Hirdetés
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
Új hozzászólás Aktív témák
-
blt-blog
junior tag
Annyi biztositast kotottel, hogy azt hiszem az egyetlen tanacs ezzel kapcsolatban az lehet, hogy ket biztosito nem fog ugyanarra biztositast fizetni.
Vannak ugyanakkor olyan tetelek amiket a biztositas nem fedez, ilyen peldaul a szelvedo serulese, vagy az alvaz serulesei. Ezeket nem, vagy nem minden biztositas fedezi.
Ezen tulmenoen figyelj a tankolasi policy-ra: a legjobban akkor jarsz, ha tele kered es tele is adod vissza. Kisebb berlocegeknel mukodik meg az is, hogy nem tele adjak, cserebe neked is csak ugyanolyan toltottseggel kell visszaadnod. Minden mason csak bukni tudsz.
Ja es nem fedezi egyik biztositas sem, ha rossz uzemanyagot tankolsz a kocsiba, bar usaban ez nem problema, se autot nagyon nem talalsz ami dizel, sem benzinkutat ahol dielt tudnal tankolni, mindketto eleg ritka.
-
dkaro
őstag
Sziasztok!
Életemben először fogok autót bérelni az USA-ban. Van még valami amire figyelnem kell ezeken kívül?
- Kötöttem CDW-t a bérlés során
- Kötöttem SLP-t a bérlés során
- Kötöttem 7/24 Road Side assistancet, mivel 3 hétig fogom bérelni és nagyon sokat fogok vezetni.
- Kötöttem utasbiztosítást az utazáshoz, illetve van a Vise és az MC kártyámhoz is biztosítás
- Unlimited milega
- Átvételnél körbefotózom, videózom az autót
- Nemzetközi jogsim megvan
Előre is köszönöm! -
Xarina
aktív tag
válasz
sherlock82
üzenetére
Sajnos engem nem érint az útlevél lejárata, mert 3-4 év alatt betellik még most is, hogy olyan helyekre is lehet már személyivel utazni, ahová előtte féloldalas vízum kellett.
Pont ezért bosszantó, hogy most már csak 10 évre adják. A második útlevél sem érint, de azt bezzeg meghagyták öt évesnek, bár az eddig 2x annyiba került mint a normál útlevél, de annak árát már nem merték tovább emelni. -
sherlock82
senior tag
válasz
Xarina
üzenetére
Tök, jó akkor kaptál fél év pluszt, örülök neki!
Bennem az volt hogy erre több hetet kell várni és valami komolyabb összegért lehet kérni azt h gyorsabban elkészítsék.Feleségem jövő héten utazik Castellón de la Plana - ba. Ha valakit érdekel a spanyol tengerpart akkor a helyről jövök majd információkkal.
-
Xarina
aktív tag
válasz
sherlock82
üzenetére
Egy héten belül általában megcsinálják még nyáron is, ilyenkor meg szezonon kívül tényleg csak pár nap.
Ez a születésnaphoz igazítást meg gyaníthatólag nem gép végzi, mert én 3-4 évente csináltatok és volt, hogy 5 és fél évre kaptam, de volt, amikor 6-ra úgy, hogy a szülinapom előtt pár nappal kaptam meg. -
sherlock82
senior tag
-
Júniusban Szicília 2db 5éves gyermekkel jó lehet?
Utoljára a szüleimmel voltam ott kb 20 éve, akkor jó volt de a strandok emlékeim szerint nem voltak túl jók, vagy csak rossz helyen voltunk.
Valakinek tapasztalat? -
flash-
veterán
válasz
AMD Power
üzenetére
köszi a tippet, közben már foglatam, szállás.hu-n Hotel margaréta lett 8 éjszaka félpanzióval superior szobában 400ezerért.
értékelések,képek alapján elég jó.majd meglátjuk
szerettem volna külföldi tengerparti helyen foglalni, de ilyen ellátást ilyesmi szinvonalon ennyiért csekély utiköltséggel(kb20e) nem tudom hol lehetne e találni?(ja és ha már úgyis tisza nyert akkor tiszás hotel
,foglalás után mondja párom hogy ez amugy Forsthoffer Ágnes tulajdona -tisza alelnök
de persze nem ez a szempont csak érdekes
de én mindig kifogom az ilyen politikusokat, egyszer tihanyban a barackvirág hotelben szálltunk, az az akkori tihanyi polgié volt.(tavaly amúgy a Hotel bonvino-ban voltunk ennyiért 8 éjszakára félpanziós ellátásra, hát életemben nem voltam még olyan jó hotelben már ami az ételeket illeti.valami elképesztő
,nem reklém csak majd ha egyszer láttok ott akciót, az tuti tipp
-
blt-blog
junior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Szuletesnap elott nem tudom merre kerekitenek de en direkt ezert mar lejarat utan csinaltattam neki, de meg egy even belul (az egy even belul lejart utlevel meg elfogadott azonositasra a hosszabbitasnal, egy evnel regebben lejart mar nem) es igy a harom ev helyett lett harom es fel ev. Ahova szoktunk maszkalni valoban nem jo a szemelyi, mar csak azert sem, mert a gyerekeimnek nincs

-
Xarina
aktív tag
válasz
blt-blog
üzenetére
Itt szó nem volt eddig 2 útlevélről. Akinek van egy érvényes, annak nyilván kevésbé sürgős a másodikat csináltatni. De szerencsére a mai világban már kevés hely van, ahová két útlevél kellene (van ahol meg a második útlevél sem megoldás).
A te példád meg pont nem azoknak szólt, akik utazni akarnak, mert ha utaztatok volna akkor kénytelen vagy te is megcsináltatni az útlevelet a gyereknek és nem tudsz még lejárat után fél évet várni. -
t72killer
titán
válasz
blt-blog
üzenetére
Lehet ezzel jól is járni, ha emlékeim nem csalnak "felfelé" is kerekítik az érvényességi dátumot, ha megfelelő időpontban, pl 2-3 hónappal a szülinapod ELŐTT újítod meg, addig meg személyivel utazol. Igaz, ahova ti szoktatok mászkálni, oda nem jó a személyi - üssekő, egyszer talán egy Görög vagy Ciprusi utat kibírtok
. Nekem a személyi+útlevél érvényessége direkt 5éves csúszásban van. -
blt-blog
junior tag
válasz
Xarina
üzenetére
Ha viszont valakinek tobb, mint egy utlevele van, akkor de, azt nezi, hogy mikepp tudja kimaxolni a kapott ervenyesseget, a befizetett penzert. Hasonloan: ha valaki nem utazik gyakran es csak ritkan kell, ott is erdemes lehet elgondolkodni, hogy az ev melyik szakaban erdemes csinaltatni (hint: szuletesnap utan).
-
Xarina
aktív tag
-
t72killer
titán
válasz
Xarina
üzenetére
hú de rühelltem anno a horvát határon átkelni! valami iszonyat ragadós tintát használtak, ami természetesen instant bekoszolta a szemben lévő oldlalt is. A vége felé már készültem egy plodinés blokkal, hogy majd ügyesen becsúsztatom a tintapacnira amit belenyomtak, erreföl mit csinál az agylény határőr: még mielőtt a kezemhez ér az okmány, szorosan összehajtja és még meg is nyomkodja
. Amúgy az egy szem ausztrál pecsét mellé hogy-hogynem szerettek pecsételni, kettővel is sikerült összerondítaniuk azt az oldalt. -
Xarina
aktív tag
válasz
blt-blog
üzenetére
Ha valaki utazni akar és nincs vagy lejárt az útlevele, akkor csináltat és nem azt nézi, hogy mennyi időt veszít vele.
De gondolom ő is azért kérte volna az 5 évest, mert annyi idő alatt simán telepecsételik, főleg ott, ahová vízumok is kellennek, mert azt meg előszeretettel nyomják üres oldalra. -
blt-blog
junior tag
válasz
sherlock82
üzenetére
Valojaban tobb, mint fel evet buktal szerintem, mert vannak orszagok, ahova nem engednek be, ha az utleveled nem ervenyes meg legalabb hat honapig a tervezett hazauthoz kepest. Ha tehat tervezel ilyen orszagba utat, akkor mar 6 honappal a lejarat elott a kezedben kell legyen az uj utlevel.
Kiskoruaknak az ervenyesseg raadasul csak 3 ev, en most azt csinaltam, hogy megvartam amig lejar es fel evvel utana csinaltattam meg csak az ujat - igy az uj 3 helyett 3.5 evig ervenyes, mert a kovetkezo szulinapjahoz van igazitva.
-
sherlock82
senior tag
Tegnap csináltattam útlevelet, 5 éves nincs már, csak 10.
17.000 ft az ára ha hivatalban veszed át, ha postázzák akkor 19.000 ft.
JA, amúgy csak 9.5 év valójában mert a születésnapomhoz igazítják ami év végén van tehát buktam fél évet. -
flash-
veterán
Sziasztok !
Félpanzióval Balatonon hol érdemes foglalni?
Siófok -Hotel Yacht
Balatonszárszó - Hotel Resort
Balatonfvar - Magaspart panzió
Balatonfured:Hotel Margaréta vagy
Akadémia Hotel (bfured)
Ezek közül valamelyiket ismeritek? -
7Sony7
addikt
Sziasztok. Úgy néz ki, lenne egy Horvát utam a nyáron autóval. Nem járok külföldre, semmi infóm nincs. Mire kell figyelni? Ez az enc van még? Kötelező tartozékok, stb?
-
Xarina
aktív tag
Jegyvásárláskor még nem kérik a születési időt sehol. Fogalmam nincs, mitől függ akkor, hogy mikor mit kell megadni. Mondjuk kb. fél perc kitölteni akkor is, ha útlevél kell. A ryannál meg meg lehet adni a kedvenc utasok adatait, ott nem is kellett kitölteni soha semmit, csak kiválasztani, hogy ki utazik velem. Sajnos a wizznél csak az én adataimat tárolja el, ott az asszony adatait mindig meg kell adnom külön.
-
Xarina
aktív tag
Pont az a lényege, hogy Eu-n belül szabadon áramolhat minden bármiféle korlátozás nélkül. Amióta csatlakoztunk a schengeni egyezményhez, azóta semmi nem kell.
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Utasfelvételt megcsináltuk a közelgő Tenerifei nyaralás miatt viszont nem kellett semmilyen okmány adatokat megadni a Wizz-nél. Ez mióta van így hogy EU-n (?) belül nem kell megadni semmilyen adatot csak a neveket és kész?
Köszi!

-
albiosz
őstag
Ha valakinek érdekes lehet 20 EUR kiwi kupon, sikítson. Holnapig lehet felhasználni, szívesen átadom.
-
KD6-3.7
őstag
-
Gabesz87
veterán
Idén (is) Olaszországbe megyünk nyaralni, csak most repülővel. Gyerekeknek ez lesz az 1. repülős utazásuk. Tavaly autóval voltunk, egy Velence, Rimini, Toszkán (egész Pisa-ig) körúton. Szóval ez lesz az első szardíniai utazásunk. Autót béreltünk, repjegy megvan, június végére 1 hét, utasbizti is pipa. Már csak a szállás a kérdés. Úgyhogy gondoltam, érdeklődöm itt, bármi ötlet, tipp jöhet, nem csak szállás ügyben (akár látnivalók, gyerekbarát strandok, ami nem heringtanya stb), bármilyen tudnivaló, tipp stb. Úgy tervezzük, hogy 2 szállást foglalnánk, pár napra első alkalommal Algheri környékén (oda megy a repülő), a másikat meg utána valahol a déli/nyugati oldalon.
-
KD6-3.7
őstag
Nagyon sokat segítettetek már itt nekem. Ezt még egyszer köszönöm!
Pekingben lesz 8 óránk az átszállásig. Kitől érdemes eSIM-et venni erre az időre? Valószínűleg nem fogunk a reptéren ücsörögni, kimegyünk várost nézni.
-
Valty
aktív tag
válasz
KD6-3.7
üzenetére
Legtöbbször az a neve a boltnak, hogy „Factory Outlet”, „Factory Sale”, vagy valami hasonló. Hanoiban, ahogy Xarina írja, kb. 20 méterenként találni egyet, vagy Ho Chi Minh-ben a régi piac környékén, különösebben keresni sem kell
A minőség változó: a „meh”-től a teljesen rendben van kategóriáig, az ár pedig attól függ, mennyire tudsz alkudni, de cipő témánál maradva pl. egy Salomon cipő 20-25 USD.
Amúgy ezt látni is fogjátok, mert szinte minden második turista The North Face hátizsákkal sétál
-
KD6-3.7
őstag
-
Xarina
aktív tag
válasz
KD6-3.7
üzenetére
Tényleg olcsó, mint ahogy szinte bárhol a Távol-Keleten. De sok nagy cégnek van Vietnámban gyára is, így nem csak hamisítványokat lehet venni olcsón, hanem akár eredetieket is. Nem tudom most konkrétan mi a helyzet, de pár évvel ezelőtt még simán kilopták a hamisított cuccokat a gyárból és azokat is árulták a munkások. De a hamisítványok is messze jobb minőségűek, mint pl a kínai cuccok.
-
KD6-3.7
őstag
Olvastam olyat, hogy Vietnámban olcsó a ruhanemű. Elvileg a márkás cuccokat árulják töredék áron. (A kamut?!) Érdemes üres hátizsákkal kimenni és ott bevásárolni?
Ezzel valakinek tapasztalata?
-
arcsin
senior tag
-
KD6-3.7
őstag
Kösz mindenkinek!
-
arcsin
senior tag
válasz
KD6-3.7
üzenetére
Szia, van kijelzo, az elején allitasz nyelvet és akkor angol vagy kinai felirat lesz a filmeken. Ha meg nem megy az angol, akkor max valami animaciot beraksz ahol nem olyan fontos, vagy dok. filmet. Meg vannak jatekok is, azok nem rosszak, 2048,1024, meg majong. Mindenesetre egy könyv segit elutni 1-2 orat, meg hozzak viszik a kajakat amúgy is
-
KD6-3.7
őstag
Air China gépeken van kijelző az ülésben a turista osztályon is? Ha igen, tudja valaki, hogy legalább magyar felirat van a műsorhoz?
-
Xarina
aktív tag
válasz
Drughi
üzenetére
Ahogy Franklin mondta, csak az adók és a halál biztos. Nulla információból mi nem fogjuk tudni megmondani előre, legjobban te tudod leszűrni pl. az értékelésekből. Ha rengeteg nagyon jó értékelése van, akkor nagyon valószínű, hogy meg lesz a szállás, ha vannak negatív értékelései, úgy romlanak az esélyek. Előrefizetés nélkül bármikor lemondható szállásokat akkor szoktak leginkább kínálni, ha amúgy sem telnek meg a hely szobái általában. Ilyen esetben viszont ha ki is adja közben másnak, nagyon könnyű máshol is szállást találni a környéken.
-
Drughi
addikt
Sziasztok!
Booking.com-on foglaltam két tranzit szállást Romániába.
Egyszer az odaút felénél (Kárpátok után), egyet a visszaútra egy másik hotelbe.Mivel még képlékeny a dolog, ezért direkt olyat kerestem, ahol nincs eloleg fizetés és ingyenesen lemomdható.
Ezek mennyire biztosak, hogy ha megyünk, akkor meg is lesznek? Van e még bármilyen teendőnk ezzel kapcsolatosan?
Utoljára 10+ éve bookingoztam. -
blt-blog
junior tag
válasz
t72killer
üzenetére
En is pont nemreg neztem, igen, kazahsztan meg egy csomo isztan felett mongolia fele el lehet repulni, valoban, gyakorlatilag az oroszokat delrol kerulve van elet, nyilvan.
A gond ezzel az, hogy amikor ez a cirkusz kezdodott, mindenki azt hitte hamar vege lesz, a jaratok ideiglenesen lealltak, outsource-olva lettek, stb. Mostanra mar mindenki belatta (eltelt 4 ev), hogy ez nem fenntarthato, repulni kell a ket szele kozott a vilagnak. Igy aztan az uj norma az lett, hogy hosszabb uton mennek a gepek. Azaz, tobb uzemanyag kell az uthoz, valamint tobb uzemanyag kell ahhoz is, hogy a tobb uzemanyagot elvigye magaval a gep, ami csokkenti a cargo kapacitast. Valamint mivel hosszabb az ut, a szemelyzet munkaideje is erintett lehet, ami ugye veges. Mindezt pedig be kell epiteni a jegyarba, tehat vegul mindezt az utas fizeti ki.
Valoszinuleg tehat olcsobb egy olyan iranyba (az ellenkezobe) repulni, ahol mindezt nem kellett bearaznia a legitarsasagnak.
Csak azt tudnam, a laposfoldesek merrol kerulik az oroszokat...?
-
t72killer
titán
válasz
blt-blog
üzenetére
Igen, ezért is nézegetem inkább az alternatív utakat. Nem most mennénk, de ez a cirkusz esélyesen elhúzódik még idén, pár hét rétestészta után esélyesnek tartom, hogy egész évre megdrágul a repülés mindenhova (olajár + a még működő irányokba megnövekedett tömeg).
Bár ahogy látom nem eszik olyan forrón a rétestésztát, át lehet még csúszni, Grúzia+Azerbajdzsán felett DK Ázsia irányába.
-
blt-blog
junior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ha nagyobbak a gyerekek nalatok, en koltsegoptimalizalasbol valoszinuleg HEL indulast valasztanek, ok nyugatra repulnek oda is, vissza is. Az oroszok felett atrepulhet szinte mindenki, leszamitva azokat akik tamogattak az oroszok elleni szankciokat, de kerdes, hogy akarsz-e? Nyilvan nem fognak szandekosan leloni utasszallitot, de egyreszt lottek mar le nem szandekosan, nem is egyszer, masreszt ha veletlen megis eltalalnanak egyet, inkabb probalnak a nyomokat is eltuntetni a tulelokkel egyutt, csak ki ne deruljon, mint ahogy azt mar csinaltak korabban is.
A DXB, AUH, DOH atszallasi pontokkal pedig hasonlo a helyzet: szandekosan nem akarja senki leloni a gepeket, de teged nem vigasztal ha a tiedet veletlenul szedik le.
-
t72killer
titán
Tőlünk (EDI sajnos nincs, LHR) indulva az egyenes tartalmaz némi Oroszországot, de legalább nem halad át az aktív frontvonalon - bár amilyen szorgalmasak az ukránok, bárhol ott teremhet az "aktív frontvonal" és az arra járó személyszállító úgy járhat, mint az ominózus Azeri gép...
-
Xarina
aktív tag
Most 800-1000 euró körül vannak a jegyek, de mikor százért lehetett venni, akkor azért az elviselhetőbbé teszi az utat. Scottal csak rövid távon repületem, de a Norvegian, Eurowingssel rendszeresen jártunk Thaiföldre és nekem teljesen jó volt, hiába fapadosok pedig én 193 cm vagyok.
-
t72killer
titán
" EVA Air-t is nézd meg szerintem, az is egy 5*-os taiwani légitársaság, ott az átszállás vagy Bangkok vagy Taiwan"
. Ők körbemennek Kamcsatkát és szárazföldi Kínát kikerülve, vagy "egyenesen"? Mert körbe azért nem kicsit hosszabb az út, ez a bajom a nyugati légitársaságok Szingapúri átszállós útjaival is. -
-
Xarina
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
Szerintem teljesen kiesni nem fog, max. időnként jelentősen korlátozódni. Nagyon kicsi (leginkább semmi) arra az esély, hogy az irániak utasszállító gépeket lőjjenek le. Ha meg problémás lesz a helyzet, akkor a légitársaságok maguktól is inkább leállnak és hagyják, hogy rengeteg pénzt veszítsenek, minthogy megkockáztassák, hogy akár egy gépüket is lelőjjék. Lásd a te esetedet, azt nagyon sokan és nagyon sokáig megjegyzik, ha valakinek a gépe lezuhan.
Amúgy a Malayzian elég jó, és arra már statisztikailag is kicsi az esély, hogy megint gond legyen pont velük (mindezt úgy, hogy egyik esetről sem a légitársaság tehet). De ha más nincs az Aeroflot sem rossz annyira (igaz, én csak 1x repültem velük akkor is businnes osztályon, mert a turistán nem volt jó a monitorom, így átraktak minket ingyen). -
t72killer
titán
válasz
Xarina
üzenetére
Igen, pont arra számítok inkább, hogy rosszabbodik a helyzet és teljesen kiesik az Öböl-régió mint tranzitzóna.
Az orosz-kínai útvonalat meggondolom még. Ha egyedül megyek, okés, tudok a földön is aludni, ha elb.szódik a csatlakozás (Thaiföldi csoportban írták, hogy gép is csúszott, loungeba se lehetett menni), ill hogy azért kényelmetlenebb egy fokkal, mint egy Emirates gép.
USA/Kanada random Csendes-Óceáni uticélokkal érdekes, nekem ugyanannyira jön ki pl Fiji-re egy jegy LAX átszállással, mint a közel-keleten át eljutni pl Lombokra, időben sincs túl nagy difi. Bali persze egyszerűbb, de annál valami eredetibbet szeretnék.
#10149:
. A Malaysian-nel kapcsolatban kicsit babonás vagyok őszintén, az az eltűnt és a lelőtt gép még mindig kísért. A Cathay szimpatikusnak tűnik. -
Valty
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
Jelenleg senki sem tudja, mi történik holnap.
Dubai le volt zárva, de már talán részlegesen feloldották, Qatar is indít pár járatot minden nap, Abu Dhabit viszont nem tudom
Az egyik ismerősömnek a hazafelé szóló jegyét a Qatar Airways először eltolta, majd törölte, így a szöuli reptéren ragadt egy darabig
Szingapúron és Hong Kongon keresztül lehet közlekedni, de a jegyek jelenleg nagyon drágákA Turkish Airlines indít gépeket, és azt hiszem, a Cathay Pacific is, az Hong Kongon keresztül repül. Szerintem ezekre nézz rá, esetleg az Eva Air-re, az is biztosan közlekedik.
Illetve a Malaysia Airlines-nak van közvetlen London/Párizs - Kuala Lumpur járata, de onnan még valahogy el kell vergődni Makassar/Flores feléSzerk: esetleg Singapore Airlines, UK-ből biztosan indul az is (illetve a Scoot is közlekedik, de az fapados}
-
Xarina
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
Az, hogy most milyen a helyzet, semmit nem jelent őszre nézve a közel-keleten. Nagyjából a járatok 60-65%-a repül a régihez képest. De bármi történhet akár pár napon belül, nemhogy hónapok alatt. Ez a helyzet már nem fog rendeződni rövid időn belül, az eszkaláció szinte elkerülhetetlen. A legtöbb hírszerző nincs képben, nemhogy mi egyszerű emberek, akik csak korlátozott infókat kapunk.
Mi a baj az orosz/kínai útvonallal? Arra semmi gond nincs és nem is várható. Kínába elég olcsó jegyek vannak, onnan meg könnyen elérhető akár fapadosokkal is a térség bármely országa.
Usa/Kanada felé jelentősen drágább és hosszabb lenne, teljesen felesleges szerintem arra menni.
De ha csak őszre kell a jegy és család nélkül én simán megvenném az Emirátusokon keresztül is. Ha gond van, úgy sem fognak menni a gépek vagy más útvonalon. -
t72killer
titán
Mi a helyzet a közel-keleti átrepülésekkel mostanában? Ha az ember nem akar az orosz-kínai útvonalon közlekedni, akkor csak USA/Kanada felé érhető el a távol-kelet (Indonézia, Fülöp-szigetek)?
Töröm az agyam egy novemberi projekten és őszintén Indonéziában (Flores vagy Sulawesi környéke) több fantáziát látok, mint egy Karibi upmarket pancsoldában, de oda is kéne jutni valahogy. Komolyan, Fiji egyszerűbbnek tűnik a jelen helyzetben
(csak sok idő, és csak 2 hetem van - erre lehet egyedül megyek felderítő jelleggel, vihető-e oda család) -
Viiktor1989
aktív tag
Nagyon köszönöm a válaszokat,maradok az eredeti felállásban ☺️
-
arcsin
senior tag
válasz
Viiktor1989
üzenetére
Szia, én 1hete jöttem Tokyoba ugyanezen a vonalon de semmiféle járattörlés nem volt. Azzal kapcsolatban olvastam híreket kinai újságokban hogy japánt nem csipázzák és fenyegetés a régiora, de ilyeneket olvas az ember otthon is
(nem volt egy reklám sem a lapban, nem hogy féloldalas kék plakátok)
Néztem az utazás elött a reptereken a járattörléseket, de még otthonrol is ment napi 1-2 az iráni/izraeli részre. Poudongi repter, Narita, Hanedan sem volt törölve egy se. Az ismerösöm aki itt él, majusban megy haza. Én nem paraznek. Illetve ha parazol, köss biztositást úgy, hogy benne legyen eun kivüli jarattörlésre kompenzácio. -
blt-blog
junior tag
válasz
Viiktor1989
üzenetére
Szerintem nem tul konnyu feladat kitalalni, hogy par honap mulva hol lesz konfliktus a vilagban, illetve mi lesz a mostaniakkal.
A kinai-japan problemarol nem tudtam, csak annyit (felesegem volt Kinaban), hogy a kinai kormany kimosta az emberek agyat es mindenki azt hiszi, hogy japan a vesztukre tor. De igazabol ez mar vagy 8-10 eve tart, szoval nem uj dolog, nem hiszem, hogy ez barmilyen fennakadast okozna majusban.
Alternativ utnak ott van ugye barmilyen nyugati tarsasag, aki repuli - de nekik az oroszok feletti atrepules nem egyszeru dolog. Amikor az EU kitiltotta az oroszokat a legterbol, ugy remlik az oroszok is kitiltottak a nyugati hatalmak legitarsasagait. Szoval ez az ut nem annyira jarhato, marad a kozel-keleti atszallas de azt is picit forro terulet most es senki nem tudja meddig lesz az.
En tartanam az eredeti jegyemet, mert en ugy itelem meg, hogy az orosz legter es a kozel-keleti konfliktus egy nagyobb problema, mindketto varhatoan meg aktualis lesz majusban.
-
Viiktor1989
aktív tag
Sziasztok.
Május közepére van foglalásom Budapest-Pudong(Shanghai)- Tokyo járatra,majd két hét múlva vissza.
Sajnos elég sok járattörlés van a kínai-japán konfliktus miatt,viszont nem vagyok benne biztos,hogy májusig normalizálódik a helyzet. Talán,ha még most lemondám,visszautalnák az összeget,viszont lennének más járatok is,azoknál viszont a közel keleten lenne az átszállás... lényeg a lényeg,ti várnátok,vagy inkább nézzek egy drágább,de valamivel biztosabb járatot? -
t72killer
titán
A közel-keleti cirkusz inkább fokozódik, mint csillapodna - ennek ellenére a jegyek nemigazán lettek olcsóbbak hosszabb időtávon. Okt-novemberre nézek valamit, de ugyanolyan áron kínálják a Dubai átszállással Bali, Maldív stb jegyeket, mint a balhé kitörése előtt - pedig az is benne van a pakliban, hogy nem lesz átszállóhely.
-
blt-blog
junior tag
válasz
blt-blog
üzenetére
A 2024 nyaron szervezni kezdett nyaralas megtortent, visszaertunk a Kajman-szigetekrol. Remek ido volt: nappal 27 fok, este 26, a vilag egyik legszebb tengerpartja vart minket. Sok programleheoseg van, tobb, mint Turks and Caicos -on, de ezekbol tobbet ki kellett hagynunk mert nem iteltuk meg gyerekbaratnak. Az egyik ilyen volt a stingray city, ahol rajakat lehet etetni es simogatni. Ide nem mentunk, mert tartottunk tole, hogy a 4 eves siman megijedne, a 20 honapos pedig esetleg nekiallna csapkodni es megzavarna az allatokat. Cserebe a karibi tengerben furdozes kozben tobbszor usztak alattunk - mellettunk meternel is kozelebb rajak, igy vegul nem maradtunk le az elmenyrol (es ingyen is volt). A szigeten a kaja foleg amerikai de talalni jo helyi ettermeket is.
A repulout nassau-i megszakitassal van, ami alatt a gep a foldon all egy orat. Szemelyzetet cserelnek, tankolnak, takaritanak es aki csak eddig ment kiszallhat, aki csak onnan indul, beszallhat, mi tranzit utasok nem hagyhattuk el a repulogepet. Benezhettunk viszont a lanyommal a pilotafulkebe, nagyon kedvesen fogadtak minket ott. A szemelyzet mindket lanyunknak nevre szolo udvozlokartyat irt emlekul.
Az uj business class ulesek gyerekkel utazva szuboptimalisak. 1-2-1 elrendezesben vannak, rendkivul kenyelmes, sok rekesz van rakodni, valoban agyba lehet hajtani az ulest, nem ugy, mint a regi ying-yang ulesekkel ahol labtamaszt lehet lehajtani. De nem annyira praktikus kisgyerekkel akitol egy bo kartavolsagnyira vagyok elvalasztva. Az ov bekoteshez, az eveshez (pl hus felvagasa) mind meg kellett kerulnom a galley-n at a szekeinket, hogy oda tudjak hozza menni. Az odauton egyszer, a visszauton megegyszer akart zenet hallgatni, ennek a kivalasztasa a fedelzeti rendszeren lehetetlen, ha kozben bekotve kell lennem, mert nem erem el a taviranyitojat es nem latom a kepernyojet. Felnott embereknek ertheto a kenyelem es a privat szfera megteremtese de kisgyerekkel utazva kevesbe volt jo, mint a regi ocska business class. A nagyobbik odafele harom orat aludt, ami eleg jo, tekintettel, hogy nappali repules, a visszauton a bahamai leszallasnal elaludt es ataludta a foldon toltott egy orat, a felszallast es a reggelihez is ebresztenem kellett - gyakorlatilag a teljes utat ataludta. A kisebbikkel kihivas volt a nappali jarat, mivel 2 even aluli, neki nem volt sajat ulese. Szorakoztatni kellett, ehhez elore felkeszultunk jatekkal, matricaval, mindennel. A visszauton nagyreszt o is aludt, de mivel neki nem sajat szeke volt, o rajtunk aludt ami kevesbe pihenteto. A kisebbiknek nem jar fedelzeti ellatas, a nagyobbiknak elore rendeltem gyerekmenut. Az odafele uton ez eloetelkent csirkesalata volt, foetelkent mac & cheese - ezzel nem lehetett melleloni. Az adag jo nagy volt, nem is tudta megenni, igy mindket gyerek ebbol evett. Desszertnek friss gyumolcsot adtak. A visszauton nem derult ki, hogy mi volt a gyerekmenu mert hamarabb elaludtak, minthogy fel tudtak volna szolgalni. A gyerekreggeli joghurt volt gyumolcsokkel, illetve egy grillezett sonkas-sajtos bagel.
Vegul bereltunk autot az egesz nyaralasra - jo otlet volt. A sziget kicsit amerikanizalodott: nincsenek a fobb utak mellett jardak, a foutakon az atkeles is bajos lett volna gyalog. Autoval mindezek a problemak nem voltak. Az idoeltolodast (USA keleti parti idozonaban van a sziget) durvan 2-3 nap alatt megszoktak, ez azt jelentette, hogy az elso par napon reggel negykor voltam kenytelen kelni veluk es szineztunk, rajzoltunk - ez naprol napra kitolodott, a harmadik reggel mar a szokasos het orakor tudtunk kelni ahogy szoktunk. A program az elso par nap tengerpart volt reggel, medence delutan, kesobb ezt megforditottuk es delelott varosnezes, seta, teknos rezervatum, botanikus kert vagy hasonlo volt, delutan pedig tengerpart - igy nem csak a nap volt kegyesebb a bornek de naplementet is tudtunk a tengerben furodve nezni, leven, hogy a sziget hires tengerpartja (seven mile beach) nyugati tajolasu.
-
blt-blog
junior tag
Nem teljesen ertem amit irsz de ha a kerdes az, hogy X-Y-Z repjegy lehet-e olcsobb, mint Y-Z akkor a valasz hatarozottan igen. Teljesen hetkoznapi gyakorlat es peldaul egy lehetseges oka itt az egyik bekezdesben van reszletezve de mashol is megemlitettuk.
A masik kerdesre: a tobb szakaszbol allo repulojegyeknel kivetel nelkul mindig kriterium, hogy a szakaszokat a foglalas sorrendjeben kell leutazni. Ez azt is jelenti, hogy nem tudod a masodik szakaszt eloszor leutazni, mert abban a pillanatban, hogy no-show vagy az elso szakaszon, automatikusan ervenytelenitik a repjegyet tovabbi reszeit.
-
t72killer
titán
válasz
sherlock82
üzenetére
Dubai azért jóval közelebb van a tűzhöz, mint Ciprus.
-
sherlock82
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ha a híreknek fele igaz - és miért ne lenne az - már régen rossz. Szerintem akinek nem életbe vágó az ne utazzon azokra a helyekre ahol most komoly probléma van.
Rublev és Medvedev ( teniszezők ) is Dubaiban maradtak és egyenlőre elsem tudják hagyni az országot, pedig aztán ott van lóvé rendesen.
Szerintem utazás ügyileg lehetőség szerint maradjunk Európán belül -
t72killer
titán
Ciprus irányába úgy tűnik off a polgári repülés, ez azért elég gáz, hogy EU+kvázi NATO területet nem tudnak tisztán tartani. (Tudom, a sziget nem NATO tag, de 3 NATO tagállam is "védi")
-
Alg
veterán
Sziasztok,
Valamit elnézek, vagy ez tényleg lehetséges, hogy egy Budapest -> Bécs -> Bergen egy átszállással, ugyanannál a társaságnál (Austrian) olcsóbb, mint ugyanennek az útnak a külön Bécs->Bergen része külön vásárolva?
Egészen pontosan:
Aug. 29, BUD-VIE-BGO, Austrian 632, Austrian 975, Economy Classic: 99500HUF, azaz kb. 260EUR
Aug. 29, VIE-BGO, Austrian 975, Economy Classic: 325EUR, nem kicsit drágább...Most ha megveszem Budapestről de nem szállok fel csak a Bécsből induló járatra akkor mi történik?
-
Xarina
aktív tag
válasz
hatala
üzenetére
Fizetéskor kapsz egy automatikusan generált nyugtát az email címedre a bookingtól. Számlára még nem volt szükségem, de azt szerintem nem állít ki a szállásadó. Viszont ha nem a bookingnak fizetsz, hanem közvetlenül a szállásnak, akkor az adójogszabályok értelmében kellene neki kiállítania valamiféle bizonylatot, legalábbis Európában.
-
hatala
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy tudja-e valaki, a Booking ad-e számlát a szállásról, vagy a szállást adó állítja ki?
Csak mert olyan hülye helyzetbe kerültünk, hogy itt ragadtunk ma Madeirán, mert törölte a Wizzair a hazafelé tartó járatot a nagy szél vihar miatt, és így legalább 1-2 nap plusz szállás költségünk lesz.Amúgy ez a Wizzair egy rossz vicc, ha meg kell oldani a problémát....
-
Valty
aktív tag
válasz
KD6-3.7
üzenetére
Viettel SIM-et vegyetek valamelyik üzletükben, illetve a reptéren is meg lehet venni, de ott drágább lesz. Ez úgy működik, hogy bementek a boltba, az ügyfélszolgálatos elétek tesz egy laminált papírlapot az elérhető csomagokkal, ráböktök arra, amelyik szimpatikus, kérnek egy útlevelet, a többit pedig elintézik, be is állítják, csak ki kell fizetni. Van SIM és eSIM opciójuk is
-
KD6-3.7
őstag
Úgy olvastam, hogy Vietnámban kell venni érkezéskor SIM kártyát, hogy ott tudjak telefonálni, legyen mobilnetem.
Valakinek ezzel tapasztalata? Fizikai kártyát vagy lehet eSIM-et is venni? Itthonrol saját szolgálatónál nem lehet megoldani valami extra szolgáltatással? -
Rodzser Mór
senior tag
Ki van a tököm a kempinges gyűjtőoldalakkal. Jellemzően nyugat-európai oldalak. Sátorhely az nincs, csak mobilház. Mondanom sem kell, amennyi pénzért kínálják, annak a felőből simán rendes szálláson is veszel ki apartmant.
Olyanba is belefutottam, hogy be tudtam jelölni, hogy sátras megoldás érdekel. Ennek ellenére egy sátras kempinget sem listázott, csak mobilházas, bungalós, rohadt drága helyeket. ..l..
-
t72killer
titán
válasz
blt-blog
üzenetére
Nem nekem szerencsére, tapasztalatokat és a szolgáltatás leírását/amire szerződik veled az airbnb mint szállásszervező olvastam: utóbbiban csak azt vállalják, hogy refundot kapsz és sem magukat sem a szállásadót nem kötelezik az alternatív szállás keresésére-biztosítására. Ergo ott állsz egy marék pénzzel a kézben, de ha nem valami turistagettó helyre mégy szezonon kívül, akkor nem lesz hol aludni.
A booking legalábbis régebben szerződés szerint is vállalta, hogy bármi van, az adott áron lesz szállásod. Ezt a covid előtti utolsó békeévben volt szerencsénk tesztelni is: a kanári szállásadó érkezés előtt 3héttel lemondta a bulit - "természetesen" csúcsszezonban, úgy, hogy már csak 3x-os áron találtunk volna alternatívát a célterületen. Ügyfélszolgálat felhív: semmi baj, intézünk másik helyet és egy extra pennyt se kell fizetni. Működött is gond nélkül, így lettem tartósan booking-os. A visszajelzések szerint ez ma már nem így megy sajna.
-
blt-blog
junior tag
válasz
t72killer
üzenetére
"simán otthagynak a sz.rban. AirBnB színvonal"
Nem allitom, hogy sokat airbnb-zek, mondjuk ugy evente 3-4, esetleg 5 alkalommal, de gondom nem nem volt. Nem azt mondom, hogy az airbnb szinvonala jo, mert sosem derult ki, hogy baj eseten mit varhatok toluk. de ezek szerint neked kellett volna es nem inteztek semmit? -
t72killer
titán
válasz
forceberg
üzenetére
Azt, hogy már nem segítenek érdemben, ha a szállásadó egyszer csak kitalálja, hogy lemondja a helyet, vagy olaszok ügyeskednek és az éjszakánként 50EUR-ért hirdetett szállásra érkezés előtt 2 héttel bemondja, hogy "óbocsi, elírtuk az árat, ha mégis jönni akarsz, akkor észjakánként 150" simán otthagynak a sz.rban. AirBnB színvonal. Valamelyik FB utazós csoportban találtam.
Egyébként a korábban írt jacuzzi-s sztorinkban meg hiába volt ott a screenshot a hirdetésről, a szállásadó pártjára álltak, az ügyfélszolgálatos egy NEM LÉTEZŐ bannerre hivatkozott, miszerint nekünk állítólag mégiscsak extrát kell fizetni (nem fizettünk, még a tulaj volt "rendes" és az addigi használatért "nem kért" pénzt, én meg mondtam neki, hogy ok, a maradék 2 nap nem használjuk, süsse meg).
Valahogy érezhették, hogy ezzel kihúzták nálam a gyufát, mert pár napja küldtek egy 15 fontos ajándékutalványt, ilyesmit eddig nem láttam tőlük, nagyobb összegű foglalásoknál sem.
Nem mondom, hogy rosszabbak mint más, de a jelek szerint már messze nem az a prémium, "aggódásmentes, minden komplikációt megoldó" szolgáltató, mint amik voltak: nem érdemes felárat fizetni más konstrukciókhoz képest.
-
Sziasztok!
Külföldi nyaraláshoz a Bookingon kívül milyen oldalt érdemes nézni a szállás kapcsán?
13 fő, nagy a család.
Alapvetően apartmanokat szoktunk választani. -
blt-blog
junior tag
válasz
arcsin
üzenetére
en meg nem upgrade-eltem naluk, de ahogy olvasom masok igen, sot, a fedelzeten is van lehetoseg. az ar helyben derul csak ki, online beszamolok alapan rovidebb tavra $100 koruli osszeg, hosszabb tavra inkabb $1400 koruli (ez utobbi business+ upgrade volt).
en europai legitarsasagnal jatszottam ilyet utoljara - de annak is par eve volt. Y -> J upgrade checkin pultnal fejenkent kb $120 volt, ami annyira olcsonak szamitott, hogy gyorsan upgrade-eltem is, nehogy meggondoljak magukat. elore online fizetve fejenkent $190-$200 korul lett volna.
nyilvan lutri, mert vagy olyan arat mondanak, amiert mar nem erdekel, vagy ha jo aron van, mar nem lesz hely.
-
arcsin
senior tag
Sziasztok, valakinek van tapasztalata "last minute" upgrade-del kapcsolatban kínai légitársaságnál? Premium Economy Class-ra gondoltam csak upgradelni sima economyról, China easternnel utaznék és checkinkor upgradelnék. Az érdekelne hogy mekkora összeg ez általában, tényleg last minute ára van ennek? Ázsiába utaznék
-
KD6-3.7
őstag
Azta! Mindkettőtöknek köszönöm!
-
Xarina
aktív tag
Valty által írtakat kiegészíteném annyival, hogy nem csak a Can Thonál lévő Cai Rang úszópiacot érdemes megnézni, hanem a Mekong delta csatornáiban a Kajaput mélyén is érdemes hajózgatni (inkább csónakozni), akár napokat is, mert baromi látványos és elég változatos tud lenni. Nekem bejött a Cho-Chi tunnel (bár mostanra elég turistás lett, de ez a legnagyobb és leghíresebb, meg a legkönnyebben megközelíthető) vietkong 3 szintes föld alatti barlangrendszer, ahol a vietnámi háborúról is rengeteget meg lehet tudni a helyiek szemszögéből. (viszont utánna garantált a pár napos hátfájás, mert iszonyat szűk). Annak a közelében van egy templom, nem jut eszembe a neve, ami imaidőben kihagyhatatlan. Az a kaodaizmus központi helye, nem is a templom érdekes, hanem maga a szertartás. A környéken bárhol megmondják mi az a hely pontosan, ahol színes ruhákban imádkoznak.
A Black Virgin hegyre is megér egy kirándulást a kilátás meg a szobor miatt is.
Mi mindig Kambodzsából mentünk busszal, valamilyen Cafe volt a szállítócég neve, aki üzemeltetett utazási irodákat is. Náluk lehetett venni olyan buszjegyet, ami Saigontól Hanoiig érvényes volt adott időszakon belül, bárhol meg lehetett vele szakítani az utat. Ez 24 éve még csak 8 dollár volt, 8 éve meg már 40-45. Nem tudom mennyi lehet most, vagy létezik-e még, mert jelentősen megdrágult a közlekedés az utóbbi években, de ha nem szüntették meg, akkor elég jó deal. -
Valty
aktív tag
válasz
KD6-3.7
üzenetére
Can Tho (a floating market miatt), Ho Chi Minh, Da Lat, Hoi An (esetleg Da Nang), Hue, Ninh Binh, Sapa, Hanoi, Cat Ba (a Lan Ha Bay miatt) - nem mind dél, de esetleg ezekre nézzetek rá. Esetleg Phu Quoc, ha sziget a cél, bár ez borzasztó túlhype-olt szerintem.
Pénznem a dong, lehet készpénzt váltani, de az ATM-ek nagyrészt jól működnek (talán pár kivételével), pl. BIDV teljesen jó. Sok helyen lehet kártyával fizetni, de az ország nagy részén a készpénz az úr.
Nagyobb városokban a forgalommal azért vigyázni kell, de pl. Da Lat-ban vagy Ninh Binh-ben nyugodtan lehet scooter-t bérelni és motorozni fel-alá.
Április elején még jó idő lesz, de az utolsó héten azért már számoljatok esővelA városok között lehet sleeper buszokkal közlekedni, éjjel talán jobb, ha kevés az idő, de napközben is indulnak. Attól függően, hogy mit fizettek, a kényelem a másodsztálytól a VIP/Exclusive-ig terjed. Az utóbbiban hátmasszírozógép is előfordul
Több hely járható vonattal is, de a menetrendnek, illetve hogy pontosan honnét és hova utána kell nézni.
Ha busz, vonat, transfer, kirándulás, foglalás kell, a szállásadóitok legtöbbször mindent is el tudnak intézni.Taxi-ra a Grabot töltsétek le. Ez hasonló a Bolt-hoz/Über-hez az EU-ban. Ez a legegyszerűbb, ha nem szeretnétek valamelyik állomáson a taxissal vagy motorossal vitatkozni
Vízum, azt hiszem, idén már nincs.
Van egy saját e-autó brandjük, VinFast a neve
-
blt-blog
junior tag
Oke akkor en nem latok tovabb az orromnal. Szerintem amugy nem volt evidens, hogy ures repuloket reptetnek a vilagban jobbra balra.
Ahogy szerintem az sem evidens, hogy ha az akkugyarat vagy a tankerhajokat tartom a legszennyezobbeknek, akkor egy utazasi forumba megyek megkerdezni, hogy masok miert repulnek sokat, szerintuk nem kornyezetszennyezo-e.
De az, szerintem senki nem vitatta egy percig sem. En is csak azt vitatom, hogy valoban a repulesrol valo lemondas (vagy a mennyisegenek csokkentese) a legfontosabb dolog, amit a kornyezetunk vedelmeert tehetunk? A kacatok tulrendelese, az egyszer hasznalatos csomagolasok (pelenka is az...) tulhasznalata szerintem nagyobb gond, mint a repules, raadasul tenni is konnyebben tudok ellene (nem rendelek annyit, kevesebb egyszer hasznalatos csomagolast igyekszem hasznalni).
Nem latok alternativat az en eletemben az utazas elkerulesere, mert peldaul a csaladunk egy resze masik kontinensen van - oda nem mesz vonattal. Mindenki a sajat eleteben kell, hogy talaljon modot az okolabnyoma csokkentesre, es ez nem feltetlenul az utazas lesz. Lehet valakinek az. De nem gondolom bolcs dolognak egy utazos forumban szamonkerni masokon, hogy miert utaznak sokat. Te keveset utazol - koszonjuk a bolygo neveben. Mi megprobalunk mashol visszafogni fogyasztast ahol esetleg neked nem evidens, peldaul Xarina nem hasznal autot, miatta nem kellett egy csomo dolgot legyartani. Ha neked van autod, attol meg nem fog odamenni hozzad, hogy nem gondolod-e hogy tul nagy okolabnyoma van az autozasodnak.
-
den89
tag
válasz
blt-blog
üzenetére
Szerinted más számára nem evidens, hogy környezetszennyezőek/terhelőek a tankerhajók, akkugyárak, műanyagok, buszok, autók illetve, hogy járnak félig üres de akár üres repülők is? Akkor eléggé lenézheted a beszélgetőpartnereidet. A topic témájánál maradva hoztam szóba a repülést. Holnaputánig lehetne sorolni más példákat is, meg ezt is lehet csűrni-csavarni.
Xarina írta, hogy jóval több, mint 20x repült tavaly. Igen, az minimum 20 alkalom, de lehet 30-40 is, ki tudja....Bizony, az évi 20 alkalom vagy mondhatjuk úgy, 10 utazás extrém sok, csak lehet neked nem. Az emberek 90%-a életében nem ül összesen ennyiszer repülőre. Mondok jobbat, az emberek ~0,1%-a vagy még kevesebb repül ennyit éves szinten, mint te/ti. Akkor lehet te nem látsz tovább az orrodnál, ha úgy gondolod, hogy ez nem extrém sok?

-
blt-blog
junior tag
En nem tudom kitalalni, hogy szamodra mi evidens es mi nem, ahogy azt sem tudom kitalalni messzebb latsz-e az orrodtol, vagy sem. Arra tudok valaszolni, amit leirtal.
Az evi 20x repules az igazabol evi 10 utazas, azert ez szerintem nem szamit extremnek. Volt olyan evem, hogy ket honap alatt utaztam ennyit, vegyesen munka es nyaralas miatt.
-
den89
tag
válasz
blt-blog
üzenetére
Teljesen mindegy egyébként hogyan okoskodunk itt, nyilván nem fog változni semmi. Ezek a dolgok nagyban dőlnek el, a pénz, a profit és a felső 1% mérhetetlen pénzéhsége uralja, irányítja a világot. Én sem vagyok akkora környezetvédő, ne essék félreértés. De az embernek kiböki a szemét az ilyen mentalitás, hogy valaki 20-30x repül egy évben. Egyébként elég evidens dolgokat írsz le úgy, mintha ezekkel más nem lenne tisztában. Az élet minden területéről lehet sorolni holnap reggelig a példákat. Ez a repülés dolog csak egy apróság a sok közül. De jól mutatja, hogy a mai fejlett társadalom egy része - vagy jó része, kinek hogy tetszik - úgy él, mintha nem lenne holnap. Látom nagyon megfogott ez, hogy én az udvaron mit nézek a gyerekekkel, vagy mit sem. Gondolom te sem gondolod komolyan, hogy eddig látok csak az orromtól... Egyébként, ami átlagemberként tőlem telik, azt úgy-ahogy megteszem a környezetért, de legalábbis nem 5-10-20 embernek megfelelő ökolábnyommal terhelem a bolygót.
-
blt-blog
junior tag
válasz
Xarina
üzenetére
De ugye azt vagod, hogy innentol az argument nem az, hogy ha te veszel vagy sem, hanem ha mindenki nem venne, vs ha mindenki venne. Ha te nem veszel jegyet, meg a szomszed sem, meg en sem, akkor nem lesz kereslet a gepre, tehat torlik, tehat nem repul.
Amire ra akartam vilagitani, hogy ez a beszelgetest azert halott ugy, mert ha rakosborzaszto-also es mucsarocsoge-felso kozott mostantol nem repulne repulo, mert se te, se en nem veszunk ra jegyet, akkor a legitarsasag azt a gepet beforgatja masik utvonalra es mashol fog repulni.
Szoval vagy eskut teszunk, hogy mostantol nem repulunk egyatalan, vagy a mar megvasarolt repulok addig fognak repulni, amig azokat gazdasagosan meg lehet tenni, fuggetlenul attol, hogy te vagy en utazunk-e rajta, mert legfeljebb nem ott repul, ahol eddig, hanem mashol, ahol van ra kereslet.
Egyebkent meg szeretnek visszautalni a korabbi valaszomra (nem neked): a low hanging fruit. A repules onmagaban nem az, de raadasul az utasokat szallito repulogepek sem azok. Ha mar valaki nekiall sotetzoldeskedni, hogy hu a repules mennyi kerozin meg karos anyag, akkor mi lenne, ha eloszor a 80-20 szabalyzast tamadna meg?
A 80-20 szabaly azt jelenti, hogy egy legitarsasag egy adott repuloteren ha nem hasznalja a residejenek legalabb a 80 szazalekat, akkor elveszik tole es odaadjak masvalakinek aki repulni akarja. Ez akadalyozza meg, hogy a legitarsasag torolje az adott jaratot, ha csak 53 utas van rajta, amivel nem eri meg repulni, de elinditsa, ha 153 utas van rajta, akivel mar megeri repulni.
Ez a szabalyozas vezet oda, hogy peldaul a megboldogult malevnak megerte uresen elrepulni egy repulogepet new yorkba es vissza, utasok nelkul, csak azert, hogy a residot ne vegyek el tole. Ha valaki sotetzold akar lenni es a repules labnyomat csokkenteni, akkor mi lenne ha azokkal a repulogepekkel kezdenenk, amik uresen repulnek az egen?
Csak ugye ez is olyan dolog, amit a kertedben a gyerekeiddel az egre felnezve nem latsz.
-
Xarina
aktív tag
válasz
hatala
üzenetére
Ne arra alapozz, hogy egy valaki ajánlja. Keress rá a cégre, és nézz több értékelést. Azokból ki lehet szűrni, hogy mennyire megbízhatóak. Én személy szerint nem tudok tanácsot adni, mert én soha nem kötök biztosítást, inkább kifizetem a drága kauciót. De ha egy kocsi teljes körűen biztosítva van és ez benne van a szerződésben, akkor nincs nagyon mitől félni. Viszont olyanokkal szoktak trükközni, hogy teljes körű biztosításnak hirdetik, de az apróbetűben valahol benne van, hogy nem terjed ki a gumikra, tükörre, ablakra, stb.
-
Xarina
aktív tag
válasz
blt-blog
üzenetére
Én ilyet nem állítottam, hogy a tele gép és az üres gép ugyanannyi üzemanyagot fogyaszt, ezt csak te gondolod túl. A lényeg azon volt, hogy ha én nem veszek jegyet az adott gépre, az akkor is el fog indulni és szennyezni fogja a környezetét és azon nem tudok változtatni én személy szerint.
-
den89
tag
válasz
blt-blog
üzenetére
Teljesen igazad van mindenben és tisztában is vagyok a dolgokkal, amiket leírtál. Nem vagyok álszent, nem is én és a családom fogjuk megmenteni a világot, mi is pazarlunk, járunk nyaralni, stb. De az tény, amit leírtam. Ha valaki 20x repül egy évben vegyes távolságú utakra, akkor az illetőnek min. 5-6x akkora az ökolábnyoma mint egy átlag európai embernek, vagy úgy is mondhatjuk, hogy 20-30x (nem elírás, nem túlzás!!!) akkora, mint egy fejlődő országbelinek.
Lehet mondani, hogy azok a gépek így is- úgy is felszállnak. De Xarina is érdekeset írt, azzal, hogy nagyon sokszor csak 60-70%-ig van a gép. Ez két dolgot jelent: még keveset is írtam az 5-6x-os lábnyommal és ha az ilyen hozzáállású embereknek csak a fele elgondolkodna és nem röpködne annyit mint most, az azért már nem keveset számítana, esélyesen jóval kevesebb gép röpködne.
Xarina, ez a két véglet van? 20-30x repülsz egy évben vagy remeteként élsz? Tényleg?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 32GB 512GB 1 év garancia
- Honor 400 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Latitude 7420 Core i7-1185 G7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar, szép állapot
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Bennem az volt hogy erre több hetet kell várni és valami komolyabb összegért lehet kérni azt h gyorsabban elkészítsék.
,foglalás után mondja párom hogy ez amugy Forsthoffer Ágnes tulajdona -tisza alelnök

(csak sok idő, és csak 2 hetem van - erre lehet egyedül megyek felderítő jelleggel, vihető-e oda család)
(nem volt egy reklám sem a lapban, nem hogy féloldalas kék plakátok)