- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Netfone
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- iPhone topik
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
Aktív témák
-
escie
őstag
[link]?
esetleg valaki nem nézi a gentoo-s topikot... -
escie
őstag
válasz
Jester01 #4948 üzenetére
úgy sejtem...
...hogy ha az architektúra stimmel, értsd: nem sparc-on akar x86 kernelt csinálni(gondolom nem), viszonylag egyszerű a helyzet.
az ''A'' disztrón forrást felteszi, konfig, 'make && make modules', majd a /usr/src/szobanforgokernel könyvtárat cakk-púder átrakja ''B'' disztróba a megfelelő helyre, ott már csak 'make modules_install && mount /boot && make install' , és kész.
ha nincsenek modulok, akkor maga a kernel bináris is elég, de szerintem elegánsabb a fentebbi módszer.
nem próbáltam, javítsatok ki, ha kell.
de logikusnak tűnik. -
escie
őstag
válasz
zLegolas #4947 üzenetére
''- KDE -nél az utf-8 bejegyzés előtti jelölőnégyzetből vedd ki az x-et a Vezérlőközpont/mittoménmi almenüben''
vagy nézzen szét a betűtípusok közt, mert a default mindig ilyen ''téglalapos''.
lapozgassa a betűtípusokat, és ha valamelyik tetszik, és kiállja az ''Árvíztűrő Tükörfúrógép'' próbát(betűtípus választó dialógus mutatja...), akkor siker. -
escie
őstag
válasz
burgatshow #4838 üzenetére
állítsd be neki, hogy alsat használjon.
vagy el sem jutsz odáig? -
escie
őstag
válasz
_Petya_ #4712 üzenetére
azon gonolkodom, hogy
valami live-cd-vel esetleg lehetne trükközni...
de semmi kézzelfogható ötletem sincs.
a legegyszerűbb az lenne, ha valahogy mégis fel tudna rakni egy kis rendszert ssh-val a segéded...
mondjuk úgy, hogy csinálsz magad egy ilyen kis indulórendszert amiben van ssh is, erről készítesz egy képmást(dd??), amit valahogy fel kéne applikálj távolról.
preparálsz egy live disztrót, amin rajta van az indulórendszer képmása, illetve tud indítani egy sshd-t, bejelentkezel hozzá, particionálsz, felmásolod az indulórendszert(dd??), restart, és az indulórendszer ha elindult, net, ssh megy, akkor célegyensben vagy.
de ez csak szájkarate eddig, sosem csináltam ilyesmit, kibicelek...
viszont találtam egy howtot, elolvasás nélkül rakom ide, remélem nem túl irreleváns.
[link]
erre keresetem a google/linux-szal: debian remote install
[Szerkesztve] -
escie
őstag
elég egy topikba.
ez egy tömörített állomány. ki kell tömöríteni valahová, be kell lépni abba a könyvtárba, ahova kicsomiztad, majd:
./configure
make
make install
parancsokat kell kiadni, ebben a sorrenben.
kitömöríteni a legkönnyebben mc-vel tudod:
apt-get install mc
utána a konzolba beírod: mc, és elgyalogolsz a file-ig...
[Szerkesztve] -
escie
őstag
válasz
dr_strange #4550 üzenetére
(kde esetén annyi, hogy nem kell bezárni a yakuake-t, mikor kijelentkezel, és így el fog indulni legközelebb is...)
igen, ezt leírtad, hülye vagyok. tárgytalan...
amúgy beillesztésre működik a shift+insert. de ahogy nézem a ctrl+insert nem. a ctrl foglalt a vezérlőkarakterek beillesztésére... (asszem.)
[Szerkesztve] -
escie
őstag
hát, ha annak örülnél, akkor próbáld meg azt feltenni.
a ramot kevesellem, de azt hiszem, elég lesz. hogy mit mondanak róla az egy dolog, lényeg, hogy neked beváljon, nem?
ennél pontosabbat nemigen lehet mondani, elmész a kiszemelt disztró honlapjára, és letöltöd.
ha nem vagy biztos, melyik iso kell, kérdezz rá itt. -
escie
őstag
az ondemand terheléstől függően állítja a frekvenciát.
erre gondolsz?
(Gábor már írta.)
a userspace értelemszerűen azt jelenthetni, hogy a user állíthatja a frekvenciát, a többi asszem egyértelmű.
--
Nicky Nyargo,
írni kéne egy normális flash-plugint, gondolom.
amúgy, a közeljövőben lesz új, ha jól tudom...
[Szerkesztve] -
escie
őstag
válasz
ngabor2 #4411 üzenetére
nem lehet, hogy valami triviális oka van?
valaki, vagy valami zavarja a kapcsolatot...
nekem is ilyen netem van, bár puccos kapcsolat, semmi ppp, de egy időben valaki elkezdett sugározni valamivel, és lehalt a kapcsolat.
a rálátás hiánya is megszakítja a kapcsolatot, értsd, bemászott elé valaki, valami. milyen messze van a ''torony''? -
escie
őstag
válasz
raszputyin #4290 üzenetére
minden működik, csak a hangban nem vagyok biztos. mert csak random rádugdostam a hangszórókat, szóval nem biztos, hogy teljesen jól működik...
nekem üzemel egy ideje nforce4-es lappal gépem, Gentoo-val, és semmi gond vele...
(C'nQ is rendben van, igen. esetleg szükség lehet a legfrissebb biosra...)
[Szerkesztve] -
escie
őstag
T. Almeida, snowflake,
kösz mindkettőtöknek.
megnézem... -
escie
őstag
avikat szeretnék az asztali lejátszón megnézni, ami csak dvd-t, meg svcd-t ismer.
tudja valaki, hogyan tudnám a legegyszerűbben átkonvertálni az avikat, úgy hogy nézhessem az asztalin? légyszi részletesen, és érthetően, mert a video-khoz annyit értek, hogy duplakatt, és megnézem
előre is köszi! -
escie
őstag
nekem befolyásom, haha. ez jó, honnan lenne nekem befolyásom? na ez már tényleg vicces. üldözési mánia...
koleszos szleng? életemben nem voltam koleszos, így nem nagyon ismerem ezt a szlenget.
''szúszá, písz'' ez is az?
'' jóvaüjjéa hátsósorba''
mondtam már, hogy ezt magadnak meséled be, de ha tetszik a mártír szerep, hát viseld. ha kell, én meg viselem a gonosz elnyomó szerepét. [sátáni kacaj]
mostmár tényleg ne válaszolj, mert sok lesz az off, és ki foglak hajítattn... ööö, izé, semmi... -
escie
őstag
hát igen...
emiatt váltottam le az uhu-t. nagy várakozás a kiváló 1.1 után, aztán ez lett belőle. rengeteg remek új funkció, de olyan instabil, hogy jaj.
anno nem néztem utána, mitől ilyen, váltottam slakira. az automouteres része elég rapszódikusan működött nálam. már akkor dbus+hal+ivman triumvirátussal volt megoldva, pedig mostanság kezd nagyjából stabil lenni ez a fajta automount...
szerk.:
memória? háát, nekem, mikor volt még xp-m, az is ugyanúgy fagyott rossz memóriával. midenesetre valóban érdemes lehet memtestet futattni egy ideig. (uhu boot-cd)
GD, szerintem Sis csipet akarsz irni...[Szerkesztve]
-
escie
őstag
na látod, így kell. utána kell nézni a dolgoknak, alaposan. fog ez alakulni.
másrészt köszi, magam is meg tudom nézni, ha kéne, de tényleg értékelem a szándékot...
''(nem kell hozzá vpn, tuti.. megkérdeztem Marcel Gagne-t és Linus-t is)''
aha. ez valami belső poén lesz. jujdegonosz.nudge-nudge!
(höhö, ezzel a hsz-sal akartál felhúzni, fogadjuk!próbáld újra, még két életed maradt!
)
-
escie
őstag
jóóólvan, pontokba szedett duzzogás. legyen...
aki itt személyeskedik, az te vagy, ha elégtétellel tölt ell, akkor jelentem: nagyon fáj.
viszont a szüleimet ne keverd ide.
ülsz a nagy linux tudásod tetején, és ahelyett hogy elmagyaráznád, az elején, nekem földi halandónak, inkább ''jaj haggyuk már'' fölényes és kioktató stílusban lekezelően leállítasz.
nemtudom neked milyen tanáraid vagy szüleid vannak, voltak, ha téged is így kezeltek, megértem..ezt láttad magad előtt.
biztos hogy többet tudsz mint én a linuxról, de ha ezt ebben a stílusban közvetíted a világ felé, hamar eléred a nagyképű és arogáns fokozatot...
kiérem magamnak a nagy linux tudást.
mégis mit mondjak, ha hülyeséget linkelsz be? hm? egyrészt magam sem értek hozzá annyira, de azt tudom, hogy nem jön ide egyáltalán. másrészt nem vagyok tanár, hogy tanítsak. ha tudok segítek, tippet adok, de nem berobbanok a frankóval a topikba, ami mellesleg nem frankó.
aztán tovább tolod, hogy de, pedig az úgy van. jelen konkrét esetben, (gondolom)rákerestél néhány kulcsszóra, aztán beillesztetted ide, hogy márpedig az idézett szövegben benne van a NAT szó. ja jó, akkor már igazad is lett hirtelen.
nagyképű és arrogáns vagyok, jó legyen. jól megkaptam. megyek sírok.viszont tudom, hogy mit tudok, és úgy próbálok segíteni.
én kérek elnézést hogy egy problémára nem ugyan az a ötlet, megoldás (működő vagy nem működő) jut eszembe mint neked
semmi baj. a gond mindössze annyi, hogy sikerült a szezont a fazonnal összekeverni. ez az ötlet nem ide tartozott, lásd még: körte<>villanykörte problémakör.
az escie féle jogrendszerben hányszor kell mea culpa-zni egy tévedésért? mikor évül el?
esetleg aktát vezetsz rólam? akár megtisztelő is lehetne, de inkább beteges..
neked minden tévedésed felhánytorgatják születésed óta? (qemu)
egyszer sem. aktát vezetek igen, hogyne. (lol) neem, csak az emberben megmarad, ha hülyének nézik. emlékszem az esetre, bocsáss meg. szerintem te is emlékszel, akkor te is aktát vezetsz, bizony.
a hozzállásom nem ellentmondást nem tűrő, csak nem vetted a fáradságot hogy magyarázz, érvelj, esetleg vitázz és ne vitatkozz..
ja, értem. ettől igazad is lesz. oké, rendben.
részemről nem érdekel tovább, ha kérhetlek csak ugord át a hsz-t amit én írok ezenetúl
megint jól megkaptam, mostmár olvasnom sem szabad.de jólvan, ha így akarod, legyen.
nemtudom neked milyen tanáraid vagy szüleid vannak, voltak, ha téged is így kezeltek, megértem..ezt láttad magad előtt.
az egy dolog, hogy semmi közöd hozzá, az meg megint egy másik, hogy se tanárod, se szülőd nem vagyok tudtommal. de majd legközelebb ha írsz valami nemodavalót, majd rtfm-elek helyetedd, készítek egy min 10 lapos prezentációt, és megtanítom.
amúgy már észrevehetted volna, hogy arra mérgesedek be, hogyha kioktatnak látszólag 1.0-ás emberek. ha emlékszel, a múltkor is azzal húztál fel.
főleg az ilyen google-> copy-> paste érvektől tudok falnak menni.
mellesleg nem jól idéztél tőlem, :''jaj haggyuk már''. én ezt mondtam: ''(jaj, a vpn-t ne keverjük ide...)'' ha ebbe te rosszindulatot magyarázol, az már a te bajod. puszta kijelntés volt. ha lenézni akartam volna vele, így írtam volna:looooolll, jaaaaaj, a vnp-nt ne keverjük ide, rotfl, muhhahha
de már úgyis az ''arrogáns'' aktában vagyok, mindegy.
[Szerkesztve]
-
escie
őstag
nem a nicked ordítom le, hanem amit írsz. mellesleg nem ordítok.
könyörgöm, webszerverről van szó. nem tudok többet mondani, legyen akkor vpn, oké. ki nem sz*rja le, legyen igazad, pedig nincs.
többet tudó megoldás?? az, vaze...
én általában böngészőből szeretem elérni a weboldalakat, de tudom, perverz vagyok.
nem, az igazán blőd dolgokat te írod, hozzá még az ellentmondást nem tűrő hozzáállás, ennyi.
szerintem sejtésed sincs, mire való a vpn. mint ahogy qemu-ról sincs.... -
escie
őstag
válasz
Vilmoskorte #4192 üzenetére
biztos van szebb megoldás, de nekem az vált be, hogy a linuxpackages.net-en kerestem csomagot, letöltöttem, installáltam.
úgy nézem, amit írtál, az ugyanezt teszi, mert nekem is négy találat volt. ami tény, nem pedig nevetség tárgya. a slaki ilyen. ha nagyobb ellátottság kell, akkor Gentoo, vagy Debian, vagy Fedora.
jutszembe, fedora. van valami rpm2tgz nevű progi, amivel rpm-et slaki kompatibilis csomaggá lehet konvertálni. nekem bevált, működött...
aztán még egy megoldás, hogy közvetlen keresgélsz a repoban, mc-vel, ftp-n kersztül.
de ha visszalapozod a slaki topikot, ott is írtak még okosakat, annakidején még nekem címezve...
nem sokat kell visszalapozni, nem egy pörgős topik...()
[Szerkesztve]
-
escie
őstag
vazze, GD.
vpn: virtual private network, távolról elérheted mondjuk a céges lan-t, egy titkosított csatornán keresztül. ne fárassz már megint. olyan vagy most, mintha a zöldséges villanykörtéket rakna elém, amikor körtét kérek.
nem érted?
azt akarja elérni, hogy ha a júzer beírja a böngészőjébe a no-ip-s címét, akkor lássa a routere mögött szaladgáló webszerver által szolgáltatott lapokat. a vpn nagyon más tészta.
[link]
ReJim,
ha ''bóti-rúter''akkor csak elő kell kapnod a doksikat, szerintem tud ilyet. nekem is most nemrég lett, mintha láttam volna ilyesmi lehetőséget. nézegetem a sajátom is, de nem igazán tudom kipróbálni, mert nem ismerek senkit, akinek ugyanennél a cégnél van előfizetése.
ugyanis hiába irányítom valahogy ki, akkor is csak szolgáltatóm routere mögött lévő hosztokról látszana... kéne már vennem külső ip-t...
(még egy csöndes megjegyzés. az admin felület is a 80-as porton megy általában. nálad is? kérdés, hogy ez csak a belső, vagy mindkét irányba le van-e foglalva(internet+lan)? )
megnéztem. az én routerem a ''port range forwarding'' menüben beállíthatő így. aszongyahogy:
''Port Range Forwarding can be used to set up public services on your network. When users from the Internet make certain requests on your network, the Router can forward those requests to computers equipped to handle the requests. If, for example, you set the port number 80 (HTTP) to be forwarded to IP Address 192.168.1.2, then all HTTP requests from outside users will be forwarded to 192.168.1.2.''
ez pont az, ami neked kéne, ha jól értem.
mellesleg megtisztelhetnél azzal, hogy rendesen leírod a nick-em, köszi.[Szerkesztve]
-
escie
őstag
-
escie
őstag
végül is, nem tudom miért offolunk, szerintem nem térünk el a témától...
hát, engem is csodálattal vegyes félelemmel néztek eleinte, mikor linuxot bootoltam a suliban. nálunk hálisten van fent linux is. eleinte persze vicceskedtek azon, hogy én nem wint használok, azóta páran már tőlem kérnek tanácsot linux ügyben...
hagyjuk ezt a python dolgot, balga kijelentés volt, bárki is mondta...
gambas:
ja, igen, valami basic alapú dolog. mostanában nagyon felkapott a ruby is, de halovány sejtelmeim vannak róla. ez is valami RAD linux-ra...
opengl?
az egy nyílt dolog, elvileg könnyedén megoldható linux alatt, hogy ezzel foglalkozz.
hát igen, sajna a suliban rá van kényszerülve az ember, ha órán azt tanítják. éljenek a multik.amint kiéptem a tanteremből, szépen magam mögött is hagyom az MS cuccokat, szórakozzon vele az, aki akar. egyszer csak összeborulnak, aztán majd nézhetnek...
-
escie
őstag
''egyébként mi a jó büdös halért tanítanak ilyen m$ ofisz orientált programok használatát? miért nem általánossan? ''
azért, hogy ne ismerj mást, tartsd szarnak a python-t, és hasznos tagja légy a társadalomnak, azzal, hogy megvásárolod, amit eléd raknak.
'' 'ki mond ilyeneket a python-ra?!'' nem nevezném meg...''
miért nem?amúgy sejtem.
''elég sok progi nyelvbe belekostolt...''
amikor először belekóstoltam a kaviárba, majd kihánytam a belem. mostmár persze szeretem.
''nem tudja hol használni...''
jaja, értem. én sem tudok repülőt vezetni, tehát a repülő nem való semmire. tilcsákbe.
amúgy, nem bántom én a pascalt, nagyon jó tanulni vele, rendre szoktat, meg ad egy szemléletet. annak idején én is ezen kezdtem, hát jó móka volt, imádtam.manapság inkább php-vel, sql-lel játszok, de csak hobby szinten. inkább ezeket tanítanák a suliban, 'szák meg.
ha érdekel a téma, nemrég olvastam a LV-ban, hogy létezik a delphi-hez hasonló cucc linuxra, gambas a neve. ugyanilyen ''összedobálós'' környezet, csak épp linuxra tudsz vele alkalmazást csinálni...
ez akarom majd mostanában szemügyre venni. -
escie
őstag
ki mond ilyeneket a python-ra?!
rengeteg sok tanár van, akik leragadtak a pascalnál, aztán fukkolnak mindenre, amihez nem értenek.annyira bírom az ilyen egysíkuan gondolkodó embereket. egy bme-s ismerősöm szerint például a perl egy jelentéktelen nyelv, ki fog halni mindjárt, mert sehol nem használják. uhhbazz, úgy kellett felmosnom magam a padlóról...
''én vagyok tudatlan''
inkább műveletlen, de ezen lehet segíteni. csak ne higgy el mindent...
amúgy ez a delphi is egy nagy kalap. valami hihetetlenmód dögunalmas óráim vannak belőle nekem is, az első zéhát úgy írtam 100%-osra, hogy egy percet nem tanultam rá. ott helyszínen jöttem bele, a második zéhára tehát már nem kell improvizálnom.
amúgy erről a pascal dologról annyit, -ha már belekezdtem-, hogy a készítője egy oktató nyelvnek szánta, de az idők során annyira felkapta a Borland(meg is vette), hogy a fickó kiszállt a buliból, mert ő nem ezért csinálta ezt a nyelvet... -
escie
őstag
Forest_roby,
ez lenne a linux köré épített disztrók szépsége, hogy te magad rakod össze, ami kell neked.
semmi rögzített, szájbarágott, előmelegített cucc, ami megfelel az emberek 90%-ának, de maradék, akiknek mások a céljuk, elvárásuk, az szív.
véleményem szerint nem nagyon érdemes eltérni az adott disztró csomagjaitól, értsd: forrásból telepítés, mert ilyen gondokat okozhat. keress rá az adott progi-ra, tuti van belőle deb-csomag. (ha jól sejtem, ubuntu-d van.)
amúgy, fel nem fogom, mi került ezen egy hétbe. szerintem a billentyűzet és a szék közt kell keresni a hibát. (értsd: figyelmetlen voltál.)
azon meg ne csodálkozz, hogy bizonyos dolgok húznak magukkal másokat, nem viccből teszik. azt, hogy ''minden'' a te szájízed szerint legyen összerakva egy disztróban, nyugodtan elfelejtheted. főleg egy ilyen egybegyúrt rendszeren, mint az ubuntu. ez nem az a világ. ha már programfejlesztésre adtad a fejed, ismerd meg az adott architektúrát annyira, hogy meg tudd magadnak teremteni a környezetet, amire szükséged van.
annyit még elmondanék, hogy légy türelmes, minden disztróval meg kell járnia egy kicsit a hadak útját, hogy igazán megszeresse, megismerje, és a saját kezére beállítsa az ember.
türelem, rtfm, ennyi. fog az menni.
(bár az én mod_php-m is menne, a franc egye meg.azzal szenvedek, de már jó úton vagyok)
-
escie
őstag
válasz
mandrake83 #4082 üzenetére
jelentkezz be konzolról, és próbáld meg törölni, a home-könyvtáradban a .kde(pont van előtte) könyvtárat, vagy a hasonlóakat. nem igérem, hogy működik, de ez a kde beállításainak a könyvátram szóval akár működhet is.
amúgy a mandriva rpm csomikezelővel van szerelve, úgyhogy talán egy rpm-hez értő egyén segíthet majd, én sosem használtam érdemben ilyen disztrót.
(amúgy S.P. vagy?ha jól sejtem, akkor igen. ha nem, akkor sry.)
-
escie
őstag
válasz
ngabor2 #4073 üzenetére
nemtom.
az amd64-es gépem nem sok 32bites binárist lát. van néhány cucc, amiből nincs 32bites, pl zártforrású játékok, meg ilyesmi, amúgy teljesen 64bites a gentoo-m.
a kodekekről nem tudok, asszem 32bites, de nem okoz semmi gondot.
ha nem eleve 64-bites disztrót tettél fel, szerintem nem éri meg lecserélni. (én persze lecserélném.)
-
escie
őstag
válasz
eddie303 #4053 üzenetére
slakit emberi időn belül felraktuk Sianis-szal egy 486-osra.
sokáig töltődött az x, de totál használható volt alap dolgokra. k6-2 ehhez képes, Porsche.
mondanám még a Gentoo-t is, distcc-vel, de asszem nem aratnék osztatlan sikert.
én még mindig a slakit ajánlanám, persze száguldozásra nem szabad számítani egy ilyen régi gépen.
[Szerkesztve] -
escie
őstag
ja, hogy shit. okés. új monitor kéne. vagy szemüveg, a franc se tudja...
középsőőő gomb?? melyik a középső százakárhány gomb közüüül?
''gondolom nem flame akart lenni...''
azt flémelsz amit akarsz, szabad ország. akár magadba is beleköthetsz. mellesleg halovány lila sejtelmem sincs, milyen wm-et használsz.
(slaki topikban válaszoltam nemrég.) -
-
escie
őstag
apropó ctrlc&ctrlv...
nem tudja valaki,
mi a shit+insert párja?
szerk.:
hehe, rájöttem. shift+del. bár ez kivág. amúgy érdemes használni a shift+home, shift+end kombókat is, igencsak meggyorsítják az kijelöléseket...
remélem azért nem lett teljesen öncélű ez a hsz...
[Szerkesztve] -
escie
őstag
nincs szó semmiféle bug-ról. egyszerűen a [ C ] -tag hatására nem tördeli a sorokat automatikusan.
megoldás:
1.) betűméret kicsinyítése, ''ctrl-c&ctrc-v'' valaholva.
2.) a beillesztett kódból minden felesleges space kivétele, már ameddig lehetséges.
anno én javasoltam ezt a feature-t, de sajna elég szűkek a határai, ilyen keskeny hsz blokk használtata mellet.
ReJim,
megjegyzem, nem minden böngészővel működik ez, például a firefox1.5(legújabb Gecko) már nem tudja ezt. a régebbi, 1-es sorozat még tudta. -
escie
őstag
az aktuális linuxvilágban van egy cikk, hogy hogyan csináljuk linuxos pcből ethernet-hub-ot...
ez ugye a fizikai rétegben dolgozik, de szerintem nat-olással is megoldható.
a lényeg, hogy annyi hálókártya kell, ahány hoszt van.
ha tudsz/akarsz rászánni ~1600 jó magyar forintot, akkor vedd meg a linuxvilágot. pont ilyesmikről szól az emlegetett cikk.
de nem vagyok egy hálózatmágus, csak tippeket próbáltam adni.
nekem ez a két parancs ''osztja'' a netet.iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.1.0 -j SNAT --to-source szolgalta.tol.kapott.ip.
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
a 192.168.1.0 az az itthoni alhálóm. -
escie
őstag
nem vagyok nagy filmes, amit nagyon szeretek, azt megveszem dvd-n... nem oly drágák már...
amúgy igen. rájöttem, mennyi felesleges dolgot tettem el régen, így amit nagyon nem muszáj, azt nem archiválom...
nincs sok cd/dvd-m sem, azok is jórészt saját adatok, disztrók, stb...
--
ReJim,
jaja, létezik még szalagos tároló bőven, céges környezetben használják sokat. még linuxos támogatás is elég jó, úgy tudom.
egyébként, lapozz vissza a káromkodós topikban, és találsz majd egy kellemes, egybekezdéses káromkodást, szalagos meghajtóval kapcsolatban...
[Szerkesztve] -
escie
őstag
nem azt mondom, hogy nem igaz, hanem inkább azt, hogy ebben a formában nem igaz.
suseban is keresheted a redhat nyomokat, talán annyi, hogy rpm a csomikezelője. valaha abból indult, de ma már nem sok közük egymáshoz. ráadásul sokan hajlamosak az rpm-et azonosítani a redhat/fedora-val, az apt-ot, dpkg-t meg debiannal. az uhu is ezutóbbiakra alapul, mégsem debian leszármazott(már). -
escie
őstag
-
escie
őstag
mindegy, hagyjuk, elbeszélünk egymás mellet.
nem vagy haragos, de ki tudod hozni az emberből indulatokat, az már egyszer biztos.
te mondtál hülyeséget, és én jöttem ki hülyeként a helyzetből, sz*r ügy.
egyet mondhatok, attól, hogy tanít valaki, még nem biztos, hogy jól tudja. a másik, meg az, hogy akár te is leírhatsz valamit rosszul a tábláról, félreérthetsz. a tanár is ember, ha valamit felkarcol a táblára, az még nem lesz úgy. próbálj néha kételkedni, meg utánaolvasni dolgoknak...
miért van nekem mindig rossz szájízem a linux-kezdő tanfolyamoktól? az oktatás ilyen rossz, vagy az oktatandó társaság?szerintem az első.
redhatra, és debianra épül minden diszt? atyavilág... hol tanítanak ilyet? komolyan kérdem. -
escie
őstag
nem.
a linux az a kernel, a linux+alap-, és egyéb programok, az a linux-disztribúció.
leírom sokadjára. te azt mondtad, hogy a kernelbe mennek mindenféle progik. végül is a kernel is egy program, de ne keverjük. a kernel önálló egész, lehet bele kódot küldeni, persze bizonyos szabályok mellet, de ezeket nem hívjuk úgy, hogy ''progik''.
tehát,
a linux önmagában nem funkcionál operndszerként. a linux-disztró már igen.
--
biztos tudnál miből oktatni, kétségtelen...
bocs, ha beszóltam. felhúztam magam.tudod, nem bírom a értetlenséget.
[Szerkesztve] -
escie
őstag
Sipi azt írta: ''köré''
te azt írtad: ''bele''
gondolkozz már...
amúgy te magyar vagy? mert néha úgy nézem, mintha nem teljesen értenéd azt sem, amit magad írsz. szólj, ha még döcögős a nyelvértésed, és igyekszem egyszerűbben fogalmazni.
--
hmm, emvy, ez rám vonatkozik? akkor befogtam. csak nem szertem, ha hülyeségek vannak ideírva, okosságként aposztrofálva.
[Szerkesztve] -
escie
őstag
sírok b+.
de sötét vagy, istenem.
a macskám hozzád képest kernelhacker. ő gondozza a 0.11-et, amit Linus viccből adott ki, és mikulás és a húsvéti nyuszi cégétől licenszelte. komolyan mondom, olvass utána. így van, csak ezt nem tanítják, mert nem akarják lejáratni Linust, mert ő valójában nem tud programozni, csak Bill Gates fizeti őt, hogy támasszon mesterséges konkurrenciát a windows-nak. ezért is van az, hogy a linux kernel visual basicban van megírva.
itt olvashatsz ezekről bővebben: [link]
figyelj te okostojás. attól hogy neked mondanak valami számodra legitim emberek, és ezt te leírod hússzor, harmincféle módon ferdítve, attól még az nem tény.
neked én tényeket nem mondok, mert nem felesleges, félreérted, aztán behülytesz vele valami szerencsétlent. amúgy, ha tudni akarsz valamit kérdezz, talán tudunk válaszolni.
ja, de ne is idegesítsd magad. nyugodtan is elég baromságot hordasz össze.
amúgy, meggyőződésem, hogy szegény Pere László, és az oktatóid sírva szaladnának haza, látván hogyan tekered ki a gondolataikat, és próbálod még meg is magyarázni szogalommal társult butaságod, műveletlenséged.
(ReJim, Sipi, csodálom ideggyógyászi nyugalmatok, engem biztos jó idegbetegnek néztek, de nem bírom, ha hülyére vesznek. ReJim, kool a kernelfordító kézikészüléked.)
[Szerkesztve] -
escie
őstag
jahahhhajj....
megint mondtál néhány pohát vizet...
ne oktass már, halvány lila fingod sincs, csak összeolvastál valamit, és most kevered össze-vissza. ismétlem, részigazságokat hajtogatsz, de meg vagy győződve, hogy kioktathatsz mindenkit, mert olvastál egy könyvet.
tudod, mi, itt ebben a topikban, használjuk is, nem csak olvasunk róla.
az ''egytucat'' az puszta tájékozatlanság, van ilyen. legalább belátod a tévedést.
nem ezen akadok én fent.
ki a lófülét érdekli, milyen verziók voltak? képzeld, volt 2.4.26, és 2.6.8-es verzió is, ha akarod jegyezd meg mindet, és örülj.
javítást tartalmazott a 0.11??? nem mondod, tééényleg, komoooolyaaan? nem hiszem. én úgy tudtam, hogy csak viccből adta ki Linus, váloztatás nélkül, mert ő egy ilyen vicces finn gyerek.
ez a felosztás a verziószámmal, meg a pecslevel-lel megint kavarás, de már meg sem lepődök. ez a páratlan dolog is a múlté. jobb ha tudod, hogy nincs már külön fejlesztői(páratlan) ág.
sublevel? extra version? az mi a hányás, kezicsókolom?tényleg nem rémlik, mondja el valaki, légyszi. (nem, nem te Dzsekó)
megfelelő számú progi? egyrészt, ''progi'' nem megy a kernelbe. milyen progi? openoffice a kernelben? vagy mi a jó ég? beépített krumpli úr? vagy mi?
megfelelő számú? ''srácok, lehet kiadni a kernelt, beleraktunk 6 progit, és 12 beépülőmodult, bármi is legyen az.''
''akkor lép egyet a patch level, majd ha stabilnak bizonyul, akkor lép mégegyet felfele.''
aztán egyet jobbra, egyet balra, egy fejenpörgés, aztán make menuconfig.
''De a kezdet a 0.1, mert innen kezdték fejleszteni a kernelt.''
igen ez talán igaz. általában nem 3.18.23-rc1(beta3)-release2 -nál kezdik a számozást. de kapaszkodj, végy mély levegőt, ez a verzió több mint tíz éve volt, ne keresd a redszereden a 0.1-es linux forrásokat. tudod min futott ez? Linus gépén. sehol máshol. nézd meg a forrást, több a szmályli benne, mint a vicctopikban.
--
igen, csinálom magamból a hülyét. majd az utókor tanul a hibáimból.
mag?
igen, cimbora, a linux az csak egy mag, kernel.
tégy fel egy üres vinyóra egy felkonfigolt, lefordított kernelt, legyenek a meghajtók belefordítva, vagy modulba, mindegy. nyomd meg a powergombot, és láss csodát.
nesze neked oprendszer.
tényleg, fordítottál-é valaha kernelt? vagy csak olvastál róla valahol?
te az a fajta ember vagy, aki azt hiszi, azért fúj a szél, mert mozognak a fák levelei, ugye?
hihetetlen, mik vannak...
és most leülhetsz, egyes.
[Szerkesztve] -
escie
őstag
volt régen egy arc, azzal flémeltem ilyen marhaságokról a linux kezdő topikban. nem te vagy az? az is ilyen tanfolyamokkal dobálózott, és olyanokat mondott, hogy azt hittem, lefejelem magam.
''Nekem tanfolyamon mondták, hogy két alap disztribúció van: Fedora és Debian, és ennek alapjait használva épül fel a többi.
De mindnek az alapja Linus Torvards Linuxa 0.1-es maggal. Mivel ez volt az első.''
ismét, ha nem lett volna tisztán érthető.
HÜ-LYE-SÉG! felejtsd már el ezt a marhaságot! ki az a sötét éjszaka, aki ilyen ökörséget hord össze tanfolyam néven? mennyit fizettél te ezért? mi az, hogy linux, 0.1-es maggal. a linux az maga a mag, a kernel, vazz, megőrítesz...
''A GNU project progi darabkái összeolvadtak Linus Torvalds első Linux fejlesztésével, és 1991-ben létrejött a 0.1-es alapmaggal egy használható op rendszer.
Ezt meg a tankönyvben olvastam ma.''
melyik ez a könyv? link légyszíves. és most menj, és jó messzire hajítsd el, hajtogass belőle repülőt. vagy olvasd el úgy, hogy nem értelmezed félre.
nem olvadt semmi semmivel össze. de bírom, ha valaki a félreértelmezett félmondatokat próbál pongyolán előadni, és még köti is az ebet a karóhoz.
szerintem te sokmindent félreértettél, de bizonyos vagy benne, hogy márpedig a kék az zöld, és kétszer kettő, az pí.
nézz utána a dolgoknak.
--------------------------------------
update:
na, barátom, most olvasd el ezt, és utána azt, és amit előtte írtál. ez egy nagyon jó könyv, ismerem, de úgylátszik vagy olvasni nem tudsz, vagy élénk a fantáziád. inkább ne dobd ki, hanem olvasd el, és próbáld felfogni, ne átkölteni rtlklub kompatibilisre.
--
Pontos idézet:
''Linus Torvalds, aki 1991-ben egyetemistaként nekilátott egy rendszermagot írni számítógépére. A rendszermag rövid idő alatt eljutott arra a szintre, hogy belőle - és a GNU csapat által évek alatt összehordott programokból - használható operációs rendszert lehetett összeállítani, amelynek gyors sikerét a UNIX jó előre megalapozta''
Pere László: Linux felhasználói ismeretek (2002)
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
escie
őstag
''Kb 1 tucat disztró lehet a világon, de két alap disztróra épül mind.''
nem igaz. ilyet csak művletlenek állítanak, olvass utánna. tény, hogy RH, és a Deb a két legelterjedtebb diszt, és sok más diszt alapul rájuk, de a fentebbi állítás ebben a formában marhaság.
nem személyeskedem, csupán nem állhatom eme blőd kijelentéseket ellenvetés nélkül.
''A GNU project progi darabkái összeolvadtak Linus Torvalds első Linux fejlesztésével, és 1991-ben létrejött a 0.1-es alapmaggal egy használható op rendszer. Ez az alapmag minden kiadású linuxban benne van.''
ez radír. el se olvassa senki. butaság. valótlanság. tévedés.
----------------
emitter
néhány OS, ezt kihagytam.
QNX, BeOS, AmigaOS, ReactOS, Minix, HP-UX. AIX, VMS, (Open)Solaris, és még ezernyi apró kis hobbyOS, megannyi speciális és realtime os, felsorolni lehetetlen, és felesleges...
[Szerkesztve] -
escie
őstag
válasz
emitter #3818 üzenetére
(előttem elhangzott néhány pontatlan állítás, hogy finoman fogalmazzak
)
''-ha a Linux mint kernel, a Copyleft (pontosabban GPL) alatt áll, és ez tudtommal nem engedi meg a pénzért való árusítást, akkor hogyan árulhatnak cégek disztribúciókat?''
simán.szerintem nincs kikötés arra, hogy ne lehetne árulni egy GPL-es progit. ha elolvasod a GPL.-t(olvasd el!) akkor rájössz, hogy a GPL-es licenszelésű sw, az nem _ingyenes_, hanem _szabad_. mindkettőt a free szóval fejezi ki az angol, nem összekerendő. egy fizetős disztróban a terméktámogatásért, a dobozolásért, a kézikönyvért fizetsz, illetve azért, mert a cég egy működő, komplex egészet alkottott sok szoftverből.
-a most ''forgalomban lévő'' Linux-disztrók mifélék? GNU/Linux rendszerek?
ha egészen rigorózusan megnézzük, nem, mert nem csak GNU szoftvert, és a linux kernelt alkalmazzák, hanem egyéb szoftvereket is. ezek a más szoftverek nagyrészt szintén nyílt licenszelésűek, de nem feltétélen soroljuk a GNU szoftverek közé. a GNU (Gnu is Not Unix) célja, hogy nyílt alternatívát teremtsen zárt unix szoftverek helyett. ilyen szempontból teljesen indifferens a linux _csak egy kernel_. a debian például létezik hurd(GNU féle kernel)-re, sőt, mostanában opensolaris kernelre is.a debiant emlegetik, mint echte GNU/Linux disztribúció, de én nem lennék ennyire szűklátókörű, minden linux disztró a GNU-nak köszönheti létét, és (talán) kontra. (olvass utána RMS-nek, a fiatalkorát áldozta azért, hogy most szabadszoftvert használhassunk)
-ami free progikat a GNU-Projekt keretében kifejlesztettek, azokat manapság hol használják? Tudnátok pár példát mondani ilyen progikra?
hol használják? hát, huhh... jó kérdés. minden linux disztró/*bsd/opensolaris/és ki tudja még mi használ gnu cuccokat, tehát ahol ezeket használják, ott használnak gnu cuccokat. namost ez egy elég fura kérdés, szerintem...
példa? hát, nekem a gcc jut az eszembe, mint alapvető program. ez egy fordító program. amilyen egyszerűen hangzik a neve, annyira bonyolult, alapvető, és létfontosságú szoftver.
nézz szét a gnu.org-on... a gnu cuccok jórészt alapvető programok, nem közvetlen használják fel őket.
amúgy konkrétan válaszolva arra, amire kíváncsi vagy, egyre több hivatal, iskola, magánjúzer alkalmazza a gnu sw-eket, linux/*bsd/opensolaris formájában...
''-az FSF pontosan mit csinál? Pénzügyileg támogatja a szabad szoftvereket?''
ez számomra elég ködös terület. lényeg, hogy szintén van köze RMS-hez, asszem ő is alapította. nem keverendő a magyar fsf-fel, ami ugyan ideológiai szinten rokon a nagy fsf-fel, de nem hivatalosan. amikor itt járt RMS, a magyar fsf-es emberkék beszéltek vele, hogy kéne egy ilyen magyar divízió, de ők inkább a magyarítással foglalkoznának. nos, RMS-t nem nagyon érdekelte ez a dolog, így maradt a nemhivatalos létetzés. magyarán: a magyar fsf nem a ''nagy'' fsf magyar ága, de tulajdonképpen/nemhivatalosan az.
''-a GNU-t mint OS-t (a HURD-kernellel) manapság használják? mennyire elterjedt?''
amennyire én tudom, eléggé megrekedt projekt. létezik, fejlesztik(fejlesztgetik), de nem igazán bír labdába rúgni egy olyan kategóriagyilkos OS mellett, mint a Linux.
a hurd, azt a gnu által fejlesztett kernel, tehát ha akarnál egy igazán gnu os-t, akkor erre lenne szükséged, és a gnu szoftverekre.
elterjedtség.
nem akarnám elvenni előled ezt a nemes feladatot, hogy utánjárj. van valhol a neten egy gyönyörű fastruktúra az os-ekről, nem találom. nos, nem tízes nagyságredű disztró létezik.
nézz szét itt: [link] kattints a ''select distribution'' menupontra, és számolj. szerintem ez nem is teljes lista.
''Linux alá miért nem nagyon írnak vírust? Gondolom alapból biztonságosabb rendszer, de mi játszik még közre ebben?''
egyrészt természeténél fogva biztonságosabb, másrészt nem olyan elterjedt. harmadrészt egy költői kérdés: hányan használják rendszergazda jogokkal a windows-ukat, és hányan root jogokkal a linux-ukat? ha rendszergazda/root jogokkal dolgozol, az általad akarva vagy akartalan(vírusok) indított programok is ezeket a jogokat kapják, tehát mindenre van joguk. elárulom, rengetegen használnak rendszergazda jogokkal win-t, linuxnál ez nem olyan jellemző, mert a szájába van rágva júzereknek, hogy ne használják a root jogokat, ha nem muszáj.
Mac:
a jelenlegi Mac féle os , az OS-X, az bsd alapokon nyugszik, nem tudnám megmondani melyik, talán openbsd, vagy freebsd, vagy hülyeséget beszélek, mert tájékozatlan vagyok etéren. a régebbi mac os-ek teljesen függetlenek voltak még a bsd-ktől. a linuxhoz nem nagyon volt közük sosem.
-------------------------------------------------
nem akarom helyetted megcsinálni az előadást, de segítek, mert hiszem, hogy ezzel is segítem az opensource, a linux, a *bsd elterjedését.
remélem kijavítanak a többiek, ha valahol hülyeséget írtam, és remélem jól sikerül majd a kiselőadás.
mindenesetre, jössz egypár korsó sörrel.sok meló belement ebben a hsz-be.
nem mondom, hogy mindent jobban tudok, de megjegyezném megint, előttem hangzottak el elég sántítós megállapítások. -
escie
őstag
''Nem tudjátok, hogy az urpmi kezeli a csomagfüggőségeket??''
ahogy látom/tippelem ez egy rpm frontend. tehát igen.
amúgy egyedül a slaki-ról tudok, ami nem használ függőségeket. a gentoo után a második kedvenc rendszerem.és nem nevezném ''értelmetlen'' disztrónak. ha jobban belegondol az ember, sok szempontból kellemes, ha nincs az emberre ráerőltetve a sok függőség. a slaki ilyen. feltételezi, hogy egy gondolkodó lény ül a monitor előtt, aki tájékozott, illetve tud tájékozódni, és képes önállóan döntéseket hozni.
[Szerkesztve] -
escie
őstag
tárgytalan, ezt találtam:
[link]
imagemagick kell alá, és össz-vissz 45kbyte az egész szkript. átméretez, thumbnailt, galériát tud csinálni, és még rengeteg mindent...
állati jó, csak pislogok... -
escie
őstag
válasz
ngabor2 #3737 üzenetére
hehe, valóban.
a pittbult amúgy most ismertem meg a nemrég, Samy-hez meg a te acc-dal logolok be ssh-n...
közös: rtfm helyett tudna valaki mondani egy programot, amivel tudok tömegesen képet átmértezni, egyszerűen? azért kérdem, mert sík vagyok a grafikához, azt sem tudom, hol keressek.
nehogy azt mondjátok, hogy ott ''bash'', arhatok szkriptet...
komolyra fordítva a szót: sürgős, fontos lenne...
köszi!
[Szerkesztve] -
escie
őstag
k3b. szerintem ez a legjobb.
ja, és ne gyere nekem azzal, hogy qt-s, elegem van a fajgyűlöletből, ami mostanában eluralkodik a kde ellen.(ez nem feltétlen neked szólt.)
amúgy van valami gtk-s író progi is, talán cdr a neve, nemtom, inkább a k3b-t használtam mindig is. emberibb... -
escie
őstag
-
escie
őstag
jaja, te juttattad az eszembe,
de nem, a te neved nem látom a fejlesztők közt, szóval nem hiszem, hogy a Te ötleted, meg hogy te írtad.
megint bántalak, sry, igyekszem leállni.tényleg...
--
létezik visszafejtés amúgy, de magasszintű, 4GL, de szerintem még C-re sem tudunk visszafejteni. gépikódra simán visszafejthető...
ennek ellenére -tök érdekes szerintem-, hogy a linux kernelben reverse engineered driver van egynéhány dologhoz. értsd, úgy írnak drivert egy dokumentálatlan hálókártya chiphez, amihez van egy zártforrású driver...
valahogy kipuhatolják, hogy működik... -
escie
őstag
itt fórumozol, és azt mondod, hogy egyedül vagy?!
ugyanmár, ott a sok irc, meg fórum, én is így kezdtem bele... (szegény gentoo topik a mai napig nem heverte ki a sokkot...
)
régen én sem gondoltam volna, hogy valaha gentoo-zni akarok, de eljött egy olyan időszak, hogy minden disztróban volt valami kis hiba/hiányosság. most a gentoo-ban mindenem megvan, ráadásul jó érzés, hogy magam raktam össze, és még nem sok olyat találtam, ami ne lett volna meg a portage-ban..
--
szerintem nyugodtan vágj bele az a64-be, vannak kisebb buktatók, de nem több, mint bármely más rendszeren. persze csak a saját disztróm nevében nyilatkozhatok, mást 64bitest nem ismerek. vagyunk egypáran 64bites disztróval, most így híretelen Asturel, és ööö... én . de biztos vannak még.
persze rábeszélni semmiképp nem akarlak... -
escie
őstag
''Ha nem mükődik a live CD, akkor akkor megette a fene az egészet.''
nem feltétlen.
szerintem próbálj meg egy slackware-t feltenni. eléggé robosztus disztró, de elég rugalmas is.
--
a64?
semmi gond. első byte-tól az utolsóig 64 bites Gentoo-m van. egyedül a zártforrású játékok, az openoffce, és a firefox 32-bites. ezutóbbiak is csak az én lustaságom miatt.
firefoxot majd forgatok, ha kijön az új verzió.
[Szerkesztve] -
escie
őstag
-
escie
őstag
te figyu! nem 32 Mb ramot akartál írni? mert ha esetleg annyi van, és nem 320, akkor lehet, hogy feljetős az uhu. (de nem ziher)
Sianis,
mennyi ram volt abban a régi gépben, amire próbáltuk feltenni?
GD,
milyen ''kapkodás''?? azt akartam kipellengérezni, hogy 2.9-es kernel nincs is...
Hefe,
a lo az a loppback, 127.0.0.1... hogy a -i mit jelent, hát nemtom.hátha valamit segítettem.
jagamo,
létezik egy fsck nevű progi, ez használható ilyen célra, tudomásom szerint ms fs-ekre nincs linux alá. javítsatok ki, hat tévedek. (írd be fsck, és nyomj egy tabot)
amúgy automatikusan ellenőrzi filrendszereket a rendszer, ''n'' mountolásonként. meglátod, bootoláskor menni fog egy ilyen kis folyamatjelző, néhány (20-30) mountolás után.
[Szerkesztve] -
escie
őstag
válasz
ragazzo #3645 üzenetére
szerintem erről hallottál: [link]
amennyiben nem futtatsz webszervert, dőlj hátra nyugodtan, a rettegést meg főleg hagyd abba.(legalábbis emiatt a vírus miatt.)
ha engem kérdezel, ez inkább talán apache vagy php hibákat kihasználó vírus, mivel úgy van megírva, hogy csak linuxos szervereken fusson, tehát mesterségesen linux-specifikus.
relax...
root-ként tényleg csak akkor dolgozz, ha nagyon muszáj.
--
GD,
whoaa, 2.9-es kernel??
[Szerkesztve] -
escie
őstag
ma megjelent a cedega5, benne battlefield támogatás.
téma volt, tegnap...
lehet forgatni cvs-ből, vagy megenni. -
escie
őstag
figyelj, szerintem nem kell semmiféle speckó driver egy ilyenhez. van egy sejtésem, hogy memóriachip nélküli ''pendrive''-ként viselkednek, csak épp belül csatlakoznak az usb-re...
nahh, legközelebb, ha nyíregyi tali lesz, hozd magaddal, ránézek, hátha kiokoskodunk valamit... (meg egy épp aktuális ubuntut, amivel használni akarod)
a frissítésre nem tudok mit mondani(ez egy ilyen nap), főleg gnome alatt. nekem a monitor írja ki...
-
escie
őstag
nincs ötletem, ezt a te dolgod lesz megoldani. elég új rendszer ez még, kiforratlan, amolyan ''örülj, ha működik''. ennek ellenére általában működik, de nálam is 50%-os hatékonysággal. egyik gépen megy, másikon nem.
egyebet nem tudsz tenni, mint debug-debug-debug... próbáld nézegetni a logokat, próbáld meg a hald monitormódját, olvass, olvass, olvass.
én is napok óta küzdök vele, gondolom megérted, ha most nem tudok figyelmet szakítani párhuzamosan, ráadásul távolról...még nincs semmi rutinom ezzel a rendszerrel, hogy segíteni tudnék érdemben. örülhetek, ha a saját gépen sikerül végre megcsinálni.
biztos van az ubuntu fórumon valami topik erre...
_szeritem_, az ilyen kártyaolvasók nem csinálnak mást, mint usb-mass-storageként jelenítik meg a beledugott kártyákat.
próbáld ki:
(kártya bedug, kicsit vár)
dmesg
az utlsó sorok közt ott lesz az infó, felismerte-e a kártyát. valószínűnek tartom /dev/sda vagy /dev/sda1 -et lazán be tudod mountolni. (így nevezi el a mass-storage cuccokat) persze ez csak akkor él, ha beigazolódik a hipotézisem, és valóban usb-mass storage-ként jelenik meg a rendszerben a kártya... -
escie
őstag
hal,
hardware abstraction layer...
amúgy nem vagyok nagy koponya, én is szenvedek vele gentoo alatt rendesen. az egyik gépemen tökéletesen megy, a másikon szenvedek vele.
amúgy a dbus+hal+ivman kombinációnak az a lényege, hogy automatikusan mountol, ha valami bekerült a rendszerbe; cd-t beraktál, pendrive-ot rádugtál, stb...
gnome alatt a gnome volume managerrel (vagy mivel) használják általában, vagy az ivman-nal. e kettő ugyanazt a célt látja el.
nálam úgy működik, de szerintem másnál is, hogy az fstabba csak a mindig felmountolásra kerülő partíciókat rakom, és a többit a hal ''írja bele''(fstab-sync).
tehát a lényeg, hogyha látja a hal a readert, akkor ha beleraksz egy kártyát, mountolnia kéne
a.) az ivmannak, ha fent van. ( /media alá)
b.) a gnome volume managernek, ha gnome-ot használsz...
javaslom nézd meg az /etc/fstab file-t, belekerültek-e olyan bejegyzések, amik a reader-hez kapcsolódnak... kipróbáltad már kártyával? mit reagál rá? bemountolja a /media alá?
(szerk.: a cardbus controller az más tészta, szerintem a pcmcia slotokhoz van köze)
itt egy gnome-hoz való howto, habár gentoo-s, szerintem ki lehet indulni belőle...
[Szerkesztve] -
escie
őstag
Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpársportok
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- BIOS topic
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Interactive Brokers társalgó
- PlayStation 5
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB WIN
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- KAMATMENTES , BANKMENTES részletfizetés ASUS ROG Strix G814JIR-N6012W Notebook
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion 5 17ACH6H Gamer notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest