- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- iPhone topik
- Megvan a tizedik Redmi Note 12 is
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Magisk
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Melorin
addikt
válasz hokuszpk #14979 üzenetére
Rájöttem a titkára: a biosban 2 szekció van feszültség állításra: egy a CPU Vcore az overclock menüben és egy külön menüben van egy olyan, hogy AMD overclocking vagy mi. Amit az AMD-n belül állítok be az a VID értékét állítja, amit pedig a sima OC menüben az pedig a Vcore-t. A Vcore-t 1.2V-ra a VID-et pedig 1.170V-ra állítottam és most azt az eredményt kapom amit szerettem volna: Cinebench alatt 60 fok a max és a pontszám is így a legmagasabb. Ja és Idle is csak 35 fok a CPU nem 45-50 mint eddig
-
Omli85
őstag
válasz Cseneles #14994 üzenetére
Továbbra sem értem, hogy hozna a gyengébb példányoknál az all core oc a konyhára ha nem viszi értelmes fesszel a fix órajelet . Faragni tudsz a fogyasztáson meg az ebből adódó hőtermelésen de csak annak árán, hogy kicsit visszafogod a teljesítményt a fix órajellel.
Akkor nem boostol a PBO az általad említett *3950MHz környékéről feljebb ha allcore max terhelést kap és belefejel a PPT limitbe.
Erről írtam is, hogy köztes megoldás ha emelve van a PPT limit így nő az all core boost illeve megmarad a játékok alatt hasznos 1-2 szálon igénybe vett nagyobb boot opció is. Hátránya hogy hűteni tudni kell
Az tény, hogy all core oc több pontot ad CB-re illetve bizonyos helyzetekben konstans teljesítményt ad de ahol egy szálon kell a kraft ott PBO boostal többet profitál magasabb órajel miatt. Ha mennének kockák allcore boost órajelen azt mondom oké de nem így van.
Meg van mindkét opciónak az előnye és hátránya mindenki maga döntse el neki mi kell de egyik nem jobb mint a másik összességében szerintem csak attól függ hol mire van szükség.
[ Szerkesztve ]
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
Alpi.
addikt
[Ez is PBO] 75 W PPT. Szórakozgattam picit vele. Egész izgalmas !
Se fesz, se hőfok nincs, de egy szálon még szinte megvan a powwa !https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
fudi2002
veterán
válasz Omli85 #14993 üzenetére
Pbo nélkül(akármi beállítással) kíváncsi lennék hányan látnak single játékok alatt pl 4600mhz-re ugró procit. Wildlandsal játszottam nemrég, ott stabilan 4400-4600 közt ugrált. Ha valaki bármi procit allcore ennyire fel tud húzni, akkor megemelem a kalapom...
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Cseneles
őstag
-
Omli85
őstag
válasz Cseneles #14991 üzenetére
Azért a tiéd egy ritka jó kocka maradjunk annyiban ne általánosítsuk ez alapján, hogy szar a pbo meg túlfeszel. Ráhagyással kell mennie, hogy minden kocka tudja a megadott paramétereket ha egy kicsit is rosszabb kockát fogtál volna ki rögtön nem lehetne ennyire sarkítani a dolgot és nem lennének ekkora különbségek az optimalizált manual oc-val sem.
FX-es időkben is lehetett finomítani ha szerencséje volt az embernek itt sem más a helyzet..Ez meg úgy általánosságban a topiklakóknak szerintem engedjük már el a PBO boszorkányüldözéses témát mert netto bullshit az, hogy szétcseszi a processzort meg káros meg egyéb hülyeségek...és személy szerint rohadtul unom már hogy napi 50 post erről szól az érdemleges infók és tapasztalatok helyett.
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
Puma K
nagyúr
válasz Zsolo777 #14967 üzenetére
Játékok szempontjából nincs értelme jelenleg a 16 szálnál többre.
Viszont ha dolgozol is a gépen, akkor el lehet gondolkodni a cserén.Bőven jó a mostani 9900K is. Sőt...
Maximum vidd el delideltetni, és javulni fognak a hőfokok: [link][ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
koxminator
senior tag
én közben kipróbáltam még pár beállítást, most sikerült úgy beállítanom, hogy fix all core 4,2Ghz mellett le tudnak menni magok sleepbe (Ryzen Master szerint), csak nem tudom, hogy CB20 multicore teszt közben ezek az értékek mennyire normálisak.
Cégünk alapfilozófiája: nem bántjuk a sz**t, amíg nem büdös!
-
venom8888
őstag
Nem idevalo kerdes, de nem tudom hol feltenni. Pc-n inditom a filmet es HDMI kabellal a TV-n nezem. A bajom az hogy csikozodik a felvetel,de csak a TV-n. A regi windowsommal nem csinalta ezt. A tv-t e allitottam 60Hz re, de nem az a baj, valami otlet?
-
-
Cseneles
őstag
33%-ban terheli a cpu-t átlagosan. Nem hasonlítás képpel töltöttem fel hanem h nálam hogy alakulnak az értékek. Csinálok egyet alap PBO/EDC 1 beallítás mellett is ,h lássátok mi a külömbség
[ Szerkesztve ]
Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
Alpi.
addikt
válasz tomsolo #14975 üzenetére
Itt sem az áramerősség sem a feszültség nem vizsgálható önmagában.... Nem véletlen van minden W-ban feltüntetve, megadva.
Bármelyik tényezőt ha növeljük, az egyenes arányban növeli a szorzat értékét, de hőtermelés szempontjából ez közel sem ilyen sima ügy. Alapbol a magasabb feszhez, magasabb órajel is társul, ami fokozza a hőtermelést, nem beszélve a processzorok egyre torzuló hőtermelési tulajdonságukról.
Minél magasabb órajelen mennek általában úgy nő a szivárgáshő termelődése is.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Melorin
addikt
Miért van az, hogy ha bioszban akármilyen fix feszültséget állítok be a CPU-nak akkor a VID fixen kicsi marad a HWinfo szerint (1,07V) és csak a Vcore nő? 4200MHz-nél 1,264V-Vcore-al nem dob hibát és a Package 80W+
Viszont ha Ryzen Masterben állítok be 1,175V-ot akkor vígan elmegy 4200MHz-en és a VID tényleg annyira változik amennyit beállítok, plusz a Package Power csak 70W?
Mi a különbség a RP és a bios feszállítás között?[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tomsolo #14975 üzenetére
Ezt egy külső fogyimérővel könnyen lehet igazolni.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
-
hokuszpk
nagyúr
válasz monosz #14972 üzenetére
ha itt visszaolvasol, ezen megy az allando vita, hogy elszabadul a fesz. en mar elengedtem ezt, a proci jol lathatolag tudja jol, hogy mi kell neki, a hocipom fog ezzel foglalkozni; mar az 1700 -as is jol ment alapon is, azt még matekoltam, most van a szobaban 1600AF, 2700, 2700X , mindegyik hozza ami kell, most pl. inkabb nezem a KHL rajatszast netrol eloben -- sokkal izgalmasabb szokik lenni -- valami 1% koruli cputerhelessel, es letojom, hogy mekkora a fesz, amig az Amper minimalis. ( ugye V * A = W ? )
[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Cseneles
őstag
válasz Pro!Petya #14957 üzenetére
Javítva
AC Odyssey statisztikái.Ez egy jó beállított/optimalizált CPU Ha "gyárin" hagyom akkor meg 3950--Mhz-n csücsül a cpu 1,331v mellett játékok közben +10 vagy 12c-vel melegebben.
Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
hokuszpk
nagyúr
válasz monosz #14965 üzenetére
ha fixalod a szorzot, azzal kikapcsolod az energiagazdalkodast.
cool'n quiet -et engedelyezd vissza, regebbi lapok kozul volt olyan, ahol egyes bios verziokkal mukodott fixalt szorzo mellett, de a 3xxx -nel nemtudom, majd a sracok megcafolnak ha nem.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
fudi2002
veterán
válasz wwenigma #14962 üzenetére
"Ne haragudj de azt allitod akkor hogy szandekosan ugy csinaltak meg az AMD mernokei hogy megdögöljenek a procik."
Volt már cifrább kijelentése is, komolyan ezen akadsz fent?
Hagyd rájuk, nem érdemes vitatkozni, lassan már a fórumba beleolvasni sem..Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Cseneles
őstag
Én leírtam a tapasztalatomat, te meg jössz ezzel a magaslóról való diploma lebegtetéssel! Az én példányom esetében igen is szarok a gyári beállítások! Azt is kifejtettem ,h miért és azt is h a gyengébb példányoknak ez még hozhat is a konyhára Nem értem neked ez miért sértő?! Ha nem tetszik nem muszály olvasni ha érdemben szakmait nem tudsz hozzászólni vagy esetleg a beiskolázottságoddal levezetni a folyamatot akkor meg felesleges is itt a diplomákkal dobálózni! Én itt a személyeskedésedet lezártam Örülök ha vannak köztünk magasan kvalifikált fórumtársak de annak nem örülök h ennyire futja tőlük h bekérik a diplomát!
[ Szerkesztve ]
-
Zsolo777
csendes tag
válasz jilian #14933 üzenetére
Szia!Csak a véleményedre lennék kiváncsi hogy ez a procid elött milyen konfigod volt?Mert nekem i9 9900K van csak kicsit jobban melegszik pedig egy Corsair H115i Pro Rgb-vel vizel hütöm és felhasználói tapasztalatot szeretnék gyüjteni hogy érdemese-e mondjuk Ryzen 9 3900X-re váltani hogy az mennyire fog jó lenni és az mennyire fog melegedni stb...?
Köszönöm a válaszodat!
Üdv Zsolohttps://pm.forgeofhealth.com/hu/product/eg%C3%A9szs%C3%A9g-extra/20182236
-
zsintai1987
tag
Üdv!
Proci 3700x
Proci hűtő NOCTUA NH-D15+mx4 "zsír"
Alaplap Asus x570 prime
Ram g. Skill Aegis 3000 8gb 2 darab
Ház Cooler master H500p fehér.
(az összes venti levan korlátozva 400rpm-re)
Biosban minden alap, nincs mókolás csak xmp profil on 2990-re, PBO onkb 2 hete van meg és tapasztalt valaki ilyet:
Ha ryzen masterben nézem (minden alapon) a PBO elviszi minden magon 3600-ra és CB20-ban kapok 4229 pontot 1,4341 V-on, 82fokkal. Néha egy egy mag belekóstol a 4400-ba is játék közben.
Ha zen masterben leviszem 1,39376v-ra és mind a 2 CCX-et 4300MHz-ra rakom akkor kapok 5082 pontot. 71fokon.
A hőfok annyira nem érdekel, mert CSGO-Apex-dota streamelése közben sem megy 70fok fölé pedig prociból streamelek slow vagy medium encodingal.[ Szerkesztve ]
3700x, ASUS 570prime, 2X16GbCorsair 3200 cl16 , ház:CM 500P fehér, Seasonic Focus+ 550W 80+ GOLD, rx 5700xt nitro+
-
monosz
őstag
Sziasztok!
Jelenleg All core 4,3-on,LLC2 a beállítás,és (AMD overcloc) Fix 1,18V,max over voltage -25mv.
A kérdésem az lenne:Jelenleg Idle állapotban csak a cpu feszt veszi vissza,a szorzó 43.marad.
Egyelőre minden stabilan működik ezen beállításokon,csak zavar az állandó 43-as szorzó.
Maradhat így,vagy mit kellene állítani,hogy a szorzót is vissza vegye.
Lehet láma a kérdés,de csak pár napja van AMD-s konfigom.A másik oldalon működött ez az opció Az energiatakarékos funkciók be vannak állítva a Win-ben .A fontolgatással gyakran elmúlik az alkalom..
-
weri
senior tag
Steve Burke (Gamers Nexus) is elmondta mar hogy nincs konkret bizonyitek a degradalodasra ezert nem tudjak meg mondani mi a biztonsagos fesz a procikhoz. Mindegyik legyartott cpu mas minosegu mashogy reagalnak az ertekekre. :d
Nem hiszek a véletlenekben. Az események mögött - bárhogy fordulnak is - mindig van egy terv.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz tomsolo #14952 üzenetére
Ne haragudj de azt allitod akkor hogy szandekosan ugy csinaltak meg az AMD mernokei hogy megdögöljenek a procik.
Cseneles: mutass mar egy processzor-designer diplomat ha ilyen kijelentéseket teszel. Igen, a leggyengebb peldanyhoz lövik be ami abban a szériában előfordulhat mert ez igy mukodik. Onnantól kezdve hogy neked egy jobb peldany jutott ami még abba a kategoriaba tartozik mert nem teljesiti az azt követő paramétereit, attol még nem lesznek ezek a beallitasok szarok.
Te pedig anslussz kijelented hogy szar mikor Te is leirod hogy a leggyengebbhez van beallitva... a gúnyolodast meg rohadtul be lehet fejezni mert te teszel itt olyan kijelentéseket amiket rogton utana sajat magad cafolsz meg.
Nem szarok a gyári beallitasok csupan az abba a kategoriaba tartozo processzorok stabil mukodesehez szükségesek és nem szükségszeruen azt jelenti hogy nem lesz olyan processzor ami joval kedvezobb beallitasokkal is üzemképes. Mindazonáltal ezen gyári beallitasok pedig nincsenek negatív kihatással a processzor élettartamára.
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
nagyúr
válasz Atish19 #14954 üzenetére
Nálam is annyi az idle órajel/all-core.
Energiasémában (ryzen balanced vagy win kiegyensúlyozott, mindegy melyikben) cpu min 5%, max 50 %. Ezt nálam csak a játék képes felülbírálni, a benchmark progik nem, azok 2200 MHZ all-core futnak le, ha nincs átáltva az energiaprofil.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Qtya123
őstag
válasz tomsolo #14949 üzenetére
Köszi! Hasznos ez a táblázat.
Nagyjából be is állítottam egy 3600x társaságában. Nem mindenben a Te értékeidet állítottam be, majd közzéteszek mindent, ha továbbra is stabil marad. Eddig Y-cruncher és Aida stress teszt alatt stabil. Majd kap memtest86-ot és játékokat is.
Amit viszont nem értek, hogy 3600 Mhz-en ment a command rate 1T értéken, most 3733-on viszont hiába állítok 1T-t a BIOS automatikusan hagyja 2T értéken. Emellett a gear down módot 3600-on lehetett állítani biosban, de 3733-on Auto-ra rakja és nem lehet átállítani, mert inaktiválja az opciót.
Ezek lettek az értékek amúgy. Meg vagyok elégedve a késleltetéssel:
Mókoljak, hogy menjen valahogy a command rate 1T-vel, vagy jó a 2T is?
[ Szerkesztve ]
-
Cseneles
őstag
válasz Cseneles #14953 üzenetére
Most vettem észre lenulláztam a HWinfot, Mind1... majd csinálok egy 2órás átlagot, nem oszt nem szoroz
-
Cseneles
őstag
válasz Pro!Petya #14955 üzenetére
Szerintem az alaplap érdeme Másik lapban 100% hogy nem így menne a CPU és a Ram
-
Pro!Petya
addikt
válasz Cseneles #14944 üzenetére
Neked lassan külön topik kéne mert te méréseiddel mi halandók nem tudjuk összevetni a sajátunkat!
A proci is valami fenomális , de most néztem hogy nálam a 3600CL14 is rosszabb mindenben mint nálad a 3600CL16 (echte ugyanaz a timing).
Szval abba is sikerült beletenyerelned ... ráadásul az 32GB -
Cseneles
őstag
válasz wwenigma #14951 üzenetére
Nincs erre szükség, a számok magukért beszélnek! A CPU gyári beállítása szar Manuálisan ugyanazokat az órajeleket magasabb teljesítmény és alacsonyabb hőfok jellemzi! Ez az én esetemben, ha valakinek egy gyengébb példánya van az ezt nem mondhatja el. Sajnos a leggyengébb példányokhoz lövik be az órajeleket és boost feszültséget, áramerősséget és hőértéket. Úgy h akinek jólsikerült cpu-ja van elégedetlen a gyári működéssel akinek meg nem az kénytelen beérni vele. De javíts ki professzor ha tévedek
Ez az elmúlt másfél óra AC Odyssey statisztikái. Nyugodtan nézd át, értelmezd. Ez egy jó beállított/optimalizált CPU Ha "gyárin" hagyom akkor meg 3950--Mhz-n csücsül a cpu 1,331v mellett játékok közben +10 vagy 12c-vel melegebben.
Nyugodtan lobogtathatják a "CPU design and health developer" mérnöki diplomát
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Cseneles #14946 üzenetére
Mutassatok már legyszives egy "CPU design and health developer" mérnöki diplomát.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Pro!Petya
addikt
válasz letmein #14941 üzenetére
Azért ment félre a PBO-s mérésed mert minimum hoznia kellett volna a 4,2-es fix mérésed single core eredményét, de nem hogy nem hozta még bőven alul is teljesített.
(PBO-val alap hogy megy a gyári boost, sőt általában fölé is megy)
Magyarul a gyári papírformát se tudta ,így nyugodtan kijelenthetjük hogy valami félre ment nálad.
Nem nehéz piedesztálra emelni a fix oc-t ha alapon se ketyeg jól a proci.
Szval nem a semmi van körbe járva csak nem érted miről van szó...[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Használ valaki innen 3600 vagy 3600x processzorhoz Crucial Ballistix ramokat 3733 CL16 mellet? Be tudná linkelni az értékeket, hogy neki mivel stabil?
Ahogy látom és próbálgattam, a dram calculator által mutatott értékek nem a legjobbak ehhez a frekihez. Safe módban túl óvatos, fast módban meg túl optimista.
-
Alpi.
addikt
Nálam így van belőve. Egész jól látszik, hogy maximum boost frekibe van különbség a magok közt. Alapból a 3800X 4,550 mhz-et tud maximumra, nálam ez picit ki van tolva, így a monitorozott időszakban 2 mag is elért 4,650 Mhz-et, nem kérdés, hogy a 2 legjobb mag volt.
Hwinfo 1/1 és 1/2 -vel jelöli.
@tusi_ : Próbáld ki, hogy egy picit kevesebb negativ offsetet állítasz, addig amíg az 1-2 legjobb magod el nem kezdi stabilan elérni a 4,550-et, akkor hogy alakul a játékokban, stb.-nél az órajeled. Nekem ez beválni látszik, kíváncsi vagyok, Neked is működik-e így.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Cseneles
őstag
Próbálkoztam én is PBO + EDC 1 beállításokkal. Ez akkor lenne tökéletes ha figyelembe venné a cpu minőségét. Azoknál a CPU-knál amelyek áhesebbek hozhat a konyhára de jelen esetemben agyon feszeli és igaz hogy all core terhelésnél nálam tartja a 4025-4050Mhz-t a 3900 helyett de ezt 1,312v-1,335v mellett teszi, ami jóvoltából kapok +10-13c fokot pluszba. Hiába boostol 4250Mhz-ra CPU-z single core dob rá 512-514 pontot és CB15-20is kevesebbet mintha beállítanék fix all core 4200Mhz-t. Próbáltam alulfeszelni is a procit PBO + EDC1 beállítás mellet. X470 taichi maximum Offset -0,1v amit enged, ezzel nincs is baj az én cpu-m viszi simán azzal az offsettel a PBO és az EDC 1 álltal adott plusz frekvenciákat. Viszont itt jön képbe a buta mehanizmusa a CPU-nak. Ahogy elkezdem alulfeszelni megy hiba nélkül tartja az órajeleket csak elkezd csokkenni a teljesítmény is. konkrétan -0,1v offsettel hiába 4250Mhz a singel core boost, dob rá a CPU-Z 407 pontot és a CB is alul teljesít rendesen mind single mind multitradingben. Ha figyelembe venné a silikon minőségét nem pedig valami hűlye táblázat alapján számolna akkor megmaradna a teljesítmény is Teljesen nem jöttem rá, h mitől függ ez de az biztos h gyártásnál nagy volt a szórás és ráerőltették minden cpu-ra ezt a tág keretet.
Szóval ez a PBO és EDC 1 azoknál a cpuknál eredményes az allcore tuningal szemben, amellyek alapból is lazán kérnek 1,3v feszkót a 4200-4300Mhz-hez. Ellenkező esteben csak gyengébb teljesítményt kapsz magasabb hőfokok mellett
[ Szerkesztve ]
-
Cseneles
őstag
válasz Cseneles #14944 üzenetére
Jóléreztem.
Az eddig alkalmazott 4200@1,181v profilom elbírt még +50Mhz-t és a feszből is tudtam egyet visszafelé lépni így szerintem megtaláltam az arany középutat a procim esetében 4250@1,175vRunco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
Cseneles
őstag
Kíváncsiságból és mivel volt ma időm kiteszteltem 1,306v mellett mi az amit megy allcorral a kis 3600 ma Hála égnek mostmár csak a CPU-ra tudok összpontosítani mivel a memória és a CPU SOC atom stabil így elkezdtem a CPU fesz elvételével tesztelgetni. 4450Mhz az amit megy a Cpu-m stabilan értelmes hőfokokkal. CPU LLC2 mellett még 1,3v-on lefut minden teszt csak stabilitás végett adtam neki még egy egységet felfelé és így lett belőle 1,306v
Nem így használom csak kíváncsiág bennem volt.
Legközelebb megnézem 4300 és 4200Mhz-hez is mit kér be. Valószínóleg mennek még lejjebb is azokon az órajeleken alkalmazott feszültségeim. Jelenleg 4200@1,181v és 4300@1,25v amit alkalmaztam de nem volt végleges a memória stabilitás így sokszor az miatt dobhatta el és a Cpu Soc is napokban véglegesedett. Persze játékok alatt eddig sem volt probléma, viszont stressz teszt és renderelésnél néha akadt.
Remélem Asrock X470 Taichi is kap majd egy használható biost mert eddig csak egy Beta használható stabilan CPU és memória oldalon (L3,75)
[ Szerkesztve ]
-
letmein
csendes újonc
válasz Pro!Petya #14938 üzenetére
(Amúgy szerintem nálad valami nagyon félremehetett a PBO-s mérésnél!) - Ryzen 3600
Akkor elárulom neked hogy a gyári megadott boost az single core értendő és nem allcore.
Attól hogy ez X-es pbo-val még ezek is "csak" 4050-4250 körül mennek CB20 alatt hűtéstől függően.
Amúgy meg 4000-et kapok ha fix allcore 4400MHz-en megy le a CB.
Kérdezz csak körbe kinek megy alapon pbo-val 4,2+GHz-et all core CB20 alatt. (senkinek)
(3600X + PBO nem egyenlő all core 4400MHz)
Szval semmiféle 4400Mhz nem volt összehasonlítva a 4200-al!
Csak mégegyszer hogy tiszta legyen, azért ment így a mérés a fix 4,2-vel mert PBO- val is aköré teszi csak az utóbbival megmarad a sinlge core boost. - Ryzen 3600X
Látom szeretsz sokat írni, de még mindig nem értem miért gondolod, hogy a PBO nálam "félrement". Az agymenésed alapján akkor nekem magasra volt feszelve a kézim és mondjuk 4025 kellet volna, mert a PBO kb annyit tud allcore. De most figyelj, a lényeg: KÉZI BEÁLLÍTÁSOKKAL JOBB EREDMÉNYT ÉRSZ EL MINT A PBO-val, amit az eredeti hszben leírtam (Hát ez a PBO kb ugyanaz, mint ami az auto OC. Erőlködik, erőlködik, de fix szorzóval és feszültséggel többre mész.) Körbejártuk a semmit. -
GAbre
veterán
Valakinek van 3800 vagy nagyobb ryzen procja?
-
Pro!Petya
addikt
válasz letmein #14935 üzenetére
"Most te fogod a 3600X-t teszel rá egy 42x szorzót aztán csodálkozol, hogy a 4400 MHz jobb. Minden ok?"
Akkor elárulom neked hogy a gyári megadott boost az single core értendő és nem allcore.
Attól hogy ez X-es pbo-val még ezek is "csak" 4050-4250 körül mennek CB20 alatt hűtéstől függően.
Amúgy meg 4000-et kapok ha fix allcore 4400MHz-en megy le a CB.
Kérdezz csak körbe kinek megy alapon pbo-val 4,2+GHz-et all core CB20 alatt. (senkinek)
(3600X + PBO nem egyenlő all core 4400MHz)Szval semmiféle 4400Mhz nem volt összehasonlítva a 4200-al!
Csak mégegyszer hogy tiszta legyen, azért ment így a mérés a fix 4,2-vel mert PBO- val is aköré teszi csak az utóbbival megmarad a sinlge core boost.[ Szerkesztve ]
-
letmein
csendes újonc
válasz Pro!Petya #14930 üzenetére
Szerintem meg nem ment félre semmi, nekem sima 3600-m van. Most te fogod a 3600X-t teszel rá egy 42x szorzót aztán csodálkozol, hogy a 4400 MHz jobb. Minden ok?
Ha megnézed most amit linkelgettek 3600-as procik mind 3500 pont környékén szerzett PBO-val. Az manual ehhez képest simán jobb.
-
jilian
addikt
Hello
Adott egy 3800x & X570 Aorus Pro
Aio van hűtésnek, full silentre állítva, nem nagyon érdekelnek a stress tesztek csak játékra használom a vasat.
Így a hőfokok hwinfo szerint max 58-ban tetőznek viszont ami rohadtul kibökte a szemem az a kapott fesz.
Max-on adott nekik majdnem 1.5 V -ot, átlagban meg 1.43-et. Jó hogy látom a boostot 4550mhz-ig felkuszni de akkor is ennyi fesz?Pbo van csak bekapcsolva semmi más. A ramok meg xmp profillal vannak 1T-ben.
Érdemes fix feszt beállítani? Mondjuk 1.3V?
Már 10 éve nem lesegetek a bios-t, rohadt sok minden van....
Gondolom van itt olyan akinek ugyan ilyen konfigja van, nem kérhetek beállítás adatokat? -
Pro!Petya
addikt
válasz letmein #14893 üzenetére
"Erőlködik, erőlködik, de fix szorzóval és feszültséggel többre mész."
(Amúgy szerintem nálad valami nagyon félremehetett a PBO-s mérésnél!)Manual 4,2 @ 1,24V
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PBO+
Játékok alatt ahol meg nem kap full terhelést ott meg végképp jobban szerepel a PBO-val.
Viszont igaz hogy nálam ~9-10 fokkal melegebb mint a fix-es setup, csak bírom hűteni.
Nem zavar hogy 64-es multiba 40 helyett 50fokon megy[ Szerkesztve ]
-
tomsolo
addikt
én viszont ma azt vettem észre hogy cb20 alatt a 4.2 hiába van megküldve 1.2125-el ebből a magok ilyen 1.17-1.19 között kapnak csak ha nagy a terhelés
most ez vagy vmi védelem vagy csak hülyeséget mér a hwinfo
Uplay: tom.solo | Steam: tomsolo | Hivatásos zsákbamacska-nyerészkedő
-
-
Alpi.
addikt
Engedd el a parát sztem !
1. : pbo-val én személy szerint még nem tudok egy, még csak feltételezett degradációs esetről sem.
2. : Én ennél jóval feszítettebb beállítással tolom és ezennel megígérem, hogy ha bármi picike sebet vélek felfedezni, azonnal írok neked pü-t és még időben leszel akkor, hogy dönts, merre tovább.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
Szerintem, de ez tényleg csak személyes vélemény, elég addig emelni a feszt, amíg a legjobb egy-két mag stabilan eléri a max. boost órajelet (alapbol 4,550 Mhz a 3800X-nél), mivel a 2 ccx közti különbségből adódóan ha a gyengébbet is szintre (közelébe) akarjuk hozni, akkor kb. vissza fogunk kerülni az alap fesz. közelébe, de igazábol egy értelmetlen, soha be nem következő helyzet (ideális esetben) az, hogy a rosszabbik ccx valamelyik magjának kéne az élre törnie és elérni kimagaslóan nagy boost órajelet. Az új W10 most már tényleg faszán címezgeti a magokat, nem igazán fordulhat elő olyan, hogy egy kis terheléses helyzetben egy kevésbé preferált ccx, kevésbé preferált magjának adjon. Szóval ha 1-2 mag stabilan hozza a maxot, ezeket a helyzeteket kb. le is fedtük a lehetőségekhez képest maximalizált teljesítménnyel, legkissebb fesszel és hőfokkal is bár ez ebben az esetben jellemzően meghatározó úgyse, köszönhetően a lófa&ka (kicsike más néven) terhelésnek.
Az alsóbb régiókban én nem láttam ilyen különbséget ccx-ek, magok közt. Ergo a magas terhelés mellett nagyjábol azonos órajelet kap minden mag, ergo ott szintén jók vagyunk a negatív offsettel, tapasztalataim alapján ha az előzőekben említett max boost megvan azon az egy-két magon, az all-core órajel sem szenved a "túlzott neg. offset-től". Én így állítottam be most a saját rendszeremet és szvsz jójez' !https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
Zsír ! Úgy tűnik ezeknél akkor általános, hogy alapból túl van tolva a fesz.
Én újabban a geekbench 3 -at használtam erre az offset finomhangolásra.
(Nem is a kapott pontokat elsősorban, hanem a benchmark közbeni hwinfo monitorozás eredményét. Ott mindig jól látszott a legjobb (1-2db.) mag mennyire boostol max. A Cinebench egy magasabb terhelés melletti viselkedést mutat, ott az sem kizárt, hogy nő a pont neg. offsetre. Attol függ, mi az, ami leginkább meghatározza a nech közbe az órajeleket. (Pbo limit, hőfok, stb.)
Ahogy nézem a hwinfo screened, már egy picit sok az offset, már picit eldob fent. Még egy 25-50 mhz lehet pluszba max. boost órajelre.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
tusi_
addikt
Nyomtam egy 0,1 v offsetet a cpu-ra es kellemesen csökkent a höfok.
Reggel 76-77 fok volt, most 70 a csucs, 20 perc AIDA Stress es 999 sec CB20 utan.
Package Power 112--> 99.. Teljesitmenyt nem vesztettem, kb ugyanannyi minden, stabilnak eddig stabil, kb 40 perc full terheles utan. Jon majd jatek, ha ott nem hasal el, akkor bódog vagyok.[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
tusi_
addikt
válasz jokeph #14911 üzenetére
Leesett elöre is
Tudok kepet csinalni rola, ha nem hiszed. Sima docp, elment, vissza biosba es 22,22,22, mittomen.
Ryzen 7 2700 mellett a regi biossal ment 3433 on 16,18.. al sima 1.35-n. Uj biossal lehet emelni kene soc-ot, voltage-t, de az a par fps engem nem izgat....eat, sleep, play, replay
-
PeAdam
tag
Emberek, az normális a Wraith Prism esetében, ha BIOS-ban állítok a venti profilon és leokézom, akkor pár másodpercre teljesen leáll a venti, aztán újraindul? Kell neki gondolkodási idő, vagy miért van ez? Pár másodperc alatt nem ugorhat meg nagyon a hőmérséklet ameddig átállítja magát?
Ryzen 3700X, 32Gb HyperX Predator 3200 MHZ RGB, RX 5700 XT Asus Strix OC 8GB
-
nagyúr
válasz jokeph #14909 üzenetére
Korrekció: Szép az az i9-9900k, de jöhetne valami "újdonság", valami olyan, ami tényleg új és NEM 14nm ++++++.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Omli85
őstag
Ugyan ilyen a ramok vannak nekem egy Giga x470 Aorus Ultra Gaming lapban. A giga biosban kiválasztható ramprofilokon végigmentem 3466 volt a befutó 1.45v mellet.
Lehetne szerintem rajta finomítani csak időm nincs rá szórakozni vele fél délutánt.
-
nagyúr
válasz tomsolo #14906 üzenetére
Lehet hogy elég lett volna 1,37/1,38 is, de nem szőrőztem vele annyit, így biztosan stabil. Ha az RGB-t kilövőm, akkor elég neki az 1,35 Volt is (vagy amennyit kap, lészen az akérmennyi).
(#14908) tusi: 22-22.... ?
Hinnye, az szép halál.... és azt meg hogyan.(#14907) tusi_: nyilván számít, 4,35 all-core SMT-vel nekem is durván meglódul az R5 3600X, meg vele együtt az idle fogyasztás is ugrik egyet 85W-ról majd 100W-ra.
Szép az az i9-9900k, de jöhetne valami "újdonság", valami olyan, ami tényleg új és 14nm ++++++.[ Szerkesztve ]
-
tusi_
addikt
válasz jokeph #14901 üzenetére
Tegnap volt kis idom es nem jatszhattam, mert ugyeletben vagyok, igy buzeraltam kicsit a gepet, uj vga driver, chipset driver....
Csinaltam egy BIOS defaultot es ujra allitgattam mindent.
Ha DOCP profilt hasznalok, akkor 3200 mhz lesz a Balistix, de 22,22.... idozitesekkel.
Ha kezzel atalitom, a 16,18.... ra, akkor 457xx kapok aida alatt.
Ha kikapcsolom a docp.t es ugyanazt beallitom kezzel, tehat docp off, ram speed 3200, IFC 1600 es a ramok 16,18..., ra akkor 465xx vmennyit kapok AIDA alatt. Vmi gaz lehet a lap biosaval, vagy mittomen.eat, sleep, play, replay
-
tusi_
addikt
Tudom, hogy nem szakik csinaljak a tesztet, de azert erdekes, mennyit szamit a cpu sebesseg:
[link]
Itt azert 1300mhz pluszrol beszelunk....eat, sleep, play, replay
-
addikt
-
nagyúr
válasz tomsolo #14903 üzenetére
Ez a ram kehéje/és/vagy a lapé/CPU-é ?
a 3200 CL16-os G.Skill Trident Z RGB ment XMP-ből csípőből B450 PRO 4-ben is, a Patriot 3600 CL17 viszont 3200-nál kifulladt, ehhez már kellett a dram calc ebbe a lapba, X370-be viszont nincs vele ilyen gond (CPU ua. R5 3600X).
Az RGB miatt a G.Skill-nél az XMP-s stabil működéshez minden lapban emelnem kellett a ram feszt 1,35 Volt-ról 1,4 Volt-ra, még a Z170 OC Formula-ban is (i5-6600k és i5-7600k mellett is).RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Panem
csendes tag
Nekem 1.25v mellett megy 4.3-on gond nélkül, sztem lehetne még rajta faragni
Viszont a ramom az nem jó XMP profillal 3200mhz-en ... Corsair LPX CMK16GX4M2B3200C16. Csak 2933-on működik stablian.
Alaplap Arous B450 Pro, probáltam a ramot calculatorral is csinálni, de akármit álítottam nem akart működni ..
Más járt így véletlenül hasonló configgal? -
nagyúr
válasz letmein #14900 üzenetére
Ez szerintem bőven jó. Szerintem egész jó 3600-ast fogtál ki, mégiscsak 1,3 Volt Vcore-al elviszi all-core a max turbo boost-ot.
Vannak páran, akiknek ez csak álom.
A ramot én nem feszegettem, D.O.C.P.-ből betöltöttem a ram XMP profilját, azt mene. Pár spéci esettől elktekintve nem látom értelmét a ramok kifacsarásának, nem ez a szűk kerresztmetszet.
A 3200 CL16-ot vélem egy egészséges alapnak, ez alá valóban nem érdemes adni, 3600 CL16/17 fölött meg nem sokat hoz.
Az max annak kell, aki RTX 2080 Ti mellett dönget és az adott alkalmazás/játék ténylegesen profiltál belőle, de ez egy vékony réteg.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 8600K 6mag 6szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i7 9700 8mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 5 3600
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900KF 24mag 32szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900F 10mag 20szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest