Hirdetés
- iOS alkalmazások
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch D2 - nyomás utána!
- One mobilszolgáltatások
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
dzz
aktív tag
Sziasztok!
Ismét lehetőségem volna kedvezményesen 64GB (2x32) RAM-ra szert tenni. Mindene megegyezik a korábbival csak épp nem egyszerre jöttek le a szalagról. 3600-os, 18-as. Mekkora az esély rá, hogy nem tudnám használni őket együtt? Olvastam már itt, hogy az időzítésekkel lehetnek gondok, de szívesen olvasnék még erről a témáról és természetesen konkrét tanácsot is várok. -
dzz
aktív tag
Van itt valahol hűtős topic? Sajnos le kell cseréljem a gyári hűtőt, mert közvetlenül a táp alatt van. Mind a kettő szívja a levegőt (egymás elől) és kicsit nagyobb terhelésnél attól tartok, hogy valamelyik megadja magát
! Ház csere jelenleg nem jön szóba, de talán akad másik hűtő ami jó lehet. -
dzz
aktív tag
Visszavagyok

Szóval! A segítségetekkel összerakott gép lenyűgöz, minden flottul megy és elégedett vagyok vele. Most bővíteném egy Quadro K4200-al, de a nemzetközi oldalakon sok a figyelmeztetés, hogy ez a kártya nem minden alaplappal kompatibilis. Van valami gyűjtőoldal ahol ennek utána tudnék nézni (esetleg ha valakinek van tapasztalata: MSI B450M Mortar Max a lap. 2 hosszú PCIe van rajta, ez az elsőbe menne ami 3.0 x16-os és a másikba ami 2.0 x16 szeretnék egy második grafikai kártyát tenni, valami amd-t később. Kissé zavar, hogy a 4 slot korlátozottan használható, mert a második M.2 kiüti a 2.0x16 slotot és a 2db 2.0x1-ből egyidőben csak az egyik használható a gépkönyv szerint
) -
dzz
aktív tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Az előlapra szeretnék még egy „kék” usb aljzatot és egy usb-c-t. Az alaplapi hajt már egyet és egy kártyaolvasót. Gyárilag szépen be van dobozolva, szétbarkácsolni nem szeretném. Előfordul, mint most is, hogy 2 külső usb-s háttértár van rádugva. Az alaplapi 4 sata most 1 SSD, egy sata 4TB hdd, egy 2TB sata hdd és egy Extsata a frontra. Jó lenne még kettő a két 1TB-s régebbi laptop vincsiknek amiken csak tárolok. Ez csak kényelmi szempont, hogy ne kelljen dugdosni. Olyan frontpanelt amin van több usb és kártyaolvasó, nem találtam (illetve igen, de a kártyaolvasó nem tudta az uhs-II-t). Elég kicsi házat (Thermaltake Armor A30) választottam a kicsi alaplaphoz, lehetne egy picit magasabb, hogy jobban férjek (bár ez sem oldaná meg a szűkös csatlakoztatási lehetőségeket).
A grafika nem sli-ben megy. Két független X fut rajtuk az egyiken 4 FHD monitor (lesz, most épp csak 1 van) a másikon lesz 1 (az ami most a másikon van) és egy UHD TV. Nekem ez a munkagépem és a háttérben fut még néhány virtuális gép és konténer. Most viszem át az egészet Xen alá. Lehet jobb választás lett volna egy atx alaplap több pcie-vel és talán akkor több egyéb port is lenne az alaplapon eleve amit akár át is tudnék adni teljesen egy-egy virtuális gépnek. Mindegy, ez már így marad a következő pár évre, ezért keresgélem a bővítési lehetőségeket. A virtuális gépek megjelenítője a második grafikai kártya.
UI: Nem bántam meg az intel-amd váltást, a felsoroltak ellenére is oda meg vissza vagyok a teljesítménytől! -
dzz
aktív tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Ezeket megtaláltam már én is. Olyat is találtam, hogy hátlapon usb, belül a panelen sata, de olyat nem amit én keresnék, hogy minden csati belül legyen (elég lenne egy 20 pin-es usb és 2 sata). Ja, amit nem írtam, egyetlen szabad portom van, mert a vga dupla helyet foglal. A második vga ugyan kikerül majd egyszer, de jelenleg ő is foglal egy pcie foglalatot. így egy slot maradt szabadon. Ez a hátránya a mATX lapoknak
. Mondjuk az alaplap hátul tele van usb-vel, de az az egyetlen hely ahová nehéz hozzáférni
Mindenhol máshol jobb lenne 
-
dzz
aktív tag
Tudom, hogy itt OFF, de hátha valaki tudna segíteni. Keresek PCIe usb és sata bővítőkártyát, de itt nem találok olyan fórumot ahol ezeket vesézik. Van ugyan rengeteg az Amazon/eBay boltokban, de nekem kifejezetten olyan kellene ami nem a hátlapra ad a kártyán, hanem a gépen belül vannak az usb és a sata csatik is. Az usb jó lenne ha a 20-as csatlakozó lenne, mint az alaplapi. Ismer valaki ilyet? Hogy kicsit ontopic legyek, a segítségetekkel összerakott gépbe kellene
ami jól teszi a dolgát! -
dzz
aktív tag
Beállítottam az allcore 4GHz-et és 1,25V-ot. Most két virtuális gép fut és megszűnt a venti fel-le szabályozás, nekem tetszik, bár most nincs terhelés viszont ez eddig nem így volt
Most jön az NVME install, azután pedig egy kis terheléses teszt. Be kell még állítsam a quadro-t 4 vm-nek és azt hiszem elégedett lehetek az amd váltással! Féltem az egésztől, mert ismeretlen terület, várakozáson felül teljesített eddig az átállás, sokkal több problémára számítottam! Köszönöm a segítségeteket, jövök még , mert biztosan lesz még ami nem tiszta 
Természetesen ahogy ígértem, bármi tesztet szívesen futtatok ha valaki a linux alatti tesztekre kíváncsi! -
-
dzz
aktív tag
Én alapon hagytam mindent még! Kell emelni a frekit? Illetve érdemes? (Ma még „élesben” fut, de a hétvégén lesz módom ki/be kapcsolgatni, illetve kell is, mert most a régi sata a rendszerlemez amiről migrálnom kellene az nvme-re. Amúgy jónak ígérkezik a tesztek alapján:
hdparm -tT --direct /dev/nvme0n1
/dev/nvme0n1:
Timing O_DIRECT cached reads: 4908 MB in 2.00 seconds = 2454.20 MB/sec
HDIO_DRIVE_CMD(identify) failed: Inappropriate ioctl for device
Timing O_DIRECT disk reads: 7294 MB in 3.00 seconds = 2430.74 MB/sec
----------------------------------------------------------------------------
hdparm -tT --direct /dev/sdb
/dev/sdb:
Timing O_DIRECT cached reads: 948 MB in 2.00 seconds = 473.30 MB/sec
Timing O_DIRECT disk reads: 1562 MB in 3.00 seconds = 520.58 MB/sec
----------------------------------------------------------------------------
hdparm -tT --direct /dev/sda
/dev/sda:
Timing O_DIRECT cached reads: 1056 MB in 2.00 seconds = 527.84 MB/sec
Timing O_DIRECT disk reads: 562 MB in 3.00 seconds = 187.06 MB/sec
----------------------------------------------------------------------------Kicsit szokatlan az intel után, hogy a biosban ennyi mindent állítani tudok, elsőre nem is tudtam mit kell vele kezdenem. A korábbi gépemen egyszer beállítottam az időt meg a boot sorrendet és azóta se láttam, ennek vagy 5-6 éve
)[hokuszpk] gondolom ezt is a biosban kell, keresgélek itt a fórumban, hátha van „képes” útmutató

-
dzz
aktív tag
Nos, megérkezett minden. Összeraktam, olyan, minta az adu ász, mindent visz
egyetlen bajom van (illetve több is, de ez ami zavaró), hogy a procihűtő ütemesen felpörög, lassít, felpörög lassít. 3700X + gyári hűtő. a fogyasztás max 44W, átlag 39W (két virtuális gép fut és a host rendszer, hőmérséklet +55.5°C és +48.2°C között változik (mondjuk a szobában sincs hideg). Tudok valami bios beállítást változtatni? -
dzz
aktív tag
válasz
South Velen
üzenetére
Ha megérkezik végre a processzor (mármint a 3700X), keresni foglak itt egy kis gyakorlati felokosításra
Nem tuning acél, hanem stabil és csendes (szobai) működés. Ez a 3950 csak szembejött és kíváncsivá tett. -
dzz
aktív tag
válasz
South Velen
üzenetére
Várakozom, hogy minden ideérjen és közben olvasgatok. Ebben az AMD világban kb. minden új, mintha az időben utaznék oda-vissza

Már tervezgetem, hogy mi lesz ha megint vastagabb lesz a pénztárcám és visszakerestem a hozzászólásod. Azt gondolom, hogy egy 3950 jó upgrade lehet a 3700x-ről majd a jövőben. Ez ha jól sikerült olvasnom, 16 mag. Bírja a mai felállás szerint a MSI B450M Mortar Max?
-
dzz
aktív tag
válasz
BerserkGuts
üzenetére
Soha nem érdekelt a kripto bányászat, de most a postod miatt ránéztem. Itt 33 €cent a villany, ezzel számolva egy 3700X+ Ti1060 6 GB RAMmal kijön havonta valami -5-6€-ra, szóval ráfizetés!!! Egy kisebb grafikai kártyával is maximum 1-2€ a nyereség, szóval...
Otthon nem tudom mennyi a villany... Bár ha lenne valami ami nyereséges, hagynám a háttérben futni, de ez évek óta nem az már PC-vel, direkt HW-t ezért nem vennék! -
dzz
aktív tag
válasz
BerserkGuts
üzenetére
hát én erre azért nem tenném az életem
Csekély remény, hogy valaha is behozza a befektetést... -
dzz
aktív tag
Köszönöm, de ez nekem nem érne ide péntekre, kb. 1000km-re vagyok onnan.
[Puma K], ez is olyan táv.
Mindenkinek aki segített: Ami árakat itt írtok, az nekem most nem releváns, Németországban élek és itt kell megoldjam. A tudás ami nekem hiányzott, itt megvolt és mindenki igyekezetéért hálás vagyok! Még egy gépház hiányzik, de én ebben hülye vagyok, nem tetszenek a nagy gépházak, illetve jobban meggondolva a torony kivitel nem tetszik, de ezt valahogy kikeresgélem. Ha minden kész, dobok fel képet a végeredményről, esetleg kívánságra csinálhatok tesztet is, már ami linux alatt érdekelhet valakit!
-
dzz
aktív tag
Igen, ez így éreztem én is az itt olvasottak alapján. A 128 az nagyon esetleges, ez csak inkább egy vágy, mintsem valódi igény. Alapvetően 6 virtuális gépnek kell futnia az elkövetkezendő 1-1,5 évben darabonként 8GB RAMmal, így ezen idő alatt nem valószínű, hogy többre lenne szükségem. Amint esedékes lesz, jelentkezem újra itt! Nagyon köszönöm az eddigi segítségeteket is, mindenkiét, kivétel nélkül!!! Rengeteg órát megspórolt nekem a fórum és a lakói! Maradok még természetesen és megpróbálom meghálálni az itt kapott segítséget!
Az EVO jelenleg bizonytalan szállítási határidejű, így most hacsak kifejezetten nem ellenjavallt, akkor maradna a fenti WD. Annyi előnyöm lenne vele, hogy a mostani SATA SSD-ről futhatna a rendszer tovább még egy darabig és építhetnék egy másikat az M.2-re amin nincs (annyi) felesleges szolgáltatás. Aztán később lehet, hogy kapna egy nagyobbat, de ez szintén nem létkérdés a következő 1-2 évben. Lesz még a régi gépből egy 4TB HDD az adatokkal és hirtelen ennyi.
(Esetleg ha van itt valaki aki linux alatt Catalys-al rakott össze rendszereket vagy tud valami fórumról ahol jobban képbe kerülhetek az még egy óriási lépés lenne. A jelenlegi install tartalmaz mindent vegyítve a desktoptól a szerver szolgáltatásokig és szeretném csak a lényeget futtatni a virtuális gépe(ke)n. Ezt hirtelen elmagyarázni sem tudom
) -
dzz
aktív tag
válasz
Chaser
üzenetére
Igaz, egyenőre akarom felosztani a költségvetésem a gép és a maradék között, ezért egyelőre valami olcsóbb megoldást keresek az SSD-re
Igazad van és alapon rendben van a helyesírásom (mondhatnám, hogy nyelvtannáci vagyok, de ma nem
)
Akkor akár ez az SSD is jó? Közben keresem amiket írtál! -
dzz
aktív tag
Még egy kérdés, mert bár keresek/olvasok, nagy a homály mivel nem volt még dolgom vele. Melyik NVMe SSD ajánlott? Amit kinéztem az az 512GB SSD Western Digital SN730 M.2 PCIe 4x NVMe lenne. Lehet, hogy ez még beleférne a költségvetésbe, de ha inkább ne, akkor marad egyenlőre a SATA SSD.
-
dzz
aktív tag
válasz
joysefke
üzenetére
Így hirtelen rákeresve 32GB-ot drágábban találtam, mint amennyiért a 64et megrendeltem (már ki is fizettem, express postával 187€ volt (errefelé mostanában express nélkül hetekig is tarthat a coronára hivatkozva)). Igaz, nem vittem túlzásba a keresést, de mivel a másik elvileg keddre itt is lesz, már ezt nem tudom változtatni. Viszont ha esedékes lesz a 128-ra váltás, jó tudni, hogy mi az amit érdemes keresni, mert gondolom akkor ezeket le kell cserélni és egy pakkban venni 4x32-t, hogy tuti egyformák legyenek. Egyenlőre még nem kerül szóba, mert a nagyobb proci mellett döntöttem.
-
dzz
aktív tag
válasz
Chaser
üzenetére
Rendben, köszönöm! Még táp kérdés: érdemes a dugaljakkal készítettet venni vagy jobb ha a kábelek fixen a tápból jönnek ki? Mekkora a kontakt hiba lehetősége ezeknél? Szimpatikus, hogy csak annyi kábel van a házban amennyit használ, de minden csatlakozó hibalehetőség. Ezt szeretném egyszer összerakni ha lehet minél kevesebb hibalehetőséggel.
-
dzz
aktív tag
válasz
South Velen
üzenetére
Én most tanulom az AMD-t, szóval nem biztos, hogy jó! Ezért vagyok itt! Köszönöm az infót, már keresem is!
[zitrone88], köszönöm!
[Chaser], nekem az itthon az ahol a BQ készül (már ha nem kínában gyártatja) és eleve ezt vettem volna, mert ugye a sarki fűszeresnél ez van azonnal. Akkor úgy gondolom, hogy egy 500W környékivel rendben lehetek. -
dzz
aktív tag
Nos összeállt a kép,
Ryzen 7 3700X, Vengeance LPX DDR4 2x32 GB 3600MHz, Gigabyte B450 AorusM és egy Ti750 (mert ez van a fiókban), Sata SSD a régi gépből (talán átkerül a hdd is). Mekkora tápegység ajánlott mellé? Sosem lesz húzva és a Ti750 lesz majd cserélve egy 4 portos 710-re valamikor. SSD-n még gondolkodom, hogy egy M2 lesz, de gondolom nem ez lesz a legnagyobb fogyasztó. -
dzz
aktív tag
Itt vagyok, figyelek! Minden infónak örülök!
Timer javaslatai irányában kutakodok éppen, és örülök a megerősítésnek, mert épp elméláztam az árkülönbségen és inkább marad a 64GB ram egy többszálú procival (igaz, egy pillanatra elcsábított a 128GB lehetősége, de valójában nagyobb szükségem van a több szálra!). Épp a teszteket olvasgatom, grafikonokat nézegetek, de valamiért mindig játékos irányból megközelítetteket találok, ami ugyan nem az én irányom, de azért segít a választásban. Ma/holnap végére akarok járni a keresgélésnek, mert ha minden jól megy akkor péntekre itt lehet minden és össze szeretném rakni. Egy gyors kérdés: mennyire jó a gyári hűtő? Lehet, hogy azt használnám kezdetben és csak később cserélném a véglegesre. -
dzz
aktív tag
válasz
Chaser
üzenetére
A „Fűszeresnél” 180€ lenne most egy 3600, (néha besegítek neki és így más áron kapom, mint a kisker ár) így gondolom ezt az ajánlatot elfogadom. Az alaplap 80€ és ez is van azonnal. RAM, az épp nincs neki csak 16-os, csak rendelésre van nagyobb, így azt rendelni kell vagy megoldom máshol (lesegetem a pénztárcám, hátha van benne 128
), hűtő dettó, máshol kell megoldjam, mert ott nincs a gyárin kívül más (irodagépeket rak össze kizárólag). Kellene még egy ház a passzoló táppal, ez most vagy olyan lesz ami van a polcon vagy kicsit még kutakodok (nem kell csicsa, sőt! Nekem minél kisebb, annál jobb! Esetleg erre javaslat?) A GT 710 szintén nincs nála, mindenképpen kell keresgéljek szóval nem ezen a hétvégén lesz kész sajnos. Azt viszont már látom, hogy mondhatni töredék ár az intelhez képest! -
dzz
aktív tag
válasz
Chaser
üzenetére
A vizet csak azért írtam, hogy nagyom muszáj lenne, akkor bekötöm a vízvezeték rendszerbe vagy akár a klímába is
Persze ha nem kellene (ahogy írod nem kell) az jobb lenne. Amit eddig néztem, az 3600 és B450 AORUS M, mert ez van a sarki fűszeresnél (extra, hogy 128-ig mehet a RAM bele). Nem tudom, hogy van-e hátránya!? 20 éve nem rakok össze PC-ket, inkább a konyhakész megoldásokból dolgoztam, de most ínséges időket élünk, elkel a tanács és a tapasztalat! Ezért vagyok most itt 
chopin42, jól látod, kell a sok szál, ezért érett meg a csere most és a további bővíthetetlenség miatt.
-
dzz
aktív tag
válasz
Chaser
üzenetére
Szuper, köszönöm! hálás vagyok, hogy konkrétumokat is írtál, így most keresgélek a „piacon”! Kíváncsi leszek a végére (ár), hogy mekkora a különbség (Hűtést akartam 15 éve vízzel megoldani, de leállt a projekt, most újragondolom! Ma már készen is lehet venni, annó nem volt ilyen).
Még egy kérdés: mennyire sértődik meg ha nvidia kártyát (GeForce GT 710, 4xhdmi) teszek mellé?Illetve ha van integrált videó, tudnak egyidőben működni? -
dzz
aktív tag
Sziasztok!
Nem vagyok az AMD rendszerekben ismerős, de kaptam egy javaslatot, hogy szét kellene nézzek a házuk táján. A lényeg, hogy össze szeretnék állítani egy gépet sok virtuális masinának és kellene a 64GByte RAM lehetősége valami i7 4790 közelében lévő teljesítménnyel, ha lehet nem túl magas hőmérsékleten (folyamatos üzem lenne a szobábn, nem baj ha a ventilátor nem teker állandóan). Erre nem találtam választ az összefoglalóban és a hozzászólások számából gondolom, hogy itt van tapasztalat!
Köszönöm!
(UI: az ár számít, nem a legdrágábba szeretnék beleugrani, hanem mondjuk egy optimálisba)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Robotporszívók
- Windows 10
- Samsung Galaxy Tab S11 - tizenegyes
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iOS alkalmazások
- Battlefield 6
- BestBuy topik
- Autós topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 32GB 512GB 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 512GB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Ducky One 3 FULL/TKL/SF/MINI billentyűzetek többféle színben és kapcsolókkal, plusz csuklótámaszok
- Dell Core i5 - i7 - 8-10-11-12. gen. üzleti kategóriás notebookok számlával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Esküszöm nem találtam egyet sem
Köszönöm!!!
! Ház csere jelenleg nem jön szóba, de talán akad másik hűtő ami jó lehet.