-
Mobilarena
Ez a Zen4 (Ryzen 7xx0 / 8xx0) topic!
A Zen5 (Ryzen 9xx0) topic [erre található] !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kijött egy új 1.2.0.3f AGESA verzió.
Kíváncsiság képpen felraktam a B650E-F deszkára (8500G proci), és a memória kezelésnél alaposan megváltoztatták, a memóriakezelésnél alap dolgokat kiemelték felülre az AI Tweaker -> DRAM Timing Control menüben. -
4264adam
veterán
válasz
4264adam #18039 üzenetére
Összeírtam az eddigi értékeket:
PBO ON 85°C Limit 1.111V 16650p
PBO OFF 85°C Limit 1.105V 17740p
PBO ON 85°C Limit -20CO 1.052V 17750pÚgy látom a hőfok limitál, 85 fokot mindig elérem, ezért nem mérvadó a PBO használata.
PBO OFF, -10CO tűnik majd a legjobb megoldásnak. Esetleg fix 900RPM-el.Nem kell a CB pontokat keresni, használni kell kézi ventillátor szabályozással.
-
4264adam
veterán
Pontosan jól írod. Túl kicsi a hőátadó felület. Egységnyi idő alatt nem jut el a hő onnan. Hiába a nagy torony, és úgy gondolom a vastag talp még hátrány is, direct heatpipe érintkezés talán jobb lenne.
Ezt is meg fogom nézni, 900-as RPM-el meddig marad meg a hőfok PBO nélkül. Esetleg -10 / -20 CO-val.
-
MM
őstag
válasz
4264adam #18037 üzenetére
Nálam a D15 úgy van beállítva, hogy 600-800 RPM között változik, de nagyon elnyújtott görbével. Ennek a CPU-nak olyan kicsi a leadott hőmennyisége, hogy tök felesleges pörgetni a rendes méretű CPU hűtőkön a ventilátort, semmivel sem leszel előrébb. A szűk keresztmetszet a gombostűnyi helyről a hőszállítás sebessége, de ezen nem igazán segít a magasabb RPM.
-
4264adam
veterán
Köszönöm, megnézem
Már ezzel is sokat javult mert ahogy írod a felrohanás gyorsan történik, egységnyi idő alatt nem tudok elszállítani ekkora többlet hőmennyiséget. De ez a 75C-ig 1000RPM az hogy IDLE 45 fokról azonnal 67 fok és lassan megyünk fel 72-73 fokig majd ezt tartja intenzív játék alatt.
Shaderezes felett meg lehet majd 1300RPM lesz, a használat megmondja. Jelenleg 3 óra alatt eddig jutottam
Nyugodtan rohanhat a hőfok nem zavar, csak az RPM ne legyen 1530 fixen vagy fixen 600.
Ezen segített az 1000 mert így az IDLE alacsonyabb hőmérséklet, de a hirtelen változást is jobban elviseli. És láttad az utolsó teszt képen PBO és CO nélkül is 83 alatt maradt a max mert nem ment a 2. Lépcső fölé (1300) az előtti 1530 helyére
-
válasz
4264adam #18034 üzenetére
75°C-ig: 1000RPM (600 helyett) számomra csendes
75-83°C között: 1300RPM (1530 helyett) még itt is csendesnek hallom
83°C ami a csövön kifér
Megbocsáss, de a létező legrosszabb megoldást csinálod.
A Zen4(X3D) esetén pont az a probléma, hogy hirtelen képes felrohanni, és akkor akár épített víz is lehet rajta, akkor is fel fog rohanni. Tehát ha egy játék CPU intenzív dolgot csinál (pl. Shader generálások, vagy CP2077 belváros), akkor pörögni fog, mint állat...Javaslat:
-Vagy fixen akkor 1000 RPM, így nem fog fel-le változni a zajszint (önmagában nem csak a zajszint számít, de az is, hogy változik-e a frekvencia és hangerő).-Vagy ha már mindenáron változó megoldást csinálsz, akkor 75°C felett egyenletesen 1300 RPM.
Ha a hőfok zavar, akkor legyen 85°C, esetleg 83°C esetén Thermal limit. De igazából felesleges ezzel foglalkozni.
-
4264adam
veterán
válasz
deathcrow42 #18033 üzenetére
Köszönöm
és #18031jozs6200ax
: Neked is köszönöm!
Végre olyan hűtési hang van amit szeretek. A Dark Rock Pro 4 képes lemenni 600RPM-re. Majd 1530RPM-ig és ott marad nemcsak CB23 de még játékok alatt is
Javaslatotok alapján így állítottam be:
75°C-ig: 1000RPM (600 helyett) számomra csendes
75-83°C között: 1300RPM (1530 helyett) még itt is csendesnek hallom
83°C ami a csövön kiférDefault (PBO OFF) és CO mentesen:
Nem kell ide PBO mert úgyis kimegyek a Thermal Limit tartományból és nem hozza a Default értékeket sem visszavett órajelek miatt.Esetleg még játszom a Default -10CO értékekkel, de ismétlem a hőmérséklet nem zavar. Csak az RPM maradjon 1000 közelében, az alacsony IDLE 600RPM sem kell. Be Quiet ventik kb 1400RPM-ig maradnak csendben az én fülemnek, 1530-on már zavarnak.
-
válasz
4264adam #18029 üzenetére
Üdv az X3D klubban
A 7800X3D-nek 89 fok a maximum hőmérséklete, 88 watt fogyasztással, a lap nem is nagyon engedi afölé menni, meg nem is érdemes. Itt az X3D cache a proci fölött van, így a 9800X3D-hez képest jóval nehezebben hűthető.
Anno amikor használtam, 83 fokig úgy konfiguráltam a CPU hűtő ventigörbéjét, hogy addig maradjon aránylag csendes. 83-88 közt meg felmegy 100%-ig, hallható szintre.
És ennyi, hűs lesz és csend lesz gaming közben. Ha meg véletlenül 100%-n pörög akkor észreveszed és biztos lehetsz abban, hogy valamiért maxon pörög a proci
-
4264adam
veterán
válasz
jozs6200ax #18031 üzenetére
Ne haragudj
utólag láttam, hiába kapcsoltam át a PBO Advanced fülön Auto-ba valamiért használja az "Auto" a kézi beállításokat az Asrock Lap.
Tehát újra mérem majd, mert 1. Advanced kézi beállításaim kitörlése , majd Átállít Auto-ra.
-
4264adam
veterán
válasz
jozs6200ax #18028 üzenetére
Auto Settings:
Már csak azt kellene megoldani, hogy játékok alatt (CP2077) ne állandó maxon forogjon a Dark Rock Pro 4. Konstans 1530RPM mint CB23 alatt, 68-72°C között.
-
4264adam
veterán
válasz
jozs6200ax #18026 üzenetére
PBO On vagy Auto legyen ? Offot nem találtam
-
-
4264adam
veterán
CO-val még játszani kell majd mert két kör esetén stabil 84 fokos plafon végig. 4.75Ghz-et tud tartani.
Auton hagyom majd akkor köszönöm+200Mhz -10CO is a 7500F-ből gondoltam. De ott tartva volt 73 alatt. Tudom ez az X3D ilyen de játszani fogok vele mint régen a Ramokkal és 7500F-el
-
4264adam
veterán
Sziasztok!
7500F --> 7800X3D csere történt.
Első 1 órás ismerkedés. Gyorsan belőttem az eddig is használt RAM értékeket,
CPU:
+ 200Mhz PBO
PBO+ 85°C Limit,
Negativ Co 10-el.
Első CB23-ra ezeket kaptam:
Pontszámilag nagyjából ott vagyok ha jól nézem vissza a topikot ahol kell lennem?
Hőmérsékletileg szerintem okés vagy Dark Rock Pro 4-el és Thermal Grizzly Duronaut-al.Persze a biztos futást még nem tudom rámondani, lehet a RAM OC-t is más értékek kellenek
AUXTIN5 hőmérséklet mit jelent az alaplapon? 104°C -
válasz
deathcrow42 #17972 üzenetére
Én a TF7-re esküszöm már egy ideje: [link]
-
Újabb Zen4 proci lefele: Ryzen 7400 várható, ez az eddig kvázi csak kínának szánt Ryzen 7400F (6 mag / 12 szál, 65W TDP, 4.7Ghz-es boost freq.) IGP-vel szerelt változata lehet.
-
-
válasz
Curtain #18008 üzenetére
Kíváncsiságból felraktam, zéró változást észleltem eddig, az energiakezelésbe nyúltak bele abból gondolva, hogy a PFM driverek meg hasonlók módosultak. Van egy AMD 3D V-Cache Performance Optimizer Driver módosulás is, de persze azon túl, hogy "Bug fixes" semmit sem kötnek az orrunkra...
Hozzá kell tenni, hogy nem lehet "csak úgy" downgrade-elni, ha bármi eltörik, mivel nem megy fel az előző driver. Törölni kell hozzá a C:\Program Files (x86)\AMD\Chipset_Software\Qt_Dependencies mappát.
-
Curtain
senior tag
Az új chipset drivert próbálta már valaki?
-
-
csaba951
veterán
válasz
rsanya87 #17995 üzenetére
Az FS2020/FS2024 egy nagyon speciális játék. Durván cpu limites, mindenen.
A legtöbb fps-t a r7 9800x3d - rx9070-el tudod majd kihozni. Ne gondolkozz el a rx9070xt-n, mert itt nem lesz tőle több fps-ed. A r7 9800x3d-nek viszont van értelme, mert több fps-t hoz. Igen a te esetben csak x3d cpu-ban éri meg gondolkozni, mert ez ad előny. Az AVX-512-t a ezek a programok nem támogatják, és nagyon nagy eséllyel nem is fogják.
Ez a program olyan, mint egy karácsonyfa. Rengeteg modul van ráaggatva különböző gyártóktól/fejlesztő csapatoktól, ezeknek kell együttműködniök. A cél a kompatibilitás, stabilitás elérése. Nem "okosan", hatékonyan oldja meg a feladatokat a program, hanem rengeteg felesleges overhead-del. Nulla esélye van, hogy ez megváltozzon.
Más.DLSS 3.X-al tényleg hulladék volt glass cockpit. DLSS 4.X-en ezt már szépen kivasalták. Megéri bekapcsolni, legalább egy próbára. Többieknek: itt a mozgó képet kell nézni, ott volt szörnyen szellemképes. Álló képeken ez nem volt annyira szörnyű. Ez is egy speciális helyzet.
-
-
Filmora video renderelés közbe:
Level 1 (90C):
Azt gondoltam, hogy felszökik 95-ig, de eddig 91 körül maxolja. Ellenben Level 2 (80C) foknál, volt 86-88 is -
hokuszpk
nagyúr
válasz
picit másként matekolnék. Aszondod cpu intenzív.A 9070 es 9070XT között jelen állapotban nagyjából 10% pluszt ad az XT.
Ha használja az MSFS az avx512 -t, akkor mindenképpen 9800X3D ; egyebkent meg utananeznek az adott gmémekben melyik hoz többet, a parszaz mhzval gyorsabb x3d proci vagy az erősebb vga ? -
4264adam
veterán
válasz
rsanya87 #17997 üzenetére
Ha pontosan tudod a felhasználási szokásaid és mik a megfelelően rá akkor tökéletes lesz amit kinéztél.
1 dolgot viszont még nézz meg: S.T.A.L.K.E.R esetén a natív TAA élmosás sokkal rosszabb képet ad mint a DLSS eljárása vagy a DLAA --> Ezért még mindig az Nvidia féle felskálázás tud szebb lenni (nem minden címben).
Egyre több a FSR 4, de az még mindig nem mindenben van, illetve megvan a Frame Generation ami 2x esetén még mindig baromi jó, de akár a 3x is elegendő lehet, RT-ben azért még mindig van 10-15% különbség.--> Összegezve jó döntést hozol a 7800X3D + 9070XT vásárlásával de nem jelenthető ki, hogy csak az NV feature márkanevet veszed meg a branddel, mert az FSR 4 is ebben a hónapban kezdődött implementálódni, eddig nem volt.
-
Norb79
őstag
válasz
Nekem 7800X3D van és 7900XTX.
Gondolkoztam egy 9800X3D-n, de annyival több wattot eszik és annyival jobban melegszik, mint a 7800X3D, és annyival többet nem tesz hozzá, hogy lebeszéltem róla magam.A te két konkrét konfigod esetén az 7800X3D+9070XT több fps-t fog jelenteni a játékokban, még a cpu heavy cuccoknál is, és kevesebb wattot fog felvenni, kevesebb hővel kell küzdeni.
Plusz az AM5 foglalat miatt bármikor cserélhetsz procit amúgy az erősebb gpu mellett.
De ez csak az én szubjektív meglátásom. -
rsanya87
tag
válasz
deathcrow42 #17996 üzenetére
Cpu intense gamekkel tolom, váltani x3d-re akarok (wow és msfs). Nvidiát meg elvből nemveszek, nem fizetek 50-100k pluszt a névért. 5070nél erősebb a 9070xt, a ti-al meg vagy ez vagy az a gyorsabb, +50-100k-ért. Az 5080 meg még drágább. Fsr-t dlss-t se használok(nék) mert elrontja nagyon durván msfs-ben a glass cockpit kijelzőit (olvashatatlan lesz), natív 4k-ban játszom
-
-
rsanya87
tag
Sziasztok!
Jelenleg r5 7600 - rx7800xt-t használok de cserélném, és nagy a dilemma..
r7 7800x3d - rx9070xt
r7 9800x3d - rx9070
A régi konfig megy asszonynak, szóval semmi nem marad belőle csak a háttértárak…
Mit ajánlotok? Ahogy nézegettem, a 9070 is előrelépés a 7800xt-hez képest, a proci (mindkettő) meg főleg, mindkettő nagy ugrás lesz… Nem tudok dönteni, segítsetek… -
Curtain
senior tag
válasz
HornedReaper #17988 üzenetére
A 7800x3d-men csak egy sima id cooling frozn a610 van de játékok alatt még a 25fokos szobában sem megy 60-65fok fölé. Shader betöltés alatt felugrik 75-80fokra de az a max. Mindíg csodálkozva olvasom amikor azt írja valaki hogy a 7800x3d nehezen hűthető. Igaz kell hozzá egy jól szellőző ház.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
HornedReaper #17988 üzenetére
Ha játék közben van ez, akkor nem hiszem, hogy a cpu 60W-nyi fogyasztása lesz a gond, hanem inkább a vga 220W-nyi hőtetmelése.
-
HornedReaper
senior tag
Sziasztok! 7800X3D tulaj lettem, sok évnyi Intel után nagy váltás
Szokom a magas hőfokokat (sajnos aztal alatt még a PC és nagyon fűti a lábam) és gondolkodom rajta hogy kivágjam-e az AIO fölött a Be Quiet Silent Base 800 ház tetejét (szépen megoldva, bár a pöckök a teteje leszedéséhez már nehezen elérhetők az AIO miatt - ezeket is lecsiszolnám könnyebben lejöjjön a teteje).. Vagy vegyek új ATX méretű házat..
-
válasz
LLKobe #17977 üzenetére
LLKobe:Gyárilag a lap amúgy 1.31V-ra állította.
Sajnos mivel nagy a szórás az IOD minőségben, az alaplapgyártók óvatosra mennek és minél magasabb a RAM sebesség / minél szorosabbak az időzítések, annál magasabbra rakják az AUTO értékeket. Jobbára ki is maxolják. A Zen4 / Zen5 esetén egy 1.3V VSoC feszültséget jelent... (az 1.31V szvsz inkább mérési pontatlanság...)
Hát azt speciel nem néztem. Nem gondoltam hogy bármi hátránnyal járna, AIDA alatt csak hozott. Cifu, vélemény?
Van egy privát véleményem, hogy célszerű minél magasabb FCLK-t beállítani. Sajnos játékérzékeny, benchmarkokban tök jó, stabil volt nálam is végül a 2200Mhz, de játékoknál random kidobott az asztalra. Szóval én maradtam a 2166Mhz-nél.
Más vélemények is vannak, miszerint célszerű az UCLK frekihez igazítani 2:3-at arányban, az AM4 szerinti működést imitálva (ott 1:1:1 volt az ideális az FCLK : UCLK : MCLK működés terén, de az AM5 nem így működik, itt csak az UCLK = MCLK a hasznos).
Ha mégis valaki erre kísérletezne, akkor valahogy így nézne ki:
FCLK : UCLK (= MCLK)
2000 : 3000
2033 : 3100
2100 : 3200Én a saját méréseimben nem tudtam ezt alátámasztani, az eltérés hibahatáron belüli, de inkább a magasabb FCLK-nak kedvezett.
Úgy fest 1.2V-on is stabil. Érdemes lejjebb menni?
Teljesen rajtad áll, szerintem egyébként itt is már megállhatsz, ha nem szeretnél tovább kísérletezni. Itt már az IOD binelés (válogatás) a kérdés, van, akinek 1.2V-on már a DDR5-6000 sem volt stabil. Nálam 1.1V alatt is az...
-
LLKobe
veterán
válasz
Mostly Harmless #17981 üzenetére
Úgy fest 1.2V-on is stabil. Érdemes lejjebb menni?
-
szabeska
addikt
válasz
CJ4567 #17980 üzenetére
Ki is kapcsoltam, Anta is lefutott sima 6000/30 ram expo profillal, nem gondoltam volna hogy megy gdm off-al stabilan. Már csak azt kéne tudnom, a Nitro beállításokat hagyjam-e gyári alapon amit belőtt, vagy kapcsoljam ki az egészet
Nem sok infót találtam róla neten, és itt sem. Extra tuningolni még mindig nem szeretnék.
Jelenleg így néz ki, csak GDM off azóta: [link]
-
ScomComputer
veterán
Csak infóként az "SMUDebugTool"-al csak óvatosan, mondjuk bajt nem csinál csak nem arra lövi be a CO-t amit mutat, random amit akar magának...te hiába állítod be pl. all core -30 az nem biztos,hogy az lesz...a készítő tudja én már írogatok neki itt is(régóta)..talán rájött,hogy mi az oka nála is jelentkezett...
-
-
4264adam
veterán
válasz
deathcrow42 #17972 üzenetére
Az a best most, mérések alapján (Igorlab). De csak 1-2 fokot lehet vele nyerni az MX-4-hez viszonyítva.
CPU-ra szinte mindegy mi megy, mert nem pumpodik ki.
Saját 7500F MX-4 vs Duronaout tesztem:
2023 októbere 7500F érkezése: MX-4 felkenése2025 május: Duronaout felkenése (1-2 fok nyereség IDLE és MAX hőmérsékleteken)
Nem akartam hinni, hogy ennyi lenne a különbség szóval visszaraktam az MX-4-et.
Majd ahogy még a Kazy utolsó Apex Air ház megérkezett: Jó legyen, menjen vissza a Duronaut.Valóban 1-2 fok nyereség van. Ami előnye lehet az a pump out jelenség elmaradás de az csak GPU-n vagy nagy étvágyú procin.
Ellenben az MX-4 (4g): 2.2k könnyen kenhető, Duronaut 4.5k (2g)
Hőlégfúvó / hajszáritó legyen melegíteni a Duronaut-ot mert nehezen kenhető szeret visszamaradni a spatulán, míg az MX-4 gyerekjáték
De ezeket kezeljük saját szubjektív véleményemként
-
-
Ennyi pasztám maradt miután 2024. Februárban bekerult az alaplapba a 7700X. Most 9950X fog érkezni a Dark Rock Pro 5 alá. Szerintetek ez elég lesz, vagy rendeljek még pasztát és ha nem, akkor milyet érdemes rendelni?
-
szabeska
addikt
Sziasztok!
Gigabyte Eagle AX B650 lapon, legújabb biossal hiányzik a Gear Down Mode beállítás. Nemrég vettem, nem tudom, hogy előtte volt-e. Miért lehet ez?
-
válasz
LLKobe #17962 üzenetére
Nem muszáj, de alapvetően az alacsonyabb VSoC üdvös, egyfelől a CCD (CPU magok) teljesítménye illetve a teljes rendszer hőmérséklete szempontjából.
Alapvetően nem tudunk arról, hogy az 1.3V problémát okozna, de alapvetően cél az alacsonyabb VSoC feszültség.
Rajtad áll, mi a cél. -
-
LLKobe
veterán
Nekem ezt sikerült stabilan kihozni a dologból.
-
CJ4567
nagyúr
válasz
MaddeNNNN #17957 üzenetére
Nálam bebootolni bebootol, viszont ahogy elindítom a TM5-öt, gyorsabban dobálja a hibákat mint le tudnám állítani, majd rámvágja a kékhalált
A másik furcsaság, nem tudom, hogy ez lap, RAM, vagy inkább csak a CPU-val vesztettem el a szilícium lottót, de nem tudok 6000MHz fölé menni stabilan. 6000 CL30 kikapcsolt GDM mellett stabil(tRAS buildzoid ajánlása miatt ilyen magas), beállított alidőzítésekkel (látsd a képet lentebb), viszont 6200 40-40-40 autómata időzítésekkel(természetesen GDM on) elhasal 1usmus elején. Nem FCLK gond lesz, mert 2100-as FCLK-t stabilan bírja.
A power down mode az, amit nem mertem még kikapcsolni, mert elvileg auto/bekapcsolt MCR mellett biztos, hogy hibázni fog, a gyors bootidő pedig többet ér számomra, mint 1-2ns Aida-ban.
-
CJ4567
nagyúr
válasz
4264adam #17955 üzenetére
Arra van bármi ötleted, hogy BZ időzítéseit használva a tRTP-t miért nem tudom 23-ról csökkenteni? Ő 12-t ajánl, nálam 23 alatt minden instabil
A többi időzítése működik, ez az egy az, amit auton kellett hagynom. Egy 2x16GB-os Kingston Fury Beast 6000 CL30-36-36 1,4V kit-et használok.
-
4264adam
veterán
válasz
Tom0811 #17950 üzenetére
Szép keresés.
Nem hiba hogy csak az 1.25V stabil. Egyszerűen a Proci vezérlőd ilyen. Esetleg ha zavar érdemes a 30-38-38-ról 32-40-40 időzítést nézni hogy 1.2V-al stabil-e.
Nekem pl a 30-37 vagy 30-36 nem megy csakis a 30-38-38.
Ha a TM5 extreme Anta 3 kört lefut—> szinte kijelentő hogy rendben leszel -
-
DeadMeat
nagyúr
válasz
Tom0811 #17950 üzenetére
Csatlakozom az elottem szolohoz. Ilyen procit fogtal ki valoszinuleg. GYengebb minosegu a mem vezerlo.Hasonlo cipoben jarok en is, csak nalam ez 6200-nal kezd elojonni.Ez van..
Baja nem lesz tole. Ha esetleg nagyon zavar ne 1:1ben hasznald, vagyis felezd be a memoria vezerlo orajelet a memoriahoz kepest. Teljesitmeny vesztes lesz, cserebe sokkal alacsonyabb Vsoc-val is beeri. -
CJ4567
nagyúr
válasz
Tom0811 #17950 üzenetére
Nekem a Gigabyte lapom gyárilag 1,25V-ot állított be VSOC-nak. Minden proci más minőségű, ez nem egy hardverhiba
Nálam EXPO-val (6000 CL30-36-36) a 1,2V VSOC stabil, viszont ha az időzítéseket elkezdem feszesebbre állítani, akkor már elkezd kevés lenni, úgyhogy maradt az 1,25V. -
-
Tom0811
csendes tag
válasz
B.Á.L.!.N.T #17947 üzenetére
Kíváncsiságból megnéztem, hogy #17935 4264adam javasolt beállítások mellett megadom újra a VSoc =1,25V értéket.
A TestMem5 pár óra után nem jelzett hibát:
Az AIDA64 pár óráig ugyancsak elfutott fagyás nélkül:
Szóval nekem az 1,2V VSoc nem igazán válik be, így kell neki 1,25V VSoc különben az EXPO profillal a tesztek hibákat produkálnak... (1,2 és 1,25 között is megnéztem több értéket, és elég hamar jöttek a hibák...)Bár nem tudom ezzel is meddig lesz stabil a "napi' használat mellett több hét után, mert lehet ezzel a plusz V-tal csak egy lappangó hardver hibát fedtem el átmenetileg.
Ez az 1,25V VSoc amúgy milyen hátránnyal járna a későbbikben? (Gyorsabb processzor degenerálódás/kisebb boost órajelek/komolyabb melegedés stb?)
Ezek alapján a RAM lehet egy gyengébb példány, vagy esetleg még a CPU memóriavezérlője lehet rosszabb az átlagnál?
Ha előbb/utóbb még visszaüthet ez az emelt VSoc, és egy másik memória javíthat a helyzeten, akkor lehet megpróbálom lecserélni a jövő héten... (Bár a fórumban olvasottak alpajá nem csak jobb lehet a helyzet.)
Ha még valakinek van valami ötlete/javaslata azt még megnézném. (Akár valamilyen teszt formájában is.)
-
jozs6200ax
aktív tag
válasz
Lessmessino #17948 üzenetére
Köszönöm.Pbo -val szivesen kisérletezek majd, ramot hagyom így .
-
Lessmessino
tag
válasz
jozs6200ax #17937 üzenetére
Teljesen jó. A pbo mellett még a ramokon tudsz finomhangolni, ha szeretnél vele foglalkozni.
-
B.Á.L.!.N.T
senior tag
válasz
Tom0811 #17946 üzenetére
Hmm érdekes na.
Mondjuk a vsoc-al már amúgy se fogsz tudni nagyon feljebb menni és alapból nem is kell semmit állítgatni.
Mármint a procival kapcsolatban...
Zentimings szerinti feszültség értékeid, bőven jók pedig.
Egyébként nekem is 1.2V kell a vsocnak. (Gyárilag 1.3-at állít xmp betöltése után)Kb tényleg mindenhogy kipróbáltad.
Kéne szerezz másik modult/modulokat és azokkal is próbálni.. Nem tudok mást javasolni így első körben.
-
Tom0811
csendes tag
Lehetséges, hogy kifogtam tényleg egy kevésbé jó példányt, így lehet ez okozza a fejtörést...
A tRFC értéket viszont az EXPO profil tartalmazza, így ha nem AUTO -n áll a kapcsoló, akkor is módosíthat rajta a tréning?
CPU esetén te módosítottál bármit a BIOSban, vagy minden alaplapi default?
Te jobbam ismered az alap rejtelmeit, érdemes valami be/kikapcsolni?
Én csak az EXPO beállítás részén változtattam eddig...
Elég sok minden lehet, de a VDD és a VDDQ meg lett emelve, így azzal már nem kellene, hogy gond legyen, bár tRFC lehet tényleg alacsony és nem bírja a RAMom...
3 perc alatt a túlmelegedést kizárnám... Bár a RAM azért 50-60 C° között ingázik, de ahhoz picit több idő szokott kelleni neki, hogy közelítse a 60C°
A BIOS a legújabb változat van fent, bár ahogy látom az MSI és az ASUS most új AGES verziója is elkészült, de PuMbA gépében sem okoz zavart ez a 3.25-ös
A CPU az alaplap vezérli, mivel szinte minden AUTO beállításon van, de a hőmérséklet ~70C°között szokott lenni, így nem tudom ilyen esetben az alaplap szabályozása lefagyaszthat-e...
Átfutottam az eseményeket, és ahogy látom te is gskill hasonló ram párosával küzdöttél...
Nekem szerencsére eddig az indulással még nem volt gondom, és ha VSoc 1,25V + gyári EXPO, akkor még a TestMem is több órán keresztül futott hiba nélkül mind a két modullal, csak az Aida64 stabilitás tesztje "fagyasztott" le fél óra után, így ezért is vagyok kicsit bizonytalan, hogy alaplap/memória/processzor felé kellene nyomozni...
Viszont amikor megnézem külön-külön a ramokat (VSoc 1,2 V + gyári EXPO) akkor is egyből hibákat dobott a TestMem5, szóval lehet a RAM moduljaim nem a legjobb példányok...
TestMem 5 hiba nélkül fut több óráig több körben EXPO nélkül, és EXPO + VsoC: 1,25V elfut.
Stresztesztet még EXPO nélkül nem néztem, EXPO-val kicsivel több mint fél óra után kifagyott és újraindult...
Délutéb megnéztem az 4264adam által javasolt beállításokkal 5800-on is, de TestMem5 kb. 53 perc után lefagyasztotta a gépet, viszont a program memória hibát nem írt ki...
CPUnál minden alapértéken van, nem állítottam -CO-t, viszont ezek a beállítások úgy látom AUTO módban is vannak részben, de hogy az Asrock algoritmusa éppen mit művel az jó kérdés...
CPU probléma vs. RAM probléma vs. alaplap probléma... Sajnos egyikből sincs másik, hogy egyszerűbben kizárható lenne.
Valamiért ZenTimings 0,02 V kevesebbet mutat, de 1,2V van beállítva, és a BIOS, AIDA, HwInfo is helyen mutatja...
Ahogy átnéztem a fórumot, valakinek 1,2 V is gond nélkül megy ez a ram, valakinek 1,25V is kell, bár ahogy fentebb leírtam a TestMem VSoc 1,25V-on elfut, de a végeredmény valamiért az AIDA64 tesztje alapján nem stabil. bár lehet annak más oka van...
Szóval nem igazán tudom, merre érdemes elindulni a hiba keresésben., de hátha a leírtak alapján valakinek lesz még ötlete.
-
Goszti11
csendes tag
na ez a max 6000mhz 7000 melett
-
DeadMeat
nagyúr
válasz
Tom0811 #17938 üzenetére
A sugo ezt irja a hibadra :
Is related to the IMC (can mean IMC voltage is not accurate),
^ procODT, CLDO_VDDP or VSOC on AMD, or ODTs, VCCSA or VCCIO on Intel
~ it translates to "I couldn't even start transferring data, I crashed"
- typically too low VDIMM or VDDQ, esp. if there are lots or accompanied with Error 0
- can be too tight tRCD, tRP, tRFC or tertiaries, esp. if increasing voltage does nothing
- could be too low SCL with wrong tWRRD (for AMD)
- can be caused by overheating if only a single one, so retest
- can be caused by BIOS corruption (esp. if accompanied with Error 12)
- can be an unstable CPU overclock, so boost Vcore, lower CPU multipliers, reduce cache clock, etc. -
jozs6200ax
aktív tag
Sziasztok!
Csatlakozok a topichoz egy 7800x3d procival ami egy Asus tuf B850 wifi plus lapon kapott helyet.Mellete Kingston 32GB DDR5 6000MHz CL30 Kit (KF560C30BBEK2-32) memóriákkal.Phantom Spirit 120 hűtés van jelenleg a cpu-n.
Összeszerelés után felkerült a legfrissebb bios .Többnyire alapbeállításon hagytam . Amit módosítottam venti profil és
Expo aktiválva lett illetve jelenleg kikapcsolatam az MCR és PDE funkciókat.
Futtattam egy ch23-at.
Láttok valami nagyon nem oda való értéket?Idővel PBO CO-t tesztelgetném,másba nagyon nem merülnék bele. Utólag is köszönöm a segítséget és az iránymutatásokat.
-
PuMbA
titán
-
Tom0811
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget /tanácsot szeretnék kérni a múlt héten összeállított AM5 gépemmel kapcsolatban:
ASRock B650M-HDV/M.2
G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Flare X5
AMD Ryzen 7 7700
Thermalright Phantom Spirit 120 SEA gyári EXPO profillal küzdök egy ideje (az alaplapra legfrissebb BIOS telepítve), de nem igazán sikerül (stabil) működésre bírni, mivel egyszerűen csak beállítva a TestMem elég hamar hibázik:
Növeltem picit a VSoc értékét 1,25V-ra, akkor a teszt hiba nélkül lefutott (ha alacsonyabbra állítom, akkor újra jönnek a hibák.), viszont az AIDA64 stressz tesztbe elég szépen belefagyott és újraindult a rendszer ebben a formában:
Ötlet/javaslat, hogy milyen beállítást lenne érdemes még megpróbálni?Esetleg RAMot lenne érdemes lecserélni, mert ott fogtam ki egy gyengébb példányt? (Még pár napig vissza lehet küldeni...)
Esetleg a CPU-ra és a memóriára vezérlőjére vezethető vissza a probléma?
-
hokuszpk
nagyúr
-
allein
addikt
Sziasztok. Elnézést kérek amiért egy kicsit off a kérdés, a hűtő ferde, így vásároltam. Ha nem kapom szét a gépet tisztítás miatt észre sem veszem, szerintetek használható így?
-
CJ4567
nagyúr
válasz
Goszti11 #17926 üzenetére
Nálam Buildzoid időzítéseivel (a tRTP-t nem tudtam 23-ről lentebb vinni, minden más időzítése ment) ezt tudja, szóval nálad több, mint jó a helyzet EXPO-n. Lehet, hogy újra kéne telepítenem a gépet?
Mert jelenleg az AM4-es telepítésem használom
Ez tudja nálam EXPO-val.
-
-
Goszti11
csendes tag
egy kérdésem lene a hozzá értőkhöz
ryzen 7700 mellé van 32gb 2x16gb ddr5 6000mhz....
de expo ennyi t tud ...törődjek bele? -
pilu85
őstag
Jav* 15 perc után
-
pilu85
őstag
Köszönöm uraim. A napokba kicsit rágyúrok erre.
-
CJ4567
nagyúr
válasz
pilu85 #17913 üzenetére
Nálam CO -20-on a Stellar Blade demo-ja, és a Cyberpunk is eldobta magát 15 perc után, pedig Cinebench fél órát kibírta
Úgyhogy tényleg csak a napi használat a legjobb módszer, illetve a Corecycler, AM4-en jól működött CO tesztelésre, szóval itt is működnie kell.
Az a CO -40 elég szép, nálam most a -15 tűnik stabilnak
-
-
pilu85
őstag
Hello. Tudtok ajánlani valami olyan progit ami gyorsan kidobja a hibát?
R7700
Soc:1,08 v
Co: -40
Override +200mhz
Az alap 65w-os profilon, többször is teszteltem cbr23-al
20200-20300 pontokat hozott. 77 fok volt a a legmelegebb. Codoztam kb. fél órát. Last of ust is toltam fél órát. Hibát nem tapasztaltam.
Mivel tudnám még kitesztelni? Előre is köszönöm a segítséget. -
pilu85
őstag
Énis váltottam 7600x-ről 7700ra. Kb 5000ftba került a váltás és lett egy gyári hűtőm. Ez a gyári am5 hűtő felmegy az am4-es foglalatra? Ha igen akkor rátenném a 4600g-re.
-
CJ4567
nagyúr
válasz
deathcrow42 #17910 üzenetére
De az nem is 78k újonnan
-
-
CJ4567
nagyúr
válasz
Csupingo #17905 üzenetére
Kb. 27-30 fokos a szoba, úgy elment bekapcsolt PBO-val 90 fokig
#17906 4264adam Ez PBO off, azért is tartja magát a 88W-hoz. Emulációban hatalmas az ugrás, RPCS3 és Xenia is hatalmasat gyorsult, sajnos pontos számokkal nem tudok szolgálni, mert 1. nehéz emulációt benchmarkolni, 2. nincsenek pontos értékeim
Amiről nem láttam senkit se beszélni, az az, hogy a Windows mennyivel pörgősebb lesz, és a játék beltöltési idők is érzékelhetően rövidülnek.
Ezen kívül Cyberpunk-kal tudok szolgálni, 5800X3D CO -30 az LF3 280-al, vs 7700 alapon, csak bekapcsolt XMP-vel, egy R5 3600 hűtőjével (mivel nem fért be az LF3 280, és valamivel le kellett tesztelnem, hogy működik-e)
Remélem a képek nem fognak törlődni, mivel Discord-ról másoltam be őket, és ott volt már azzal probléma, hogy 1-2 nap múlva eltűnt innen a kép.
-
CJ4567
nagyúr
Beköszönök ide, 5800X3D-ről érkezem
R7 7700 + B850M Aorus Elite Wifi6E ICE + 2x16GB Kingston Fury 6000 CL30-36-36 lett a felállás, egyelőre még minden gyárin. PBO-t próbáltam, arra jó, hogy felforralja a procit
Meg sajnos az alaplap fizikai méretei miatt le kellett cserélnem az Arctic LF3 280-at, egy CM MasterLiquid Atmos 240 lett az utóda.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E6410 - i5 I 4GB I 250GB I DVDROM I 14,1" WXGA I Garancia!
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest