- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Redmi Note 13 4G
- Yettel topik
- Nokia N900 - egy kategória újraértelmezése
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- OnePlus 7T Pro - árban is a csúcson
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
Aktív témák
-
Vilmoskorte
tag
Picit off, nézzétek el nekem légyszi. A gépemet úgy használom, hogy mobil rack van beszerelve, van 2 vinyóm, egyiken windows másikon linux. Felváltva használom mindkettőt. Az a gond, hogy a bios nem ismeri fel a másik vinyót. Pl használom egy hétig a linuxot a maxtoron. Reggelente bekapcsolom, semmi gond, megy hiba nélkül. Majd kell a windows a samsungon, berakom azt és nem ismeri fel. Tápkábelt kihúzam, várok, vissza semmi. Addig nem megy, míg az ide kábelt nem húzom le róla, meg vissza. Fordítva ugyanez a szitu. Maga a gép, kábelek tuti jók, mert bármeddig megy csont nélkül, hiba nélkül, rezzenéstelenül. Csak nem szereti, ha másik vinyót kap
Erre adjatok légyszi tippet, mert nekem már nincs -
Vilmoskorte
tag
Megoldásra váró probléma: slacki 10.2, kde alatt az ékezetes karakterek helyett téglalap. Nem a menükben, hanem a dokumentumokban! Pl itt, ezen a fórumon is. Erre keresek megoldást.
-
Vilmoskorte
tag
válasz
dr_strange #4927 üzenetére
Athlon XP 2000, 512MBram. Biztos nem ez a szűk keresztmetszet. Anno XP alatt, R9600 alatt a HL2 is gyönyörűen ment, az pedig egy ''kicsit'' jobban pörgette a rendszert. Itt vagy a FF-Mozilla van szarul megírva vagy az xorg ennyit tud
XP alatt nincs ilyen problémám, mint linux alatt. Látványosan gyorsabb a rendszer reagálása mindenre. Pedig a fedora is be van hangolva, csak a legszükségesebb szervizek futnak, legfrissebb kernel, driver, stb.
-
Vilmoskorte
tag
Használ valaki fx5500-as kártyát itt? Nekem ilyen van, 128bit, 256 mega ram. A nyűgöm az, hogy nvidia driverrel is szaggat a desktop. Értem ez alatt, hogy ablakok mozgatása, ff-ben tartalom görgetése akadozik elég látványosan. A kártya ennyire zsenge vagy mi van? Fedora 4 a diszt, legfrissebb minden, xorg, kernel, driver. Van valami tipp?
-
Vilmoskorte
tag
Ha jártál az ATI oldalán, akkor találtál ott egy olyat, hogy ''Suse-readme''. Ezt el kellene olvasni. Így is valószínű, hogy boldogulsz, de kell a gcc, make, stb fordító eszközök, valamint kell a kernel forrás is.
Ha viszont megnézed a linket, amit küldtem, akkor ott fogsz találni előreforgatott kernel-modult, amit csak fel kell telepítened. Ehhez is ott a leírás. De én is leírtam. Mit nem értesz, mit tettél eddig az ügy érdekében?
Gyakorlatilag leírtam, mit kell tenned. Az ftp-ről leszeded a megfelelő könyvtárból a modult, majd telepíted. Célszerű kilépni konzolba, ne fusson az X. Vagy még jobb talán, ha újraindítod a géped konzolba (init 3), ne legyen X. A már leírt parancsal telepíted (rpm -ivh xxxxx.rpm), majd beállítod. A 2 parancs a sax2-t hívja meg a megfelelő paraméterekkel. Ha ez megvan, akkor startx vagy reboot immár grafikusan.
Off: nem akarlak elkeseríteni, de a Radeon kártyák driver ellátottsága, azok minősége messze van a kívánatostól. Sajnos. Én 9600-ról léptem vissza fx5500-ra, pedig maga a kártya rosszabb, mint a 9600. Csak nVidia.
[Szerkesztve] -
Vilmoskorte
tag
Mindkettőt elintézi neked a yast, azon belül a sax2. Megtalálod a menük között. Radeonnak nincs 3D támogatása alapban licensz okoból, megoldás:
ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/supplementary/X/ATI/suse92/i386/fglrx/8.8.25/
Itt már fennt van a 9.2-höz is az új driver.
1., rpm -Uhv fglrx*.rpm
2., sax2 -r -m 0=fglrx -b /usr/X11R6/lib/sax/profile/firegl -i
Ez még nekem a 9.2-eshez volt. Menj fel erre a címre és az elérési utat értelemszerűen módosítsd. Maga az eljárás nem változott. -
Vilmoskorte
tag
válasz
Speeedfire #4919 üzenetére
1.: Nincs legjobb, de kezdőnek az uhu vagy suse jó választás szokott lenni. Frissítsd a rendszeredet 1.2-re, az a legfrisebb uhu. www.uhulinux.hu
2.: milyen hardeverek ezek? mindkettőt valószínűleg támogatja a kerneled (legalább alapszinten), de jó beállításokhoz több infó kellene. Linuxon nincs olyan, hogy driver.exe-re kattintás és next,next,finish.
3., ha uhu, akkor deb a csomagkezelő. Ebben az esetben az apt-get sokat segít. Konkrét címekért nézz el a fenti címre. Van egy társaság, akik csomagokat készítenek uhu alá, ubk.uhulinux.hu ha jól emlékszem. -
Vilmoskorte
tag
Na, kerestem neked megoldást. Mákos a dolog, mert a yum működik mandrake-en is. Itt van ez: [link]
Ezt szépen elolvasod, a yum csomagot felrakod. /etc/yum.conf kitöltve értelmesen, figyelmesen. Ezek után: yum groupinstall gnome (vagy kde, xfce, amit akarsz). A groupinstall leszed neked mindent, ami ehhez kell. Beállítja és lőn világosság. Esetleg tehetsz fel még egy gdm-et, grafikus bejelentkezéshet (yum install gdm). Ha a groupinstall nem menne (bár miért ne menne?), akkor: yum install gnome gnome-desktop-environment -
Vilmoskorte
tag
Térjünk vissza az alapproblémádhoz! Ugye az a problémád, hogy nincs indítómenüd és nem tudsz választani windows és linux között? Kicsit elvesztettem a fonalat, bocs.
Ha ez a gond, akkor szerkeszd a /boot/grub/grub.conf fájlt. Egy példa:
default=0
timeout=10
splashimage=(hd1,0)/grub/splash.xpm.gz
title Linux
root (hd1,0)
kernel /vmlinuz-2.4.7-10 ro root=/dev/hda6
initrd /initrd-2.4.7-10.img
title Windows
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1
Értelemszerűen magadnák átírod. Ha ez megvan, akkor telepíted: grub-install /dev/hd0
Ez a parancs az első lemez mbr szektorábba teszi a grubot. Ennek így mennie kell. -
Vilmoskorte
tag
Minden vinyó eleje tartalmaz mbr-t, ami az első 512 bájt. A windowsos vinyódon nincs mbr? Telepítő cdvel bebútolsz, helyreállítókonzolt kérsz, kiválasztod a windowsodat, root jelszót beírod, majd fixmbr. Ez csinál neked szabványos mbr-t.
Linux-windows indításhoz pedig boot-loaderre van szükséged. Ebből van millió. Általában lilo vagy grub a megszokott/szeretett. Valamelyiket felrakod, beállítod és örülsz. Ennyi. -
Vilmoskorte
tag
Ezzel mit lehet kezdeni? [link]
Marha idegesítő, hogy a szürke massza elfoglalja az egész képernyőt. Adblock fent van, de nem tudom vele leszedni sehogy. Tipp?
[Szerkesztve] -
Vilmoskorte
tag
válasz
Vilmoskorte #4866 üzenetére
Azt hiszem nem a vinyó száll el, hanem vagy a rack vagy a kábel. A windows is kiakadt, a logokban ez van:
The driver detected a controller error on \Device\Harddisk0\D.
illetve: A parity error was detected on \Device\Ide\IdePort0.
Ebből kábel csere és rack csere lesz. Vagy fixen beépítem a vinyókat, grubot meg átszerkesztem.
[Szerkesztve] -
Vilmoskorte
tag
Hu bakter, nagy gázban vagyok
Gnome alatt gépelek konzolban, sima másolást akartam csinálni. Be/kimeneti hiba. Hoppá mondom, ez mi? IO-error, most nézettem meg a fájlrendszert az este. Aztán látom, hogy eltűnik minden a desktopról. Hoppá. Mondom neki még a konzolban (az ment már csak), hogy halt, de iziben! Semmi, io-error. Ctrl+alt+f1. Jajj, már teleszórta hibajelentésekkel. Bejelentkezés nem megy, a kernel is már halott, mert acpi-n keresztül sem tudtam leállítani a gépet. Kikapcsoltam. Most a másik vinyóról, XP alól írok. 2 napja is volt valami hasonló jelenség már. Hogyan tudom megnézni, hogy a vinyó hardveresen rossz vagy mi a baja? Jöhet windows alatti megoldás is. Particionálás, format, bármi. Adatok mentve, programokat meg bármikor újra lehet tenni.
-
Vilmoskorte
tag
Kis technikai érdekesség, avagy megint nem értek valamit. Adott egy ubuntus gép, gcc-4.0. Nvidia driver leszed, próbálom felrakni, szól, hogy neki 3.4 gcc kell. Leszedem, beállítom, nvidia felmászik. xorg.conf átírás.
[4295607.702000] NVRM: loading NVIDIA Linux x86 NVIDIA Kernel Module
1.0-8178 Wed Dec 14 16:22:51 PST 2005
-> Installing both new and classic TLS OpenGL libraries.
-> Installing 'NVIDIA Accelerated Graphics Driver for Linux-x86' (1.0-8178):
executing: '/sbin/ldconfig'...
executing: '/sbin/depmod -aq'...
-> done.
-> Driver file installation is complete.
-> Running post-install sanity check:
-> done.
-> Post-install sanity check passed.
-> Shared memory test passed.
-> Running runtime sanity check:
-> done.
-> Runtime sanity check passed.
-> Would you like to run the nvidia-xconfig utility to automatically update you
r X configuration file so that the NVIDIA X driver will be used when you res
tart X? Any pre-existing X configuration file will be backed up. (Answer: N
o)
-> Installation of the NVIDIA Accelerated Graphics Driver for Linux-x86
(version: 1.0-8178) is now complete.
Minden szép és jó. xoeg.conf átír, majd startx. Erre:
(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the GLX module; please check in your X
(EE) NVIDIA(0): log file that the GLX module has been loaded in your X
(EE) NVIDIA(0): server, and that the module is the NVIDIA GLX module. If
(EE) NVIDIA(0): you continue to encounter problems, Please try
(EE) NVIDIA(0): reinstalling the NVIDIA driver.
(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA kernel module! Please ensure
(EE) NVIDIA(0): that there is a supported NVIDIA GPU in this system, and
(EE) NVIDIA(0): that the NVIDIA device files have been created properly.
(EE) NVIDIA(0): Please consult the NVIDIA README for details.
(EE) NVIDIA(0): *** Aborting ***
(II) UnloadModule: ''nvidia''
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
Fatal server error:
no screens found
Azt mondja, hogy nem egyezik a modul (7667) a betöltendővel (8178). Ez hogyan lehetséges? Közelben nincs 7667-es verzió a gépen, forgatott 8178, felmászik rendesen. Most leszedem a 7667-et is, hogy ne sírjon, de ez nagyon érdekelne. Mit keres ő a 7667-esen? -
Vilmoskorte
tag
Mi a bánatos jóisten van az nvidia oldalával? 3 napja akarom leszedni a drivert, akármivel próbálkozok eljut max 20%-ig, és annyi. Ki szerencsétlenkedik? A chello vagy az nvidia? Valaki próbálja már meg lehúzni azt a nyomorult drájvert (http://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/1.0-8178/NVIDIA-Linux-x86-1.0-8178-pkg1.run) és küldje el nekem emílben. Előre is köszi!
-
Vilmoskorte
tag
válasz
Vilmoskorte #4730 üzenetére
Ez hiányzott még: apt-get install libxinerama-dev libxxf86vm-dev.
Mostmár tökéletes. -
Vilmoskorte
tag
válasz
Vilmoskorte #4709 üzenetére
Up!
-
Vilmoskorte
tag
válasz
_Petya_ #4712 üzenetére
Emlékemben él egy cikk, amiben távolról slakcware linuxot raktak ár debianra. Talán erre keress rá, magyarul. De ssh-n keresztül már csak egy felállt rendszert tudsz menedzselni, amin nem árt, ha van hálózat is. Odáig hogyan akarsz eljutni? Esetleg RedHat alatt van egy olyan eszköz (kickstart), ami gyakorlatilag előre konfigurált rendszert húz fel. Fazon berakja a lemezt, az meg felmászik a gépre. Ez nem járható út?
-
Vilmoskorte
tag
Debian/Sid gépre kell felraknom mplayert. ./configure szépen lefut, de a make kiakad:
/usr/lib/libGL.a(glxcmds.o): In function `glXGetMscRateOML': undefined reference to `XF86VidModeQueryVersion'
/usr/lib/libGL.a(glxcmds.o): In function `glXGetMscRateOML': undefined reference to `XF86VidModeGetModeLine'
collect2: ld returned 1 exit status
make: *** [mplayer] Error 1
Ahogy rákerestem az a baja, mintha az xorg nem tetszene neki debian/sid alatt. Ilyen találatokat kaptam. Valami tipp ezzel kapcsolatban? -
Vilmoskorte
tag
Ha akad, akkor tuti, hogy nincs. Én 2 napja vettem ki a gépemből a 9600-at
Most nvidia van.
Van olyan ember, akinek sikerült beüzemelni, nekem egy évem ment rá, nulla sikerrel.
De hogy segítsek is: a telepítő log fájlt generál, amit nézz meg. Abban ott lesz, hogy miért nem sikerült neki elvégeznie a dolgát. Valami hiányzik, azt tedd fel. Ha minden megvan, log azt írja, hogy minden sirály, akkor ellenőrzésképpen indíts konzolból egy fgl_glxgears-t és gyönyörködj a csontrafagyásban
Sajnos azt tudom mondani, hogy igen kicsi az esély arra, hogy szuperálni fog a kártyád. Azért ne add fel
Ha elakadsz, akkor segítek, de tuti sikert nem tudok garantálni. Ahhoz az atinak kellene lépni (gyak lesz@rj@k, hogy linux alatt menjen a drága kártyád)
[Szerkesztve] -
Vilmoskorte
tag
Off
Hehe, próbaképpen 1 napra kiraktam az apacsot a wigwamom elé, nézem volt-e érdeklődő. VoltPróbálkoztak olyannal, hogy mindenféle upload php scripteket akartak felnyomni hozzám. A kis csalafinták
Na, ennek vége.
On -
Vilmoskorte
tag
válasz
ragazzo #4678 üzenetére
Nem tudok róla, hogy a guruk fedorát vagy debiant használnak
Én mindkettőt, sőt jelenleg slackware-t, ami talán a legjobban tetszik eddig. De persze én nem vagyok guru
Mindenki azt használ, ami neki a legjobban megfelel. Kipróbál többet, időt szán rá és választ. Amiért én nem szeretem az uhut: eleve nem szeretem a sok varázslót. Ebből nem fogod tudni, hogy mi, miért nem működik vagy működik. Kattogtatással hosszú távon csak szívni fogsz. Ennek pont az ellentéte a salak. Végtelenül letisztult és tiszta rendszer. Pat semmit nem ad hozzá az eredeti kódhoz, nincs benne suse spec, meg rh spec dolog. Például. Nincsenek varázslók. Ezt azt eredményezi, hogy elsőre (talán másodjára is
) hihetetlen nagyon fogsz szívni. Átesel a holtponton és olyan tudásra teszel szert, amivel már nem esel kétségbe, ha nem tesznek alád egy varászlót. Ez tehát a nehezebb út. Neked kell döntened, melyiket választod.
Otthoni gépen is salak van, kde-vel. Asszony életében nem látott linuxot, de első perctől kezdve tudta használni csont nélkül. Minden alá volt téve. No problem. Salak stabil, mint a szikla. -
Vilmoskorte
tag
válasz
Vilmoskorte #4677 üzenetére
Annyit a fentiekhez, hogy gentoo-n létezik egy /etc/make.conf fájl, aminek a tartalma lehet a fenti sor is. Most nem tudom megnézni (bent vagyok a cégnél w2k alatt), hogy ez vajon diszt specifikus-e? Gyanítom, hogy igen. Nekem konkrétan slackware alatt kellene megoldás, de minden disztribhez jöhet. Másoknak is jól jön ilyen infó, legalábbis remélem.
-
Vilmoskorte
tag
No, kérdezek.
1., Azt hogyan csinálom meg, hogy egy adott gépen beállítsam a fordítási paramétereket globálisan? Tehát adva van egy athlon xp-s masina, azt akarom, hogy a make mindíg olyan paraméterekkel fusson, ami erre a gépre optimalizált kódot redményez. Gentoo fórumon találtam ilyet:
CFLAGS=''-O3 -fomit-frame-pointer -march=athlon-xp -pipe'' Van linuxon olyan fájl, ami ezt állítja be? Eddig nem találtam ilyet
2., Tudtommal az -O3 kapcsoló ''enyhén'' veszélyes, nagyon kihegyezett kódot eredményez 1-2% gyorsulásért cserében. Én ennél konzervatívabb vagyok, marad az O2. Egyéb paraméterekkel érdemes játszani esetleg? Valakinek személyes tapasztalat? -
Vilmoskorte
tag
Én ezzel úgy vagyok, hogy mindenkinek más az alap kérdés. Bevallom, tököm sem emlékszik már arra, hogyan kellett 1000 éve doszban meppelni. De megnézem a leírást és megcsinálom. Számomra sokkal fontosabb az illető _gondolkodása_. Hogyan kezd neki, milyen úton akar eljutni az információhoz, hogyan találja fel magát. Ez sokkal fontosabb, minthogy bemagolta-e az adott dos parancsot. Leszarom. Gondolkodjon! Ez a kulcs. Magolni nem szabad, kreatívan gondolkodni követelmény! 2x ugyanaz a probléma nem szokott felmerülni, magolással meg nem fogsz boldogulni.
-
Vilmoskorte
tag
válasz
ngabor2 #4581 üzenetére
Igen, de user nem adhat tetszőleges nice értéket. Doksi:
Minden processz rendelkezik egy nice szinttel is. Ez azt mondja meg, hogy mennyire fontos a processz gyors futása, mennyit kér ő a processzor idejéből. A -20-as jelenti a legnagyobb prioritású processzt, a 19-es pedig a leggyengébbet. Az alap bejelentkezési shell 0-ás szinttel fut. Ha egy processz nice-értéke pozitív, akkor szokás őt nice, szépen futó processznek nevezni, a ps ilyenkor egy N betűt tesz valamelyik oszlopba. Negatív nice-értékű, vagyis nagy prioritású processz sorába < jelet tesz a ps.
Minden induló processz örökli szülőjének nice értékét, és átlagos felhasználó (nem root) csak növelni tud ezen az értéken, vagyis csak hátrébb tudja tenni saját processzeit a prioritási sorban, előrébb nem. Ennek következtében a húsz erősebbik, negatív számmal jellemzett prioritást nem is tudja elérni. A nice program arumentumok alap értelmezésben 10-et ad hozzá a nice szinthez, így indítja el a programot, de kapcsolóval más értéket is adhatunk, például a nice -5 program argumentumok hatására, ha 10-es nice szintű shellben írtuk ezt be, 15-ös nice szinttel indul el a program. Vigyázat, a - jel a kapcsolók szokásos jelölése, és nem pedig negatív előjel. Saját processzünket annak futása közben is hátrébb helyezhetjük a sorban, a renice új_nice_szint processz_szám paranccsal. Ez nem vár - jelet, mivel itt az új_nice_szint megadása kötelező, és így őt nem kapcsolónak tekinti a program. Másrészt a renice programnak nem a jelenlegi nice szinthet képesti változást, hanem explicite az új nice szintet kell megadnunk.
Anno így szabályoztam a setihome kliens tevékenységét. Gyakorlatilag észre sem vettem, hogy fut, mégis 100%-ra volt kihasználva provi. A nice értékét egy bizonyos szint felett csak root változtathatja. Jól is néznénk ki, ha egy user real-time futtatna egy progit
[Szerkesztve] -
Vilmoskorte
tag
válasz
Vilmoskorte #4571 üzenetére
Érdekes újítás ez a ''LABEL=SWAP-hdb2 swap swap defaults 0 0'' redhat/fedoráéknál. Nekem így nem működik a swap. Beírva hagyományosan (/dev/hdb2) működik. Marad így, nem érdekelnek az újításaik.
-
Vilmoskorte
tag
válasz
ngabor2 #4570 üzenetére
Ez az fstab:
LABEL=/ / ext3 defaults 1 1
none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
none /dev/shm tmpfs defaults 0 0
LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2
none /proc proc defaults 0 0
none /sys sysfs defaults 0 0
LABEL=SWAP-hdb2 swap swap defaults 0 0
/dev/hdd /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0
/dev/hdc /media/cdrecorder1 auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0
Ez pedig a mount kimenete:
/dev/hdb1 on / type ext3 (rw)
none on /proc type proc (rw)
none on /sys type sysfs (rw)
none on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620)
none on /dev/shm type tmpfs (rw)
/dev/hdb3 on /home type ext3 (rw)
none on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw)
sunrpc on /var/lib/nfs/rpc_pipefs type rpc_pipefs (rw)
automount(pid2054) on /misc type autofs (rw,fd=4,pgrp=2054,minproto=2,maxproto=4)
automount(pid2076) on /net type autofs (rw,fd=4,pgrp=2076,minproto=2,maxproto=4)
Az asszony kérésére visszaraktom mindkét vinyót a gépbe, elsőn xp, másodikon fedora. -
Vilmoskorte
tag
Ez nekem itt a nagy gondom:
total used free shared buffers cached
Mem: 515780 508132 7648 0 11936 257128
-/+ buffers/cache: 239068 276712
Swap: 0 0 0
Azaz, a swapet nem használja a rendszer. Kérdés, hogy miért nem? Alap felállás az volt, hogy 2 120-as vinyó a gépben, elsőn volt xp, másikon fedora. Szétszedtem, rackban van a 2 vinyó, fedora fstba, grub átírva, grub újratelepítve. Működik, de nincs swap, ami pedig nagyon kellene. 1GB swap van és kelleni is fog, tehát találjuk ki, hogy most miért nem látja. Köszi előre is, fontos lenne -
Vilmoskorte
tag
válasz
mandrake83 #4559 üzenetére
Et csak úgy lehetséges (stable rendszernél), hogy beállítottál más forrást is az apt-nek, ahol talált csomagokat, viszont ezek nem egyeznek a stbal csomagjaival. Ezért van az ütközés. Nem igazán értem, hogy ha egyszer adva van egy igen jó csomagkezelő (dpkg), akkor miért nem azt kell használni? Mi abban olyan bonyolult? Beírom: apt-get install amit_akarok_telepíteni. Vesszek meg, ha értem.
Esetleg dselect indítás, átnézés segíthet, vagy apt-get -f install. Ha nagyon kókányoltál, akkor nem lesz egyszerű.
[Szerkesztve] -
Vilmoskorte
tag
válasz
mandrake83 #4561 üzenetére
Az /etc/apt/sources.list rendben van? Csak a stable szerepeljen benne. Ha nem, akkor tedd rendbe (apt-setup). Ha ez tiszta, akkor apt-get install x-window-system-core, majd apt-get install kde kdebase kde-i18n-hu
Ennyi lenne. Ha most egy összezavart rendszered van, akkor előszőr én a forrást tenném rendbe, majd utána az X-et és a kde-t. Esetleg szedd le teljesen (--purge) a csomagokat, majd telepítsd úgy, ahogyan leírtam. -
Vilmoskorte
tag
Ez nem az én napom
Ezt mit takar a dmesg-ben:
ATA: abnormal status 0x8 on port 0xE086231C -
Vilmoskorte
tag
válasz
Jester01 #4515 üzenetére
Igen, ez a jó. Viszont nem is kellett konvertálni
Amikor leszedtem a videot, azt mondta az mplayer, hogy nem fog menni a filmbe való beletekerés. Ezért akartam avira átrakni, hogy jobban lehessen benne keresni. Viszont megy a tekerés a fájlban, nem értem miért állította az ellenkezőjét. Köszi.
-
Vilmoskorte
tag
Origótól leszedett streamet hagyon tudok átkódolni normál aviba? Ezt próbáltam:
mencoder stream.dump -oav mp3lame -ovc lavc -o split_loki.avi -forceidx -
Vilmoskorte
tag
válasz
Jester01 #4511 üzenetére
OK. Tré az olvasó, leszedtem 2x sebességre, így is rossz. Holnap veszek sprayt és szétszedem, kifújom. Ha így se lesz jó, akkor nem használom. Köszi a segítséget!
Azért valahol nagyon gagyik a mai hardverek. 1 max 2 évre gyártják őket, hogy vegyél másikat. Ez személyes tapasztalatom szerint szinte mindenre érvényes. Asztali dvd lejátszón át a mobil telefonokig. Mert ugye a ''fejlődés'' lázában nincs idő és pénz kitesztelni alaposan egy eszközt. Majd mi, a vásárlók kiteszteljük jó pénzért a saját zsebünkre. -
Vilmoskorte
tag
válasz
Jester01 #4507 üzenetére
Pontosan erről van szó. Agyamra megy. Filmet másolok, semmi gond. mp3-at másolok, ugrál a vinyóról, de nem ugrál a lemezről. Erre varj gombot.
Az asva beköltözött a kábelbe. Csak ez lehet a baj.
Milyen paraméterrel hívjam a hdparmot, hogy csökkentsem az olvasó sebességét?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Vilmoskorte
tag
válasz
Benmartin #4501 üzenetére
Rég láttam susét, de van olyan a yast-ban, hogy csomagcsoportok. Tehát nem a kereső, hanem van egy kombóbox, amiben szerepel 4-5 beírás. Abban az egyik a csomacsoportok. Azt válaszd ki, alatta lesznek a csoportok. Megkeresed a fejleszést vagy c/c++ csoportot és kijelölöd. Ezeket fejből írom, de ha csinálod fogod látni miről beszélek. Kreativitás és ízirájder öcsém!
-
Vilmoskorte
tag
Beleszaladtam egy hw problémába. Hogyan tudom csesztetni a egy gépben lévő dvd és cd írót? hdparm-szerűség kellene. Arról van egyébként szó, hogy cdről másolok vinyóra zenéket és a vinyóról játszva össze-vissza ugrál. Gyakorlatilag az xmms az egész könyvtárat bejárja, fél másodpercenként más-más számot játszva. ''Kicsit'' idegesítő. A lemez jó, olvasóból játszva nincs ilyen gond. Az fs ext3, már ellenőrízve, futtatva. Az ide-kábel lenne rossz? De akkor minden rossz lenne, ez viszont nem igaz. Beszarok.
-
Vilmoskorte
tag
válasz
emitter #4441 üzenetére
Nem iocharset, hanem nls! Erre egyébként kaptál figyelmeztetést is. Példa, amikor még volt windows a gépemen:
/dev/hda1 /mnt/windows ntfs ro,noexec,umask=0222,nls=utf8 0 0
az utf8 helyett írd azt, ami a _linux_ rendszereden az alapértelmezett kóódolás. Tehát nem a windows-é! Ennek így mennie kell, ha nem, akkor a hiba benned van. -
Vilmoskorte
tag
A 10.2-es slaki 2.4.31-es kernellel települt. Hogyan tudom átállítani 2.6-ra? A swaret nem talál ''kernel'' alatt semmit (ezt sem igazán értem). Deb ilyenkor kiszor egy csomó találatot, aztán válogathatok. A swaretnek milyen cíemeket adjak, ahonnan tud keresgélni?
-
Vilmoskorte
tag
A következő bajaim vannak slaki 10.2 alatt:
- nem tudok telepíteni cd-ről, mert elhajt (tar archive is korrupt). nem létezik, hogy az összes fájl sérült
- j2sdk csomag telepítésénél szembeköp azzal, hogy ''Executing install script for jdk...bla-bla-bla'' aztán várhatok
- hogyan vegyek fel forrásokat? apt sources.list szerűség kellene
- swaret-et használok. ez menniyre működik? mert alig talál valamit. pl font keresésre 4-5 találat van, ami vicc
- msttcorefonts csomag slacki alá létezik? -
Vilmoskorte
tag
Ehhem, akkor nem értem. Bár nekem nincs ubuntu, maradok a sarge-nál. Nekem ezek vannak fent:
apache install
apache-common install
apache-doc install
apache-perl install
apache-ssl install
apache2-utils install
libapache-mod-perl install
libapache-mod-php4 install
libdbd-mysql-perl install
libmysqlclient12 install
libmysqlclient14 install
mysql-admin install
mysql-admin-common install
mysql-client install
mysql-common install
mysql-server install
php4-mysql install
libapache-mod-php4 install
php4 install
php4-cli install
php4-common install
php4-gd install
php4-mysql install
php4-pear install
phpmyadmin install
Grat az írásért -
Vilmoskorte
tag
válasz
Vilmoskorte #3437 üzenetére
Az 1.0.7 sem hozta meg a megoldást, ugyanúgy elhasalt a róka. Petya megoldása viszont jó volt, tiltani kellett a képet. Neki jár a piros hangszóró
-
-
Vilmoskorte
tag
Debian sarge, firefox 1.0.4 alatt, az sg.hu címre úgy elszáll a róka, hogy egy sasnak is böcsületére válna
Ehhem, mit lehet tenni?
-
Vilmoskorte
tag
Frissen felrakott Ubuntu hoary. Csomagból rakott mplayer-k7, majd utólag feltett w32codecs az mplayerhq-ról, mert csomagban nem találta. Nem tudom lejátszani a wmv fájlokat és nem megy az origo, retekklub stream sem. Azok is wmv vagy asf-ek.
Hogyan tovább? Más disztriben tettem fel forrásból, minent szépen megcsináltam, de ott sem működött a dolog. Olyan dll-t nem tudott használni, ami a helyén volt, már forgatás előtt is. Minden más megy, kivéve wmv és asf.
Kellene egy kis segítség. -
Vilmoskorte
tag
Jobb ötletem nekem sincs. Valami olyasmi megoldást képzeltem el, mint W alatt, hogy ip-címet kérek dhcp-n, ugyanakkor a dns szervereket megadom fixen. Mert ugye az is megoldás, hogy nem teszem írsávédetté a fájlt, hanem scriptből bejelentkezéskor átírom a tartalmát a nekem megfelelőre.
Ezért mondtam, hogy kerülőút az írásvédettség is. -
Vilmoskorte
tag
válasz
_Petya_ #2823 üzenetére
Imho szedd le a rendszered konzolig, /etc/apt/sources.list helyesen kitöltve, majd ha kész, akkor innen:
- apt-get install x-window-system-core
- apt-get install kde kdebase kde-i18n-hu
- apt-get install msttcorefonts
- stb
Ha már a sid szerepel, akkor xorg lesz az x-window-system-core csomagban. DE! A hupwiki-n szerepel pont ezzel kapcsolatban egy nagyon jó leírás. Keresőjébe írd be, hogy debian desktop kialakítás. Abban van egy sarge-sid, stable-unstable nagyon jó leírás.
Sok sikert!
/én váltottam debianról desktopon, egyszerűen képtelen vagyok fagyás nélkül felizgatni a R9600-at... -
Vilmoskorte
tag
Chellos netem van, tehát dhcp játszik. Azt kellene beállítanom, hogy a névszerverek címei fixen bedrótozva legyenek és ne kérje/állítsa be bootkor a linux. Na, ezt hogyan csinálom? XP alatt lehet ilyet, gondolom itt is. Suse 9.3 momentán, de ez semmit nem számít.
-
Vilmoskorte
tag
válasz
maxthor #1242 üzenetére
Nincsenek fent az x-window dev-fájlok. Nem tudom, suse hogyan hívja őket. Keress a yast-ban az xfree, devel szavakra. A lényeg az, hogy az xfree/xorg development csomagja kell neki.
Miért forrásból rakod, amikor van suse-ra forgatott rpm? Ja, dcgui felejtős, régi, elavult.
Ebben a sorrendben:
http://download.berlios.de/dcgui/dclib-0.3.7-1.i586.SuSe-9.0.rpm
http://download.berlios.de/dcgui/valknut-0.3.7-1.i586.SuSE-9.0.rpm
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Ingatlanos topic!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nyaralás topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Építő/felújító topik
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest