- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Íme az új Android Auto!
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
Aktív témák
-
Grafiqs
őstag
Megtelt.
Hát itt a folytatás: [link] -
Jester01
veterán
Ugye magyar mirrort használsz? Nekem simán felment csomagból a proftpd, sõt, gyakorlatilag minden más is. mplayer persze az örökös kivétel
Forrásból telepítés autoconf-os program esetén a ./configure && make && make install hármasból szokott állni, ilyen esetben alapból rendszerint a /usr/local alá telep-l a progi. A configure helpjét érdemes elolvasni, hogy miket lehet az adott progin állítgatni. Külön figyelni kell a fordításhoz szükséges fejlesztõi csomagok meglétére. -
pschio
őstag
válasz
dr_strange #5010 üzenetére
Debian-on probalkozom. (sarge)
Nem eloreforditott kesz csomagot akarok telepiteni. (szep is lenne ha lehetne)
Azert nem, mert apt-get install ''valami'' legtobb esetben nem mukodik. Pedig meg a sources.list-et is aligattam. Nem mellesleg debian.org all csomagkezeles szempontjabol
Erdekel!
Alapesetben az a legnagyobb bajom, hogy minden howto-ban leirjak, hogy kell bekonfolni az egyes programokat, de arrol mar nem esik szo hogy, hogy a turoba is kell valamit felrakni es elinditani.
glftpd-t akartam most felrakni ez alapjan: [link] es nana hogy nem megy. Mindent megcsinaltam lepesrol lepesre kiveve 2-5ig, mert nem akarok scriptelni, mert nem warezszervert akarok. Nekem mindossze az a celom, hogy a kepeimet ne winscpvel kelljen feltoltenem. Szoval ha el tudod magyarazni pl glftpd-n keresztul, hogy hogy zajlik legelejetol vegeig akkor az nagyon jo lenne!
[Szerkesztve] -
GD
őstag
azért ennyire ne lépjétek át a kérdésem..ékezetet a magyarnak, azt a szittya nemjóját
-
dr_strange
senior tag
nem voltál eléggé érthető, mert az elfelejtetted közölni velünk, hogy
- milyen disztribúción próbálkozol (más-más csomagkezelés)
- a rendszerhez előrefordított kész csomagot próbálsz-e telepíteni, és ha igen, mivel (és ha nem, miért nem)
- specifikusan a forrásból fordítás érdekel-e -
pschio
őstag
kedves linuxos forumtarsak!
a segitsegeteket szeretnem kerni. begyoposodott windozos agyammal nem igazan sikerul megertenem a linuxon valo telepites muveletet. odaig megvan hogy letolt, kicsomagol valahova de ezt a forditast installalast nem igazan ertem. most ne azt mondjatok hogy RTFM mert azzal kezdtem. php-nal is az volt a gond hogy azthittem felraktam kozben meg megsem.szoval en a szisztemat szeretnem megerteni, hogy linux kornyetben hogy van a programok telepitese/torlese futtatasa. remelem ertheto voltam koszi elore is.
-
_Petya_
őstag
válasz
Jester01 #5004 üzenetére
Üdv!
Próbálkozom a convert-el, de gondok vannak pl. a 3-as számjeggyel, azt soha nem ismeri fel. Pl. [link]
Ezen kívül vannak olyan képek, aminek a háttere színes: [link][link], ezeknél próbáltam a -monochrome és -white-threshold kapcsolókat, de nem sikerült eredményt elérni. Rá tudnál nézni, te biztos jobban ismered az ImageMagick-et...
Még két kép van, amit nem tudok felismeretni: [link] és [link] (ezekből is csak a dátum kellene, de a betűket számnak, a számaokat betűnek látja). Mit csináljak?
Előre is köszi a segítséget!
Petya
[Szerkesztve] -
GD
őstag
régi és sokat rágott kérdés, akinek nincs türelme ne olvassa..
de ugye végső megoldás a halál (alien3 vagy mi)
szóval, az ékezet, utf8 vs 8859-2 kódolás harcban mi a legjobb megoldás?
mind ablakozó mind konzolablak szinten
sajnos majdnem minden általam használt disztribnél előkerül a kérdés és mindíg csak küzdés és barkácsolás árán lehet elérni vmi részleges vagy fél-egész-sikert..
merugye a windows meg az ő ntfs, fat32 partíciója történet..
betűtípus választása, reconfigure, avagy fstab opcióknál állítani..satöbbi
tudom, pl az ubuntu fórum sokat foglalkozott a kérdéssel, ám van akinél működik, van akinél nem, mindneki máshogy próbál eljutni a jó megoldáshoz.. biztos létezik 1 féle ami mindenhol működik
most pl az új fedora core 5 test2-őt raktam fel és máris látom hogy gázok vannak..
xmms is lebutul ha repo-ból van felrakva menü-ékezetek tragikus..
pedig, úgy néz ki elég tuti disztrib verzió lesz, érezhető gyorsulás az előzőhöz képest ugyan azon a gépen, nagyon pörög gnome-val
köszi aki hozzászól előre is, egyszer szeretném már ezt a sztem mások által is megtapasztalt problémát jól megoldani
Ripley-nek is csak a 8. klónja sikerült jól -
Noddy
senior tag
válasz
Jester01 #5002 üzenetére
Köszi. Megnézem akkor a /proc/partitions-t. A vinyo primary slave mert -->[link]
És lehet hogy az is bekavart hogy telepítéskor a primary slave a cdrom volt most pedig a másik vinyó az és cd pedig nincs. Remélem van valami orvosság a problémára, ha más nem hogy mindig mountolni kelljen, de azt is vállalom
És reméljük hogy a adminok végre észre veszik hogy a fórum kinötte magát.
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
Beteltünk -
orkester
őstag
Sziasztok!
Nincs valakinek egy teljesen kezdőknek szóló könyv a Linuxról? Meg úgy általában a Unix rendszerekről? -
Noddy
senior tag
Hellosztok!
Most használok előszőr linuxot (suse 10.0). Van két vinyóm az egyiken van a két oprendszer, 5 paricióval (2xp, 3linux). A másik vinyón 2 partíció van fat32-ben. A hda-t teljesen felismeri sőt az ntfst is simán tudom olvasni. A probléma a másik vinyóval van, a rendszer felismeri, a partíciókat is. De mountolni nem tudom.
Ezt írja ki:
# mount -t vfat /dev/hdb1 /windows/F
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdb1,
missing codepage or other error
(aren't you trying to mount an extended partition,
instead of some logical partition inside?)
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so
Ilyenkor mit lehet tenni? Remélem tudtok segíteni. Előre is köszi a helpet. -
ReJim
őstag
frissen telepített slakival, userként nem működnek bizonyos dolgok:
pl:
rejim@incidr:~$ gaim
*** glibc detected *** free(): invalid pointer: 0x0806be40 ***
Aborted
szóval userként nem megy, de root ként működik.
kezdetben még a fluxbox sem ment (míg be nem linkeltem a /usr/bin/-be) lehet rosszúl hoztam létre a felhasználót? a shell-t rosszul adtam meg?
ötlet?
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
válasz
tierbatyo #4994 üzenetére
És ha nincs hálókártya a gépben? És mivel kell összedugni? És melyik sebességével megy? Ha gigabites kártyám van, akkor 120MB/s lesz? A loopback is hálózati adapter. Stb.
Az, hogy neked olyan lassan másolt ami szerinted egybeesik a hálókártyád sebességével az véletlen. SZVSZ. -
escie
őstag
[link]?
esetleg valaki nem nézi a gentoo-s topikot... -
Balint133
aktív tag
Sziasztok, felraktam egy linuxot agépemre(xp gajra ment) áthúztam linux alól cuccokat amik kellettek...újrahúztam az xp-t, de nem tom visszamásolni a cuccokat rá...ezt h. kell megcisnálni h. vissza tudjam rakni rá a cuccokat??Előre is THX
-
_Petya_
őstag
válasz
Jester01 #4986 üzenetére
Igen, napocska, a SOHO űrtávcső felvételén. Több hasonló kép is van, és a rajtuk lévő dátum-iodő alapján kell őket katalogizálni, ezért kell kiszedni belőle a szöveget. Amit te linkeltél, az működik, de pl a 3-as számjegyet nem ismeri meg... a módszert értem, kicroppolod a dátumot, invertálod, és úgy már meglátja az OCR. A probléma viszont az, hogy vannak olyan képek, amiknek a héttere nem fehete, hanem színes, és feketével van rajta a szöveg. Ezesetben sem invertálva, sem normálisan nem tud semmit kiolvasni.. próbálkozom még valami feketefehér konverzióval, illetve valami olyasnivel, ami növeli a képen a kontrasztot...
Petya -
_Petya_
őstag
Üdv!
Egy képből szeretném gocr-el kiszedni a rajta lévő szöveget. Erről a képről lenne szó:
[link]
(illetve több hasonlóról)
A gocr -i latest.gif -C ''0123456789/:'' parancs semmi értelmeset nem ad ki. Valaki próbált már ilyesmit?
Petya
[Szerkesztve] -
Orc
senior tag
Ma tettem fel a gépemre a 10.0-ás SUSE linuxot. Sajnos nem ismerte fel a wifi kártyámat(buffalo wli-pcig54), ezért megpróbáltam a ndiswrappert használni, de amikor installálni akartam ezt a hibaüzenetet kaptam:
Can't find kernel sourses in /lib/modules/2.6.13-15.smp/build
give the path to kernel sources whit KSRC=<path> agument to make ...
Mivel a build könyvtár egy link, ami a usr/src/...(szintén a kernel verzió számot viselő) könyvtárba mutat, amiben csak egy fájl van és a mérete is kicsi, gondolom a linkel lehet a gond.
Van valami ötletetk?Előre is köszönöm. -
zLegolas
őstag
válasz
Speeedfire #4981 üzenetére
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Milyen Linux disztro? A rendszertöltő Grub vagy Lilo?
Tanulmányozd a /boot/grub/menu.lst vagy az /etc/lilo.conf fájljaidat, esetleg másold ide őket.
Vagy ha önállóan akarod megoldani,akkor man grub, vagy man lilo -
dr_strange
senior tag
válasz
Speeedfire #4981 üzenetére
Ehhez először tudnunk kellene, milyen rendszertöltővel indul a géped. Csak tudod, mit telepítettél fel.
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok!
Két op. renszer van a gépemen és szeretném beállítani hogy ne a linux legyen az alapértelmezett bootolási rendszerem hanem a win! Többekközött azt is be szeretném állítani hogy az választási idő több legyen! Erre hol van lehetőségem???
Előre is köszönöm!
Speeedfire -
Nicky Nygaro
tag
Más is tapasztalt olyat, hogy az adsl kapcsolat sebessége ingadozik linux alatt???
Nagyon idegesítő, néha teljesen leáll az adatforgalom..
Ez mitől lehet? Windows alatt nem sikerül ezt a hibát előhoznom. -
Jester01
veterán
válasz
_Petya_ #4977 üzenetére
Én ennyi hibát látok benne:
1. a zárójeleket backslash-sel meg kell védeni. de különben semmi szükség rájuk
2. ha a fájlok különböznek, akkor a diff kimenete több sor lesz, behal tõle
3. ez nem azt nézi, hogy az adott file egy symlink-e és a másikra mutat-e
4. mi baj volt a cmp-s megoldással?
if cmp -s $dirt/saved.$ext $dirt/$filenev
then
echo OK
else
echo ERR
fi
Ha tényleg symlinket akarsz vizsgálni, akkor readlink. -
_Petya_
őstag
Üdv!
Szerintetek ezzel a paranccsal mi a gond? Én nem látok benne hibát, de syntax error...
if [ ( -e $dirt/saved.$ext ) -a ( `diff -s $dirt/saved.$ext $dirt/$filenev | awk {'print $1'}` = ''Files'' ) ];
Vagyis: ha létezik a $dirt/saved.$ext symlink, és ez a $dirt/$filenev -re mutat, akkor csinálunk valamit..
Petya -
Yom
aktív tag
Feladtam a 7-es xorgot, es probaltam 6.8.1, 6.8.2t felrakni. de ezek is leallnak errorral.make World fut 1 ideig, kb 2,5 ora, majd leall. vki keltett eletre Xorgot debianon? melyik verziot erdemes probalni?
-
Vilmoskorte
tag
Picit off, nézzétek el nekem légyszi. A gépemet úgy használom, hogy mobil rack van beszerelve, van 2 vinyóm, egyiken windows másikon linux. Felváltva használom mindkettőt. Az a gond, hogy a bios nem ismeri fel a másik vinyót. Pl használom egy hétig a linuxot a maxtoron. Reggelente bekapcsolom, semmi gond, megy hiba nélkül. Majd kell a windows a samsungon, berakom azt és nem ismeri fel. Tápkábelt kihúzam, várok, vissza semmi. Addig nem megy, míg az ide kábelt nem húzom le róla, meg vissza. Fordítva ugyanez a szitu. Maga a gép, kábelek tuti jók, mert bármeddig megy csont nélkül, hiba nélkül, rezzenéstelenül. Csak nem szereti, ha másik vinyót kap
Erre adjatok légyszi tippet, mert nekem már nincs -
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #4970 üzenetére
igen, ezt a kettőt ismerem. csak épp az a probléma, hogy ha egy fel nem telepített progit keresek... az apt-cache search nem keres a filenevekben. pedig van egy file (a nevét most nem tudom, valahol a var-ban van), amiben az elérhető csomagok filelistái is vannak. vagy csak a telepítetteké?
hát, akkor nem marad más, mint a google. -
Yom
aktív tag
Sziasztok.
van 1 debian (sarge) linuxom. eddig XFree86 volt rajta. most ki akartam probalni az uj xorg-t. [link] alapjan csinaltam. probaltam CVS-sel, es ugy is, hogy letoltottem az X11R7-RC4 forrast, de a build scripteknel mindig leall hibaval.
hiba: src:
...
WARNING: imake does not exist -- skipping
WARNING: makedepend does not exist -- skipping
...
teljesen a leiras alapjan csinaltam, uazok a konyvtarak is.
nincs vmi mas lehetoseg telepiteni ezt a xorgot? mit rontottam el?
koszi: Yom
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #4959 üzenetére
javítsanak ki a hozzáértők, de én úgy tudom, hogy a procira optimálás az kb. a végrehajtandó parancsok feldolgozási sorrendjét (nem a végrehajtásit, csak a feldolgozásit) és egyéb paramétereit érintik, magukat a végrehajtandó parancsokat nem. ez alapján pedig illene azonos architektúrájú (i386), de eltérő felépítésű (p4 vs axp/a64) procikon is futnia a kódnak, mégha lassabban is.
-
_Petya_
őstag
Üdv!
Shellscript írásához kérnék segítséget.
Egy if-elágazást szeretnék, a cmp -s file1 file2 return code-ja alapján.
if `cmp -s file1 file2`
then
ezt csinaljuk ha a ket file megegyezik
else
ezt, ha kulonbozoek
fi
Ez így jó? Csak mert valamiért rosszul működik a script, és másra nem tudok gondolni...
Esetleg a `` jelek helyett más kellene?
Petya -
Jester01
veterán
válasz
tierbatyo #4956 üzenetére
Simán el tudnám képzelni, hogy egy adott kernelt is a CPU-ra ráoptimalizál a fordító, hiszen - gondolom én - ez gyorsabb futást eredményezne.
Igen. Csak annyi a különbség, hogy a kernel esetén a felhasználónak kell beállítani a kívánt processzor típusát. Szóval egyszerûen a célgép paramétereit adod meg és kész. -
tierbatyo
senior tag
Na rendben.
Azt hiszem egyszerűbb lesz kipróbálni, aztán elmondom a tapasztalatokat.
-
tierbatyo
senior tag
Ez azért nem teljesen igaz. Nyilván a Debian csomagok futnak minden x86-os arch-on, de itt forrásból fordított dologról van szó. Gentoo alatt pl. be lehet állítani, hogy P4-re optimalizáljon, így az a bináris Athlon-on nem fut. Vagy ott az MPlayer is. Simán el tudnám képzelni, hogy egy adott kernelt is a CPU-ra ráoptimalizál a fordító, hiszen - gondolom én - ez gyorsabb futást eredményezne.
-
Sianis
addikt
válasz
tierbatyo #4954 üzenetére
Már miért ne futna? Képzeld el, hogy egy bináris csomag amit leszedsz netről nem indulna a gépeden. Egyedül architektúra függő lehet egy dolog, x86-osok között semmiképpen nem léphet fel ilyen dolog, ez bizony erősen sértené az ANSI C elveit, ahol a hordozhatóság megtartása nagyon nagyon fontos.
-
tierbatyo
senior tag
Köszi a hozzászólásokat. Igazából szerintem az a kérdés, hogy a C fordító használ-e a CPU-ra való optimalizálást a kernel fordításkor. Mert ha igen, akkor az adott gépen fordított bináris nem biztos, hogy fut a másikon.
-
Jester01
veterán
válasz
ngabor2 #4952 üzenetére
ez is járható út, ha 100megás nagyságrendben akar másolgatni
Plusz ha megvannak a fejlesztõeszközök a célgépen.
ha valami extra verziót is ad neki, akkor a fordító gépen is el lehet követni egy make modules_install-t
Nem kell extra verzió, meg lehet adni tetszõleges modul directoryt az INSTALL_MOD_PATH változóval.
2 deb rendszerű gép között talán a make-kpkg is jó megoldás lehet
Sõt, kifejezetten az a jó megoldás. -
ngabor2
nagyúr
ez is járható út, ha 100megás nagyságrendben akar másolgatni. de ha valami extra verziót is ad neki, akkor a fordító gépen is el lehet követni egy make modules_install-t, és akkor már lényegesen kevesebbet kell másolgatni (/lib/modules-ből a lefordított modulokat, az arch/i386/boot/vmlinuz-t és a System.map-ot elég).
2 deb rendszerű gép között talán a make-kpkg is jó megoldás lehet, sose vetemedtem addig, hogy ki is próbáljam, ez nekem már túl debian-specifikus. -
escie
őstag
válasz
Jester01 #4948 üzenetére
úgy sejtem...
...hogy ha az architektúra stimmel, értsd: nem sparc-on akar x86 kernelt csinálni(gondolom nem), viszonylag egyszerű a helyzet.
az ''A'' disztrón forrást felteszi, konfig, 'make && make modules', majd a /usr/src/szobanforgokernel könyvtárat cakk-púder átrakja ''B'' disztróba a megfelelő helyre, ott már csak 'make modules_install && mount /boot && make install' , és kész.
ha nincsenek modulok, akkor maga a kernel bináris is elég, de szerintem elegánsabb a fentebbi módszer.
nem próbáltam, javítsatok ki, ha kell.
de logikusnak tűnik. -
escie
őstag
válasz
zLegolas #4947 üzenetére
''- KDE -nél az utf-8 bejegyzés előtti jelölőnégyzetből vedd ki az x-et a Vezérlőközpont/mittoménmi almenüben''
vagy nézzen szét a betűtípusok közt, mert a default mindig ilyen ''téglalapos''.
lapozgassa a betűtípusokat, és ha valamelyik tetszik, és kiállja az ''Árvíztűrő Tükörfúrógép'' próbát(betűtípus választó dialógus mutatja...), akkor siker. -
ragazzo
őstag
Valaki tudja, hogy lézetik-e a Debianról magyar nyelvű könyv?Olyan mint a Fedoráról.Angolul láttam, de nem tudom, hogy van-e magyarul.
-
zLegolas
őstag
válasz
Vilmoskorte #4945 üzenetére
Szerintem a szokásos UTF-8-karakterkódolási balhé.
- Az /etc/fstab fájlban az utf-8 bejegyzéseket cseréld iso8859-2 -re
- KDE -nél az utf-8 bejegyzés előtti jelölőnégyzetből vedd ki az x-et a Vezérlőközpont/mittoménmi almenüben -
tierbatyo
senior tag
Kérdés: Leforditok egy kernelt egy adott gepen, de a masik gepre akarom feltenni lehetseges ez?
-
Vilmoskorte
tag
Megoldásra váró probléma: slacki 10.2, kde alatt az ékezetes karakterek helyett téglalap. Nem a menükben, hanem a dokumentumokban! Pl itt, ezen a fórumon is. Erre keresek megoldást.
-
Lolek
aktív tag
'' analog '' process linux alatt...tudja valaki, hogy mi lehet ez?
csak mert az utóbbi időben 100%-on viszi a cpu-t és a ramot...
THX -
zLegolas
őstag
-
zLegolas
őstag
válasz
Speeedfire #4934 üzenetére
A SuSE már időtlen idők óta mindennyelvű - az 5.x óta tutira.
Ha az ATI drivert felraktad az még nem elég az üdvösséghez, azt be is kell állítani.
Részletesen: www.linuxforum.hu , ATI driver topic a nyitó oldal közepén. Vagy az ATI honlapján a témával kapcsolatos infókat javaslom olvasgatni. -
ragazzo
őstag
Senki nem ismeri a dolgot, vagy nagy hülyeséget írtam.
-
ragazzo
őstag
válasz
Speeedfire #4934 üzenetére
Már végigpróbáltam többet is, de nekd is az Ubuntut javaslom.Ott nincsenek ilyen problémák.Sok szakértője van, biztosan segítenek.Csak 1 cd az egész.
-
ragazzo
őstag
Tudja valaki, hogy a Nero Linuxos változatát honnan lehet letölteni?Újságban láttam, hogy van ilyen, de linket nem adtak meg.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Vilmoskorte #4922 üzenetére
Heló!
Nekem annyira nem nem tettszik az UHU! Viszont elkezdtem leszedni a suse 10-et viszont nem tudom hogy van-e benne magyar nyelv! Mellesleg ati 9600 és realtekes hangkari! leszedtem mind a kettőhöz a netröl drivert(linuxos)! a hangkarit elvileg felrakja de nem jelzi ki és nincs is hang viszont dolgozik a gép a telepítés közben! az atival pedig az a bajom hogy felrakja aztán a következő induláskor kiírja hogy x-server fatal error! Valamit nem tud betölteni!
Most én vagyok a b@lfasz vagy mivan? -
zLegolas
őstag
A dd -utasítás kell neked (másolás). Gyakorlatilag másolsz egy partíciót. Szintaktika: dd mit hová
Pl. a hda3-mat mented a hdb1-re mentes.dat néven:
dd if=/dev/hda3 of=/dev/hdb1/mentes.dat
Meg lehet spéleni tömörítéssel is, így pl. .tar.gz -be mentheted a cuccot.
Ja, és türelem! Egy darabig látszólag nem történik semmi, szal semmi mozgó csík, ugráló gémkapocs, anyámkínnnya...
[Szerkesztve] -
Lolek
aktív tag
Sziasztok,
Linuxot lehet ghostolni?
Ha igen hogyan?
Köszönöm a segítséget! -
dr_strange
senior tag
válasz
Vilmoskorte #4928 üzenetére
FF sem szaggat, sőt, akkor sem szaggat, ha a háttérben fut egy emerge
DMA? -
GD
őstag
válasz
Vilmoskorte #4926 üzenetére
próbáld meg az nvidia beállításaiba a vsync és egyebek kiszedését..
avagy más böngésző.. pl galeon.. -
Vilmoskorte
tag
válasz
dr_strange #4927 üzenetére
Athlon XP 2000, 512MBram. Biztos nem ez a szűk keresztmetszet. Anno XP alatt, R9600 alatt a HL2 is gyönyörűen ment, az pedig egy ''kicsit'' jobban pörgette a rendszert. Itt vagy a FF-Mozilla van szarul megírva vagy az xorg ennyit tud
XP alatt nincs ilyen problémám, mint linux alatt. Látványosan gyorsabb a rendszer reagálása mindenre. Pedig a fedora is be van hangolva, csak a legszükségesebb szervizek futnak, legfrissebb kernel, driver, stb.
-
dr_strange
senior tag
válasz
Vilmoskorte #4926 üzenetére
fx5200-zal nem szaggat, de nem tudom, segít-e ez bármit is (a rendszer többi eleme milyen?)
(ja, és gentoo) -
Vilmoskorte
tag
Használ valaki fx5500-as kártyát itt? Nekem ilyen van, 128bit, 256 mega ram. A nyűgöm az, hogy nvidia driverrel is szaggat a desktop. Értem ez alatt, hogy ablakok mozgatása, ff-ben tartalom görgetése akadozik elég látványosan. A kártya ennyire zsenge vagy mi van? Fedora 4 a diszt, legfrissebb minden, xorg, kernel, driver. Van valami tipp?
-
Vilmoskorte
tag
Ha jártál az ATI oldalán, akkor találtál ott egy olyat, hogy ''Suse-readme''. Ezt el kellene olvasni. Így is valószínű, hogy boldogulsz, de kell a gcc, make, stb fordító eszközök, valamint kell a kernel forrás is.
Ha viszont megnézed a linket, amit küldtem, akkor ott fogsz találni előreforgatott kernel-modult, amit csak fel kell telepítened. Ehhez is ott a leírás. De én is leírtam. Mit nem értesz, mit tettél eddig az ügy érdekében?
Gyakorlatilag leírtam, mit kell tenned. Az ftp-ről leszeded a megfelelő könyvtárból a modult, majd telepíted. Célszerű kilépni konzolba, ne fusson az X. Vagy még jobb talán, ha újraindítod a géped konzolba (init 3), ne legyen X. A már leírt parancsal telepíted (rpm -ivh xxxxx.rpm), majd beállítod. A 2 parancs a sax2-t hívja meg a megfelelő paraméterekkel. Ha ez megvan, akkor startx vagy reboot immár grafikusan.
Off: nem akarlak elkeseríteni, de a Radeon kártyák driver ellátottsága, azok minősége messze van a kívánatostól. Sajnos. Én 9600-ról léptem vissza fx5500-ra, pedig maga a kártya rosszabb, mint a 9600. Csak nVidia.
[Szerkesztve] -
funky
tag
válasz
Vilmoskorte #4923 üzenetére
ati oldalrol leszedtem amit ir csak a kerneles dolognal akadtam el hogy mit kell hova masolni es letrehozni ... tudnad esetleg részletezni a dolgot ?
-
Vilmoskorte
tag
Mindkettőt elintézi neked a yast, azon belül a sax2. Megtalálod a menük között. Radeonnak nincs 3D támogatása alapban licensz okoból, megoldás:
ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/supplementary/X/ATI/suse92/i386/fglrx/8.8.25/
Itt már fennt van a 9.2-höz is az új driver.
1., rpm -Uhv fglrx*.rpm
2., sax2 -r -m 0=fglrx -b /usr/X11R6/lib/sax/profile/firegl -i
Ez még nekem a 9.2-eshez volt. Menj fel erre a címre és az elérési utat értelemszerűen módosítsd. Maga az eljárás nem változott. -
Vilmoskorte
tag
válasz
Speeedfire #4919 üzenetére
1.: Nincs legjobb, de kezdőnek az uhu vagy suse jó választás szokott lenni. Frissítsd a rendszeredet 1.2-re, az a legfrisebb uhu. www.uhulinux.hu
2.: milyen hardeverek ezek? mindkettőt valószínűleg támogatja a kerneled (legalább alapszinten), de jó beállításokhoz több infó kellene. Linuxon nincs olyan, hogy driver.exe-re kattintás és next,next,finish.
3., ha uhu, akkor deb a csomagkezelő. Ebben az esetben az apt-get sokat segít. Konkrét címekért nézz el a fenti címre. Van egy társaság, akik csomagokat készítenek uhu alá, ubk.uhulinux.hu ha jól emlékszem. -
funky
tag
up!
-
funky
tag
sziasztok suse linux 10.0 van a gepemen monitor samsung syncmaster957mb,
vga shappire radeon 9600xt
milyen driveert ajanlotok es monitort hogy tudnam felismertetni a rendszerrrel mert most max 73hz a kepfrissitese barmilyen felbontasban -
Speeedfire
félisten
Helósztok!
Elég lámer vagyok ebben a linux témában!
Lenne pár kérdésem:
1. Melyik a legjobb magyar nyelvű linux(Én most a uhu 1.0-át használom)?
2. Hogyan lehet a hangdrivert illetve a videókártya drivert feltelepíteni?
3. Honnan és milyen progikat érdemes leszedni a netről a linuxhoz?
Előre is köszi a válaszokat!
Üdv: Speeedfire -
_Petya_
őstag
Üdv!
Néhány kérdésem lenne:
- Adott egy linuxos gép, amelynek az órája UTC szerint jár. Ez a gép mérési adatokat gyűjt, és samba-n keresztül megosztja azokat microsoft network hálózaton, ahol a windows kliensek elérhetik az adatokat. Ebben az esetben okoz-e gondot, hogy a gépek órája másként jár?
- Periodikusan, n percenként szeretnék lefuttatni egy adott scriptet. cron-ból meg tudom oldani, hogy adott időpillanatban lefusson a script, de az n percenkénti futtatásról nem találtam semmit. Megoldható a feledat kulturáltan is? (Szerintem az nem kulturált, hogy a crontabot teleszemetelem jó sok bejegyzéssel, egész napra..)
Petya -
GD
őstag
persze lehet régebbi gcc-t rakni akkor lefordul, de az a64-et csak athlon xp-nak ismeri úgy fel.. gondolom jobb ha a valós procira van optimalizálva a fordításkor.. bár..ez sem 64bit még így sem..
gui.conf nincs..
fedora alatt viszont most próbáltam és ott meg hiába van xv kimenet és hiába rakom be a config-ba, user és root-é ba is, + a /etc/mplayer/mplayer.config-ba, kép az nincs.. -
GD
őstag
válasz
ngabor2 #4914 üzenetére
nos a cvs valamikor leszedhető volt tar.gz-ben, szerencsére, mert a legutolsó kiadás nem fordul 4-es gcc-vel, a disable-gcc-version kapcsoló pedig többnyire sikertelen..
config-file persze van, egy root-nak és egy user-nak is, de nincs benne vo=xv, sőt ha belerakom, mivel nincs ilyen kimenetem, be is hal a mplayer..
azt nekérdezd miért nincs xv kimenetem.. már fél éve szenvedtem ezzel de nem tudom felidézni miket is kavartam..
szal valahol elrejtve egy alap kimenet biztos van?
rákeresek erre a gui.conf-ra, igaz nekem nem volt a gui engedélyezve fordításkor.. -
ngabor2
nagyúr
lehet, hogy mplayer.conf-od nincs, viszont kell, hogy legyen ~/.mplayer kt-d. ebben van pl. egy config nevű file. nekem az egyetlen élő sor ebben:
vo=xv
viszont ez nem elég globális dolog, ugyan ebben a kt-ban levő gui.conf-ba is be kell írni:
vo_driver = ''xv''
én is ezzel szívtam a múlt héten, de mire addig jutottam, hogy most már kérem a fórumos segjtséget, sikerült megoldanom.
a másik kérdésre viszontkérdés: a cvs vlaha letölthető volt tar.gz-ben? a cvs-nek épp az a lényege, hogy pillanatnyi helyzetet tükröz. nem érdemes minden nap újra becsomagolni a változásokat, a cvs progi majd elintézi, hogy mit kell leszedni. a többiben nem tudok segíteni, egyszer használtam cvs-t, teljesen leírás alapján, mplayernél meg eddig nem volt rá igényem. -
GD
őstag
hogy tudom kivallatni az mplayert hogy mi az alap video kimenetem?
config file-ba nincs benne, nálam mplayer.conf file nincs
mplayer -vo help -re kiírja az összeset, nincs xv de valamivel mégis megy..
másik kérdés hogy a cvs mióta nem letölthető a webről tar.gz-ban?
van rá mód hogy cvs-t ilyen formában valahonnét leszedjek?
a cvs parancssorban használatát nem nagyun tudom hogy mire jó.. mármint biztos lehúzza magát a netről meg frisítgeti de nem akar működni az oldalon található leírás alapján -
tierbatyo
senior tag
Nem csoda, hogy nincs fenn se KDE, se Gnome, ha netről telepítettél. Mondjuk nekem twm-nél több még akkor sem került fel alapból, amikor rendesen telepítettem linuxot. Mandrake-nek is van saját csomagkezelője (ne kérdezd mi, még soha nem láttam
), azzal tedd föl a KDE-t vagy Gnome-t. Boot menűre, meg szükség lesz akkor is, ha nem lesz Windows-od, mert valójában nem arra találták ki, hogy a win-t is be tudjad tölteni, hanem arra, hogy Linux-ot be tudj tölteni.
-
snowflake
tag
válasz
Kiskutya #4906 üzenetére
Gondolom krfb-t akartál írni, nem krtb-t.
Nagyjából csak emlékezetből:
Amikor létrehozol a linuxon egy meghívót, akkor ott, betudod állítani a beállítások gomb-al a következőket:
''Meghívás nélküli kapcsolatok engedélyezése'',
majd a ''Meghívás nélkül csak jóváhagyás után lehessen csatlakozni'' opció elől _kiveszed_ az x-et.
Majd megadsz neki egy jelszót.
Otthon én is így használom (belső hálón) és nem kér jóváhagyást a szerver. -
GD
őstag
legjobb tudomásom szerint hacsak nem te magad gyomláltad át az alapértelmezésben települő csomagokat, egy gnome vagy kde-nek lennie kellene..
nem lehet hogy telepítéskor ügyeskedtél a csomaglistában?
a vga-d nem egy extra bizarr, legalább 800X600@60-ban elkellene indulnia valami grafikus környezetnek a fentiekből..
legbarátságosabb számomra a fedora csomag beállíthatósága telepítéskor, legértelmetlenebb meg a suse.. de ez szubjektív, mandirvát egyszer raktam fel, a kettő között volt valahol..
de asszem már telepítéskor volt ''grafikus'' megjelenítés is..
(tévedések részemről :nemkizárt) -
Kiskutya
veterán
Hali!
Én távolról szeretnek csatlakozni xp-s gépről linuxos gépre a mandriva 2006-ra fel is raktam a krtb-t es megy is rendesen a server csak azt hogy tudnám kikapcsolni hogy amikor csatlakozom az xp-s gépről akkor mindig kiírja a linuxos hogy valaki csatlakozni szeretne és engedélyezni kell ezt nem lehet kikapcsolni valamivel mert a linuxos gép máshol lenne monitor nélkül és nem tudom engedélyeztetni amikor rá szeretnék csatlakozni! -
Vilmoskorte
tag
Na, kerestem neked megoldást. Mákos a dolog, mert a yum működik mandrake-en is. Itt van ez: [link]
Ezt szépen elolvasod, a yum csomagot felrakod. /etc/yum.conf kitöltve értelmesen, figyelmesen. Ezek után: yum groupinstall gnome (vagy kde, xfce, amit akarsz). A groupinstall leszed neked mindent, ami ehhez kell. Beállítja és lőn világosság. Esetleg tehetsz fel még egy gdm-et, grafikus bejelentkezéshet (yum install gdm). Ha a groupinstall nem menne (bár miért ne menne?), akkor: yum install gnome gnome-desktop-environment -
zsommi
senior tag
válasz
Vilmoskorte #4903 üzenetére
Csak az X, azon kívül semmi...
Ja de, egy óra is van az X-en belül..
Valahogy rá kell erőltetni egy KDE-t, vagy egy Gnome-ot..
Tegnap este nem volt idöm megnézni, mert dolgom volt, de majd ma este..
Mod: Boot menü az van, csak ablakkezelő nincs..
A bootmenüre nem is lesz már szükségem, amint menni fog a Linux..
Elegem van már a Windows-bol..
Csak már menne a Linux...
Na majd du.!
[Szerkesztve] -
Vilmoskorte
tag
Térjünk vissza az alapproblémádhoz! Ugye az a problémád, hogy nincs indítómenüd és nem tudsz választani windows és linux között? Kicsit elvesztettem a fonalat, bocs.
Ha ez a gond, akkor szerkeszd a /boot/grub/grub.conf fájlt. Egy példa:
default=0
timeout=10
splashimage=(hd1,0)/grub/splash.xpm.gz
title Linux
root (hd1,0)
kernel /vmlinuz-2.4.7-10 ro root=/dev/hda6
initrd /initrd-2.4.7-10.img
title Windows
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1
Értelemszerűen magadnák átírod. Ha ez megvan, akkor telepíted: grub-install /dev/hd0
Ez a parancs az első lemez mbr szektorábba teszi a grubot. Ennek így mennie kell. -
zsommi
senior tag
válasz
Vilmoskorte #4899 üzenetére
Jaja, Red hat alapú, rpm...
De mi a f@szt csináljak vele?
Felrakja az X-et, meg a konzolos részét, és utána hogyan tovább?
Aktív témák
Hirdetés
- Plazma TV topic
- Windows 10
- Házimozi belépő szinten
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest