- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xperia 1 VII csereprogramot hirdetett a Sony
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz
Lex Icon #52271 üzenetére
Én nem látok sehol sem 81kWh-s számot ezen a weboldalon. Én egy 3500 mAh EN-EL18D akkumulátort látok, 9 997 829 Ft -ért!
Vagy Én értettem félre most amit írtál, és úgy érted, hogy az ár jó, csak ezért az árért egy 81kWh-s akkumulátort kellene adniuk ami elektromos autóba való?Egyáltalán nem vagyok képben az elektromos autóknak az akkumulátorának áraival, de gyanítom az nagyon sok lenne egy akkumulátorért, aztán passz..
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Lex Icon #52209 üzenetére
Köszi, igen, hasznos tud lenni, telefonon szoktam bekapcsolni. Ennél jóval durvább ferdítések is vannak a képeim közt. De jelentősége igazából nincs, emlékképek.
Más
Ha már itt vagyok...Asszony D3500-as gépén porszem volt a szenzoron, vinni akartuk szervizbe megpucolni, azért látszott az égboltos képeken főleg.
Mai képein akárhogy keressük, nincs nyoma, szűkebb rekesznél sem a 18-55 obival.
Asszony szerint szeles időben cserélgette az obit, és lefújta a szél.
Szerintem a szél max a tüköraknába fújt be, esetleg azt tudom elképzelni, hogy a redőnyzár mozgása által keltett légmozgás levitte..?
Előfordulhat? Szenzortisztítás nincs a D3500 gépben, én meg nem merek belenyúlni.
Na mindegy, nincs porszem árnyék a képeken, nem kell Győrbe menni. (Kapuváriak vagyunk, Győrbe van szerviz) Balatonról hazafele megálltunk Csatkán, asszony a csodatévő forrásnál a fájó testrészein kívül úgy látszik a Nikonját is megmosta. -
válasz
Lex Icon #51658 üzenetére
Mondasz valamit, úgy kell sakkozni, hogy egyik csatorna se telítődjön túl
. Mivel a vörös az inframod miatt brutál többletet ad, duplán igaz, amit írtál, ez is egy kísérleteznivaló. Amin még gondolkodom az a manuális hdr-szerű összefésülés expósorozatból, bár az már a python fázis része.
-
pergabb
senior tag
válasz
Lex Icon #51527 üzenetére
vázban (szenzoron) levő por nem nagy sokszögeket hoz elő, az más. Frontlencsén levő por megint csak nem csinál ilyet, azóta kikupáltam magam
Obiban levő por pedig a büdös életbe nem fog a képeken jelentkezni, f32 mellett sem. A ludas a cpl szűrő ami távolabb van mint a front lencse és az azon megtapadó porszemek képesek így becsillanni (mindent is tudok már
).
Érdekes mód mindig a tetves cpl szűrő csinál csak ilyet, ahogyan szembe nappal fénycsóvát is húz, ennyit a 100 ezres szűrőről, mint ha libazsírt kentem volna a 2 elem közé, anyátok hoya mega pro izé. Black mistet teszek fel, akkor már nem jön elő a jelenség, ez vmi cpl átok amitől hülyét kapok, pedig kifejezetten hasznos lenne belső enteriőr esetén, hogy a földön ne csillanjon be a parketta. -
Throme
veterán
válasz
Lex Icon #51490 üzenetére
Attól szerszám valami, hogy hányan használják? A fotózás mint hobby nem annyira elterjedt, mint a mobil, akkor szerszámot használunk, míg a mobil fotózás, játék, netezés...stb az élvezet.
Mindegy, nem értünk egyet. Nekem élvezeti cikk. Én nem alkotok, csak fotózok.
#51492Timer
Azzal nincs baj, ha valaki tanácsod ad, hogy esetleg az adott "feladatra" elég egy szerényebb "szerszám" / "élvezeti cikk". Jellemzően nem a normális tanácsadó szúrja oda ezeket a megjegyzéseket, hanem néhány balfék. aki odaírja -
Throme
veterán
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
Lex Icon #51379 üzenetére
A gphoto2 python library-vel jatszottam eddig, es az nekem nem mukodott rendesen egyik Nikonommal sem, (1J5, D80,) mig a Canon M50-nel plug and play. Vannak mindig gondok, de most azert azt mondom, nincs ok a panaszra.
Az obi mokolast most kezdem csak, azzal meg sehol sem tartok igazabol, de Nikonos leirast keveset talaltam. Canonos azert van sok.
-
KrAt
veterán
válasz
Lex Icon #51327 üzenetére
Nem, látni teljesen élesen látok benne akár szemüveggel, akár szemüveg nélkül (persze utánállítva a dioptriát), a baj, hogy a kép szélét nem látom, mert messze van a szemem
szupermacs: valahogy így csinálom most én is, de az is zavar, hogy emiatt sokszor nem egyenesen a képek
-
válasz
Lex Icon #51079 üzenetére
Köszi a tippeket, valami olyan megoldásban gondolkodtam volna, ami nem esik le, stb., de végső soron ez is jó lesz. Az állványmenetbe már láttam máskor rögzítő csatot, oda fel lehet aggatni mondjuk valamit, és akkor a gép felé nézés témaköre is megoldódik. Már azon gondolkodtam tegnap, hogy egy diznis papírtányért fúrok át az objektívvel! ;-D
Szerk.: gratulálok a ranghoz, ez már csak rosszabb lesz!
-
gaben22
senior tag
válasz
Lex Icon #50996 üzenetére
Nem, nem haragszom egyáltalán. Viszont gondold meg hogy esetleg egy kevéske humorérzéket beleviszel az életedbe. Természetesen a számot csak viccből írtam
. Pandémia előtt már egész sokat tudtam utazni egy évben, ez most még jobb lesz, mert most fizetésemelés helyett megint +5 nap fizetett szabadságban állapodtam meg a céggel ahol dolgozom, így már kb. 6 hetet tudok majd egy évben utazni. Tény, hogy vannak helyek ahova továbbra sem viszem magammal (pl. legutóbb Borneón majd' 1 hétig a hotelben volt, mert nem volt kedvem cipelni amikor a dzsungelben baktattunk vagy amikor Vietnámban 3 napos dzsungel/barlangtúrán voltunk), de ettől még fogom használni. Feltéve, hogy megint lehet rendesen utazni...
-
akos878
csendes tag
válasz
Lex Icon #50990 üzenetére
Elfogadom a véleményed.
Ezeket most általánosságban írom:
ÉS annyit fűzök hozzá, hogy a Trabant is autó, és mai napig működik. :-)
A korral haladni kell, vagy lemaradsz, és végén még a mosógépet sem tudod bekapcsolni.
Nem milyen Hajdu Energomat, ahol a 4A mindenre (is) jó.Ha mindent addig használnánk ameddig működik, nem lenne secondhand, és feltételezzük hogy az igényük folyamatosan ki van elégítve a megvásárolt termék által.
De ugy e a "szomszéd nője mindig zöldebb", ez emberi sajátosság.
És van nagyok sok borzalmas magyar sajátosság, de azok elég dehonesztáló, ezért tartózkodok tőle, hogy leírjam.
Á
-
HThomas
őstag
válasz
Lex Icon #50938 üzenetére
Nekem ez már bántja a szemem... a baloldal teljesen ok. Az is lehet, hogy ha ezt rendberakják, és szimmetrikusabb lesz a két oldal, akkor megtartom. Azért kb 4 évet lehúztam a Sigmával, és a képek jelentős része rendben van...
#50939 motifator: köszi a tippet. Arról a Tokináról én is jókat hallottam, csak amióta a Nikon 16-80 megvan, lényegében csak 10-16 között használom a Sigmát, ebből a legtöbbet 12-14 mm-en.
-
rekid
addikt
válasz
Lex Icon #50918 üzenetére
Megértem a felháborodásodat főleg úgy, hogy szeretek fotózni és nagyon sok hely még a bakancslistámon van amit magam is le akarok fotózni de:
1.
Ez már nem egy mai hír. Ez meg egy új ps ai feature.
Idő kérdése és bizony nem kell 6x visszamenni jó fényekért. Én sem örülök neki mert megöli a fotózás "báját". Ez van tetszik vagy sem.2. Nem a tanulást tartom feleslegesnek. Sőt.. elég sok időm áldoztam/áldozom rá a mindennapjaim során.. Amiről beszélek a befektetett munka és elvett idő /a vele járó haszon aránya ami miatt feleslegesnek tartom a két éves OKJ-s fotós bohóckodást. (Csak azért bejárni valahova, hogy legyen egy papírod amivel számlát adhatsz egy vicc.) Egyszerűen nem éri meg a családodtól és magadtól elvenni azt az időt és arra szánni, hogy bejárj azokra az "oktatásokra". A témában sokkal jobban és hatékonyan fel tudod használni azt az időt ha fotózást akarsz tanulni.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
Lex Icon #50900 üzenetére
Igen, ez régóta így megy... kb 10 éve (vagy több) a Nikon pl az Sb800 Sb900 használatijában korrektül leírta az aodtt zoom pozícióhoz tartozó Gn értéket. Ez igazából akkor, amikor ISO800-on már zajosodó vázak voltak, számított. 2008-ban még 300 Ws körüli stúdióvakukat 100e Ft feletti összegért vásároltam, jó volt ha előre tudtam mit mivel lehet kivitelezni. Akkor egy Sb800 100e volt. Most egy Godox 685 féláron többet tud (rádiós vezérlés pl). Úgy hogy akkor ugye a 100e is értékesebbenk számított
Sajnos így marad a próbálgatás, hogy egy rendszervaku pl S adapterben egy 70-es beauty-ban mire képes. Erre mondjuk pont jó egy fénymérő
-
válasz
Lex Icon #50864 üzenetére
Ez nem csak ennyiből áll!
12 éve üzemeltetek vállalati szinten 200-300 klienst, és SOHA nem volt ajánlott USB-t használni a frontoldalon, deszkától függetlenül. A ház sem mindegy, előfordult olyan ház széria, ami pendrive csatlakoztatás után kéksárgalila kockákra csapta szét a képet, de minden egyes alkalommal, főleg fémházas pendrive esetén. Talán a brand gépek jelentenek kivételt, ott azért frontoldalon se rosszak a portok. Én előlapra maximum pendrive-ot teszek, azzal általában elboldogul, minden más megy hátra. Sokan ezért szopnak például mobil rootolásnál és bootloader nyitásnál, mert ránézésre minden jó, mégsem megy. Hátlapi USB porttal meg elsőre... Ez nem kontakthiba, tipikus jelenség, de a jó ég tudja, mitől van.
-
rekid
addikt
válasz
Lex Icon #50830 üzenetére
Igazad van ha érdekel küldök linket jobban nagyítható méretben.
De akkor túlzottan az utómunkát sem kellene erőltetni. És megjöttünk oda, hogy teljesen felesleges képet betenni hiszen tele a google ilyen tesztekkel.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
Lex Icon #50769 üzenetére
Az 1.8 G élesebb rajzolatú, de af sebességben elmarad a D verziótól. Illetve az óvodában fotózó évente kell hogy cseréljen mert elkopnak a sok expotól. 30e Vs 50ezer ... szerintem nem releváns eltérés, de ragaszkodott a D-hez. Én D-vel utoljára 2008 körül fotóztam, akkor cseréltem a frissen megjelent 1.4G-re. 1.8G pedig később jelent meg, de addigra már csak 1.4-es sort vásároltam össze.
-
rekid
addikt
válasz
Lex Icon #50764 üzenetére
Szerintem a modell orra itt természetesen ilyen. A torzulást amire gondolsz -jogosan- jellemzően a távolságbeli eltérés adja, azért szokott nagyobb lenni mert közelebb esik az orr az obihoz mint a fej többi része és a rövid tárgytáv miatt nagyobb lesz -a fül meg kicsi-csakhogy itt kb. síkban van az arccal.
DX-en már nem kell olyan közel menni -nő a tárgytáv- mint FX-en. Legrosszabb esetben pedig marad az utólagos crop.De igazad van FX-en nagyon közeli szűk kivágású jó arc portrét csinálni már macerásabb a fenn említett ok miatt.
-
-
rekid
addikt
válasz
Lex Icon #50760 üzenetére
Nem is ez a lényeg a linkelt képeken. Hanem a gyutáv és tárgytávolság. Mind a kettővel meg lehet oldani a félalakos és arc portrét is. Hogy mennyire ügyes a képeken a fotós vagy éppen hogyan irányítja a figyelmet a modellre az legyen a fotós egyéni ízlésére/tudására bízva. (Na meg a nézőjére.)
-
Roachy
senior tag
válasz
Lex Icon #50705 üzenetére
jóval drágább lenne lecserélni az F-es obiparkot
Pont emiatt, illetve mert a Z-s obik fejlesztése, gyártása lassan halad, kell nekik arra is gondolni, hogy minél fájdalom mentesebben lehessen használni az F-es obikat Z vázon.
Ezért igenis szükség van egy igazán jól működő adapterre.
Ha esetleg lesz olyan amibe szűrőt lehet majd rakni én tuti veszek egyet. Egy csomó nyűgtől megszabadítana.
Persze most egyelőre eleve egy utópián vitatkozunk, hiszen csak az tűnik biztosnak hogy lesz egy ftz2, de hogy az mit tud majd arról csak pletykák vannak. A végén lehet csak finomítanak rajta, hogy minél több obival kompatibilis legyen, gyorsabb és pontosabb lesz a működése, lekerül róla az a bumszli aztán ennyi. Előbb-utóbb kiderül.
Mellesleg nem hiszem hogy egy hátsó szűrő előállítása sokkal drágább a legjobb minőségű első szűrőkhöz képest, viszont méretében sokkal kisebb. Márpedig a méret nagyon jelentősen befolyásolja a szűrők árát (bár lehet ez is mesterségesen van így, de így van) Nem kell rá egy csomó szintén méregdrága bevonat ami a lencsét védi, vagy a nem kívánt becsillanásokat szűri. Én így gondolom. Vagy van valami infód, vagy ez a munkád, hogy ezt te ennyire biztosan állítod?
Ha lesz ilyen az új adapterben, akkor az árazás is nyilván úgy lesz belőve, hogy értelme is legyen. Pont így ahogy irtad csak szűrőkre alkalmazva: az ár nem az előállításhoz kell igazodjon, hanem az F-es obik eladása és Z-s obik vétele közötti alternatíva költséghez -
Roachy
senior tag
-
Roachy
senior tag
válasz
Lex Icon #50698 üzenetére
Azt írták, hogy jó eséllyel lekerül az aljáról az a bumszli állványmenet és könnyebb lesz.
A szűrő viszont sokkal kisebb lesz, nem kell hozzá optikánként külön tartó rendszer.
A bevonattal nem értek egyet mert az adapterben védett helye lesz a külső behatásoktól és nem kívánt csillanásoktól. Illetve abban sem vagyok biztos hogy precízebb csiszolás, jobb minőség kell, azt az optika elejére téve is megköveteli, sőt ott szerintem még inkább számít hiszen több a már előbb említett befolyásoló tényező. -
ph_5.5
aktív tag
válasz
Lex Icon #50675 üzenetére
D750 vázon az ISO-t fel kellett programoznom a "rec" gombra. Mert a keresőbe nézve így lehetett a leggyorsabban állítani ha szükség volt rá.
A milc keresője tele van információval.. de pont ezért egy gombra ráprogramoztam hogy megnyomva az összeset leszedje. Illetve a képek visszajátszásánál a miulcen csak maga a kép jelenik meg a teljes kijelzőn. (ami nem mellesleg nagyobb felbontású és érintésérzékeny)
Még mindig van D750 vázamSőt még régebbi dslr is akar itthon a Nikontól. De a két milc mellett amióta megvannak, elő sem vettem, pedig imádom. De mivel ebből élek, nekem a kényelem is fontos. És a milc elkényelmesített. Nem kell pl visszaellenőríznem portéknál azt hogy a szemre fóluszált-e. Szinte 0 a tévedés. (ma 100 db körüli 85 1.4-es portrét lőttem nyitott rekeszen- 0 tévesztés mellett)
Nem győzködök senkit. Sőt. Akinek nem pénzkereset a fotózás, az még 10-20 évig simán el tud lenni egy normális dslr vázzal és az F-es obikkal. Sőt- aki pénzt keres vele azoknak sem feltételenül éri meg a váltás.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
Lex Icon #50669 üzenetére
A gombok száma önmagában félrevezető. Mert az ISO a D750-hez képest dedikált gombot kapott, de más funkciók is rákapcsolhatóak. Illetve pl az AF állítása Fn gombokra programozható, és nekem pl sokkal jobban bejön mint a D750 esetében. (7 év napi szintű használat, és mondjuk 300-350e expo ment a D750 vázaimba) A kereső sokkal informatívabb a Z esetén. Ott látom pl a sokféle lehetőségből épp hol járok az AF rendszerben, miközben a keresőben nézelődöm.
Ügyfeleknél- pl portrénál sokaknak gond a szemüveg használat. Mármint hogy közelre nem látnak. Ha odalépek és nem a hátsó kijelzőn mutatom az elkészült fotót hanem a keresőben, akkor tűző napon is látják milyen az elkészült fotó.
Imádtam a tükrös rendszert, de nem bántam meg a váltást. Amire nekem kell, arra jelenelg már most jobb a milc.
Visszatérve a gombokra... pl a sorozatmódba váltás, időzító a milcen azonnal elérhető. A belenagyítás, lapozás a tapizós hátsó lcd-n a mobilokhoz szokott ügyfélnek egyszerűbb. -
pergabb
senior tag
válasz
Lex Icon #50661 üzenetére
szerintem ez nagyon attól függ, hogy mire használod a vázat. Amennyiben iszonyt pörgős dolgokról van szó, olyankor mindig átkozom az egész váltást, maximum az objektívek nyújtanak némi vigaszt, hogy jók lettek.
Szerencsére nekem melóban nincs semmi ilyen, portré, enteriőr, ilyen szitukban nincs gondomEsküvőn voltam párszor vele, de azt a vonalat rég nem erőltetem, mivel megutáltam mint a rohadt élet, de ott sem volt gáz. Fotóriporter lennék, akkor viszont egész nap anyáznék.
mint hobbi, úgy meg a rohangáló kutyám még nem tudott megszivatni.
Szóval..a nikon milc vonal nagyon attól függ, hogy mire akarod használni, esküvőre elmegy, portréra, stúdióba tökéletes, enteriőrre meg bármi jó ahol van 1 fókuszpont
Nekem amúgy a z6 inkább tűnt kísérletnek, z5 sok dolgot megoldott, persze meg is kurtították, z6ii meg nem feltétlen lett sokkal jobb, legalább is mérföldekkel nem, de a rohadt z9-et amint végre rendesen bejelentik, úgy is jön a firmware frissítés, ott még lehet csodára várni, a téma követés is le fog csúszni, nyilván a butított verzió, de a mostanihoz képest ezerszer jobb lesz.
Nem tudom mire használod a vázad, de D7000-es van, akkor gondolom leginkább hobbi, ott meg nem sok szitut tudok, amit ne lehetne megoldani.
Mind a 2 rendszernek van előnye és hátránya is, viszont ezt a csúcs milcek esetén is így érzem, volt a kezemben a1 és igen is volt szitu, ahol ugyan úgy zavarba jött és én isCanon r3 nem volt a kezemben, de szerintem ugyan ez a helyzet, no meg oda soha nem akarok vissza váltani, köszönöm azt a sok rosszat amit anno kaptam tőlük, többet nem kérek belőle.
-
pergabb
senior tag
válasz
Lex Icon #50648 üzenetére
naaaa, pont hogy nikon oldalon egészen olcsó...
z5-öt vettem utoljára 390-ért, ff váz, szerintem megérte, mondjuk őt még pont nem bonttam ki
z50 meg hamarabb jött más helyről, de vkinek kell, akkor tripopontba most érkezett be egy, helyszínen lehet fizetni, gondolom a számlát is át lehet írni még, az akciós 249e Ft-os áron csücsül és vár rám, csak én már ne megyek el érte, de a rendelési számot eltettem, ha vkinek kellene. -
Throme
veterán
válasz
Lex Icon #50652 üzenetére
Mindent nem kell kidobnod.
Fókuszmotoros lencséket tudod használni Z-n, átalakítóval. Igaz ennek is megvan a hátránya, mert egy fix obiból csinálsz zoom méretűt, az átalakító miatt.#50650m3ss
Hobbifotósnak a tükrös rendszer simán jó.
Egyedül a nagy fényerős obikkal lehet probléma (többit megeszi a nagy dof).
Én is egyetértek, hogy a nikkor 35mm DX obi külön fejezetet kapott már itt a fórumon is.
Nekem is voltak vele gondjaim d7100 vázon.
Szerintem azzal gyakorolni kell a fókuszálást és érdemes több képet is lőni, ha nagyon fontos a téma.
Ettől függetlenül lehet vele fotózni és jó képeket is lő. Az AF-et kell kicsit gyakorolni.Hobbifotósnál az esetek 90%-ban bőven jó a tükrös.
Anno nézegettem árakat, fuji, sony mind drága (váz, obi), ahogy a nikon Z is.
Nikon Z50-ből meg kihagyták a stabit... az is kiesett nálam.
FF-ről ne is beszéljünk.
Te dolgozol a géppel, az megint más.
Amiket felhoztál, hogy arcfelismerés, szem felismerés... hát szerintem túl lehet élni a hiányukat -
m3ss
veterán
válasz
Lex Icon #50648 üzenetére
lehet milceket kapni hasznaltan 100e ft-ert is, azok is konzisztensen jo helyre fokuszalnak. azok a d7200+35 1.8g alternativai. nem ugy kell onigazolni, hogy 1 millas z rendszert hasonlitasz ossze a 150ezres tukrossel
fernandor: amugy en hasznaltam 10-20+ fele af-es obit biztos tukros gepeken, egyik sem volt kozeleben se egy a71 vagy a6000 fokusz talalati aranyahoz. de sok munkaval bizonyos targytavra, bizonyos fokuszpontokkal azert be lehetett oket allitani. a 35 1.8g az egy kulon allatfaj, egy random generator. eloszor vazat valtottam miatta, azon is ugyanolyan volt. szamomra egy 2m-es targytavon fel meterrel backes nyitott rekeszes portre nagyobb kuka, mint egy 5-10fe-vel alulexponalt kep.
onmagaban sem ertem egy olyan rendszerhez valo ragaszkodast, mint a canikon croppos. nikonra legalabb van 35-os fixobi..bar inkabb ne lenne. ekv 35mm obik hol voltak? sehol. ekv 24mm volt egyaltalan? az talan...ehhez kepest megnezed a mai fuji vagy sony apsc felhozatalt... -
m3ss
veterán
válasz
Lex Icon #50645 üzenetére
jol latod, frusztral
azt ertem hogy aki besetal a media marktba fenyekpezot venni miert vesz tukrost, de aki rendszeresen olvassa ezt a forumot, tudja mi az a backfokusz, pdaf, milc stb. hogy nem jut arra a kovetkeztetesre hogy valtson a mai milc kinalat es arak mellett az szamomra megmagyarazhatatlan
oszinten szolva 5 eve is mar az volt, de 2021-ben?
de ha lv-val fotozok, akkor minek a tukros? miert ne cserelnem akkor le milcre? talan egy hobbifotosnak egyetlen (bar vitathato) elonye a tukrosoknel a optikai kereso, talan az obi kinalat a masik, de ez az af miatt nem is igazan elony. its a trap.
egyebkent vitatkoznek azzal, hogy nem mozog a portrealany. gyerekportre, lifestyle fotozas, barmilyen elkapott kepnel altalaban mozog a portrealany.
tenyleg ez a velemenyem a tukrosokrol, nem bantasbol mondom. az egesz kis melysegelesseggel/sotetben fotozas tukros rendszerrel egy paradoxon. nem ertem miert szivatja vki magat ezzel.
kitobizas croppos erzekelovel megint mas. az jol bujtatja az egesz technologia hatranyait. de fenyeros obikkal? rakerstem a d7200 hasznalt arara es oszinten szolva nem ertem, ki es miert venne/akarna tovabb birtokolni ennyi penzert ilyen vazat manapsag fix obikhoz plane. azt mondanam, hogy fele ennyiert is huznam a szamat. -
FerNandor
őstag
válasz
Lex Icon #50566 üzenetére
Úgy nem tudom berakni, mert akkor lóg a levegőben a gép - már ha jól értelmezem, amit mondasz - tulajdonképpen akkor nem "ér le a lába" és fennakadva lóg az elválasztón, 35-ös és 50-es obival. De jó így amúgy. Meg még keresztben is elfér a 35-ös/50-es obival is. Úgyis csak szállításhoz kell leginkább
-
válasz
Lex Icon #50498 üzenetére
Semmi gond, nem téged hibáztatlak - csak ez anno hírhedten nagy balhé volt errefelé*, hogy azzal a két (egyébént pont nagyon gyakran hasonló kategóriás gépekkel pároztatott) budget kedvenc obikkal sokaknál a D7000 valahogy nagyon nem akart rendesen fókuszálni.
*de nemzetközileg is , főként a 35-össel az így simán visszaguglizható... csak azt nem értem, hogy 2021-ben ez most hogy tud releváns lenni.
-
-
.mf
veterán
válasz
Lex Icon #50382 üzenetére
Jaj hát pénzkölthetnékje van, szíve joga.
M3ss: mondjuk tényleg van még olyan terület, ahol a tükrösnek van még némi előnye: sport és madár-/vadfotó - van, amikor az a minimális EVF-lag, blackout, fókuszálási lag is már hátrány, illetve madárfotónál az egész napos lesben ülés, folyamatos keresőben kémlelés során sem merül le. Persze kinek mi fér bele, én pölö Z6-tal épp sportfotózással keresem kenyerem, és bár a rivjúerek és jútyúberek szerint a világ legrosszabb gépe, nálam köszöni, megvan és teszi a dolgát, pedig tőlem pár méterre (vagy annyira se) elsuhanó motorosokat fotózok, ami a tükrösöknek is fel tudja adni a leckét...
Timer: szerintem a sorban még a sok jó kép nézegetése, elemzése, és rengeteg gyakorlás lenne a legfontosabb - meg az, hogy az ember ki is menjen fotózni, ne csak otthon üljön a megszerzett tudásával, hanem használja is...
-
Roachy
senior tag
válasz
Te fotóztál már középformátummal (akár analóg, akár digitális)?
Azért az egy a fotózást igazán szerető és értő amatőrt is elcsábíthat, nem kell ahhoz nagy képes magazinnál dolgozni.
Miben kevés egy FF váz, az majdnem ugyanaz a kérdés, mint miben kevés a DX váz... Mint ez is, minden csak nézőpont kérdése. -
válasz
Lex Icon #50388 üzenetére
"Ehhez tehetség is kell"
Továbbra is tartom az állításomat, bár értem, amit írsz, és részben igaz is. A látásmód szerintem tanulható ugyan, de soha nem lesz tökéletes, ha nincs hozzá érzéked. Magamon is ezt tapasztalom, bő 1 évnyi folyamatos önképzés után is (amivel egyébiránt érezhetően fejlődtem) nem látok dolgokat meg fotózás során, amit egy pro kapásból kiszúr. Legyen az hiba, vagy épp lehetőség. -
Throme
veterán
válasz
Most jó olvasgatni a fórumot.
Az m43 fórumban páran jöttek az FF vázakkal, és ehhez mérték az m43 szenzorát, objektívjeit, mert hát a FF a király kategória, minden más kevés.
Itt meg az FF kerül ebbe a helyzetbe, hogy kevés a középformátumhoz képest.Amúgy miért kell profi fotósnak lenni, ahhoz, hogy valakinek középformátumra legyen igénye?
Hová tart a világ, hogy valakinek az FF-nél is jobb kell?
Kis sértettséget (vagy irigységet) érzek a hszedben, persze lehet tévedek. -
csacsi77
senior tag
-
FerNandor
őstag
válasz
Lex Icon #50328 üzenetére
Igen, nézelődök amúgy kíváncsiságból, de maradok a D60-nál. Egy 35mm-es AF-S obit szeretnék azt hiszem. Nekem jó lenne használtan, de több100km-t utazni csak ezért most időben sem igazán megoldható. Utánvéttel megvenni meg lutris lehet, bár az 55-200-at meg japánból rendeltem, mondjuk, ha jól rémlik, boltból.
Nincs olyan fotós bolt, ahol elfogadnak szép kártyát?Amúgy azt a módváltó tekerőt csak az egész gép szétszerelésével lehet leszedni?
-
csacsi77
senior tag
válasz
Lex Icon #50326 üzenetére
Persze, a 7100-nál meg sávosodás volt, ha felhúztad az árnyékokat.
A legjobb a 7200 lenne a használtakból, de annak az ára is magasabb.
De majd a kérdező eldönti neki mire van szüksége.
Ha engem kérdezne valaki, akkor 7100-7200-t mondanék, de inkább Z50-et. De itt most nem ez az irány. -
rekid
addikt
válasz
Lex Icon #50241 üzenetére
Valóban nem egy drót ezt nem vitatom. Leginkább a benne lévő lencsék mozgatása miatt.
"Azért furcsa lenne, ha a Nikon a vázba beépítené az összes felrakható obi vezérléshez szükséges kódot"
hát pedig ez sem lehetetlen gondolj csak a be/ki kapcsolható profilkorrekcióra. Az minden obi esetén más és más és nem számolható."A FW és annak kifejlesztése a nem túl nagy eladott példányszám miatt (az Arduino-hoz vagy RPi-hez képest), ami megdrágítja."
Már miért drágítaná meg? Pont az a programozó írja hozzá a firmware-t aki az obihoz is megteszi. Egy ekkora gyárnál elég cink lenne külsősökkel íratni a firmware-t. Onnantól kezdve meg kb prioritás kérdése, hogy a napi 8 órában mit kódol.
"A Nikon váznak fogalma sincs, hogy pl. egy Sigma obiban milyen beavatkozó szervek és érzékelők vannak."
Nem is kell, pont ezért reverse engineering és a Sigma/Tami "feladata", hogy pont úgy működjön mint a gyári. Ha nem így lenne (Egységnyi "parnacsara" többet vagy kevesebbet tekerne a az obi) a pl. fókuszálás szabályozási köre úgy belengene mint a szél."A köztes interfészen kiadja a parancsot az obinak, elküldi a váz által ismert adatokat, ami ennek a végrehajtásához kell, a többit az obi vezérlésére bízza."
Szerintem nem. A G széria előtti vázba épített kurblis megoldásoknál mi van? Ott egyértelműen a váz szabályozza az obit a kurblin keresztül. És ugyan azon a vázon megy a G meg az az előtti széria is. Elég kicsi valószínűségét látom, hogy két algoritmust implementáltak volna. Lustábbak annál a mérnökök. -
rekid
addikt
válasz
Lex Icon #50233 üzenetére
Nem bagatellizálom el de azért urambocsá' nem pisilem magam össze tőle.
Valóban szép mérnöki munka főleg azé aki a mechanikai konstrukciót tervezte illetve aki a félköríves nyákra megcsinálta a gerbert.
De, azért a komplexitásért és főleg az ezért elkért ár függvényében azért felhúzza az ember a szemöldökét. (10-20K ért vágnak hozzád egy málna PC-t vagy arduinot.. és hát azért nagyon nem egy kategória).
Mondom egy másodpercig sem nézném le a mérnöki munkát de továbbra is tartom, hogy nem ott történik a csoda hanem a vázban. Most találtam végre egy képet ahol látszik, hogy az adott darabban van aktuátor is tehát nem csak egy vagy több fixen beszerelt lencse hanem vszinu együtt mozgatják az obiban lévőkkel. Nyilván egy fejlesztő tudná megmondani, hogy a vezérlés de inkább szabályozás honnan történik a két egységre vonatkozóan. De miután az obit a váz utasítja így sanszos hogy a konvertert is. -
rekid
addikt
válasz
Lex Icon #50224 üzenetére
Kicsit túloztam de azért nem gondolom, hogy nagy hókuszpókusz lenne benne. A fényt továbbra is a váz méri, a rekeszt továbbra is a váz vezérli és az obi állítja (G széria esetén) szerintem a fókusz módokon sem változtat azon túl, hogy kevesebb a bezuhanó fény. A gyutáv értékébe egy shift értékkel valóban beleszólhat. De ez is inkább az exif miatt.
Persze ha van kicsit több infód szívesen olvasom mert érdekes téma.
jav: A rekeszvezérlésbe is beleszólhat de szvsz annyit, hogy nem engedi a váz a legnagyobb 1-2 rekeszt állítani telekonvertertől függően. -
Roachy
senior tag
válasz
Lex Icon #50073 üzenetére
Vagy a rend egy elavult dolog, mert a zsenik uralják a káoszt?
Egyébként meg igen. Ha nem is uralják, de átlátják.
Amúgy sem árt néha kilépni a keretek közül, kezdhetnéd ezzel, hogy megszokod ez itt a Nikon cserélhető optikás fényképezőgépek topikja és próbálsz nem gondolni a Dslr kifejezésre a nevében.
De a rendnek is van több fokozata, a te elméletedet kicsi tovább gondolva, kell egy Nikon Dslr DX, egy Nikon Dslr FX, egy Nikon Z DX, egy Nikon Z FX, és egy Nikon Dslr - Milc hibrid, illetve egy egyéb Nikon digitális fényképezőgép topik. Szerintem meg ez lenne a kaotikus. -
válasz
Lex Icon #50073 üzenetére
Kicsit sarkított volt a válaszom, ezért elnézést kérek.
De mivel az itt MILCező arcok nagy része Nikon DSLR-ről váltott át (tehát "házon belül maradt"), nem látom azt a rettenet nagy problémát abban, hogy a korábban megszokott közösséghez fordulnak kérdéseikkel.
Ha kipaterolnánk őket innen (akár szabályozással, akár közösségi lehurrogással), azzal kb. vége is lenne a topiknak. Minimális az új DSLR váz felhozatal, F-mount obik is panganak (plusz ugye van direkt obis topik...), tehát egyszerűen nem látom, hogy miért kellene kiszorítósdit játszani.
De ha neked a címadás annyira piszkálja a csőrödet, akkor felőlem át is nevezhetnénk - az sem egy ördögtől való dolog, van rá precedens elég.
-
Roachy
senior tag
válasz
Lex Icon #50068 üzenetére
Nekem pl van milc és dslr is. A milcen használom az f obikat és a dslr-hez használt minden egyéb kiegészítőt.
A két rendszerrel kis különbségektől eltekintve technikailag ugyanúgy kell fotózni, pont ugyanaz a kezelésük, még a menürendszerük is. Egyáltalán nincs akkora különbség a kettő között, hogy külön topik kellene neki. Sőt kimondottan nagy az átfedés.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a milc topikban alig történik valami. Szóval szerintem pont jól van ez így. És tényleg inkább át kéne nevezni.
Ha meg már ennyire szőrszálhasogatók akarunk lenni, akkor a fullframe-et is külön lehetne választani a dx-től. Minek olvasgassam a kismillió dx-es témát, ha engem csak a ff érdekel?
Ha valamit keresel, ott a kereső, ami kitűnően teszi a dolgát, gondolom nem kell bemutatnom a működését. -
csacsi77
senior tag
válasz
Lex Icon #50068 üzenetére
"Mert külön kategóriák, ahogy a kompaktok is vagy pl. a Canon gépek."
Szerinted hol van nagyobb távolság?
- Nikon DSLR <-> bármilyen kompakt
- Nikon DSLR <-> Canon gépek
- Nikon DSLR <-> Nikon MILCMiért fáj ez neked? Szerintem ezen csak te vagy itt kiakadva. Nyugodtan át lehetne nevezni a topikot "Nagy Nikon Digitális Cserélhető Objektíves Topik"-ra.
-
Roachy
senior tag
válasz
Lex Icon #49907 üzenetére
Az ftz az még simán belefér, meg amit írtam z 24-70 f4 vagy G2 upgrade is. Mondom azért nem teljesen felelőtlenül licitáltam, ezeket bele kalkuláltam ha nyernék.
A 24-70 milyenségén morfondírozok csak, mert legalább az egyik dslr-t biztosan megtartom hosszú távon is. És ha a G2 ftz-vel együtt is gond nélkül teszi a dolgát, akkor lehet inkább azt venném. De ha a Z f4-es is van olyan jó optikailag, mint a mostani G1 és mondjuk jelentősen gyorsabb az af mint a G2+ftz kombó, akkor meg inkább azt. Ja és mindez leginkább videó esetén értendő, mert a Z6-nak az az erőssége és nekem az igazi haszna a tükrössel szemben.
Azért olyan sok problémát nem okoz, mert nem teljes rendszer váltásról van szó, hanem párhuzamos használatról. Ami eleinte az ftz-vel megoldható jelentős extra költség nélkül, aztán idővel majd el lehet kezdeni építgetni a Z rendszert natív obikkal is, a meglévő tükrös mellé. -
dssport
tag
válasz
Lex Icon #49822 üzenetére
Az egy dolog, hogy te vagy bárki más ráér a vásárlással, de a gyártók ügyetlenkedése közvetve minden korábbi felhasználónak is pénzbe kerül, akkor is ha nem vesznek semmit. Ugyanis a meglévő felszerelések brutális ütemben értéktelenednek el. És ez nem minden műszaki cikkre igaz, de momentán a fényképezőgépekre pont igen. Mert éppen szemléletet váltunk és a MILC lesz a divat...
És ne érts félre nem arról van szó, hogy például én nem bírok nyugton maradni a seggemen, mert pont az jellemző rám, hogy feketeöves vagyok abban, hogy mindent újan veszek rendkívül megfontoltan és kb. a sírig használom -vagy ameddig tönkre nem megy- viszont azt nem szeretem, ha előre menekülésbe vagyok ,,kényszerítve".
Jut eszembe, a realitások talaján maradva mennyit érhet most egy ~5.500 expós D7200 kit 18-140 3.5-5.6 obival?
-
válasz
Lex Icon #49817 üzenetére
"Ez egy "normális" üzleti folyamat."
Késtek úgy 5 évet, így nem kéne, hogy kompromisszumos legyen az a váz.
Szerintem meg lexarni a vásárlói igényeket és szinte csak a múlt hírnevéből élni, nem épp normális.
Egy minőségi EVF mellett kb. felesleges erőlteni már az OVF vonalat. -
válasz
Lex Icon #49814 üzenetére
A Z50 két helyen lett elcseszve - a) hogy kihagyták az IBIS-t, valamint b) hogy ótvar sötét kitobik vannak csak hozzá.
De ez csakis szándékos, tervezett lebutítás eredménye lehetett - nem látom, hogy lenne rá akarat a Nikonnál bármi értelmes Z/DX obit kiadni. Felejcsdel... csak akkor meg minek szarozni a vázzal?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Bomba ár! HP ProBook 450 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Eladó ANDROID TV box 4/64GB tárhely / 12 hónap jótállás
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Honor Magic 5 Lite, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest