- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Magisk
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- iPhone topik
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Mit tudunk a Pitaka márkáról, és milyenek a kiegészítőik?
- Vodafone mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
fudi2002
veterán
Most azon filózok egy sörrel a kezemben, hogy eddig direkt szopatott az ember, immáron 2 napja, vagy ennyire nem képes felfogni amit már 5en leírtunk neki.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
varmi2
nagyúr
Ryzen 5 3600-nál, ha avx-es terhelést használok, akkor magasabb fesz kell, ugye, mint ha bármilyen más terhelés érné?
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
nagyúr
1 magos terhelésnél nekem "papíron" az R5 3600X 1,45 Volt közelébe is kap feszt PBO-val... mégis mene, és nem forr el. Ahogy hokuszpk írta, az Amper a lényeg, az meg terheléskor jelentkezik. Ha kezd besokallni bármely jellemzőből a CPU, akkor első körben visszaveszi az órajelet és ezáltal a teljesítményt is, ha ez kevés, akkor csökkent a Vcore feszen is.
Nem tudom szebben megfogalmazni.
Javaslom, próbáld ki az Alpi fórumtárs féle EDC1-es setupot, ha még nem tetted.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
törölt tag
A PBO a felvett áramerősség és a terhelés függvényében változtatja a feszültséget. Adhat neki 1,5V-ot is, ha minimális a felvett áramerősség. Viszont a PBO, ha a felvett áramerősség nagy (mondjuk AVX alatt), akkor visszaveszi a feszültséget 1,1V-ig is akár.
Namost ha te fixálod 1,35-re, akkor egyrészt nem hozod ki a prociból a maximális single-core órjalet, másrészt egy komolyabb all-core terhelésen már középtávon tönkreteszed a processzort.
A tuning eddig egy dimenziós volt: fesztültség. Itt már NEM egy dimenziós, áramerősség és hőmérséklet is játszik. Tehát önmagában egy feszültségértékre nem lehet rámondani, hogy sok, vagy kevés, mert az egész egy dinamikus, többváltozós egyenlet vége. Ha viszont fixen beállítod, akkor az 1,35 bizony sok lesz.
[ Szerkesztve ]
-
devast
addikt
[link]
Terhelés, ill a processzoron átfutó áramerősség függvényében, plusz egy csomó más szenzort és adatot felhasználva változtatja a pbo automatikusan a feszültséget, úgy, hogy biztosan ne degradálódjon a chip.
Ez jellemzően 1 szálon történő terhelésnél lehet akár 1.5V is, míg teljes terhelés akár 1.3V alatt is, chiptől és környezeti körülményektől függően.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz hokuszpk #15991 üzenetére
De fudi2002 mondja itt nekem hogy a PBO a jo, de 1.35V az sok.
Akkor nálam és másoknál is miért ad neki 1.35Vot?
Ennyi a kérdésem.Illetve ha 1.35V sok, akkor 1 magon miért kap 1.45V feszt.
Mert 1 magon ez sok. És 1 mag maxon terhelve az nem "részterhelés" akármennyire is próbálja ezt bárki mondani. Vagy sok az a fesz vagy nem.
Nyilván a teljes proci hőterhelése szempontjából probléma, de 1 Q szó nem esett a hőterhelésről/túlmelegedésről. Szimlán a feszültségekről. És hogy mi a sok és mi nem.[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
"Net végülis nem azért volt tele azzal, hogy túlfeszeli a pékbe a procit. "
persze, mert mindenki a hagyomanyos szemlelettel nezi. Nem feszeli tul.
Az AMD valami olyasmit fejtegetett, hogy igy kesziti fel a hw -t a nagyobb terhelesre, amikoris mondhatni termeszetes modon ( a tobb bekapcsolodo tranzisztor energiaigenye miatt ) esni fog a fesz. Amig idleben nincs amper a magas fesz mellett, addig nem gond. Amikor meg megjon az amper, akkor meg ugyis esik a feszultseg.
Ennel jobban en nemtudom atadni** ( megjon az Amper <> NVIDIA fanok orulnek, 3090, ilyemi. )
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Ribi
nagyúr
válasz fudi2002 #15989 üzenetére
Itt van idle.
Nyilván ha minden mag maxon megy, akkor a magok átlag fesz igénye ugyan annyi mint a max. Hiszen mindegyik maxot kap.
Ha meg a fele le van kapcsolva, akkor kb a fele az átlag a bekapcsolt magoknak.
Kötekedj az RM program írójával ha valami nem tetszik.
[kép]
Tudom ez számodra valami lelki törés, hogy nincs igazad, de hát ez van.
Szétfeszeli a lap PBO-val és kész. Korábbi az összes 3600 így néz ki.[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
Valaki, akinek még van türelme az emberhez, légyszi magyarázza el neki, én itt adtam fel...
-
fudi2002
veterán
Leírom még egyszer, hátha nem ment át. Az 1.5v nem alap fesz amit biosban látsz, illetve ne kezeld annak. Amúgy pedig a kolléga jogosan megállapította, frankón nem jót néztél eddig. A vid amit kér, nem feltétlen amit kap.
Na ezért vagyok képfetisiszta.....
Pbo scalar mennyi? Nincs belőve pbo3as beállítás?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ez nem az amit kap (Vcore) hanem amit szeretne kapni (VID).
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
devast
addikt
válasz Cseneles #15976 üzenetére
Fc 1866, sajnos 1900-on nem ok Ha elindul a gép akkor stabil, de nagyon sokszor a memória training-nél boot közben elhasal. memória 3733-on megy, időzítések amennyire lehet optimalizálva vannak
Gyártási dátumot nem látok a dobozon, SN alapján sem tudok rá következtetni, de gyanítom viszonylag új lehet. És szerintem is az van amit már említettek korábban, javult a kihozatal, és tippre ez fogy messze a legjobban, így jobb chipeket is beleraknak. Ami gáz, hogy a pbo ezzel nem igazán tud mit kezdeni...
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz Pro!Petya #15972 üzenetére
ha minden igaz cserélek lapot, és akkor meglátom - papíron - jobb lapban h muzsikál az enyém
abból kiindulva, h képesek voltak 1600-ot 12nm-en legyártani - kvázi 2600 "átcímkézve" - simán lehet amit mondaszdevast
gyártási dátum érdekelne, enyém tavalyi, vásárlás 3 heteszerk:
jah lehet kevertem a 2019 amd felirattal a cpu alján, vagy az lenne a gyártási dátum? ha nem az hol lehet megnézni, doboz? már elraktam ( :[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Cseneles
őstag
válasz devast #15973 üzenetére
Memória időzítéseken még faragj esetleg Fc 1800Mhz memó 3600 szűkebb timingal és erősebb lesz kicsit tesztekben a cpu
Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
snecy20
nagyúr
válasz Pro!Petya #15972 üzenetére
Én is csak pislogok, nemrég még az ilyen 4100Mhz-et is brutál magas fesszel vitte sokaknak a sima 3600. Most meg nevetséges feszültséggel ostromolják a 4400Mhz-et. Hát, csodák szerintem sincsenek. ;}
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
-
Pro!Petya
addikt
válasz Cseneles #15971 üzenetére
"Ezt nem tudom miből kifolyólag ennyi, lehet az alaplap..."
Ezt tárgyaltuk Alpi-val , szerinte a kihozatal lett jobb , szerintem meg a válogatott jobb példányok amik 3700X-3800X- be mennének kerülnek a 3600/3600X-be mert ezekből fogy a legtöbb. Szerintem nincs már annyi "gyengébb" chip a kihozatalból hogy tudják ennek a szegmensek szükségletét kielégíteni így azokból pótólják kényszerűen amik jobbak.
Nem az alaplap a difi kulcsa. -
Cseneles
őstag
válasz devast #15958 üzenetére
Gratulálok, ritka jó példány a tiéd is velem együtt szerencsés vagy. Csináltam én is egy mérést azonos feszültségek és órajeleken mint ahogy te mértél mivel kicsit nekem szemet szúrt a 108Watt fogyasztás. Ezt nem tudom miből kifolyólag ennyi, lehet az alaplap... Milyen lapban hajtod? Most Nézem Zalaegerszegi vagy te is Úgy fest felénk stabil az áramellátás
Időm nem volt 28 percig futtatni, viszont ezen is jól látszik a max fogyasztás a teszt alatt. Hangyafasznyival az én példányom beééri kevesebbel is de ez tényleg nem mérvadó. 4400Mhz allcore felett már nekem megnő az energia éhség. Míg a 4200@1,15v és 4300@1,2v végül 4400@1,25v a 4500Mhz allcore már bekér 1,325v feszültséget. 4600mhz is megy de stabilizálni már nem bírom sem hűteni egyszálast tesztek játékok mennek 1,45v-on.
Ez egy ma délelőtti teszt mérésem a mentett stabil 4400Mhz@1,25v LLC3 beállításommal
[ Szerkesztve ]
Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
fudi2002
veterán
Azt hittem, az általánosságban írod. Egy képet mondjuk berakhattál volna. Hát akkor simán túlfeszeled a procidat, számíts a degradálódás lehetőségével. 1,25v körül van az alap, 1,28v fölé allcore tuningban semmiképpen nem mennék. Csak játszol vagy melózol is? Van terhelve? Ha igen, nagyobb a valószínűség a problémára.
[ Szerkesztve ]
-
-
Pro!Petya
addikt
válasz devast #15958 üzenetére
Az ilyen és hasonló posztoktól én már letestelek
Erről írtam fentebb .... és ha jól emlékszem nálad is PBO-val nem megy 4200-at se vagy csak éppen hogy.
(egyébként grat hozzá )Most nem azért de ha ilyen kockám lenne én is all core 4,4 - 4,5 körül járatnám mert az a fesz amit bekér kb semmi! (amúgyis visszaveszi idle a feszt és a frekit)
Kb ezek mellett "hátrány a PBO"[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Lezli25 #15961 üzenetére
Nem a laptop cpu venti típusú (Rampage lapokon láttam olyat a régebbiek közül), de a lapátok kiképzése alapján így van jó a forgása, így teríti szét a légáramlatot a bordára.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
válasz Lezli25 #15957 üzenetére
X79-es deszkámon is az óramutató járásával ellentétes irányban forog a chipset hűtőventilátora.
-
Lezli25
tag
https://www.youtube.com/watch?v=PWdZg9mGhrs
4:41-nél nézd meg. Ezek nem jobbra forognak. Hanem ellentétesen.
-
Lezli25
tag
Sziasztok!
Asus Rog Strix X570-E Gaming alaplap tulajdonost keresek! Egy nagyon fontos kérdésem lenne a lappal kapcsolatban. Mégpedig a következő. Az alaplap Chipsetjének a 4cm-es ventije melyik irányba forog amikor felpörög? Óramutató járásával ellentétesen vagy megegyezően? Nagyon örülnék ha lenne egy vállakozó szellemű egyén aki megnézné nekem. Csak 100%-biztos választ szeretnék. Alaplap javításához kell hogy tudjam. Neten egyszerűen ÉN legalábbis nem találok róla infót vagy egy 3mp-es videót. Nagyon Köszönöm! -
Alpi.
addikt
válasz Sweet Lou 6 #15941 üzenetére
Teljesen normális. 80 fok fölött kezd komolyabban eldobni órajelet a további melegedés elkerülése végett. Ergo teljesen üzemszerü a 83 fokod.
[link] a 3800x-em, vízhűtéssel pont ezt hozza.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Sweet Lou 6 #15941 üzenetére
azert nezd meg, rendesen felfekszik-e a huto, de azzal a hutovel prime alatt szerintem rendbenvan.
-
fudi2002
veterán
-
Sweet Lou 6
addikt
Most szereztem be egy 3600X-et, éppen Prime95-el nyúzom (tuning nincs). Egy CM hyperT4-el hűtöm, 83 fokig megy fel max. Visszaolvastam és jól gondolom, hogy ez a magas hőfok nem rendellenes (szóval nem én csesztem el a pasztázást )?
sweetlou6.wordpress.com
-
hokuszpk
nagyúr
viszont ha a rocketbe *cove mag lesz, ami ipcben allitolag 20+% novekedes korul hoz, akkor eleg lehetne a 4 - 4.2G, miaturonak portoljak vissza 14nm -re ?
rafoghatnak, hogy eloreleptek perf/w -ban@devast : nemnormalis, tessek visszafogni 4.2 -re, az a normalis
[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz hokuszpk #15933 üzenetére
Igen, mert egyelőre órajel az pont nincs 10nm-en. Bár ezt sosem mondták sehol, én továbbra is egyértelműen emiatt gondolom, hogy elvetették a 10 nm desktop vonalat. Komolyabb, mélyreható felépítésbeni változtatás nélkül kevés lett volna a 4 ghz oda.
-
devast
addikt
Az normális, hogy a 3600-am fix 4.4-et megy 1.26v bios (1.24 SVI2 TFN) fesszel? Lejjebb még nem próbáltam...
-
Omli85
őstag
válasz TESCO-Zsömle #15925 üzenetére
Szintén 1700-at váltottam igaz én 3700x-re de teljesen normálisak a 60 fok körüli értékek terhelésen vizezve.
Nekem is szokatlan volt elsőre de miután fel kutattam minden fellelhető infót nyugtáztam, hogy ez a normális ennél a szériánál. Én auto fesszel manuális EDC PPT TDC limitekkel hajtom így PBO-val is van normális allcore boost a hőmérséklet is oké és az egyszálas boost is megmaradt ha kell.
Számomra nem éri meg a fix feszes fix szorzós all core oc amivel egy szálon veszítek és minimálisan nyerek valamit max bench pontokon több szálon.
Víz hőmérséklet alapján vezérel az ember amúgy is többnyire igaz ahhoz nekem most special kell valami amivel olvashatok szenzor adatokat mert ez a lap nem tudja.[ Szerkesztve ]
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
Chaser
legenda
válasz fudi2002 #15914 üzenetére
az vili, ettől független te is megerősítetted az eredeti kérdésre a választ
játék esetén 3700-től felfelé lehet jobb egy pbo v edc1 csoda, az én 3600-omnál nem valószínű, meg a többinél sem
nem tudom mennyire relevánsak a yt tesztek, de ott nem látok 4,2 feletti boostot 3600-nál, amihez már betársít 1,4v-ot is, nálam 1,3v alatt megy a 6 mag 4,2-n
amikor idle a terhelés akkor is annyi a fesz, de mivel nincs load a hőmérséklet is lightos, ha van load akkor meg nem neki kell kitalálni mennyi fesz legyen, mennyi mag kapcsoljon - vagy a bios-nak/os-nek -, kapsz egy konstans feszt és órajelet, amikor szüksége van rá az adott sw-nek használja
nagyobb cpu esetén meg lehet veszít az ember pbo/edc1 csoda nélkül néhány %-ot, de ha értelmes feszen tud all core értelmes frekit elérni akkor sztem az sem gond
ha lesz nagyobb cpu-m majd játszok vele
zen topikban érdekes mérést csinált az egyik tag, nem feltétlen nagyobb órajelen van jobb eredmény játékoknál, alaposabban még nem néztem, de ezt is tesztelheti mindenki_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
hokuszpk
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #15932 üzenetére
laposba. asztalra rocket lake. 14nm
[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
válasz TESCO-Zsömle #15930 üzenetére
Pár év és kiderül. Tudtommal a 10nm-t dobták.
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz fudi2002 #15929 üzenetére
Tudtommal ők még tolják a 10nm-t.
Ha a régi előnyükből indulnék ki, azt kéne feltételeznem, hogy Intel-nél a 10nm lesz/lett volna olyan, mint konkurenciánál a 7nm. Az Intel-féle 7 meg a konkurensek 5-öse. Nem tudom mi maradt az egykori levő 1,5-2 év gyártás-technológiai előnyükből mára.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
fudi2002
veterán
válasz TESCO-Zsömle #15928 üzenetére
Ennyi.
A 7nm-t kell szoknia a szemnek, de nyugi, intel oldalon is ugyanez lesz, mivel a 14nm zsákutca már. Ők is erre lesznek kényszerülve, ugyanez a hirtelen ugrás ott is meglesz, max nem kötik majd az orrodra kijelzéskéntSzakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz fudi2002 #15927 üzenetére
Nálam a radiátor visszatérőjén mért alacsonyabbik vízhő vezérel. Mint írtam, nem a CPU-t hűtöm, hanem a vizet. A víz hűti a CPU-t. Az meg nem tud ugrálni. Még ha oda is ver neki a kombó 400W-ot, akkor is majdnem 2 liter víz van a rendszerben. Hűtés nélkül kell 20mp, hogy 1°C-ot melegedjen.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
fudi2002
veterán
válasz TESCO-Zsömle #15925 üzenetére
Pontosan. Ahogy veszel vissza a feszből csak rontasz a teljesítményen. Amúgy ő pedig tudja jól, mi az a helyzet mikor csökkenteni kell a feszt, fogja is.
Ez nemneked: A vrm hőmérséklethez is hozzá lehet rendelni a ventigörbét, s máris nem fog ugrálni fölöslegesen. Mivel a vrm-ről jön az áram, ha dolgozik, nagyobb teljesítmény, nagyobb áramfelvétel, melegedő vrm. És az biztos nem fog ugrálni.
[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz fudi2002 #15888 üzenetére
Nekem alapból mindegy, hogy hány fokos a proci, mivel nem azt hűtöm. Csak ugye ez a szar elvileg nem fixem jár, hanem a terhelés és a hőmérséklet alapján állogatja magát, így meglestem a hőfokokat és elcsodálkoztam az 1700-as 2-5°C dT-je után.
Szóval akkor nincs értelme alulfeszelni, maradjon AUTO-n és csók?Sub-Dungeoneer lvl -57
-
fudi2002
veterán
válasz sfknasty #15919 üzenetére
Nem így értem, az edc nem megy. Mit állítottál és hol?
Amúgy pedig: vcore auto, bármi amit állítasz pbo dolgot, azt a settings/amd overclock alatt tedd, 0,0,1/+200mhz scalar 3x ott lőjj be. Cpu featuresnél global statest kapcsold ki, cnq be.
Ennek így mennie kéne.Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Alpi.
addikt
válasz Pro!Petya #15876 üzenetére
Nem készül 3800X-nek tudatosan egyik sem.
Ha van annyi jó, hogy elég a nagyobb típusokra és még jóval több, akor kerül a többibe is, nem dbják ki vagy teszik félre, hátha hírtelen sokkal több 3800X fog kelleni. Szerintem.
Az elején nem nagyon dúskáltak ennyire a jó darabokban tuti, ott jellemzően nem tudtak a típusukból adódóan elvártnál, említésre méltóan többet. Az első 3800X-ek is pl. az enyém alatt tudtak, jócskán. Aztán ahogy kijött a 3950x vagy még inkább egy picivel utána, történt valami változás és azóta került vissza a "szilikon lottó " is a történetbe. Előtte ez kb. 50-100 mhz-es sáv volt.[ Szerkesztve ]
-
snecy20
nagyúr
Arra én is abszolút tapasztalati úton jöttem rá, hogy a PBO szépen játszik az áramerősséggel, emiatt sem jelent különösebb aggályt hogy 1.45 - 1.5V-okat is látni auto-n BIOS-ban. Én mondjuk a manual all-core OC-ban hiszek egyéb okok miatt, de alapvetően tényleg igaz az hogy jól megvan csinálva az auto tuning rendszere a Ryzen-eknek, és csak elsőre tűnt veszélyesen soknak a közel 1.5V.
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
Szinyák
őstag
Sziasztok.
V.ki Gigabyte lapon használ EDC1 setup.-ot ? És működik is . Ha igen , akkor beállításokban tudnátok segíteni.
Köszi előre is
Szinyák
-
hokuszpk
nagyúr
"A proci nem úgy működik, hogy a W érték fix és akkor ha alacsony feszt állítok be neki akkor több áramot ad. Elektronika nem így működik..."
senki nem mondta, hogy W az fix. Az egy keret. Ami fixre allitott fesznel megszunik. Szoval abbol indultunk, hogy miert baj az 1.35V ha az 1.45V nem ?
ha tobb tranyo dolgozik, mert magasabb a terheles, akkor megno az aramfelvetel, ergo a szorzatban vissza kell venni a feszt, ha nem akarod, hogy kiszaladjon a vlagbol. Ha eleri a W keret maximumat, akkor az automatika visszaveszi.
Fix fesznel meg nem fogja visszavenni semmi, hacsak nem olyan a lap, hogy olyankor is mukodik a cnq.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz hokuszpk #15905 üzenetére
Most megint hogy jön a körte az almához?
Mégis mit csináljak azzal én, hogy te széthúzod a procid és zabál 150A-t?
Már leírtam, hogy all core 1.35V így is úgy is, csak épp induláskor magasabb fesz-el indít PBO-val.
Szóval all core kb nem változik semmi, csak annyi, hogy magasabb frekit állítok be, emiatt gyorsabb lesz. És a 88W-ból nem megy ki se így se úgy.
A proci nem úgy működik, hogy a W érték fix és akkor ha alacsony feszt állítok be neki akkor több áramot ad. Elektronika nem így működik... -
hokuszpk
nagyúr
"Szóval akkor az 1.35V miért baj, az 1.45 meg nem? "
azert, mert W = V * A
namost ha fixen adsz neki 1.35V -t, akkor 100% terhelesen atmegy mondjuk 80A a procin. ( ki kene szamolni, nekem anno, 1.325V mellett sikerult 200W koruli fogyasztast okozni az annyi mint... 200 / 1.325 = 151A ? )
az automata hiaba ad ra 1.45V -t ha ezt akkor teszi, amikor keves tranyo dolgozik es 10-20 Amper erossegu aramot igenyel a cucc. Ha ez megy feljebb, mondjuk 100% -ra, akkor az automata visszaveszi a feszt, hogy ne fusson ki a 65 / 105W vagy XFR/PBOval a 88 / 141W keretbol. igy hirtelen ezt a screenshotot talaltam, core max = 164W, 126A...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
veterán
válasz fudi2002 #15898 üzenetére
"Az 1,2v amikre hivatkoznak az biztonságos, csak akkor bekukáztad a procid lényegi teljesítmény részét."
Ne haragudj, de ezzel nem értek egyet. Hogy van veszteség, az biztos, de 5-8 százaléknál nincs több még singlecore esetén sem a PBO-hoz képest, multicore-ban meg még ennyi sincs. A "lényegi" szó ennek tükrében erősnek tűnik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Intel i5-9600KF 6-Core 3.70GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.60 GHz) Processzor
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- i7 9700 , MSI Z370, 32GB DDR4 félkonfig
- AKCIÓ! Intel Core i7 9700 8mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 7600 (3.8-5.1 GHz, 6 mag, 12 szál, 65 W)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest