- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Netfone
- Telekom mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
tusi_
addikt
Jatekokban a regi BIOSsal volt hogy 4650-ig ment regebbi jatekokban, ujabbakban 4550-ig, ami inkabb mar multi boost. A jatek, amiben ezt lattam az 4 magra terhel, 2t erosebben, 2t gyengebben.
Most 4450 a max. De kell ez e bios, mert ebben tudom hasznalni a re-size BAR-t, ami tobbet hoz, mint 50-100 Mhz cpu oldalrol -
Sontir Fel
őstag
Ez esetben megnyugodtam, köszönöm.
Használt példány, 2019 októberi vásárlás, szóval ezt em tudom még.
Sajnos se időm, se türelmem aprólékosan finomhangooni a vasatRyzen Masterrel OCztam az előzőt is. Tudnál esetleg javasolni valami kezdő értéket amivel elindulhatok? 1.35 fesz és áll core 4400 mondjuk?
-
-
HSM
félisten
Multihoz azért többnyire nem árt a stabil, jó FPS.
WQHD-ban pedig azért a 6800XT is elég gyors. Majd tapasztalod, elég-e alá a 3600, avagy sem.
#32097 hoffman_ : "gyakorlatilag mindig, amikor felállok nagy lendülettel az asztaltól"
Ez alapján alaplapra gyanakodnék, vagy valamelyik rádugott eszközre (gyenge kontakt). A hirtelen felpattanás hatására kaphat némi fizikai behatást, esetleg próbáld meg, ha érzéssel megmozgatod az asztalt/gépet, rebootol-e tőle.#32109 PuMbA : Az én bajom, hogy a 3600 határai lényegesen nem javulnak a tuningtól. A ram/IF korlátja kb. 3800Mhz, ott vége a kalandnak, és a jobb példányok is jó, ha 4,4Ghz-ig eljutnak. De a skálázódási sajátosságok miatt ennél már nem lesz lényegesen jobb egy 3900X sem, és a 8 és 16 magosok is csak egész kevéssel. Viszont pl. az 5600X a magas órajelnek, IPC növekedésnek és CCX nélküliség jóvoltából tuning nélkül is többnyire egy ligával feljebb indít, az 5800X-ról nem is beszélve.
Nyilván, ezeket tuningolni szerintem is alapvetően ablakon kidobott idő. A saját 3600-asom sem szerettem volna "tuningolni", de a gyári PB nálam igazán csalódást keltő módon működött, így mégis rászántam az időt, hogy alacsonyabb fogyasztással érjem el ugyanazt a teljesítményt.
-
hoffman_
nagyúr
én is a laptól tartok, mert az lenne a legmacerásabb. nincs sajnos, esetleg CPU-t tudok levadászni, de az is hosszabb idő lesz.
#32102 steewcv65:
#32099 Create.:
elég spéci workstation van kialakítva, nem egyszerű áthelyezni a gépet, de megpróbálom. meg gyanakszom az elosztóra is már, másik aljzatról fogom hajtani a gépet, pár próba erejéig. meg valószínűleg "longshot", de most elővettem egy ősöreg műanyag bill-t, ha a static discharge okozta a fém bill-en keresztül, ez talán megmutatja.
winlog rogyásig van eseménnyel. van egy distriburtedCOM hiba (10010) ami gyanítom teljesen független. van KernelPower (41) a reboot után, ez "normális", csak Win bejegyzés a nem normális leállásra. van még EventLog 6008 és volmgr 161. próbáltam már ezeket nézegetni, de nem jutottam semmire. egyedül a 41-re írja, hogy kritikus, de az már utóhatás ugye.
köszi a tippeket mindenkinek!
ui.:
hsz. előtt dobott még egy újraindulást, mikor felálltam a géptől, 3.6Ghz, 1.25V. mivel amúgy atomstabil tesztek alatt 4.1Ghz 1.15V mellett is, szerintem a komponensek rendben vannak, talán még a proci is... vagy az alaplap, vagy valami elcseszett faramuci hiba lesz ez...
-
HSM
félisten
Én egy 5 évvel ezelőtti max 80Hz IPS-en is igencsak észrevettem, 60 vagy 90 FPS-el fut a játék.
Szvsz ezek a 100 körüli átlagok nagyon gyengécskék, tapasztalatom szerint ilyenkor könnyen előjöhetnek terhelőbb jelenetek, ahol szépen lezuhan akár 60 környékére is.#32093 PuMbA : Tény, hogy újabban több játék elment a képregény sebességbe (pl RT) max grafikán, de ettől függetlenül szerintem nem mindenkinek a max grafika + képregény FPS a cél. Valamint a minimumok sem mindegy, sokkal szebben fut egy játék GPU limittel, mint amikor a CPU kezd elfogyni.
Valamint szerintem az is elgondolkodtató, hogy aki nem sajnál mondjuk 300 000 forintot kiadni egy RTX3070-ért, annak tényleg egy 3600 és 3700X/5600X közötti 30 - 50 000-et érdemes elspórolnia az ár/érték arány nevében? Nem vagyok erről meggyőződve.
-
HSM
félisten
"Van értelme erősebb procinak ma? (Nincs)"
Nekem azért jobban tetszettek pár helyen a 10900K számai.#32075 PuMbA : "játékoknál nem sokat ér a 4400Mhz-en futó és mem tune-os 3600 a tök alap, tuning nélküli 3600-zal szemben"
A topikban azért akad szép számmal ennek masszívan ellentmondó mérési eredmény. Pl.: #31105 . -
-
Chaser
legenda
a sam új rendszer, ahogy az rdna2 is új, és utóbbi mindenképp kell hozzá
akkor 0,1%-ról mennyire növekszik majd a felhasználók száma? ( :
ahogy láttam erre külön fejleszteni nem kell, "magától" hoz némi előnyt
- aztán persze lehet rosszul láttam, annyira nem hatott meg -
majd ha egyszer kapni is lehet ezeket megnézem újra, valamikor nyár elején -
jokeph
nagyúr
Ha lesz 3300X jó áron, veszek még egyet.
bánom, hogy a múltkor nem 2-őt vettem rögtön, akkor még 47k volt.#31554tomgabor: nekem szereti, lásd a konfigot aláírásomban.
A teljesség kedvéért azért hozzáteszem, hogy az én lapomon a ramslotok drótozása T-Topology nem az általánosságban használt Daisy-Chain. -
Lendova
őstag
Én a napokban néztem BF V videót, ahol 8/16-os Intel 5.1GHz-en volt 5700XT mellett, nekem meg szintén 5700XT van, 3700X, 3800MHz-es Dual Rank CL16 ram jól belőve.
Az FPS nem elhanyagolhatóan több volt, lehet 15-20%-kal is helyenként, ahol elfogy a 3700X-em. Tehát pld 160-170 helyett volt 210 pld.Ez közel sem ad teljes képet, nem is derül ki, hogy mennyi az annyi. De a különbség jól észrevehető volt, nem csak mérhető.
-
jokeph
nagyúr
Egyelőre még eleget, csak győzd VGA-val.
Ami biztos: a 3300X ellenében csak a "K"-s Intel játszik és azt is fel kell pöckölni,hogy ne maradjon le.
non-K intel CPU érezhetően gyengébben teljesít.
Nyilván azért egy mázlistább, stabil 5 GHZ-et tudó 8700k-val nem versenyzik, de nem is annyiba kerül, és relatív gyenge lap is elég alá.Más:
Metro 2033-at (ami tegnapig ingyenes volt az EPIC store-ban) próbálta valaki ?#31548Bossp: bezsákoltam én is tegnap.
GTX 1070 mellett FHD-n minden max, hasít mint állat a single player és szépen dolgozik az adpatíve sync. igaz nem sokat mentem vele, eddig 100fps+ volt mindenhol. -
-
Chaser
legenda
tekintve hogy oem és egy év gar, így nincs jó áron
órajelben lentebb van a 3600-tól, de az imc viszont jobb, vga 1050/ti körüli szintet hozszerk:
RR89
ezeknél a cache olyan rengeteget nem számít, 3100-ban sem 32mb van
tesztet nem néztem cpu tudásra, csak imc-re, az viszont ütős -
Bib
őstag
Én ezt úgy oldottam meg, hogy vettem olcsón P-s arctic ventiket amik 800-900 rpm-en mennek fixen 14cm-esek és alig van hangjuk viszont rengeteg levegőt nyomnak be és ki. Cpu 55c-on red2dedeztem most is dark rock4-el. 5-10 fokkal hűvösebb minden ezekkel mint a sima F-esekkel fordulat babrálással, pedig terhelésen süvített már rendesen
-
PuMbA
titán
Cyberpunk egy single player játék, rombolhatóság és kiemelkedő fizika nélkül, tehát kevésbé proci igényes, mint egy 64 fős multi és ahogy a hivatalos gépigényben említve van egy Ryzen 5 3600 teljesen elég a 3080-hoz is. [link] Még egyszer linkelem.
Szerk: 12-16 szálat tud kihasználni rendesen, a mostani játékok már ilyenek lesznek.
-
fairi
őstag
Milyen OC?
ha alaplapra bízod akkor sose éred el a 95 fokot, kivéve ha nagyon rossz.
ha manual, akkor inkább fog BDOS lenni mint elérd az értéket bár throttlingol ha tud.
Máskülönben 105 fokig is elmehet, vmit elnyomtam, és egyik tesztnél 104.95 fok lett pedig 75 fokig se kellett volna elmennie. Mily ideges lettem. Vmi alaplapi OC összeakadt egy másik program auto OC-jával. és ebből 1.52V-nyi feszültségig nyomta a sok okosság. Throttlingolva tartotta a gép ezt a hőfokot, és nem a voltot szabályozta le. Majd szívrohamot kaptam, de megtaláltam a bűnöst és javítottam.
Olyan sok opció van az OC-re hogy pillanatok alatt extrém hőfokot kapsz és még tartja is a rendszer neked bármi áron. -
Chaser
legenda
nálam azokat is lehet ott, vagy abból nyjló menüből - szerencsére -
ennyit arról hogy a foschtos 20e ft-os lapon milyen beállítások nincsenek
ha 200 ezres lapom lenne akkor is maradnék a katt oszt' kész megoldásnál az biztos
viszont aki crucialt vesz vigyázzon, múltkor valakinek a fekete 3200-es b-die volt emlékeim szerint, én fehéret vettem talán még aznap, az e-die lettszerk:
nem mintha 3733 ram és if nem lenne jó b450m s2h-ban 3100 mellett ,de késleltetést még nem tudtam lentebb vinni 1,37v-nál, többet meg nem adok neki
visszaraktam 3600 cl16-ra 1,3v alatt, ha nagyon unatkoznék majd akkor megnézem megy-e lentebb a késleltetés -
PuMbA
titán
Ja, mivel a processzor a normális specifikációján kívül kezd működni. Ezért az alapértelmezett beállítás az Auto, tehát a PBO le van tiltva bármelyik alaplapon. AMD hivatalos oldalán kis betűs rész:
"Precision Boost Overdrive requires an AMD Ryzen Threadripper, AMD Ryzen 5 3000, AMD Ryzen 7 3000, or AMD Ryzen 9 3000 Series processor and a motherboard compatible with one or more of these processors. Because Precision Boost Overdrive enables operation of the processor outside of specifications and in excess of factory settings, use of the feature invalidates the AMD product warranty and may also void warranties offered by the system manufacturer or retailer.AMD’s product warranty does not cover damages caused by overclocking, even when overclocking is enabled via AMD hardware and/or software."
-
Alpi.
addikt
Belinkelem ide ezt az egy hete, [1366 topic-ba], írt hsz.-emet. Eléggé passzol a mai témához.
Még csak annyira nem is off, mert zen2-ről is van szó benne.
Viszont valamennyire sejthető, hogy a ram is valahol ilyen vonalon lesz jobban vagy kevésbé fontos a játék fpsekre. (Igazából a ram és az inf.fabric elegye együtt), de ami itt is tisztán látható, hogy vga limitnél és szinte pontosan a fentebb linkelt YT teszt fps tartományában egy 3200 xmp-vel sem hagyunk benne. Bár itt a min. fps értékeinél elég látható diffi van, viszont mind a renderelt képkockák száma, mind az átlag fps kb. egyezik, ezért vélhetően egy nagyon rövid ideig állt fent csak az az alacsonyabb fpses rész vagy inkább pillanat. Szinte alig hihető, hogy 150 fpsnél meg már micsoda ordító diffit okoz az, ami 75-nél mondhatni teljesen láthatatlan marad.
Ami még izgalmas és egyben érdekes info, hogy mennyire hirtelen tud átesni cpu limites helyzetbe az uccsó 768P-s eredmény.
Míg átlag 145 fpsnél, 0% volt a gpu limit, addig 135-nél már 78% !!
Nagyon hirtelen tud "elfogyni" a platformunk tolóereje, amikor az adott játékban eljön az pont, hogy valamilyen cpuhoz köthető dolog, leggyakrabban az inf. fabric okozta magasabb latency zen2-nél, (legyen ez magok közti kommunikációnál vagy épp a ram intenzív feladatoknál) elkezdi gátolni a további frame time csökkenést. Elég éles határ, a helye nyilván nagyban függ az aktuális engine cpu használatól. -
A 3900x az nekem már kimegy a keretből
A 3700x-el viszont elgondolkodtattál, bár a 3600-as prociknál azért egy 25 ezerrel drágább téma, és jelenleg ugyanaz a teljesítmény játékban. Nem hiszem, hogy lenne számottevő előnye a jövőben a procinak.Az 5600x viszont most is odaver, és ha lesz Resizable BAR az NVIDIA kártyákhoz is, akkor szerintem az is fog dobni 5-10%-ot. Mert hát ez is standard lehet majd, mint a konzolok miatt a sok mag/sok szál optimalizálás........ Ugye?
@Alpi.: Sajnos ez most nem opció
-
PuMbA
titán
"Márpedig az új konzolok 8mag/16 szalasak mindenkepo egy 3700 vagy 3900x ben gondolkoznek 5600x helyett"
Magszámokban sosem érdemes gondolkozni, ezt már megbeszéltük. Van róla sok teszt YouTube-on
Egy 8 magos Ryzen 7 1700X ma sem gyorsabb egy 4 magos Ryzen 3 3300X-nél és 5 év múlva sem lesz az, ha egy játék 24 magot is kihasználna, mert a Ryzen 7 1700X architektúrája annyival rosszabb.
-
Chaser
legenda
nem is olyan rég még 60e alatt is lehetett kapni, aztán el kezdett mászni az ára másik irányba, 90 körül van most ahol tényleg van is
emagosat meg is kaptad? leütöttem, azóta is hozzák 72e-ért ( : le is tettem rólatusi_
sokan tolják még 1080p-n, nekik kifejezetten jó, és akik melóznak vele azoknak is jóHSM
az is benne lehet, de akárhogy számolom nyomnak a drágább felé
de igazából lényegtelen, mert nincs csak mutatóban -
Nuada herceg
őstag
Köszönöm szépen a választ meg a segítséget.
Nekem néha a 70 fokba is belenyalt, persze aztán egyből le is vitte 60 körülre, amikor felpörgött a venti. Azon gondolkodom még, hogy lehet tényleg kevés pasztát tettem alá. A gyári hűtőnek nem egyenletes a felülete, ami a procira megy, hanem a hőcsöveknél elég nagy barázdák vannak, lehet elnyelte a paszta nagy részét.
De nyilván az a gond, amit leírtál. Vegyek rá valami nagyobb hűtést? De gondolom a ventije annak is így fog ki-ki lőni. Megpróbálok valami profilt állítani holnap akkor. Köszönöm még egyszer a segítséget. -
Trebron09
őstag
-
-
hokuszpk
nagyúr
na. csakmegtalaltam.
-
Trebron09
őstag
Ha neked is így méri szoftveresen a lap a SoC feszültséget akkor az nem lesz szerencsés.
#30937 Trebron09: Most átírtam a cpu vid értékét fix 1,1V-ra, 3,6Ghz-re és úgy adtam meg neki a -0,05V-ot szépen le is ment terhelés alatt is és idle is 1,075-1,1V-ra de viszont így nincs boostom. Hogy lehet ezt normálisan beállítani hogy boost is legyen meg a feszültség se 1,47V legyen idle?
-
chopin42
őstag
Nem néztem végig az összes hsz-t, de ha megcsinálod amit írtam, meglesz a max fesz, amivel nem hal meg a proci kb soha (mire semmirevalóan elavul, max akkor).
Prime 95 utolsó verziót letöltöd. Small fft, avx-el. Megy kb fél órát. Hw-infóval nézed a hőt, feszt, rakj ki grafikonokat (jobb klikk, show graph). Ha a fesz nagyjából már egyenes, és nemesik tovább, az legyen a max fesz, llc-vel olyat állíts, ami terhelésnél ugyanide droppol (nálam 1.325 a fix, közepes terhelésen 1.319, fullon 1.312, és atomstabil, igaz, csak 4.2, de korai példány, azok közül a jobb).
Majd teszteld ki, mi a max órajel ezzel a fesszel, y cruncher/prime95/prime avx jók erre. De arra készülj, hogy 1.32 volt körül 4.2+ghz-nél 120 w a minimum, ennyinél nálam 22 fokos szobában egy assassin 3 alatt 88 °C peak is van. Szóval kell a hűtés. -
RECSKA
veterán
Azt hogy??? Nekem 4500on 120W a 3600 1.275el... Persze nem aida alatt...
Sot, a fos 3600asom y cruncher futtatasa kozben benyal 4GHz alatt 110W-ot...
Hsm : igy van!
Csak probaltam ugy fogalmazni, hogy ertheto legyen laikusnak is...Jokeph : dehogynem. Ezert is volt PBOzva egesz eleteben. Meg 3950en sem tudtam allcore stabilizalni. Igy maradtam a PBO mellett. Csakhat a mostani agesa pbo mellett mar nem ad neki ertelmes feszt, igy kekhalalozik. PBO nelkul megy most, 3900-3925MHzen cb23 alatt...
-
RECSKA
veterán
Orajelfuggo a dolog. Mas fesz mehet 4GHzen, es mas 4.5on... Ugyanis az aramerosseg a lenyeg, nem a fesztol halnak meg a procik, hanem hogy mennyi ampert rant be vele...
A fos 3600asom 4GHzen 1.4V mellett sem igazan stabil allcore, a gold 3600asom meg 1.25el megy 4400 felett... S az utobbi mar igencsak huthetetlen...
-
chopin42
őstag
Röviden: ha prime avx allcore alatt default/pbo 1.33, akkor addig nagyjából mehetsz, 1.325 kb az átlag. Ha ott ledroppol 1.3 körül, akkor addig. Singlecore/light load (cinebench is az!!!) nem mérvadó.
Amúgy annyira, de ANNYIRA boldog lennék, ha az AMD kiadna egy kiáltványt, miszerint "ne menj x fesz fölé statikus tuningnál" Ezzel sok fejfájás,t idegesítő kérdést, és nem utolsó sorban esetleg későbbi garis problémát spórolnának maguknak, és nekünk is... -
GIORGIONE76
őstag
A tiéd is b-die, szerintem mindenképp 300 alatti trfc legyen, ha nem akarsz magasabb latencyt, de inkább próbáld ki azt amit írtam fent, ahhoz nekem 1.47V kellett, meg egy kicsit másak voltak az impedancia értékek, de az sztem annyira nem kell hogy számítson, max stabilabb lenne...
-
zitrone88
aktív tag
szerintem is tök jó
cinebenchben ezt még nem annyira érzed, majd a cpu tuningot max
sok játéknak viszont jól jön.én Far Cry New Dawnban indultam a 3500X-szel min 87 és átlag 109 fps-ről, ram és cpu tuning után a minimum 103 az átlag 121 lett. Aztán váltottam 5600X-re, és még a gyárinál is rosszabb értékeket hozott ebben a játékban, de ez már egy másik történet... Lehet, hogy lesz egy eladó 5600X-em
Utálja ezt a játékot
-
GIORGIONE76
őstag
-
Bossp
addikt
-
Alpi.
addikt
Ne pbo-ba gondolkodj sztem. Azt hagyd auto-n vagy akár ki is lőheted. Ameddig tudsz, offsetelj minuszba, amíg nem esik a teljesítmény. Ez sajnos legtöbbször nem a chip képességein, hanem bios-tol függ. Van, hogy egész kis offset is elroncsa
és van, amikor gyakorlatilag a cpu vcore igényéig le tudsz menni. Amikor nem boostol rendesen, az értelmes bios / lap működést feltételezve persze, mindig a túl sok vcore miatt van. 4.200 - 4.250 lesz a max, ameddig boostolni engedik sajna. Amd bácsi, izé.. néni Agesa szinten tiltja a max boost órajel módosíthatóságát. Elvileg az minden típusnál a spec-ben megadott maximum +50 Mhz. Egyébként 3600-osnál, pont a viszonylag alacsony max miatt, ha jó procid van, simán élhető egy fixált órajeles mód is. Másrészt valós teljesítmény plusz, játékokban, ritkán jön 4 - 4.2 fölött. A ram jóval meghatározóbb, mint az, hogy 4.2 vagy 4.4 -en megy a proci.
Ha le tudsz menni offset-tel közel ahhoz, amit a cpu fix setup-pal is bekérne vcore-bol, abban az esetben én hagynám, hadd boostolgasson kedvére, ha bármi oknál fogva nem tolerálja és emiatt jóval magasabb vcore mellett menne boosttal, akkor viszont megnéznék egy fix setupot, mint opció mindenképp.Vsoc-cal inkább lefele kísérleteznék 1.1 V-nál. A kicsit magasabb feszt, mint amit kérne nem annyira szokták jól fogadni. Jellemzően nem a vsoc a kulcs fclk-hoz. Vddg/p -t kell eltalálni jól, az inkább segít. És ott sem biztos, hogy azon növelnék én már. Esetleg egy 1.050 / 1.0. Óvatosan kell ezekkel bánni, mert a soc hamar ellenséggé válik, ha picit is melegebb, mint szeretné. Hidd el, nem akarod, hogy ellened játszon.
-
Alpi.
addikt
Az mondjuk elég komoly órajel 2700X-el !
Elvi akadálya nincs, csak úgy vettem észre, vannak kevésbé jól működő bclk értékek. Hasonló volt anno még a skylake bclk oc-nál is. Abbol adódhat, hogy a 2, alapból szinkronba, 100 Mhz-en futó órajel elmozgatva nem mindig ad jó adatcserét a különböző részek közt. Egy picit fölötte vagy alatta simán tökély, de én eddig max 107-108-ig teszteltem és pl. 106.5 kifejezetten rossz, instabil volt. 107 meg bármit tudott.Bootolni bootolt és ment winbe 115 Mhz-en is, de ott ugye fix, alacsony multival csak teszt céllal. Úgy gondolom, menne egyébként, de azért itt jöhet bármikor bármi.
Jó lenne meglesni, de nincs sem 3600-osom, nem beszélve egy nagyom jó 3600-osról.
Az azért jól nézni ki, hogy egy R5 3600 ilyen 4.4 - 4.6 -ok közt szaladgálna játékok , stb. közben, nem ?
-
zitrone88
aktív tag
Noctua NH-U12S a hűtő
Soc 1,1, VDDG-re nem emlékszem, az 1,05 rémlik, annál biztosan nem több, a kérdés, hogy kevesebb eDe talán ez volt az, amit 0.950-re állítottam, aztán később adtam meg neki csak az 1,05öt, mert volt egy ilyen, csak már nem vagyok biztos benne, hogy ez.
-
zitrone88
aktív tag
igen, én is 1,35-ben maximáltam, amit szeretnék, offsettel, és úgy néztem meg az órajelet, hőmérsékletet, hol stabil, aztán indultam lefelé (mert nem bírta a hűtőm). 3500X-et 4,4ghz-en 1,26V fesszel sikerült stabilizálnom, de pl csak all core tuninggal, ha ccx-enként állítottam be tök ugyanazt a 44-es szorzót, kijött a kerekítési hiba prime small alatt. Én mikor a soc feszt meg a vddg-t beállítottam, már 1900on pörgött az fclk.
-
zitrone88
aktív tag
Teljesen mindegy, ha van elképzelésed a feszekről, én azt szoktam csinálni, hogy onnan indulok, aminél feljebb nem akarok menni, de fclk-hoz még nem birizgáltam a feszt amúgy.. Fogalmam sincs, mitől függ igazából a siker, én átbillentettem 1900-ra, aztán jól van
5600X-nél már volt gondom a 2000-el, a hang recsegett, szóval még nem jutottam el odáig, hogy megpróbáljam stabilizálni a 2000-et, mert 1900-on is elég volna nekem, főleg, hogy egy ccx-ben van minden mag. (Ezzel a procival viszont egyéb gondom adódott, de azt a másik topikban írtam.)
Szóval nyugodtan kísérletezz, nagy feszt ne adj meg sehol, ami veszélyes, mással meg nemigen tudod elszúrni szerintem -
zitrone88
aktív tag
Hát az a jó, ha ki van kapcsolva, mert engedi a ramot félgázon menni, viszont stabilabb, ha be van kapcsolva. Ezzel még vacakolhatnék én is egy fél hónapot szerintem, hogy meglegyen minden patentül úgy, hogy ki van kapcsolva, szóval inkább hagytam bekapcsolva.
Nekem az fclk egy kattintás volt, szóval először azt nézd meg, hogy átlököd alap biosban 1900mhz-re, aztán bootol e. Ha nem, lépkedsz lefelé, ettől függ majd, milyen órajel kell a ramtól, memóriavezérlőtől. Nyilván lesz szinkron gond, de onnantól már foglalkozhatsz a rammal, hogy belökd 3800mhz-re. Én a calculátor szerinti ajánlott feszt megadtam mindenhol, meg a procodt-t, meg az ellenállásokat, (meg kb mindent, ami a jobb oldali oszlopban van) és úgy estem csak neki az időzítéseknek. Ha megjön az 5600x, újrakezdem az egészet, és lehet eleve kikapcsolt gear down-nal nézem meg, mit kér (de pl csak feszt hiába emeltem, bebootolt, de crashelt).
Sajnos nem lehet az egész mindenséget leírni egy szuszra, kísérletezős a dolog, ha valamit nem tudsz, a google-höz is kénytelen vagy folyamodni közben. Azért nem is próbálkozom az egész leírással, mert, ha jobban értenék hozzá (annyira, hogy pofám legyen róla papolni), nem használtam volna a dram calculátort
Szóval csak azt tudom, ahogy én csináltam
FCLK --> ram fesz + órajel --> calculátor jobb oszlop --> időzítések (nem egyszerre, de találomra) --> CPU OC
Ha jól sejtem, giga alaplapod van 3700x-szel, giga biost távolról sem láttam, úgyhogy az én nemtudományom eddig terjedDe drukkolok, hogy egy katitntás legyen az fclk 1900mhz, szerintem 3700X-el nem kéne, hogy akadálya legyen
ja, és még valami, a calculator nekem is cl15-öt ajánlott, amit csak kikapcsolt gear downnal tudnék belőni, de fentiek miatt maradt a cl16. De ezeken kívül minden mást sikerült beállítanom a calculator szerint. Egyébként mértem ram sebességet CL15-ön, kikapcsolt geardownnal (még mielőtt crashelt volna
), de nem igazán volt gyorsabb, írásban pl lassabb volt.. De persze ez attól is lehet, hogy instabil volt az egész, gondolom..
Szerk: fentiekhez hozzátartozik, hogy én egy 4000mhz-es xmp profilból indultam ki, szóval, ha te mondjuk 3200-asból indulsz, lehet, hogy az időzítések kevesek lesznek a 3800mhz-hez, szóval lehet így nem tudod abban a sorrendben csinálni, mint én.. :/ Eléggé kísérletezős, de jó móka volt nekem, ha felhúztam magam, másnapra halasztottam a folytatást, és mentegettem oc profilokat, amik bootoltak (ez fontos amúgy, és nem árt kimenteni pendrive-ra sem, mert sikeresen kitöröltem egy bios resettel valahogyan egy egész pakkot, és kezdhettem elölről)
-
zitrone88
aktív tag
Én 3-5ösével pötyögtem be, mert B-Die nem bírja mindig azt, amit kidob ez a calculator, szóval van, hogy feljebb kell pöccinteni valamit, és 3-5ből könnyebb rájönni, melyiket. Nálam pl 3800mhz-en, cl16on az istenért nem tud megmaradni kikapcsolt geardown-nal. Pedig valószínűleg bírna egy cl15öt is 3800mhz-en, de geardown módban cl14 a következő lépcső. De így is gyors lett egyébként a gyári 4000mhz-es xmp-hez képest. 3500x mellett teljesít, 1900mhz-en, maholnap jön az 5600x, nagyon remélem, hogy ott is egy kattintás lesz az 1900mhz fclk.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Intel Core i7-8700 / i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3044
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB ZALMAN I3 NEO Chieftec 650W
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest