- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple Watch
- Google Pixel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- One mobilszolgáltatások
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Fotók, videók mobillal
Aktív témák
-
-
raszputyin
senior tag
üdv!
nagyon kezdő kérdésem lenne
hogy lehetne elérni, hogy minden boot-nál elinduljon egy adott felhasználói program root jogon? (suse 10.0, ha ez számít) -
raszputyin
senior tag
Üdv! Kicsit hülye kérdést fogok föltenni... elnézést, ha már szerepelt, igyekeztem keresni rá, átnyálazni kézzel ennyit nem fogok
szóval:
melyik (alaplapi) chipset a legjobb Linux-kompatíbliltású? S. 939-es Athlonra gondolok elsősorban...
nVidia? Via? ATi? esetleg... Intel jobb?drága mulatság lenne...
az AMD ''Cool and Quiet'' működik? ha vki nforce4 ultrával tolja a Linuxot, annak a beszámolója külön érdekelne -- mi megy, mi nem -
raszputyin
senior tag
Szervusztok!
Az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e valami tapasztalatot mondani arról, hogy mennyivel lehet gyorsabb az újabb 32-bites processzorokra (Athlon XP, Pentium IV) optimalizált kód a sima régi i386-nál. A legkirályabb az lenne, ha tudnátok vmi igényesebb tesztről, ami összehasonlítja a teljesítményeket...
Az is érdekelne, hogy hogy állnak a különböző lépcsőfokok (i586, i686). (A kérdést persze a disztibúcióválasztás problémája motiválja) Előre is köszi a segítséget!
-
raszputyin
senior tag
üdv!
nem tudja valaki, mit kell tenni, hogy a Flash böngészőbetétben helyesen jelenjenek meg a nyugat-európai kódlapon nem szereplő magyar betűk (őűŐŰ)? -
raszputyin
senior tag
> ''Az is fura, hogy minden boot-nál sokat tököl a hálókártyával''
> Nem lehet, hogy DHCP-vel próbálkozik?
ööh... ehhez abszolút nem értek...
van egy jókis routerem, amit automatikusan felismer minden op.rendszer, amit eddig a két gép valamelyikére felhánytam. semmit nem állítottam a hálózaton.
szokott kiírni valami DHCP-t, de én eddig azt hittem, ez pont az, ami kell ide... no akkor most utánanézek :S -
raszputyin
senior tag
> én általában elég minimal kernelt használok, épp csak a legfontosabb cuccokkal...
és segít? azt hallottam valahol, hogy a 2.6-os kernel már ''moduláris'' szerkezetű, tehát általában csak azt tölti be, ami fut is... nem így lenne?
nehéz szívvel a ReiserFS-t (3.6) választottam, mert valahol azt írták, hogy gyorsabb, mint az ext3. Az viszont biztos, hogy a felcsatolása nem 0 idő alatt megy
> leginkább a fölösleges szolgáltatások kikapcsolásával lehetne
Ezzel próbálkoztam, de gőzöm sincs, hol lehet kikapcsolni, sajnos; mondom, a Yast runlevel-editorral próbálkoztam. Ha adtok tippet, hogy mit keressek, megpróbálhatok belenyúlni a konfigfájlokba személyesen, de csak a vakvilágba nem merek nekivágni a parancssornak
Pedig az biztos, hogy fut 1-2 felesleges dolog, pl. leveleződémon (nem használok belső levelezést), meg pl. a SuSE jószokása, hogy minden betöltésnél a biztonság kedvéért megküld egy PCI scant, hogy felismerje az új hardvertazt csak ki lehet kapcsolni valahol! Az is fura, hogy minden boot-nál sokat tököl a hálókártyával, pedig különálló PCI-os eszköz, nem valami kamu integrált... SuSE guruk?
Asszem tényleg ramvásárlás lesz a vége, mindjárt benézek az ócskás folyamokbaBTW talán lámának mondtok miatta, de nekem számít a csicsás GUI, és nagyon örülök neki, egész addig, amíg bármikor kikapcsolhatom ;-) Nem érzem magam pl. képesnek a circa 3000 parancs és program nevének és szünopszisának megjegyzésére.
-
raszputyin
senior tag
üdv!
azt kérdezném, hogy szerintetek érdemes-e manapság új kernelt fordítani csak a teljesítmény (kevesebb ram-foglalás, gyorsabb boot) érdekében? vagy már a moduláris felépítés miatt tökmindegy?
részletek... SuSE 9.2 (kernel 2.6.8), Athlon XP 1,8Ghz, 256 ram. runlevel 3-on, azaz már X nélkül 180 mega ram foglalt. X és valami bénaságom-tűrő ablakkezelő mellett már keményen dolgozik a swap, ezért lassú minden... a boot-olás pedig szintén (2-3 perc?), régi SuSE-vel sokkal gyorsabb volt gyengébb gépen is!
esetleg van valami másfajta lehetőség a fent említett két probléma orvoslására?
ezt már megkérdeztem a SuSE-témában, de hátha itt tudja valaki... a SuSE 9.3 32-bites változatát 5 cd képen kínálják. tud valaki valami varázslatos metódust, hogyan lehetne ebből 1 dvd-t szülni? nem baj, ha a telepítőben valamit kézzel kell beírni, csak menjen... sokkal jobb lenne, mert nem akarok se 5 cd-t evvel teleírni, se bűvészkedni az 1 darab cd-rw-mmel, de egy dvd+rw simán jó lenne a célra... win xp is rendelkezésre áll a dvd-csinálás lépéseinek elvégzésére.
előre is köszi a segítséget! -
raszputyin
senior tag
Köszi a segítséget
Mit is csinál a Thinkpad gépeken ez a Security vagy Secure Chip pontosan? Tényleg többek közt betartatja a ''digitális jogkezelés'' (DRM) előírásait? Mit jelent az, amit mondott nekem egy a gépet használtan kínáló ember, hogy ''aktiválni kell'' a chipet? Ha már ''aktiválták'', akkor a saját számítógépem felülbírálhat? Netán különben is?
Körülnéztem a Wiki oldalon, amit mutattál, de sajnos nem jöttem nagyon képbe :-S
Más... most még az asztali gépen Debian fegyverkísérletbe kezdenékTekintve, hogy kezdő vagyok, aki nem ért a konfigfájlokhoz meg a szkriptekhez, sztetek érdemes megpróbálnom? Ha igen, válasszam a ''testing'' változatot, vagy jobb, ha az alapnál maradok?
-
raszputyin
senior tag
Üdv, guruk!
Notebook vételén töröm a fejem, és olyat szeretnék, aminek a hardvere a lehető legjobban Linux-barát. Hallottam, hogy az Apple és az IBM jó ebből a szempontból (is). Van még valamilyen márka/széria, amit javasoltok? A HP nc sorozatról esetleg tudna valaki mondani valamit?
A másik persze a disztribúció kérdése... (kezdőnek számítok, de azért ha valamit részletesen elmondanak nekem, meg tudom csinálni). A SuSE-t nagyon barátságosnak találtam, de úgy láttam, hogy pocséklóan bánik a hardverrel (256 mega ram kevésnek találtatott).
Olyan diszt. kéne, ami maximálisan támogatja a notebook hardvereket, minél hatékonyabb, és lehetőleg a csomagok minél újabb verziói vannak meg benne. Az se árt, ha nem okoz benne kavarodást a magyar nyelv használata (a Fedorával voltak keserű tapasztalataim, bár lehet, hogy csak béna voltam).
Remélem, nem voltam nagyon off... a keresőben nem nagyon találtam infót erről.
Az is bőven jó, ha mutattok egy helyet, ahol naprakész, szakszerű infót kaphatok ezekre a kérdésekre.
Köszi a segítséget!
Aktív témák
Hirdetés
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- alza vélemények - tapasztalatok
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Elden Ring
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Villanyszerelés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest