- Honor 200 Pro - mobilportré
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Kis telefon hatalmas teleppel
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Google Pixel topik
- Magisk
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
Aktív témák
-
-
PWR
aktív tag
szvsz adj meg teljes elérési útvonalat, akkor mindegy, hogy hol vagy
a 775-el az a gáz, hogy minden fájlra végrehajtási jogosultságot is ad, ami nem biztos, hogy szükséges. Én inkább a tulajdonoson változtatnék, alapból az új fájlok 644-el lesznek, a könyvtárak meg 755-el, tehát a tulajdonosnak lesz rw joga mindenre. -
PWR
aktív tag
nem TC plugin, de én ezt használom, ott csücsül a pendrievomon, viszem mindenhova, nem telepitös csak az exe-t kell futtatni:
http://freshmeat.net/projects/explore2fs
''Explore2fs is a Windows program that provides read support for Linux ext2 filesystems under NT4, Win95, Win98, WinME, Win2000, and WinXP. Write support is included, but is not recommended for use.''
GPL-es -
PWR
aktív tag
szvsz ext3, elég gyors nagy fileokon is és naplózó FS
ntfs irás támogatás van már a Linux kernelben, nem tudom most mennyire biztonságos vele az irás, én csak read only használtam ntfs particiót Linux alól.
azért a winnél se egy normális állapot, hogy csak úgy felszivódjon egy partició... -
PWR
aktív tag
válasz
ragazzo #3345 üzenetére
egy biztos: Linux alatt nem lesz annyi gondod a virusokkal meg egyéb kártevökkel, kisebb az esélye, hogy felkerül rá vmi okosság, pl. keylogger, egy trójai, stb. de óvatosság sosem árt oprencertöl függetlenül
és könnyebb rá ingyenes tüzfalat, viruskergetöt, stb. szerezni -
PWR
aktív tag
Halihó,
még mindig küzdök az ATI driver vs. Mandriva problémával. Mielött downgradelném az Xorg-ot 6.9-röl 6.8-ra, gondoltam próbálkozom még, végülis az ATI driver installer nem panaszkodott az Xorg verziója miatt, helyesen fel is ismerte a verziót.
Mivel van egy müködö 3D-m már Gentoo-n, gondoltam összehasonlitom a két renceren a cuccokat, elsönek megnéztem, hogy ha futtatom a glxgears-t, akkor ez milyen libraryket használ és van különbség.
a Gentoo-n (müködö 3D rendering):
ldd /usr/X11R6/bin/glxgears
linux-gate.so.1 => (0xffffe000)
libGL.so.1 => /usr/lib/opengl/ati/lib/libGL.so.1 (0xb7f29000)
libXp.so.6 => /usr/lib/libXp.so.6 (0xb7f20000)
libXext.so.6 => /usr/lib/libXext.so.6 (0xb7f12000)
libX11.so.6 => /usr/lib/libX11.so.6 (0xb7e48000)
libpthread.so.0 => /lib/libpthread.so.0 (0xb7df6000)
libm.so.6 => /lib/libm.so.6 (0xb7dd3000)
libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0xb7cbd000)
libdl.so.2 => /lib/libdl.so.2 (0xb7cb8000)
/lib/ld-linux.so.2 (0xb7feb000)
A Mandriva-n (3d nem megy):
ldd /usr/X11R6/bin/glxgears
linux-gate.so.1 => (0xffffe000)
libGL.so.1 => /usr/X11R6/lib/libGL.so.1 (0xb7e58000)
libXp.so.6 => /usr/X11R6/lib/libXp.so.6 (0xb7e50000)
libXext.so.6 => /usr/X11R6/lib/libXext.so.6 (0xb7e42000)
libX11.so.6 => /usr/X11R6/lib/libX11.so.6 (0xb7d76000)
libpthread.so.0 => /lib/tls/libpthread.so.0 (0xb7d64000)
libm.so.6 => /lib/tls/libm.so.6 (0xb7d3e000)
libc.so.6 => /lib/tls/libc.so.6 (0xb7c10000)
libdl.so.2 => /lib/libdl.so.2 (0xb7c0c000)
/lib/ld-linux.so.2 (0xb7f07000)
Ami szerintem furi, hogy a Mandriva-n az Xorg libGL-t használja a Gentoo-n meg az ATI -jét. Ha nem tévedek, Gentoo-n pont azért kell a driver telepitése után futtatni az ''opengl-update ati''-t, hogy ne a Xorg modulokat használja, hanem az ATI-ét. De ez a lépés Mandriva-n nincs (nem irják) és nem is találja ezt a parancsot.
Mondanak ezek az infók vkinek vmit? Jó fele nézelödök vagy teljesen el vagyok tévedve?Minden támogatást köszi!
-
PWR
aktív tag
Hello,
a #3216-ra valaki? Meg 1x röviden: Mandriva-n a 3d rendering nem megy. Függösegek OK, driver modul feltelepült, ott is van a helyen de tovabbra is a Mesa-t hasznalja. Kernelböl ki lett szedve a direct rendering modul, ez sem segitett. Xorg.log-ban nincs error, az fglrx-install-log-ban sincs error.
Köszi -
PWR
aktív tag
az fstab-ban vannak felsorolva a particiók, melyeket csatol a rendszer indulásakor. Ebbe kell felvenned meg 1 sort, ami valahogy igy kell kinezzen:
<a meghajto, pl. hda3> <hova csatolja, pl. /mnt/hda3> <a particio tipusa, pl. ext3> <opciok, pl. noatime,defaults> <dump/restore opciók, pl. 0 0>
Például ha az elsö merevlemez (IDE1) harmadik particiojat szeretned csatolni, ami ext3-al lett formazva, (legyen ez az Ubuntu-n a /home particio), akkor:
/dev/hda3 /mnt/DebianHome ext3 noatime,defaults 0 0
Az /mnt alatt hozd létre a könyvtárat, ahova csatolod, pl a /mnt/DebianHome-t.
A kövi ujrainditáskor már fel fogja csatolni. -
PWR
aktív tag
Sziasztok, 1 ati driver install problémám van. Nem ez az elsö telepitésem és korábban más disztrón (Gentoo) sikerült. Egy Mandrake 10.1-re és egy Mandriva 2006 Free rc2-n is próbáltam, sikertelenül.
A 2006-on checkoltam, megvan-e minden függösége (gcc, kernel source, glib, stb.) A legújabb, 8.16-os driver, xorg 6.8.99 van fent. A driver lefordult, a kernelmodul elkészült, nincs error az fglrx install logban, ott is van a helyén a modul (~/char/drm/fglrx.ko). De még mindig a Mesa drivert használja!
Az Xorg.log-ban nincs EE, de vannak warningok:
-Specified desktop setup not supported
-Board is an unknown 3rd party board, chipset is supported
-No matching device section for instance (BusID: PCI:1:0:1) found
Ezeket nem tudom, mit jelentenek ill. hogy gáz-e. Olyan warning nincs, hogy 3D helyett csak 2D van.
Az lsmod-ra kiirja az fglrx-et, az agpgart-ot meg az agp_via-t. Megpróbáltam úgy is indítani az X-et, hogy elöször modprobe fglrx aztan startx, a probleman nem segitett. Es amit nem ertek: a modprobe-nál fglrx-et vagy fglrx.ko-t kell irni? Ez utobbi nem müködik.
Ezek után még nyomtam egy kernel compile-t, ahol a leirasok alapjan checkoltam mindent, kivettem a direct rendering modulokat es biztos ami biztos a framebuffer-t meg a kernel hacking-et is. Ezutan ujraraktam az ati drivert de minden valtozatlan.
A 10.1-en meg nem tölti be egyáltalán az fglrx modult, a modprobe -v fglrx-re semmi hibat nem ir de utana az lsmod-ban nincs benne az fglrx. Kicsit el vagyok veszve, nincs mar több ötletem... van vmi Mandrake spec dolog, amiröl nem tudok? A Neten nem talaltam ilyenre.
Köszi minden 5letet! -
PWR
aktív tag
válasz
ngabor2 #2088 üzenetére
a maszkba belefer mind a ket cim, ugyhogy ezt en sem ertem. a dhcp-t valoban engedelyezi a szolgaltato is, ha dhcp-s cimkiosztas van, de mivel router mögött vagy, LAN-on, LAN-os IP-re is szükseged van es azt vagy fixen allitod be vagy a routered adja a racsatlakozo gepeknek dhcp-vel. Ehhez kö lennie a router menüjeben valahol egy opcionak, ahol többek között az is beallithato, hogy milyen tartomanybol osszon cimet. Szvsz az lehet a gond, hogy mas alhalon van a geped es a routered (192.168.0 es 192.168.100). Az pedig fontos, hogy a gep es a router is azonos alhalozati cimen legyenek, tehat ha a router belsö (LAN) cime 192.168.100-al kezdödik, ezzel kell kezdödnie a geped IP cimenek is. Probald meg fix IP-vel ezt figyelembeveve.
-
PWR
aktív tag
válasz
ngabor2 #2085 üzenetére
Hello, biztos nem VPN, en arra tippelnek, hogy a 192.168.100.255 cim a routered cime, tehat ezen ered el - de azt irod, 192.168.0.50 alatt erted el a konfig felületet? mert akkor nem ertem
a DHCP a routeren engedelyezve van? Elered meg a router config menüjet a ket cim közül valamelyikkel? Ha igen, akkor checkold a DHCP beallitast. Es a router belsö cimet is valszeg be lehet löni manualisan.
-
-
PWR
aktív tag
válasz
nukewar #1976 üzenetére
nekem is bttv-s tunerkartyam van. szvsz nezd meg, hogy tenyleg be vannak-e töltve a modulok (lsmod). Ha igen, akkor nezd meg, hogy olyan dolgok be vannak-e löve a tvtime-ban, mint hogy input (TV), norm (pal), frequency (europe-west), stb. Ha ez mind OK, akkor... nem tudom...
-
PWR
aktív tag
az alsaconf futtatasa helyett probald meg az /etc/modules.d/alsa-ba felvenni a kövi sorokat (az alsaconf is ezt szerkeszti):
alias snd-card-0 snd-emu10k1
alias sound-slot-0 snd-emu10k1
alias /dev/mixer snd-mixer-oss
alias /dev/dsp snd-pcm-oss
alias /dev/midi snd-seq-oss
nekem volt gondom mar az alsaconf-al es vegül kezzel szerkesztettem meg a file-t. -
PWR
aktív tag
van 1-2 dolog Linuxon, aminek feltetlen utana kell nezni, mert mashogy nem biztos, hogy menni fog. ez velem is igy törtent. de ha mar 1x megoldod a problemat, akkor baromi jo feeling es legközelebb mar menni fog. Lehet, hogy a vindoz többnyire olyan, hogy belököd a cd-t aztan megy minden magatol, de pont ebböl adodnak problemak is: ha valami gond akad, sokkal nehezebb megtalani az okat, mert azt se tudod, hogy mi mitöl müködik. most mar kezesbarany a gepem es azt csinalja, amit en akarok es sokkal jobban ura vagyok a rendszernek, mint eddig barmilyen vindoznak. szoval szerintem erdemes 1 kicsit küzdeni.
-
PWR
aktív tag
nekem az a gondom vele, mint desktop, hogy alapbol nem jatszik le meg egy mp3-at sem es kesz küzdelem volt telepiteni ra progikat, melyeket nap mint nap hasznalok. hihetetlen dependency-k voltak, ha frissiteni akartam pl. a Mozillat, nem ment, külön kellett telepitenem melle egy masikat, ha le akartam szedni a regit, leszedte dependency-k miatt az egesz OpenOffice-t is, stb... en szivesen elszorakozok egy rendszerrel (ezert is van most Gentoo-m), csak van egy hatar, amig ugy gondolom, erdemes küzdeni es van egy hatar, amikor azt mondom, hogy eleg mar.
de jo volt a Fedora pl. arra, hogy gyorsan összedobjak egy webservert, egy routert vagy proxy-t, ilyesmi. Meg ugy altalaban szimpatikus, de desktopnak soha nem valasztanam. Persze a velemenyem biztos szubjektiv bizonyos fokig. -
PWR
aktív tag
válasz
karmester #1052 üzenetére
le lehet tölteni az Ati drivert, (egy rpm-es csomag) es ez mindenkeppen kell, nelküle nem lesz 3d:
https://support.ati.com/ics/support/default.asp?deptID=894
Nem tudom milyen SuSE-d van (full verzio vagy vmilyen free download), de csak a full verziokban van - ha van - rendes Ati driver. De 1x mar probalkoztam SuSE teljessel es nem ment vele. A Mandrake fizetös csomagjahoz mar van driver. De külön telepiteni lehet barmilyen Linuxon es nem is tul nehez.
A Fedora jo, csak szerintem nem desktopnak... szvsz inkabb probalkozz a driver telepitessel, mint hogy ujrahuzod a rencertEs mintha a Mandrake-nak is lenne mar egy free letölthetö 64bites verzioja.
-
PWR
aktív tag
válasz
operator10 #1048 üzenetére
kö neki az ncurses-dev csomag. enélkül csak a config müxik (az meg elég gáz
)
-
PWR
aktív tag
válasz
karmester #1035 üzenetére
ha ilyen felbontás parák vannak talán érdemes megpróbálni manuálisan konfigolni az xorg-ot (futtatni az xorgconfig-ot). itt pontosan be lehet löni a monitor frissitési frekiket is, igy biztos nem lesz out of range, stb.
A SuSE nekem sem jön be mostanában, nem ismeri fel a HW-imet, stb. pedig ez volt az elsö Linux opr. amit telepitettem és sokáig használtam is anno és tetszett. -
PWR
aktív tag
-
PWR
aktív tag
vagy az /etc/xorg.conf manualis szerkesztesevel vagy futtasd az xorgconf -ot. de lehet, hogy nalad xfree86 van, akkor az xorg.conf helyett xfree86.conf vagy valami ilyesmi van es xf86setup-al lehet konfiguralni. Kerdeseket fog feltenni a billentyüzetröl, egerröl, a monitorrol, ezutan meg letrehozza a konfig fajlt
-
PWR
aktív tag
az a baj, hogy nem ismerem a Knoppixot, soha nem telepitettem. Ugyhogy nem tudom, hogy mi itt a gebasz... de hogy müködik a telepites? Bebootolsz livecd-röl es elkezded kimasolni a cuccost a vinyora? Aztan chroot es jöhet a bootmanager, stb?
ja, ez lehet, hogy f@szsag, de igy se megy: chroot /dev/hda3 /bin/sh ?
[Szerkesztve] -
PWR
aktív tag
hat arra az lba sorra szerintem semmi szükseg, szedd ki! Csak ezek maradjanak:
boot=/dev/hda
bitmap=/usr/share/lilo/debianlilo.bmp
bmp-colors=1,,0,2,,0
bmp-table=120p,173p,1,15,17
bmp-timer=254p,432p,1,0,0
install=bmp
delay=20
prompt
timeout=50
map=/boot/map
default=''Linux''
image=/boot/vmlinuz
label=''Linux''
initrd=/boot/initrd.img
root=/dev/hda3
append=''ramdisk_size=100000 init=/etc/init lang=us apm=power-off nomce quiet''
read-only
image=/boot/vmlinuz-2.6.11
label=''Linux(2.6)-1''
initrd=/boot/initrd.img-2.6.11
root=/dev/hda3
append=''ramdisk_size=100000 init=/etc/init lang=us apm=power-off nomce quiet''
read-only
other=/dev/hda1
label=''WinXP/2K(hda1)'' -
PWR
aktív tag
válasz
zLegolas #357 üzenetére
köszi, kiprobalom öket. lehet, hogy nem a legjobb kulcsszavakat hasznaltam guglin es azert nem talaltam megfelelöt. eddig, ha felvetelt kellett kesziteni akkor a felvetel elkeszülte utan konvertaltam ogg-be vagy mp3-ba, ez nem is volt gond, mert nem hosszu felvetelek voltak, most viszont egy kisközössegi radionak kene rögziteni az adasait, ott pedig mar lenyeges, hogy egyböl tömöritett audioformatumba menjen. Na ebben probalok nekik segiteni.
üdv: PWR -
PWR
aktív tag
Joreggelit!
keresek egy hangfelvevö progit, amellyel közvetlenül ogg-be vagy mp3-ba tudok felvenni. Ha lehet, akkor gui-s cucc kene de ha nincs, beerem console-ossal is.
Köszi! -
PWR
aktív tag
-
PWR
aktív tag
válasz
loszerafin #247 üzenetére
jaja, PWR olvas visszafele is csak egy gui-s megoldasra gondolt mer' nem sajat maganak kö
na mindegy, asszem tenleg az a leg1ccerübb ha kiteszek egy parancsikont az asztalra amin duplaklikkre elindul a felvetel aztan csak a terminalablakban kelljen ctrl+c-t nyomni.
Üdv: PWR -
PWR
aktív tag
Sziasztok, tudnatok mondani vmi 1xüen kezelhetö tv capture (bttv) progit? az xawtv a felhasznalonak nem szimpi mast meg nem nagyon talaltam.
Köszi: PWR -
PWR
aktív tag
kell valahol lennie egy network config scriptnek, talan az /etc/sysconfig alatt egy net nevü file. Ott tudod beallitani a halozatot, elöször probald meg dhcp-vel vagy ha nem megy, akkor fix IP-vel. Ha routeren keresztül megy a net, akkor nem kell a pppoe. A net fileban ennek kell lennie:
iface_eth0=''dhcp''
ha fix ip-t adsz, akkor peldaul pedig ennek:
iface_eth0=''192.168.0.2 broadcast 192.168.0.255 netmask 255.255.255.0''
gateway=''eth0/192.168.0.1'' (az IP cimek csak peldak)
ezen kivül az /etc/resolv.conf-ban meg kell adni a DNS server IP cimet. Ezek a beallitasok mindenkeppen kellenek, SuSE-t mar reg nem hasznaltam es nem tudom pontosan, hol van a net file, de szerintem ott, ahol fent irtam.
Ja, es fontos, hogy bootolaskor elinduljon a halozat is, ehhez keress a yast-ban egy services (szolgaltatasok) menüt es ha minden igaz, ott van egy networking vagy egy eth0 bejegyzes, azt kell kipipalni, hogy elinduljon. Az ifconfig-al pedig ellenörizheted, hogy tenyleg müködik-e ill. kapott-e a dhcp servertöl ip cimet.
Üdv: PWR
Aktív témák
Hirdetés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Nintendo Switch 2
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- Vezetékes FEJhallgatók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Tőzsde és gazdaság
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- bambano: Bambanő háza tája
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest