- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gaben22
senior tag
-
Elírtam fent, nekem is G2 70-200 van tőlük. Nálam már nem kritikus egyáltalán a tévesztés, gondolom, próbáltad a konzollal finomhangolni. Konzol nélkül semmi értelme, mert az enyém is hol frontos, hol backes volt, néha teljesen ellentétesen is ugyanazon a gyújtótávon, más tárgytávolság esetén. Én egyébként a gyári 85-tel jártam úgy, hogy durván frontos volt alapból, 'asszem 17-et kellett a csúszkán húzni a vázon.
-
"Kicsit ilyen önmagát gerjesztő dolog, tudom hogy most sz*r így nincs is kedvem elővenni,"
Ismerős, én is így voltam vele, annyi, hogy én nem hivatalos útról vettem, így a kamerások csak pénzért kalibrálták volna be, de még úgyse nagyon akartak kötélnek állni. Úgyhogy inkább nekiálltam magam. Amit írsz, hogy össze-vissza szór, a kalibrálás előtt nálam is jellemző volt, utána viszont vagy eltűnt (nem hiszem), vagy olyan kicsi lett a mértéke, hogy a DoF miatt elveszik. 135-ön veszem észre, hogy talán kicsit szór, de minimális a mértéke, realtime használat során ennyit okoz az is, ha bemozdulsz. Hétvégén lőttem 135 képet rendezvényen, ebből 4-5 lett fókuszhibás, és a java 2.8 -4 rekesz között készült. Ha meg tűpontos kell, akkor amúgy is jobban jár az ember a fixekkel, szerintem.
Ne add fel, és küldd vissza. Vegyél egy Lenscal-t (ismerősöm hirdet most egy tízesért), és lőj pár képet a dokkolóban megadható gyújtótávokról, aztán küldd el nekik a képeket az obival együtt.
A képeidet nézve az előző posztodból a tévedés szerintem a váz hibája is lehet. Onnan tudom, hogy a sötét szeműekkel én is mindig szívok, de bármilyen objektívvel. Ha nem elég texturált, kontrasztos a szeme valakinek, akkor nagyobb sansszal lő mellé a váz, így tapasztaltam legalábbis. Van olyan állandó modellem, akinél emiatt már nem szemre, hanem a szeme belső csücskére rakom a fókuszpontot... Vicces, de bevált. Az 1/3 - 2/3 DoF arány miatt ez nem okoz gondot.
A másik dolog, és ez már az objektív sajátja, hogy kicsi eltéréseket a tárgytávolságban "nem vesz észre". Ha 1-2 centit mozdul el a modell, néha nem történik semmi a fókusszal, ezt szintén gyakorlatban igazoltam már magamnak. Más obival ilyen nincs, így a vázat most felmentem a felelősség alól. Ezért fotóznak AF-C módban sokan, ott nincs gond, de én AF-S mellett tolom, és így okozhat gondot. Ritka, de megesik, ezért ha nem észlelem magam a fókusz változást, akkor egy fókusz orra, és utána megint jó lesz szemre. 20 éve fotós kollégám, akinek átadtam kölcsönbe, szintén megerősítette a dolgot, szóval szerintem ha nálad is van ilyen, akkor ez az obi típus sajátossága lesz.
Plusz egy tipp: nem nyúlsz bele a gyújtótáv gyűrűbe véletlenül, miután fókuszáltál? Szerintem baromi rossz helyre tették, én rendszeresen ott tartom meg véletlenül, és nagyon pici mozdulat is bőven elég F2.8-on ahhoz, hogy hasonló életlenségbe fuss. Az AF gyűrű szintén játszhat, nem értem, miért van ez így ennél az obinál, a DX tamronomon pont fordítva volt (vázhoz közelebb a gyújtótáv, obi végén az AF gyűrű), és sokkal logikusabb is volt, hiszen gyakrabban használja az emberek többsége AF módban a gépét , és machinál a gyújtótávval, mint fordítva. Ráadásul baromi nehéz is az objektív, így bármelyik gyűrűhöz ér az ujjad akaratlanul, szinte biztos, hogy elállítod AF-S mellett a fókuszpontot.
-
hotkar
senior tag
-
hotkar
senior tag
Amikor rosszak lettek a képek, akkor elindult egyáltalán az AF? Úgy értem, próbálkozott legalább?
Én észrevettem a D750-nél egy sunyiságot: ha a kiiduló állapot nagyon közel van a teljesen éles állapothoz, akkor nagyvonalúan "ráhagyja", és meg sem próbálja beljebb húzni az ideális helyzethez. Ha kézzel eltekerem a fókuszt, akkor hibátlanul berántja a megfelelő pozícióba.
(Bezzeg a D600 nem csinált ilyet - igaz, annak meg más baja volt.)
-
kuyarashi
őstag
-
Throme
veterán
... na kicsúsztam a szerk. időből...
Én meg pont ebből kiindulva nem veszek használtat
. Mondjuk még a garisat meggondolnám, de annak az árában ez az opció is benne van ugye... Amikor 60-ért új, 40-ért használt és még esetleg épphogy garis.... hát... spórolok még egy hónapot
nem létkérdés, csak hobbi
-
-
Váá, nagyon benéztem
. 440$-os ajánlatokat küld most a mi note 10ről nekem a Gearbest, magyarisztánban ez értelemszerűen + Fa...
#47547: Abszolúte, mi kb az 5, 1, v akár 0.1%-ban vagyunk.
#47549: nem arról van szó, hogy az annakidején sztár 13éves DSLR rossz lenne (bár őszintén én a D80-at még kihagytam azzal az érvvel, hogy a filmnél nem jobb minőségű
, a mikrolencsés D90-nel léptem be a digi világba ). Egész egyszerűen annyi, h a gyakorlatban felmerülő feladatra (bilin ülő gyerek képe a nagymamának, anyucin hogyállabikini kép fészbúkra) már nem vállalhatatlan szutyok a mobil.
6-8éve még több kisgyerekes ismerős szülő vett DSLR-t, nem azért merthogy mennyire műkedvelő fotósok lettek volna, hanem mert egyszerűen ez adott értelmezhető eredményt.
-
rekid
addikt
-
Roachy
senior tag
Pl 3d ingatlan sétás, ultranyaglátószögűs, fotózásos esetben.
De akkor inkább elengedem ezt a témát, ha ennyire megy a szőrszálhasogatás. És maradok az eredeti tanácsomnál, én erre célhardvert vennék, nem sima gépet. Pláne nem pro fullframe-t és még inkább pláne nem dslr-t és leginkább pláne nem pro fullframe dslr-t. -
gaben22
senior tag
Ilyen árú és érzékenységű cuccoknál én se mernék, tényleg nem tudom mi van garival ilyenkor. Talán valakinek van tapasztalata szürkés gariztatással. Sajna én még 800 fölött vettem szintúgy 24-120-al. 24-120-at már én se használom sokat, utazásokra már el se viszem, de amúgy nem rossz cucc.
-
Throme
veterán
Én már párhuzamosan használom a két rendszert.
Még mindig nagyon szeretem a nikon gépem (budget obikkal, hobbi célra).
Azonban vannak olyan helyzetek, mikor a zseb gép praktikusabb.
Viszont ez a Z nikon rendszer lehetne az ultamate és egyetlen rendszer, csak hát megint fél-háromnegyed milkát beletolni (váz, obik, tartalék akksi...stb).... nincs kedvem, na -
Throme
veterán
Nekem a hócipőm tele azzal, hogy nem "merek" megvenni egy fényerős zoom-ot, mert a váz AF tuningja nem sokat ér, és vihetem szervizbe a közel 0 km-es szettemet beállítgatásra. Ráadásul ki tudja hanyadszor adják el az obit mert visszaküldözgetik, vagy agyon próbálgatják a boltban, hogy melyik a legkevésbé fókuszhibás (anno a fórumon is írták hogy x db tami 17-50 obit próbálgattak ki, mire egy jó lett.. kb-re).
A "sötét" obikkal legalább nincs bajUtóbbi években én már nem vettem volna dslr-t (talán még az automata AF tuningos vázak közül... de inkább nem) hobbi célra.
Ezeknél a milceknél meg elég a decentert ellenőrizni, azt' kész.
-
Throme
veterán
Kösz, közben a videót is megnéztem (régen láttam már a mikrofonfejű csókát, csodálkoztam, hogy most nem szagolgatta meg a lencséket, mint régebben
).
Hát, az ára kb ott van egy D7100 - 7200 körül, megjelenésükkor.
Plusz adapter. Habár ezen már nem akarnám használni a böszme 70-300-zat, inkább az a 50-250, adapter nélkül.Én már nem valószínű, hogy ennyit kiadok egy fényképezőre, de jó funkciói vannak.
Egyedül a beépített stabilizátort hiányolom. A fix üvegekhez jól jött volna, vagy összekombinálva a VR-ral még hatékonyabb (tovább növelhető zársebesség rossz fényviszonyoknál) lenne. Láttunk már ilyet milc-ben...Végre elmozdult a nikon DX fronton is. Sokáig tartott...
Nem néztem a Z sorozat fix lencséinek az árát, de ha kijön egy DX-es, arra kíváncsi leszek, pláne egy fényerős zoom-ra... milceknél ez a kategória rohadt drága... -
Rendben, köszönöm és elfogadom a véleményeteket, marad a D3100, és a workshop mellé egy photoshop képzést is nézek magamnak.
(Tudom, hogy tele a net ilyen anyagokkal, de nekem inkább csak célirányosan portré retusra lenne szükségem. Családot fényképezek tízből kilencszer).
-
Köszönöm a válaszokat Mindenkinek. A workshop már egyeztetés alatt van, augusztusban letudom azt is.
Azt hittem, hogy a cirka 8 évnyi különbség egy D3100 és a D3500 között automata módban is hoz előrelépést, és a D5600 papíron már kifejezetten jelentős előrelépésnek tűnt.Valahogy a képek élességét, kontrasztosságát hiányolom, de nem csak a KIT objektívvel, hanem a portré objektívvel is. A színek is kissé fakók, de a legnagyobb gond, hogy mindig kevésnek érzem a fényerőt. Manuális beállítások mellett sem lett jobb az eredmény, csak zajosabb, de csak könyvből próbáltam tanulni, szóval biztosan a tudásommal van a gond.
Másoknál meg elég durva képeket látok, akikről tudom, hogy ugyanúgy automatával tolják, csak jobb vázzal (igaz, 7200-zal, ami nekem kábé elérhetetlen és amúgy is túllövés).
-
oszy
veterán
SanDisk-Extreme-Pro-SDHC-32GB-95MB/s
Ez jó bele?
-
-
Byk01
őstag
Nem is annyira a váz mérete az, ami itt számítana, hanem az, hogy a bázistávolság csökkentésével az objektíveket is kisebbre lehet tervezni, ami DX objektíveknél már egész látványos is lehet (jöhetnének a palacsinta obik Nikonra is).
Meg aztán a Nikonnak mindig is az volt az egyik előnye, hogy az azonos bajonett oda-vissza kompatibilitást adott a DX és az FX vonal között, ezt dobnák el az F megtartásával az APS-C vonalon (ugye azzal, hogy megvan a lehetőség folyamatosan felépíteni egy kezdő DX gép-objektív párosból egy FX objektív parkot és később FX-re váltani, hosszú távú perspektívát nyújt szemben azzal, ami pl. a Canonnál van, hogy felépítek egy APS-C MILC rendszert, de ha full frame-re akarok váltani, akkor válthatom le az egészet, és még azt sem tudom megtenni, hogy egy-két FF objektív megvásárlásával időben elnyújtom, és ezzel könnyebbé teszem a váltást). -
Throme
veterán
Engem annyira nem zavarna a DSLR méret (ezek a d3x00 és d5x00 vázak már most elég kicsik, összevethető a fuji-kkal, vagy a pana G7-8-9 vázakkal, annyi, hogy mélységben a tükrös duci).
Sőt, így normális méretű akkist lehet bennük használni, és nem kell 250 képenként cserélni. Nem is tárgyfotónál érdekes, inkább kirándulás, vagy esemény fotózásnál...
Az OVF hiányozna az igaz, de fontosabb, hogy a fókusz problémáknak legyen már vége a francba. Nikon úgy látszik nem akar dokkolósdit játszani.... az AF tuningok meg egy ragtapasz a halálos sebre.... -
-
Z6 mellé (is) most adják az adaptert (legalább is itt DE-be). Az adapterrel meg nincs kompromisszum, ugyanúgy működik, mint ha natív obi lenne.
Haver D750-ről vált és minden obitjat kipróbálta már a Z6-on, semmi gond nincs. Sőt, neki csak a 14-24 Nikon obi, a többi 3rd party. -
helixP
nagyúr
Köszi a választ. Hát, igen ez az, hogy egyáltalán egy kérdés-e ez, vagy kettő
18 és 50 (70) között 2,8-con tudnék kevés fénynél is családot fotózni IS (valamennyi hátérmosás is lenne), így nem ruháznék be 35mm-re. Viszont ha ennyit nyernék, akkor bevállalnám cserébe, hogy cserélgetem a 70-300-at és a 18-50-et utazásnál.
De ha azt mondjátok, hogy egy 18-50 Tami, vagy Sigma nem igazán jó arra, amire a 35-öst használnám (2-3 alakos portré, zárt térben, kevesebb fényben), akkor maradok a 18-200 (300) as ötletnél.
Kicsit bonyolult vagyokThrome, köszönöm Neked is!
Viperator: igen, ez egy tökéletes megoldás lenne, már csak az ára fáj -
Viperator
őstag
-
Throme
veterán
Körtepumpával még azért próbálkozhatsz.
Aztán vannak száraz, vagy nedves szenzortörlési eszközök.
Mondjuk garis... akkor ja szerviz...Viszont, ha már van 1-nél több obid a vázhoz, akkor úgy is cserélgetni fogod
és lőn por, szösz, rátapadt virágpor, akármi.....
Mondjuk egy párásabb terület (vízpart, hajókázás, valami botanikus kert, fülledt rendezvény) és még tapadni, ragadni is fog a kosz....
-
rekid
addikt
Ez miért szürke? ProSumer dealer 3 év garival.
-
gaben22
senior tag
Szerintem azért veszélyes full frame-et ajánlani, mert lehet használtan talál az ember valamit olcsóbban, ami valóban csábító (aztán vagy jól jár vagy nem), de objektívekkel végtelenbe lehet nyitni a pénztárcát és ha már FF, akkor illik is nem spórolni objektíveken, különben kicsit értelmetlen költés csak.
-
-
gaben22
senior tag
Meg aztán amikor előtted van a Szent Grál, amire hetekig vártál és elkezdesz kapkodni
. Régebben le akartam fotózni 5 embert egy robogón Ázsiában. Thaiföldön 4 ember az alap, gyerekjáték. Na de 5. Végül egy buszon ülve Laoszban egyszer csak mellém álltak. Öt ember 1 robogón
. Táskából kiránt, persze manuál módban volt, elfelejtettem átpattintani auto módba, jól bemozdult. Volt vagy 5-10 másodpercem (lehet több volt, de ilyenkor repül az idő
), de így is csak 1 esélyem volt, szar lett. Aztán pár év múlva Kambodzsában megint előttem teremtek, akkor meg mire táskából kirántottam már ott se voltak.
-
marcitp
őstag
Meg mintha azt írkálnák, hogy jobb a stabimentes verzió.
Én erősen agyaltam a Sigmá-n; Tamrontól pont ez riasztott el, hogy megoszlanak a vélemények.
Mintha elfogadható áron, júzer (jó) vélemények alapján nem is nagyon lenne ebben az árfekvésben és gyútávban /2,8-as "értelmes".
Nekem csak azért lett a Tokina, mert "szembejött", és a Sigma szürkeimportos árának a feléért .
De képek alapján gyengébb is, mint a Sigma. -
Kutya_68
csendes tag
Maximálisan egyetértünk. Sajnos a kitobjektívektől jobbat találni olcsón, akár használtan, olyan, mint a sültgalambvárás. Aki erre a hobbira adja a fejét, tudomásul kell vegye, hogy nem az olcsóságáról híres.
Másik, ezt akár magamnak is írhatnám: a cserélhető objektíves fényképezőgépeket azért találták ki, hogy cserélgessük az objektíveket. Az utazózoom néha célszerű, de nem ez a "végső megoldás".
Ha olcsón akar valaki fotózni, használjon telefont. 30e-ért már egész pofásakat kapni.
-
Kutya_68
csendes tag
Tisztelettel, bementem a boltba, és kikértem két objektívet, mert utazózoom kellett volna kirándulásra. Az egyik a Ken Broki kedvence, a Nikon 18-200 VRII volt (Ken tán az első verzióról írt), a másik a Tamron.
A Nikonnal is voltak gondok, nem mondom, hogy nem. De a Tamron... Szörnyű. Nyitva szinte használhatatlannak bizonyult, a 200-as végén én nem tudom, mi történt, de úgy letompult, hogy az már gáz...
Ez a találkozás észhez térített. Olcsó húsnak híg a leve.
De huncut vagyok, mégegyszer kipróbáltam a Tamit másik boltban, mondván az a példány volt ***r.
Ugyanazt produkálta.Ilyen obit, bár olcsó, nem ajánlok senkinek.
A remek képeket nem tartottam meg, bár érdemes lett volna.
Sajnos nincsenek csodák. Olcsót venni ráfizetés.
-
Roachy
senior tag
Nekem az új Ryzen van a gépemben. Tavaly ősszel vettem, Intelről váltottam. Azért nem Intelre, mert akkor szökött az egekbe a 8700k ára és akkora újdonságot nem hozott az előző szériákhoz képest, csak pakoltak bele még magokat, de ugyanaz a technológia megy már generációk óta. Csak itt ott simítgatják.
Gondoltam megér egy próbát, legfeljebb visszaküldöm ha mégis csalódnék. De nem bántam meg, ár/érték arányban jobb a jelenlegi inteleknél. Nincs semmi komoly laggolás, nincs töltés, elég simán működik. Retusált, sok réteges, effektes képeknél néha döcög egy kicsit, de még pont nem idegesítő. Amennyivel drágább az Intel, annyival nem jobb.
Persze ha majd lesz új generációs, DDR5-ös és már 10 nm-es Intel, akkor majd valószínűleg visszaváltok. De ez az első AMD proci, ami tényleg alternatíva lehet az Intel mellett. És nem éreztem optimalizálásból fakadó jelentős különbséget Adobe progiknál sem. De mondom ez az új Ryzen. -
Mirman
őstag
Én nem tapasztalok ilyeneket Lightroomban szintén első gen Ryzennel 16GB rammal úgy hogy minden SSD-n van . Capture Oneban sokkal gazabb nekem hogy egy belezoomolt képen ha arrébb húzom a bele zoomolt részt akkor elkezd tölteni , tehát nem az egész képet rendereli be élesen, hanem csak a zoomolt részt .
-
chepavel
aktív tag
-
gaben22
senior tag
Én memóriakártya olvasóval dolgozom, ha jobbat veszel (és memóriakártyák is jók), akkor lehet gyorsabb is a másolás, feltételezem te gépen keresztül dolgozol (már ha lehet egyáltalán, csak így tudom elképzelni, amit írsz). Nem lenne jobb venni egy jó (=gyors) memóriakártya olvasót?
-
Mirman
őstag
Igen , Z6 vagy valami hasonló a hosszútávú cél. Valószínűleg tényleg az lesz hogy most olcsóbbat mindenből nagyrészt FX obikkal amik majd felmennek később bármire.
Nikon amúgy reagált is már a levélre:
Sajnálattal értesültünk a termékek fókuszproblémájáról!
Sajnos a fényképezőgép és az objektívek összehangolása szervizünkben nem lehetséges. A gépet a szerviz külön referencia objektívvel, az objektívet referencia fényképezőgéppel szabályozzák be, a gyári előírásnak megfelelő értékekre.
Az AFS 50/1.4 objektívet szervizünkbe kell eljuttatni (1143 Budapest, Hungária krt. 130), munkanapokon 8:30-16:30 között. Ha egyéb probléma nem merül fel, az átfutási idő kb. 2-3 munkanap, a díj kb. 15.000Ft alatt lehet.
A DX típusú termékek kalibrálása azonban nem szervizünkben, hanem a DX szervizben történik:
Tájékoztatjuk, hogy az Ön által használt, DX formátumú eszköz bevizsgálását és javítását a közép-európai régióban a Nikon által felhatalmazott, dedikált DX szerviz, a VSP Data a.s. végzi.
Javasoljuk, forduljon közvetlenül a javítószervizhez. A részletes tájékoztatót erre a linkre kattintva érheti el:
http://www.nikon.hu/hu_HU/service_support/DX_NIKON1_service_info.page?ID=templatedata/hu_HU/taggable_content/data/DX_Nikon1_service_info
Kérdések esetén a szerviz magyar ügyfélszolgálata a nikonservice.hu@vspdata.cz email címen vagy a 06 1 8156387 telefonszámon készséggel áll az Ön rendelkezésére.
Kérjük, a tájékoztatóban leírtaknak megfelelően töltse ki a javítás megrendelésére vonatkozó online űrlapot és a szerviz ingyen elszállítja a terméket futárral a megadott címről. Készítse elő a terméket szállításra. Ajánlott erős dobozban, megfelelő térkitöltéssel stabilan rögzítve becsomagolni. Amennyiben a saját dobozában küldi, javasolt egy külső védőcsomagolással is ellátni, mert a futár egy nagy méretű, nem eltávolítható címkét fog ráragasztani.
-
gaben22
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Autós topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- 3 nm-es node-on készül a Zen 5?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Gmail
- További aktív témák...
- Eladó: 4 darab Dulens Apo Mini Prime objektív (EF bajonett)
- CONTAX ZEISS AUTOFÓKUSZOS OBJEKTÍVEK SoNY E vázakhoz
- Csere is érdekel! Canon C100 super 35mm cinema kamera +Canon EF-S 18-135 obi +Power Zoom adapter
- MOZA Thumb Controller /MOZA-AIR CR W/L /
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Bomba ár! Dell Precision M4800 i7-4800MQ I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I K1100M I Cam I W10 I Gari!
- Napirajz könyv
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest