- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Netfone
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- iPhone topik
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
Lac-coo #50135 üzenetére
Megnéztem az előbb a D750 esetén miként is működik. Szóval LV bekapcs. Bal alsó gomb az "i" gomb (és nem a nyilak feletti információs) kiadja az LV menüjét. Ott első a képmező méret... és ott a legalján egyel túl kell lépni a lefelé nyíllal, az utolsó menüpont az expozíció előnézete. A D750 2014-es fejlesztés, szerintem a D7100-ban ha nincs az nem a kora miatt nincs benne (szerintem benne kellene hogy legyen) hanem mert szándékosan kihagyták. Ami meg fura lenne, hisz pont az a jó az LV-ban hogy az elkészülendő képet mutatja és előre látod miként fog kinézni a wb, expo, kontraszt...
-
Roachy
senior tag
válasz
Lac-coo #41007 üzenetére
Nagyon félrebeszélünk egymás mellett.
Valószínűleg nem olvastál vissza, hogy én mire reagáltam.
Segítek, ez volt az:
Nem a legkisebb isora törekszik az biztos. -
rekid
addikt
válasz
Lac-coo #41007 üzenetére
Én voltam a sütemény úgy néz ki. (Sorry)
4 sor van az auto isonál.Iso érzékenység -> itt adod meg melyik legkisebb ISO értékhez próbálja magát tartani. (ezt csesztem el itt nekem 500 volt)
Autom Iso szabályozás: On/OF
Legnagyobb érzékenység: Megadod mennyi lehet a legnagyobb érzékenység
Leghosszabb záridő: Megadod milyen záridő felé nem mehet -
rekid
addikt
válasz
Lac-coo #40980 üzenetére
Beállítottam, hogy 1/60-nál lassabb záridő alá ne menjen mindezt úgy, hogy max iso 1600 lehet.
Ehhez képest gép fényviszonytól függően lőtt expókat a két határ között is. Tehát pl. 1/125 és Iso 800 fix f1.8. mellett. Miért nem húzta lentebb az auto iso az isot és engedte tovább a záridőt. 1/60-ig lett volna tere és alacsonyabb zaj lenne a képen. -
rekid
addikt
válasz
Lac-coo #40974 üzenetére
Nem.
A gép rekesz prioban van. Fixen 1.8-on az obi.
Beállítottam, hogy 1/60-nál lassabb záridő alá ne menjen mindezt úgy, hogy max iso 1600 lehet.
A gép fényviszonytól függően lőtt expókat a két határ között is. Tehát pl. 1/125 Iso 800. A kérdés az volt, hogy ilyenkor mi alapján számol expozíciót a gép. Iso vagy záridő a nagyobb prioritás.Roachy: Ezt mindenképp megnézem, köszi!
-
-
jlaudio
tag
válasz
Lac-coo #40438 üzenetére
Nekem van már dokkolóm hozzá a kérdés az, hogy be lehet e állitani úgy, hogy tökéletesen működjön? Minél többet olvasok a neten róla annál jobban elmegy a kedvem tőle, sokan nem tudták beállitani dokkolóval sem, a baj az, hogy DX-re nemigen van más alternativája, kezd elegem lenni a Nikon-ból, DX el lett felejtve, semmi jó fényerős zoom sincs csak az ősrégi stabi nélküli f2.8 17-55 amit ha jól tudom már nem is gyártanak.
-
Roachy
senior tag
válasz
Lac-coo #40201 üzenetére
Amit seven7 linkelt, van belőle 3 méret, az a legnagyobb. Váll és nyakpántként is hordhatóak, állítható a mérete egy gyors zárral. Nézd meg a videókat.
-
Roachy
senior tag
válasz
Lac-coo #40008 üzenetére
Persze nagy ritkán, végső esetben jól jöhet a popup.
De a D850-en már azért nincs, mert az elsődleges célja a vakukioldás volt. Most hogy van benne rádiós kioldó már nincs szükség rá. Persze ezzel a Nikon az sb-5000 irányába terel, ami megint csak pénz lehúzás, mint a D800/810 esetében a wifi. De talán előbb-utóbb megjelennek az olcsóbb alternatívák más gyártóknál. Esetleg a Nikon is piacra dob majd külön kioldókat, hogy más vakukkal is működjön a rendszer.
Viszont van még egy lényeges szempont, az pedig hogy a vaku a váz szerkezetének egyik leggyengébb pontja. Az elhagyásával jelentősen javul a váz strapabírósága, időjárásállósága.
Ez a gép abszolút pro kategória, egyáltalán nem hiányzik róla a beépített vaku. -
Throme
veterán
válasz
Lac-coo #39984 üzenetére
Nem kell feltétlenül kicsinek lennie.
Szerintem a milc nem jelent egyből miniatűrizálást.
Pláne, ha aps-c, vagy FF szenzort vesszük alapul.
Egy pana GF7-re nem tudnának nikon bajonettet hegeszteni
Nikon 1-hez is adapter kell, hogy dslr obikat pakoljanak rá...
Ha már itt tartunk a törpe méret ki is jött a nikon 1-el. Nem csinálnak mellé mégegyet....gondolom persze -
Throme
veterán
válasz
Lac-coo #39956 üzenetére
Anno, hogy én mennyit vitáztam erről itt a fórumon.
Ha szóba került a 7100 mindig jött valaki, aki bedobta ezt a sávosodást. 7100 szar, ne vegyél, mert sávosodik. Természetesen olyanok, akiknek talán még a kezükben se volt ilyen váz. Akiknek meg van/volt, azok mind megelégedéssel használják/használták.
5Fé-vel bebukott képet szerintem kevesen próbálnak meg megmenteni, hogy a szarból, éppen hogy kevésbé szart csináljanak.
De ha ez lenne a feladat, akkor nem aps-c szenzorral vacakolnék... -
Throme
veterán
-
marcitp
őstag
válasz
Lac-coo #39936 üzenetére
...pont akartam még írni Throme-nak, jópáran használják azért melóra is a 7x00 vázakat akár, mert bírja.
Már a 7000-et is 300 utódnak kiáltották ki tesztekben, aztán a többi 7-est is. Na ez a sor (hozzáállás) tűnik kicsit megszűnőnek a 7500-al. Van benne kis keserűpirula, azért zavaró a dolog.szerk: ezeket a vázakat hobbira szánják
azért talán inkább haladó amatőr gépek szerintem.eddig azért nem ez ment, és igen, zavaró, hogy elvesznek, és drágább. Ne legyen már szarabb, tök jók a pozitívumok, bár pl engem nem hatnak meg. Most is inkább a 7200-at venném, mint az újat.
Na. Pont.
Másképp látjuk. -
Throme
veterán
válasz
Lac-coo #39920 üzenetére
Ok, akkor az egyik kártyán RAW, másikon JPG szituban elszáll a RAW-os karid, akkor mi van?
Ilyen felosztásban valszeg melóra használod a vázad... JPG-t fogsz kidolgozni?Abban az esetben lehetsz biztonságban, ha tükrözöd a az egészet és a két kártyán ugyanaz van.
Én betartom a leírásban szereplő ajánlást, és amit itt a fórumokon lehet olvasni a kártya típusára vonatkozóan.
Nekem még sosem veszett el adatom, pedig nem csak nikon tükrös gépem volt/van. Valszeg mázlista vagyok....
Igaz nem melózok a vázzal, csak hobbi szinten fotózok. De a D7x00 nem is munkagép. Egy haladó hobbista gépe. Aki dolgozik vegyen olyan vázat, ami arra való.
Nikonnál a dx00 DX vázaknál jellemző a 2 foglalat, ha jól gondolom, az csak külön öröm, hogy 7000-7200 vázak is megkapták.Jó hát nem vagyunk egyformák. Nektek a kettős kártyafoglalat a csúcs fícsőr, nekem meg a szenzor/fénymérő/auto af tuning/proci/kihajtható touch lcd... a 4k már nem is érdekel....
Valóban magas árat kapott. Kereslet majd beszabályozza....
-
Zotya21
senior tag
válasz
Lac-coo #39633 üzenetére
jah azt szokták mondani hogy amelyiket fx re tervezik az fx en élesebb mivel megkapod az obi egész képet nem csak a közepét és nem minden obi tud olyan felbontást hogy a kép közepéből egyedül kihozza neked azt a megapixel élességet
de viszont levágja a dx szenzor neked a vinnyettálást meg az életlen széleket ami meg előny mert ugye általában az obi közepe élesebb mint a szélei és azt pont levágja a dx szenzor
jah ahogy anaqer is irta régebbi obikon jobban észrevenni hogy fx en élesebbek a kisebb pixelsűrűség miatt
mert az obiknak is van egy felbontása amit kitudsz nyerni belőle és ha túl sűrű a pixel az szenzoron akor nem kapsz meg mindent
mikrofon remélem én is hogy legalább az üvegbe fektettek ha már olcsósítás van
amúgy az autófókusz tényleg gyors és viszonylag csendes
jóval csendesebb mint a sigma 17-50 ben
meg a nikon 35mm f1.8 dx beami még jó dolog hogy teleobit közgyűrűvel lehet makrózásra is használni normálisan szóval tiszta haszon
de egy 2x es szorzó még kellen a 300milire isbár ugy már elég nehezen talál fókuszt az eltolás miatt, a sigma könyebben megoldotta ezt furcsa módon
-
válasz
Lac-coo #39630 üzenetére
Szerintem arra gondolhatott, hogy a pixelsűrűség (legalábbis sokáig) alacsonyabb volt FX-en - tehát amit egy régebbi tizenpár MP-s FXre terveztek, és ott hű de éles, az egy 24MP-s DX szenzoron 100%-on kukkolgatva nem igazán tudja kihozni a legtöbbet.
De ez az újabb FX obiknál már aligha tényező. Szerintem.
-
Zotya21
senior tag
válasz
Lac-coo #39502 üzenetére
hát eddig lusta ság miatt csak a két tejút kép van vele
lol most nézem a flickr 14 milinek írjade az a 10mm es szamnyang
pedig a lightroom jól írja
hmm ez fura az 500px is úgy irja hogy 14 milis objektív de 10mm en használva
ami furcsak volt vele amikor rátettem a gépre hogy elvileg manuál rekeszes de mégis a gép állítja szóval azt írja ki a gép hogy tekerd f22 re aztán majd ő állítja, nem engedi nekem tekergetni
-
válasz
Lac-coo #39307 üzenetére
Így van, ugyanakkor én is egy obival fogom használni a leendő életem első dslr gépét egy jó ideig. Én úgy hívom, hogy életobi, mert 24-70mm f/2.8-as obit egy életre vesz az ember, szerintem, ami igen sok szituban megállja a helyét korrekt képminősége és jó zoomtartomány miatt. Én mellé tervezek venni 150-600mm Bigron-t is, mert számomra az van elérhető árban, mint használható tele.
-
szacsa82
tag
válasz
Lac-coo #39307 üzenetére
A fórum arra van, hogy valaki kérdezzen, mások meg javasoljanak dolgokat, semmi másra. Én ha akarnám, sem dönthetném el senki helyett, hány objektívet vegyen végül. Van viszont tapasztalatom, ami lehet, hogy valakinek segít, lehet, nem... (Pl. az első dslr gépemet egy kitobival vettem, azt hittem, az nekem örökre elég lesz, aztán két hónapig sem bírtam, és elkezdtem keresni a fényerőseket meg a teléket... Mint sokan mások. Szóval ezt pl. nem árt tudni, mielőtt az ember azt hiszi, hogy x összegből jópár évre lesz egy jó felszerelése.)
A bridge ügyről meg szálljunk le nyugodtan, olvasd vissza az eredeti kommentet, abban én Nikon objektíveket javaslok, a bridge-et a fent leírtak szemléltetéseképp hoztam be.
csacsi77, ok, egyetértünk, nyilván egy jó APSC vagy FF váz kitobival nem rossz dolog, de hiába nem rossz, ami kijön, ha nem veszel hozzá még pár minőségi obit, akkor az olyan, mintha lenne egy Ferrarid, de csak 60-nal mennél vele az autópályán is. Mindezt úgy, hogy 5x annyiért vetted, azért az is egy a szempontok közül.
-
szacsa82
tag
válasz
Lac-coo #39285 üzenetére
Én úgy vagyok vele, hogy ha valaki egy obit akar a DSLR-re, akkor inkább vegyen egy jó bridge gépet. Kezdésnek is min egy 35mm vagy 50mm 1.8 fix szerintem kötelező. Mellé a keret megmondja, hogy egy használt 18-105 vagy 18-55 legyen kezdésnek. (A kettő használtan megvan egy százasból.) Pár hónap után viszont erős lesz a vágy egy jó telére is.
-
marcitp
őstag
válasz
Lac-coo #39036 üzenetére
Ezt én is kerestem anno a 7200-ban.
Aztán meglett, rá is raktam U1-re, bár szinte mindig rekeszelőválasztásban használom, és nincs szükségem az ISO állításra. A napokban viszont kellett, meg eszembe jutottál.
Szerintem az easy-ISO-t kapcsoltam be (és tettem U1 presetre), és amikor automatán állítja, meg is jelenik a keresőben. -
Throme
veterán
válasz
Lac-coo #39031 üzenetére
Ezért célszerű kipróbálni, már ha van rá lehetőség.
Én is szemezek vele. Bár várom, hogy ebből is hozzák ki a "C" verziót.
Igaz, van a vázon AF tuning, de úgy tudom a dokkolóval több mérési/beállítási pont adott.
Vagy a nikon lehetne olyan jó féj, hogy az automata AF megoldást egy sw frissítéssel kiadja régebbi (D7500 előtti) vázakra...Jelenleg se a nikon, se a sigma a fülük botját se mozdítják...
-
mikrofon
veterán
válasz
Lac-coo #38995 üzenetére
Az 50-es véget kicsit keveslem ezért tetszettek a nikon kitt-ek..
Egyébként Nikon vázak esetén van valami korlátozás, ha nem saját obit, hanem harmadik gyártó objektívét használja az ember? Azért kérdezem, mert mft világban sok extra csak saját obival volt elérhető....
-
válasz
Lac-coo #38759 üzenetére
Nem lehet - legalábbis vázból biztosan nem. Talán valami nagyon mélyre turkászó EXIF-elemzővel, utólag... de még azt is kétségesnek tartom. Láttál valamilyen más rendszernél ilyesmi funkcionalitást, és azért hiányolod, vagy csak eszedbe jutott, hogy lehetne ezt ist...?
-
marcitp
őstag
válasz
Lac-coo #38334 üzenetére
Jó hát.
És még mindig azt mondom, nem egy nagy történet ez az af fine tune, gyorsan be lehet vele lőni. Igaz, 18-105, 18-55 af-p, tokina 50-135/2.8-am van zoomból, ami bonyibb mint a fixek, de mindegyik szépen együtt fut elejétől a végéig. Most 3 obinál már a szervíz nekem elég komoly útiktg lett volna, meg főleg idő. -
Hínár929
tag
válasz
Lac-coo #38194 üzenetére
Szia!
"Ha még nem próbáltad, programozd át az AE-L/AF-L gombot AF-ON-ra, hogy tudj vele fókuszálni. Azután a váz bal oldalán található af-kapcsoló gombját benyomva a hátsó tárcsával állíts egy AF-C-t, az első tárcsával pedig az af pont szelekciót valamelyik dinamikusra, pl d9.
Állítsd a kezdő fókuszpontodat a kutyára, a középső szekció a keresztszenzor típusú érzékenyebb, ezek valamelyikét javaslom. Tarts nyomva a hátsó gombot, miközben az af pontodat a kutyán próbálod tartani, majd exponálj.
Ugyanezt megtehet sorozat módban, az alsó módválasztó tárcsán Cl vagy Ch."Én is nemrég olvastam itt a fórumon a fenti leírást, kipróbáltam és jól működik.
Az AE-L/AF-L gombbal fókuszálsz nem a kioldógombbal.Need kolléga magyarázata:
"nekem is erre van téve.. mi az exponálás menete..? lenyomod a kioldó gombot ami élességet állít majd exponálsz ugye..?! majd úja felenged a gombot majd félig le újra élességet állít.. és te exponálsz..!
és mi van ha ezt külön választod...? tehát AE-L/AF-L ha nyomva tartod mindig éles a kép tehát folyamatos..
csak az exponáló gombot nyomod..ami nekem még pluszban sorozatra van rakva..! de soha nem szoktam rajta felejteni az újamat... megszokás kérdése..!
most így fejből meg nem mondom neked de ha jól tévedek akkor AF-C-re van rakva a fókuszom..
esetek 95% gyerekemet fotózom aki mint a villám majd 3 éves lesz ott nem nagyon van idő tökölni ha jó pillanatot akarsz elkapni..viszont ha valakinek oda adom a gépet annak szólni kell mert egy kép sem lesz éles.." -
TV Béla
tag
válasz
Lac-coo #38183 üzenetére
Én az objektívparkomat most egy ideig nem szeretném bővíteni.
Van ugye a kit 18-105, a tamron 70-300 VC, meg egy Fix 35mm-es, ezeket még itt ajánlották nekem, és nagyon beváltak.
Igaz a D90-el használom őket, de ha meglesz a D7200, akkor sem adom el a korábbi gépemet (D90), neccesebb fotóhelyekre a régit fogom vinni, ha ne adj Isten elvenné valaki.
A D90-hez Lightroom 3.5-öt használok raw fájlok szerkesztéséhez, valamint jpeg-re való konvertáláshoz.
A Lightroom 3.5 támogatja vajon a D7200-at is, vagy ahhoz már újabb LR verzió szükségeltetik?
Lehet amúgy is érdemesebb lenne beszerezni a Lightroom 6-ot? -
Throme
veterán
válasz
Lac-coo #38070 üzenetére
Nagy különbséget nem látok ebben, sőt!
Ha picit elmozdul a kezedben a gép, akkor a második képtől nem lesz fókuszálás, így lehet nem lesz éles az aminek annak kéne lenni.
Statikus témánál meg bőven van idő, hogy minden egyes kattintás előtt az AF beálljon.Sőt, pl f1.8 rekeszállásnál AF-C-t választom, hogy a minimális elmozdulásból adódó pontatlanságot is kiszűrjem, amennyire lehet (statikus téma ellenére is). Te benyomod a hátsó gombot egyszer, aztán lövöd a pontatlan ismétlő képeket, ha csak nem tájképről van szó, de a táj nem rohan el, szóval ott is belefér a fókuszálás.
Szvsz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Interactive Brokers társalgó
- PlayStation 5
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Filmvilág
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 szép, hibátlan nélkül
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest