- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 Pro - mobilportré
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
válasz
#56474624 #48599 üzenetére
Egyrészt tároló kapacitással is győzni kell ezt a szemléletet, másrészt tengernyi idővel is megtámogatni.
Egy esemény, vagy utazás után nem kevés idő elmegy a raw-ok feldolgozásával. Az szuper, ha valaki fejlődik, de pl most belegondolok, hogy több évnyi képmennyiségnek újra nekiüljek..... -
HThomas
őstag
válasz
#56474624 #48288 üzenetére
Klassz, tényleg megcsinálták még aznap, ráadásul garanciaidőn túl is ingyen volt és még a garipapírt sem kérték el, mert benne volt a gép a rendszerben (nem is volt mondjuk nálam
)
Az egyetlen szépséghiba, hogy egy koszfolt úgy tűnik megmaradt, ráadásul elég nagy és észrevehető... grrr... de amúgy mindenhol máshol tök jó, sehol egy pötty a képen.
-
Roachy
senior tag
-
spgabor
aktív tag
válasz
#56474624 #48192 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm a tanácsokat!
A videót néztem, de mielőtt szétszedem, gondoltam megkérdezem, hátha van egyszerűbb megoldása is. Javíttatni semmiképp sem fogom, mivel annyit már nem ér a váz. Viszont hobbifotózásra nekem tökéletes, mert nagyon szeretem a színeit. Így ha nincs más, akkor szétszedem és megnézem valamelyik nap. Remélem alkatrészt tudok bele venni majd.
AuraSync: memóriakártyát próbáltam másikat benne, de nem segített sajnos. Nekem, ha nincs benne kártya, nem szokott hibát írni.
Üdv:
spgabor -
NvidiaRTX
őstag
válasz
#56474624 #48208 üzenetére
Ez azért bonyolultabb mint amilyennek látszik.
Erős példa:
Tegyük fel most kelek fel és kipihenten kimegyek fotózni.
Nyugodtan ki tudom tartani még a háromnegyed másodpercet is.
Sétálok sétálok és az ember ha akarja ha nem elfárad, elkezd lihegni gyorsul a szívverés hoppá ott gyorsan valamit le kell fotózni!!
Na ilyen állapotban tartsad ki azt a záridőt...Inkább feláldozom az alacsony ISO-t és csökkentem a záridőt pont azért, hogy amit csinálok képet az elsőre jó legyen és ne bemozdult vacak.
Ma kb fél órát voltam kint és rengeteg pózban fotóztam és a végén már azt mondtam na most fejezem be... nem bírtam tovább tartani a gépet... a végére már sok kép be volt mozdulva. ~30 perc nem több! (és még hol van a nyári 30 fok?)
Persze lehet nevetni, hogy gyík vagyok, de ez van nem mindenki kondi szökevény.
Ezért lett volna jobb nekem a MILC mert kb fele olyan nehéz.Igazából nem az Auto ISO vette le a gondot hanem az, hogy korlátoztam max 3200-ra így a belső képek is jók lettek. (1/30-al)
Acula M.D.:
Rosszul emlékeztem ezek a pontos adatok:
helixP:
Ez részben így is van ugyan is a belső helyiségekben készült fotókat nyilván csak bent lehet beállítani. -
Mirman
őstag
válasz
#56474624 #48208 üzenetére
Az esetek döntő többésgében az auto ISO egy tökéletes megoldás . Minek ezzel pöcsölni ha nincs rá szükség feltétlenül ? Belövöd a minimum záridőt arra amire akarod (téma és objektív függvényében ) és utána többet hozzá se kell nyúlni. Ezzel se a záridőre , se az iso-ra nem kell figyelned . Kezdőként jóval fontosabb hogy a kompozícióra tudj öszpontosítani , mint hogy mindent full manuálban állíts minden egyes képnél szerintem.
-
NvidiaRTX
őstag
válasz
#56474624 #48203 üzenetére
Egyelőre maradok a 3200-ra korlátozott Auto ISO-nál.
Ma világosabb árnyékban (talajt fotózva) ISO ~2200-ra ugrott ami azért elég magas a 100-hoz képest. Sztem 100-al és hosszabb záridővel már nem tudnék álló helyben jó képet csinálni egy ilyen szituban.
Inkább beruházok egy Monopod-ra akkor mehet a hosszabb záridő is. -
NvidiaRTX
őstag
válasz
#56474624 #48113 üzenetére
Végül igazam lett.
A NEF Codec feltelepítése után már látom a képeket a Nikon programjában és a Lightroom-ban is. (sőt már Windows előnézet is van)
De ettől még nem szűnt meg a szín és a zajosodás problémája a PS-ban.
Ezért azt erre nem fogom használni.
A Capture NX-D viszont megtartja a színeket és ebben el tudom tüntetni a zajosodást az az a Morie dolgot a képről.
Na végre valami siker élmény. -
NvidiaRTX
őstag
válasz
#56474624 #48109 üzenetére
Sztem ez lesz a hiba, hogy ez nincsen telepítve a gépre, ezért a fekete kép.
Ha haza érek megnézem.Ropi:
Kalibrált IPS monitorom van.
Ugyan az a színprofil van betöltve az Adobe progiba mint amit a Win-be használok.A JPG és NIF ugyan úgy néznek ki ha az Irfan View progiban megnézem őket.
Egyedül a PS-ba lesz más a szín exportálás után.Amúgy góglin körülnéztem más is rendesen szív ezzel...
Bacylus:
Igen azok is feketék. -
NvidiaRTX
őstag
válasz
#56474624 #48109 üzenetére
Még nem próbáltam, de ha a NEF fájlt ha egy képnézegetőben nézem meg mint az Irfan View akkor tökéletes.
Arra gyanítasz mint a csávónak, hogy a kártya fals adatokkal rögzíti a képet vagy adatot veszt?
Eddig nem volt baj ezzel a Samsung Pro kártyával.Amúgy a munkatársamtól kapott NEF fájl színeit is elrontja a PS.
-
-
válasz
#56474624 #47933 üzenetére
"ellenben a keresőben nem jelenik meg a vaku készenléti jelzése*, ha lenyomom az exponáló gombot, akkor sem történik semmi"
Semmi - márminthogy nem villan el, vagy nem is exponál, ha fel van csapva a vaku?
Szerintem kiszáradt (vagy kifolyt... bár az jellemzően mást is elbaszna, tehát ennek nagyságrendekkel sokkal kissebb az esélye) az elektrolit-kondenzátor, ami feltöltené a vakut. Ha tényleg ez a gáz, maga az alkatrész párszáz forintos móka - és ezeket még szétszedni se túl nagy művészet, szóval munkadíj se lehet túl vészes.
Szerk.2 - *ja, ez alapján én tuti nem a villanőcsőre tippelnék. persze ettől még az is lehetne kukázandó, mert jelentkezhet egyszerre több hiba is... de elsőre én a kondit/konikat nézném meg.
-
válasz
#56474624 #47591 üzenetére
Akkor boldog ember vagy, 40éve elkészült a számodra ideális fényképezőgép
A digi korszak elején abban reménykedtem, hogy a filmes vázak egyszerűen cserélhető hátlapot kapnak, amit az ember lecserél, ha elavult a szenzor - lévén manuál fókusszal dolgoztam, nemigazán tudtam értékelni a csuda AF-rendszereket eleinte.
-
-
Roachy
senior tag
válasz
#56474624 #47577 üzenetére
Z6-7 re én sem váltanék még. Van velük azért még bajom. Megvárom a 2. vagy inkább a 3. generációt, meglátjuk hova fejlődik. És majdnem biztos, hogy a teljes váltásig egy jó darabig még párhuzamosan használom majd a két rendszert. Legalábbis letaglózóan jónak kell lennie, hogy hajlandó legyek azonnal a teljes rendszer cserére.
-
csacsi77
senior tag
válasz
#56474624 #47547 üzenetére
Oké, legyen 2006-os a D80. Benéztem, sajnálom.
Ettől még a többi igaz. Nagy (tényleg nagy és ne jöjjünk a D5), technológiailag elavult. Én is fotóztam D70-el és egy áprilisi napon a játszótéren tök jó képeket kaptam a 6 MP-es még elavultabb szenzorával.
De aki most telefonról jön, azt nem biztos hogy meg fogja hatni a "profi" fogás, tekerők és kinézet. Nem tudom, csak feltételezem, majd a kérdező eldönti.
Szerintem D80-at már nem kéne ajánlani, szerinted igen. Mindkettő egy vélemény, majd a kérdező eldönti hogy melyiket fogadja meg.
El kell menni mindenkinek egy boltba, meg kell fogdosni egy gépet és máris több lépéssel előrébb van a vásárlási folyamatban. -
válasz
#56474624 #47543 üzenetére
Persze, ha valaki komolyabban gondolja a fotózást, az rendes fényképezőgépet vesz
. Viszont sokaknak a fotózás nem hobbi vagy munka hanem adott dolgok szimpla megörökítéséről szól "elég jó" minőségben (#47544: itt melléteszik...) és totál hidegen hagyja őket a mögötte lévő technika, illetve az, hogy a leszállított méreten (10x15 vagy facebookra posztolt fullHD...) túl mennyi extra tartalék van a rendszerben. Ezt az "elég jó" szintet mostanában érik el a mobilok.
Valóban, ehhez a szinthez ütősebb mobil kell - bár nem feltétlen 1000EUR-s szifon, a 2vel fentebb linkelt DXO tesztnyertes Mi Note 10 masszív 75eFt-ba kerül, nem kínai vámelkerülős rendeléssel, hanem Mo.-i garis beszerzésnél.
Távol álljon tőlem, hogy a sokat szenvedett csereobis szektorból telefonra tereljem az embereket, de nem árt látni az aktuális erőviszonyokat. Egy laikus nemhogy 1:1 pixelpeepelni nem fog, de 2FÉ alatti dinamikakülönbséget se nagyon fog egy nappali képen kiszúrni. Persze, zavarhatod szemészhez, de ezek a családtagjaink, barátaink stb - akiknek a képeket sokszor csináljuk.
Az 1.8/35 persze jó obi, pláne ha kitben is adják.
#47545: itt gyakorlatilag fullHD-ről beszélünk, nagyobb részletességre a népesség max 5%-ának van igénye.
-
válasz
#56474624 #47537 üzenetére
"A valóságban meg azt fogod látni, hogy bőven jobb képeket készítesz vele, mint akármelyik mobillal."
A "mobil" kategória nagyon nem homogén, és akár egy 2éves modellből sem szabad a mai helyzetre következtetéseket levonni. A samu s7e-m napfényben (ISO40) fullHD méretre teljesen okés képeket produkál. Persze ha igényes vagy, róla még megmondod, hogy mobillal készült a tónusszegénység és egy kis túlélesítés miatt. És persze egy db fix látószög van.
Azóta történt egy hipertérugrás a mobiloknál: a szenzorfelület duplázódott, technológia is stacked BSI már - és ennek meg is van az eredménye. FullHD-re leméretezve már igencsak avatott (+finnyás) szem kell ahhoz, hogy megmondd egy nappali képről, hogy mivel készült.Ráadásul a DSLR-eknél "olcsó" kategóriában milyen lencsét is csavarsz a bajonettre? Bizony nem valószínű, hogy egy 1.4-es sigma art sort, hanem egy f/sötét kitzoomot. Na ez se fog sokat lendíteni a dslr oldalon, pláne ha a szenzor is 1+FÉ vel le van maradva a modern megfelelőihez képest.
-
csacsi77
senior tag
válasz
#56474624 #47534 üzenetére
Nem hinném, hogy egy mobiltelóról érkezőnek egy 2003-ban megjelent, nagy és nehéz gépet kéne ajánlani hozzá való AF-D-s obikkal.
Az eredeti kérdésében lévő D5600 egy nagyon jó választás akár a hozzá adott 18-55 AF-P-s kit obival is az elinduláshoz. De a 3500 is pont ennyire jó lenne. Sőt 3300-5300-től kezdve már akármi.
Elindul vele, fotóz, kitapasztalja és ha nem elég már tudás birtokában tud továbblépni. Ha meg elég megtartja vagy ha ráun eladja. -
Throme
veterán
válasz
#56474624 #47524 üzenetére
Szerintem a mobil képeket nem számítógépen utómunkálják, hanem a beépített kismillió effektekből behúznak rá ezt-azt.
Kinyomtatott/előhívott 10x15 képen is előjön? Pixelkukkolva nagy monitoron meg nem sokan nézik, akik ezt a kategóriát választják, gondolom én persze.
-
válasz
#56474624 #47506 üzenetére
Kicsit mintha túl lenne itt tolva az elitizmus...
Egyébként E-PLekből, A6000ekből is elég sok került (nem annyira itthon, de nyugatabbra meg távolkeletebbre) olyan kézbe, aki soha kitobinál jobbat nem csavart a vázra (ami főleg a Sonynál nagy szó...
), aztán érdekes módon azok mintha kevésbé lennének fikázva, hiszen azok nem ósdi DSLR-ek.
Szerk: btw. ha már nagyon erre akarod kihegyezni, akkor szerintem eleve ez a "70-es 80as évek filmes kompaktjai" egy baromi nagy mellélövés ilyen lesajnálás téren. A hetvenes években amilyen "kompaktok" voltak... milyenek is? Az itthoni Smenákat meg hasonló szoci cuccokat leszámítva Yashica Electro, Olympus PEN, aztán Canon AutoBoy, meg hasonló legendák voltak a "kompaktok". Amire te gondolsz, az a igazából csak a 90-es évek elején jött be a Chinonokkal, Konicákkal, randó műanyag akármikkel.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Thor II 1200W 80+ Platinum tápegység! Olvass!
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest