- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
gergo5991 #49701 üzenetére
Basszus, ezt el is felejtettem, mint opció. És ha jól látom, van Mini verzió is, ami jó kis konkurencia a tethertools wireless termékének. Remélem, lesz egy kis árverseny végre.
Nekem mondjuk már az is elég lett volna, ha az ellőtt képeket vissza tudom nézni tableten azonnal, értelmes sebességgel, sajnos kábel nélkül ez nem ment (pontosabban, ennyi sem ment). A Camranger persze más tészta, lehet, hogy tenni kellett volna egy próbát, bár azért árban az nem a hobbista szint.
-
gaben22
senior tag
válasz
gergo5991 #45792 üzenetére
Helo, bocs, ez nem lesz válasz a kérdésedre, de szerintem szerencsésebb venni egy memóriakártya olvasót. Gyorsabb, nem kapcsolgat be a fényképeződ, talán akkut se kezdi el tölteni (nálam ez régi beidegződés, hogy nem töltögetjük ész nélkül az akkut).
Kérdésedre ezeket a linkeket találtam próbáld végig őket:
[link]
[link]
[link]
[link] -
*Ropi*
félisten
-
válasz
gergo5991 #40795 üzenetére
Nem - tudtommal az összes* "C" (marketingesen Contemporary, de valójában inkább Consumer) lencsénél nincs instant AF override. Őszintén szólva... én ezt pont leszarom. Valószínűleg nem az a célcsoport vagyok, akinek ez fontos. Én max. veszem azt az irtózatos nagy fáradtságot, hogy átbillentek egy kapcsolót.
*Tévedtem - a 150-600 C például enged FTM-et.
-
rekid
addikt
válasz
gergo5991 #40196 üzenetére
Ha jól emlékszem Manuálban nincs expo korrekció. (Auto ISO-val visszahúzza amit expoval korrigálsz. Bár felmerül a kérdés, hogy ha nincs auto iso akkor meg mi van csak kijelezget? )
User manuálban nézd meg az expo korrekció fejezetet.
D7100:
"M módban az expozíció kompenzáció csak az expozíció jelzőt befolyásolja; a záridő és a rekesz nem változik." -
tvamos
nagyúr
válasz
gergo5991 #40073 üzenetére
Lehet, hogy igazad van, de o azt kerdezte, hogy D80, vagy D3100.
De nem, szerintem tanfolyamra megis inkabb a tobb tekero kene, mint a jobb szenzor. Ugyhogy en megis a D80-at mondanam. Ha kicsit tobb zseton van, akkor meg a D7k.
De gondolom sokkal tobb zseton nincs, mert akkor elhozna a bolbol a D750-et. -
jlaudio
tag
válasz
gergo5991 #39003 üzenetére
Tudom, hogy lehet állitani dioptriát a keresőn de attól még nem lesz nagyobb a kereső képe, tehát szemüvegben nem látom jól, szemüveget meg mindig levenni, homlokra tenni ahonnan sokszor lecsúszik az elég macerás. A d7200 keresőképét pl jól látom szemüvegben is, ezért vagyok kiváncsi, hogy pl a d500 és a d610 keresője mennyivel nagyobb mint a d7200? Persze a FX-es d610 keresője nagyobb kell, hogy legyen a d7200-nál a kérdés csak az, hogy mennyivel és, hogy a d500 keresője mennyivel kisebb mint a d610-esé?
Egyébként +0,7 és + 0,5 valami cilinderes szemüveg amit mindig kell hordanom, olvasáshoz is... -
marcitp
őstag
válasz
gergo5991 #38915 üzenetére
Én úgy tudom, minden kalibrálhatò, obi is, váz is. Ha több eszköz van, és nincs af fine tune, szerintem érdemes mindent 0-ra kikalibráltatni, és elviekben minden obi megy pontosan az alapra beállított vázakkal.
Fel kell hîvni pl Csurgõ Lászlòt, telòn is készséges szokott lenni, elmond mindent. -
-
marcitp
őstag
-
válasz
gergo5991 #38245 üzenetére
Szerintem senki.
1) a buké mindig szubjektív
2) pontos típustól és tárgytávolságtól függően a 70-200nak hirhedten nagy focus breathingje van (asszem Northrupék nézték, hogy portré távolságon a kéccázas végén igazából inkább 135mm-nek felel meg)
X) egyáltalán milyen témához kell? -
marcitp
őstag
válasz
gergo5991 #37252 üzenetére
Vagy próbáld meg manuálban meglőni a több képet, ahogy Neked tetszik.
Egyébként fókuszpontban Nikonnál sosem éreztem hátrányát az elhelyezésüknek, elég jó az elosztás szerintem (újrakomponálás nélkül). A 7200-nak meg a szélső pontjai is elég jók. Meg merem kockáztatni, a szélső nem kereszt-ek is jobbak, mint a D300 közepe. LV-t nem is nagyon próbáltam még, mert nem kellett. -
-
-
Tomdriver
őstag
válasz
gergo5991 #36096 üzenetére
Szerencsére jó kondiban vagyok még, nem gond a súly és ha megfogom legalább érzem, hogy van benne "anyag".
Nem szeretem a kompakt dolgokat.
Szóval akkor inkább 7200 a wifi miatt - igaz, valóban hasznos. Képminőségben 750 vajon mennyit tud többet? Tudom látnom kéne, de egyelőre nincs lehetőségem kipróbálni. Egyáltalán, kezdő fotósként ki tudnám használni a tudását?
És ott van még az obi kérdés, mit javasoltok első objektívnak? Topikjában a Tamron AF 28-75mm f/2.8 XR tulajtól hallottam jókat. Vagy nézegettem még ezt is, utóbbi talán nappali vadfotózásra is alkalmas.(#36097) total90: olvastam a használt gép kiválasztásánál mire kell figyelni, max. akkor vállalnám be, ha jönne velem egy igazi szakember!
(#36098) Byk01 : Szóval akkor összességében, total90 és a Te válaszod szerint D 7200, vagy egy 7100 is elég lehet. Az árak miatt ez jó hír. Köszi az objektív ajánlásokat!
(#36100) subidu: Köszi a választ Neked is, lehet hosszú távon jobb lenne szerinted a 750 - megfontolandó.
Kérlek nézzétek meg a hsz-emben az obikat is amikről írtam főleg az a Nikon 300-as annyiért nagyon gagyi lehet?
-
tvamos
nagyúr
válasz
gergo5991 #36024 üzenetére
Es lehet, hogy mar MILC lesz.
Akkor nyitni kell uj topikot!
(#36025) anaqer válasza tvamos (#36022) üzenetére
Amugy nem vagyok Sigma ellenes, nekem is van Sigma obim, vagy 2. Csak azert nem art, ha tud rola az ember, es utana nez az adott gep, adott objektiv parosnak, es meg ennek ellenere sem lepodik meg, ha hazaviszi, es nem azt tapasztalja, amit szeretne tapasztalni. -
rekid
addikt
válasz
gergo5991 #35777 üzenetére
Manuálra gondoltam. Ott az expo meter ami segít, hogy a gép szerint mikor kapsz jó expot. (0-nál)
Pl. állíts be egy 5.6-os rekeszt 100-as isoval 1/50-nel lámpánál beltéren. Azt fogod látni, hogy balra mutat egy nyilacska a strigulák alatt (alulexponált nagyon) ha elkezded növelni a záridőt vagy növeled az isot a skála egyszer csak beáll 0-ra. Szerinte akkor jó az expód. (Persze te szituációtól függően akarsz egy egy értéket fixen tartani.. )
Természetesen ez csak irányadó és általánosságban jó.
Viszont elég jól megtanítja, hogy hogyan befolyásolja az expozíciót az alapértékek változtatása.Ha félre értettelek és ez triviális volt akkor bocsi.
-
r.levente75
addikt
válasz
gergo5991 #35761 üzenetére
Melyik program kell ehhez?
Beltérben menyezetre irányítva, fényterelővel csodákra képes, gyakorlatilag megszűnnek az árnyékok.
Az akku nálad kb mennyit bír, úgy tapasztalom nem valami acélos az akksi. Egy kis fotózás, visszanézés, élőkép, pár perc (5) videó, visszatekintés, pcit menübe böngészés, és hopp máris ugrott 30%.
Januárba le kell mennem még egy akksiért, ha nem kettőért. -
rekid
addikt
-
r.levente75
addikt
-
ló úr
őstag
válasz
gergo5991 #34901 üzenetére
Túristák közt élem mindennapjaim munkámból kifolyólag. A nőt csak esetleggel írtam oda mert bár szegények közt nagyon sok a krumpliorrú azért akad szép is köztük
Az meg szerintem a parasztvakítás legmagasabb foka, h a magyar nők a legszebbek
Szerintem itt sincs több szép nő mint bárhol máshol, pláne mostanság egyre több a túlsúlyos egyén a fiatalabbak között is. -
rekid
addikt
válasz
gergo5991 #34650 üzenetére
A mostani állványom, hogy is mondjam nem túl professzionális
de arra jó hogy egy kis ügyeskedéssel fotózzak. Természetesen nincs rajta vízmérték. A gépben van giroszkóp de néha macerás babrálni vele, Egyszerűbb lenne csak rápillantani egy vízmértékre. A fagyi pénzt megérte a próba.
-
vrbst
tag
válasz
gergo5991 #34153 üzenetére
Azert ne tulozzunk... Ha van feny (akar mesterseges vagy termeszetes), akkor igenis jo kepeket lehet kesziteni a D200-zal. A 88K expo amugy nem olyan veszes meg... En egyszer fogtam a kezemben egy 270K expos peldanyt ami vigan kattogott meg...
Szoval szerintem ne aggodj ezen, hanem hasznald batran. De teny, hogy az 50 ezres zarcsere nagyjabol gazdasagi totalkar lenne a gepnel.
-
glaci
őstag
válasz
gergo5991 #34119 üzenetére
Annyit tennék még hozzá az előttem szólóhoz, hogy M módban is működik az Auto-ISO, így azt külön át kell állítani (kikapcsolni) mert különben az is belenyúl a végeredménybe.
(ISO gomb + első tárcsa kapcsolja ki / be, az ISO gomb + hátsó tárcsa pedig állítja a megfelelő ISO értéket.) -
Geripapa
aktív tag
válasz
gergo5991 #34119 üzenetére
Én úgy tudom, hogy ha manuálban fotózol akkor az expozíciókompenzációt hiába csavargatod mert azzal fog fényképezni amit beállítottál... Hol is kompenzálhatna a gép? A blendén vagy a zársebességen, ha mindkettőt beállítottad a kívánt értékre? Az expozíciókompenzáció a fénymérés eredményét befolyásolja.
-
weres78
senior tag
válasz
gergo5991 #33922 üzenetére
Nagyzoomok közül melyik gyártó ajánlott, ha a jó ár (itthon max 200e), és a viszonylag jó képminőség illetve a megbízhatóság (ebay rendelés, döcögős az esetleges gariztatás) az elsődleges szempontok. A motor hangja és a súly nem érdekes, csak hogy kompromisszum is legyen.
-
Geripapa
aktív tag
válasz
gergo5991 #33787 üzenetére
Komoly ám, mért is fizettem volna ki egyben, ha külön külön fizetve sem kerül semmivel sem többe? Amúgy felhivnám a figyelmedet arra a tényre hogy itt sem kolbászból van a kerités, de ezt nem ennek a forumnak a keretein bellül kell megbeszélni, ha gondolod privátban folytathatjuk...
-
JohnyBlue
addikt
válasz
gergo5991 #33787 üzenetére
Én is tavaly vettem akcióban anyuméknak meg magunknak 1-1 tévét, kitudtam volna fizetni, de mondja az eladó, hogy ez van, mondom had szóljon. Vagy 14 éve amikor vettem a yarisom, mondja az eladó, hogy nehogymá kicsengessek 2.7-et egyben amikor 700 hitelt ad a Toyota kamatmentes részletre... persze hogy csak kettőt toltam bele
De milyen jól tettem, ugyanis rá fél évre vettem egy lakást természetesen full hitelre (azóta se láttam jobb hitelkonstrukciót) és így az autó vásárlásból megmaradt zsét beletoltam a felújításba
Szóval ez a kamatmentes hitel, meg a relatíve jó hiteleket ha nem vesszük fel hegyre halomra akkor tényleg jó tud lenni. Na de, hogy Nikonis legyen már a hozzászólásban, az egyik cimborám is részletre vette a közel 1 millás szettjét
-
weres78
senior tag
válasz
gergo5991 #33748 üzenetére
Igen, pont arra gondoltam csak féreérthetően fogalmaztam. Szóval egy alap mondjuk 18-55 amit használok tanulgatni, kicsit később pedig egy kimondottan jó makro (itt nem tudom mi számít annak), amit majd ha komolyabb vázra cserélek tovább is viszek. Szóval az már olyasmi, ami (az én szintemen) minden igényt kielégít...
Mondjuk itt van [ez]. Van aki hazahozza, akkor posta sincs (és tuti vám sem). Ennek ha jól gondolom a nagy részét vihetem tovább, ami meg teljesen fölös az megy elfekvőbe, esetleg eladom.
Nyugodtan mondjátok, ha hülyeség amit beszélek, tényleg semmi tapasztalatom ezen a területen.
Az eddigi segítségért pedig hálás köszönetem!
-
fanti
addikt
válasz
gergo5991 #33748 üzenetére
Én meg úgy gondolom, hogy nem is annyira gagyi az az obi, és ha kinövi, eladja, bukik rajta 5 ezret, na bumm, és utána vehet egy makrós Sigmát, a fix 105-öst.
-
Throme
veterán
válasz
gergo5991 #33488 üzenetére
Azért az az 1,3-as szorzó nem egy óriási nagyítás.
Nem méricskéltem/számolgattam, de valamivel jobban jársz vele, mintha csak kivágnád a 24 mp-es képből ugyanazt. Bekapcsolva sztenderd 16 mp-en fotózol az 1,3x módban.
Úgy nézd ezt, hogy majdnem 2x-es szorzóra emeli az ekvivalenciát (talán 1,95x, de lehet tévedek).
Tehát egy 70-300mm obi az ugye alaphangon ekv. 105-450mm, ebben az 1,3x módban majdnem 140-600 lesz (csak ez már 16 mp-en). Mivel a 400-500-600mm közt látószögben túl nagy differenciát nem találsz, ezért tűnhet úgy, hogy semmi nem történt. De azért van.
Mondjuk ezt a fííícsőőőrt egy kihajtható tapi lcd-re lecserélném szó nélkül -
Byk01
őstag
válasz
gergo5991 #33488 üzenetére
A crop mód csak a szenzoron jelenik meg, a keresődnek meg ahhoz semmi köze. A kereső azt mutatja a tükrös gépen, amit az objektív lát (némi korrekcióval, de a beépített lencse, ami az adatlapon megadott nagyítást adja, az fix.
(#33486) flash- Az objektívre írt gyújtótávolság mindig a fizikai gyújtótávolság. Ezt kell megszorozni a crop faktorral (ami dx vázon 1,5, cx-en meg pl. 2,7). A DX jelölés csak a kirajzolt képkör méretére ad utalást, a gyújtótávolság számolásához semmilyen segítséget nem ad.
-
válasz
gergo5991 #33364 üzenetére
A zoom tartomány befolyása a képminőségre egy bizonyos határ alatt nem számottevő. Egy 18-55 meg egy 18-105 az ugye 3x vs 5.8x , oszt' kefét eszek, ha valaki azonos gyutávú ABX teszten a kicsit hozza ki élesebbnek.
(De ha valaki mindenáron különutazni akar, a Sigma 17-70 C-t elég jónak szokták mondani. Mondjuk nagylátón azt is - mint minden normálzoom obit - le kell rekeszelni 5.6-ra, hogy a sarkok ne legyenek tragikusak, de tele végen még fullra nyitva is oké, jobban össze van rakva, mint a 18-105 és a "makró" se 1:5 hanem 1:3 ... de hát persze meg is kérik az árát.)
-
Carlas
senior tag
válasz
gergo5991 #33354 üzenetére
Az lehet de most ár/értéket néztünk. Flickr oldalon brutálisakat tolnak 18-105-el csak állad kapargatod. Szóval jó obi az az új árában nem nagyon van jobb megoldás. Én mivel imádom a fixet azt vennék+ egy alap zoomot fix fényerővel mászkálni. Mondjuk a Tamron f/2.8 17-50-et vagy hasonlót. Ha nagy zoom kell akkor meg fix + mellé valami elfogadható árút 55-200 vagy 55-300-as tamront vagy nikont. A lényeg tudd miket szeretsz fotózni, mire kell, azt milyen minőségben akarod. A cél adja meg hova indulj.
-
Throme
veterán
válasz
gergo5991 #33354 üzenetére
"Én azt mondom hogy inkább alap zoom obit vegyél fixekkel"
A 18-105 is alap zoom obi, mondhatni kitobi. Egy 18-55 miért lenne jobb?Azt is figyelembe kell venni, hogy a 18-105 nem teljesen mindenes, pl "nagyon közelről fotókat nem lehet vele nyomni" makrózni nem lehet vele.
szvsz
-
*Ropi*
félisten
válasz
gergo5991 #33250 üzenetére
Az a szalagkábel, ami meg tud törni. Nekem 2 db olyan obim volt / van de egyikben sem szakadt meg pedig kapnak rendesen (persze ez nem jelenti azt, hogy másnál nem szakadhat meg).
Az tény, hogy a legközelebbi Tokina szervizközpont Hollandiában van és ~12.000 Ft oda kiküldeni a hibás darabot, valamint ha nem kéred a javítást akkor 100 EUR a bevizsgálási díj (ha kéred akkor természetesen beleszámít az árba). Legalább a visszafelé postázást már ők állják.
-
aleister
veterán
válasz
gergo5991 #33250 üzenetére
Ezt már használtan vettem, és én is nyüstölöm már 2-3 éve. Eddig nem volt vele baj. Mástól sem hallottam még hasonlót.
(#33247) anaqer
Kétlem, hogy általánosítani lehetne, és ki lehetne jelenteni, hogy a nagylátók en bloc jobban CAznak, mint a telék. Egész egyszerűen jeleztem, hogy a Tokina eléggé.
De a kérdés még továbbra is nyitott. Tudsz valami forrást adni, hogy a CA remove élességvesztéshez vezetne?
Legjobb tudomásom szerint az LR lencseprofil alapján keres a program CA-t a képen, és csak azt eliminálja. Nyilván a kontúrokon lehet némi információtorzulás, hisz a környező pixelekből kalkulál a szoftver, de ez a kép többi részét erősen kétlem, hogy érinti. -
válasz
gergo5991 #33113 üzenetére
"de a képek nagy rész szerintem elég gyér minőségü. "
Ez legtöbb esetben a felhasználókat minősíti.
Sokkal-sokkal több az idétlen felhasználó, mint a xar objektív.Az, hogy valaki birtokol egy adott eszközt, vagy rendszert, akár évek óta és van hozzá húszezer fórumhozzászólása, akkor sem jelenti azt, hogy bármiféle megfelelő tudása is van hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Linux kezdőknek
- Véget vetne a hibrid magdizájnnak az Intel?
- Autós topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Fujifilm X
- Milyen monitort vegyek?
- E-roller topik
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja a trendeket...
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- Fotó állvány eladó
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest