- Mobil flották
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Yettel topik
- A HMD visszalép az USA piacáról
- HMD Skyline - jó szerelés
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #4970 üzenetére
igen, ezt a kettőt ismerem. csak épp az a probléma, hogy ha egy fel nem telepített progit keresek... az apt-cache search nem keres a filenevekben. pedig van egy file (a nevét most nem tudom, valahol a var-ban van), amiben az elérhető csomagok filelistái is vannak. vagy csak a telepítetteké?
hát, akkor nem marad más, mint a google. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #4959 üzenetére
javítsanak ki a hozzáértők, de én úgy tudom, hogy a procira optimálás az kb. a végrehajtandó parancsok feldolgozási sorrendjét (nem a végrehajtásit, csak a feldolgozásit) és egyéb paramétereit érintik, magukat a végrehajtandó parancsokat nem. ez alapján pedig illene azonos architektúrájú (i386), de eltérő felépítésű (p4 vs axp/a64) procikon is futnia a kódnak, mégha lassabban is.
-
ngabor2
nagyúr
ez is járható út, ha 100megás nagyságrendben akar másolgatni. de ha valami extra verziót is ad neki, akkor a fordító gépen is el lehet követni egy make modules_install-t, és akkor már lényegesen kevesebbet kell másolgatni (/lib/modules-ből a lefordított modulokat, az arch/i386/boot/vmlinuz-t és a System.map-ot elég).
2 deb rendszerű gép között talán a make-kpkg is jó megoldás lehet, sose vetemedtem addig, hogy ki is próbáljam, ez nekem már túl debian-specifikus. -
ngabor2
nagyúr
lehet, hogy mplayer.conf-od nincs, viszont kell, hogy legyen ~/.mplayer kt-d. ebben van pl. egy config nevű file. nekem az egyetlen élő sor ebben:
vo=xv
viszont ez nem elég globális dolog, ugyan ebben a kt-ban levő gui.conf-ba is be kell írni:
vo_driver = ''xv''
én is ezzel szívtam a múlt héten, de mire addig jutottam, hogy most már kérem a fórumos segjtséget, sikerült megoldanom.
a másik kérdésre viszontkérdés: a cvs vlaha letölthető volt tar.gz-ben? a cvs-nek épp az a lényege, hogy pillanatnyi helyzetet tükröz. nem érdemes minden nap újra becsomagolni a változásokat, a cvs progi majd elintézi, hogy mit kell leszedni. a többiben nem tudok segíteni, egyszer használtam cvs-t, teljesen leírás alapján, mplayernél meg eddig nem volt rá igényem. -
ngabor2
nagyúr
válasz
szilchi #4851 üzenetére
1.: modprobe forcedeth nekem is ilyen kártyán megy a net. az lspci kimenetét pedig úgy kapod, hogy beírod: lspci
(bocs)
bár nem tudom, hogy alapból miért nem húzza be, nekem megismerte.
2.: igen, olyan összehasonlításra gondoltam. no majd este segítek msn-en.
3.: a terminál alatt valóban konsole-t, vagy gnome-terminal-t értettem.
ha nem expert módban telepítetted a rendszert, akkor valszeg nincs root jelszód. azt kell beállítani, úgy sokkal egyszerűbb, mint állandóan sudo-zni, és jelszavakat írkálni.
tapasztalatom szerint ezek a gyári driverek semmivel se tudnak többet, mint a kernelé, felesleges vele bajlódni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
szilchi #4849 üzenetére
- milyen típusú hálókártya van a gépben? egy lspci kumenetet benyomhatnál.
- az ntfs-t csak olvasni lehet, ha be van töltve az ntfs modul (lsmod | grep ntfs). ha ez benn van, akkor már csak mountolni kell. hasonlítsd össze a 2 rendszer alatt az fstabot.
- grafikus felületen én is szívtam ilyennel. workaroundot találtam: egy terminált nyitok, userként beírom, hogy xhost +, majd belépek root-ként (su), és onnan indítom az adott programot (mondjuk én kde-t használok, ezért általában kcontrol-t szoktam, gnome alatt asszem gnome-control-center a neve). -
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #4822 üzenetére
oké, most már majdnem jó. a realplayer8 kellett neki, nálam meg a 10-es volt fenn. viszont ha a 8-ast megmutattam neki, akkor már látszólag jó volt. azért csak látszólag, mert beletekerni nem lehetett, befagyasztotta az xmms-t, csak kill -9-cel lehetett kilőni, 15-tel nem. asszem maradok a realplayernél, mielőtt teljesen szétdúrom a rendszert...
-
ngabor2
nagyúr
hogyan lehet az xmms-t rávenni, hogy rm file-okat (real audio) is lejátszon? valahogy rá lehet, mert deb alatt valamikor régen megcsináltam, és működött. a libreal.so meg is van, csak nem elég, ha a ~/.xmms/plugin kt-ba bemásolom, attól még nem fogadja el a file-okat. a google eddig nem segített.
-
ngabor2
nagyúr
melyik szerver érdekel? én asszem a wu-ftpd-t használom.
ha rá-google-zol az ftp server linux szavakra, akkor valszeg sok találatot fogsz kapni.
ha konkrét progikra vagy kiváncsi és deb alapú a rendszered, akkor
apt-cache search ftp | grep server
és válogatsz. ha akármelyik neked tetszőt felteszed, akkor a /usr/share/doc kt-ban találsz leírást róla.
mod: angol nélkül nehéz lesz...
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
frissen (dist-)upgradelt debian sid. hogyan lehet kikapcsolni a képernyő energiatakarékos üzemmódba menését? a kde beállítóközpontjában ki van, a setterm -blank 0 már régóta a /etc/profile lakója (min. 2 éve), de most mégis lekapcsol a monitor. semmi képernyővédő nincs fenn. ötletek?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
zLegolas #4751 üzenetére
ha kiveszi a pcie kártyáját, akkor hogy lesz videójele? amúgy meg legjobb tudomásom szerint a pcie-t agp-ként kezeli. ha rosszul tudom, akkor szóljatok.
és amúgy az ember nem azért vesz több10k ft-ért egy cuccot, hogy utána ne használják.
az usb-s egérrel meg nincs probléma linux alatt, legalábbis nekem és még sokaknak nem volt, /dev/input/mice-n keresztül jól szokott működni.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
szilchi #4700 üzenetére
kezdőknek inkább az ubuntut javasolnám. most már kipróbálás után is. különösen azért, mert az ubuntu (hazai és nemzetközi) támogatása sokkal jobb, mint az uhué. ha pedig angolul is tudsz valamennyire, akkor a legtöbb problémádra egy kis kereséssel már találsz is megoldást (vagy ha te nem, akkor Sianis
). de egy közös minden disztribben van, különösen kezdők esetén: erősen ajánlott hozzá a net, mert frissíteni és utánanézni ott tudsz a legegyszerűbben. ha ez adott, akkor szedd le az ubuntu cd-image-t, és azt tedd fel.
mondjuk először a wint még ne töröld, ha van helyed, mert nem jó magunk után felégetni a hidakat. amíg bele nem rázódsz a linuxba, bármikor lehet sürgős dolgod, amit talán win alatt gyorsabban megoldassz. ha 2-3 hónapig nem bootolsz win-t, akkor már nyugodt szívvel letörölheted. -
ngabor2
nagyúr
glxgears asszem a progi neve, ami nézi. és/vagy fgl_glxgears, de otthon pontosítom.
az x logját is nézd át, nekem jelenleg egy régi verzió miatt nem talál valami kerneldrivert, de jelenleg nem zavar, nem 3d-zek. anno a 9200-vel ment, most a 9550-nel nem megy. ubuntu alatt ment, csak ott meg a tvtime nem ment miatta, hiányolta a yuy kimenetet.
az mplayernél pedig xv outputot kell megadni pl. az /etc/mplayer/mplayer.conf-ban, vagy a ~/.mplayer.conf-ban (megintcsak fejből írtam a konfigfile helyét).
formátum:
vo=xv
ez a sor szerepeljen benne. én is épp tegnap futottam bele a problémába, de megoldottam. -
ngabor2
nagyúr
egyszer neke mis ilyen kártyám volt, jó volt. az elején elég sokat játszadoztam a modulokkal,
options bttv card=78 tuner=5 radio=1 pll=1 bttv_gpio=1
options tuner debug=1 type=5
ezt tedd be a modules.conf-ba (vagy ubuntu esetén az /etc/modutils könyvtárban egy tetszőleges file-ba, majd update-modules)
a pll=1 a lényeg. én is ezzel szívtam elég sokáig. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ragazzo #4683 üzenetére
az uhunak nem igazán találtam ''szériahibáját'', csak elég érdekes, véletlenszerű hibákat. volt, ahol a mozilla nem ment rendesen, volt, ahol a hálózat nem ment a jó, máshol működő beállításokkal. sok volt vele a szívás.
az ubuntu telepítése egyszerű, még akkor is, ha expert módot választol. ekkor több beavatkozási lehetőség van, főként a partícionálásoknál. asszem alapból egész vinyót akar lefoglalni, expert módban te állíthatod a partíciókat és csatolási pontjaikat.
szerintem a gnome legalább annyira felhasználóbarát, mint a kde, az ubuntu jelenleg még inkább arra alapoz, a kde része nem annyira ''ubuntura kész''. kipróbáltam mindkettőt, felesleges csak ezért kubuntuzni. -
ngabor2
nagyúr
lassan elmosódik a ''kezdő'' és a ''profi'' disztrib közötti különbség. például nemrég telepítettem egy gépre debiant, és majdcsakhogynem kattingatós, pontosabban enter-enter-es telepítés volt.
valóban kipróbáltam az ubuntut, jó egynek, de mivel sikerült ismét, inmár másodjára életet lehelnem a félholt sid-be (ami már inkább 3.5 éves, eredetileg friss woody volt, tehát 2002 júniusi), ezért asszem egy darabig maradok annál.
és most kifecsegek egy kis msn-titkot az ubunturól. ugyebár köztudottan debian alapú, és azzal teljesen kompatibilis a cucc. ez számomra, debian-userként azt jelentette, hogy mindent parancssorból próbáljak megoldani, mert bár nehéz eleinte, viszont cserébe roppant hatékony. miután némi msn-ezés után se tudtuk kikapcsolni parancssorból a felugró cd-író ablakot, ekkor mondta Sianis a választ: menüből, gui-n keresztül lehet kikapcsolni...
az uhuból elég régi a legfrissebb kiadás. a suse-t olyanoknak ajánlanám, akik nem is akarnak disztrót váltani, mert eléggé ''egyéni'', és ez sokszor nem előny. debiant az elszántaknak, ubuntut bárkinek ajánlok. a gentoot csak olyanoknak, akik parancssoron élneka slackware-ról nem tudok nyilatkozni. a fedora, mandriva egy másik világ, nem rossz, de nem egészen ebbe a sorba tartoznak, márcsak a csomagkezelő miatt se. ugyebár ezek 1 tőről, a redhattól származnak. annak idején a mandrake olyan redhat volt, amibe a kde-t integrálták a gnome mellett/helyett. aztán egy kicsit távolodott is, és saját útját járta. később a redhat elüzletiesedett, de maradt egy támogatott, szabad disztrib belőle, a fedora. ennek a kiadásai a core 3, most pedig épp a 4.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
snowflake #4674 üzenetére
köszi, kiszedtem a linkeket az /etc/rc[01236] kt-kból, és le is állítottam a jelenleg futó rendszerben.
az elsőről valamikor/valahol olvastam, hogy tűzfal írkálja, de már nem fogom megtalálni, hogy hol lehet leállítani. asszem rákeresek a google-ban (mlf listák között...) -
ngabor2
nagyúr
Jan 21 17:26:37 localhost kernel: [4299291.208000] Inbound IN=ppp0 OUT= MAC= SRC=10.50.0.87 DST=239.255.255.250 LEN=129 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 DF PROTO=UDP SPT=8008 DPT=1900 LEN=109
Jan 21 17:26:37 localhost kernel: [4299291.208000] Inbound IN=ppp0 OUT= MAC= SRC=10.50.0.87 DST=239.255.255.250 LEN=129 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 DF PROTO=UDP SPT=8008 DPT=1900 LEN=109
Jan 21 17:26:37 localhost kernel: [4299291.209000] Inbound IN=ppp0 OUT= MAC= SRC=10.50.0.87 DST=239.255.255.250 LEN=129 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 DF PROTO=UDP SPT=8008 DPT=1900 LEN=109
Jan 21 17:26:37 localhost kernel: [4299292.016000] atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code 0xaa on isa0060/serio0).
Jan 21 17:26:37 localhost kernel: [4299292.016000] atkbd.c: Use 'setkeycodes e02a <keycode>' to make it known.
Jan 21 17:26:38 localhost kernel: [4299292.200000] atkbd.c: Unknown key released (translated set 2, code 0xaa on isa0060/serio0).
Jan 21 17:26:38 localhost kernel: [4299292.200000] atkbd.c: Use 'setkeycodes e02a <keycode>' to make it known.
ezzel a 2 típusú üzenettel van tele a /var/log/mesages. hogyan lehetne megszűntetni, hogy oda menjen? az első valószínűleg valami tűzfaltól jöhet, a másik... passz. de mindkettő láthatólag kerneltől jön, tehát nem valami progitól. rendszer: ubuntu -
ngabor2
nagyúr
válasz
_Petya_ #4667 üzenetére
a cron futtatásának nem feltétele a bejelentkezés. azt is meg kell adni a crontab-ban, hogy kinek a neve alatt fut, ezért annak a jogaival fut. tud a lemezre írni, sőt akár netezni is. azt vedd figyelembe, hogy alapból a cron-nak nincs path-ja, tehát mindent abszolút eléréssel kell megadni.
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
zLegolas #4662 üzenetére
hogy egy kicsit megzavarjuk kezdő lépéseit megtavő barátunkat, ezért mondjuk el, hogy valószínűleg hda1 és hda2 után nála hda5,6,7 fog jönni. ugyanis a 4 elsődleges partíció számai ''le vannak foglalva'', a logikai partíciók 5-től kezdődnek. valahogy így fogja kiírni a rendszer bootkor:
hda p1 p2 <p5 p6 p7> -
ngabor2
nagyúr
válasz
#57764352 #4627 üzenetére
a linux alapból a bios megkerülésével kezeli a vinyót, csak boot során használja, hisz valahogy meg kell találnia. ezért ajánlott ilyen gépeknél az első 8gb-ot külön partícionálni, hogy ezen legyen a boot (vagy legalább az elejét leválasztani boot partíciónak).
a damnsmall-t nem ismerem, de egy ubuntu lite-ot talán érdemes lenne kipróbálni. [link] elvileg épp kis gépekhez lett kialakítva. az, hogy béta, első körben ne zavarjon. -
ngabor2
nagyúr
válasz
zLegolas #4617 üzenetére
akkor én is árnyalok egy kicsit a válaszomon. a vírusirtóban teljes az összhang, csak linux rendeszer esetén nincs rá szükség. tűzfal pedig van a kernelben is, tehát azt elég használni, ha kell. külső tűzfalprogi emellé csak különleges esetekben kell. ilyen most hirtelen nem jut eszembe, bár lehetnek.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
papagaj #4615 üzenetére
igen, lehet. én is így használom, mert 64-bites rendszerhez még mindig problémás 1-2 cuccot beszerezni (bár egyre kevésbé). a 64-bit csak egy kiegészítés, amúgy teljes egészében 32-bites cucc is futhat a procin. nem lesz lassabb, sőt tapasztalatom szerint sokkal gyorsabb, mint a hasonló sebességű athlon xp.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #4602 üzenetére
no, átnéztem. nem veszélyes, feltéve, ha fenn van a kernel forráskódja.
ezesetben először a régi ipw2200 és ieee80211 drivereket kell eltávolítani, először egybakup kt-ba másold, pl. a home könyvtáradba.
csinálsz egy gyűjtőkönyvtárat, ahova a 3 letöltött csomagot kibontod
tar xzf filenév.tgz
(valami miatt a tar xzf *.tgz nálam nem ment, így egyenként kellett kicsomagolni. 3 parancs 1 helyett... na bumm)
ha ez megvan, akkor
cd ieee80211-1.1.9
make
make install
cd ../ipw2200-1.0.10
make
make install
persze csak akkor, ha nem ír ki hibákat. a sorrend fontos, mert az ipw2200-nak kellenek az ieee80211-ből cuccok (szépen mondva dependel rá)
ha ez megvan, akkor a firmware-eket bemásolod a /usr/lib/hotplug/firmware/ kt-ba.
betöltés:
modprobe ipw2200
elvileg ennyi, a többit már te tudod, mert nekem mincs ilyen cuccosom... -
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #4606 üzenetére
legjobb tudomásom szerint ezt így nem lehet beállítani. remélem tévedek, és más tud megoldást rá, de levlistákon is többször előjött ez a kérdés.
emitter: ha estig senki se válaszol, megpróbálok valami okosat mondani. csak ahoz nekem is le kell szedni a csomagokat, hogy a readme-t lássam. de az eddigi leírás is világos, legalábbis nekem. oké, én már fordítottam pár csomagot, tehát ennyi az előnyöm.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
hát igen... linux alatt a helyes sorrend az olvasni a howto-kat, ha nincs eredmény, google. olvasni a google által adott válaszokat, ha nincs eredmény, akkor ismét google, máshogy megfogalmazva a problémát. ha ez se megy, akkor fórum/levlista. sajnos sokan türelmetlenek, és az első lépés a fórum... sokszor nekem is, tehát ez a kritika nem csak a kezdő linuxozókra vonatkozik.
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Vilmoskorte #4569 üzenetére
és hol van a swap? az fstab ide vonatkozó sorát beszúrnád? lehet, hogy ott a gubanc.
esetleg egy mount kimenetet?
a swap partíció típusa megfelelő (linux swap)? -
ngabor2
nagyúr
hogyan tudnék linux alatt kultúrált tracklistát csinálni? win alatt a winamp tud html-listát csinálni, az xmms nem igazán. mást se találtam, amivel meg tudnám csinálni. ötletek?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
mandrake83 #4559 üzenetére
és az x-et is a saját csomagjai közül telepítetted, vagy csak leszedted a legfrissebbet egy deb tükörről, aztán hajrá?
nekem nagyon úgy tűnik, mintha disztib-verziók harca lenne. csinálj egy apt-get update-et, aztán egy apt-get -f install-t, hátha helyre jön. -
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #4555 üzenetére
a sorrend azt jelenti, hogy hanyadjára induljon az adott progi
és ha itt is fut, és leállításkor is mented, akkor igen, 2 példányban fog futni, mint nálam egy darabig a gkrellm. de nem vettem észre, mert pont egymás felett voltak.
ezek a bill-kombinációk együtt nincsenek szerintem leírva. de egy néhány:
x alól konzolra kilépni ctrl-alt-f[1-6]-tal lehet. mivel az x a 7. konzolon fut általában, ezért karakteres képernyőről alt-f7-tel lehet visszatérni. karakteres képernyők közötti váltás: alt-f[1-6].
x alatt találtam egy ilyet a kde manualjában:
Shortcut Table
Alt-Tab or Alt-Shift-Tab
Cycle through the windows
Ctrl-Tab or Ctrl-Shift-Tab
Cycle through your desktops
Alt-F2
Mini Command line
Alt-F3
Window Menu
Alt-F4
Close the current window
Ctrl-F{1..8}
Switch to a specific desktop
Ctrl-Alt-Esc
Window destroyer (every window you click on will be destroyed). Press this key combination again to cancel the killer cursor.
Ctrl-Alt-Backspace
This exits KDE (without saving!) Use this as a last resort
Ctrl-Alt-Numpad +
Cycles to the next screen resolution. You need to configure this in your X-Server configuration for it to work.
Ctrl-Alt-Numpad -
Cycles to the previous screen resolution. You need to configure this in your X-Server configuration for it to work. -
ngabor2
nagyúr
válasz
n0_gAboR #4537 üzenetére
ezek alapján a debiant ajánlom. ehez van a legtöbb csomag. a stable-ban se túl régiek, csak kipróbáltak. de ha ez zavar, akkor ott a Sid, abban a legfrissebbek vannak, igaz, név szerint ez az unstable. ehez képest nálam elég stabil.
mivel a jelenlegi stable is 2 dvd, ezért csomaghiányod nem lesz. és még azokon kívül is szedhetsz össze csomagokat. -
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #4534 üzenetére
hát, az x.org elvileg fejlettebb, mint ay xfree86. én ettél függetlenül az xfree86 mellett maradok. de a kettő együtt nem megy legjobb tudomásom szerint.
az x.org az csak a grafikus felület.
a gnome a grafikus session-manager (nem tudok rá magyar szót),
a sawfish, vagy enlightenment (nem tudom, most melyik a defalult wm) pedig az ablakkezelő.
itt ezek külön vannak szedve, majdnem függetlenek egymástól, persze egymásra épülnek.
ráadásul a parancssorból egy install is kimaradt
a linken levő cucc a leírás szerint forrás, tehát fordítani kell. szerintem érdemes kipróbálni. -
ngabor2
nagyúr
nézz szét a logban, miután bedugod a pendrájvot. ott ki kellene írnia, hogy mit talált.
ha nem találja /dev/sda-ként, akkor érdemes a /dev/scsi/.... kt-kat végigmászkálni, nálam is hülyéskedik, ha nem mászok bele azokba a kt-kba, akkor nincs /dev/hdc1. mihelyt benéztem, van...
ezeknél a kis cuccosoknál nem szokott lenni part. tábla alapból, úgy kell rátenni (fdisk, de előtte látnia kell a rencernek.) -
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #4481 üzenetére
nézzétek csak mit talált nektek a google az openoffice uhu varázsaszavak beírása után? [link]
no ezt telepítsétek, további részletek a köv. oldalon: [link]
(aki megkérdezi, hogy hogyan kell telepíteni, annak azt fogom válaszolni, hogy rtfm. aki még azt is megkérdezi, hogy mi ez, annak meg bővebben: [link])
kis gépre disztibajánlat (próbálás nélkül, kizárólag bizalom alapján): ubuntu lite. Sianis kipróbálta, neki tetszett. megtalálható (valószínűleg) a www.ubuntulinux.org-ról kiindulva, vagy a google segítségével.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
pl:
deb http://ftp.hu.debian.org/linux stable/main
ezt a sort tedd be a /etc/apt/sources.list-be.
(remélem jól írtam... ha nem, majd kijavítanak.)
PGee: memtest éjszakán át, szellőzés átnézése, hőmérsékletek ellenőrzése... a linux sokkal érzékenyebb a hardverhibákra, de inkább összeomlik, minthogy mindent összekavarjon.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
az userspace-t ebből a szempontból passzolom. a powersave valószínűleg az állandó alacsony sebesség. a conservative... szintén passz, de az on-demand az az igény szerinti dolog, ez kell neked. a performance pedig az állandó nagy sebesség.
nem mai darab, de érdekes olvasmány: [link] -
ngabor2
nagyúr
válasz
raszputyin #4451 üzenetére
pedig elégnek kellene lennie, hogy elinduljon, ha az /etc/init.d/rc3.d-be is teszel egy symlinket.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #4425 üzenetére
első körben az iocharset=utf8-cal kellene próbálkozni. ha nem megy, akkor iso-8859-2. a win oldalon milyen charset van beállítva? mert ha ott is utf8, akkor a codepage=utf8 se árt. mountolásnál az opciókhoz kell beírni, tehát a -o után, vesszővel elválasztva.
közben megnéztem a kdevelop cuccait. neked a kdevelop-data-ra lesz szükséged, a /usr/share/icond-ban lesznek az ikonok, többféle méretben és színnel. -
ngabor2
nagyúr
mi volt a titok, ami miatt eddig nem ment, aztán egyszercsak mégis? lehet, hogy hamarosan nekem is kell hasonló dolgot elkövetnem, és eddig erősen 0 a tapasztalatom wifi témában. egy ap-n keresztül netezek, tehát annak ellenére, hogy van vezeték nélküli része a rendszeremnek, nem találkozok vele a gyakorlatban.
-
ngabor2
nagyúr
itt nem az a probléma, hogy inaktivitás miatt szakad meg a net. ha amiatt szakadna, akkor nem igazán lenne problémám, hisz mikormegy, mindig ki van töltve mind az up, mind a downlink. (bittorrent rulez
)
ha floodolnám akár a szolgot, akár bármelyik ip-t, nem biztos, hogy jó néven vennék.
mindenesetre holnap antennacsere (még jó, hogy a ''régi'' antenna is itt van), aztán meglátom. lehet, hogy ismét kábelcserét is kellene kérnem? pár hónapja is az volt a hiba forrása., de akkor súlyosabb volt a helyzet. -
ngabor2
nagyúr
a rálátással nincs gond, légvonalban, minden épület fölött jóval, kb. 250-300m a távolság. se fa, se kimagaslás nincs a közelben.
ezt a zavarást gondolom a torony is észlelné. én tudom ellenőrizni ezt a zavarást valahogyan, extra felszerelés nélkül?
rii: ellenőrzésképpen én is 10-percenként pingetem a freemail számát. amíg van net, addig max (szerződött) sávszéllel nyomul is. mikor nincs, akkor meg ugyebár a ping se él... épp ezzel ellenőtröm, hogy van-e net.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
elég idegesítő problémám van. mikrós netem van, ami pppoe-val működik. mostanában egyre gyakrabban megszakad, és nem talál magára:
Jan 7 20:15:00 lizard pppd[29138]: Timeout waiting for PADO packets
utánanéztem egy kicsit ennek a PADO packet-nek, ez gyakorlatilag egy válasz a toronytól, hogy ''látlak, beszélgessünk''. a szolg elmondása szerint kb. 62dB-lel látszok a központban, az egyik legjobb teljesítménnyel. ennek ellenére a kommunikációs sebességem erősen ingadozott, 11 mbit/s helyett gyakran csak 5, vagy 1 mbit/s volt. valószínűleg ekkor dobta el magát a net.
ha szóltam telefonon a szolgnak, akkor ''végiglogolta'' a hálót, és utána ment nálam is, egyből egymásra találtak.
nálam semmi nem változott, a szervernél szintén semmi rendszert érintő változás nem volt, többen rendesen használták ezidő alatt is a rendszert.
egy antennacserét meg fogok ejteni holnap, és megkérem, hogy logolja egy kicsit a sebességemet, valóban az antenna volt-e a ludas.
de egyéb dolgokat tudtok ajánlani? kérdeztem tőle, hogy cron-ból időnként ezt a ''végignézést'' nem lehetne-e megejteni, ha nem okoz különösebb terhelést. nem igazán válaszolt rá a telefonban, hogy miért, nem tudom.
vagy az én oldalamról lehet-e valami olyan csomagot küldeni a torony felé, hogy arra válaszoljon, felébredjen közte és az én ap-m között a kapcsolat? bár a PADI-PADO csomagpár épp erre lenne való... és ez nem megy. valami ötlet? -
ngabor2
nagyúr
a #4394-ben leírtam, hogyan lehet fél-offline frissíteni csomagból. de ha a csomagban nincs meg a friss változat, akkor mehet forrásból.
nem ismerem a csomagot, de egy jópár egyéb hasonló dolgot fordítottam már, ezért mondhatom, hogy általában nem bonyolult. hogy le kell-e szedni az eredetit... nem feltétlen, de ha fennmarad, és nem írja felül, akkor külön kell rá útvonallal hivatkozni. szerintem érdemesebb leszedni, visszatenni nem nagy kunszt.
a driver valóban betöltődik? az lsmod szerint is? a logban mit ír róla betöltéskor? -
ngabor2
nagyúr
válasz
_Petya_ #4397 üzenetére
hehe, ismerős probléma, nekem sikerült is megoldanom.
először is kellenek a friss csomaglisták kedvenc deb tükrödről. az enyém az ftp.hu.debian.org. a jelenlegi stable listái: [link]
letöltöd (elég a Release és a Packages.gz, amit majd kicsomagolsz) és bemásolod a gépen a var/lib/apt/lists kt-ba.
a filenevek képzése lesz érdekes...
nekem jelenleg az unstable van belőve, és ilyen filenevek vannak:
ftp.hu.debian.org_debian_dists_unstable_main_binary-i386_Packages
ftp.hu.debian.org_debian_dists_unstable_main_binary-i386_Release
az /etc/apt/sources.lis-ben legyen benne a köv. sor (akár egyedül is):
deb http://ftp.hu.debian.org/debian stable main
hasonló nevet adj neki, unstable helyett stable legyen.
ezutánapt-get update
, hibákat fog kiírni (nem leszedhető csomaglisták), ne törődj vele.
most jön az érdekes rész. ha valamit fel akarsz tenni, akkor:apt-get install csomagnév
persze csak ha tudod a csomag nevét. természetesen ez még nem fogja tudni feltenni csomag híján, de legalább látod, hogy mik a függőségei.
hogy mit szedjen le a gép:apt-get install csomag -qq --print-uris | cut -d''''' -f2 >> download.txt
(ha nem látszana a cut -d után 2 db idézőjel ('') között egy aposztóf (') van). ez egy download.txt nevű file-ba pakolja a címeket. több csomaggal is megcsinálhatod, egymás után beírva a csomagneveket, vagy egymás után többször futtatva a progit. ha megvan minden, amit telepíteni akarsz, akkor egyszerűsítés a listában:cat download.txt | sort | uniq > dl.txt
(mielőtt hc linuxosok mondanák, hogy cat nélkül is megvalósítható: igen, de így átláthatóbb)
van egy dl.txt nevű szövegfile-od, szépen rendezve konkrét letöltendő debekkel.
kell még neked egy wines downloadmanager, vagy letöltőprogi, amivel ezt meg tudod etetni. ha pl. flashget van, akkor annak adod oda a listát. ha nincs semmi, van wines wget, abba is be lehet adni:wget -i dl.txt
szépen leszedi a csomagokat, akármire kiírod, hazaviszed, bemásolod őket a /var/cache/apt/archives kt-ba, és mehet azapt-get install csomagnév
parancs. ekkor már meg fog mindent találni a helyén.
bonyolultnak hangzik elsőre, de bele lehet jönni. nálam bevált, még dist-upgrade is volt így... -
ngabor2
nagyúr
miért hamvába holt? mobil bartont talán lehet kapni itt a ph-n, bár rég néztem a topikot. socket a-s lapot is illene még kapni...
nekem nf3-s lapom van, a szenzorokon kívül minden megy rendesen. a szenzorokkal is annyi a baj, hogyha behúzom a modulját (it87), akkor tekeri a procihűtőt... talán 2.6-os kernel alatt ez is meg lett oldva. ja, és mint elég sok chip, ez is pár értéket félremér.
hasonló viás lappal elég rövid kapcsolatom volt, annyi ideig nem tartott, míg lett volna alkalmam belőni a szenzort, de k7 alatt a winbond chippel nem volt gond.
net ok, bár a tűzfalat nem biztos, hogy életre tudnám kelteni benne. hang ok, sata, pata vinyók ok. usb2 ok, firewire-s eszközöm nincs. mi van még?
a szorzót a normál a64 esetén csak lefele tudod állítani, fx esetén lehet felfele is, de ''nem emberi'' áron van. az fsb-t (azaz a ht frekvenciát) 2.6-os kernel alatt legutóbbi ismereteim szerint már lehet menet közben állítani, valamivel rugalmasabban, mint a cnq-val (alapból 3 szint van definiálva). mivel ezeket még személyesen nem tudtam kipróbálni, ezért csak olvasmány-élményeim vannak
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Balint133 #4383 üzenetére
??? az egész vinyót nekiadtad? pedig szerintem rákérdezett, hogy mit akarsz...
nálam (és szerintem elég sokunknál) kultúráltan viselkedett, nekem a win-t és másik linuxot is meghagyta, vagyis meg lehetett neki mondani, hogy nem, nem az egész vinyóra kell települni, hanem egyetlen partícióra, amit mutatni kell neki.
ráadásul ezek szerint win alatt is néhány jótanácsot figyelmen kívül hagytál. meg azt, hogy telepítés (bárminek a telepítése előtt) ajánlott archiválni.
ha még nem telepítetted fel, akkor van esélyed a cuccok visszanyerésére, van valami util, amivel vissza lehet állítani a part. táblát. -
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Balint133 #4377 üzenetére
grafikusan kpackage (vagy ami helyette van), valszeg a K menu/rendszer környékén találsz csomagkezelőt.
egy kérdés: ha már úgyis újat telepítessz, akkor miért ragaszkodsz a suse-hoz? abban tudunk a legkevésbé segíteni. ha az ubuntut választanád, abban többet tudnánk, én is hamarosan azt fogom feltenni. -
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Balint133 #4368 üzenetére
húha, ez súlyos... ennyire leromlott a suse?
a telepítő-cd-n/dvd-n keress gaim-akármi.rpm-et.
ezt próbáld meg telepíteni rpm -i csomagnév.rpm. paranccsal. lehet, hogy valami hiányolni fog. sajnos már valóban nagyon rég foglalkoztam suse-val, úgyhogy csak általánosságban tudok majd (délelőtt) segíteni. addigis jó éjt, és buék. -
-
ngabor2
nagyúr
hogyan lehet linux alatt mp3-listához nfo-file-t generálni? tehát filenév - időtartam párokat csinálni automatikusan? asszem az xmms-sel is csináltam egyszer, csak azt nem találom, hogy hogyan...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Vangelis #4348 üzenetére
suse-s megoldás: yast
linuxos megoldás: az /etc/inittab-ban az initdefault-ot átírod asszem 3-ra. (vagy ha most 3, akkor 2-re)
a lényeg, hogy az adott futási szint könyvtárában benne legyen a /etc/init.d/kdm-re mutató link (remélem ebben még elég egységes a linux, bár a suse-rúl épp azért szoktam le, mert nagyon önállóskodott).
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
ha a gumilapok nem fedik el a melegedő részt, akkor nincs probléma. a gumitartó valszeg jó is, mert a hirtelen mozdulatokat csillapítja.
a smart értékeket ne vedd készpénznek, óvatosan kézzel nézd meg, forró-e a vinyó burkolata.
ha nincs valami rendesen beállítva a linux és/vagy a router, előfordulhat az összeakadás. bár nem illene... -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
fsck-val a filerendszer hibáit tudo megnézni. az is segíthet. amire figyelni kell, hogy ne destruktív módban menjen, és lehetőleg ne legyen mountolva a vinyó. mivel ez épp rendszervinyó, ha jól látom, ezért vagy remountolod ro módba (mount / -o remount,ro), ha hagyja magát, vagy valami live-cd-ről ellenőrzöd. ez utóbbi biztonságosabb.
de a badblocks valóban többet ér. ennél viszont valóban erősen ajánlott, hogy ne használja semmi a vinyót, tehát live-cd-s játék.
ez desktop gép lenne? mert vannak passzív vinyóhűtők, illetve nálam is 2 viszonylag melegedő vinyó előtt egy silentblade forog 5v-ról, és alszok mellette. -
ngabor2
nagyúr
látom 2 maxtorod van... hűtésüket mivel oldottad meg?
merthogy itt a hiba nem feltétlen a kernel körül van, hanem a szaporodó bad sectorok harapdálhatták meg a rendszeredet...
gyors backupot, és mihamarabbi vinyócserét javaslok. esetleg alapos lemezellenőrzést, és igen alapos vinyóhűtést...
különösen a hda a beteg...
Aktív témák
Hirdetés
- Mobil flották
- Kerékpársportok
- Bittorrent topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Futás, futópályák
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest