- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Magisk
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szlavik
tag
válasz RECSKA #30478 üzenetére
RECSKA: A fesz 1,35v mint ami az XMP profilhoz kell neki. Mondjuk Auton van hagyva tehát igazából lövésem nincs.(közben fix 1,35v re állítottam)
Azért cl 18, mert nem tudom , hogyan kell normálisan beállítani. próbáltam 16-16-16-32-t, el sem bootolt. nem tudom mi az ideális időzítés. (Nem vagyok ebben valami penge)Megköszönném a segítséget.
memtest 86-ot futtattam 3 órán keresztül, nem dropolt.
[ Szerkesztve ]
"Fontos a pontos, ki késik tiszteletlen, így maradhat névjegyed meg másnak díszkeretben"bet"
-
tusi_
addikt
Köszi sracok. Beruhaznek egy 5600x be, ha lejjebb megy az ara, de nem voltam biztos benne, hogy a ddr5 es ryzen 4 mit hoz. Ryzen4 hez uj lap kell az tuti, de akkor inkabb maradnek a mostaninal, 4 ev garral.Van 32 gb memo. Esetleg uj VGA vmikor.
eat, sleep, play, replay
-
joysefke
veterán
Alpenföhn Brocken 3 140mm -rel van valakinek tapasztalata? Mennyire tud jól RyZEN 3000-5000-et hűteni? (gondolok az asszimetrikus hőtermelésű CPU-ra)
Van valakinek? Normál terhelésen teljesen halk?
Picit vonz a 2 ventis fekete változat is, de annak sokallom az árát, tehát jó eséllyel egyventiset vennék...
Redplee
Mióta 3db Samu 840-em mondta fel a szolgálatot én Samut már nem használok[ Szerkesztve ]
-
dzz
aktív tag
Köszönöm, de ez nekem nem érne ide péntekre, kb. 1000km-re vagyok onnan.
[Puma K], ez is olyan táv.
Mindenkinek aki segített: Ami árakat itt írtok, az nekem most nem releváns, Németországban élek és itt kell megoldjam. A tudás ami nekem hiányzott, itt megvolt és mindenki igyekezetéért hálás vagyok! Még egy gépház hiányzik, de én ebben hülye vagyok, nem tetszenek a nagy gépházak, illetve jobban meggondolva a torony kivitel nem tetszik, de ezt valahogy kikeresgélem. Ha minden kész, dobok fel képet a végeredményről, esetleg kívánságra csinálhatok tesztet is, már ami linux alatt érdekelhet valakit!
[ Szerkesztve ]
ERROR: '--failure' is not an option. Aborting... ---goo.gl/BFtD86
-
Puma K
nagyúr
Samsung 860 EVO 2.5 1TB SATA3 - 600TBW, de most nézem hogy a korábbi 5 évről levitték 3 évre a garanciát?!
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
fanti
addikt
válasz RECSKA #30487 üzenetére
Chaser
40-ért kiváló ár, és az öt év gar...megnéztem az első öt boltot árukeresőn...1 év, 1+1év, 3 év garok vannak...Kösz, de jó nekem Frozentől 40-ért.
Mondjuk én vettem tőle 2 éve PM961-est 1TB-osban, Toshiba XG6-ost ugyanekkorába...mindegyik szépen megy![ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
no fene, már 8 év gart adnak az alaplapokra? mert hogy memóriára sokszor már többet is, cpu is ritkán döglik de azért tud dögleni
de egy alaplap azért picit döglődösebb ezeknél
ha nem döglik be semmi, akkor tényleg 8 évig sok mindenre jó egy olyan gép és nem kell rá költeni, ha nem döglik be semmifanti
azért ne már
nemrég alzán 1tb 970evo volt 42e-ért 5 év garral, de most is ötvenpár ezerért van több boltban is
most hogy nálad nem döglött be oké, be is dögölhetett volna, és bedögölhet holnap is
3 hónap garral 40e-ért, viccnek is rossz_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
nagyúr
A gépeim durván fele DDR3-as ramokkal üzemel (s775,s1151,s1366 és s2011v1), és betölti funkcóját bőven.
Amíg az s1366-os gépem megteszi játszogatni RX 480 VGA mellett 3*4 GB rammal, addig nincs mitől tartani.
És nem is a legerősebb 6 magos Xeon van benne, hanem egy 4/8-as X5677.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
PuMbA
titán
Pedig pont most kell belefekteti a DDR4-be és Zen3-ba :) A next-gen konzolokba 8 magos Zen2 van, tehát 8-12-16 magos Zen 3-mal te 8 évig tuti elvagy, egy fillért nem kell költened alaplapra, procira meg memóriára. DDR5 és új lapok/ procik pedig horror drágák lesznek meg majd figyelheted a nyavajgást az instant vevőknél, hogy szar a memória támogatás meg a BIOS stb. Elég átnézned most a Zen3 topikba hogy mi folyik, pedig ez ugyanaz a foglalat es ugyanazok a memóriák.
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
annyi biztos, hogy elsőkörben szerverbe jön, és amíg fel nem fut a gyártás, iszonyat ára lesz. Ráadásul az első fecskék valószínűleg nemigazán lesznek gyorsabbak a csúcs ddr4 moduloknál, szvsz perpill nem érdemes várni, ha melóra kell, a következő 2-3 évre simán be lehet vállalni a 64-128GB ddr4 -et.
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Puffocska #30467 üzenetére
Kb. ez ahol most vagy jónak tűnik.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
tusi_
addikt
Mennyire kozeli jovo a ddr5? Minden oldal, amit talaltam mast mond. Egyesek szerint 2021-ben jon mainstreamre es a Zen4/intel aktualis processzorai tamogatni fogjak, mas oldalak szerint 2022 de iszonyat aron jon.
Kaphato megint az 5xxx es szeria, de nem fektetnek bele, ha egy ev mulva jon a ddr5 es a zen4.
Köszieat, sleep, play, replay
-
fanti
addikt
Vedd ezt, olcsó és gyors, az eladó meg totálisan korrekt!!!
Én is vettem egy éve ilyet tőle, azóta is hasíííít!!! -
hokuszpk
nagyúr
válasz Szlavik #30473 üzenetére
a csikozos biosbol tippeltem volna a gpura.
a melegedest latnod kellene, ott az Aida grafikonja, mi mennyi.
tapasztalataim szerint akkor dobja el magat gyorsba, ha a memoriaval nemstimmel valami.
tolsz neki egy 30 kor tm5 -ot ?[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
bar nem "Black" vagy ize, de a specifikacioi egesz pofasak, 5 ev garit mer ra vallalni a WD, jo lesz az.
-
Szlavik
tag
Sziasztok!
A segítségeteket kérném:
A következő a configom: Asus TuF gaming b550 plus + 3600x + 2x8gb Kingston Hyper x Fury 3200 Cl 16 (cm212 Black-el hűtve a CPU)Időzítések: 18-17-17-36 CR1
A következőt produkálta Aida64 stab teszt alatt: 77 fok, és kb 7 - 10 perc után eldobta magát.
Prime Max test alatt semmi gáz nem volt. 83 fokig kúszott fel és annyi.A gépet leállítottam. Most pedig újra indításnál: A BIOS 2 csíkosban jelentkezett. Aztán bebootolt és most itt vagyok.
Ritkán produkál ilyet. De ez mégis micsoda?
Játékok alatt semmi problémát nem tapasztaltam eddig..... Doom ethernal, gond nélkül. Cpu hőmérséklet max 68 -70 fok.
Mi történhet? Túlmelegszek? Ram időzítések? nem nagyon találkoztam még ehhez hasonló hibával...........
Segítségeteket előre is köszönöm."Fontos a pontos, ki késik tiszteletlen, így maradhat névjegyed meg másnak díszkeretben"bet"
-
wwenigma
Jómunkásember
-
gabro0
őstag
válasz Piloss #30456 üzenetére
Itt MSI lapban is van ilyen beállítás, a manualból:
> ACPI Settings
>> Power LED [Blinking]
Sets shining behaviors of the onboard Power LED.
[Dual Color] The power LED turns to another color to indicate the S3 state.
[Blinking] The power LED blinks to indicate the S3 state.Ezt szoktam az első, tehát a "Dual Color" beállításra állítani, de most valamiért nem működik Lehúzni a ledet elég drasztikus megoldás, el szeretném kerülni.
Az korábbi Asus lapom BIOS-a hibátlanul működött, ez az MSI egy gány szr. Ez már a sokadik probléma, amibe belefutok.
-
joysefke
veterán
RyZEN 3100
Masterben bekapcsoltam a PBO+Auto OC-t, kitoltam az ilyen-olyan limiteket (PPT-TDC-EDC) és adtam az auto OCn belül a Boost overridenak +200MHz-et.CB20 alatt mennyire van rendben az, hogy single core 1.45V környékén van a feszültség??!!. Multiban 1.3V környékén
-
dzz
aktív tag
Igen, ez így éreztem én is az itt olvasottak alapján. A 128 az nagyon esetleges, ez csak inkább egy vágy, mintsem valódi igény. Alapvetően 6 virtuális gépnek kell futnia az elkövetkezendő 1-1,5 évben darabonként 8GB RAMmal, így ezen idő alatt nem valószínű, hogy többre lenne szükségem. Amint esedékes lesz, jelentkezem újra itt! Nagyon köszönöm az eddigi segítségeteket is, mindenkiét, kivétel nélkül!!! Rengeteg órát megspórolt nekem a fórum és a lakói! Maradok még természetesen és megpróbálom meghálálni az itt kapott segítséget!
Az EVO jelenleg bizonytalan szállítási határidejű, így most hacsak kifejezetten nem ellenjavallt, akkor maradna a fenti WD. Annyi előnyöm lenne vele, hogy a mostani SATA SSD-ről futhatna a rendszer tovább még egy darabig és építhetnék egy másikat az M.2-re amin nincs (annyi) felesleges szolgáltatás. Aztán később lehet, hogy kapna egy nagyobbat, de ez szintén nem létkérdés a következő 1-2 évben. Lesz még a régi gépből egy 4TB HDD az adatokkal és hirtelen ennyi.
(Esetleg ha van itt valaki aki linux alatt Catalys-al rakott össze rendszereket vagy tud valami fórumról ahol jobban képbe kerülhetek az még egy óriási lépés lenne. A jelenlegi install tartalmaz mindent vegyítve a desktoptól a szerver szolgáltatásokig és szeretném csak a lényeget futtatni a virtuális gépe(ke)n. Ezt hirtelen elmagyarázni sem tudom )[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
Azt gondolom,hogy a 128Gb-t DDR4ben már nem érdemes annyit áldozni mivel már lassan itt lesz a DDR5 és az új hardver rendszerek mindkét oldalról.
A mostani 32Gb pakk melyet rendeltél, az nem garantált,hogy később is lesz pont 100% u. olyan a boltokban.
Így a 4x32Gb összerakva majdan biztosan lesz dolgod vele.SSD terén a Samsung 970 Evo Plus/Pro NVMe a favorit.
Sata esetén a Crucial MX500 Samsung 860 Pro, ha van még ezekből is 512Gb nagyobb ettől.[ Szerkesztve ]
-
dzz
aktív tag
válasz Chaser #30455 üzenetére
Igaz, egyenőre akarom felosztani a költségvetésem a gép és a maradék között, ezért egyelőre valami olcsóbb megoldást keresek az SSD-re Igazad van és alapon rendben van a helyesírásom (mondhatnám, hogy nyelvtannáci vagyok, de ma nem )
Akkor akár ez az SSD is jó? Közben keresem amiket írtál!ERROR: '--failure' is not an option. Aborting... ---goo.gl/BFtD86
-
őstag
válasz gabro0 #30452 üzenetére
Biosban szinte biztos h kikapcsolható, legalábbis Asusnál igen
De ha nem, simán húzd le a led kábelét.We exploited "We spread hate. We raised hate. We thought hate to be our savior. We put all our problems we created on the "Island of Devils". As a result that devil was born, to return the hate we gave it"
-
Chaser
legenda
-
dzz
aktív tag
Még egy kérdés, mert bár keresek/olvasok, nagy a homály mivel nem volt még dolgom vele. Melyik NVMe SSD ajánlott? Amit kinéztem az az 512GB SSD Western Digital SN730 M.2 PCIe 4x NVMe lenne. Lehet, hogy ez még beleférne a költségvetésbe, de ha inkább ne, akkor marad egyenlőre a SATA SSD.
-
dzz
aktív tag
válasz joysefke #30449 üzenetére
Így hirtelen rákeresve 32GB-ot drágábban találtam, mint amennyiért a 64et megrendeltem (már ki is fizettem, express postával 187€ volt (errefelé mostanában express nélkül hetekig is tarthat a coronára hivatkozva)). Igaz, nem vittem túlzásba a keresést, de mivel a másik elvileg keddre itt is lesz, már ezt nem tudom változtatni. Viszont ha esedékes lesz a 128-ra váltás, jó tudni, hogy mi az amit érdemes keresni, mert gondolom akkor ezeket le kell cserélni és egy pakkban venni 4x32-t, hogy tuti egyformák legyenek. Egyenlőre még nem kerül szóba, mert a nagyobb proci mellett döntöttem.
-
nagyúr
válasz zitrone88 #30441 üzenetére
Egészen jól közelítő kis kalkulátor.
És CPU + VGA OC-t is be lehet számolni.
Rászámoltam a garázsgépemre vele, szegény VX 450-es Corsair kevés lenne, ha a CPU-m nyélen menne nagy %-ban. X5677 Xeon HT OFF 3,46@4,6 OC 1,42 Volt Vcore + RX 480 8 GB VGA OC BIOS-al 1320 MHZ Core freki, játék közben nyalja a 300-320W-ot, 20-40% közötti CPU és 100% VGA használat mellett. Idle 140-150W.
Intenzív közel 100%-os CPU kihasználtság esetén (ami nálam nem áll fenn), bizony 550W-os minőségi PSU kellene.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Chaser
legenda
műszakilag jobb megoldás a fix kábelezés, modu verzióknál némi feszültségesés van
de ezt értelmes gyártó kompenzálja, gyakorlatban lényegtelen, nekem is modu van, túléltük eddig ( :
van fél modu verziója a pp11-nek, 24p atx és 2x4p cpu kanóc fix - azokat mindenképp be kell kötni úgyis -, többi pedig modu
itthon pár ezerrel volt drágább a fix kanócos megoldásnál_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
dzz
aktív tag
válasz Chaser #30445 üzenetére
Rendben, köszönöm! Még táp kérdés: érdemes a dugaljakkal készítettet venni vagy jobb ha a kábelek fixen a tápból jönnek ki? Mekkora a kontakt hiba lehetősége ezeknél? Szimpatikus, hogy csak annyi kábel van a házban amennyit használ, de minden csatlakozó hibalehetőség. Ezt szeretném egyszer összerakni ha lehet minél kevesebb hibalehetőséggel.
-
dzz
aktív tag
válasz South Velen #30442 üzenetére
Én most tanulom az AMD-t, szóval nem biztos, hogy jó! Ezért vagyok itt! Köszönöm az infót, már keresem is!
[zitrone88], köszönöm!
[Chaser], nekem az itthon az ahol a BQ készül (már ha nem kínában gyártatja) és eleve ezt vettem volna, mert ugye a sarki fűszeresnél ez van azonnal. Akkor úgy gondolom, hogy egy 500W környékivel rendben lehetek.ERROR: '--failure' is not an option. Aborting... ---goo.gl/BFtD86
-
Chaser
legenda
bármilyen minőségi 400w is bőven sok alá
beugrónak egy bq! pure power 11
nem egy húúúúúúde' extra táp, vállalható beugró gold hatásfokkal és nem helikopter ventivel
itthon amíg értelmes árban volt 20e körül dobálták és elvileg 5 év gart ad rá a bq! - amit itthon szeretnek 1 illetve 3 évnek olvasni sokszor ( : -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
South Velen
addikt
Ez a lap biztosan jó ötlet?
Tudom, tuning nem lesz, de munkára általában jobb allcore beállítást lehet elérni 3700x esetében mint az alap PB, és a giga b450 lapjai még ebben sem partnerek. Illetve ha később 12-16 magra váltanál, ahhoz már gyenge a VRM.
esetleg MSI B450M Mortar Max nem opció? Igaz drágább pár ezressel, de mindenben sokkal jobb.
[ Szerkesztve ]
-
zitrone88
aktív tag
300-350w-tól bőven jó vagy, a lényeg, hogy jó minőségű legyen, tápos topicban biztosan találsz megfelelőt
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
dzz
aktív tag
Nos összeállt a kép,
Ryzen 7 3700X, Vengeance LPX DDR4 2x32 GB 3600MHz, Gigabyte B450 AorusM és egy Ti750 (mert ez van a fiókban), Sata SSD a régi gépből (talán átkerül a hdd is). Mekkora tápegység ajánlott mellé? Sosem lesz húzva és a Ti750 lesz majd cserélve egy 4 portos 710-re valamikor. SSD-n még gondolkodom, hogy egy M2 lesz, de gondolom nem ez lesz a legnagyobb fogyasztó.ERROR: '--failure' is not an option. Aborting... ---goo.gl/BFtD86
-
gabro0
őstag
A power led másnál se alszik ki kikapcsolás után? B450 legfrissebb stabil BIOS óta ezt csinálja ez a vacak
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nekünk hoznak valamit az új béta biosok? B550hez pl van 2 beta is.
Most meguntam, pboval mrgy a 3900x, pbo enabled beallitassal ergo kotherboard limitekkel.Igaz van allcore 4.3 beallitasom is, de 1 szalon kb 5% van cb szerint.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
-
Chaser
legenda
válasz joysefke #30434 üzenetére
így kell hozzáállni ez is több amivel jött
én mindig úgy voltam vele tudja a gyárit, utána a többi ajándék
lightos tesztnek prime smallest fft, durvábbnak small fft
ha ezekből nem fut le lazán 10 perc akkor vedd le 4100-ra
small fft-nél azért figyeld a hőfokot is, 90 fölé azért ne menjen a gyári hűtővel, ha elérné akkor ne foglalkozz vele, majd jobb hűtővel teszteled_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
joysefke
veterán
válasz Puffocska #30426 üzenetére
Kipróbáltam, CB20 lefutott 1.3V mellett 4.2GHz-n, de elhasalt 4.3GHz-en. Kicsit ismerkedem a BIOS-ban a többi kapcsolóval aztán eldöntöm, nekem hol van a sweet spot. Jelenleg 4.15GHz 1,25V amin hajtom (bár még nincsen rendesen stressz-tesztelve).
Már ez is több mint amivel gyárilag jött és bőven kezelhetőnek tűnik.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz BerserkGuts #30416 üzenetére
Oké, de ha jól rémlik, a budget sem volt mindegy. Ennyi kompromisszum belefér, szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz joysefke #30429 üzenetére
nem, a 65W -s procikhoz van a 90A, tehat a 3700X lenne annyi, a 3800X -nek asszem 140A van megadva.
gyanus, hogy a hwinfo valahol bugos, nekem most itt a 2700X -en megy a tv meg par weblap, youtuberol zene a hatterben, es megis 147 a current EDC meg az atlag meg a minden is.
*szerk : mondjuk a biosban PBO limitnek en emeltem ennyire, lehet azert fix.[ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
válasz hokuszpk #30427 üzenetére
köszi!
Ha teszem azt a 3100 helyett egy 3800X lenne bepattintva a lapomba, akkor is 90A lenne a limit? Hogyan képes egyáltalán a 3100 kimaxolni ilyen konzervatív vcore mellett 90A-t? Ohmikus fogyasztó esetén ehhez több mint 100W leadott teljesítmény párosulna...
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz joysefke #30421 üzenetére
a VID-et felejtsd el, annyit akar kerni a proci a laptol, amit meg valojaban kap azt latod az (SVI2 TFN) sorban.
nem okoz problemat, ha az EDC ki van maxolva, ez az egyik limit, ami megfogja a procit , hogy ne jojjon ki belole a fust.
[ Szerkesztve ]
-
Puffocska
tag
válasz joysefke #30409 üzenetére
"Jó, akkor legyen meg alacsony zaj/hőtermelés mellett a 4.2 all core és akkor boldog leszek."
Szerintem lehetsz ambiciózusabb is nyugodtan, mert ha az a cél, hogy minél magasabb legyen az órajel (játék, munka stb. miatt), jó eséllyel amilyen fesz értéken stabil lesz 4.2 all core, azon 4.3 is meglesz, saját tapasztalatom alapján. Tegyél egy próbát, hátha lesz egy kellemes meglepetés -
joysefke
veterán
válasz Erdei88 #30422 üzenetére
1.281V és 1.306V között kapott a proci idle és load. a Load érték a kevesebb
1, Tehát az első 4db kipirosított bejegyzés irreleváns? Ez azt jelenti, hogy az 1.306V-tal már most gyakorlatilag a kényelmes sweet spot tuning felső határán vagyok? RyZEn Masterben én az 1.25V-re nyomtam rá, a proci meg kapott 1.306-ot??!!
Az EDC:
Electrical Design Current. Which is the maximum current your motherboard VRMs are meant to handle
2, Ezt nem tudom hova tenni. 90A 1.25V-on 112W-ot jelentene ohmikus fogyasztó esetén (U x I). A 3100 ennek a közelében sem lehet. ez elméletileg egy közép kategóriás alaplap. Ha itt már a határon lennénk, akkor mit csinálna egy 3800X vagy 3900X? azok terhelve alapórajelen többet tudnak enni mint ez a CPU maxra járatva.
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz miresz #30387 üzenetére
". Jelenleg az jött le, hogy az SMT-nek DX12 és VULKAN alatt van minimális előnye,de DX11-ben inkább hátrány. "
ezt ABU kb. akkor megirta -- a "tobbszalas parancsgeneralas miatt lesz ez jobb" jelszoval -- amikor még se DX12 se Vulkan nemvolt, es az AMD kezdte a Mantlet nyomni.
-
HSM
félisten
válasz miresz #30418 üzenetére
"Nekem ebből az jön le,hogy DX11 alatt semmit sem hoz az SMT,de modernebb API-k alatt is minimálisat."
Hibás következtetés. Amit mérsz, azt mondja meg, maga az API hány rajzolási parancsot tud elküldeni a VGA-nak. Modern API-kon ezt a limitet a játékok meg sem közelítik. Viszont ez a teszt SEMMIT nem mond arról, mennyi számítási kapacitása van az adott CPU kiszámolni pl. a fizikát, objektumok helyzetét, AI-t és egyéb olyan apróságokat, amikre szükség van egy valós játékban. Ettől függetlenül persze erősen játékfüggő, hány magot tud kezelni, és nyer-e az SMT-n bármit is. -
joysefke
veterán
Felraktam a Hwardwerinfo64-et ahogy Chaser ajánlotta:
Elméletileg 1.25V VCore van beállítva.
-CB all core-terhelésen, hogy az egyes magok feszültsége csupán 1.231V.
-Single core terhelésen stabil 1.25V.-Azt hogy all core ledroppolt 1.25V-ről 1.231V-re azt miért nem látom a táblázatban lejjebb, mi ez a Cpu Core Voltage (SVI2 TFN) 1.281V. Illetve CPU Core VID 1.250V. ?
A fönti feszek az irányadóak?
-Mi ez a CPU EDC 90.000A azt látom, hogy ez all core szépen ki van maxolva. Nem kéne ezt még megtoldani? Nem okoz problémát, hogy ki van maxolva a táblázat szerint?
-
GIORGIONE76
őstag
-
Chaser
legenda
válasz GIORGIONE76 #30415 üzenetére
1,25v@4,2-nél cb20 hibát dobott nála, ezért mondtam 1,3-at és onnan lefele ha stabil, majd ráérez
gb-nél valami olyan van hogy low, medium max, ultra stb, érdemit nem hozott 3100-nál, nem csoda, keveset eszik és nem 6c/12t-ről beszélünk 4,2-4,4 köztszerk:
miresz
akkor azért tud egy elhúzni némely játékban a 3500x 3100-3300x ellenében, és sokszor 3600 szintet is hoz
de van aminél elvérzik még 3100 ellenében is[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
miresz
veterán
Ez az én eredményem, alapórajelen minden. Konfig az adatlapomon. Nekem ebből az jön le,hogy DX11 alatt semmit sem hoz az SMT,de modernebb API-k alatt is minimálisat. Tehát egy jól megírt modern (DX12 vagy Vulcan API) játékmotor alatt,amin ideálísan tud skálázódni a processzor nem sok előnye van az SMT-nek,hanem inkább a valós magoknak. Ezek alapján a 3300X és a 3100 is csak azért tudja a játékokban beérni a jóval erősebb társait,mert még mindig sz@rul vannak megírva a játékok.
#30391RECSKA: Igen azokat is végigböngésztem.
[ Szerkesztve ]
-
GIORGIONE76
őstag
válasz joysefke #30413 üzenetére
Nem tudom gigánál milyen az LLC, 1-10 vagy fordítva, ahogy én írtam ott 1-10 msi-nél, soc csak anny hogy nem szoktam auton hagyni, fix 1.1, 3100nél pbo-t nem érdemes, inkább a jóval magasabb allcore, az 1.25V/4.2G toronyhűtővel már sima liba, a rizsa mestert én nem használnám, eleve felülírja a jó kis biosz setupot
[ Szerkesztve ]
https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
Chaser
legenda
válasz joysefke #30413 üzenetére
mindenre válaszoltam
soc kérdésre is
1,1v-ot belőtted, nem kell többet foglalkozz vele
a cpu terén a cpu vcore fontos - llc-vel lehet finom mókázni, esetedben ha alapokat se tudod maradnék a durvább mókánál -
első stabil órajel-fesz páros meglesz, onnantól majd ráérzel és mehet llc és társai - nem mintha ilyen kaliberű cpu-nál osztana/szorozna bármit is -
nem bonyolult ez, csak nem úgy kell nekiállni hogy mndentdeazonnal'
belövöd az 1,3v cpu feszt 42-es szorzóval
ha ez stabil, akkor lépdelsz lefelé
és ha stabil, akkor prime 95 small fft sem okoz neki gondot, nemhogy egy viszonylag lightos cb20_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
joysefke
veterán
válasz GIORGIONE76 #30411 üzenetére
Chaser mindenre válaszolt csak a kérdésre nem
A SoC az itt a memória vezérlőt jelenti? Annak a feszét még nem piszkáltam.Igen, van lehetőségem LLC-t állítani. Hogy lenne érdemes próbálkozni?
-
joysefke
veterán
Most dedikáltan RyZEN masterben állítottam a feszültséget (1.25V-re) és all core terhelés alatt szépen fel is megy ennyire. CB20 lefut.
A fenti kép és eközött az a különbség, hogy a fenti képen 1.1V a kiírt CPU fesz pedig BIOS-ban 1.3V-t állítottam be itt viszont szépen visszajelzi az 1.25V-t amit a RM felületén állítottam be. Szóval lehet hogy a R.-Master ha fut, akkor felülbírálja a BIOS-ban beállított értéket?
-
GIORGIONE76
őstag
Chaserrel egyet értek, ha mondjuk a 4.2 a cél akkor tett 1.2625-re, én a zen+ óta 1.1-en hagyom a soc-ot, a 3100nél a sima pbo kevés sztem, ha allcore és tudaz LLCzni akkor egy 2-3-t érdemes 3-400mV-vel, sztem akkor nem crashelhet..
https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
Chaser
legenda
több helyen is lehet oc-t állítani gb bios-ban, ha nem akarod túlbonyolítani kezdetben, csak szorzót és feszültséget állítasz
ryzen master mire kell? cpuz-ben vagy hwinfo 64-ben nézd a magokat
ha nem tévedek nagyot, gyárilag nem boostol 3,9 fölé egy mag sem
ha cb20 is hibázik az nagyon instabil, nálad 4,2-höz akkor legalább 1,3v kellszerk:
jó, kívánságműsor tibi bácsinál van ( :
ez cpu, mind más
99,9%-ban mind elmegy 4,2-ig, kérdés mennyi feszültség kell hozzá
az enyém nem tudom mikori gyártás volt, de 1,2-n ment 4,2-t
nem kell rágörcsölni oszt' akkor megy, 20 év alatt azért volt pár cpu-m, leghitványabbak is hoztak átlagos szintet, kiemelkedőkkel wr10-be is mehettem volna ha érdekel
ahogy megfigyeltem akik "remegnek" ha nincs meg x mhz azoknál nem is megy olyan jót a cpu
ahogy mondani szokták, az amd-nek lelke van ( :[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
joysefke
veterán
Nah, nem értem ezt az OC-t.
1,
PBO-t bekapcsolva kb semmit nem hozott (vagy rossz programmal rosszul mértem). RyZEN masterben nem láttam, hogy akár egyetle mag 3.9GHz max fölé ment volna.2,
Manual OC-nek beállítottam első körben VCore 1.25V-ot és a szorzót autóról (x36) x42 re raktam. CB20-at futtattam és RyZEn Masterrel monitoroztam. CB20 nagyon gyorsan hibát dobott. => de legalább látszott, hogy All-Core 4.2GHz-en próbál futni.3,
VCore: 1.3V
Szorzó: 41,5 (4150MHz)CB20 lefutott és látom hogy az eredmény érezhetően javult a gyárihoz képest
VISZONT:
RyZEN masterben monitorozva azt látom, hogy (advanced nézet):
-All core 4.15GHz => pipa
-Feszültség 1,1V (advanced nézetben is) => hol van ez az 1.3V-tól amit beállítottam??
A RyZEN Master bírálja felül (nem mondtam neki, hogy tegye meg) vagy a lap nem adja neki a beállított 1.3V-t?Ezen kívül nem értem, hogy a Gigabyte BIOS-ban miért lehet kettő különböző helyen OC-t állítani??
Chaser:
Jó, akkor legyen meg alacsony zaj/hőtermelés mellett a 4.2 all core és akkor boldog leszek. Az is több mint a gyári 3.9GHz. Az enyém késői gyártás, ezért gondolom, hogy viszonylag jó eséllyel tud többet mint a gyári órajelek[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz joysefke #30406 üzenetére
személyes tapasztalat alapján teljesen mindegy
ha csak nem kifejezetten kell vkinek az egy magos teljesítmény
csillió' tesztet találsz róla, 3300x ellenében is, ott legalább a 4c/8t mellé 1ccx társul, az még profitál valamit nagyobb órajelből
ahogy manapság divatosan mondani szokták, a szvitszpot' 3100-nál all core 4,2g környéke
4g-n már termeli az áramot kategória, és 4,2-höz képest alig van teljesítmény csökkenés
3,6-on már nagyon termeli az áramot kategória, ott már érezhetőbb a difi 4g-hez képest, de ott se nagy veszteség van_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
a "sima" 3600-nál nyilván, amd oldalon sztem megtalálod mit mennek úgy
nem kell pbo értékre húzni, megnézed milyen egészséges feszültségen mennyit megy, all core 1,35v-ig csak játéknál mennék, ha van hc meló akkor csak alá, 1,25v környékére_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz joysefke #30402 üzenetére
az kezdetnek jó, soc nem befolyásol itt
elmennek ezek 80 fokig is lazán, bajuk nem lesz
gyári hűtővel azért ne nagyon erőltess hc terhelést ha nem akarsz helikoptert
de ez egy 4c/8t cpu, rángathatod 1,45v@4,5g-re is hátha odasül, sok érdemit nem hoz 4g-ről az sem, max 1-2 benchben_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
veterán
Szerintem tuning nélkül rendben van, már ami a 3700X-et illeti, a 3800X-et itthon víz alatt használom. Ha csendet akarsz, akkor allcore 4.2 GHz-et állíts be neki olyan 1.25 vcore körül (de ez irányadó, finomítsd kicsit), és akkor a gyári hűtő is rendben lesz, nem fog pörögni, mint egy idióta. Ha 60% feletti teljesítményen nyomod hosszú órákon át, akkor azért lehet, hogy kézi ventilátor görbével adnék még neki kis fordulatszámot, de ha erre nincs módod, a hűtőn magán van LO/HI kapcsoló.
-
joysefke
veterán
válasz GIORGIONE76 #30398 üzenetére
Ok, tehát beállítok első körben egy all core 4.2-t 1.25V társaságában, az jó lehet? SoC-ra állítsak valamit? (3600MHz@CL16 Ballistix)
Hőfok mekkora értéktől kezdi befolyásolni a tuning stabilitását? (egyelőre a gyári hűtőjével használom, ez valószínűleg változni fog) -
Chaser
legenda
válasz GIORGIONE76 #30399 üzenetére
ha így haladunk addigra romlik annyit a ft, hogy nem lesz olcsóbb ( : scalper áron én se veszek, csak eladok
remélem intel valami jó gent dob ki és csökkennek 5xxx árak, de simán lehet ha lesz is uo. jó akkor melléjük áraznak
3100-at pedig zargathatod, sok érdemit nem hoz 4g fölött - legalábbis egyik tesztben sem láttam hogy lenne értelme, nálam sem 4g vs 4,2 közt, ment is vissza 4g-re, gyári hűtővel nem néztem, de esélyesen még az is eltolja úgy 1000 rpm-mel -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- PlayStation 5
- Path of Exile 2
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Samsung LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HÁZIMOZI / HIFI / TV beárazás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- További aktív témák...
- ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D OEM (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
- ÚJ, 3év Gar! AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- i7 9700 , MSI Z370, 32GB DDR4 félkonfig
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
- Intel i5-9600KF 6-Core 3.70GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.60 GHz) Processzor
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest