Aktív témák
-
Vilmoskorte
tag
Én ezzel úgy vagyok, hogy mindenkinek más az alap kérdés. Bevallom, tököm sem emlékszik már arra, hogyan kellett 1000 éve doszban meppelni. De megnézem a leírást és megcsinálom. Számomra sokkal fontosabb az illető _gondolkodása_. Hogyan kezd neki, milyen úton akar eljutni az információhoz, hogyan találja fel magát. Ez sokkal fontosabb, minthogy bemagolta-e az adott dos parancsot. Leszarom. Gondolkodjon! Ez a kulcs. Magolni nem szabad, kreatívan gondolkodni követelmény! 2x ugyanaz a probléma nem szokott felmerülni, magolással meg nem fogsz boldogulni.
-
Sianis
addikt
Amennyire jól tudom az NTFS már nem bittérképet tart számon, Unix/Linux sem, hanem talán láncolt listánkon tartja számon a különböző féle blokkokat. Ha ez a lista valamiért sérült , nem tudom miért, akkor behalhat, csak nem tudom miért. Szerintem az okokat a RAID-ban kell keresni, illetve az NTFS pontos viselkedésében.
-
Sianis
addikt
Ez már a raid dolga, ha a superblockot is másolja, illetve az i-listát is, akkor ugyanannak kell lennie...na de hogy most a raid5 hogyan működik...bár mivel hardveres dolog, ezért gyanítom, hogy a superblockot is másolja.
[link]
Ezt találtam így gyorsba. '' Tartalék-meghajtók hiba esetén átvehetik a sérült lemez szerepét.'' . Ez viszont tényleg csak akkor valósítható meg, ha a superblock és az i-lista minden lemezen egyezik, akkor viszont a filerendszer is egyezik, legalábbis az én elméleti meglátosom szerint.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
na jó...azért a top parancsot én is ismerem...
Mondjuk, ha egy ilyen felvételire kéne mennem, akkor ilyesmi parancsokat biztos átnéznék, meg ugye nem is próbálnék egy rw-ként mountolt root partíciót anélkül fsck-zni, hogy nem lépek init 1- be és ro-ként újra nem mountolnál. Ugye ez a helyes eljárás, hogyha helyre kell tenni a superblockot, ráadásul, ha a root partícióról van szó?
-
Sianis
addikt
Hihi, hát ezeken én is elvéreznék, de ezek inkább rendszergazdai ismeretek...
Ahogy egy tényleg okos, és bölcs tanárom mondta:
''A 100.000 FT órabérű rendszergazda fejből tud minden parancsot, a jó rendszergazda pedig tudja, hogy hová kell nyúlni, hol kell keresni...'' - Szerintem van benne igazság. -
emitter
őstag
és most leszek nagyképűbunkókötsög:
igen, jól mondtad, sikerült is az lenned
gondolom te sem úgy születtél, hogy rögtön tudtál kernelt fordítani, meg ilyesmik...
és egyáltalán miért zavar az téged, hogy mások (nyomi windózosok) elkezdenek ''linuxolni''ha mindenki így állna a dologhoz, mint te, sztem nem sok rajongója lenne a Linuxnak
azért (is) árasztjuk el mi kezdő bénák ezt ''A nagy Linux'' topikot, mert úgy tűnik, a nekünk való ''Linux kezdőknek'' topikot nem olvassák annyian (ez az én benyomásom), így idejövünk kérdezgetni
másrészt én pl bár nem vagyok büszke az angoltudásomra, de azért annyit még megértettem, amit a driver manual-ja leírt, csak nem mertem 3 hét linuxozás után rögtön a kernelben turkálni, fordítgatni (remélem jól értelmeztem azokat a részeket, amik erről szóltak...), ezért fordultam a nagyokhoz
Check for certain capabilities in your kernel, and rebuild the kernel
if necessary.
Remove any old ieee80211 or ipw2200 drivers, and remove any kernel
configurations relating to them.
de én pl. máris továbbállok, és legközelebb akkor jövök vissza, ha már eljutottam egy olyan szintre, ami már neked is megfelel
akkor viszlát 1-2 év múlva
mod: persze megértem, hogy nem tud mindenki kedvesen segíteni a tudatlan kérdezőknek, de akkor legalább maradjon csöndben, és ne oltsa őket
[Szerkesztve] -
törölt tag
Bocs, a hangnemet kikérem magamnak. Volt BIOS frissítés, ez egy fórum, problémákat lehet megvitatni. Nem fikáztam a Linuxot, előző hozzászólásomban leírtam, hogy miért hanyagolom az Ubuntu-t egyelőre.
Szeretnék meghajolni nagyságod előtt, én nem jutottam még erre a fokra, sőt, nem fikázom le egyből a másikat, bocs.
Itt nem az Fs-sel van a baj, hanem a BIOS nem lát többet 8 Gbyte-nál, de ezt is leírtam.
Mindegy, szvsz nem Te (Ő tökéletessége) leszel, aki segít nekem, de szvsz nem baj. Hányok a hozzád hasonló emberektől, akiknek az első szava a hülye vagy vazze, RTFM, GOOGLE, MANUAL.
Nem, nem vagyok tökéletes, csak egy gyarló, aki ''windows-on nőtt fel''. Tanulok Linuxot, egy UHU-val egész jól elvagyok, többek közt mert tananyag a DNS, MAIL, WEB-szerver.
Örülök neki, hogy tényleg szerverekkel foglalkozol (bár emberekkel biztos nem a hangnemedből ítélve), remélem ez nekem is megadatik majd.
Remélem csak rossz napod volt, és nem ilyen vagy a valós életbe!
Szerk: elgépelés.
[Szerkesztve] -
Out
addikt
-
CsY
aktív tag
hmmm...
netezek, netezek, latok ujabb microsoft kiadvanyt, h menniyvel gyorsabb a w2k3 szerver, mint azonos redhat...
nah mivel registered redhat userek vagyunk (oracle miatt), gyorsan installaltam is egyet, meg egy friss w2k3 at is.. talaltam papirocskat, mit hogyan lottek be, en is megcsinaltam.
sima ftp-n a redhat 43,2% al volt gyorsabb... és nem is tuningoltam... raktam ugyanarra vasra ubuntu t is, tuning neki, sajat kernel, stbstbstb igy több, mint 70%... hajra microsoft -
ngabor2
nagyúr
Erre workaroundot hallottam, mert a pppoe szakadás esetén hiába van sok esetben a persist a megfelelő provider-file-ban, nem tudja újból felvenni a vonalat.
A cron-ba beírod, hogy 1-2-5 percenként (vérmérséklettől függően) nézze meg, hogy van-e net (pl. pinggel). Ha nincs, akkorkillall ppp && pon provider
(a pinges sort fejből nem tudom, man nincs a közelemben, hogy hogyan lehet megadni neki, hogy pl. csak 3 csomagot küldjön, de nem nehéz.)
[Szerkesztve] -
GD
őstag
köszi, időközben egy állapotot visszaghostoltam.. mivel az össze apt-get man-ba leírt clear, check stb.. opciót kipróbáltam és nem segített..
remélem nem futok többet bele ilyesmibe.. ha mégis majd kipróbálom a javaslatod..
aktuális bajom, vnc viewer nem látja az xp vnc serverét.. tűzfal nem blokkolja mivel belső hálón nincs tűzfalam.. csak a routerben..
x4vncviewer kliens és win-es sima vnc server
fordítva megy, az xp alóli viewer látja az ubuntu vnc server-t
no és még hátra van az mplayer... már előre parázok a gcc4 miatt.. -
Rufusz
tag
Ja, ubuntuval nekem is sima ügy, de nem hagy nyugodni hogy a debiannal nem megy
Bővebben: link<--itt találtam sok cuccok az ipw220 belövéséhez, de nem tűnik túl egyszerűnek.
Csak 2.6os kernellel megy pl, meg 3-4 csomagot fel kell még tenni hozzá, firmware, plusz a kernelbe is bele kell piszkálni vagy mi...
Na majd meglátom mire megyek, de szerintem ubuntuból ''átvariálni'' az egészet lehet hogy egyszerűbb lenne... -
ngabor2
nagyúr
Bővebben: link
És lehet hivatkozni rtfm://-rel
De ha ezt egy kezdő meglátja, az egésztől elmegy a kedve. Szépen, lassan kell hozzászokatni őket. -
emitter
őstag
ez jó 5let lenne
meg ti tapasztalt linuxosok csinálhatnátok egy nagy linkgyűjteményt, bár gondolom linux.lap.hu, de ti mégiscsak jobban ismeritek a forrásokat, tudjátok, h melyik használható kezdőknek is, stb
én is tervezem az átállást linuxra, de előbb megvárom, h itt a laptopon elszáll a vindóz (már lassan 2 hnapja húzza a belét, de már igen lassú, főleg bootoláskor), meg most úgysincs sok időm linuxot tanulni, majd télen
(bár lehet, h akkor is uezt fogom mondani, h majd nyáron...) -
ngabor2
nagyúr
Most riasszam el a Linuxtól? fog ő még rengeteget olvasni, mert anélkül nem jut a 4-ről az 5-re. Ha az elejét bevezeti nekik az ember rendesen, akkor nagyobb az esély a ''megtérésre''
és ilyenkor eszembe jut, mikor első linuxomat (SuSE 6.4) telepítettem az első gépemre (200MHz cyrix, 32MB RAM), mennyi segítséget kaptam a profiktól, és a jó helyen megtalált leírásoktól. Azóta ha rendesen kérdeznek, rendesen válaszolok. -
ngabor2
nagyúr
mondj disztibfüggetlenül használható Linuxot... ugye, hogy csak disztibúciót tudsz te is mondani? Azt meg a sok felhasználótól ne várd el, hogy 0-ról, 1 szál kernel köré felépítsenek egy full rendszert. Mert akármilyen fan is akárki, leginkább használni szeretné a rendszerét.
-
steveetm
őstag
Bővebben: link
Egyről beszélünk?
Üdv.: steveetm -
Rufusz
tag
Az volt hogy az XMMSben kellett output plugint változtatni (eSound plugin a nyerő 1ébként), szal megoldódott az mp3as problémám.
Viszont Neked IBM laptopod van, ha jól tévedek, szal lehet hogy tudnál segíteni... Van valami driver, amivel a mouse középső gombjával tudám görgetni az oldalt (mint a vindózban alapból)? A Synapticban találtam pár r50e-s cuccot, de egyik se oldotta meg a problémát. -
Rufusz
tag
nem palmom van, hanem windózos pdam.
Most a legújabb problémám, hogy nemtok mp3at lejátszani.
Fennt van az Xmms, de lefagy ha mp3-at nyitok meg, pedig újra is installáltam. Leszedtem valami mp3 codecszerűséget is, de semmi. Synapticban van esetleg valami csomag, ami kihúzhat a szarból?
Vagy ha leszedek valami codecet valahonnan (melyiket is?), akkor az xmms egyből tudja kezelni is?
1általán érdemes feltenni az xmms-t, vagy a zenelejátszó jobb lenne? (azzal se megy persze) -
T. Almeida
senior tag
-
-
Vilmoskorte
tag
Jobb ötletem nekem sincs. Valami olyasmi megoldást képzeltem el, mint W alatt, hogy ip-címet kérek dhcp-n, ugyanakkor a dns szervereket megadom fixen. Mert ugye az is megoldás, hogy nem teszem írsávédetté a fájlt, hanem scriptből bejelentkezéskor átírom a tartalmát a nekem megfelelőre.
Ezért mondtam, hogy kerülőút az írásvédettség is. -
escie
őstag
ezt mondom.
grubom van.
a múltkoriban jegyezte meg ReJim icq-n, hogy én biza papírkutya vagyok, mert grubot használok.
--
régebben volt a LV-ban egy jó kis cikk -lilo vs. grub-, nem elékszem rá pontosan, de egyértelműen a grub a modernebb, átgondoltabb, rugalmasabb. persze ez mit sem von le a lilo érdemeiből. -
ReJim
őstag
áhh.. majd megpróbálom megint a configolással eggyütt, köszi a magyar doksit... (legalább már keresnem sem ell)
második kernelem is sz.r lett, ugyan az:Kernel panic - not syncing: VFS: Unable mount root fs: on unkown block (3,1)
szóval majd a következő nekifutás talán sikerült...
eddig csak a helpet olvastam... de látom többet kell rászánnom, mint a multkori 2-3 óra... -
ngabor2
nagyúr
igazából ezt akartam elkerülni a fix ip-vel. Ezesetben egyszerűbbnek érzem azt, ha 2 gépet kell egy crosslink kábellel összekötni. Sokkal gyorsabb és egyszerűbb 2 fix ip-t adni, mint egy dhcp-t telepíteni, beállítgatni. Valahogy ágyúval verébre módszernek érzem. Ha már egy kicsivel nagyobb a háló, mindjárt más a helyzet, de egyelőre max 2 működő gépem van.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Nem mondassz hülyeséget
De azért remélem nem túl gyakran változik a szerverhez tartozó dns.
Az igazán szép az lenne, ha annak ellenére, hogy az eth1 - win összekötés fix ip-n megy, a dns-t a Linuxtól kapná, amit a resolv.conf-ból szedne. bár könnyen lehet, hogy ilyet nem lehet kivitelezni. Mindenesetre ezt az írásvédést megcsinálom, és a 2 leírt címet is megjegyzem valahol. Köszi mégegyszer a segítséget. -
ngabor2
nagyúr
Ha picit visszaolvasol, akkor láthatod, hogy épp amiat kellett az ip, mert nincs dns-em... tehát ha nevet pingelek, akkor biztos, hogy nem találok semmit.
Host-tal megnéztem, úgy találtam (bár való igaz, ahol hosttal megvan, ott pinggel is meglett volna), de a wines gépről továbbra se látok ki, legalábbis a ping nem megy ki.
A dns ip-jét eddig még nem találtam meg a /proc-ban, de keresem tovább, ill. máshol is.
Ami viszont érdekes, hogy a wines gépről az Azureus kilát, mivel elég sok ügyféltől töltöget, bár a trackert az se látja. Ezek szerint nagy baj nincs, csak tényleg a dns hiányzik. -
ngabor2
nagyúr
Köszi, ezt is kipróbálom.
Tegnap azt hittem, a pure-ftpd szivat, azért nem tudok ftp-zni. De utána kiderült, hogy a win kapcsolta vissza a tűzfalát, amit előtte direkt kikapcsoltam... Utána már ment az ftp, igaz, addigra pure helyett in.ftpd volt fenn. Mivel gyakorlatilag ez a 2 gép van, és egyelőre nem akarok samba-val foglalkozni, ezért nem is kell komolyabb eszköz hozzá. Ha meg a jelenleg wines gépről is repül a win, és Ubuntu lesz rajta, akkor meg már azért nem kell a samba. -
ngabor2
nagyúr
egy dolgot nem értek...
most mit kötöttél össze mivel????
Pedig egyszerű.
---internet---eth0---eth1---------wines gép
ahol az eth0 dhcp-vel kapja a címet, úgy kapcsolódik a netre. Az eth1 ugyan abban a gépben van, fix címmel. Ezen van a Linux.
A wines gépnek a címe is fix.
A Linuxos gépen semmi gond az internettel, lehet rajta letölteni, böngészni.
A wines géppel a Linuxosat elérem (ftp, ssh), de a netre nem látok ki. Ha hazamegyek, kipróbálom az itt leírtakat, ha nem megy, akkor küldök egy iptables -t nat -L kimenetet.
Ha a belső hálón fix ip-k vannak, akkor gondolom nem kell az ip_dynaddr. Vagy tévedek? -
ReJim
őstag
okés, majd szólok... csak azért ragaszkodom escie-hez, mert neki van ugyan olyan rendszere (slaki 10.1), mint nékem... csak most ő nagyon eltünt... de gondolom kernel, az kernel
majd valszeg hétvégén rendbeteszem a kernelt is...
fene érti ezt: telepítéskor bareacpi.i kernel-t választottam, és nincs acpi-mmegint... halt-ozhatok root-tal...
-
ngabor2
nagyúr
No offense, de problémát szokott okozni neked (is) a kernelforgatás, vagy tudsz néhány jó fogást? Van már néhány kernel a hátam mögött, de elég sokszor nekem se jön össze elsőnek. Igaz, 1x kell egy nagyon jót megcsinálni, onnantól kezdve nem kell sokat szaraxani.
Mod: ha nem haragszol, akkor fel foglak venni MSN-re sose lehet tudni, mikor kell egy tapasztalt rendszergazda segítsége. Hamarosan kicsit hálózatozni fogok.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
MOD-ot is olvass pls....
Amúgy nem tudom ki mennyire olvasta ESR könyvét ( A katedrális és a bazár-t), de tudni illik, hogy régen ami nem olyan régen volt, még igen rá voltak utalva a hackerek, hogy olvassanak, hiszen lassú net, kis tárhelyek, nem tették lehetővé a gyorsa, sok információközlést, ezért tűnhet CsY mesternek rossz fényűnek egy mostani újonc, mint pl én hsz-ei, hiszen én már eben a korban növök fel Linux-on belül, nem tudom elképzelni, és soha nem is fogom látni, hogy milyen volt a régi HTML nagykorsak....a HOWTO igazi tündöklésének korszaka.
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
''Forest_roby... te életedben nem linuxoztál''
Ez egyszerűen nem igaz, csak nem telepítettem még Debian-t.
''Vérprofi...miért nem ő segit neked?? ennyit a vérprofiságáról...''
azért nem ő segít nekem, mert egy kicsit elfoglalt a munkája miatt. De látom te ráérsz itt off-olgatni rebdszergazda létedra. -
Forest_roby
őstag
De elolvastam egyébként!
''A tasksel segítségével különböző szerepek szerint telepíthetjük fel a rendszerünket. A javaslatom az, hogy itt ne válasszunk semmit. Válasszuk a ``csomagok kézi kiválasztása'' menüpontot, és menjünk tovább (magyarázat később)... Semmiről nem maradunk le, a tasksel-t elindíthatjuk később is, ha szükségünk lenne rá... de nem lesz... ''
Én arra a késöbb elindításta lennék kiváncsi és talán a miértre! -
Forest_roby
őstag
Egyébként részemről Peace!
Nem vagyok haragtartó emberke, csak utálom, ha hülyének néznek.
megjegyzés:
Az informatika nagyon sokrétű dolog, rengeteg része van. Biztos vagyok benne, hogy te sokkal-sokkal jobb vagy Linux-ban mint én, de abban is biztos vagyok, hogy van olyan dolog amiben én vagyok jobb! És ha tölem vki kérdez vmit, olyan témában, amiben én sokkal jobb vagyok, akkor nem küldöm el a ...() google-re, hanem próbálok neki segíteni, esetleg küldök neki példákat, programokat, stb..
Nem egyszer előfordult már. Ezzel nem magamat akarom fényesíteni, hanem csak ezt próbálom elvárni másoktól, akkik sokkal okosabbak nálam az adott témában. -
Forest_roby
őstag
'aki életében nem telepitett debian-t, az miért ezzel kezdi???'
Ez teljessen logikátlam mondat, a mondat első és második felének nincs köze egymáshoz :-))
És ki mondta, hogy ezzel kezdem? (Az igaz hogy Debian-t még nem telepítettem, de azon kívül 3 másik fajta Linux-ot már igen) -
-
raszputyin
senior tag
> én általában elég minimal kernelt használok, épp csak a legfontosabb cuccokkal...
és segít? azt hallottam valahol, hogy a 2.6-os kernel már ''moduláris'' szerkezetű, tehát általában csak azt tölti be, ami fut is... nem így lenne?
nehéz szívvel a ReiserFS-t (3.6) választottam, mert valahol azt írták, hogy gyorsabb, mint az ext3. Az viszont biztos, hogy a felcsatolása nem 0 idő alatt megy
> leginkább a fölösleges szolgáltatások kikapcsolásával lehetne
Ezzel próbálkoztam, de gőzöm sincs, hol lehet kikapcsolni, sajnos; mondom, a Yast runlevel-editorral próbálkoztam. Ha adtok tippet, hogy mit keressek, megpróbálhatok belenyúlni a konfigfájlokba személyesen, de csak a vakvilágba nem merek nekivágni a parancssornak
Pedig az biztos, hogy fut 1-2 felesleges dolog, pl. leveleződémon (nem használok belső levelezést), meg pl. a SuSE jószokása, hogy minden betöltésnél a biztonság kedvéért megküld egy PCI scant, hogy felismerje az új hardvertazt csak ki lehet kapcsolni valahol! Az is fura, hogy minden boot-nál sokat tököl a hálókártyával, pedig különálló PCI-os eszköz, nem valami kamu integrált... SuSE guruk?
Asszem tényleg ramvásárlás lesz a vége, mindjárt benézek az ócskás folyamokbaBTW talán lámának mondtok miatta, de nekem számít a csicsás GUI, és nagyon örülök neki, egész addig, amíg bármikor kikapcsolhatom ;-) Nem érzem magam pl. képesnek a circa 3000 parancs és program nevének és szünopszisának megjegyzésére.
Aktív témák
Hirdetés
- Bittorrent topik
- AliExpress tapasztalatok
- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Motorola Moto G56 - bátyja árnyékában
- Nyaralás topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Anime filmek és sorozatok
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-7GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 11T Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest