- Lendülettel mehet nyaralni a Samsung
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Mobil flották
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dudu98
tag
válasz
csacsi77 #52245 üzenetére
Kemény dió volt, de nagyon zavaróan párás volt és csak rászántam magam. Leizzadtam vagy jó párszor mikor a szalagkábelt elkezdte bevágni a kijelző kerete ahogy kifordítottam, de végül egy asztali lámpára rögzítettem ragasztó szalaggal és fellógattam rá hogy szabad maradjon a kijelző előtti üveg
Végül lecseréltem a gumi borítást is, tényleg nem volt egy nagy mutatvány -
ozeviktor92
tag
-
válasz
csacsi77 #51975 üzenetére
Azért, mert azzal nem lesz szopó. Nincs kedvem megint leírni, mert szerintem ide is betoltam anno, de legyen annyi elég, hogy jó minőségű JUPIO akkunál láttam olyat D750-ben, hogy silent módban valahogy késett a redőny lefutása, mint amikor vakuhoz rossz záridőt párosítasz, és "behúz". Na, ezt természetes fénynél csinálta, sorozatban. Másik JUPIO-val, gyári akkuval nem volt gond, visszacserélve csinálta. Normál üzemmódban semmit nem vettem észre vele, teljesen véletlenül jöttem rá. Ki tudja, mibe szól bele néhány százalékkal kevesebb feszültség vagy épp áramerősség?! Z6II el sem indult ezzel az akkuval, kiírta, hogy nem tud vele kommunikálni. D750 gyári akkujával simán megy az is. Szóval, vettem inkább két gyárit még.
-
Peczek
aktív tag
válasz
csacsi77 #51871 üzenetére
Egyrészt a posztoló vehetne egy használt 18-105-t is, ha azt megszerette, ahelyett, hogy javíttatná sajátját.
Saját példám: én kb. pont annyiért javíttattam egy 18-70-est, mint ami annak a használt piaci ára. Indok: Az a sajátom volt, tudtam, hogy mennyire vigyáztam rá.Persze a 18-140 is jó ötlet, vagy akár egy használt Sigma 17-70, utóbbinak bár kisebb az átfogása, de fényerősebb, én elégé szeretem
-
Szevaszam
csendes tag
válasz
csacsi77 #50726 üzenetére
Ezeket használom:
AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR
AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED VR II
Nikon AF-S 50mm f/1.8G
Nézd meg a képeimet (hobbi jelleggel csinálom véletlenül sem vagyok profi, ezért érdeklődöm), kb ilyeneket fotózom -
válasz
csacsi77 #50363 üzenetére
Előtét lencsém van, az nem vált be, nekem nem elég éles (bár ugye folyamatosan szívok a fókusszal, lehet ez is emiatt van). 50 / 85 / 24-120 nikonnal próbáltam, nem elég jó az eredmény, még a 70-200 tamron lehet megoldás, azzal még nem tettem próbát. Az lenne a lényeg, hogy ha nem is 1:1 leképezés mellett, de viszonylag jó nagyításaal és ehhez megfelelő felbontásban legyenek meg ezek az apró részletek. A crop ezért se megoldás mondjuk az 50-nél, bár az már egész jó eredményt adott fókusztáv kapcsán, csak hát nem elég részletes (nekem). Első generációs 90-es tamron amazonról 140-ből megvan, talán az lehet még kompromisszum, ha a DX 40 nem az, bár a leírtak alapján a vignetta lehet gond, az meg nem zavar.
-
Elemííír
lelkes újonc
válasz
csacsi77 #49133 üzenetére
Nem hinném, hogy attól lenne valaki profi fotós hogy mindig manuálban tolja. Attól profi valaki, hogy érti és ismeri a gépét és tudja, hogy melyik szituációhoz mi illek.
És még hozzátenném, h A, S, P módnak van egy előnye az M-mel szemben:
fokozatmentes az automatikusan hozzárendelt záridő, ill. rekeszérték kiválasztása (ez akkor is így van, ha "szabványos" értéket jelez ki). Bár ennek talán nincs különösebb jelentősége modernebb gépeknél, ahol kellően finoman állítható az expozíció (1/6 FÉ-nyi lépésekben). Viszont pl. a régi F801, F4 filmes gépeken 1 FÉ-nyi ugrások vannak csak manuálban, noha félprofi/profi gépek voltak anno. Miért tettek volna az A, S, P módba fokozatmentességet, és ezzel pontossabban kivitelezhető expozíciót, ha azt feltételeznék, h azt profik nem használják? -
válasz
csacsi77 #49133 üzenetére
"Nem hinném, hogy attól lenne valaki profi fotós hogy mindig manuálban tolja."
Ezt én sem hiszem, de ennek ellenére nem láttam még szakmabelit, aki a két félautomata mód közül használná valamelyiekt rendszeresen. Lehet ,hogy csak az én ismerőseim megrögzött manuál fanok. Amit írtál, azt nagyjából úgy csinálom én is, ha nincs lehetőség ismétlésre, és fontos, hogy elsőre jól jöjjön ki minden, annyi a plusz, hogy rakok mellé 0.3 EV-t, biztos ami biztos alapon. Egyéb helyzetekben ott a manual, én alapesetben élvezem a tanulás folyamatát.
-
Throme
veterán
válasz
csacsi77 #48928 üzenetére
Csak azt nem értem, hogy 2020-ban egy IBIS miért csak egy felsőbb kategóriás váz privilégiuma kell(ene), hogy legyen??
Ennek már olyan alap funkciónak kéne lenni, mint a szenzor vagy az akkumulátor.#48927) anaqer
Jah... van 2 db dedikált DX lencse. Az FF Z lencséket lehet használni a DX-es Z vázon? Mondjuk úgy, mint a 70-300 VR-t a tükrösöknél? -
-
törölt tag
válasz
csacsi77 #47548 üzenetére
Mai napig használok egy D200-at, remek képeket tudok vele csinálni. Persze a D7100-zal jobbakat általában, ettől még a D200-zal készült képeim sem lesznek rosszak. Nem tudom, milyen tévképzetek élnek itt sok ember fejében a 10-15 éves DSLR-ekről.
Persze, gondolom itt mindenki este fotózik, napfényben meg soha.
-
Throme
veterán
válasz
csacsi77 #47535 üzenetére
Ilyen régi gépet én se ajánlanék.
Az újabb (>5500, >3300) belépő vázak több segítséget nyújtanak a fotósnak, nem beszélve a milcekről, hogy egy d80-nal már nem vacakolnék.Előnye, hogy 20k, de lehet el is megy a kedve az egész témától.
Ha meg tanulás a cél, akkor egy analóg, fix optikás, vagy esetleg cserélhető optikás, filmes váz. Nincs akksi gond, nincs utómunka vacakolás (ha laborban hívatja elő, és nem otthon), biztos van olcsón, full manual. Úgy is tombol a retro.
-
törölt tag
válasz
Nem hinném, hogy egy mobiltelóról érkezőnek egy 2003-ban megjelent, nagy és nehéz gépet kéne ajánlani hozzá való AF-D-s obikkal.
Ezzel a mondattal csak az nem stimmel, hogy
-nem 2003-ban jelent meg, hanem 2006-ban,
-a nagy és nehéz gép közepesen igaz,
-"hozzá való" AF-D-s obi: egyrészt nem csak ezzel megy, hanem ezzel IS, másrészt nem volt ajánlva, mert később problémás lehet.Hogy ki milyen tanulási módszerben hisz, az szubjektív. Szerintem kimondottan jó egy olyan gép tanulásra, ami utómunkára és több odafigyelésre kényszerít. Ráadásul olcsón hozzájuthat manapság.
(#47536) t72killer:
A valóságban meg azt fogod látni, hogy bőven jobb képeket készítesz vele, mint akármelyik mobillal. Én használok egy Nikon D200-ast is (a D80 képminőségre ugyanez), nagyon-nagyon nem mobil-szint. Nappali fényviszonyok között, de ezt írtam is. -
válasz
Bizony, a D80 még mikrolencsék nélküli CCD 10MP felbontással, dinamikában kb ott tart mint egy akciókamera/okosteló - zajban/színekben félúton van egy modernebb váz és az "okosteló szint"* között.
*A kifejezetten kamerára utazó modern telefonok 1/1.17-1/2" szenzorai + fejlett ("AI") képfeldolgozása azért egyre inkább hoz már fHD-n sőt, akár 4k-n is elfogadható eredményt, ezt nem szabad elfelejteni.
#47532: nem értek a lovakhoz, egy 5let: egy kis saját elektronikával megberhelt mc-dc2-vel ébresztgeted?
-
Axel pRo
aktív tag
válasz
csacsi77 #46975 üzenetére
Nem arról van szó hogy cserélgethetnékem van, csak ha az alap vázat veszem akkor 125 környékén van, plusz a 18-140-es obi 160k környékén, ez így 285k. (Mindenhol új árakat feltételezve persze.)
A linkelt ajánlatban meg kb egy százassal olcsóbban van a két objektívvel, némi kompromisszumért (cserélgetés) cserébe.
Szerk: Ja és egy kis gap az 55-70 között ha jól értem.. Hát az majd kiderül, hogy ez mennyire hiányzik majd.
-
kende.zalan
csendes újonc
válasz
csacsi77 #46796 üzenetére
Viperator, attól függetlenül, hogy már nem aktuális a link, nagyon szépen köszönöm a kedvességedet!
Nagyon köszönöm csacsi! :-) Még egy kérdés foglalkoztat a fényképezőgéppel kapcsolatban (bár igaz, félig már a válasz is megvan az előző írásodban), hogy 18-140 vagy tamron 18-200 / f3.5-6.3 di ii vc objektív?
Utóbbiról olvastam hideget meleget, nagyon megoszlik a vélemény. Távolságban erősebb, de kérdés, hogy megbízhatóbb-e. Bár írtad, hogy a 18-140 jó alap mindenre.. -
Peti_222
újonc
válasz
csacsi77 #46746 üzenetére
Szia!
Köszönöm szépen a válaszodat!
Örülök, hogy megerősítettél az AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR -ben.
Gondolkodtam egyébként a AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR -ben is, de véleményem szerint az kevés fény esetén nem adna éles képet. Jól gondolom?
Illetve, ha nem zoom-osban gondolkodok, akkor (a kevés fény miatt f/1.4-est vennék) a AF Nikkor 50mm f/1.4D -t választanám (persze itt távoli képek nem jöhetnek szóba).
Kérdés, hogy mennyire szükséges a zoom?Mindenképp Nikkorban gondolkodom...
Szerintetek a fentiek közül melyik lehet jobb?
Esetleg egy harmadik? -
Throme
veterán
válasz
csacsi77 #46746 üzenetére
A 17-70 sigmát én nem tartom nagy durranásnak, fényerőt tekintve.
Elején jó de a végén nem nagy különbség van egy 18-140 obi 70 mm-en. Másrészt 15m-ről már bele kell tekerni a 70mm-be, ahol f4. Egy gyengébb fényviszonnyal rendelkező helyen, mozgó "célpontot" fotózni nem biztos, hogy az f4 elég lesz...szvsz
-
válasz
csacsi77 #46736 üzenetére
Azért ne keveredjünk már el - a fogás meg az ergonómia nem teljesen ugyanaz.
Lehet egy váznak olyan kényelmes fogása, hogy akár két újjról logatva se esik ki a kezedből... de amikor tényleg felemeled a szemedhez, hogy meglőnél valami kevésbé triviális témát, muszáj lesz nekiállnod két kézzel menükben baszakodni a beállításokkal.
-
-
Roachy
senior tag
válasz
csacsi77 #46045 üzenetére
Na de ha pl a jövendőbeli vevő elviszi gariba és a saját nevén és adataival adja le, míg a papíron más szerepel, akkor azért az föltűnik a szerviznek. Ezért amikor aláírja a garis átvételt, gyakorlatilag alá kell hamisítania a te nevedet. Ez így azért nem annyira tiszta helyzet. Szóval semmiképpen sem hirdetném az extra garanciát beleszámítva, csakis úgy, hogy rajtam keresztül érvényesíthető.
Bár jobban belegondolva talán ezt is át lehet hidalni egy meghatalmazással.
Szóval a lényeg, attól hogy hivatalosan nem átruházható, attól az még garancia marad másnál is. -
válasz
csacsi77 #46037 üzenetére
Az 5 éves gari nem ketyeg alapból, hanem regisztrálni kell hozzá a Tamronnál!
Ekkor a sorozatszámod mellé kapsz egy generált hivatkozási számot is - na, ezt pl. törvényesen simán visszakérdezhetik. Ha elmaradt a regisztráció, vagy az eredeti tulaj nem tudja már megmondani ezt a számot, és a szervízben éppen olyan napjuk van... na, akkor rögtön buktad a dolgot.
-
Aaron14
őstag
válasz
csacsi77 #44251 üzenetére
A 85-os obi mar megvan, de a D610 nekem meg mindig nagyon sok. Sajnos meg elkepzelesem sincs, hogy mitol lehet wow erzese az embernek ilyen valtasnal, mert meg nagyon a kezemben sem volt full frame-es gep.
Meg macro objektiven gondolkoztam beautyhoz, ami crop-pon es full frame-en is jol teljesit, mint a 85-os. Macrot tudtok ajanlani? -
updog
őstag
válasz
csacsi77 #43909 üzenetére
Ja, semmi személyes, csak a te hsz.-edről juttott eszembe
Ugye ez erősen hozzáállás kérdése, én pl. ragaszkodom a magyar forgalmazóhoz, a tiszta garihoz (de legalábbis a felkajtatható használtcucc-eladóhoz), a legális módszerekhez stb... részemről, ha nincs meg rá a lehetőségem (=$$), nyelek egy nagyot, és továbblépek és/vagy gyűjtögetek tovább.
Viszont itt már korántsem fillérszekszualizálásról van szó, tehát azért érthető az is, ha valakinek a fotózás iránti szeretete azzal párosul, hogy csinál egy jó deal-t is
Főleg ha "csak" hobbiról van szó (mint egyébként nálam is), és emellé vállal némi kockázatot.
Ennyit akartam, röviden
(#43908) gaben22 attól hogy random kínai forgalmazó tudja ennyiért adni, még nem lesz értéktelen.
Attól lesz az, hogy ez már egy 4 éves váz -
olivera88
veterán
válasz
csacsi77 #42955 üzenetére
Megnéztem a DXO markon, és 3400 nak 2 vel több pontja van, LOL.
Ez alapján enyhén jobb is a 3400.
[link]
A fókuszpont szám különbség elég jelentős, 11 vs 39 , az ilyen sok fókuszpont mennyivel nagyobb előnyt jelent?Ja meg látom van time lapse mode D5600 ban, ez nagy + számomra, mert alapból kapnék time lapse videót, nem kell utomunkázni PC vel.
-
szacsa82
tag
válasz
csacsi77 #39305 üzenetére
Hát ha téged felhúz egy eltérő vélemény, akkor ne fórumozz.
Aztán egyrészt léteznek 1"-es bridge gépek is minőségi nagy fényerős obikkal, semmi ok annyira lenézni ezeket a gépeket belépő szinten (meg azokat, akik "beérik vele"), videóban meg végképp.
Másrészt az APSC méretet (de felőlem a FF-et is) kiírhatod a homlokodra, ha a vázat egy darab olcsó, kis- és változó fényerejű kitobjektívvel használod. (Sem ezzel, sem az előző hozzászólással nem tagadom egyébként a szenzorméret jelentőségét, de be kell látni, hogy az csak egy a sok szempont közül.)
Hogy DSLR esetén fontosabb az objektív minősége, mint a váz típusa, ez pedig egy tény (persze vitatkozni ezzel is ér... felőlem), az meg tuti, hogy egy kitobival nem lehet kihasználni egy váz tudását sem (itt jön be a fent említett, egyébként jóval olcsóbb, alternatíva). A kérdező pl. felsorolta a portrét is, amihez elég egyértelmű, hogy a kitobjektív nem a legjobb választás.
De a hozzászólásban nem a bridge gép volt a kulcs-szó, szerintem a javaslat az obikkal érdemi volt, konkrértan a NIKON DSLR kérdésre, persze saját, de valós tapasztalatból kiindulva.
De ez persze egy fórum, és felőlem arra használod a méregdrága DSLR vázat, amire akarod.
-
Lac-coo
őstag
válasz
csacsi77 #39290 üzenetére
Nekem pl sokkal komfortosabb a nagy vaz portremarkolattal, mint a picik . A D7100 ks kicsi nekem , nincs hely a kisujjamnak emiatt faj is eleg hamar. Markolattal van, plussz nagyon kellemes tamaszkodik a gep hatul a tenyeremen.
Persze kinek mi, azert kezdtem ugy, hogy en... -
válasz
csacsi77 #37086 üzenetére
Kitobinál én meg inkább a műanyag bajonettet preferálnám - ha véletlenül jól odabaszarintod, és valaminek engednie kell, akkor már inkább az obi menjen. Olcsóbb és hamarabban megoldható pótolni, mint ha magával rántja a vázon a foglalatot is...
Ami pedig a modernkedést illeti - megnéznék pár tesztet, ahol a 18-140 105mm-ig jelentősen elhúz a 18-105 mellett. (Ha meg extra gyutáv - 105 és 140 mm között sincs szifnifikáns difi. Ennyit egy nagyon pici kis cropból is bármikor kihúzol... )
-
válasz
csacsi77 #36781 üzenetére
"Ez azt jelenti, hogy ha ráraksz egy manuális objektívet, ahol te állítod a rekeszt is, akkor f/5,6 fölött már túl kevés fény jut be ahhoz, hogy a gép fényt mérjen. Így nem tudja megmondani, hogy alul vagy alulexponált lesz-e a kép."
Bocs, ez így hülyeség... a belépő vázaknak (még a D90 is ide tartozik ebből a szemponmtból) nincs "aperture feeler"* bütyke, azért nem tudnak fényt mérni manuálos obikkal. Még F1.4-esekkel sem - a váz egyszerűen nem fogja tudni, hogy milyen obit csavartál rá.
Ugyanitt, ha veszel egy akármilyen sötét 5.6 AF üveget akár a TC-20E konverterrel, hiába jársz már effektíve F11-nél, lesz fénymérésed. (Mert a CPU megmondja, hogy helló, ezzel és ezzel a max. rekesszel tudok dolgozni, tehát eszerint skálázva rántsad be a rekeszt, köszipuszcsi).
*pont ezért hívják őket AI(-s)-nek, mert az Aperture Indexingegy új fícsör volt akkoriban - csak aztán ezt átköltöztették elektromos jelzésre, és az olcsóbb gépekből meg kiszedték spórolásból a mechanikát hozzá
-
-
Roachy
senior tag
válasz
csacsi77 #35457 üzenetére
Ugyanakkor a nagyobb súlynak van egy igazán hasznos előnye, sokkal stabilabb a kézben, sokkal biztosabban lehet fogni. De nem csak kézben, hanem állványon használva is stabilabb.
A Nikon nagy gépeit is lehet amúgy egy újjal tartani, nagyon jól ki vannak egyensúlyozva (persze a rajta lévő optikától is függ).
De nyilván ízlések és pofonok, én szeretem ha rendesen meg lehet fogni és a markolat az egész tenyeremet kitölti. Pedig nincs nagy kezem. -
-
wjeszy
csendes tag
válasz
csacsi77 #34529 üzenetére
https://www.arukereso.hu/fenykepezogep-objektiv-c4191/tamron/18-200mm-f-3-5-6-3-di-ii-vc-nikon-p296548007/#termek-leiras
Ezt találtam például, hasonló paramétereket látok és mégis 200-as
szerk.
Közben látom más is ajánlotta ezt, tehát ez kb ugyan azt tudja mint a Nikkorom csak 200 as zoomal? Mert akkor nekem már is tetszik a dolog ha el tudom adni a Nikkort.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- OLCSÓBB!!! több EIZO EV2456 FlexScan 24" 1920x1200 16:10 IPS fekete több jelenlegi ár: 170.000.-!!!
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest