- A HMD visszalép az USA piacáról
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Huawei P30 - kell ennél több?
- Légies iPhone halvány színei
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Aktív témák
-
Ha sok pénzem lenne, akkor megvenném a PH-t, és az ilyeneket mind kibannolnám, de jelen helyzetben ez nem praktikus, mert Parciék belőlük is élnek.
-
Egyébként kicsit csalódtam ma... egyszerre kellett két powerpointot szerkesztenem, plusz két nagy doc file volt nyitva. Állandóan (=állandóan) dobált kifelé, omlott össze az openoffice. Ja, és közben zenét hallgattam smb megosztáson keresztül, amikor is azt vettem észre, hogy a noatun 193 mb memóriát foglal.
Meg a váltás két OO ablak között 3-4 sec, 1 G memóriával, 1.7-es P-M procival. -
-
Gond röviden:
Chello, wireless router. Windows alatt semmi gond, nálam linuxon, wireless hálókarival az oldalbetöltések 50%-ában nem jön be a lap, rohadt sokat kell várni - ha beindul, akkor már jön rendesen (általában).
Ubuntu 5.04..., MTU jelenleg 1000, de 1500 is volt, úgy sem..
Ötlet?
(esténként minden megy ezerrel, most is..) -
Sokat kérdezek...na mindegy.
PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
792 root 25 0 0 0 0 S 99.6 0.0 1520:48 kirqd
5627 smb 16 0 10016 3368 2712 S 29.2 1.3 9:19.96 smbd
Másolok épp a szerverre. Két prociból (2 db 400 MHz-s P2) az egyiket teljesen lefoglalja a kirqd. Normális ez? Miért a procit foglalja, ha a vinyóra írok :? -
-
Beszarok.
emvy@xxxxx:~$ mount -t smbfs //PROLIANT/40G /media/40G
mount: only root can do that
emvy@emvyt41:~$ smbclient -L PROLIANT -U smb
Password:
Domain=[PROLIANT] OS=[Unix] Server=[Samba 3.0.14a-Ubuntu]
Sharename Type Comment
--------- ---- -------
60G Disk
40G Disk
IPC$ IPC IPC Service (Samba 3.0.14a-Ubuntu)
ADMIN$ IPC IPC Service (Samba 3.0.14a-Ubuntu)
smb Disk Home directory of smb
Domain=[PROLIANT] OS=[Unix] Server=[Samba 3.0.14a-Ubuntu]
Server Comment
--------- -------
Workgroup Master
--------- -------
HOD NOTEBOOKTIBI
MUNKACSOPORT DAVID
WORKGROUP PROLIANT -
Windows alatt gond nélkül elérhető a szerver.
-
-
Ja, és nautilusban smb://proliant/media -> na ide tudok írni. Csak a felmountolt könyvtárra nem. Ezt kezd egyszerűsödni...
-
Samba megosztásban segítsetek, fél napot szívtam vele, és nem megy.
Szerver: Ubuntu, konfigfájl nagyon egyszerű:
workgroup = WORKGROUP
netbios name = proliant
encrypt passwords = yes
[homes]
read only = no
browseable = no
[media]
path = /media/hdb1/media
read only = No
force user = smb
force group = smb
guest ok = Yes
public = Yes
/media/hdb1/media könyvtár tulajdonosa ''smb'' felhasználó.
Rootként felmountolom magamhoz a megosztást:
mount -t smbfs -o username=smb //PROLIANT/media /media/media
Ott is van. Helyzet: rootként tudom írni, de fájlmásoláskor rendszeresen a ''cannot set permissions''-ra hivatkozik. A saját useremmel nem tudom írni. Ugyanez a helyzet, ha beírom az fstab-ba.
Hol rontottam el, hogy tudom engedélyezni azt, hogy bárki, aki smb-ként felmountolja magához a könyvtárat, írja-olvassa? (ha a writable = yes) benne van az smb.conf-ban, akkor is ugyanez.) -
Szeretném, ha a fetchmail szedné a leveleimet, és szépen ''szabványosan'' tárolná, stb. Milyen grafikus front-end van hozzá? Mármint nem a konfiguráláshoz, hanem .. szóval egy rendes email klienst hogy kell vele használni?
(szerk.:kezdek rájönni, hogy butaságot kérdeztem)
-
Hm, a windows sajnos nem látja. Még nézegetem. Sejtem, mi a gond, azt hiszem az, hogy az mkfs alapból linux filerendszert használ.
-
Nagyon fura gondom van. A Linux egyre kevesebb helyet lát a pendriveomból, ami eredetileg 512 M-s, de a linux jelenleg (a tök üres pendriveon) 77 M szabad helyet lát.
? -
Há, de itt egy kérdés mindjárt.
MPlayer gond.
Amit leszedtem a synapticcal, az nem játszik wmv-t. Manual írja, másold be az essential codec packot a /usr/local/lib/codecs-be, majd fordíts. Így is teszek.
Make install is megvan.
Az mplayer parancs persze a régit hívja elő.
Mit kell tenni, hogy a régit helyett defaultban az újat hívja meg? Ugyanez érvényes pl. a Firefoxra is, ahol a legújabb, 1.0.6-os verzióval gondjaim támadtak, felraktam installerrel az 1.0.5.-öst, de pl. gaim-ből nem nyílik meg a firefox, stb. -
Nincs semmi kérdésem, csak helyzetjelentek, azaz leírom eddigi linuxos tevékenységeimet röviden.
Hirtelen eldöntöttem, hogy márpedig linux, és nem windows mellé, hanem kizárólagosan, különben az első problémánál visszaváltok linuxra. Szóval gyorsan írtam egy Fedora Core 4 DVD-t, tekintve hogy a RedHatról régebben jókat hallottam, a BME-n több helyen is Fedora Core 3 volt, a Core 4 pedig pár napos volt akkor, amikor letöltöttem, gondoltam, jó lesz.
Néhány napig volt meg. Gondok: a firewire-ös merevlemez-rackemet felmountolta ugyan, de csak rootként tudtam olvasni. A hanggal napokat szívtam, mire rájöttem, hogy a laptopon van némítva a hang. Egyébként nekem kicsit össze-visszának tűnt.
Jött a Suse 9.3 El voltam ájulva. Minden program fent volt, aminek fent kellett lennie, beállításokban kiismertem magam...Ami gond volt vele: a 3D támogatás nem működött a francnak sem (mint később kiderült, ez nem _feltétlen_ a Suse hibája volt), illetve lassú volt. A tűzfal ki-be kapcsolásáig két varázslón kellett átküzdeni magam, szóval néhány hét után az volt a gond, ami az elején jól esett, azaz hogy mindenhol segít. Valójában azért sokat köszönhetek neki, mert megbarátkoztam a linuxszal. De mennie kellett, túl nehézkes és csicsás volt.
A Debiantól mindig is irtóztam, az rpm csomagok (és a Suse csomagkezelése) egészen egyszerűnek tűnt, ti meg itt a linuxos topicban mindenféle apt-getekkel riasztottatok el... de nem hagyott nyugodni, hogy a Distrowatchon stabilan első az Ubuntu. Bár kicsit zavart, hogy ''friss'', nem nagymúltú linux.
Hát, az Ubuntu valami fantörpikus. A csomagkezelése a lehető legfelhasználóbarátabb, mindent oda tesz, ahova logikusnak tartom, bár a legtöbbször nem is kell ezzel foglalkozni - szerintem sokkal kultúráltabb, mint az rpm rendszer. Villámgyors - juteszembe, a Kubuntu-t is felraktam, nem tetszett, a Gnome-al jól megvagyok. Működik a 3D - bár elsőre nem működött, majd sok szenvedés után (mindent megcsináltam, amit a how-to-kban olvasni lehet) felraktam az Xfree86-ot az X.org helyett - és igen! Ezután vmi miatt rendszer reinstall következett, ami pont ugyanúgy zajlott, mint az első install - és itt már X.org alatt is oké volt, a .conf fájlok nem különböznek, nem értem...
Ja, a gondja a hibernálással van, egyelőre nem jön vissza, bár még egyáltalán nem foglalkoztam azzal, hogy ezt megoldjam - a Suse elsőre, csont nélkül tudta, bár nyilván ezt is meg fogom oldani.
Szóval minden kezdőnek ajánlom, főleg a csomagkezelése és a rengeteg, search-and-click stílusban installálható szoftvere miatt. -
Igen, úgy tűnik, ez kellett nekem. A synaptic tökéletesnek tűnik, döbbenetesen sok a program, villámgyors, komolyan, 2x gyorsabb a Suse-nál...
-
Jeszjeszjesz, végre megvan, magamtól
/etc/network/interfaces-t kellett átírni,aztán a szokásos ifup, stb. -
Itt teszem fel a kérdést, gondolom általánosan érvényes a Linuxokra.
Szóval úgy installtam, hogy a wireless ethernet kártyát raktam alapértelmezésnek. Most viszont az eszközkezelő látja a hálókártyát, az ifup viszont nem ismeri fel, mint interfész.
Megoldás? -
Most bootoltam be az Ubuntuval. Bakker, kétszer gyorsabbnak tűnik, mint a Suse. Most utánaolvasok, hogy kell root jelszót állítani.
-
-
Ja, és lehetséges az, hogy ha pl. most fel van installva a 9.3-as Suse, akkor kicserélem egy másik disztróra úgy, hogy a home könyvtáram ne semmisüljön meg?
-
Tud valaki rendes email klienst linuxra?
Lényeges featureök:
- Virtuális / filterelt mappák
- sebesség
- egyszerű, tiszta UI
Ezeket eddig csak a The Bat! adta meg, ami ugye Windows alatt fut. -
Most épp a Karambával van a gond, de a problémám általános.
Letöltöttem a .tar.gz fájlt. Kicsomagol, configure, make, make install, make clean.
Eddig rendben. És most? Mit kéne futtatni, stb.?
Mod.: ok, sikerült konzolból elindítani /usr/local/kde/bin/karamba
eddig oké, fut valami, de irtó lassú, másrészt meg ez a konzolos indítás nem túl felhasználóbarát(suse 9.3)
-
XFCE-t hogy installom? Binary letölt, grafikus install elindít, lefordul minden, jó hosszan, elkészült...és? Kijelentkezés után nem látom, mint választható felület.
-
Megvan.
Bővebben: link -
WN31RD: ha pl. nyitok egy új munkafolyamatot (pl. 8-as konzolra egy X), akkor azon sehogysincs egér. Visszaváltok, és már van.
Tipp? -
WN31RD, a gépedhez a tpctl-et raktad fel?
-
-
Kérdés: miért lehet az, hogy (Suse 9.3) bejelentkezéskor az egér halott. Ha bemegyek a YaST-ba az egér menüpontra, akkor - anélkül hogy bármit is csinálnék - elkezd működni. Restart után megint ugyanez.
-
Wifi gond:
szépen látja a Fedora a WLAN kártyát, de aktiválni nem engedi, mondván:
/sbin/ifup: a(z) eth0:1 konfigurációja nem található.
Használat: ifup <eszköznév>
Ötlet? -
-
Igazából a hang és a vinyó mellett egyetlen nagyon fontos dolog lenne, ami jelenleg nem működik: a Wifi. A WLAN eszközt felismeri szépen, csak nem tudja aktiválni, mondván:
''/sbin/ifup: a(z) eth0:1 konfigurációja nem található.
Használat: ifup <eszköznév>''
Egyébként a Fedora 4 indulásnak jó disztrib, vagy válasszak mást? Még az elején vagyok, úgyhogy nem késő átállni. -
-
Két Fedora Core 4 kérdés:
1, van egy külső firewire rackem. Hogy tudom felmountolni a merevlemezt, hogy lássa az oprendszer?
2, A hangkártyát egyelőre felismerte, de nem működik. Hol lehet átállítani, stb.?
Mint látható, teljesen linux-amatőr vagyok.
Aktív témák
Hirdetés
- A HMD visszalép az USA piacáról
- EAFC 25
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elektromos cigaretta 🔞
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- Bomba ár! HP Elitebook 8570W - i7-QM I 16GB I 750GB I 15,6" HD+/FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest