- Yettel topik
- iPhone topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- MWC 2026: Kezünkben a minden tekintetben európai okostelefon
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Mobil flották
- MWC 2026: Megnéztük, hol tart a Clicks Power Keyboard és Communicator
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nuada herceg
őstag
Urak, az volt a probléma, amit írtatok!
Meg is oldódott a probléma.
Igazából már csak azt nem értem, hogy abba miért is nyúl bele akárki?
Vagy ha belenyúlt, utána meg miért nem jut ez eszébe, ha új procit üzemel be...
Köszönöm szépen a segítséget! Arany emberek vagytok!
-
Nuada herceg
őstag
válasz
belaazallat
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a választ!
Továbbítottam az infót!
-
Nuada herceg
őstag
Sziasztok!
Lecseréltem a 3800x procimat.
Eladtam itt aprón, és a vevő ezt tapasztalja:
Van bármi tippetek, miért láthat csak 6 magot?
Nálam gond nélkül működött még tegnap, rendesen 8 mag 16 szál. Lábak rendben voltak, nincs hajlás, vagy sérülés. Állítólag a megfelelő biost használja.
Valami tipp esetleg? Köszi előre is!
-
Nuada herceg
őstag
Bing kereső chatGPT4 motorral.
Igen, az AMD Ryzen 3400G processzor működik az A520-as chipsettel rendelkező alaplapban. Az A520-as chipset az AMD Socket AM4 platformjának egyik alaplapcsipkészlete, amelyet a Ryzen processzorokhoz terveztek. Az A520-as chipset támogatja az összes Ryzen processzort, beleértve az AMD Ryzen 3 3200G és Ryzen 5 3400G processzorokat is.
-
Nuada herceg
őstag
válasz
hokuszpk
üzenetére
Szerintem azt az auto tuningot ilyeneknek találták ki, mint én.
Csak kár hogy még ezt is állítgatni kell, nem csak egy kapcsoló a biosban és megy full auto-ban. Köszi az infót!
Egyébként Atla javaslatára nézem a HWiNFO64-et is, ott a SoC Feszültség (SVI2 TFN) az 1.100 V stabilan kb. A cpu-z-ben meg a Core V. 1.224 - 1.236 között ugrál.
Értem, hogy ez a 2 dolog nem is ugyanaz. Csak azt nem értem, hogy minek kezdtem bele ebbe a tuningba...
-
Nuada herceg
őstag
válasz
pengwin
üzenetére
Igen, ezt sejtettem én is, hogy még egy nulla lemaradt.
Amikor fix órajelet állítottam, játszottam az offsettel, és hát ennyit nem is enged. 0,35 körül van a max amit lehet állítani.Egyebkent köszönöm Atla, megpróbálom.
Bár az előzőnél is volt valamennyi - offset állítva.
Neked meddig megy a core voltage? Gondolom az 1.4-et nem éri el, de mi a plafon? -
Nuada herceg
őstag
Köszi szépen a választ itt is!

Kicsit próbálgattam a PBO-t, bár lehet hogy nem kéne, mivel nem nagyon értek hozzá.
Viszont a CPU-Z szerint simán csak a window idle-ben 1.41 V-ot kap a proci. Néha leugrik 1.1-1.2-re, de többször volt 1.4-en! Az nem sok? Gyorsan mentem is vissza a biosba és kapcsoltam is ki.
-
Nuada herceg
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Értem! Köszi szépen az infókat!
-
Nuada herceg
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Végülis, lehet hogy azért! Mondom, nagyon zöldfülű vagyok ebben a témában. Nem is akarok senkit idegesíteni a hozzá nem értésemmel!
Mert ez az auto tuning, a boost csak egyetlen magra igaz? A többi mag meg végig 3.9 ghz-n ketyeg?
Egyébként én fix feszültséget akarnék beállítani, de nem tudom azt hol, vagy hogy kell.
Nem is értem miért ugrál a fesz ekkora tartományban... -
Nuada herceg
őstag
Sziasztok!
Korábban már kicsit "játszottam" a tuningal. De aztán egy itteni javaslatra kapott a proci egy kis mínusz offsetet és visszaraktam autora.
A procim egy 3800x egy giga aorus b450 elite-ben.
Viszont most videokártya csere lett, 2070-et lecseréltem egy RX 6700XT-re.
Egy kis 140-es AIO vízhűtésem van. Úgy vettem észre, hogy a játék elején több fps-em van, amíg kiboostol akár ilyen 4,4 ghz-re a proci, de percek alatt bemelegszik annyira a hűtő, hogy ilyen 4175 mhz körül marad a proci. Vagy még kicsit lejjebb. És mintha érezhető lenne az fps csökkenés a COD alatt.
Nyilván nem 80 fokra melegszik a proci, de ilyen 55 fok körül vagy ha a 60-at eléri, már veszi vissza a teljesítményt rendesen. Ami szerinem még nem sok.
Szóval beállítottam fix 4300 mhz-re a procit all core-on. Viszont adni kellett neki feszt "rendesen". +0,208 offsetet. Így most CPU-Z szerint 1.272 és 1.296 között "ugrál". Néha lemegy 1.260-ra is a core voltage. Ez normális? Hogy így mozog ez az érték? Vagy ennek fixen kellene lennie? A másik, hogy 1.3-at nem érte el, ha jól láttam játékok alatt sem.
Cinebench megy kevesebbel fesz-el is, de a COD crash-elt, így tesztelgettem, adtam neki a pluszt. Most már több óra játék után sem dobott ki.
Szóval a másik kérdésem az lenne, hogy ez a core voltage sok? Vagy vegyem vissza inkább 4,2 ghz-ra kevesebb fesz.-el?
Hőfokkal nincs baj szerintem, 70 körül mozog hosszabb terhelés után is, a fölé nem nagyon megy játékok alatt. A cinebench persze más tészta.
Köszönöm előre is a válasz(oka)t!
-
Nuada herceg
őstag
Köszi az infót!
Eddig nem tapasztaltam újraindulást, vagy fagyást üresjáraton. Terhelés/játék alatt volt már crash, így kapott egy pici pluszt és azóta nem.
Viszont igazi üresjáraton nincs, mert kb indítás után rögtön indítom a böngészőt, legalább 8 ablakkal.
De majd akkor teszek próbát úgy is, hogy nem indítok semmit. De szerintem nem lesz gond, mivel emeltem már kicsit a feszen.
-
Nuada herceg
őstag
Egyébként azt honnan tudom, hogy mikor kevés a fesz a procinak?
Most újra auton van az órajel, boost bekapcsolva és -102 mV az offset voltage. Így ilyen 4,3 - 4,1 közötti boostolgat. Szóval mikor látom, hogy kevés a fesz. Nagyon visszaesik például cinebench alatt a teljesítmény? Vagy elkezd fagyogatni, crash esetleg?
Mehet még ennél lejjebb?
-
Nuada herceg
őstag
Sziasztok!
Van itt valakinek 3800x procija? Nekem az ketyeg egy giga b450 aorus elite lapban.
Lassan egy éve már raktam rá egy kis PC-t, olyan igazi hozzá nem értő módra.
Fix 4,2 ghz-re raktam 0,150 offset voltage-al. Nyomtam 1-2 cinebench-et, lefutott rendesen, mondom akkor ez egy lezárható művelet, jól sikerült tuning lett.
Gondoltam menet közben, játékok alatt úgyis kiderül. Bár nem olyan sokat játszom vele.
Mióta kijött a Warzone 2.0, azóta barátokkal játsszunk vele, heti 1-3 alkalommal pár - pár órát. És végülis az eleje óta fennáll az a jelenség, hogy crashel a játék és kidob valami error hibaüzenettel. Az elején még azt hittem, hogy ez valami játékbeli gond, de másoknál nem nagyon jelentkezik. Aztán mostanában kezdtem el gondolkodni, hogy lehet a nagyszerűen beállított tuningom állhat a háttérben.
Nyomtam is prime 95 tesztet. Az elsőt kb életemben. Szűk 10 perc után felment 90 fok fölé a proci. Amúgy egy egyventis vízhűtőm van. Sokat nem ér, de azért ilyen 80 alatt tudta tartani a proci. Most meg hirtelen 90 fok fölé ment, de csak pár másodperc alatt, aztán le is állítottam. Volt is egy error. Na mondom itt valami nem jó akkor. Ez tegnap volt, megpróbálotam ma is. 99% terhelés mellett is szépen 70 fok körül volt a proci. Aztán megint 8-9 perc után hirtelen felugrott már 92 fokra, de tényleg ár másodperc alatt. Csinál ilyet a prime 95, vagy az mitől lehet? Aztán gondolkodtam, hogy leállítom megint, de addigra el is szállt, magától újraindult. Gondolom valami védelem a bioszban be van állítva.
Szóval Igazából nem is tudom mi a kérdésem, valamit mondjatok már.
-
Nuada herceg
őstag
válasz
MaddeNNNN
üzenetére
Az durva! Az én 3800x-em 4,2 all core-on 1.22 volttal megy. Így tudja az 5k feletti r20 értéket. Kipróbáltam az általad használt feszültségen is, úgy 100 ponttal kevesebbet, egyszer még 4600-at is gurított.
Inkább vissza is emeltem a feszt. Ennyivel szarabb lenne az én chipem? Egyébként viszont 4300 meg már elmegy 1.28-al is. a 4.4-et nem próbáltam itt, már kezd kevés lenni a hűtőm. De most ez a 4.2 is jó. Előtte alapon, amikor ugráltatta az órajelet, sokszor 1.49-et is adott neki. Nem is értem hogy nem sült meg auto-n eddig a proci. 
-
Nuada herceg
őstag
A ház az talán elég jól szellőzik. Teljesen perforált az eleje és a teteje is. 2 venti van elől, egy felül, ami befelé szívja a levegőt. A VGA-n elég masszív a hűtés, a giga talán legjobb léghűtése.
A vga alig megy fel 70 fokig, azt már soknak mondanám, inkább 66 körül mozog játék alatt.
Azt én is észrevettem, hogy akkor már nem megy fel a boost annyira. Hidegen még 4400 mhz is megvan, mikor már bemelegszik a rendszer, 4200 vagy 4150 körül mozog csak.
Chaser Köszi a választ neked is. Sejtettem, hogy ez csak egy ilyen kis játék hűtés. Egyelőre nem tervezek másikat. Az a pbo+offset állítgatás nekem nem megy. Pedig több videót is néztem már.
Tényleg köszönöm a válaszokat!
-
Nuada herceg
őstag
Sziasztok!
Egy ideje már egy 3800X processzort használok. A hőfokokkal kapcsolatban lenne kérdésem. Egy ilyen kis aio vízhűtést használok. [link] Lehet hogy gyenge, 1-2 léghűtés erősebb lenne nála, de megtetszett, ez van most. Minden auto beállításon van a bioszban. Boostolgat szépen, de persze ahogy melegszik, úgy veszi vissza az órajelet. Próbáltam szépen egy venti görbét beállítani a pumpának, meg a hűtőventinek, viszont nehéz, mivel a boost miatt pillanatok alatt felugrik minden, a hőfokkal együtt és mire a hűtés leköveti, éppen csak felpörgetné, már vissza is hűlt "magától". De úgy van beállítva, hogy 72 fok fölött azért már rendesen kezdjen hűteni. Addig a tüskék miatti melegedés magától visszaesik. Viszont ahogy játszom a Warzone-al cimborákkal, megfigyeltem hogy szinte már konstans 78-80 fokon van a proci. Azt soknak találom, 50%-os terheltség mellett. És folyamatos terhelés, tehát "nem tüskézik", mint 1-2 igazi kocsmázó úriember.
Az lenne a kérdés, hogy ez már magas hőmérséklet ennek a procinak? Gyanítom, hogy igen. Szívesen beállítanék egy fix órajelet, ami mellé könnyebb belőni a hűtést is. De sajnos ebben a giga (byte b450) biosban nem igazodom ki. Fogalmazhatok úgy is, hogy noob vagyok, nem értek hozzá.
-
Nuada herceg
őstag
Köszönöm szépen a választ meg a segítséget.
Nekem néha a 70 fokba is belenyalt, persze aztán egyből le is vitte 60 körülre, amikor felpörgött a venti. Azon gondolkodom még, hogy lehet tényleg kevés pasztát tettem alá. A gyári hűtőnek nem egyenletes a felülete, ami a procira megy, hanem a hőcsöveknél elég nagy barázdák vannak, lehet elnyelte a paszta nagy részét.
De nyilván az a gond, amit leírtál. Vegyek rá valami nagyobb hűtést? De gondolom a ventije annak is így fog ki-ki lőni. Megpróbálok valami profilt állítani holnap akkor. Köszönöm még egyszer a segítséget.
-
Nuada herceg
őstag
Sziasztok.
Igazából lehet hogy a hűtés topicba kellene írnom, de szerintem ide közelebb áll. Ma cseréltem le a ryzen 2700-asomat egy 3800x-re. Alaplap maradt, egy giga b450 Aorus elite. Felismerte, bios alapra állt, egyedül a memóriák xmp profilját kapcsoltam be. Amit én hibának tapasztalok, az hogy a CPU venti nagyon teker, a semmiből úgymond fel-fel pörög. Ja, gyári hűtés van. A 2700x gyári hűtését használtam eddig, most is maradt az. A 2700 alatt szépen muzsikált. De itt úgy felporog, hogy csak na. Mint ha el akarna szállni. És nem is amikor 100-on teker a proci. Hanem amikor tüskéket kap. Kevés pasztát tettem volna rá? Bár kB annyit amennyit szoktam. Nem lehet ilyen kevés a gyári hűtés. Értem, hogy az nem tuningra való. De ennyire nem képes lehűteni? Kis játék, vagy bármi közben már 100%-on teker a venti. A ház eleje le van véve, van airflow. Plusz ventik is. Véleményetek? Bocs ha gyengén fogalmaztam, hosszú volt a meló és fárasztó. És most még ezzel kell szenvednem. Köszönöm előre is a válaszokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- LG 55QNED823RE / QNED / 55" - 140 cm / 4K UHD / 120Hz & 4ms / HDR Dolby Vision / FreeSync + HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4070 12GB DeepCool CC560 CoolerMaster 750W
- HP Elitebook X360 830 G7,Multi-Touch 2 az 1-ben,i5-10310U,16GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- Dell Optiplex 390 MT,i3-2130,4GB RAM,500GB HDD,WIN10
- Samsung Galaxy S25 Silver Shadow 128GB használt karcmentes gyári garancia 2028.12.19.-ig
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest