenében. 560k + tetszőleges ház.
Ramon lehet vágni közel 20 ezret, de akkor az Adata 5600 CL46 RAM jönne ki belőle, amit én jó szívvel nem ajánlanék. Prociból nem érdemes lemenni 6 magosra, alaplap már minimum szint. Tápra esetleg adnak alternatívát a Melyik tápegységet vegyem? topikban, de ennyi pénzért a Chieftec Vega nagyon jó, igaz nem moduláris.
VGA-ból 8 ezret lehet fogni, ha MSI Ventus vagy Gigabyte legolcsóbbját veszed... én mégis az Asust ajánlom.
Le lehet menni 500 ezer körülre, de akkor szerintem többet veszítesz teljesítményben (lassabb ram, kevesebb magos proci, 5060 helyett 5050), mint amennyivel többe kerül az egész gép.
Azaz 500 ezerért ennél az 560 ezres konfignál vagy 20%-kal lassabb géped lenne összességében, ami így sajnos nem igazolja a költségvágást.

-
gjohnny
tag
válasz
parandroid
üzenetére
Végül a következő konfig lett megrendelve.
MAINBOARD: MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D
CPU cooler: ARCTIC Liquid Freezer III 360 Pro Black
RAM: Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30
PSU: Corsair RM1000x ATX 3.1
GPU: SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 9070 XT GAMING OC 16G
SSD: WD_BLACK SN7100 NVMe SSD 1TB
CASE: Fractal Design North XL Chalk White
FAN: 6x ARCTIC P14 Pro PST -
LendvaiFeri1
veterán
válasz
deathcrow42
üzenetére
Most 1660 van alatta, nagyjából azzal is használható.
-
válasz
LendvaiFeri1
üzenetére
Lumion miatt mennyire kéne a VGA?
Mert 500 szent istvánból kijön egy aránylag erős gép VGA nélkül, de ha a Lumion szerint rögtön egy alsó hangon 9060XT 16GB VGA kéne, máris borult a buli AM5 esetén:
- POWERCOLOR 9060XT - 201k
- AMD 7700 - 90k
- 32GB RAM - 150k450k környékén vagyunk, és kéne Ház, CPU cooler, Táp, SSD.
AM4 alapon ez 355k alapot jelentene:
- 5700X 65k
- CORSAIR 32GB 92k
- POWERCOLOR 9060XT - 201k
-
LendvaiFeri1
veterán
válasz
LendvaiFeri1
üzenetére
Az lemaradt, hogy iPonról kellene minden.
-
LendvaiFeri1
veterán
Sziasztok!
Munkára kellene számítógép, főkét Archicad és Lumion futna rajta, mellette a szokásos office/excel programok.
1. Mire fogod használni a gépet?
- Fentebb bővebben, játék nincs.2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
- Nincs ilyen.
3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
- Egér/bill./monitor trión kívül mindenre.
4. Mennyi a kereted rá?
- 500.000 HUf.5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája?
- 2560 x 1080, 60Hz. -
Reader
csendes tag
válasz
CriticalHit
üzenetére
Ok, köszönöm szépen.
-
Skold
csendes tag
válasz
CriticalHit
üzenetére
Köszönöm szépen!
-
-
Skold
csendes tag
Sziasztok! Saját részre szeretnék egy új gamer jellegű (a relatíve alacsony költségvetés miatt írom így) számítógépet összeállítani, azonban mára már laikusnak mondanám magam, így tőletek szeretnék segítséget kérni.
Elsősorban játékra. ( pl. Red dead redemption 2, Cyberpunk 2077, Diablo 2 resurrected, illetve pár újabb kiadású játékot is kipróbálnék majd, amennyiben a config engedi)
Még a régi számítógépemből van egy 6 éves ssd-m, Samsung 970 EVO NvMe M.2 típus, amennyiben még elfogadható, ezt megtartanám.
3. Milyen alkatrészekre van szükséged? Mehet-e a Hardverapró, vagy mindenből új kell?
Csak új alkatrészeket szeretnék vásárolni, valószínűleg az ipon-ról vagy a pcx.hu-ról rendelnék, vagy bármilyen hasonló oldalról ahol gépösszeszerelést is vállalnak.
4. Mennyi a kereted rá?
400 ezer forint körüli összegre gondoltam, de amennyiben szükséges egy kicsit jobb összeállítás eléréséhez, 450 ezer forintig ki tudom bővíteni a keretet.
Samsung S32AM500NR monitorom van, a felbontás 1920 x 1080, a képfrissítési frekvencia 60 Hz.
Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél?
A processzort illetően az AMD márkát preferálnám, a ramból pedig a kingston-t, ez utóbbiból szerintem elég lenne nekem 16 gb is, tekintettel a megnövekedett árakra. Közepesen fontos szempont lenne még, hogy a számítógép legalább közepesen halk legyen, így lehetséges hogy pl. a gyári processzor hűtő helyett jó lenne valamilyen halkabb, amennyiben az szükséges. Ami a gép megjelenését tekinti, nem szükséges hogy RGB ventillátor stb legyen, számomra megfelel egy minimalista gépház is. Amennyiben a költségvetésbe beleférne egy 1 TB hdd, az nagyon jó lenne, de erről le tudok mondani.
Elnézést ha valamit rosszul fogalmaztam meg, és előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget! -
Utánanéztem, ha EZ a Seasonic tápegységed van, akkor már van hozzá egy 12VHPWR kábel.
Ha tutibiztosra szeretnél menni, akkor egy ilyen Seasonic 12V-2×6 90° kábelt szereznék hozzá, és a 90 fokos kábel jobban managelhető akármilyen házban. Átalakító nem fog kelleni. Így már inkább 80-90%, hogy nem cserélném a tápegységet
Tárhely az mindig jól jön, nálam már 1 + 2 TB se volt elég, igaz én hobbi drónozok, ott a footage nagyon sok helyet foglal.
-
Feck
tag
válasz
deathcrow42
üzenetére
Köszönöm szépen válaszod! Így azért megnyugodtam, főleg, hogy a netet ahogy bújtam, én is affelé hajlottam, hogy az a néhány másodperc ami pluszban megjelenhet, nem sok értelme van variálni.
Viszont kevés a tárhely, így a továbbiakra (játék, egyéb programok) való tekintettel mindenképp beújítanék egy ilyet már most:
[Kingston NV3 2 TB] vagy egy ilyet [WD Black SN7100 2 TB]GPU kábel tekintetében pedig úgy láttam, hogy ilyenre lesz szükségem: [link] az alaplaphoz pedig erre: [link] Remélem nem linkeltem hülyeséget.
Itt mire gondoltál pontosan? "kell majd átalakítóval (aka. A polip) hasznáni." Talán csak azért nem egyértelmű, mert mindig hozzáértővel rakattam össze a gépet
-
feloman
aktív tag
Köszönöm a válaszokat, osztunk szorzunk, mi legyen majd

-
Nem szignifikáns bottleneck a régebbi pcie 3.0 SSD, ahogy ez a Kingston is az. Hétköznapi használatban/gamingben ez pár (szó szerint 1-2) másodpercet jelenthet egy 20-40 másodperces feladat során.
Majd ha úgy adódik, idővel vennék egy 2 vagy 4TB-s SSD-t 10 év garival, egy időre megoldja a tárhelyproblémákat.
80% eséllyel megtartanám a kingstont most.
Táp is jöhet át szerintem az 5080 szinthez, viszont akkor kell majd átalakítóval (aka. A polip) hasznáni.
Majd amikor lesz 6090, akkor néznék hozzá új tápot. Kis esélyét látom annak, hogy pont 2db 12V-2x6 kábel kell (szerintem megmarad 600 wattos plafonon, de a jóval modernebb 2nm miatt nagy előrelépés lesz az 5090 ellenében is)Táp az pénzfeldobás 50-50, lehet most is váltani, vagy majd a kövi VGA-nál. Egyik opcióval a táp esetén se jársz rosszul, szerintem.
-
Feck
tag
Köszönöm mindenkinek, aki válaszolt!

Mindenképp maradok a AMD Ryzen 7 9850X3D 4.70GHz procinál, nem ezen szeretnék spórolni, és talán hosszabb távon meghálálja, hogy ezt választom.
Alaplap végül inkább ez lesz: ASUS ROG STRIX X870-F GAMING WIFI
Két kérdés időközben felmerült:
1] Talán a jelenlegi gépemből ezt áthoznám: Seasonic Focus GX 1000W
Elég az 1000W? Vagy inkább menjek rá 1200W-ra, hogy néhány év múlva elbírjon egy 6080/6090-et? Vagy ne tervezzek ennyire előre..2] Ez egy kicsit nagyobb homály számomra, ebből azt vettem, amit akkor itt ajánlottak és a legjobb választás volt. És lehet nem is itt kellene megkérdeznem, de hátha: Az M.2 kérdésköre.
Jelenleg van egy 250 GB és 1 TB kapacitású Kingston A2000 (2021. decemberi vásárlás, szinte biztos, hogy ez csak PCIe 3.0-ás - most nem tudom ellenőrizni ezt hetekig).
Ha ezeket vinném tovább, mennyiben korlátozna? A rendszer a 250 GB-on van, az 1 terrás ketté van osztva játékoknak és az egyéb programoknak. Nyilván az ideális az volna, ha vennék egy sokkal gyorsabbat a rendszernek és a játékoknak, de ha nem muszáj, nem tenném, mert nem szívesen telepítgetnék mindent újra... pl. Win11, játékok, stb. De ha ez lesz a szűk keresztmetszet (bottleneck), nyilván kénytelen leszek tiszta lappal indulni, mert nem akarok pont emiatt szívni. -
parandroid
félisten
válasz
parandroid
üzenetére
Ja, még az egy opció, hogy prociból egy AMD Ryzen 5 5600 6-Core 3.5GHz AM4 Box 50e alatt. Ehhez adnak egy gyári hűtút is, ami ugyan nem lesz túl hatékony, de legalább hangos, ellenben a célnak megfelel. Ezzel együtt továbbra si ajánlanám egy alap, hőcsöves toronyhűtő beszerzését (lásd az előző ajánlat). Maga a proci nem lesz sokkal gyengébb, mint az 5700G, viszont hiányzik belőle az integrált GPU, szóval kell nézni egy használt VGA-t 20-30e között. Kb bármelyik ebben a kategóriában fényévekkel jobb lesz, mint az 5700G integrált GPU-ja, szóval ha már a játék felmerült opcióként, akkor érdemes ebbe az irányba elindulni.
p
-
kisz94
csendes tag
válasz
parandroid
üzenetére
Mondjuk ha 9060Xt, akkor jó áron, van egy másfélhónapos 9060Xt Oc 16gb gigabyte-om, szinte ugyanennyiért, 3 év garival

Vagy drágán adom?
-
parandroid
félisten
válasz
feloman
üzenetére
GIGABYTE B550M AORUS ELITE - 38e
5700G 8-Core 3.8GHz AM4 Box - 62e
ID-COOLING SE-224-XTS Black - 8-9e
G.SKILL Aegis 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz - 50e környékén, de főleg alatta (most csak drágábban látok
)
Kingston NV3 1TB - 55e
Corsair RMe 2025 RM650e 80 PLUS Gold 650W - 32e
MONTECH AIR 100 ARGB Black - 21eÖsszesen 267e. Ez a legolcsóbb kb, amit ki lehet hozni. Esetleg az SSD mérete felezhető még, ott lehet fogni egy 20-ast. Az integrált GPU nagyon alap játékokra elég lesz, de sokra nem szabad számítani tőle. Nem egy erős gép, meg elvault is, de legalább ehhez képest nem olcsó. A következő lépés az kb az lenne, amit 3 hozzászólással előtted ajánlottam. Az már az a szint, amiben hosszabb átvra is van potenciál, ellenben kb dupla akkora kerettel kell kalkulálni.
p
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
CriticalHit
üzenetére
szvsz erre a felhasználásra bőven elég 1TB SSD is, alzán most van 50k alatt.
-
feloman
aktív tag
Sziasztok!
Ismerősömnek szeretne egy gépet, az alábbi igényekkel:
Youtube, böngészés és amivel szertne játszani, az a Subnautica
Monitor, egér, billentyűzet van, csak a gép kellene
Ha lehet új lenne a terv
4. Mennyi a kereted rá? 200 max 250 eFt
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája? 1366*768 egy kis tv használna
Ennyiért ki lehet hozni valamit?
Előre is kösz a segítséget! -
Reader
csendes tag
válasz
CriticalHit
üzenetére
Köszi szépen az ajánlást!
Akkor a régi tápot nyugodtan lehet használni az új configban? A kora nem biztonsági kockázat?
-
zsotesz81
senior tag
válasz
parandroid
üzenetére
Köszi, meg is rendeltem
-
parandroid
félisten
válasz
Rikky123
üzenetére
A 32GB RAM miatt ez eleg reménytelen küldetés ennyiből, de valahogy igy állnek neki:
ASRock B650M-HDV/M.2 - 34e

ennyiért minden fapadosságaval, meg a wifi/bt hianya ellenere is verhetetlen ajanlat,
vagy GIGABYTE B650 EAGLE AX - kb 55e
vagy MSI B650 GAMING PLUS WIFI - 60e
AMD Ryzen 5 7500F 6-Core 3.7GHz AM5 Tray - 50-55e
vagy AMD Ryzen 7 7700 8-Core 3.8GHz AM5 Tray - 75-80e
vagy AMD Ryzen 7 7700X 8-Core 4.5GHz AM5 Tray - 90e környéke
ID-COOLING SE-224-XTS Black - 8-9e
vagy bármi hasonló árkategóriás hűtő a 9-12 sávban, 12-16e körül van a lepés az eggyel komolyabbakra
Kingston FURY Beast 16GB DDR5 6000MHz - 100e körül
vagy Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz - 200e
Kingston NV3 1TB - 60e
vagy WD Black SN7100 1TB M.2 - 60e
FSP VITA GM 850W 80 PLUS Gold - 42e
egy modern, jól szellőző ház 25-30e közöttVGA:
használt 6600, 6600XT, 6650XT - 70-80e
használt 6700XT, 6750XT - 95-110e
új 9060 XT 16GB - 170-180e körül
ha mindenképpen új kell, de fogni kell a költségeket: 9060XT 8GB - 140eKb ez most a beugró szint játékra, mint látod, lesznek kompromisszumok, mert sajnos mostanra (főleg a RAM, és SSD árak miatt) eleggé elszaladt a szükseges összeg.
p
-
zsotesz81
senior tag
válasz
parandroid
üzenetére
Köszi, AIO-ból ez jó lehet? [Arctic Liquid Freezer III Pro 240]
-
Rikky123
friss újonc
Sea of thieves, apexet, r6, wt-t és ilyesmi játékokat játszanék vele
-
Rikky123
friss újonc
A legelső gépemet szeretném megvenni és nagyából 490k van hozzá de ez csak a géphez mert a monitorom már meg lesz ami szerintem jó és az egy LG 24G411A-B és egy 1tb tárhelyet szeretnék meg 2×16gb ramot ennyi a megkötés
-
parandroid
félisten
válasz
zsotesz81
üzenetére
Jó lesz minden, mehet nyugodtan. Hűtőből a Royal Pretort, és a Pure Rock 3-at nézd meg meg, tetszik-e, meg hogy milyen áron tudnád venni. Illetve 30e körül már vannak beugró AIO hűtők 240-es méretben, az sok szempontból jobb lenne, mint a léghűtés.
Táp méretre eleg lesz, de a típust nem ismerem, úgyhogy a minőségéről nem tudok nyilatkozni.
p
-
zsotesz81
senior tag
Sziasztok!
Játék, single player
Ház: Colink Citadel Mesh
Táp: EVGA Supernova 650W GA (4 éve vettem)
SSD-k: 2 db m.2-es, 2 db SATA-s
VGA: Radeon 9060 XT
Új, Proci, proci hűtő, Alaplap, Memória, (táp, ha a mostani már necces lesz)
Amiket kinéztem:
Alaplap: [Asus TUF GAMING B850M-PLUS WIFI7]
Proci: [AMD Ryzen 7 7800X3D Tray]
Hűtő: [Thermalright Peerless Assassin 120 SE Extrem]
Memória: [Kingston 32GB DDR5 6000MHz CL30 Kit]
4. Mennyi a kereted rá?
Kb. 400 ezer Ft
1440p, 165 Hz
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? AM5 platformban gondolkodomÉletképes amiket kinéztem? Cpu hűtőben nem vagyok leginkább biztos, ill. hogy kell-e nagyobb táp, vagy jó ami most van.
-
DJZoliboy
aktív tag
Köszönöm a válaszokat! Milyen alkatrészeket érdemes itt aprón venni? Amiből nem kell az újabb hanem itt is megfelelő és árban is jobb. CPU? GPU? Mert olvastam H a ramokat érdemes akkor SSD? Stb. Köszi. Gondolom a gari fontos.
-
Reader
csendes tag
Sziasztok!
Ismerős részére szeretnék ajánlást kérni egy főként netezésre használt gépre, amin időnként ArchiCAD-et is szeretne használni kisebb projektekre. Win 11 kompatibilis gép lenne a cél. Nem valószínű, hogy gépfejlesztési szempontból hozzá lesz nyúlva a confighoz a következő jó néhány évben, úgyhogy jó lenne, ha valamennyire jövőálló lenne, ezért 16 GB RAM-os Ryzen 5 összeállításra gondoltam első körben. Gondolom főként AM4-es config jön szóba a RAM-költséghatékonyság miatt, de ha esetleg belefér a keretbe, nyilván jobb lenne az AM5-ös gép.
Marad a régi gépház, a HDD-k meg egy SATA-s SSD, egy másik gépből jön még egy Nvidia GTX 1060-as VGA is.3. Milyen alkatrészekre van szükséged? Mehet-e a Hardverapró, vagy mindenből új kell?
alaplap, CPU, RAM, táp (A régi gépben egy FSP HEXA+ 400W-os táp volt, ez teljesítmény szempontból az új gépbe is jó lenne, de már kb. 10 éves, gondolom érdemes lenne cserélni. Esetleg maradhat?)
Mindenből új kell.4. Mennyi a kereted rá?
150k. Ha szükséges felmehet 200k közelébe, de ha lehet inkább a 150k-hoz maradjon közelebb :)5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája?
FullHD 60HzElőre is köszi!
-
Én a többiekkel ellentétben nem ajánlanám a 7800X3D-t, hanem már most a 9800X3D/9850X3D mellett tenném le a voksom.
Írtad is, hog majd valszeg 6080/6090 szériánál (vagy nextgen AMD) váltanál, és akkor ott már sokkal nagyobb eséllyel visszafog a 7800X3D az újabb proci ellenében. Itt 3%, ott 10%, amott 6% és máris 20% különbségnél tartasz.
-
KROK640
nagyúr
Neked is írom, mint az előző kollégának, hogy esetleg a 9850X3D helyett egy 7800X3Dvel tudnál spórolni 60-70ezer ft-ot, és valamennyit a fogyasztáson is, miközben a teljesítménykülönbség mindössze 10-15% játéktól függően. De érdemes a témában esetleg videókat nézni és az alapján eldönteni, hogy melyik CPU legyen.
SSD : Én Samsung 980Pro-t használok, de a Kingston NV szériával sem nyúlsz mellé.
-
Feck
tag
Üdv!
Komplett PC vásárlás előtt állok. Egyelőre 1440p/144Hz (27")-ben játszom, de nemsokára váltani szeretnék 49 hüvelykes (min. 144 Hz) 5120x1440 Dual QHD (ívelt oled)-re, főleg az autós szimulátoros játékok miatt.
Ami már megvan:
RAM: KINGSTON FURY DDR5 32GB (2x16) 6000MHz CL30 RGBAmi tervben van:
Ház: be quiet! SHADOW BASE 800 FX Black (4db Light Wings 140 mm-es PWM beépítve)
Táp: be quiet! Power Zone 2 1000W 80 PLUS Platinum (vagy inkább 1200W?)
[ Lian Li RGB GPU táp és alaplap hosszabbító kábelekkel is nagyon szemezek ]
Lap: ASUS ROG STRIX B850‑F GAMING WIFI
CPU: AMD Ryzen 7 9850X3D 4.70GHz
CPU hűtő: be quiet Silent Loop 3 420mm - elhelyezés: top (140mm PWM high-speed triple pack rgb ventilátorra lenne cserélve a gyári)
GPU: ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 OC 16GB
M.2 SSD: A meglévők mellé jó volna min. 2 terrásat, de az sem baj, ha 4. Samsung? Kingston?Szóval így állok most, egyelőre tervek szintjén. Egy melegebb fényekben (narancs/piros) úszó, kisebb erődöt szeretnék kihozni. Ha meglesz a monitor idővel, tudom, hogy a GPU előbb-utóbb kevés lesz, de most egyszerűen nem látok jobb alternatívát. Talán majd ~2 év múlva csere.
Bármi ötletet, tanácsot örömmel fogadok!

-
KROK640
nagyúr
válasz
parandroid
üzenetére
Ha sokat megy neki a nagy gép mint nekem, akkor viszont ez csak plusz költség, plusz egy gép, és plusz fogyasztás.
-
parandroid
félisten
válasz
DJZoliboy
üzenetére
Torrentre állíts be mellé inkább egy régi micro gépet, pl dell optiplex, vagy lenovo tiny, vagy valami micro hp. Az mehet 24/7-ben, ne a nagy gépet hajtsd ezért. Valami régebbi i3/i5-tel 30-40e egy ilyen gép, ami a tervezett mellett konkrétan aprópénz, aztán belepasszintasz egy 1TB SSD-t. KÜlön monitor sem kell neki, rákötöd a meglévő monitor második portjára, és eldugod mögötte, ha rá kell nézni, akkor távoli eléréssel mehet a nagy gépről.
p
-
KROK640
nagyúr
válasz
DJZoliboy
üzenetére
Jó, mondjuk Gigabites netre már tényleg kellhet az SSD, nekem pl az 5400-as 128MB cache-es 4TB-os HDD olyan 330Mbitig tudja írni, a felett nagyon ingadozóvá válik a sebesség. De ez mondjuk nem egy gyors HDD, van 7200-as meg ugye a nagyobb HDD gyorsabb is.
Ezesetben azt mondom, hogy OK, akkor maradjon a Micron SATA3.
A Többi szerintem rendben van, bár a 9850X3D helyett egy 7800X3Dvel tudnál spórolni 60-70ezer ft-ot, és valamennyit a fogyasztáson is, miközben a teljesítménykülönbség mindössze 10-15% játéktól függően. De érdemes a témában esetleg videókat nézni és az alapján eldönteni, hogy melyik CPU legyen. -
DJZoliboy
aktív tag
válasz
KROK640
üzenetére
Köszi. Az a torrent véget kell vmi ipari SSD mert hdd nem akartam 1 gigabit netre meg ugye nekem elég a 1-2 tb is. Hdd ből is vannak kerregések eddig WD black használtam már lassan 10 éve de a mostani black nem túl megbízható Red meg drága. Szval nem tudom ez volt a dilemma mert a micron elég jól bírja. Más ötlet esetleg? A többi alkatrész végett is? 🙂
-
KROK640
nagyúr
válasz
DJZoliboy
üzenetére
Elég erős gép lesz

Viszont engem az a kérdés foglalkoztat, hogy a 2TB-os M2 SSD mellé minek még egy SATA 1TB? Ha adattárolásra kell, akkor inkább HDD-t érdemes venni, ha pedig csak plusz tárhelynek kell, mondjuk játékokhoz akkor meg 2TB.
Tavaly ilyenkor raktam össze egy 9800X3D, 64GB RAM, 2TB M2 SSD és 8TB HDD-s gépet, remek harmonikus konfig lett, és a HDD sem zajol benne. -
DJZoliboy
aktív tag
Sziasztok!
Van egy elképzelésem gép vásárlásra és amire használnám ujabb AAA gamek meg competitive gamek 2kn Oled monitor valamint YT videok meg zene stb ilyen alap dolgok. de több évre tervezek (kb 5-6év) és csendes gépet.Alaplap: Asus Rog Strix X870E E gaming vagy F gaming még ezt nem tudom.
CPU: AMD Ryzen 7 9850X3D ez volna a terv és a hütö meg: NOCTUA NH-D15 G2 chromax.black remélem el fogja bírni
Ram: G.SKILL 32GB Trident Z5 RGB DDR5 6000MHz CL28 vagy a CL30as is elég volna nem tudom
VGA: ASUS RTX5080-O16G-NOCTUA Noctua Edition GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 a halkség végett de ha van jobb alternativa csendes GPU akkor írjatok nyugodtan.
Ház : ANTEC Flux Pro ez lene az elképzelés a jo szellözés végett valamint mellé házventi csere Noctua NF-A14x25 G2 PWM Sx2-PP chromax.black
Táp: FSP Hydro Ti Pro 1000W PCIe5 ez az elképzelés
SSD: WD-SANDISK 2TB Black SN8100/Optimus GX Pro 8100 M.2 PCIe M.2 2280 és mellé egy Micron 5100 Pro 1Tb M.2 Sata de az SATA csatlakozos.
Sztem kb ennyi ha tudtok segíteni ebben nagyon szépen köszönöm.
Üdv. Zoli -
KROK640
nagyúr
válasz
tranceplanet
üzenetére
230 ezerért még nincs benne se RAM, se SSD ...
-
tranceplanet
addikt
válasz
grizlisandor
üzenetére
-
Köszi, mindkettőtöknek, valami előre összeállított gépet kellene néznem, az az ukáz.
-
bgombos79
tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
-
AxBattler
félisten
-
-
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
1. Cégnél autocad 2D-s rajzokra meg Excel táblázokra kellene egy gép.
2. Semmivel.
3. Minden új.
4. 250 ezres keretben gondolkozunk, többet nem hiszem, hogy engedélyeznek. Nagyon meg kell indokolni kell, ha többe fog kerülni.
5. FHD.AutoCad elvileg legalább 4 magos, minél magasabb egy szálas teljesítményt kedveli, elvileg a 2D-ben nem igényli az Nvidia VGA-t, így elég lehet az integrált. Minimum 16 GB RAM, 512 GB SSD-ben gondolkozom. Intel vagy Ryzen lesz, nekem mindegy.
-
magnetuss
csendes tag
válasz
parandroid
üzenetére
Köszönöm neked is az öteletelést. Nyilván teljesen felesleges lesz nekem ez az "erő", de szeretem túlbiztosítani magamat.
-
magnetuss
csendes tag
válasz
tranceplanet
üzenetére
Köszönöm a szakszerű segítséget, megrendeltem az általad ajánlottakat!
-
AxBattler
félisten
Vártam már eddig épp' eleget, és elegem lett a piac b@xakodásából.
Rajtam a legkevesebbet fogják keresni...
i7-7700-val jórészt elvagyok, de ez már nemhajcsaki' az új VGA generációkat, és legfeljebb Linux alá lesz jó hosszú távon (tudom, Rufus, de így évente újra kell húzni W11-et).
Alaplap igényedet mondjuk nem írtad...
Pedig pont írtam:A számbavett lehetőségek:
Asrock B550M PRO4 + 5700X + régi RAM - régi lap és proci eladása.
ASRock A620M PRO RS WIFI + 7600 + 2x8GB 5600MT DDR5 - régi lap, RAM, proci.
ASRock B850M STEEL LEGEND WIFI + 7600 + 2x8GB 5600MT DDR5 - régi lap, RAM, proci.
Időtállóságot a platformra értettem, alkatrészek cseréje megszokott dolog (SSD, RAM, CPU, VGA, stb.). 7600-ban van IGP, jól jöhet.
AM4 a felesleges költés elkerülése miatt jött képbe, YT-on vannak bőven tesztek a mai használhatóságról, pl. HardwareSecrets csatornán... ezek alapján alig maradnak el az AM5-ös CPU-któl, főleg magasabb részletességű single játékok esetében.
-
tranceplanet
addikt
válasz
parandroid
üzenetére
Ő írta:
Jó lenne, ha 6-8 évig nem kellene hozzányúlni. Ha a fenti keret kevés, tudok feljebb menni.
Szóval ebben az esetben erősen ajánlott a 32GB RAM és én a 8/16 mag/szál Ryzen procit is melegen ajánlom.
-
parandroid
félisten
válasz
magnetuss
üzenetére
Nem tudom, neked mi az irodai munka, de office + ms alkalmazások + jutubra a 16GB is bőven elég. Játékra célszerű a 32GB, ennel tőbbet csak a specialis feladatok kérnek, mint 3d tervezes, kódok fordítása, videóvagás 4k-bn, meg ilyesmik. Amit te írtál eredetileg, oda a 32GB is bőven sok. Tőbb meg nem is nagyon férne bele a keretbe, mert így is már 200e csak. RAM, ha 48GB-ot szeretnel, akkor meg mindjárt 300e lenne, ami egy tetemes summa főlőslegesen.
A RAM, amit találtál, CL46-os. RAM topikban tudnak erről tőbbet mondani, de ez főleg olyan rendszerekbe való, ahol a mennyiseg fontosabb, mint a sebesseg. Ez egy extrem lassu latency, az optimalis a 30-32 lenne. Hogy ez a te konkret felhasználasoddal hol fog visszacsapódni, az jó kérdés, siman lehet, hogy észre sem veszed.
p
-
tranceplanet
addikt
válasz
magnetuss
üzenetére
" Scope of deliverySet of screws, instruction manual
Front: 2x 140mm PWM fans pre-installed
Rear: 1x 140mm PWM fan pre-installed "Maradhat ez a felállás is!
-------------------------------------------------------------------------------------
Vagy: 3 elől be és egy még felülre -hátra
Theát: 3 nyomjon befelé elől, kettő pedig kifelé: a hátsó és a felső
Így meg lesz a positive pressure.
Viszont akkor 2x140mm kell neked: [link]
Legyen a 3 - 2 felállás, ez jó airflow-t fog biztosítani!
-
magnetuss
csendes tag
válasz
tranceplanet
üzenetére
Köszi a plusz infot, megfogadom a tanácsod! Írtad a plusz ventiket. Hányat javasolsz? Több kérdésem nem lesz

-
tranceplanet
addikt
-
magnetuss
csendes tag
válasz
tranceplanet
üzenetére
Köszönöm a tanácsot! Hány plusz ventillátort ajánlasz? Illetve, korábban itt a fórumban már volt róla szó, hogy az általad említett 32GB-os RAM helyett irodai munkára páran azt ajánlották ,hogy ugyanennyi pénzért az alábbi 48 GB-os RAM talán jobban megéri
https://ipon.hu/shop/termek/crucial-48gb-pro-ddr5-5600mhz-cl46-cp48g56c46u5t/2452821
Mi a véleményed? Előre is köszi!! -
_drk
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
És ott vissza is volt fogva. Pl egy i5 2500 mai napig teljesít nem is rosszul, Diablo 4-gyel azzal játszott haver. Arc Raiders már megfektette. Ügye ott volt egy hatalmas ugrás. Majd a Skylake 6th genre volt értelme váltani?
Most az AM5 azért megint nagy fejlesztés volt AMD oldalról. Hiába jó a Ryzen 5600 és akár 5800x3d is nagyon jó gamelni, az újak sokkal gyorsabbak.
-
_drk
addikt
válasz
Paxker315
üzenetére
Az a baj, hogy csak utólag tudod meg mi volt jó választás.
Pl a jelenlegi elméletem: ha tavaly valaki mikor legolcsóbb volt, vett egy b650-esbe egy 7500f-t ami még egy 5070ti-t is kihajt jórészt, meg 32 giga ramot 150ből boldog lehet.
Abba később tehet 9700-t vagy 7800x3d-t ami még a köv gen GPU high-end-et is kiporgeti proci teszteket elnézve, még később akár 10800x3d-t is akár ami megint vagy 2 gent.
Mennyi ideig lesz az jó? Akár 10 évig maradhat az egész pc csak a Procit kell 1-2x cserélni, meg a VGA-t, a tápot meg biztonság kedvéért. -
_drk
addikt
válasz
AxBattler
üzenetére
Hát már többször elhangzott itt és én is csak ismételni tudom, hogy most aki tud várni az inkább várjon.
De aztán lehet rosszabb lesz, vagy sokkal jobb nem, mert a Ramokat így is úgy is falják majd az AI parkok, meg Trump kitudja mit talál ki éppen...
Azt csak te tudhatod mennyire vagy el a jelenlegi konfiggal.Most én annyit tudok, hogy a RAM kb +100 ezerrel több mint tavaly mikor jó áron volt. (VGA is de az most neked mindegy.)
Alaplap igényedet mondjuk nem írtad, 60-ért is vannak már de azok eléggé fapadosak. AORUS ELITET ajánlanám 85-ért, prociból lehet elég lenne 7500f. 7600-ast nem is szoktam itt ajánlva látni, valószínű kevés a különbség, árban meg nem nagy difik vannak. Ha meg tényleg jó és időtallóbb kéne ott a 7700. Ilyen igények mellé azzal is biztos elleszel sok-sok évig. (Ha valós az adatlapod akkor poénos is lenne 7700at 7700ra váltani
) Viszont a mostanival gondolom tényleg light-os gaming van csak.
180-400 között leszel kb. -
magnetuss
csendes tag
Sziasztok,
Új asztali PC-t szeretnék vásárolni, leváltva a 8 éves gépemet, ehhez kérném a segítségeteket.
Netezés, filmezés, munka (teams, szövegszerkesztő).
Csak a monitorjaim vannak meg.
Mindenből újat szeretnék.
- Ha belefér, 32GB RAM-ot szeretnék, és
- a videokártyán minimum 1 HDMI és 1 DisplayPort csatlakozó legyen a 2 monitoromhoz.
- átlátszó gépház,
- SSD-ből nem kell sok, mert van sok külső SSD tárhelyem.IPON.hu-n rakatnám össze.
4. Mennyi a kereted rá?
500-600
Mindkettő monitorom natív felbontása 3840 x 2160, képfrissítési frekvenciája 60 Hz
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél?
NIncs semmi elképzelés. Jó lenne, ha 6-8 évig nem kellene hozzányúlni. Ha a fenti keret kevés, tudok feljebb menni.Előre is köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsokat!
-
AxBattler
félisten
Igazából a mostani konfiggal simán kibekkeltem több generációt, lehet az AM5-öt kihagynám, PCIE 5 sem izgat annyira: SSD-ből a 3-as elég, VGA-ból meg x16 csatornásat vennék, úgy alig van valami hatása a PCIE4-nek (A620 lapoknál amúgy is csak ez van).
VGA megvettem, akciósan.
-
_drk
addikt
válasz
AxBattler
üzenetére
Ha sok évre és nem akarsz ugrálni akkor AM5 ráadásul B850, apróról DDR5 RAM, ha szűkös a keret akkor először egy 1DB 16GB-os, majd később egy második.
Egy jó alap most nyilván drága, de később meghálálja magát, pl a b850-es már PCIe 5-osek. Később mehet bele még a köv széria is.
Én Asrock-ot hanyagolnám pont emiatt.Btw. Most van egy kis esés Ramoknál, vidkarinál is lehet várnék valami akciót ha nem sürgős. Plusz nyár elején vannak mindig a legjobb árazások.
Vagy a kitudja mi lesz már holnap alapon nem várnék inkább
. -
-
Sipos
csendes tag
válasz
deathcrow42
üzenetére
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!
Az iponon állítottam össze a buildet. Az ajánlások alapján cserélném a házat egy Lian Li Lancool 216-ra, illetve a ramot egy hasonló 32GB KLEVV kitre ami 6000CL28. A javasolt vga az iponon 50k-val drágább, viszont ha váltok akkor lehet egy ASUS TUF 5070TI-ra lenne érdemesebb ami plusz 20k a Giga 5070TI Gaming OC-hoz képest. Amúgy a javasolt cseréket követően a landcomputeren kb 100k-val olcsóbban össze tudtam tenni ugyanezt a konfigot. -
AxBattler
félisten
Üdv, jövök!
Általános gépet kellene összedobnom, főleg laptopról lennék, ez mellette lenne a TV alatt.
Stabilitás különösen fontos, nem akarok hozzányúlni, ha egyszer belőttem! Ez azt is jelenti, hogy komolyabb upgradet, platformugrást nem szeretnék 6-8 éven belül (mostani lapom 10 éve szolgál).
B850M + Ryzen 7600 + 2x16GB DDR5 lett volna a cél, de minden elszállt, szóval... meh.1. Mire fogod elsősorban használni a gépet?
Általános, Excel, HTPC, lájtos játék, Linux disztrók megosztása.
Táp, ház, VGA, SSD van, és még 2x8GB DDR4 RAM-ot továbbvinnék, ha AM4 lesz.
CPU és alaplap (és esetleg DDR5 RAM), Hardverapró jöhet, de deszka csak új lehet!
4. Mennyi a kereted rá?
Amennyi feltétlenül muszáj.
4K, de játszani 1080p-n fogok.
AM4, vagy AM5 legyen; ASRock-ot preferálom!A számbavett lehetőségek:
Asrock B550M PRO4 + 5700X + régi RAM - régi lap és proci eladása.
ASRock A620M PRO RS WIFI + 7600 + 2x8GB 5600MT DDR5 - régi lap, RAM, proci.
ASRock B850M STEEL LEGEND WIFI + 7600 + 2x8GB 5600MT DDR5 - régi lap, RAM, proci. -
-
F-ECT$
titán
válasz
deathcrow42
üzenetére
A monitor 150k, tehát kb ugyanott van, nem?
-
válasz
Sipos
üzenetére
Firstshopnál ez kijön nagyjából 1 millióból + monitor kimaradt és más helyen megvehető. A Giga 5070TI Gaming OC egy szinttel feljebbi kártya, mint a Pali Gamingpro, szerintem.
Ramból a 6400CL30 vs. 6000 CL36 közt 1-2% különbség lesz (illetve a 6400 EXPO profilt ki kell tesztelni, simán hibázhat még expo profillal is a ram), kimértük, illetve nálunk nincs Royal Pretor: ha az kell, akkor azt is máshonnan

-
bgombos79
tag
válasz
CriticalHit
üzenetére
Én is ezt akartam írni.Plusz egy szavazat a NZXT H5 Flow -ra
-
Sipos
csendes tag
Sziasztok!
A lassan 10 éves konfigomat szeretném lecserélni, elsősorban játékra használnám 1440p-ben. Továbbá új monitort is párosítanék még hozzá. Első körben ezt az összeállítást néztem ki:AMD Ryzen 7 7800X3D
MSI B850 GAMING PLUS WIFI6E
CHIEFTEC APEX LUMO GA-01B-L-OP
PALIT GamingPro-S OC GeForce RTX 5070 Ti
KLEVV 32GB FIT V DDR5 6400MHz CL30 KIT KD5AGU880-64B300F
CORSAIR RM850x
SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 PCIe M.2 2280 MZ-V9P2T0BW
THERMALRIGHT Royal Pretor 130
AOC Q27G41ZDFEz így kb 1.2M lenne monitorral együtt, ha van benne esetleg olyan amin érdemes módosítani akkor jelezzétek.
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
kekszi97
csendes tag
válasz
parandroid
üzenetére
És ha nagyobb kártya lenne, melyik gyártó és melyik tipus?

Minden ilyen kártyánál ott van hogy Radeon Rx. -
gjohnny
tag
válasz
parandroid
üzenetére
Köszi az ajánlatot.
-
parandroid
félisten
válasz
Mordokaj
üzenetére
Ha a lapot cserélik benne az Asus Prime helyet Asus TUF-ra, és a tápot a #193514-es hozzászólásban ajánlottak valamelyikére, akkor mehet a kinézett gép. VGA-ból elvileg ez kicsit túlzás is, de ha eszedbe jut játszani, legalább nem kell gondolkodnod. Annyi, hogy ha az nvidia helyett AMD RX 9060XT 16GB kerül bele, azzal még egy jó 50e-t lehet spórolni, teljesítményben meg nem vesztesz semmit. Abból kb ki is jön a jobb alaplap + táp.
p
-
Mordokaj
csendes tag
Sziasztok,
Új PC asztalira szeretném rátenni a mancsom, ebben szeretnék segítséget kérni:
1. HomeOffice, alapabb informatikai munka (stabil VPN, Oracle Developer lekérdezésekhez, VirtualBox (1 géphez) és RDP, MS Office, Teams), aztán este játék: RDR2, Helldivers2, SpaceEngineers1-2, GTA V, TESO (és OTTD
)
2. -
3. Új Asztali PC, perifériák nélkül.
4. Bruttó 700e
5. Lenovo ThinkVision p27-10 (3840 x 2160, 60 Hz; Maximális pixelsebesség: 600 MHz)
6. Röviden: Nincs elköteleződés
TLDR: Eddig Intel párti voltam, de úgy látom, hogy ehhez már nem kell ragaszkodnom. Pláne, ha cél lenne, hogy pár év múlva esetleg egy proci fejlesztéshez ne kelljen a szokásos proci+ alaplap (azaz kb. teljes gép) csere. Van egy ajánlatom, amit kaptam, megköszönöm a véleményeket erre is, ez ad egy irányt nekem:
(Computer Imperium) Imperium Ryzen 7 X-REAPER RTX PRO PC (9700X, B850, 32GB DDR5 RAM, 1TB SSD, RTX 5060Ti 16GB (Pyton3), i801b, Fsp hyper pro táp 650w
) Id cooling zoomflow240 v12.6 - 699 990 Ft -
parandroid
félisten
válasz
kekszi97
üzenetére
Lapból ezzel a kerettel már megcéloznám a B850-et, nem akkora felár, hogy a végén szemmel látható legyen.
VGA-ból az 5070 beérte a 9070XT-t árban, de teljesítményben nincsenek egy szinten. Legalábbis játékokban. A grafikai munkákban neked kell tudnod, pontosan kire van szükséged, qz alapján lehet akár az mvidia is jobb vétel.p
-
kekszi97
csendes tag
válasz
CriticalHit
üzenetére
Köszönöm, cserélni fogom a tápot.
-
kekszi97
csendes tag
válasz
CriticalHit
üzenetére
Köszönöm
-
válasz
kekszi97
üzenetére
Elsőre így azt mondanám nem rossz, a tápegységnél kéne egy pontos típus:
A Deepcoolnak vannak jó és rossz szériái, elvileg a 850 wattos gold már okés lehet, de kéne a pontos típus a biztonság kedvéért

Edit: közben írt CriticalHit kolléga is, ott a tápnál valami nem kerek, és van jobb alternatíva.
-
kekszi97
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hogy a kiválasztott alkatrészek mennyire kompatibilisek, működne így? Illetve cserélnétek-e valamit? Szívesen fogadok más opciókat, csak show build vonal legyen.
Jatékra+grafikus munkára építeném, 850-880 ezer a keret.
AMD Ryzen 7 7800X3D
GIGABYTE B650M AORUS ELITE
Kingston FURY Beast RGB 32GB DDR5-6000 CL30 EXPO
GIGABYTE GeForce RTX 5070 GAMING OC 12GB
DeepCool AK620 Digital
DeepCool 850W 80+ Gold ATX 3.1
Kingston 1TB M.2 NVMe 2280 KC3000
A ház: DeepCool CG580 4F V2
A segítséget, tanácsokat előre is köszönöm!
-
parandroid
félisten
válasz
gjohnny
üzenetére
MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI - 100e
vagy GIGABYTE B850 AORUS ELITE WIFI7 - 90e
vagy ASUS TUF Gaming B850-PLUS WIFI - 90e
AMD Ryzen 7 9700X 8-Core 3.8GHz AM5 Tray - 100e
vagy AMD Ryzen 7 7800X3D 8-Core 4.2GHz AM5 Tray - 120e
be quiet! Pure Rock Pro 3 - 20e
vagy Thermalright Royal Pretor 130 - 25e
vagy be quiet! Pure Loop 3 240 - 30e
vagy ARCTIC Liquid Freezer III 240 Pro Black - 32e
Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz - 200e
FSP VITA GM 850W 80 PLUS Gold - 42e
egy modern, jól szellőző ház, ventikkel - 30-40e között
(Titkos tipp: NZXT H5 Flow)AMD RX 9070 XT 16GB - 280-300e
p
-
gjohnny
tag
Sziasztok,
A 2020-ban vásárolt gépemet szeretném lecserélni. Korábban nem tudtam ezzel foglalkozni és sajnos láttam hogy felmentek a RAM árak és a VGA is megy fel. Eredetileg nyár környékén szántam volna rá időt, de valószínűleg addigra nagyon felmennek az árak, így muszáj most foglalkoznom vele. Szeretnék kérni konfiguráció ajánlatot, segítséget.
Játék, munka, filmezés (Single és multi player játékok, programozás).
Csak a 2TB-os WD BLACK SN850X adattároló SSD jön át a régi gépből.
Teljesen új gépet szeretnék. Minitor is lenne új, full HD-ről 1440p-re váltani tervezek. Mindenből újat szeretnék.
4. Mennyi a kereted rá?
kb 800K-1M.
Jelenleg full HD 60Hz, de váltani akarok 1440p-re.
Nem ragszkodom márkához de előnyben részesítem az MSI, Gigabyte gyártókat. A jelenegi gépház egy fekete FRACTAL DESIGN Define R6. Hasonló fekete, letisztult házat szeretnék. Nem kell ablak, meg RGB világítás. Egy halk, jó hűtésú gépet szereték mint a jelenlegi. Előny lenne, ha alza-ban tudnám venni.Köszi.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
parandroid
üzenetére
Mivel azt írta, hogy AMD nem jöhet szóba, leginkább ez maradt.
-
Pkc83
őstag
válasz
parandroid
üzenetére
"Majd el felejtettem leírni, hogy az amd semilyen formában nem érdekel, se az Asus ."
Nem mindenkire hatnak az észérvek.
(nem sértésnek szántam a kérdezőnek) -
lanszelot
addikt
válasz
deathcrow42
üzenetére
Köszönöm szépen a választ
Csak 5800x van, semmi más [link]
-
válasz
lanszelot
üzenetére
Privátban váltottam pár üzenetet lanszelottal. Itt válaszolok rá:
A procira 2-3 év garancia van, ha azon belül meghal, akkor arra van a garancia. Ha 6 évet szolgált, és ott meghal, akkor onnantól ez sajnálatos, de újat kell venni.
Senki sem fogja neked megígérni, hogy 15 évig működik valami, vagy akár 5 évig. Van bolt, amely ad kiterjesztett garanciát talán még +2 évre, így kijöhet 4-5 év. De azért meg fizethetsz többet.
Ha nem akarsz AMD-t venni, akkor csak az Intel marad. Az az intel, amelynek van egy core ultra szériája, amelyhez vehetsz DDR5 ramot, és alaplapot. Itt és most annyira nem ajánlott.
Ha új gép, akkor AMD és AM5 alap, DDR5 ram, és sokáig jön rá majd proci - de az a gond az AM5 alappal és főleg a DDR5 rammal, hogy drága most a RAM mindenhol, pláne ha 32GB-t akar az ember.
Az ésszerű választás a jelenlegi gépedet elnézve, hogy ezt a gépet megtartod, egy 5700X szintű procit veszel (ha valamiért van akció vagy közel azonos árban, akkor 5700X3D vagy 5800X3D angliában), hozzá egy 5070 VGA és még sokáig működhet a rendszer.
-
lanszelot
addikt
válasz
CriticalHit
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget
-
CriticalHit
addikt
válasz
lanszelot
üzenetére
Ha ezek működnek, simán tovább szolgálhatnak:
"Crucial MX500 CT500MX500SSD 500GB - 2db
WDC WD20EARX-00PASB0 2TB HDD"Mivel "15+ évben gondolkodom" minden mást eladnék.
Mivel "Játékra kell a gép" az AMD jobb választás, mint az Intel.
Példa konfig:
AMD Ryzen 7 7800X3D/9800X3D
Gigabyte B650 Aorus Elite AX, Gigabyte 850 Aorus Elite AX WiFi
G.Skill Flare X5 DDR5-6000 CL30-38-38-96 1.35V 32GB AMD EXPO, Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C30BBEK2-32
GeForce RTX5070Ti, RX9070XT
Corsair HX1000i, Corsair RM850/1000x, FSP MEGA GM 850/1000
Thermalright Royal Pretor 30
Samsung 990Pro/9100Pro, Western Digital SN7100
Antec Flux Pro, Lian Li Lancool 217, Lian Li Lancool III, Fractal Design Meshify 2 / 3, HAVN 360Flow, NZXT H6/H9 Flow -
lanszelot
addikt
válasz
parandroid
üzenetére
Elnézést kérek, azt hittem le írtam.
Mi az amit érdemes megtartani abból a gépből.
Például az SSD - ket érdemes megtartani. Mert semmit se romlott, és nem avult el.De érdemes e megtartani a ramot?
Vagy a tápot?
Vagy az alaplapot?
Mert ugye több mint 6 éves alkatrészek ről van szó.
És nem szeretném ha 1 év múlva megint megadná magát valami, és itt írná vki hogy mert azt nem szabad lett volna meg azt nem kellett volna.Azt hittem le írtam hogy 15+ évben gondolkodom.
De most leírom, mert nem írtam le valószínűleg.
Ismét elnézést kérnék érte.Majd el felejtettem leírni, hogy az amd semilyen formában nem érdekel, se az Asus .
Majdnem kimaradt.És hogy most csak tájékozódom, és később döntenék, annak tudatában, hogy pro kontra.
Mert eleget buktam már ezen a gépen és unom hogy 3 évente vmi megadja magát.
Tehát el kell dönteni vállalok e még egy rizikótEstleg ha kimaradt valami elnézést kérek érte.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mielőtt kérdezel olvasd el a téma összefoglalót!
- Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
- Beárazást kérni a beárazós topikban lehet!
- Gitáros topic
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- BestBuy topik
- Google Pixel 10a – évismétlés
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 13 – Néhány egyszerű, de finom étel
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Automata kávégépek
- Milyen videókártyát?
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Eladó újszerű Redmi Note 14 Pro 5G 8/256GB levendula / 12 hónap jótállás
- LIDL akkumulátor és generátor teszter
- 170 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest