- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Apple Watch
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Yettel topik
- Google Pixel topik
Aktív témák
-
ReJim
őstag
frissen telepített slakival, userként nem működnek bizonyos dolgok:
pl:
rejim@incidr:~$ gaim
*** glibc detected *** free(): invalid pointer: 0x0806be40 ***
Aborted
szóval userként nem megy, de root ként működik.
kezdetben még a fluxbox sem ment (míg be nem linkeltem a /usr/bin/-be) lehet rosszúl hoztam létre a felhasználót? a shell-t rosszul adtam meg?
ötlet?
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
válasz
Vilmoskorte #4796 üzenetére
tehát mysql ''felhasználóként'' adjam neki az adatb. telepítést?
és a hálókártyás problémámra nem tud valaki valamit?
nem fogadja el egyik 8139-es driver-t sem... (de ifconfig-gal feltudom éleszteni, de sehogysem kap dhcp-t.)
mindig ezzel az átkozott géppel szívok... -
ReJim
őstag
ha vagyon nekem egy rlt8139-es lankártyám, de modprobe-al nem sikerült egyik driverrel sem belőni.
de induláskor a kernel észreveszi, megtalálja, és beröffenti a dhcp-t is. de a mysql elszáll és mintha az elvinné magával
(hogyan is kell az sql-t beröffenteni a slakin? mysql_installdb? kell még valami? )
előre is köszi. -
ReJim
őstag
szeretném a segítségeteket kérni:
1.)
hogyan tudom beizzítani az egeremen a görgetőt, újraindítá nélkül?
2.)
mp3 lejátszóm használható pöcökdrájvként is, de szeretnék rakni rá egy linuxot (puppy) de ehhez kellene egy partíciócska. de hogyan érem el normálisan? mert /dev/sda-ra nem reagál
3.) vagy tudtok valami normálisabb megoldást, hogy hogyan tudnék valami rendszert telepíteni a gépre? jelenleg van egy 1.5 GB-os winyóm. meg a mostani live slax. uhu-t nehéz lecsiholni 1.2-alá (valamennyit meg muszáj swapnak áldozni, ~300mb)
előre is köszi. -
ReJim
őstag
válasz
loszerafin #4337 üzenetére
a slaki nem indul el
a badblocks meggyőzött, hogy ne eröltessem magamat...
szóval most egy darabig slax live cd-ről fogok futni
(a backup miatt még gépbe marad a vinyó, mert multkor egy másik particióra csináltam mentést, de az is ezen a vinyón van)
szóval boldog új évet, langyos pingvineket, és hibátlan vinyót kivánok mindegyikőtöknek -
ReJim
őstag
válasz
loszerafin #4344 üzenetére
hát elég sokáig működött rendesen a háló, egyik gép megy 100 fullduplexben. az enyém csak 10mbites, mert a 100hálókártyáim nem akarnak működni. (és nem érek rá vele szenvedni.
)
a csatlakozókat meg majd meglesem... (lehet túlmelegszik a router? mert be van szorítva) -
ReJim
őstag
válasz
ngabor2 #4338 üzenetére
live-ról megvolt az fsck-de nem volt hiba. majd megkuksizom a badblocks-t is. csak ahhoz megint kellene egy kis idő.
backup meg volt, winyóhűttést visszaraktam.
/dev/hda: Maxtor 6E040L0: 24°C
/dev/hdb: Maxtor 2F040J0: 36°C
amúgy gumilapokkal vannak rögzítve 5,25-ös helyre. nemtudom ez számíthat e. esetleg anyniban ha meglököm a gépet jobban mozog. lehet ettől lett kis badsector.
egyébként meg lehet olyan, hogy a routert meghülyíti a linuxom?mert állandóan olyankor akad ki a router, amikor a gépem ''akciózik''. pl. live-on működött a net (dhcp), aztán rendesen bebootolva meg már nem kaptam dhcp-t, lehalt a router. utána meg kaptam dhcp-vel ip-t, de meghalt utánna a router. (nem is tudtam pingelni.)
a ''routergazda'' a linuxomra fogja, hogy mindig az enyém hülyíti meg. -
ReJim
őstag
-
ReJim
őstag
hát ma majdnem vizbefolytottam magam.
szóval a régi (2.4-es) kernelem nem hajlandó elindulni. a mostanira meg nem megy fel az nvidia.
itt a mai kernel-kálváriám: [link]
valamiért állandóan permission denied-ezik
valaki találkozott már ilyennel?
mert tegnap, vagyis ma hajnalban gond nélkül állt le, tegnap jól működött, semmi gond nem volt vele...(és nem babráltam semmit sem)
-
ReJim
őstag
petya már kérdezte. igen jó helyre mutat, fentvan.
de a telepítőnek lehet paraméterezni a --kernel-source-path-al a forrás könyvtárat, de úgy sem műkszik.
csak az a gond, ha a 2.6os kernelt akarom hsználni, akkor át kell írnom az xorg.conf-ot. (nv driver).
ötlet, ami tuti nem jó:
amikor felraktam a 2.4-esre a drivert akkor az hova rakta? a 2.4-eshez? onann nem lehet valahogyan átrakni a 2.6-oshoz? -
ReJim
őstag
flash/böngésző hang problémám:
szóval nincs hang a böngészőkben, vagyis inkább a flash-ekben.[...]
ahh, sikerült nagyrészt beizzítani. szóval: artsd-vel deamont elindítom, aztán artsdsp opera, így van hang az operaban lévő flasheknél.
de viszont ha így indítok firefoxot, akkor nincs benne hang.
pedig jólenne firefoxot használni továbbra is...
a másik hangprobléma: midi.
szóval semmiylen midit nem lehet csak úgy lejáccanitimidity-vel működik. de a programokban (songwrite, wine GP4. nem műkszik.) szóval egyikbe beállíthatom, hogy mit használjon lejátszásra. ide valami timidity parancs kellene, de hiába adom meg nme megy
a másik meg wine-al van futtatva (több progival próbáltam egyikbe sem ment.), valahogyan meg kellene neki mondani, hogy mid fájlokat, midi hangokat hogyan jáccon le, mivel..
nem kell valami mime-típust állítani?ehhez nem értek.
(xmms: miért nem játsza le a wav fájlokat?)
kernelesdi:
még multkoriban fordítottam egy 2.6os kernelt, sikerült... szóval elindul, de nem jó neki az nvidia drivere. ha megpróbálom felrakni, akkor meg nem engedi, mert nem megfelelő...
(bár lehet, hogy nme megy a net sem, nem emlékszem: lehet gubanc van a hálókártyával is... megyek megnézem.)
előre is köszi a segítséget. -
ReJim
őstag
válasz
Vilmoskorte #4284 üzenetére
fordíts magadnak?
egyébként mi az a swaret? olyan csomagkezelő, mint pl a slapt-get? -
ReJim
őstag
válasz
ngabor2 #4256 üzenetére
nem is jutott eszembe, hogy ezt leírjamvalahogy nekem (vagy: Nekünk) ez már szinte természetes megoldás.
és csodálkozok is, amikor a másik rendszerbe egy program hibáját nem lehet orvosolni egy másik programmal, nem lehet megkeülni, mert nincs rá lehetőség...[Szerkesztve]
-
ReJim
őstag
''Kérdésem: mondjatok pár érvet, rövid mondatokban, hogy mire is való a linux?''
én meg szeretném megkérdezni, hogy mire is való a windows?nem flame ként, csak személyes, szubjektív véleményt várnék tőled...
egyébként ugyan az: operációs rendszer. csak mindkettő másik oldalról közelíti meg. egyik egy fizetős, supportolt, összerakott rendszer, amire vehetsz ezernyi supportolt összerakott programot sokpénzért. a linux egy másik világ. ott minden megoldható ingyen. ha meg érthozzá valaki, vagy érdekli a téma, akkor könnyebb fejleszteni is linuxra... (a nyilt forrás miatt)
de mint ''átlag felhasználó tulajdonságokkal rendelkező'' felhasználónak: nincs vírus, a csúnya oldalakról rádtörő férgek nem bántanak, sok ingyenes program, stabil rendszer (ha jól bevan álítva, vagy ha jó a disztribúció), megalapozott biztonság (nincs havonta 2 biztonsági-rés-tömés vagyis szervízpakk, vagy update), könnyen testreszabható,. így hirtelen ennyi. a hátránya: kompromisszumokat kell kötni. nincs csicsás msn, nincs veszélyes szexplórer, nincs ''vadiúj játékot jáccok''
szóval ha netellni szoktál sokat akkor neked a linux megfog felelni... de szerintem ki kell próbálnod egy rendes disztribet (feltelepítve), mondjuk egy-két napig (addig ne használd a másik, ablakos os-t, ha működik a net, akkor ha valami kérdésed van linux témával, megtudod kérdezni, segítenek beállítani (csak tegyél fel célra törő válaszokat, úgy tudnak segíteni) a különböző helyeken, a hozzá értő linux felhasználók. (gondolok itt a fórumokra, az irc csatornákra, stb. vagy ha tudsz angolul, akkor ki is tudod keresni a megoldást: google! csak pár angolszót kell neki mondani a problémáddal kapcsolatban, már is adja a válaszokat)
tehát szerintem
(majd ha kész lesz az oldalam, írok rá egy nagyobb terjedelmű ismertetőt, hogy miért jó, meg miért ne add fel.)
-
ReJim
őstag
-
ReJim
őstag
köszi eszkie, majd estefelé megpróbálkozom viszafordítani (rendes rúter, webesfelülettel).
VPN az arra való, hogy egy bizonyos szabály szerint szürjük a bejövő kapcsolatot... csak bizonyos szabálynak megfelelően lehet látni a belső hálózatot... már persze ha jól értelmeztem... de nekem vpn nem jó, nekem a router abszolút nem enged be semmitmég...
-
ReJim
őstag
hogyan lehet megoldani, hogy a bejövő netes kapcsolat bejöjjön
vagyis érthetőbben:
NAT-olt routeren keresztül jön a net a gépemhez, és nem érem el a no-ip-s címemmel az apacsot... szóval nmap is észreveszi a shostot, szóval átirányítás jó, csak szerintem az iptables-t kellene belőni... de valaki segíthetnetúl lusta vagyok....
(meg úgyis pangás van, legalább gyakoroltok...) -
ReJim
őstag
''hasznos tagja légy a társadalomnak''
így sem illek be a társadalomba... már elkezdtek megútálni... (túl sokszor emlegetem a linuxot a iskola ''hárkór gémerek'' körében
de különössebben nem érdekel)
''jaja, értem. én sem tudok repülőt vezetni, tehát a repülő nem való semmire. tilcsákbe.''
háátez a megfogalmazás nem valami jó: mivel nincs repülőd, így hiba tanulsz meg epülőt vezetni, nemtudod hasznosítani... ha valaki az ablakokat használja, akkor eleve neki nehezzebb python-t futtatni, mert oda külön fel kell rakni egy környezetet, míg a linux disztribek többségéban alapból benne van.
kaviárt még én sem kóstoltam!
gambas:
belenéztem, de ez basicre alapul, azt meg most inkább nem tanulnám meg...maradok a c elgondolásnál... majd meglátjuk... nagyon nem kell az ablakos fejlesztgetés, max opengl
(meg ablakokat lehet x libjeivel is kreálni.)
sql-t tanítanak suliba, de azt is sajnos az akkiszban...
és ilyenből kell éretségizni/emeltéretségizni! bár választhatnák, de nem akarok kicseszni senkivel, mert ha mondjuk oppenoffice.org-on akarnék adatbáziskezelővel éretségit tenni, és c nyelvből, akkor a tanárokkal csesznék ki (felrakni egy linuxot, ópenófíszt), meg ha 2 évig ezt tanulom, akkor inkább nem próbálkozok... (inkább biztosra megyek...)
zLegolas:
a képeket megkuksiznám... az én procim viszont iszonyat meleg.egy nagy borda volt rajta, de nem bírta el...
[link]
[link]
[link] -
ReJim
őstag
''ki mond ilyeneket a python-ra?!'' nem nevezném meg...
a lényeg, hogy elég sok progi nyelvbe belekostolt... az ilyen apróbbakat ő említette nekem... szítta a pascal vonalat is... (sztem tanulta ezeket) aszem a c++-t dícsérte, egyébként véleményem szerint nem tudatlan, elég sok mindent összehozott a ph-nak, (php, és mysql vírtuóz)
linux user nem szídja a pytont, szóval ő is $suxdózerezért ''nem ér sokat''.. nem tudja hol használni...
nem hiszek el mindentcsak majdnem mindent
nekem mondod milyne nyelv? (najó, én még csak kóstolgatom) de otthon csak kétszer nyitottam ki a prog füzetet (könyv nincs) akkor is nekem kellett valami, és változó tipusokat néztem ki belőle... semmit nem tanultam eddig rá (sőt idén még semmit nem tanultam, a szakmai megy alapból...)
az elméleti (papírlapon hibát javítani) lett 4, meg két 5-s a progikra...
egyetlen olyan vagyok aki 5öst írt... a többiek 1-2 na meg volt pár aki 3-4...
lehet valami párhuzam, hogy én linuxot használok és mélyebre ásom magam a dolgokban, nem mint a többi, aki csak klikkel?
pascal bácsi helyében én is kiszáltam volnade nem adtam volna el...
(egyébként meg van olyan terület ahova jó, pl én most azzal többmindent tudok csinálni, mint c-vel... remélem nem lesz ez mindig így...)
---
egyébként mi a jó büdös halért tanítanak ilyen m$ ofisz orientált programok használatát? miért nem általánossan? (úgyis törvény fogja tiltani a májkrémf0st)
-
ReJim
őstag
jójó, van pár dolog ami pythonba van írva... nem én mondtam, hogy nem ér sokat...
(meg ott a mailman is, meg van még pár... én songwriteot használok néha-néha, cask a midit nem tudom összehozni)
én egyenlőre olyan szinten értek hozzá, hogy ilyen vélemyént fogalmazzak meg.. .nagyjából összetudok rakni egy sh-t, a delphi megy (mert tanítják) meg belekezdtem a c-be, de zavaró így kettő együtt... meg nincs időm...
ha meg találok egy normális hűtőbordát, ami vissza passzívban a 533as cerkát, akkor megint nekiállok php-zni, meg sql-ezni...
tier: a fortran az mi?én vagyok tudatlan, vagy nem valami elterjedt egy nyelv...
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
válasz
zLegolas #4161 üzenetére
azt nem olvastam, csak ezen a mibe kerül, hogy linuxon borlandozzak...
igen a kylix GPL-es, és faján mükszik... csak a c++ része hibás, és nem lehet lefordítani...ezért kell peccselni, de az meg nekem nem jött össze... de végülis azt nem használom...
én meg totál nem örvendek..mármint annka, hog ylinux user ként delphiznem kell.. maga a nyelvel nagyon nincs gondom, frankón vágom (egyedüliként az osztályból, meg én ritkán gyakorlok itthon)... csak az elvek, gondolkodásmód nagyon kiül rám
én inkább arra megyek,h ogy a megírt program univerzálisabb, átláthatóbb forrású, felhasználóbarát legyen... de a tanár nem ilyen, így amikor valaminek nekiállok másféle képpen elkezd lehurrogni... aztán inkább megírom úgy ahogy gondolja...
látszik, hogy csak ahhoz a $uxdózhoz ért, meg a novel netware hálózathoz...
bezzeg a másik rendszer gizdaő felel a linuxos mail, és a freebsd-s webszerverért... multkor winről, puttyal, bessh-va a mailszerverre, links-el netezett
meghitt látvány volt a linuxquestions
-
ReJim
őstag
válasz
zLegolas #4156 üzenetére
Ja, majd el is felejtettem: mibe is kerül neked, ha csak olyan elegánsan és egyszerűen felrakod azt a Borland-ot?
mibe kerül: egy regisztráció a borland.com-on, egy kylix 3 letöltésének végigszenvedése, patchelés (ha c++-ozni akar), és elindítás... a végén meg lelehet fordítani vele, lesz belőle egy bináris...
GPL-es, az egész hátránya annyi, hogy a program elején kiír (ha konzolos, akkor oda írja ki, ha ablakaos akkor egy ksiablakot nyit) egy szöveget, hogy GPL-es progival, kylix-el lett készítve...
nekem sajnos így kell delphiznem...mert ilyen szép nylev ez... mellette nem tudok c-zni mert nagyon keveredik..
egyébként linuxra inkább a szabvány C-t ajánlanám, ha valaki tanulni akar... (vagy ilyen kissebeket, pl python, bár azt mondják, nem ér sokat... )
lehetne egy kérdésem? ki milyen nyelven tud/szokott programozni ott a pingvinjén? -
ReJim
őstag
valaki esetleg tudna segíteni? [link]
mod: slaki vmiért nem szereti rílteket, pedig driver van, de valahogyan nem akaródzik menni
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
görgőgomb
kitudhatja, hogy neked egy bill van a jobb és ball gomb között
milyet használnék[link]
slaki topikba benéztem
ngabor2:
hát még én miket szoktam káromkodni, mikor asztalt akarok váltani alt+F1-5 kombinációval vagy görgővel...
nemsokáig lesz így. lesz pendrájv és tud róla butulni a gép...fluxbox + kylix. aztán majd megint vállba térdel a prog tanár...
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
akkor nem csak az írásra nem figyelsz, hanem az olvasásra sem...
olvasd csak el milyen bill kombinációról van szó(szó szerintre érttettem a sz*rt
)
egyébként a középső gomb is használható erre... legalábbis nálam...
WMes, meg gondolom nem flame akart lenni...
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
''nincs gui, de az asszem csak annak tehető be h x11 hibát írki mert nem xfree-t használok, hanem x.org-ot nem? egyébként az mplayert forrásból telepítettem (1.0pre7try2-3.4.3) a rendszerem LE2005, gyári kernellel, nem fordítottam.''
forrásból raktad, de beleforgattad a gui-t is? (./configure-nél) -
ReJim
őstag
ha egy rendszer 2.2-es kernelt használ, és ipforward-ot (ha jóltudom) és utánna lecserélem újabb kernelre (2.4 vagy 2.6) akkor cserélődik ipforward iptables-ra? és ha cserélődik az rc.fájlokat át kell írni, vagy a parancsok megegyeznek??
(meg egyáltalán, ha ipforwardnak nevezik) -
ReJim
őstag
hát ritkán szoktam cd-t írni.... nyáron vettem meg a combót, és még nem írtam vele... (sőt még linuxal nem írtam egyáltalán...
)
mind1, majd megkuksizom a k3b-t, de szerintem lassú lesz elindítani, mint akármelyik gnome-os, KDE-s alkalmazást.
X-CD-Roast, meg miért lenne fapados...mert nem csilli villi? [link]
-
ReJim
őstag
biztos hallottad már, hogy nincs kde-m, és nem szeretnék K-s progikat használni. G-set esetleg, de amennyiben megoldható a K-t kerülöm...
X-CD-Roast-ot néztem ki magamnak. de nincs meg szerintem a megfelelő ''csomag'', aszem cdrecord a becses neve... nem vagyok benne biztos...
escie:
aszem elkunyizom a suliból a DAT meghajtót, meg pár kazit. de nemtudja valaki, hogy általában milyen csatoló felületük van? scsi vagy ata? -
ReJim
őstag
nekem a zene lenne fontos, mert van pár olyan amit csak egy két helyen lehet megtalálni, mert vagy LP, vagy MD digitalizált, vagy értékes koncertfelvétel
bár nem mondom, hogy nem tudnám összehordani, de azért nehéz lenne...
(bár ebbe nagyrész jogilag nem tudnánakbelekötnikeresse meg pl. a 88-as csoport jogutódját, nem hinném, hogy azt mondaná, hogy büntessenek meg...
)
---
lenne két kérdésem:
mi kell a cdíráshoz? kell valami cdrecord, vagy valami ilyesmi... eddie303 mondta egyszer, ha nincs fent rakjam fel, de akkor nem kellett, most meg kellene, de nem emléxem..
dat-ról jut eszemben: nem vagyok nagy szakértője, de milyen sebességük van ezeknek? mennyi adat fér rá?(az a majdnem audió kazetta mérető datra gondolok) simán támogatja, vagy kell vele malőrködni? (szerverbe lenne backup célra)
-
ReJim
őstag
válasz
emitter #3894 üzenetére
''nem csak dzseko, hanem rengeteg más ember is azt hiszi, h a linux az egy oprendszer''
véleményem szerint a linux, vagyis a linux kernel az az oprendszer... maga... hiába egy mag, de ő csinál mindent, a többi ''csak sallang'' kiegészítő, program. bár most ezzel lehet előidézek egy ugyanolyat, mint tegnap.bavz... kicsit félre olvastam az elöbb a topikcímet: A k**va nagy linux topik
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
figy: ha felraksz a gépedre egy debian-t (vagy bármit) akkor nem egy linuxot raksz fel, hanem egy disztribúciót...
ami végülis szépen magyarul annyit tesz: terjesztés.
annak idején, linux kezdetekor csak egy kernel volt, amin gondolom futkorásztak a GNU vagy miféle progik. szóval beszerezték a kernelt, meg ami kellet, és összerakták... gondolom ezt páran megunták, és elkezdtek összerakni teljes rendszereket (oprendszereket) és azokat terjesztették...ők voltak a disztribútorok. így alakulhattak ki a disztribúciók...
szóval a linux az egy mag.. abban még semmilyen program nincs. talán még bash sincs.csak pár nagyon alap parancs... (bár valószínű tévedek)
én rendszeressen ráüvöltök arra, aki azt mondja, hogy kapott linuxot a csipp újsághoz..
kérdezem milyet, erre azt mondja 9.2na de kérem... legyünk tisztába azzal, hogy amit terjesztenek az disztribúció, már összehordott hasznosság, amivel komolyabb dolgunk nincs... most gondolj bele, lenne-e linuxod, ha neked kellene minden lib-et lefordítanod... darabonként... szóval mi is a mag?
(a zópenoffísz, mondaná billifijú...)
Nah, Sipi egy guruneki elhiheted... (nekem ne hidd el, nem értek még hozzá...)
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
ha elmondja elötted, hogy a mag az maga a kernel, és a kernel meg a linux, akkor ezen mit nem lehet felfogni?
nincsen olyan, hogy linuxnak a magja... mitakarsz? elvetni?(aztán lesz belőle minix)
linux az maga a kernel, a kernelt nevezik linuxnak, abban semmilyen program nincs...
nézz bele, csomagold ki... [link] de ott van a /usr/src/-ben is...
kernelben egy árva program sincs... a kernel az maga a mag... egyébként nem hiszem, hogy kiadta volna a 0.1-et... az elött meg mit adott ki?szerintem, (józan paraszti ész.) első verziót ''haverokkal'', vagy ismerős programozókkal teszteltette... nem adott akkor még ki publikussat... (bár feltételezhető, hiszen ez volt a célja...) franc tudja.... akit érdekel megkérdezi...
de nem mag. -
ReJim
őstag
válasz
ngabor2 #3828 üzenetére
aham, megvette
nem olvasok ilyenről sokat... csak ha úgy kikötök valami érdekesseb oldalon...
''...az első disztrib, a Slackware volt''
az első disztrib slaki volt?de ha jóltudom, ugyan abban az évben jött ki a debian is... legalábbis multkorkeresgéltem, melyik az öregebb, és egykorú-korabeli (''így magyarázta ki árpi''
) eredményre jutottam..
tényleg van valami ilyen táblázat, hogy melyik disztrib mikor keletkezett, kicsinálta, meg ilyenek?(ha nincs csinálni kellene egyet...)
-
ReJim
őstag
válasz
ngabor2 #3816 üzenetére
jah
akkor jól sejtettem...
nekem slakin nincs ilyen, bár volt, hogy kellett pár proginak valami lib, de eddig még majdnem mindent fel tudtam rakni... (kivéve egy Qt alapú progit, nem tudtam lefordítni, pedig stimmelnek a verziók..de aszem a gtk-s felcsúszott, vagy a K-s, mert az is van belőle
)
-
ReJim
őstag
Az egyik a Fedora a másik a Redhat asszem.
A fedora cora-t a redhat csinálja, régen redhat linuxnak hí'tták.
Pl. Suse a Redhat-ból alakult ki úgy tudom.
én ebben nem vagyok biztos, de tuti a novell csinálja...g
A GNU project progi darabkái összeolvadtak Linus Torvalds első Linux fejlesztésével, és 1991-ben létrejött a 0.1-es alapmaggal egy használható op rendszer. Ez az alapmag minden kiadású linuxban benne van.
MINIX torsvalds ezt kezdte el fejlesztgetni, míg addig a szintig jutott el, hogy mindenhol megváltozott a forrás, és akkor már allig hasonlított a minixre. (nemtudom, szerintem ninsc benne, minden rendszerbe... majd megmondja valaki)
ajánlott olvasmány: [link] katedrális és bazár -
ReJim
őstag
válasz
emitter #3818 üzenetére
-ha a Linux mint kernel, a Copyleft (pontosabban GPL) alatt áll, és ez tudtommal nem engedi meg a pénzért való árusítást, akkor hogyan árulhatnak cégek disztribúciókat?
inkább úgy fogalmaznám, hogy a GPL a nyílt forrásra esküszik... szóval ami linux alapú, és/vagy GPL liszenszel van védva azt eladhatod pénzért, de ezeknek egyik CD-n tartalmazniuk kell a forrást is. Arról nem beszélve, hogy nem kötelező megvenned, ha jóltudom minden linuxot letölthetsz netről, ez is az egyik GPL kitétel (megszerezhető ingyen is)...
-a most ''forgalomban lévő'' Linux-disztrók mifélék? GNU/Linux rendszerek?
igen, ami linux az általában linux kernelre épül (aktuális most a 2.6-os) ilyen rendszer lehet akár a Suse (novell), Fedora Core (RedHat), vagy a Debian(GNU/LINUXnak szokták emlegetni, talán mert olyan eredeti, nincs ''csicsásítva''), van ami linux alapból fejlődött tovább, berkeley software distribution, vagy ahogyan ismertebbBSD. (freeBSD, netBSD...)
-ami free progikat a GNU-Projekt keretében kifejlesztettek, azokat manapság hol használják? Tudnátok pár példát mondani ilyen progikra?
Otthon, Iskolákban, Kutatási intézményekben, Katonai intézményekben... stb... ahol inkább bíznak egy ingyenes, nyílt OSben. És ugye GPL-es progik ritkák az ablakok-ra... bár nem nagyon olvastam róla/utánna, de elképzelhetőnek tartom...
azt nem tudom, hogy milyen progikat használnak világszerte, de a többik majd mondanak pár ''lényegesebbet'' én nem merek kiragadni egyet sem...
-légyszi mondjatok pár free OS-t BSD-n és GNU/Linuxon kívül!
OS/2, BeOS, Minix meg még mittom mi van..
(mondanám solaris, de azem az csak magánszemélyeknek ingyenessen letölthető...)
-az FSF pontosan mit csinál? Pénzügyileg támogatja a szabad szoftvereket?
-a GNU-t mint OS-t (a HURD-kernellel) manapság használják? mennyire elterjedt?
Végül szeretnék néhány érdekes statiszikát kérni, arról, hogy mostanában a Linux-disztrók (ill. úgy ált.ban a szabad OS-ek) mennyire elterjedtek (csak mert a hallgatóságot néha fel kell ébreszteni néhány érdekes ténnyel, h ne legyen olyan ''száraz'' az előadás )
paszmajd valaki megmondja...
Linux alá miért nem nagyon írnak vírust? Gondolom alapból biztonságosabb rendszer, de mi játszik még közre ebben?
nem terjed annyira mint a windows, nagyobb a fejlesztők összetartása, tööb szem többet lát, így a hibákat könnyebben kilehet javítani (nyílt forrás segít ebben, bárki segíthet a progik hibáinak javításában). meg talán azért nem, mert ha írnának egy vírust, akkor valamelyik cég megcsinálná a drága linuxos vírusírtóját, ami írtaná a vírust. de nem lenne belőle haszna, mert biztos nekiálna egy csoport/réteg (vagy valami nagyobb szervezet) és írna egy GPL-es free vírusírtót...
nemtudom, nagyon nem is érdekelha lesz vírus, akkor sem lesz annyi, hogy félnem kelljen... szóval különösebben engem, mint linux felhasználót nem érint...
Lehet tudni, h kb hányféle disztró van a világon?
hát nem akarom elvenni a googlizást előled, szóval csak egy link: [link] ott fent van egy ''válassz disztribúciót'' legördülő lista... számold meg
És tényleg a legvégén: hogy is áll a dolog a MAC rendszerrel? Azt is Linuxból fejlesztették ki?
tudtommal UNIXból fejlesztették ki (nem linuxból), de nemtudom a történetét... de googlizással minden kérdésedre kaphatsz választ...
remélem valamennyit én is tudtam segíteni... bár nem vagyok guru, én ''csak'' használom a linux rendszert, és próbálom terjeszteni jóhírét..(immár olyan fél éve élek ablakok nélkül
)
-
ReJim
őstag
válasz
T. Almeida #3760 üzenetére
működik, de próbálj meg úgy élni, hogy ha hajat kell szárítanod, akkor a szomszédhoz szaladsz át bedugni a konektorba...
nálam lassan tölti be a G-s K-s cuccokat... bekell elöbb pakolnia magának a libeket... így nem lenne elöbre grunya sem, ha gnome gyorsna indul, de a progira (letöltőre) meg többet kellene várnia... -
ReJim
őstag
túl biztonságos neked a linux, hogy szexplorert akarsz futtatni?
egyébként megsúgom: nem fog elindulni..van akinek ment, láttam már kde-n ie-t. de az vagy cedega-volt, vagy valami otthoni úgyködés...
nekem pl még a telepítő sem futott lepedig kellet volan az acad-hoz... használ firefox-t
egyébként jól használtad:wine winprg.exe
-
ReJim
őstag
válasz
zLegolas #3720 üzenetére
K szóba sem jöhet... a másikat kipróbálom, ha végeztem a melóval...
a másik init-es dolog x után nem érvényes, nem de?nekem olyan kell, ami a wm (jelen esetben fluxbox) indulása után indít progit... (idesk, torsmo)
arra meg az .xinitrc való? nemde?
köszi a segtséget...
valaki tud választ adni, miért nincs flashekben hangom?próbáltam artsdsp firefox parancsal indítani, próbáltam mozillával, de nem megy.. nincs hang
használjak alsa helyett mást?de hogyna is?
-
ReJim
őstag
kérdés csokor:
1.) valaki használt már metronome progit linuxon? mert most az kellene... (jó legyen az ütem..)
próbáltam egy natív progit: ametro-t, meg a metronome-ot... sajnos nem megy egyik sem... a hangal van a probléma... egyik alsa-s, másik midis. alsa-s kylix(delphi) alapúm és a configba sem enged be... a másik meg hiányol egy eszközt:open /dev/sequencer: No such device
valakinek ötlete? esetleg egy másik progi?
összefüggés lehet, hogy nem tudok midi-t lejátszani progikkal? (songwrite, guitarpro)
2.) thumbnail-t, kisképet akarok kreálni egy könyvtár tartalmából. hogyan tudnám megcsinálni? nekem konzolos/terminálos megoldás kelene. mondjuk az is jó, ami a gimpet használja... jó más is. (ismerje a jpeget, és ne legyen rossz a minőség.) a fájlnév végére (.jpg elé) mondjuk, hogy _tn !
nincs valakinek shellscriptje rá?
3.) átszeretnék nevezni egy könyvtár tartalmát, hogy a nagybetűkből kisbetű legyen, a szpészből meg _. ez gondolom megoldható valahogyan shellscriptel, de az én tudásommal, nem állnék neki... (így is le vagyok maradva...)
4.) hogyan lehet autómatikus indítást kreálni? (fluxbox) próbáltam már az egyik oldal szeritn shell scriptezni, nem volt jó (idesk miatt) (vagy valahogyan ment még fluxmoxozás elején, de nemtudom, hogyan volt akkor), de olvastam valami xinit vagy xinit.rc ről, de azt nem találom... valaki linkeljen egy leírást, vagy meséljen róla...
előre is köszi a segítségetek...majd még lesz pár kérdés...
-
ReJim
őstag
létezik ilyen folyamat.... bár nem minden binárist tud vissza fejteni...
mint írtam visszaforgatás, tehát a forrást kapod meg... java-nál láttam már működő ilyet...
sokmindenre jó lehet (és rossz is, elcsaklizni a forrást), ha eltűnik a forrás, vagy magyarosítani kell valamit... de ritka, hogy a visszafejtés tökéletes lenne...ha jól tudom...
-
ReJim
őstag
néztem tegnap, majdnem leszedtem... de majd wget-tel ssh-n, ha összerakom végre azt a xart
cd-t írni tud? torrent? bővíteni fogom valószínű...
(pedig eddig szerettem a hardwaret... kezdem gyűlölni... talán túl eltunyul az ember, és optimalizálódik a monitor fókuszra, szintaxisokra, kapcsolókra...)mindjárt készen van, lefordítom a 2.9-es bináris kernelt....
-
ReJim
őstag
''a java-t eddig is magam fordítottam binárisból, akkor is gáz lesz?''
binárist hogyan kell lefordítani?
szvsz a forrást lehet lefordítani, és a végtermék lesz a futtatható bináris... nemde?
(gondolom félreírtad... csak hogy én se legyek eltunyúlva..)
----
kérdésem az lenne: hogyna oldaható meg, hogy webes felületről progikat, shell scripteket indítsak az aktuális gépen? perl, cgi? (mintha láttam volna forrásban..) vagy lehet php-vel is? -
ReJim
őstag
escie, ngabor2:
köszönöm szépen...
(sajna nem kaptam szülinapra 2.6os kernelt, így majd nekem kell csinálnom... (: még mindig az alap acpi nélküli ernellel nyomom...)
pöcökdrájv, vagyis inkább mp3 lejáccó:
fstabba beraktam:/dev/sda /mnt/usb vfat noauto,users,rw 0 0
így most felmountolódik userként...
meg a másolásnál is folyton elakad, mire rájöttem, hogy a home-ba belinkelt (összes így modon ottvan...) mp3-at akartam másolni.. gondolom nem tud linket kezelni a bogus fat -
ReJim
őstag
nos akkor mp3 lejátszó/pendrive:
mostj utottam hozzá egy usb-s mp3 lejátszóhoz, amit szépen be kellene izzítani a pingvinre...
szóval dmesg idevonatkozó része:
hub.c: new USB device 00:07.2-2, assigned address 2
usb.c: USB device 2 (vend/prod 0x10d6/0x1100) is not claimed by any active driver.
Initializing USB Mass Storage driver...
usb.c: registered new driver usb-storage
scsi1 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
Vendor: Model: Rev:
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
Attached scsi removable disk sda at scsi1, channel 0, id 0, lun 0
SCSI device sda: 503521 512-byte hdwr sectors (258 MB)
sda: Write Protect is off
sda: sda1 sda2 sda4
WARNING: USB Mass Storage data integrity not assured
USB Mass Storage device found at 2
USB Mass Storage support registered.
ebből értem, hogy megtalálta, és hogy hogy sda1,2,4... de mi WARNING? az adatok biztonsága nem garantált?
no meg ha felmountolom mount -t usbfs /dev/sda1 /mnt/usb parancsal, akár melyiket, akkor lesz két könyvtár, meg üres fájlokaszem ez így nem lesz jó...
no meg hozzá kell tenni, hogy a cuccon beállítható, hogy miként viselkedjen: Multi drive, normal, encrypted on
de sehogy sem jó most?
valakienk valami ötlete?
(miért nem fatos a file rendszere?vagy nem a filerencerrel vana gubanc?)
-
ReJim
őstag
mintha azt olvastam volna, hogy a battlefield2 még nem megy vele....
de aztán lehet elindul... szerintem amjd a kollega megkérdi google bácsit, meg benéz a linuxforum.ra, ott mintha valaki ~20 játékot tesztelt, hogy melyik mivel, hogyan indul el... meg kell keresni a listáját..
nincs hozzá lelki erőm...
-
ReJim
őstag
válasz
zLegolas #3626 üzenetére
igen, ő a battlefield2-t akarja linux alatt tolni... (miért ne működhetne? lehet éppen van natív verziója, vagy wine,cedega is segíthet neki...)
én csak a másolás védelmet nem értem..ha ablakok-hoz kell a másolásvédelem, akkor az nem fog menni linuxon, ha meg van natív verzió akkor meg nincs másolás védelem, szvsz...
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
aham világos... bocsi, csak nem szoktam anolul szakszavakat kiejetni szóval image nekem kép, nem imázs..
''(de ugy ,hogy mint a daemon-tools csinálja emulál másolásvédelmet)''
felmuntolod írásvédettként...én így szoktam a biztonsági másolat iso-król telepíteni... vagy a letöltött iso-ba belenézni....
mod: vagyis nem tudod írás védettként felmountolni, -o ro lenne, de loop-ba sem tudod írni..mount -o loop /hely/miniimage.iso /mnt/cdrom
írásvédett lesz... vagy ez neked nem jó?
[mod2:]
jahneked másolásvédelem kell..
akkor nem én vagyok az mbered... nem tudom milyen az.. (lehet azért mert anno win alatt is csak felszoktam csapni nero image-el egyik meghajtónak.. (q3a cd elkezdett halni, kellet egy biztonsági másolat...)
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
válasz
snowflake #3580 üzenetére
én is most tanulgatok, több kevesebb sikerrel...
pedig hallani hallottam... én próbálgattam kmix-el is beállítani, de nem sikerült... valahogyan nem vette... bár valami gond lesz itt, mert most egyik sem fordul le..
mindegy, behangoljuk hangolóvall
akkor kezeli, valahogyan elsiklottam felette...majd kipróbálom...
köszi a segíítséget.
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
válasz
snowflake #3575 üzenetére
már hónapokkal ezelött beszéltem vele, de színvonalassat nem sikerült találnom... K-t mellőzném, ráadásul nem kezeli ezeket a fájlokat...
Dguitar-ról még nem hallottam, majd kipróbálom... köszi...
meg ha így értessz hozzávolt egy olyan problémám régebben, hogy qt/gtk guitune-t próbálgattam, de sehogy sem sikerül rávennem, hogy a mikrofonról kapja a jelet... én hallottam amit a mikrófonba beszéltem, de a progi nem fogta... volt benne a beállításokban alsa-s, arts-os, meg megadhattam neki, hogy melyik ezközt használja: alapból /dev/dsp volt, de nem ment
erre nincs ötleted?
-
ReJim
őstag
nem működik a midi lejátszás
próbálok Songwrite-ba lejátszani, nem megy... gondolom nem valami jó, python alapú, és bekellene állítani mivel játsza le (nincs ötletem...) most próbálom GUITAR PRO-val (cedega) de ezzel sem lehet lejátszani..
nincs ötletetek? alsa-m van, de szívessen lecserélném, ha tudnám, hogyan
mivel lehet midi-t lejátszani? eddig nem volt rá szükségemmm de most...
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
nincs, semmi..
köszben keresgéltem rábukkantam erre én is, de valószínű, hogy olyan nics még, amit én szeretnék... szóval bújhatom az X libjeit, meg a C tutorialokat... nekem csak egy ablakot kellene elforgatnommindegy.. elöbb majd legyen meg a PDA és menjen rá a kernel... (:
köszi -
ReJim
őstag
milyen jó, hogy rosszul fogalmaztam...
szóval a képernyőre gondoltam... (nem pont egy kép fájlra) tudom: feldöntöm a monitort, de az nem jó
xzoom-ot megnézem.
ha találnék egy normális source-t, de csak deb-van, meg freebsd-s tgz. vagy az utóbbi jó nekem?(kétlem, de hátha...)
egyébként ez is a PDA-hoz kapcsolódik..milyen jó lenne, ha tudnám forgatni az ablakokat...
-
ReJim
őstag
nem is írta, hogy közelenne
bár anyiban igazad van, hogy kicsit zavaros...
counter55:
[link] ha jólsejtem neked ez kell, bár nem vagyok benne biztos, hogy a 64bites intelnek IA64 a jelölése..javítsatok ki ha tévednék..
''úgy meg a monitor nem jön be''
suse-nál én is szívtam párszor a monitorral... van valami billencs kombináció amivel lehet növelni, csökkenteni a felbontást... (bár ez nem tartozik ide.)
nem lehet gond a frissítéssel? (amikor 32-es színmélységre állítod, akkor a frissítést is felnyomja?)
lehet, hogy nvidia driver megoldja majd a dolgot.
mi alá akartad telepíteni a flash playert?mozilla/firefox alá innen fel kell mennije:[link]
szvsz köze nincs, hogy milyen rendszert használsz... vagy van külön 32, 64 bites flash lejáccó?
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
van valami lehetőség, hogy az X-ben elforgassam az ablakot? szóval ehet valahogyan egy kilencven fokos forgatást eszközölni az ablakra? vagy csak képet lehet? (vagy még azt sem?
)
-
ReJim
őstag
ne feledjétek: a linux az égbe röpít: [link] (:
-
ReJim
őstag
''szólj ha megvetted a tc-t 8E ft-ért, megnézem a számlát, ugye be scanneled?''
ha a törvény eltiltana mindenféle UNIX rendszertől, akkor megvenném, mivel az egyetlen olyan program volt winen amit egy nap 30szor minimum elindítotttam...
és ritkán fagyott meg...
(főleg, hogy csak enyibe kerül)
wine-t nem tc-re kell configolni, hanem alapból bekell állítani, hogy tudj is vele kezdeni valamit...
a bejegyzésekből lehet neked elég 6 program 6 mime típusra, de mondjuk nekem lehet egy hónap alatt összegyűlne 20-30...
kinek pap, kinek papné... linux annyire sokrétű, hogy mindenki máshogy állítja be, ahogy neki éppen kell... számomra pl feleslegesek a desktop ablakkezelők (gnome, kde), másnak meg felesleges a fluxbox... installpkg, removepkg... -
ReJim
őstag
mondjuk ha már warez, akkor egy hónap után ha nem unistallod akkora tc is az, hiába nem crack-eled meg hanem csak nyomod neki az 1-2-3at..
és ha felteszek utánna egy másik verziót? vagy esetleg megveszem? nem csak warez, crack, meg uninstall van ám..
tc meg csak pluginnal és csak olvasásra tud ext3-at ha jól tudom
max fat32-re lenne értelme linux alóli emulált használathoz
akkor egy kicsit nézz utánna az ablakos emulálásának...
de megsúgom: wineba beállíthatod, hogy mit minek lássanak az emulált programok...
most pl nálam ha a configba ez van:[Drive C]
''Path'' = ''${HOME}/.wine/drive_c''
''Type'' = ''hd''
''Label'' = ''Dos Drive''
''Filesystem'' = ''win95''
[Drive D]
''Path'' = ''${HOME}''
''Type'' = ''hd''
''Label'' = ''My Home''
[Drive E]
''Path'' = ''/tmp''
''Type'' = ''hd''
''Label'' = ''tmp''
[Drive G]
''Path'' = ''/''
''Type'' = ''hd''
''Label'' = ''root''
''Filesystem'' = ''win95''akkor értelem szerűen a /-em lesz a G meghajtó, amit egy wines partíciónak fog látni...
(de ezt el lehet játszani egy hálózati meghajtónak is... és így tovább, ez linux, nem windows.. linuxba nem lehet valamit megoldani?? ritka...)
egyébként csak vicc akart lenni a tc...
hogy ha meg annyira windows-t akarsz csinálni a linuxodból, nem egyszerübb ha wint használsz? -
ReJim
őstag
hogy a francba tudok csak linket törölni?
sikerült csinálnom a home könyvtáramban az lndir-el párszáz könyvtárat...
(odalinkeltem az mp3 könyvtáram tartalmát...)
de nem tudom hogyan tudnám törölni -
ReJim
őstag
köszi a segítséget
majd utánnak nézelődök...
faster: hát sajna egyenlőre az AoE 3-at még a cedega sem visziesetleg az is elképzelhető, hogy nem is fog menni linux alól... (m$ bene volt a fejlesztésben)
de elég sok mindent lehet futtatni wine/cedega-val...
egyébként a cedegával kezd tele lenni a tököma wine stabilabb volt, cedegával kifagyogál néha a játék... ezért egyre többet kell glquake-eznem
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
nem tudtok véletlen olyanról, hogy milyen PDA-ra lehet felnyüstölni valamilyen linuxot (esetleg bsd-t)?
mert igencsak szemezgetek a pdakkal, de valahogyan a csúgy ablakosoperációsrendszer elriaszt... (vagyis inkább az, hogy egy pda a windowsosnak szabadság, nekem az börtön... nem lehet úgy konfigolni, mint linuxot...)
vagy van olyan gép a forgalomban, amin alapból linux/unix futkorászik?
mod: yl =! ly
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Háztartási gépek
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Villanyszerelés
- Nintendo Switch 2
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Lenovo X1 Yoga G6 i7-1185G7 32/512GB SSD FHD IPS Touch Win11 (lízingelt)
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest