- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Hivatalos videón is karcsú a Find N5
- VoLTE/VoWiFi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ezek lehetnek a Realme 14 Pro és 14 Pro+ európai árai
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- A tokok után a bele való
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Súlyos hibát javít az iOS 18.3.1
- Samsung SmartTag2 teszt
-
Mobilarena
Ez a Zen4 (Ryzen 7xx0 / 8xx0) topic!
A Zen5 (Ryzen 9xx0) topic [erre található] !
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
jozs6200ax #16857 üzenetére
Most a processzor fogyasztására vagy kíváncsi, vagy a gép fogyasztására?
Ryzen 7700X
CPU PPT ~33-35W üresjáratban:
Fali konnektorból (gépadatok az adatlapomon) ~101-107W üresjáratban:
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
válasz
jozs6200ax #16861 üzenetére
Az OEM azért olcsóbb, mert ezek nagyobb mennyiségben megrendelt processzorok (pl egyszerre százat vagy ezret vesznek), ezért olcsóbban adja a gyártó, és nem is jár hozzájuk doboz meg hűtő (ezzel is olcsóbbak).
Általában nem kiskereskedések szokták rendelni ezeket, hanem számítógép integrátorok, akik maguk szerelik össze a saját márkás gépeiket (pl Dell, HP, stb).Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
Raidon
őstag
válasz
jozs6200ax #16861 üzenetére
Régebben is voltak ilyenek. pl OEM volt a hűtő nélküli verzió. Teljesen vállalható garancia is ugyan úgy van.
"A háború első szabálya (...): soha ne teljesítsd az ellenség vágyát!" George R. R. Martin
-
jozs6200ax
aktív tag
Köszönöm. OEM processzorokról mi véleményetek?Visszaküldték vagy van más oka az alacsonyabb árnak?(dobozon hiányán kívül) [link]
[ Szerkesztve ]
-
Curtain
senior tag
válasz
7800x3d üresjáratban nálam kb 25w, böngészés közben kb 40w. Hwinfo cpu teljes energiafogyasztása alapján. Ezek változó értékek de ekörül vannak. Cinebench r23 teszt alatt 90w, játékok alatt ennél kevesebb.
"Ne legyetek bátortalanok, bátorak legyetek!”
-
válasz
100W körül számolhatsz monitor nélkül.
[ Szerkesztve ]
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
Steven
addikt
válasz
Nálam összesen idle kb 98-110w monitor nélkül.
Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile
-
jozs6200ax
aktív tag
Lehet kifogtok nevetni
Tudnátok mondani üresjárati vagy böngészés közbeni fogyasztást pl 7700(x) 7800x3d processzornál? Sokat megy a gép nálam akkor is ha nem játszok.
-
mpierre
veterán
Ránézek. Még a bios frissítés is ott van, mint megoldás.
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
mpierre
veterán
Valóban a sok fesz opciót el is feledtem. Az is okozhat fura dolgokat.
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
ffodi
veterán
Akkor fussunk neki még egyszer. Minden auto, EXPO bekapcs, reboot, VSoC 1.4V a BIOS tanúsága szerint (persze jogos, EXPO nélkül alapon nem néztem, és amit írsz az nyilvan valid, tévesen fogalmaztam). Lehet csak bug, azóta frissitettem BIOS-t, és mindent beállítottam kézzel. Mindenesetre fixen túlfeszelte (ahhoz képest, ami elég) az összes eddigi lapom a SoC-ot, legyen az ez, vagy a TRX50. Valamint az a tapasztalat, hogy auto + EXPO nem bootol, kézzel ugyan az az időzítés igen, az se egyszeri.
[ Szerkesztve ]
"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája
-
Az EXPO profil 1.4 V-ot szeretne adni a SoC-nak...
Na ennek azért fussunk neki még 1x...
Az EXPO profil nem VSoC feszültséget határozza meg, hanem a VDD/VDDQ feszültséget.
Az AUTO beállítás esetén a VSoC a DDR5 sebességtől függően állítja be magát az AGESA alapján, zömmel 1.25 - 1.275 V környékén DDR5-6000 tCL30 környékén.Az AMD AGESA 1.0.0.6 óta (2023 május) a VSoC feszültség pedig 1.3V-ban van maximálva.
[ Szerkesztve ]
-
ffodi
veterán
válasz
mpierre #16848 üzenetére
Nálam egy B650 és 8600G alapú NAS-ban van 2x32GB RAM, ami 6000 MHz CL30-on megy. Az EXPO profil 1.4 V-ot szeretne adni a SoC-nak, a valóságban VSoC 1.1 V és IMC 1.15 V elég neki. Érdekes mód az EXPO profillal emlékeim szerint nekem se indult elsőre, de kézzel ugyan azokat az időzítéseket beallítva (+ megfelelő feszültségek), gond nélkül működik.
"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája
-
mpierre
veterán
A2; B2.
Szerencsére az Antec Fusion Remote két oldalsó 120-as ventije direktbe fújja a 2 ramot. Sose lesz melege. Vagyis remélem, mert a htpc-nél a közel néma működés a cél. Ami lehet akár kompromisszumos is nyáron, tetőtérben. Az erőlködő meg egy másik, mellette lévő fach-ban lakik. A procin csücsülő hűtő top flow elrendezésű, dettó 120-as kopterrel. Idle olyan 29-32°C körül táncol kb mindenki a lakban.
Gyakorlott xmp-s megszokás szerint ráeresztettem az expo-t. Na ebből nem áll fel a rendszer. Vélhetően itt-ott kevés a fesz, de hogy melyik, még nem tudom. Eddig nem volt érkezésem törődni ezzel, így hagytam alapon. De mindenképp tervezem rávenni a hardvert az együttműködésre. Ha már megvan a 6000 cl30 ram. (Keresek majd egy jó tesztet az Asrock B650m pro rs-ről. Valami olyasmit, mint az ex58-ud5 lapé volt, ahol még azt is kimérték, hogy hol feszel túl a deszka és azt mennyivel. Már ha készít még valaki ilyet és nem csak a csúcs deszkák esetében. Tudom, reményhal...
)
A tegnapi előadásban a biosba fagyás volt a legbosszantóbb. Ilyet még sose láttam socket 370 óta... Az uefi első oldala - expert view - maradt a tv-n. Csak a reset térítette észhez.
-
Zsohi
őstag
válasz
mpierre #16841 üzenetére
Az azért kemény, hogy a 8700G-vel még az 6000-es EXPO se megy, miközben jobb vezérlőt kaptak mint a 7/9xxx széria. Jó helyen vannak azok a modulok?
Az előfordulhat, hogy mikor a ram tréning lezajlott mondjuk jóval hűvösebb volt a szobában, vagy ha HTPC akkor mondjuk az erősítő alatta, vagy valami felhevítette és a korábbi értékek nem megfelelőek. Ha alap jedec időzítések mellett használod akkor a memory context restore-t ki lehet kapcsolni, anélkül is pillanatok alatt lezajlik a memória tréning és ilyen gondok nem lesznek.
https://ca.pcpartpicker.com/user/Zsohi/builds/
-
Dragon3000
nagyúr
Sok lesz az x, ez mellett a 8xxx külön nincs, mert ezt a sorozatot az apu-s megoldásra használta az amd és így szinte mind 8xxxG elnevezéssel van piacon, illetve találni f jelöléssel is, amiben az igp van letiltva. A 8xxxG megoldások max annyiban butítottak, hogy feleakkora az l3 cache és csak pci-e 4.0 van, amiből 20 sáv áll rendelkezésre a cpu esetében, a 7xxx és 9xxx-nél lévő gen5 24 sáv helyett.
-
mpierre
veterán
HTPC-be pont jó.
Nem is kell több. Kis fogyasztás, igpu bőven elég filmek alá 'oszt ennyi. A korábbi 4790s+rx560-at körbeszáguldja.
Amúgy 2-3 hétig nem volt bekapcsolva, mert épp nem volt mit sasolni. A gép már üzemelt több órát. Hosszabb kikapcsolás után adta elő a korábbi hsz-ben leírtakat. Nem kellene ide cmos reset, meg egyéb vajákolás. Elméletben.
-
jeni
félisten
válasz
mpierre #16841 üzenetére
A 8xxxG-s proci nem olyan mint a 7xxxx vagy 8xxxx illetve a 9xxxx procik.
A 8xxxG-s proci egy lebutított AM5 komp irodai proci.
Tedd a a memóriákat alaphelyzetbe JEDEC szabvány szerint alapszintre.
Cmos reset volt?
A legfrissebb BIOS tedd fel hátha jobb lesz de kétlem.
Asrock B650M Pro RS lapot pedig mint márkát dicsérik. -
mpierre
veterán
Fura dolgokat produkál a deszka. (Seggszikla B650m pro rs+8700g+2×16GB 6000 cl30 ram, de alapon, mert expo-ba belefagy és újra sem indul.) A htpc-ben úgy döntött, hogy 2-3 hétnyi állás után nem tud elindulni. Nagy nehezen - 2 perc után - eljutott a biosig, aztán bele is fagyott.
Rátenyereltem a resetre és második nekifutásra végre elindult.
Sűrűn elfordulhat ilyesmi? Vagy inkább próbálkozzam bios frissítéssel, meg a ramok beállításával?
-
kispal87
aktív tag
válasz
--HARDCORE-- #16838 üzenetére
Mondjuk az régen rossz, ha nem szorítja le a procit mivel ez lenne a funkciója.
-
-
PuMbA
titán
válasz
allein #16833 üzenetére
Mert be kell kapcsolni a memória EXPO profilt a BIOS-ban
Hiába van 6000MHz a memóriára írva vagy bármi más, az automatikusan nem fog annyin menni sose.
Szerk: Az lesz, csak ez az semmirekellő EZ mode BIOS oldal írja Memory Try It!-nek
Inkább érdemes az Advanced menüben beállítanod, mert itt több ugyanolyan sor is van, tehát fingunk sincs, hogy mit állít be különbözően. Ott EXPO módnak lesz nevezve.
[ Szerkesztve ]
-
allein
addikt
Sziasztok. MSI Pro X870 lap esetében, biosban a ram 4800mt/s mutat annak ellenére, hogy 6000mhz. Nagyon noob vagyok
ez így rendben van? Ő lesz a RAM [link]
Memory try it option disabled van. Ez lesz a beállítás:
[ Szerkesztve ]
-
Hunter2
addikt
Biost frissítettem egy Asrock B650M-A Wifi II lapon majd miután beállítottam az XMP-t illetve az MCR-t engedélyeztem nem működik a konfig, fagy , biosban szét van hullva a kép stb. Bios frissítés előtt normálisan működött.
Most MCR bekapcsolása nélkül megy csak 30mp fekete kép van induláskor, ha bekapcsolom akkor meg csak ajtókitámasztásra jó a gép.
valami ötlet a BIOS downgrade-en kívűl? -
-
Bandit21
addikt
válasz
deathcrow42 #16827 üzenetére
Külön köszi Neked is!
Én nem gondoltam, hogy egy Ryzen master-es -20 co ki tud fektetni egy gépet...regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!
-
Bandit21
addikt
Valóban és elnézést mivel nem ismertem az am5 -ot nekem az újdonság az volt hogy egyrészt milyen hirtelen eri el a 95 -ot a másik pedig hogy multiba e mellett jó 3-400 MHz el a turbo alatt marad.
Azt hittem ez gond de akkor nem az.
Az 5700 X3d megy szépen 4050 en multiba.. single meg 4150.
Ez volt fura hogy itt a 7600x nél sokkal nagyobb az eltérés a 95 fok mellett.
Multi 5100 single 5400. De már ezt is tudom hogy ez ilyen és kész. (Nekem ez nem jött le az összefogóbol de mivel ott kb minden leírtal ezért szavam se lehet )
Aki itt kérdez annak jó dolga van nem semmi összefoglaló és feedback köszi!regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!
-
válasz
Bandit21 #16824 üzenetére
egy 7600x egy bq egy ventis toronnyal cb23 multi alatt viszonylag hamar 95 fokra megy, és ezzel együtt a max freki meg is ragad 5,1 ghz körül.
Teljesen normális.
De ez benne van az összefoglalóban is.Sógorom pár hónapos am5 gépe és az tűnt fel, hogy cpu pontban "jóval" alacsonyabb értéket kap (9500) mint én az 5700x3d-vel (10500) timespy-ba.
Az egyik egy nyolc magos X3D proci, a másik hiába újabb, de csak hat magos és X3D nélküli. Mégis mire számítottál?
Teljesen normális...a kérdés az lenne, hogy ez utalhat rossz pasztázásra, vagy sem, ill. egy CO jót tenne-e neki (nem plusz teljesítmény miatt mert az 1 magon megvan) vagy hagyjuk mert 1 magon jók az értékek.
Ha nem akartok sokat szórakozni vele, akkor hagyjátok így. Teljesen normálisan viselkedik. Ha zavar a 95°, akkor be lehet állítani Thermal Limit-et és mondjuk 85°C-on megfogni a procit... Vagy PPT limit 110W például.
A javasolt ECO mód is működik, de az jobban visszafogja a procit (PPT limit = 88W).A negatív CO-val lehet szórakozni, de alapvetően az huzamos all-core terhelésnél hasznos elsődlegesen, illetve valamivel alacsonyabb fogyasztást lehet elérni. Ha van időtök rá, el lehet szöszölni vele...
-
Bandit21
addikt
válasz
Dragon3000 #16823 üzenetére
Ok, köszi megnézzük majd, Aki röhögne egyet nézzen át a R9xxx topicba délután ott ámokfutottam (r master co próba miatti összeomlás és idegességben rossz topic - am5 mindkettő - keresése)
regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!
-
Bandit21
addikt
Sógoré, nem az enyém, és amikor vette külön mondtam neki, hogy a 7600-at vegye... foramax gépet nézett ki, a tanácsom az volt, hogy az itteni összefoglalóba lévő ramot, 620 helyett 650 lapot és 7600x helyett 7600-at vegyen.
Mindenre hallgatott csak utóbbira nem...regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!
-
PuMbA
titán
válasz
Bandit21 #16820 üzenetére
Sima 7600-at kellett volna venned
0-2fps különbség a játékokban a 7600X-hez képest, de 75 fok fölé nem melegszik egy ventis vékony hűtővel. Nekem is ilyenem van. De van egy jó hírem, BIOS-ban beállítod a TDP-t 65W-ra és már van is egy sima 7600-ad. Az én sima 7600-am is megy 5,1GHz-et, ezért nincs különbség a két proci között játékban. Egy magos teljesítmény meg nem számít a játékokban ma már, amiben a 7600X jobb, hiszen 6-8 magot terhelnek.
#16822 Bandit21: Értem. Akkor ahogy írtam, BIOS-ba be és 65W TDP-t be kell állítani, minden normális lesz utána, mintha egy sima 7600-a lenne
[ Szerkesztve ]
-
Bandit21
addikt
Üdv, olvastam az összefoglalót, értem, hogy ezek magas hőfok mellett mennek, az érdekelne, hogy mennyire "elfogadható" határérték, ha egy asus b550-ben egy 7600x egy bq egy ventis toronnyal cb23 multi alatt viszonylag hamar 95 fokra megy, és ezzel együtt a max freki meg is ragad 5,1 ghz körül.
Sógorom pár hónapos am5 gépe és az tűnt fel, hogy cpu pontban "jóval" alacsonyabb értéket kap (9500) mint én az 5700x3d-vel (10500) timespy-ba. Nem vagyunk bench őrültek, de én azt hittem a 7600 simán hozza amit az 5700x3d (yt tesztek alapján ezt hittem).1 magos terheléssel 55-60 fokon 5,4 ghz-en megy a 7600x tehát nem zavaró a dolog mert összes szálon sose terheljük, a kérdés az lenne, hogy ez utalhat rossz pasztázásra, vagy sem, ill. egy CO jót tenne-e neki (nem plusz teljesítmény miatt mert az 1 magon megvan) vagy hagyjuk mert 1 magon jók az értékek.
regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!
-
Zilko87
tag
válasz
chopin42 #16817 üzenetére
Ha játékra lesz a gép, és van köztük online cím vagy szimulátor ami kimondottan szereti a X3D-t, akkor én tuti azt venném. (Tarkov, Squad, Valorant, Assetto Corsa, CS, MSFS stb.)
5600x-ről 7500f-re váltani kb olyan mehh érzés lesz, főleg ha 2K-n vagy, természetesen ahogy írtad is fejleszthető rendszered lesz a későbbiekben.
Ha meg nem szeretnél sokat költeni, akkor egy 5700X3D arra a két évre még bőven elég, főleg a 7800XT mellé, és akkor onnan mehetsz am6-ra. -
chopin42
őstag
válasz
chopin42 #16643 üzenetére
Üdv!
Gpu-t megvettem, jövő héten jön, egy Powercolor Hellhound 7800xt, minimum 2 évre.
Szóval platformcsere március, vagy április (legkésőbb).
Kiszámoltam, hogy nagyjából mire jön ki, mindfactory/amazon lesz a beszerzés, mert lényegesen olcsóbb. (Még a csodás Eurónkkal is). Kazy-t hanyagolnám
lap: 90%, hogy asrock b850m pro-a (pcie 5 nvme+pcie5 gpu), maradna amíg am5 van. olyan 60k körül lesz.
Hozzá ezt a ramot néztem ki: Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C30BBEK2-32 kintről 43k
Kombók ezekkel, átszámolva, postával cakk-pakk
7500f tray: kb 176318 Ft
7600 tray: kb 184840 Ft
7600x box: kb 198617 Ft
7700 tray: kb 204601 Ft
7600x3d box: 233092 Ft
Ebből lejön a jelenlegi cucc, ami remélhetőleg minimum 60k értékben elmegy (5600x+b550f strix+16g dd34 3600).
Meglátom az anyagiakat, nagyon vonz a 7600x3d, de a legvalószínűbb a 7500f vagy a 7700 kombó. A 7500f menne egy év múlva, és lenne helyette x3d
A 7700 két évig maradna, és utána x3d
A 7600x 3 évig maradna.
Köszönöm mindenkinek a tippeket, egy excel táblába majd kigyüjtök minden teszteredményt (sajna nemigen van olyan, ahol az összes proci egy táblázatban, azonos körülmények között lett tesztelve...), és döntök majd.Szakmai kérdések csak a fórumban...
-
Az adatlapja alapján AeroCool APNX AP1.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
--HARDCORE-- #16763 üzenetére
Szia,
Ez milyen procihűtő a képen?
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Sima, nem X-es Ryzen 7700 esetén van értelme pbo-val maszatolni, vagy az már elég optimálisan megy gyárilag is?
Köszi előre is a válaszokat
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
deathcrow42 #16809 üzenetére
this is not Intel ! it's AMD !
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
korcsi #16807 üzenetére
erregondolsz ?
énnem, de érdekelne, ha valakinek sikerültElső AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
korcsi
veterán
Szép estét!
Valaki delidelt már esetleg fogselyemmel? 8700F-ről lenne szó, így a forrasztott kupak sem probléma.referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
gabriel26
tag
Megtalaltam az elso jatekot, ami megdolgoztatta a 9700x-et.
Stalker 2-ben ha jonnek az NPC-k 90%-on megy a proci -
FNZ
őstag
köszi, nézek valamit hűtőt is, bár nem az én gépem lesz, majd eldönti, akinek kell.
Új hozzászólás Aktív témák
- Futás, futópályák
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Windows 10
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Windows 8 / 8.1
- Ukrajnai háború
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- További aktív témák...
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Fujitsu B22T-7 Pro IPS LED monitor eladó (21.5", Full HD, hangszóró, USB HUB)
- Kétrekeszes, óriásméretű céges postaláda eladó (új, nem használt)
- French press gyűjteményem felszámolom :) A kettő együtt 2999 Ft
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest