- Légies iPhone halvány színei
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Google Pixel topik
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
válasz
Peti_222 #46768 üzenetére
Független attól, hogy milyen obi(ka)t veszel, ezt a rendezvényfotózás témát nagyon járd körbe, mert könnyen lehet, hogy a tuti vázzal, a tuti obival mégis hoppon maradsz. Ha saját magadnak fotózol, akkor max mérgelődni fogsz, ha másnak, akkor az nagyon kellemetlen lesz, mert egyből, elsőre baromi ritkán kap az ember megfelelő eredményt. A technika kevés a jó fotóhoz.
Beszerzel egy 35-ös fixet, azzal is melós lesz a buli. Mit honnan, hogyan, milyen gyorsan tudod a kis fényben megtalálni a megfelelő beállítást.
Pl vakus képnél rajta hagyod az auto iso-t máris dobhatod a képeket a kukába...stb stb.
Akik ajánlgatják neked az obikat (nem az itteni fórumtársakra gondolok, hanem a haverokra/ismerősökre) el kéne menni velük együtt és mellettük inaskodni, hogy ellessed a fortélyokat.Egyik jó barátom kis esküvőjére megkért fotósnak. Kézzel lábbal tiltakoztam és szerencsére a házasságkötőre hivatásos fotóst fogadtak és az én belépőmnél nagyságrenddel komolyabb cuccal készített fotót.
Barátság is megmaradtszvsz
-
A Zéé
addikt
válasz
Peti_222 #46768 üzenetére
Igazából még mindig nem tudjuk mit értesz rendezvényfotó alatt, így kicsit vaktában lövöldözés zajlik.
Az eddigi képeidre küldd rá az exposureplot nevű alkalmazást, hogy lásd egyáltalán, hogy melyik tartományt használod te a legtöbbet, az után válaszd ki melyik obi kellene. -
Roachy
senior tag
válasz
Peti_222 #46763 üzenetére
Csakhogy a sok tapasztalt fotós nyilván Fullframe vázzal dolgozik.
Ott igaz is, hogy az 50mm működik mint ideális középút. Viszont a te croppos vázadon az már egy 75mm-es tele lesz. Ami jócskán beszűkíti a lehetőségeket. A te vázadra a 35mm felel meg az FX 50 mm-ének.
De azért is kérdeztem, hogy pontosan milyen rendezvényről van szó. -
Roachy
senior tag
válasz
Peti_222 #46755 üzenetére
Ezzel az optikával nem lesz AF a gépeden.
Mit jelent a rendezvény fotó, pontosan milyen rendezvény?
A távolság kérdést nem értem. Ennek a közelpontja 45cm, onnantól a végtelenig bármilyen távolságból fotózhatsz. Ami még meghatározza az a képkivágás, ami dx gépeden enyhén tele lesz (75mm), ezért nem minden rendezvényre alkalmas, csak ahol van helyed hozzá.
Gondold át, mert szerintem nem ez a legideálisabb optika neked. -
A Zéé
addikt
válasz
Peti_222 #46755 üzenetére
még egyszer leírom: azzal az obival nem lesz AF-ed a D5600-al.
AF-S 50/1.4 kellene neked az AF-hez, de felesleges az is, mert úgy is rekeszelned kell valamennyit, mert 1.4-en lágy az is plusz olyan kicsi lesz a DOF, hogy úgyis 2.0-2.2 környékén fogod használni, ott meg már bőven jó lesz az 1.8 is.
A távolságot meg nézd meg a mostani obiddal, odatekered 50-re, és próbálgatod.szerk: komoly rendezvényfotózásra meg szerintem 2 váz kell. Egy 2.8-as alap zoommal, meg egy 2.8-as telével, és nem maradsz le semmiről. Frankók a fixek is, de mivel fixek, ezért eléggé behatárolnak. Ha belefér az, hogy lesznek részek, amikről lemaradsz, akkor tényleg az olcsóbb megoldás felé kell menni, és elég az AF-S 50/1.8-is, ha viszont nem, akkor nem úszod meg legalább a fényerős alapzoomot.
-
csacsi77
senior tag
válasz
Peti_222 #46750 üzenetére
Ha mindenképpen Nikonban gondolkodol, akkor csak két fényerős(ebb) zoom van, a 16-80 f/2,8-4 és a 17-55 f/2,8. Én az előbbit venném a stabi és az újabb fejlesztés okán. Azt az 1 FÉ különbséget simán lehet kompenzálni az 5600 szenzor miatt és a 80mm sem 55mm.
Persze fix obikkal járnál a legjobban, de eseményen cserélgetni macerás/veszélyes/lemaradsz a pillanatról. Az 5600-on AF-S vagy AF-P obikat nézegess, azzal lesz autófókuszod.
Ha lehet nézegess vakukat is, ha lehet használni és a plafon is közel van, akkor felfelé fordítva jó eredményeket lehet elérni vakuzással. Nincsenek csúnya és éles árnyékok és természetes hatásúak a képek.
A leírtak szigorúan az én véleményemet tükrözik és a tévedés jogát természetesen fenntartom. -
csacsi77
senior tag
válasz
Peti_222 #46745 üzenetére
Hello!
Nincs tapasztalatom az obival, csak láttam egyet a 220Volt használt oldalán. Így talán kevesebből kijössz, mintha újonnan vennéd.
Ha nekem lenne egy D5600-asom, akkor én ezt az obit venném rá.
Sok lehetőséged nincs. Van a drága 17-55 f/2,8-as vagy a kevésbé fényerős és kevésbé nagylátó 18-140 mm. Sigmát nem vennék Nikonra, mert félnék a fókuszgondoktól, pedig a Sigma 17-70 f/2,8-4 Contemporary egy egész jó objektív.
Nem tudom, hogy zoomban van-e más lehetőség APS-C-re.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Panasonic Lumix gx80 + sok tartozék
- Nikon Z50 II kit (DX 16-50 f/3.5-6.3 VR, DX 50-250 f/4.5-6.3 VR)
- ÚJ! Sony ZV-1F
- Csere is érdekel! Canon C100 super 35mm cinema kamera +Canon EF-S 18-135 obi +Power Zoom adapter
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M2 Pro - M2 Pro 16GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest