- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Lendülettel mehet nyaralni a Samsung
- Realme GT 2 - aláírjuk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
Aktív témák
-
Out
addikt
válasz
Benmartin #4501 üzenetére
Hat en nem hasznaltam sose meg suse 5.3-nal ujabbat, szal annal tobbet amit irtam nem is nagyon fogok tudni segiteni :o) Viszont ilyeneket nezzel meg hogy glibc meg compat-gcc libc++ csomagok is megvannak-e.... Jah, igen es amit az elottem hozzaszolo irt, a fejlesztoi csomagokat rakd fel...
-
Out
addikt
Szinte az osszes nagyobb disztribucio a tudomasom szerint tud magyarul. En eddig csak RedHat/Fedora alapu linuxot hasznaltam/hasznalok, de ezt egy kezdonek nem ajanlanam, mert van benne par olyan hulyesege a RedHatnak amitol egy kezdo rogton azt mondhatja ra, hogy szar, mert alapbol nincs benne ez meg az. Amit mindenki ajanlani szokott az az UHU, meg a Suse, meg a Mandriva (volt Mandrake), de mint mondtam nekem egyikkel sincs tapasztalatom, illetve van, de csak rossz :oD
Elso korben azt kellene eldontened hogy Live disztribet szeretnel kiprobalni, vagy rogton olyat ami a vincsidre telepedik. Ha ez megvan ezutan kellene szetnezned a neten, az altalam leirt disztribek oldalait bongeszve 64 bites linux utan. Az UHU nem tudom hogy all 64 bites teruleten, mert en eddig meg egy olyan iso file-t se lattam aminek a neveben bennelett volna a 64 bit, lehet ok nem veszik kulon a 32 bittol, nemtudom.
Mandriva: [link]
Suse: [link]
kicsit hosszabban mint elobb, ennyi :o) -
Out
addikt
Black Pantherhez nem ertek, csak annyit tudok rola hogy magyar fejlesztes, de hogy mire jo a megvasarolom gomb, azt nem :o) Termeszetesen vannak 64 bites linuxok is, de hogy honnan toltsd le, arra csak akkor tudunk valaszolni ha tudtal valasztani egyet :o) [link] -en van egy disztribucio gyujtemeny erdemes atnezni. Az hogy a windozt vagy a linuxot rakod fel eloszor az mostanaban mar teljesen mindegy, mert ha a windoz le is gyalulja a linuxos bootmanagered, 1 perc alatt visszalehet rakni, ha van boot disked :o)
Roviden ennyi... -
Out
addikt
-
Out
addikt
ha a moncsid tudja azt a felbontast es a szinmelyseget es Hz tartomanyt amit beirsz az Xorg.conf-ba akkor tuti nem. Arra figyelj oda, hogyha Nvidia kartyad van akkor vagy 16 vagy 32 bit legyen a szinmelyseg, ha ATI akkor meg 24, asszem :o)
mod: mindez persze csak akkor igaz ha fenntvan az Nvidia vagy az ATI drivere
[Szerkesztve] -
Out
addikt
válasz
Forest_roby #4148 üzenetére
Mi az hogy ha nincs hat nincs? Most mondtuk el neked legalabb 3-an, hogy van a telepitocd-n/dvd-n ilyen, csak a telepiteskor meg kell mondani a rendszernek hogy rakja fel, mert neked ez kell es nem kesobb akarsz szenvedni vele
-
Out
addikt
válasz
Forest_roby #4143 üzenetére
Nem biztos hogy igazam van, mivel meg Ubuntut tavolrol se lattam, de feltetelezem hogy azert csak nem irtak meg ugy a telepitot hogy next - next - next - finish :o) A devel csomaggal egy kicsit hulyeseget mondtam, ugyhogy bocs erte, igazabol a forditoprogikra gondoltam, de ha nem volt a telepites folyaman olyan hogy valassz csomagot mit akarsz felrakni akkor tokmindegy :o)
mod: En Fedorat hasznalok, de nem ajanlanam egy teljesen kezdonek, mert lehet elvenne a kedvet a linuxtol par dolog ami alapbol nincs benne es googlezni kellene :o)
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Out
addikt
válasz
Forest_roby #4139 üzenetére
Az hogy milyen csomag kerul fel alapban a rendszeredre az toled is fugg, nevezetesen attol hogy a telepiteskor mit valasztasz ki, ha nem valasztod ki a devel csomagokat akkor nyilvan nem lesz gcc-d, mert egy mezei juzernek nem kellenek ezek :o)
-
Out
addikt
Section ''Screen''
DefaultDepth 24
Subsection ''Display''
Depth 24
Modes ''1024x768'' ''800x600'' ''640x480''
ViewPort 0 0
EndSubsection
Ez egy pelda, hogy szerkeszd at az Xorg.confodat, hogy 24 bitben 1024x768-ban induljon el a rendszer alapbol. Ha a monitorod nem birja az 1024x768-at olyan hz-en amit megadtal neki a monitor sectionben, akkor probalkozni fog a 800x600-al, ha az se birja akkor a 640x480-al. -
Out
addikt
válasz
ngabor2 #4119 üzenetére
Most jutott eszembe egy megoldas :o) Sajnos nem vagyok otthon igy nem tudom konkretan megmondani mit hogyan hova, de kiindulasnak talan jo lesz.. Tehat a /etc/apt/apt.conf vagy preferences fileban kell lennie olyan sornak ahova azt tudod megadni hogy melyik csomagot ne frissitse. Ide beirod amit nem akarsz frissiteni es kesz...
-
Out
addikt
válasz
.:GoliBali:. #4081 üzenetére
Ha a grubban jol van meg adva a vincsi es a particio ''jele'' (hdx,y) akkor nem indithatja el a masik particion levo vindozt, valamit nem jol adtal meg... A Windozod hogy van benn a grubban? Gyanitom valami ilyesmi szerepelhet ott, hogy hd0,1 (tehat hda2) a Mac OS X-ed viszont a hd0,0 -n van (tehat hda1)... Az OS X-nek nincs bootmanagere? A linuxod hova van telepitve?
[Szerkesztve] -
Out
addikt
válasz
.:GoliBali:. #4079 üzenetére
Most akkor grub a bootmanagered vagy a windoz szutyka? Ha a grub, akkor belepsz a debianba, /boot/grub/grub.conf es ezt a filet szepem megszerkeszted annak alapjan ahogy a debianod bootolja, pl:
title MAC OS X
rootnoverify (hdx,y)
chainloader +1
az x,y jelenti azt ahol az oprendszered van, pl 1 vincsi 1 particio az a 0,0.... biztos menni fog :o) -
Out
addikt
válasz
operator10 #1157 üzenetére
elvileg 3 alsa csomag kellene, alsa-lib, alsa-driver, alsa-utils.... namost neked azt irta az apt, hogy nincs alsalib viszont van helyette libasound2, ezt felraktad? alsaconf-od azert nincs mert nincs felrakva az alsa-utils, lehet ez nalad alsautils, majd nezd meg
-
Out
addikt
válasz
operator10 #1114 üzenetére
van egy olyan gyanum hogy a /etc/apt/sources.list-ben keves forrasod van, ezert nem talalja..
a googleben rakene keresnem hogy apt sources.list ubuntu
vagy most nem tudom milyen disztrod van
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Out
addikt
válasz
operator10 #1111 üzenetére
Nos mivel kernelforrasod ezekszerint van, apt-get-ed van? mert azzal feltudnad rakni az alsa-t, igy, hogy beirod: apt-get install alsa-lib es igy valszeg felrakja majd a fuggosegeket is
-
Out
addikt
válasz
operator10 #1090 üzenetére
Eloszor ne az emu10k1-et piszkald, hanem az elso sort nezd meg hogy ott * vagy M van, ha M van akkor minden ami azalatt van csak modulkent fogod tudni a kernelhez forgatni, ha * van, akkor pedig akar a kernelbe is forgathatod... Egyebkent modulkent miert nem jo neked az emu10k1? probaltad mar a modprobe emu10k1 parancsot?
[Szerkesztve] -
Out
addikt
aha, igy mar ertem miert irtad azt amit, de azert egy apt-get elintezi a telepitesi nehezsegeket, az mp3-hoz meg csak egy xmms-mp3-t kell felrakni
Jo, persze en konnyen beszelek hiszen csak redhat/fedora vonalon probalgattam a linuxokat, illetve mikor kezdtem volt suse/uhu, de nem tetszettek....
-
Out
addikt
most egy kicsit konnyedebb a problemam
Jatszott valaki a Neverwinter Nights - Shadows of Undrentide-al? Ha van olyan akkor az jelentkezzen
-
Out
addikt
Bővebben: link
Ezt ugye nezted, es nem winxp vagy win2k van beallitva a cedega configba? -
Out
addikt
válasz
operator10 #995 üzenetére
nah most ertem haza, es most neztem a neten neked drivert, de nem talaltam egyet se... vizsont egy forumon azt olvastam hogy valaki az emu10k1 kernel drivert hasznalja.. neked ez bennevan a kerneledben? Ha tudnam hogy az emu10k1-t hogy kell modprobe-al betolteni akkor megmondanam,
talan a modprobe emu10k1?
Es meg azt nezd meg hogy a /etc/modules.conf vagy a modprobe.conf-ban van-e ilyen bejegyzes:
alias sound emu10k1
alias sound-service-0-0 sound
alias sound-slot-0 sound
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Out
addikt
válasz
operator10 #993 üzenetére
ha beirod hogy lspci akkor a listan rajtavan a hangkartyad? Illetve az alsamixer elindul?
-
Out
addikt
a problemam a kovetkezo: adott egy avi file aminek a hangja nagyon halk, es szeretnem megcsinalni, hogy kiszedem a hangot az avibol, majd felhangositom es visszarakom az aviba. Van erre valakinek egyszeru megoldasa? Amit eddig csinaltam az annyi, hogy mencoderrel kimasoltam az avibol a hangot, majd audacity-vel felhangositottam, na de nincs otletem hogy mivel varazsoljam ezt bele az aviba. Tudja valaki? Esetleg egyszerubb megoldas?
-
Out
addikt
Vegre ujra van netem, szoval ha szukseges akkor tudok segiteni majd
illetve besegiteni a segitoknek vagy micsoda
-
-
Out
addikt
Nezd meg hogy van-e fenn gtk2 csomag, ha van akkor nezd meg hogy van-e gtk2-devel csomag, ha valamelyik nincs fenn akkor rakd fel, valszeg ennyi lesz a gubanc... altalaban ha ilyen .so fileokra hivatkozik egy hiba, akkor altalaban ha a csomaghoz tartozo devel-t felrakod akkor elmulik a hiba, persze mindig van kivetel
-
Out
addikt
probald meg ezt: sh <filenev>
Mas: Nekem is szuksegem lenne segitsegre leginkabb azoktol akik mar regebb ota linuxoznak, ugyanis ok jatszhattak az SW:KOTOR-ral wine vagy cedega alatt.... en most cedega 4.3.1-et hasznalok es mukodik is rendesen a jatek, illetve van egy csunya grafikai hiba ami miatt megakadtam most. Erdekelne hogy kozuletek ki probalta mar ki ezt a jatekot es hogy milyen wine/cedega-val.
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Teljesen free program, cegek is hasznalhatjak nyugodtan, szerintem probald ki...
A \\1.2.3.4-es wines megosztasokat csak akkor latod ha van fenn samba-d, remelem nem mondtam most hulyeseget -
Out
addikt
Nem lesz semmi baja az xp-nek, szal nem kell lehuznod a vinyot, sot, ha a kerneled tartalmazza az ntfs filerendszert, akkor meg az xp-s fileokat is eltudod erni, csak arra figyelj hogy ne irj semmit arra a particiora, mert abbol baj lehet, de masolhatsz rola nyugodtan.. Azt hogy van-e ntfs tamogatas a kerneledbe igy tudhatod meg: cat /proc/filesystems
ha itt a felsorolasba latod az ntfs-t akkor marcsak azt kell megcsinalnod hogy lasd az xp-s vinyod, de szerintem a suse felismeri a vinyot es valahova fel is mountolja..
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Nos, mivel nincs skype-m, csak azt tudom leirni hogy tudod megnezni hogy mivel indul
Keresd meg a skype rpm-jet, es lepj bele az mc-ben egy enterrel, majd ott talalsz egy CONTENTS.cpio nevu filet, ez egy szovegfile, szal f3-al beletudsz nezni, es nezd meg miket rak a /usr/bin-be, /usr/local/bin-be vagy barmilyen bin vagy sbin konyvtarba.... ezek a futtathato fileok, az egyik inditja a skype-ot -
Out
addikt
Azt nem probaltad meg hogy terminalbol inditod a skype-ot?
3. /usr/src-be van-e olyan konyvtarad hogy linux, vagy linux-kerneledszama, ha van es vannak benne konyvtarak es fileok, akkor nyert ugyed van, ha nincs ilyened, akkor ha van olyan telepito cd/dvd-d amin vannak forrasok akkor azon rajtakell lennie a kernel-blablabla.src.rpm, az src a lenyeg, ezt kellene felraknod, ha nincs ilyen cd/dvd-d, akkor viszont keress ra a googleval tuti megfogod talalni... -
Out
addikt
Nem nagy ordogosseg felrakni az nvidia driveret, roviden leirom:
1. Letoltod a legujabb nvidia drivert, az nvidia.com-rol...
2. Kilepsz ctrl + alt+ f1-el konzolra
3. Megnezed hogy a /usr/src-ben van-e kernelforrasod, ha nincs akkor telepitsd fel, mert anelkul nem fogod tudni felrakni az nvidia drivert
3. Rootkent lelovod az X servert, igy: init 3
4. Megkeresed a letoltott drivert, majd beirod: sh <filenev>
5. Vegigmesz a telepitesi folyamaton, eleg ha mindenhol acceptet es OK-t nyomsz
6. Bemesz a /etc/X11/XF86Config vagy xorg.conf-ba, es megkeresed azt a sort ahova nv van irva es ezt atirod nvidia-ra, majd elmented
7. Beirod: modprobe nvidia, vagy insmod nvidia
8. Beirod: init 5
9. Ha mindent jol csinaltal, bejon egy Nvidia logo es indul a grafikus feluleted... -
Out
addikt
válasz
operator10 #314 üzenetére
mini installert tudok mutatni
-
Out
addikt
Nekem nem jon be, viszont a neten megtalaltam...
Bővebben: link -
Out
addikt
ps/2 tuti?
Ilyenrol meg nem hallottam, hogy azt ily modon lehetett csak mukodesre birni....
Viszont van-e X-ed vagy csak konzolt hasznalsz? Mert ha van X, akkor a /etc/X11/XF86Config vagy xorg.conf-ban kellene megnezned a mouse reszt, lehet nem jol vannak megadva az eger adatai.... Ha konzolod van akkor meg futtasd le a mouseconfig-ot az majd detektalja az egered es remelhetoleg jo lesz.. -
Out
addikt
Azt megtudja valaki mondani, hogyan lehet pl KDE alatt szinmelyseget valtani? Ha mar egyszer az xorg.conf-ban megadtam neki a 16 es a 24 bites szinmelysegek felbontasat, es a 24 bit a default, akkor hogy lehet atvaltani 16 bitre? Biztos van egyszerubb megoldas annal, hogy lelovom az Xorg-ot, majd a defaultdepth-et atirom az xorg.confban. Nos, tudja valaki?
-
Out
addikt
válasz
Viktor0610 #250 üzenetére
1. /boot/grub/grub.conf filet kell atszerkesztened, talalsz ott egy olyat hogy pl.. default = 0, ezt kell atirnod a bejegyzeseknek megfeleloen
2. Nyugodtan kitorolheted a regi bejegyzest, de azert elotte mentsd el valahova, hatha jol jon meg kesobb -
Out
addikt
válasz
dr_strange #216 üzenetére
nem ertem az edit reszt, a cue2toc az pont egy konvertalo progi
-
Out
addikt
A kliens gepen allitsd be a routered ip-jet gateway-nek es igy mennie kell
escie: akkor ezekszerint nem a flash a hibas, hanem a firefox-ban, vagy az ablakkezelodben nezd meg hogy mi az alap hangszolgaltatas.... valamelyik nap megtalaltam ezt a kde vezerlopultjaban valahol...
[Szerkesztve] -
Out
addikt
válasz
gege71.hu #187 üzenetére
Itt van ket link, szerintem menni fog
Bővebben: link -
Out
addikt
szivesen -
Out
addikt
Az egyeb dolog az mit jelent? a flash movie hangjat a bongeszo vezerli, legalabbis nalam a firefox az oss audiovezerlot hasznalja, de nemtudom hogy ezt hol lehet atallitani alsa-ra, ha megtalalnam akkor talan neked is megoldodna a gondod..
mod: ha tudnal mutatni olyan flash movie-t aminek hangja van , akkor megneznem, hogy nalam muxik-e oss-el a hang
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Bocsanat ha megsertek valakit, de nem nyitnatok egy scriptiros topikot inkabb, mert ennek itt nem sok koze van ahhoz mint amiert indult ez a linuxos topik szerintem...
-
Out
addikt
Viszont en meg mindig nem tudom, hogy a :0.1-es DISPLAY kepernyore hogyan tudnek atvaltani? Ugyanis az a baj, hogy ha kirakom az mplayer kepet a TV-re, akkor hogyha a monitoron barmit kezdek csinalni, akkor a tv-n megjelenik a talca (kicker), ha meg lelovom a killall kicker-el, akkor eltunik a tv-rol es monitorrol is.... Hogy lehet azt megcsinalni, hogy csak a tv-rol tunjon el?
mod: nah, megneztem a taskokat, a ps aux-al, es lattam hogy a kicker ketszer is fut, es ha kill -9 PID-el lelovom az egyiket akkor vagy a TV-n vagy a monitoron lesz talca, tehat kezzel letudom loni a TV-rol a talcat.. viszont az jo lenne ha valahol tudnam szerkeszteni a :0.1-es kepernyo beallitasait, pl hogy a kicker ne toltodjon be oda...
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Azt megtudja valaki mondani hogyan tudok ket X servert futtatni egyszerre? probalkoztam a startx parancscsal, de nem tudom megadni neki hogy a :0.1-es display-en legyen az uj X...
hmmm. nem is ezt akarom en, mert a :0.1-es display mar fut, az a TV-m, de vajon attudnek-e oda valtani valahogyan, hogy a tv-n tudjak az egerrel mozogni?
[Szerkesztve] -
Out
addikt
válasz
Sir Pocok #44 üzenetére
mc-ben f4-et nyomsz es kapsz egy szovegszerkesztot, ennel jobb webszerkeszto nem is kell... persze ha kattintgatos vackot akarsz, olyat nem tudok
mod: a #38-as postomat megoldottam ma reggel, rajottem hogy az init 5-el inditott grafikus kornyezet a gyokerkonyvtaramban levo xorg.conf-ot inditotta el es nem a /etc/X11/xorg.conf-ot..
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Elnezest kerek mindenkitol hogy ennyit postolok, de mindig elojon valami problema
Most az a problema, hogy ha init 3 utan juzerkent startx-el inditom el a kde-t, akkor rendesen mukodok a :0.0 monitor, :0.1 tv. Viszont ha init 5-kent atmegyek grafikus modba, es ott bejelentkezek ugyanazzal a juzerrel, akkor mar nincs meg a :0.1 mint TV... Esetleg erre valakinek otlet?
-
Out
addikt
Orommel jelentem be, hogy sikerult megcsinalni
Csak annyit kellett csinalni hogy a Server layout resznel a Screen 0 es a Screen 1 -et felcsereltem
Marcsak azt kellene megcsinalni, hogy a TV kepernyon ne legyen talca, mert az zavaro.. de ehhez gondolom a kde-ben kell majd valamit varialni, ugye? -
Out
addikt
válasz
snowflake #34 üzenetére
Atnezem az emlitett szekciot, az elobb szinte ujrairtam az xorg.conf-ot, nem irtam bele twinview-et, csak azokat amiket te mondtal pedig akkor meg nem olvastam a hozzaszolasod, szal ket monitor, ket device, ket screen, a server layoutot ket screen-re.. es igy is twinview-be megy az egesz, szal ami a monitoron az van a tv-n is.. ugyhogy most akkor appendix r
koszi az eddigieket -
Out
addikt
-
Out
addikt
Nvidia videokartyam van es meglehet azt csinalni mint anno volt windoz alatt az ATI kartyamnak egy olyan beallitasa hogy theatre vagy micsoda, mikoris a TV-n levo kep teljesen mas volt mint ami a desktopon. Nem tudom ertheto-e amit szeretnek... Tehat a TV-n filmet nezni szeretnek, mikozben a monitoron bongeszhetnek, ablakokat valtanek, ilyesmi... Most Clone mod van beallitva az xorg.conf-ban es igy a TV-n es a monitoron is ugyanaz megy, ellehet a kettot kuloniteni valahogy? Van erre valakinek otlete?
mod: rovidebben megfogalmazva, az mplayert lehet a tv-outra vezerelni?
[Szerkesztve] -
Out
addikt
akkor --->
Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest