Hirdetés
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- 4G-s verzióban is érkezik a Redmi Note 15 Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- iPhone topik
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
South Velen
addikt
válasz
korcsi
üzenetére
30.3-as Prime95 small FFT "CPU package Power" 1,3V-on 140W nálad ez 1,15V-on majdnem 170W, ahhoz képest a hőmérséklet nem is sok.
De az olvastam a 3900x jobban hűthető a chip nagyobb terjeszkedése miatt a 8 magosoknál... meg sokan itt léghűtéssel a 3900x-nek is 1,3V-t adnak, a dark rock meg az 1,15V-t is éppen elbírja...
-
South Velen
addikt
3900X, Dark Rock 4,
1 perc Small FFT után: [kép]
A proci mindössze BIOS 1,175V (prime load 1,15V) (ccd1: 4,15Ghz, ccd2: 4,1Ghz)Hogy lehet ekkora fos ez a dark rock 4? már újrapasztáztam, semmi nem változott.
Egy 22 ezres hűtőről beszélünk.. paszta MX4.1,2V-n túlmelegedés miatt le is kapcsolt, én nem tudom mi lenne ha 1,3V-t kapna, amit sokan simán odaadnak neki.
Az is furcsa, mennyivel jobban melegszik a CCD2, pedig az fut alacsonyabb órajelen.
Kipróbáltam nem allcore tuninggal (alapbeállításon) is, small fft terhelésen 3,75Ghz-ig boostoltak a magok
, 1,09V-t kapott auto, 70 fokos lett úgy a proci, mondjuk ezt se értem. -
South Velen
addikt
Vajon B550 Tomahawk-ban miért csak az egyik CCD-t engedi tuningolni?
Allcore és ccx oc közül választhatok biosban és ha az utóbbira megyek csak a CCD0 ccx-eit dobja fel.

3900x
Szerk: bios reflash megoldotta
-
South Velen
addikt
válasz
gabro0
üzenetére
[link]
itt össze van írva, nálam annyi volt, hogy friss telepítésnél nem érzékelte hogy be van e dugva a kábel, plusz, ami rosszabb, random eldobta a netet 1-1 másodpercre (de pont elég volt hogy szakadjon valami folyamat), gondolom ilyenkor is "elveszítette" az utp kábelt arra az időre -
-
-
South Velen
addikt
válasz
galaktikus
üzenetére
Én pár napja vettem, ezen még olyan BIOS van, amibe nem megy bele.
és nem is merem frissíteni![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De ez változó, attól függ, épp mikor gyártották azt a lapot amit épp akkor megveszel.. de esélyes hogy még nem fogja tudni.
Egyébként a lapcserével természetesen meg is szűnt a korábban említett problémám, mostmár biztosan hibás volt a fosrock. #asrock #neveragain
-
South Velen
addikt
válasz
South Velen
üzenetére
Amúgy fura hogy a SoC Power a hwinfo szerint 4W-re is le tud menni, az Asus lapban 14W alatt sose láttam, MSI-ben se 9W alatt. Bár asszem a Gigabyte-ban még így volt, de az sem fagyott. A magok is rohadt keveset esznek idle az Asrockban.
Szóval valami túllőtt energiamegtakarítás issue lehet. Vagy csak alulmérnek az Asrock lapokban a szenzorok, vagy nem tudom már. Power planeket már váltogattam windowsban, nem volt hatása a random fagyásokra.
-
South Velen
addikt
válasz
South Velen
üzenetére
sikerült 3600Mhz-n is csinálnia
na jó, megy vissza és az életben rá se nézek többet asrock lapra
-
South Velen
addikt
Bírja még azt is (határeset). A többi B450 Micro lap nem bírja, de a Mortar igen.
a B450 Aorus M nem bírta volna.Persze extrém tuninggal már nem, de gondolom nem is cél.
Persze, főleg ha munkára lesz, a legjobb lesz majd belőni a 3950-en egy 4-4,1GHz körüli all-core beállítást 1,2V körül (vagy ahogy tudja a proci), hogy minél kevesebbet fogyasszon.
Ez azért fontos, mert 16-core számításigényes munkára auto beállítás szerint is beejtené az órajelet 4 Ghz köré, csak megküldené 1,3V fesszel. (többet is fogyaszt és az alaplapnak is nehezebb táplálni), tehát érdemes beleölni egy kis időt majd a kitesztelésbe. -
South Velen
addikt
válasz
Erdei88
üzenetére
Igen, tm5, usmus profillal 1 órát, meg Large FFT-t is ráengedtem vagy fél órát, small fft is ment 1 órát. önmagában nem sok idő, de:
De ezek olyan beállítások, amiket már 3 említett más lapon agyon teszteltem TM5, Small FFT, Large FFT és nem volt semmi gond több hét alatt.
(all core 4250GHz, Biosban adott 1,25V-vel olyan LLC-t kiválasztva ami 1,188V-ig engedi leSmall FFT alatt a feszt, ramok 2 x32GB Micron B-die 3733 CL18-on, 1,41V a BIOS-ban, ami hwinfo szerint 1,424, SOC 1.07V
Ezen a lapon meg 3733-on akadt, de csak light használat alatt (net+youtube). se játék, se teszt alatt nem.
Hiába vettem fel a proci feszt is 1,25V-ről 1,275V-re BIOS-ban, a RAM-ot is 1,44V-re, úgy is csinálta, SOC 1,09V-re, vdd-ken is emeltem.egyedül az ohm beállításokhoz nem nyúltam.
Most 3600Mhz-vel, 1800-as IF-fel jó viszont, persze szomorú a kis teljesítményvesztés, de ez olyan rejtélyes dolog, hogy napok is elmennének vele. Ha lesz új BIOS, rápróbálok megint, hátha csak azzal volt gond.
-
South Velen
addikt
válasz
South Velen
üzenetére
Update: Levettem a RAM-ot 3733-ról 3600-ra tegnap, azóta nincs gond.
Létezne hogy itt valami kis bisz-basz feszültségnek vagy ellenállásnak mást kellene beállítani mint a többi b550/x570 lapon? Vagy csak itt is bugos a friss BIOS?
Mindenesetre nincs kedvem ezzel szórakozni (mivel stress test-tel nem lehet kitesztelni, ott nincs gond), így napokat venne igénybe, inkább marad a 3600/1800.
Legalább nem hibás a lap, ennek már örülök.
-
-
South Velen
addikt
Már a witcher 3 is szeretett sok szálra skálázódni (akár 16), szóval számomra nem meglepő, hogy így 5 évvel később a CP2077 még több szálat használ. (akár 24)
Az se meglepő, hogy ez is, mint a witcher, az inteleket szereti jobban.

-
South Velen
addikt
Azért azt nem mondtam, hogy nincs értelme, mert van, de a felbontásnak szerintem több. Való igaz, hogy mind a kettővel elég nagy pénzköltési spirálba kerül az ember.
Desktopon viszont nagyon szenvedek már 32' 1440p-n is, vissza fogok menni 4K-re, de akkor meg játék alatt szívnék, vagy nem natívban kéne játszanom.
-
South Velen
addikt
válasz
zitrone88
üzenetére
Egyéne válogatja.
Ezt nagyon jól mondod, mert én 4K60-ról váltottam 1440p144-re és visszasírom a 4K-t, sokkal jobban mint a 144-es frissítést sírnám vissza.
Dehát ugye még mindig kevésbé hw igényesebb az 1440p144 mert egy 1440p60 még játszható, 4k30p már valóban nem az (ehhez kb egyforma GPU erő kellhet).
De 60Hz felett én már inkább pixelsűrűséget növelnék, az láthatóbb. Játékok közben is, desktopon meg szinte más univerzum egy 4K monitor.
-
South Velen
addikt
válasz
South Velen
üzenetére
Na jó, hát úgy néz ki mégsem lehet kellemesen csalódni az Asrockban.
Az x570 aorus masterben, b450m mortarban, asus b550-f-ben betonstabil és egyékbént itt is stressz tesztekben kitesztelt és 0 hibás beállításokon netezés közben random fagyások vannak, és csak a reset gomb segít.
már próbáltam több feszt adni a ramnak, soc-nak, cpu-nak többet mint a többi 3 lapon, de úgy is
érdekes, cyberpunk alatt pl. semmi gond nem volt, meg small fft, tm5 alatt sem.
kellett nekem esélyt adni az asrocknak, b+

-
South Velen
addikt
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Bár talán az Asus-nak van a legjobb BIOS-a, én mindent összevetve az Aorus Pro-ra szavazok
-
South Velen
addikt
válasz
_Horka_
üzenetére
ezt is megpróbálhatod majd: (3800 CL16), a copy azért kevesebb nekem mint RECSKA előző képén mert újabb az AIDA
[link] ehhez a biosban mindössze 1,41V kellett.
a tRFC-n picit emelhetsz pár 10-est, a VDDP-VDDG-SOC feszek meg fogalmam sincs mennyire változtak a zen3-nál. a biztonság kedvéért ott inkább RECSKA értékeit használd.
de az msi b550 toma biosai mostanában elég bugosak az a hír járja, szóval lehet el se indul majd,
de a RAM bírja 
nekem a 3600 CL14-et annyira nem szerette, és eredményben is kevesebbet hozott.
-
South Velen
addikt
Sokat szidtam az Asrockot a fórumon, a B450M Steel Legend pocsék lap, egy borzadály, de a napokban nézegetve a teszteket feltűnt hogy a B550 Steel Legendben kb minden megvan ami nekem kell.. így bevállaltam. Eddig nagyon pozitív csalódás minden szempontból.
Szóval megkövetem az Asrockot, ez egy nagyon korrekt kis lap. B550 közepén tudtak igazán jót alkotni, úgy tűnik... Annyi, hogy külföldön a Toma árában van vagy olcsóbb kis hazánkban meg drágább annál.
De amit eddig olvastam, ez biztosan jobb lap a Tománál, és a VRM is közel olyan jó.
Az integrált hangkártya elsőrangú. Memóriának 2 fázis van, sokkal pontosabban adagolja a feszt a moduloknak. BIOS tűrhető, ha már megszokja az ember az Asrock lelkét..
Fogyasztás idle-ben eddig a legjobb, pedig jó pár lapot kipróbáltam mostanság.
Vcore nem ingadozik felfelé is, majdnem Aorus Master pontossággal tudja adagolni. -
South Velen
addikt
'De legalább a Mysoftnál van is raktáron,'
Lehet 1 órája mikor írtad a hsz-t még volt, de most már péntekre írja (a raktáron nem azt jelenti náluk, hogy be is mehetsz érte azonnal) ráadásul 100k-ért.
[link] itt viszont a komment pillanatában van raktáron 10+ db, 79-ért.
Más kérdés, hogy ennyiért se éri meg.
-
South Velen
addikt
Ez a lap biztosan jó ötlet?
Tudom, tuning nem lesz, de munkára általában jobb allcore beállítást lehet elérni 3700x esetében mint az alap PB, és a giga b450 lapjai még ebben sem partnerek. Illetve ha később 12-16 magra váltanál, ahhoz már gyenge a VRM.
esetleg MSI B450M Mortar Max nem opció? Igaz drágább pár ezressel, de mindenben sokkal jobb.
-
South Velen
addikt
BIOS-ban beállított 1,262V Medium LLC-vel (így 1,206V-1,212V Prime Small FFT alatt) még bőven nem káros ugye?
Így megy all core 4300-at a 3800x az Aorus Masterben.
-
South Velen
addikt
válasz
hokuszpk
üzenetére
A kitguru-n is és még sok egyéb helyen ott a cikk, ők is beidézték amit én is. Tehát biztos, hogy volt ilyen állásfoglalás. Azt, hogy azóta kitörölték, én is látom, jót nem jelent, remélem nem visszakoznak..
Gondolom nem MAX-oknál kikerül majd az 1000-2000 széria support az új beta bios-szal.
-
South Velen
addikt
válasz
hokuszpk
üzenetére
volt egy hivatalos állásfoglalás, amiben a nem MAX-okra is.
To respond to our users' anticipation, MSI is announcing that all 400 series motherboards, including X470 and B450, MAX, or non-MAX products, will provide BIOS updates later on that can support Ryzen 5000 processors.
Ami helyes is, mert hát minden más gyártónak már sikerült megoldani a 2018-ban kiadott termékeire is

forrás: [link] ezt a cikket találtam elsőre, de emlékszem, sok site lehozta, itt is kiemelik hogy official press release-n hangzott el
-
South Velen
addikt
Mesterséges hiányt gerjesztenek a zen3-ból, ami felhajtja az árát, aminek segítségével a zen2 árát is felhajtják, hiszen máskülönben túl jó vétel lenne a zen3 árakhoz viszonyítva.
a VGA-knál is ez megy, csak ott még a kamucoin hatása is bejátszik.
Szomorú ez a 2020, és félő mostmár ez lesz a trend. -
-
South Velen
addikt
válasz
4264adam
üzenetére
Beleolvasva a hardforumos threadbe, jó páran arról számoltak be, hogy néha random nem indul a lap, és ilyenkor csak a gombelem ki-be rakásával lehet bele újra életet lehellni. Ez önmagában is kellemetlen, és még a bios is resetel ilyenkor.
Nem hiszem, hogy a tuningnak ehhez van köze, ellenben páran a display port kábel certifikáltra cserélésével állítólag megoldották a problemát. Valami csapolhatja az 5V-os ágról a naftát (nem értek ehhez a részéhez, csak az olvasottak alapján) -
South Velen
addikt
válasz
gaben88
üzenetére
Csak az elmúlt 7 napban 4-et eladtak az ipon auto-statisztika szerint. Ebből indultam ki.
BF hét volt, de ez a lap nem volt akciózva, szóval tekinthetjük egy átlagos hétnek.
És már vagy 70 hete piacon van, az felszorozva 280 példányt jelentene de számoljuk csak alsó hangon 150-200-zal, és még egy sem ment vissza. PCX szintén hasonló. Sajnos más oldalakon nincs ilyen gariba visszaküldés számoló.Szóval biztosan van valamiféle design flaw a GB lapokon, de simán lehet, hogy csak valamilyen speciális hardverkörben vagy áramhálózaton jelentkezik és akkor is csak töredéket érint, akik persze sorba beírnak a topikba.
ACE-ről nem feltétlen váltanék, bár tény, hogy sokkal szebb lapod lenne
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Igen, B550 Aorus Master sajna sok helyen butítva lett, az említett dolgok mellett küldön Sabre DAC is lemaradt
pedig tökre tetszett a hangja az x570-en. -
South Velen
addikt
válasz
South Velen
üzenetére
-
South Velen
addikt
válasz
gaben88
üzenetére
Erre a topikra én is pont tegnap este akadtam rá, és én is szeretném tudni, hogy vajon milyen arányban jelentkezik, mert gondolkodok hogy az x570 master-t tartom meg mégis a b550-f helyett, kurva esetlen számomra a gigabyte bios, de azért sokkal jobb lap, na, ez az asus elég spórolós még az árához képest is.
De ahogy olvasgattam a topikot, nem csak az Aorus Master-t érinti, hanem szinte az összes Giga x570-est, sőt, egyes Gigabyte B550 lapokat (Vision D, Aorus Pro tulajok számoltak be) is, bár talán a Master-nél a legnagyobb arányban. Kérdés mekkora ez az arány és hány embernek fut hibátlanul a lap. Meg hogy pl. az elég friss rev1.2-t érinti -e még
Mert aztán simán lehet hogy a userek 95%-ánál nem jelentkezik semmi sem, akik aztán nyilván nem írnak be, meg rá se keresnek eme topikokra. -
South Velen
addikt
válasz
wwenigma
üzenetére
Igen, az MSI-n nekem is 10W körül fogyaszt at SOC átlagban, ezen inkább 20W. Közben néztem pár tesztet B550-E/F lapokról és azokon is ennyi a SOC power. Érdekes.
Ha nem süt meg semmit, nem zavar az a pár ft plusz fogyasztás.
Remélem tényleg nem süt meg semmit.

Amúgy hogy végre nem melegíti az X570 chipje a 2070 supert, idle alatt 52 helyett 41 fokos a GPU. Elbaszottak ezek az X570-ek...
-
South Velen
addikt
válasz
wwenigma
üzenetére
Mindig manuálisan állítom be. Ehhez a RAM-hoz 1.081V-t kap BIOS-ban. VDDP és VDDG is ugyanannyi mint az előző lapban.
De egyébként B450M-ben ki is teszteltem, hogy ha 0,95V-t kap az SOC, az kb 2-4W javulást jelent SOC Power-ben az 1,1V-hez képest. Ez az Asus kapásból 10W-tel többet eszik SOC-ben mindentől függetlenül.
De remélem csak valami szenzor nem megfelelő, bár elvileg ezt a prociban lévő szenzor méri..Ami még észrevétel a B550F-hez, hogy az LLC sokkal agresszívebb minden beállításban mint a Gigánál és MSI-nél.
Ezek nem túl pozitív dolgok, viszont ami pozitív, hogy minden ment pöccre és a BIOS teljesen magától értetődő, logikus (számomra.) Jó lap lesz ez, csak ez az SOC fogyasztás érdekes..
-
South Velen
addikt
Sziasztok!
Lecseréltem az X570 Master-t egy B550F-Gamingre. Nem akartam Asus-t, de elég jó akcióban volt. az X570-en kiidegelt, hogy melegíti egymást a VGA és a chipset.
A BIOS sokkal jobb, mint a Gigabyte-ban, egyelőre minden pöpec, de.....Egy furcsaság van, hogy a CPU SOC Power HWinfo szerint 2x annyit fogyaszt, mint akár az X570 Master-ben, akár a B450M Mortarban.
Ez egyrészt önmagából is zavaró (jobban sül így a SOC?) plusz magasabb összefogyasztást eredményez.Itt egy kép egy viszonylagos idle állapotról: (többi lapon a CPU SOC Power 7-13W közt volt idle-ben)
Ez vajon mitől lehet? Hibás mérés? Vagy ennek pontosnak kellene lennie?
Van valakinek B550F-Gaming lapja esetleg, és meg tudná nézni? -
South Velen
addikt
válasz
South Velen
üzenetére
Azt nem írtam, hogy 1.40V-t kap BIOS-ban.
Fogalmam sincs ezeknél mennyi a safe voltage.
Mivel 17nm, gondolom kicsit kevesebb mint általánosságban.. -
South Velen
addikt
Érdekesség:
Micron B-Die Dual Rank 2x32GB
egyelőre ezt tudja, szerintem nem is nagyon van tovább de latency-t kivéve Maxxmem alatt így is hozza azt amit a 2X16GB E-Die Dual Rank.

Sajna a GDM-et sehogy se bírom kikapcsolni, az E-die-on simán ment.
A tRFC durva, pláne egy samu b-die-hoz képest
De ilyen sűrűség mellett szerintem szép eredmény ez. -
South Velen
addikt
Gigabyte lapokon hol tudom a VDDP/VDDG-t állítani?
Az alap OC menüben nincs ilyen, az AMD overclocking menüben van, de hiába állítom Manual-ra, akkor meg nem tudom elmozdítani 700mV-ről.
(X570 Aorus Master)
Egyelőre az MSI BIOS után elég nagy csalódás, de remélem megszeretem...
-
South Velen
addikt
válasz
Piloss
üzenetére
Néztem én is (eshop) de végül 55-ért is otthagytam, b-die de a 3200cl15 élég lowbin, szerintem micron e-die órajelben biztosan többet tud. Néhány subtimingban talán így is jobb lesz a lowbin b-die de nem várok sokat tőle. (3800 cl14 pl kizárt szvsz értelmes feszen)
Kíváncsi leszek a tapasztalatodra, mert én is majdnem berendeltem de a fenti gondolatmenet miatt mégse.
-
South Velen
addikt
válasz
Devid_81
üzenetére
Az 1.325V szvsz sok, ha agresszív LLC van beállítva vagy alapból nem vdroppol akkorát a lap, mert akkor előfordulhat olyan scenario, amikor avx alatt is konstans 1,275V felett kap, ami axv mellett már káros*. Prime Small FFT mellett meg főleg gyilkos.
*több jelentés is érkezett ilyen esetről, persze ettől az alap PB simán odavág neki annyit alapból ha nem offseteli az ember, szóval a fene se tudja
-
South Velen
addikt
válasz
MPowerPH
üzenetére
Aall core 4500?? Mennyi fesszel?
Nekem már 4275-hez is kell 1.28V (bios override) ami az elméleti max fesz ami még nem degradál all core esetén.. (sokak szerint ez 1.35V de láttunk már példákat ami szerint ez sok allcore-nál)
Persze prime small fft stabilt értek ez alatt.És ugyanúgy 2008 SUS 3800x..
Anno mikor mindenki simán örömködött itt a 2013 SUT 3600-asokkal direkt én is beszereztem egyet és nálam az is szarabbul ment legalább 100 MHz-vel azonos feszen..Most vagy ekkora szerencsétlen vagyok vagy valami a lapommal lenne?!
-
South Velen
addikt
válasz
scream
üzenetére
Köszi.
Közben megjött a DR4, be is raktam.
Ami paszta jött hozzá, az kezelhetetlen volt, úgyhogy valami kommersz CM pasztát kapott amit itthon találtam
.
A Cylon 4-gyel így idle kb egy szinten van, de terhelés alatt 4-5 fokkal jobb a DR4.
Viszont ennek nincs motorhangja, szóval megérte, pláne így 13k-ért
Most 4200 allcore-t (1,24V) tesztelek és small fft 72-79 körül van a 3800X. Ez nem olyan rossz, de nem is egy 21 ezres hűtőhöz méltó.
Ezt a Cylon 4 80-85 fok, a Wraith Prism 82-87 fok körül tudta.Simán lehet, hogy nagy a minőségi szórás a DR4-ek talpát illetően és az egyes példányok közt jó pár fok eltérés is lehet. Szemre simának láttam a talpát, de asztalra letéve mintha lett volna egy kis mozgása.
-
South Velen
addikt
válasz
scream
üzenetére
Mi számít idle-nek?
Ha hozzá se nyúlsz a géphez vagy ha netezgetsz rajta?
Mert ha én (Cylon 4) hozzá se nyúlok 33 fok körül van az avg, de ha netezek is, nekem is 40 fok körül van az átlag. (24 fokos környezeti hő mellett). Raádásul ez 3800x. Valami gagyi pasztával.
(ac oc és PB mellett is így teljesít idle)Sikerült szerezni egy Dark Rock 4-et jó áron, de nem tudom érdemes -e elcserélni rá a Cylon 4-em.
Még mindig úgy érzem fura mód visszafelé lépnék, valamiért a DR4+Zen2 nem akkora haverok.Csak van egy fura motorhangja a Cylon 4-nek ami miatt kihajítanám már. Pedig design-ban is beleillik a wing boost 3 argb-k mellé.
-
South Velen
addikt
Hát szerintem továbbra se lesz mindegy hogy mondjuk 4.2 GHz-n renderel a proci 1.2V mellett vagy PB-n hagyva kb 4.15-re beáll 1.3V körül... Szóval játék..tiszta sor.. PB.
Munka.. még mindig all core OC
De én játékra is all core OC-n hagyom, így 55 fokig se megy fel, PBO-n meg 65 körül van, plusz néhany fps-ért.
Fogyasztásról nem is beszélve. -
South Velen
addikt
válasz
MPowerPH
üzenetére
Mondjuk én munkára is használom a gépet, úgyhogy próbálok evezni a fogyasztás-melegedés-tartósság-teljesítmény optimális áramlatán.

Ezért is van 4,15GHz allcore-on csak a proci és ezért a max vdimm nálam 1.4V
de persze 1.45V még simán adható, 1.5V tényleg csak extrém hűtéssel szvsz, b-dienak mehet több is -
South Velen
addikt
válasz
Malibutomi
üzenetére
Nekem az a tapasztalatom, hogy a 3600 cl14 már nem igazán megy neki. (1.4V-ig legalábbis)
Az E-die jobb szereti a magas órajelet mint a kicsi időzítést.
Ami stabil volt 3600-on 1,39V vdimm mellett nekem:
tCL: 15
tRCDWR: 13
tRCDRD: 19
tRP: 13
tRAS: 36
tRC: 58
TRFC: 5223733 CL15-höz 1.41 VDIMM mellett: 15-13-20-14-37-60-540
Egyébként CL14 is indul de hamar jön a kékhalál.

Szóval a CL15 opció ezekben a magasságokban, de nem éri meg, még mindig a 3800 CL16 hozza a legjobb teljesítményt.
De ha számít a SOC fesz is, akkor 3600 CL15-öt lehet használni nyugodtan.A többi időzítés eszerint alakult: [kép]
-
South Velen
addikt
válasz
MPowerPH
üzenetére
Az én 2008 SUS-os 3800x-emnek meg se kottyan a 3800 (IF 1900) 1T GDM off.
Múltkor próbából BCLK emeléssel 3840 körül is megpróbáltam (IF 1920), elindult, stb, mértem egy aidát de nem teszteltem ki. Nem vagyok híve a határon járatásnak.
Igaz számíthat, hogy ez micron E-die, ami nem terheli annyira az IMC-t mint a Samsung B-die meg nyilván van különbség proci és proci között még akkor is ha max pár nap különbséggel jöttek le ugyanazon gyártósorról.
-
South Velen
addikt
válasz
atideath
üzenetére
Ez elég egyértelmű.
Ha van 3800X-re jobb vételed, egyértelmű hogy azt válaszd.
+2 mag, és magonként is tud annyit mint a 3600XT.
Igazából még plusz 20 ezret is megér adott esetben a 3800X. Persze ha csak játszol, akkor nem, kérdés mennyire hosszútávra tervezel.
Viszont lehet érdemes várnod a 5800X-re, hogy letolja az árat. -
South Velen
addikt
válasz
Shkiz0
üzenetére
Nem a Giga B450-esekben nem lehet manual vcore-t sem állítani?
Azt hiszem. Ha ez igaz, akkor sok mindent nem tudsz kezdeni a procival.
A ram-ot és az fclk-t lehet benne beállítani és slussz.
Vagy Ryzen masterben lehet persze, csak bios-ban nem.
De én nem szoktam win alól. Az újabb 3600-asok egyébként 1.200V körül mennek 4200Mhz-t all core. Rá lehet próbálni, ha idei gyártás. Aztán onnan indulni tovább. -
South Velen
addikt
Asust nem vennék AMD alá, nemrég ment körbe a neten a kép, amin két ugyanolyan felépítésű Asus noti volt, egyik AMD másik Intel alapú volt, és az Asus szépen beöntötte műanyaggal a légnyílásokat az AMD-n, hogy a túlmelegedés miatt szarabbul teljesítsen mint az inteles. Köszi, de elvből se.
Elite-t is nézem, igazából bőven elég lenne, csak a Pro-ban már 6 rétegű PCB van és 1220-as hang, ami nekem fontos.
De hát lehet végül B550m aorus pro lesz, mert házcserével együtt már nagyon nem éri a dolog. (amúgyis ennek van a legjobb ár-érték aránya szvsz)
-
South Velen
addikt
válasz
FollowTheORI
üzenetére
Nekem ugyanannak tűnik, amit eddig kiszúrtam, talán a v2-n a type-c port, ami a v1-en nincs.
Ez nem tudom megér -e plusz 5-6 ezret.Amúgy a b550 toma mellett ez a legjobb ár/érték arányú lap, egyetértetek ?
Ezen az audio pl. jóval jobb. Talán még a VRM is egy hajszállal. -
South Velen
addikt
Hali, valaki tudja mi a különbség a
Gigabyte B550 Aorus Pro v1 és v2 között?
Hogyhogy ilyen hamar kiadták a v2-t, valami hiba lehetett az eredetiben? Jóval olcsóbb a v1. -
South Velen
addikt
Nálam pl: A micron e-die dual rankos modulok mennek 0,93V SOC fesszel (3600Mhz)
a samsung b-die single rankos moduloknak 0,98V kellett a stabilitáshoz. (3600Mhz)
Szerintem ez sokat elárul (mert általánosságban a DR jóval nagyobb terhelést ad a SOC-nak)Alpi is írta tegnap, hogy a Nyanya chipeknek sokkal kisebb SOC fesz is elég mint a B-dienak.
Régebben pedig több külföldi fórumokon olvastam, hogy a b-die adja a legnagyobb terhelést a memvezérlőnek, míg a micron e-die a legjobbak között van ilyen szempontból.Az hogy "látni ennél magasabbakat" persze függ az adott procitól, de leginkább szvsz attól, hogy az emberekbe beleégett hogy jól van az 1,1V körül és nem is próbálnak lejjebb tekerni. Igazság szerint én is 0.98V-t adtam neki sokáig 3600-on, mert b-die-on ez volt az alja, de egyszer kíváncsiságból leteszteltem és 0,93V is sima volt.
-
South Velen
addikt
válasz
Chaser
üzenetére
a 3200c16 kb kizárt, hogy b-die legyen. (lehet pár éve az is volt rajta, de ma erre 1-2% esélyt adnék) -
3200c15 már jó eséllyel az.
3200c14 pedig közel 100%.de ha b-die is a 3200c16, lowest bin - nem éri meg. b-die egyébként is jobban igénybe veszi a procit /memóriavezérlőt /, tehát valszeg nem érsz el egy átlag ballistix eredményt ráadásul sokkal több feszt kell adni soc oldalról.
-
South Velen
addikt
válasz
FingR86
üzenetére
Még jó, hogy tudja az XMP-t.

3733 CL15 GearDown OFF-ot céloznék meg.
(SOC feszet már emelni kell majd és ClkDrvStr-t)De ha maradnál 3600-on, sok időzítésen lehet még javítani..
3666 CL15 nekem a 3200CL16-os kitekkel is megy 1.38V ram fesszel: [kép]
De 3733 CL15 is megy 1,39-cel. -
South Velen
addikt
válasz
lockdown90
üzenetére
én se, egyszer ilyen újracsomagolt ddr4 helyett ddr2-t kaptam, a leleményes vásárló kicserélte a borda alól a chipet, az emag meg nem vette észre... pedig annak még a csatlakozó felülete is más
-
-
South Velen
addikt
válasz
scream
üzenetére
Az 1.00V ajánlás az SOC feszre vonatkozott, nem a vcore-ra.
Azokkal a ramokkal (mivel jó eséllyel samsung cdie) én se próbálkoznék 3200 felett.
Persze a vcore-on múlik a legjobban a hőmérséklet, sok új példány simán tudja a 4.2Ghz-t 1.2 mellett, ami optimális minden szempontból. Ha a tied nem új példány, valószínűleg ennél több fesz kell hozzá vagy ugyanazon fesz mellett alacsonyabb órajel lesz stabil.
30 perc small fft prime95 és én azt mondom stabil a cpu.
-
South Velen
addikt
válasz
South Velen
üzenetére
Kieg.:
SOC 1.0V-hoz utána kell a VDDP órajelet állítani 0,90V-re, a VDDG-t pedig 0,95V-re.
3200/1600 mellett ennek betonstabilnak kell lennie és ezzel is nyersz pár fokot.Egyébként én is néztem a Dark Rock 4 hűtőt, de olvastam, hogy nem mindnek egyenes az érintkező felülete, ami nem kedvez AMD processzorok esetében. Lehet ez is bejátszik nálad valamennyire.
-
South Velen
addikt
válasz
scream
üzenetére
Vagy negatív offset -0.075V-tel használom PB mellett (ilyenkor 1.42V a max amit kap)
Vagy all core 4,2GHz-n fix (load) feszen 1.225V-n.Előbbi esetben idle 35-38 fok, böngészés közben 40-60 fok, játékok 55-65 fok, prime small fft 88-89 fok.
All core fix fesz esetben idle 35-38 fok, böngészés közben 38-50 fok, játékok 50-60 fok, prime small fft 88-89 fok.Aerocool Cyclon 4 hűtő, ami 1-2 fokkal (C) jobb mint a wraith prism. De ezek ugye 3800X esetében, 3600-nál ennél kicsit kevesebbnek kéne lenni.
Két dolgot érdemes megfontolni:
Mivel ryzen 3600-ról van szó nálad, ha viszonylag friss gyártás a procid, akkor érdemes egy all core OC-val szöszölni (pl. 4.2Ghz 1.2V - így mindenképp hűvösebb és minden esetben gyorsabb is lesz), illetve ha 3200/1600 a mem és az if órajel, akkor a SOC fesz bőven elég ha 1.0V. -
South Velen
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Én 30-ért vettem a B450M Mortart 2018 őszén.
Páromnak idén nyáron a B450M Steel Legendet meg 31-ért.
Ezért is mertem összehasonlítani.
De a legtöbbször egy árkategóriában futottak, pedig ég és föld a két lap.(#26159) CJ4567: Jaja a ram-ot felülfeszeli (bár valamennyire minden lap szerintem), de a többi feszt szerintem rendben adagolja.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- AMD Ryzen 5 5600G eladó!
- Új, garanciás processzorok - Áfás számlával
- AMD Ryzen 5 5600X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- i7-840QM processzor (4 mag, 8 szál, 1,87-3,2 GHz, 8 MB cache) - csomagküldés 1070 Ft-tól
- Intel Xeon E5-2600v4 processzorok készleten 2680v4,2683v4,2697v4,2697Av4(áfás számla, 2 év garancia)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GS60QX-B - 27" Ívelt VA - 2560x1440 2K QHD - 180Hz 1ms - AMD FreeSync Premium
- 5G Lenovo ThinkPad P14s Gen 3 Intel Core i7-1280P Nvidia T550 32GB 512GB 1 év teljeskörű garancia
- Bomba ár! HP ProBook 450 G1 - i3-4GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Dell 14 Latitude 5430 FHD IPS i5-1245U vPro 4.4Ghz 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 LTE Garancia
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
honnan van?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

pedig tökre tetszett a hangja az x570-en.