- Honor 400 Pro - gép a képben
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
Ahogy Zéé is írja, a Tamron 24-70 f2.8 VC USD a legjobb ár/érték arányú obi ebben a szegmensben. Viszont, ha a képminőség az elsődleges, akkor tennék egy próbát a Tokina 24-70 f2.8-nal. Ez a legfrissebb, legmodernebb FX alapzoom jelenleg. Kb 1 éve van a piacon. Kis rekeszeléssel gyönyörű képe van. A legmasszívabb 24-70, ami valaha megfordult a kezeim között. Nagyon jó építése van.
Ha nem kell stabi, akkor szerintem a Tokinát válaszd. Ha kell, akkor meg a Tamit.
(#37436) #Morcosmedve
Az ugye megvan, hogy az említett lencse FX obi, amit meg te ajánlasz az DX? -
aleister
veterán
válasz
forceberg #37421 üzenetére
Azért, mert az FX-ek jó kétszer akkora ISO teljesítménnyek bírnak, és aki már valóban dolgozott, az tudja, hogy ez mekkora előny.
Ez a "markolatos FX" sztereotípia meg egy ideje már uncsi.
(#37422) daa-raa v
Ha kicsit is ismernél, tudnád, hogy pont nem képviselem az FX sznobizmus vonalat. Pont, hogy mindig felléptem ez ellen itt. -
aleister
veterán
válasz
JohnyBlue #37122 üzenetére
Nem. Lejárt garipapírral is ingyemesen cserélik.
Olyat is hallottam, hogy garanciapapír nélkül is elvégzik a zárcserét (tekintve, hogy lenyegtelen a gari megléte), viszont ezt az infót nem venném készpénznek. Szerintem eressz meg egy emailt a hivatalos Nikon szerviznek, és kérdezd meg, hogy pontosan milyen feltételek mellett cserélik a zárat. -
aleister
veterán
Vaaaagy rendeld meg Te magad az 500 forintos kábelt, és csináltasd meg a Csurgó Lacással.
Mondjuk én szerelés mániás vagyok. Biztos megcsinálnám magamnak.
-
aleister
veterán
Tükrösnél nem jellemzőek az ilyen jellegű hibák. Ezért is írtam, hogy ez itt eléggé off, mert a legtöbb esetben nincs képben az itteni törzsközönség, hogy mi megy milc fronton.
Elég új még a Nikonnak ez a vonal. Én tuti vártam volna még pár évet a vásárlással, amíg kinövi a gyerekbetegségeit. Addig ott vannak a milc élharcos márkák. Pana, Fuji, Sony.
-
aleister
veterán
Szia!
No, most, hogy ilyen jól lehúztad a Nikon-t, gondolom tudod, hogy itt abszolút rossz helyen vagy, mert a Nikon 1 nem dslr.
A másik, hogy ha garanciás még az obi, akkor ingyen szállítják.
A harmadik, hogy ha nem, akkor bármelyik obis szaki megcsinálja. Ráadásul olcsóbban, mint a szakszerviz. Sőt, ha meg tudod rendelni a kábelt, akkor akár te magad is kicserélheted. -
aleister
veterán
válasz
matyi012345 #35677 üzenetére
Nekem hála égnek nem volt ilyen, csak olyan, hogy sorozatkioldásnál nem töltött elég gyorsan fel a vaku. Viszont ebben az esetben meg született több jó kép is a mozzanatról, szóval nem volt szükséges felhúzni.
-
aleister
veterán
válasz
Gulyopapa #35675 üzenetére
Mert nem vagy hard core user.
Az eredeti vitára visszatérve, 5 EV módosítással jönni valóban felesleges. Nálam tán 3.8 volt eddig a legnagyobb, amit valaha is használnom kellett. Ellenben a 2 fényértéknyi módosítás teljesen hétköznapi esetekben is előjöhet. Egy rossz fénymérési mód megválasztás, nagy árnyalati különbség vagy direkt HDR fotó készítése, és már meg is lett rángatva 2 EV-vel a NEF.
-
aleister
veterán
válasz
total90 #35651 üzenetére
Azért nem.
A Tamron SP 45 f1.8 VC van olyan jó.
A másik, hogy egy sima Nikkor 50 1.8G is tök rendben van. Felhasználók sokasága használja a legnagyobb megelégedéssel. Az tény, hogy az art jobban karcol, ellenben 4x annyiba kerül. Szóval ár-érték viszonyban egyáltalán nem jobb a Sigma art.Helyén kell mindig kezelni a dolgokat.
-
aleister
veterán
válasz
szkotniczky1 #35639 üzenetére
Én nem vettem észre, hogy jobb lenne.
-
aleister
veterán
válasz
Pulsar #35530 üzenetére
Igen,
Az új Sigma artok és az új Tamron SP fixek minden korábbi obit aláznak. Beleértve a majd fél millás Nikkor 58 1.4-et is. Optikailag egyedül a több mint 1 misis Zeiss Otus 55 1.4 tudja ezt a szintet, de az ugye MF. Ilyet mondjuk még nem volt szerencsém kipróbálni.szerk: remélem anaqer kolléga nem voltam túl szakmai
-
aleister
veterán
válasz
N.GÁBOR #35509 üzenetére
Is-is.
Az obiban nincs motor, ami önmagában nem lenne gond, de a vázban sincs sajna. AF-S jelölésű obikat nézzél, különben csak MF-ed lesz.(#35510) zolikaDB
Ez egyrészről nem igaz, más részről némileg pongyola..
Nem a D jelölés jelenti azt, hogy nincs benne motor, hanem a sima AF. Több olyan lencse is van, ami D-s, mégis van benne fókuszmotor.
A manuális obi meg nem egyenlő az MF-fel. Az előbbinél rendszerint nincs fénymérés, blendevezérlés sem. A szóban forgó vázon ilyenek a non-AI, AI, AI-s lencsék és a különböző adaptergyűrűvel felpattintott régi analóg üvegek. -
aleister
veterán
válasz
N.GÁBOR #35502 üzenetére
Az 5500-höz annyira ne akarjál 1.4D-t, mert nem lesz vele AF-ed!
Egyébként az 50 1.4D egy kivételesen rosszul sikerült obi. Egyáltalán nem éri meg váltani rá. Sőt, szerintem az 50 1.4G is elég gyenge lett. A Sigma art brutális ezen a téren, de annak meg kell fizetni az árát. -
aleister
veterán
-
aleister
veterán
válasz
randras_83 #35058 üzenetére
Nagyon jo kis obi a Nikkor 85 1.8G. Mindig is dicsertem, es az arat figyelembe veve most sem tudok rola rosszat mondani. Viszont A Tamron 85 jobb nala. Ezek az uj SP fixek nagyon egyben vannak. Optikailag a Sigma art-ok kepminoseget hozzak, es az epitesi minoseguk is kivallo.
-
aleister
veterán
válasz
Zotya21 #35037 üzenetére
"egy fullframe vázon ugyanazzal az üveggel részletesebb képet kapsz mint aps-c vel"
Ismét leírom. Ne általánosítsunk már! Egy D700 hajszál pontosan ugyanazt az eredményt adja, mint a D3300-pl az 50 1.8G-vel.
"ha csak egy régi obit veszek az is mivel fullframere van csinálva aps-c szenzoron nem olyan éles"
Ez így megint 1000 sebből vérzik. Ha rosszindulatú lennék, akár azt is mondhatnám, hogy butaság.
Mi az, hogy régi obi? 60 éves non AI-s, vagy egy D-s, vagy egy 8 éves G? Az FX obik pont, hogy jobban muzsikálnak DX-en, mert jellemzően FX-en a képszéleken már van lágyulás. Ez sok esetben DX-en már nem jelenik meg a kisebb érzékelő miatt a szenzoron, tehát optikailag egységesebb lesz a képe. Élesebb ugyan nem lesz, de a kedvezőtlen eredményt produkáló sarkok nem lesznek jelen a képen. -
aleister
veterán
válasz
matyi012345 #35014 üzenetére
Igen, ebben igazad van. De ezt nem is Neked írtam hibának, hanem említettem, hogy megrendelői oldalról rossz a megközelítés.
(#35015) forceberg + (#35016) OPiiPO
Hibázott. Volt egy kis kicsi a rakás, de azért a földön fekvőbe rúgni már nem túl elegáns. -
aleister
veterán
válasz
matyi012345 #35005 üzenetére
Mondjuk ez elég rossz példa, mert pont, hogy a belépő DX-ek szálltak nagyon el felbontásban. Nem a felbontástól lesz egy váz pro.
A példa megrendelői oldalról is rossz. Attól, hogy aktuálisan kis méretben kell egy adott fotó (jelen esetben termékfotó) könnyen meglehet, hogy szükség lesz majd rá nagyobban is. Pl szórólapra, katalógusba. Ennek úgy kéne működnie, mint a moziiparban a filmfelbontások. Alapesetben böszöm nagy méretben készülnek el, melyet később a felhasznál igénye szerint lebutítanak.
-
aleister
veterán
válasz
total90 #35001 üzenetére
De. Pont, hogy a Nikon oldala is a pro kategóriába sorolja. Kattints szépen a termékek, dslr, majd választ ki a kategória szerinti szűrésnél a pro-t. A D610 hiába FX, nem pro, hanem haladó. A D500 pedig hiába DX pro.
-
aleister
veterán
válasz
#65675776 #34865 üzenetére
Elsősorban ISO kell. Egyrészt fellöknek a rokkerek, tehát a monopod nem mindig kivitelezhető.
Másrészt rohangálnak rendesen ezek a zenész arcok a színpadon, tehát záridő kell, nem stabil tartás. Ebből adódóan a VR is csak akkor hasznos, ha épp valami lírikus számot tolnak, és egy helyben állnak.
Én belőttem az auto ISO-t 1/250-re, így adva van a reciprok szabály is, és rendszerint a mozgást is megfogja. Ha van fény, akkor mehet 1/500-ra. Ahol voltam eddig, ott a nagy színpad mindig szépen be volt világítva, viszont egy családi eseménynél (ballagás, iskolai fellépés) már kérdéses a világítás milyensége. -
aleister
veterán
válasz
Serius1974 #34850 üzenetére
Kérdezd meg tőlük. :
Az biztos, hogy gari időn túl is cserélik (ezzel kvázi elismerték a szériahibát), de hogy a szürke importos dolgokkal foglalkoznak-e.... -
aleister
veterán
válasz
randras_83 #34826 üzenetére
Nekem tök ilyen volt az első Tamim. Kicseréltettem. A 2. példány tökéletes.
-
aleister
veterán
-
aleister
veterán
válasz
Zotya21 #34680 üzenetére
Szerintem rosszul látod. Egy 35 vagy 50 1.8 egyáltalán nem nagy, és egyáltalán nem drága. Mi több, az 50 1.8D kifejezetten kicsi és olcsó. A 85-ös már valóban valamivel drágább, de még nem vészes, és átlagos méretű egy kisteléhez képest. Szóval a "legdivatosabb" gyutávok teljesen kivitelezhetőek fixekkel. Az uwa kicsit már nehezebb, de az sem elszállós anyagilag.
Amiben igazad van az a gyakori cserélgetés. De ez csak az elején jellemző. Idővel kialakul majd egyféle tudatosság, és akkor csökkenni fog ezek száma.
-
aleister
veterán
válasz
marcitp #34674 üzenetére
Szerintem ezt kicsit túlgondoltad.
Tegyél fel egyszer az 50-en f5.6-ot tudó 18-55 helyett megfizethetetlenülsznobosanméregrdága (használtam 60-70k) Tamron vagy Sigma 17-50 f2.8-at. Érezhető a képminőségbeli javulás, és nem kell értük csillagászati összeget fizetni. Ellenben cserébe van 1-2 FÉ előnyük -ami fényértékben és bokehben sem elhanyagolható-, és alapból szebb a rajzolatuk. -
aleister
veterán
válasz
g.killer #34558 üzenetére
Csak azt nem írtad, hogy pontosan mennyi is lenne a keret.
Esetleg D600/610? Használtan nagyon olcsón mennek már. Veszel hozzá egy 50 1.8G-t alapobinak, egy Tamron 70-300 VC-t telének. UWA-nak meg Tokina 11-16, ami 15 mm-től jó is lesz. Ez 500 alatt megvan használtan, és(#34569) Econ
"Ellenben a Nikon obikkal együtt lényegesen méretesebb, nem is olyan éles az 50mm f1.8-asa, mint a Pana, vagy az Oly portréobijai."Nem ismerem a Pana felhozatalát, így nem rögtön cáfolatként írom, de a Nikkor 50 1.8 D/G elég éles. Az előbbi használtan kb 25k, az utóbbi 45. Szvsz a legjobb ár/érték arányú optikák Nikon fronton.
-
aleister
veterán
válasz
fireman123 #34542 üzenetére
Igen. Ez több, mint gyanús.
-
aleister
veterán
válasz
hotkar #34540 üzenetére
Az ezzel a probléma, hogy több, mint másfélszer akkora a felbontása a Nikon szenzornak. Ha ugyanakkora méretű képet akarsz Canonnal elérni (azonos DPI mellett), akkor nagyítani kell. Tehát már torzulni fognak a pixelek, kontrasztot veszít. ehhez még hozzámegy az említett tárgytávolság eltérés, amire szintén nem figyeltek a teszt készítése során.
Végeredményét tekintve ennek így nincs értelme. Ennyi erővel két tök random obi eredményét is lehetne linkelni, teljesen más gyutávon.Ennek az oldalnak akkor lenne létjogosultsága, ha annyi mérési eredménnyel rendelkezne, mint a DXO. Maga az elképzelés remek, de ilyen hiányos adatbázissal csak akkor használható, ha épp mákod van, és van azonos vázon készült sample.
-
aleister
veterán
válasz
hotkar #34538 üzenetére
Az a bajom ezzel az oldallal, hogy csak félig használható. Láthatóan nagy ívben kakálnak az optikai és a fényképészeti tárgytávolság különbségéből adódó problémára. Így aztán jó iparosmunka gyanánt összehasonlítják adott gyutávon az obit, csak hát ez így ebben a formában nem az igazi.
Azt meg ugye tudod, hogy az egyik egy Canon 50D-n, a másik meg egy Nikon D3x-en van?
15 vs 24 MP. -
aleister
veterán
válasz
wjeszy #34532 üzenetére
Ez az összehasonlítás nem jó semmire, mert csak a fizikai jellemzőit veszi az obiknak.
Ha az optikai teljesítőképesség érdekel, akkor inkább ezt tanulmányozd.Mint várható volt, a Nikkor 18-105 élesebb rajzolattal rendelkezik. Ez nem csoda tekintve, hogy fele akkora az átfogása. Cserébe a Tamron kevésbé torzít és CA-zik. Ha kevésnek érzed a 105-ös véget, akkor elgondolkodtató lehet a váltás, viszont ha az élesség számodra fontosabb a kényelemnél, akkor nincs értelme.
Nekem volt fent egy próba erejéig ilyen Tami. Nem éreztem azt az élesség eltérést, mint amit a linkelt teszt alapján kellett volna. Szerintem remek utazum.
-
aleister
veterán
válasz
Throme #34486 üzenetére
Igen, ez sejthető is volt. Az FB oldalukon ezt írtam is. Fura egyébként, mert Karima reagált ott a bejegyzésre, ellenben magán a Nikon időfolyamán én nem látom.
Én is erre gondoltam háttérként, de nem kizárt, hogy egyszerűen költség lefaragás miatt kellett pár EU szervizt bezárni. Ha más országban is volt ilyen, akkor ez utóbbi lehetett az ok.
-
aleister
veterán
Igen.
Nekem az elején nagyon kényelmetlennek tűnt, hogy fix ponthoz van kötve a kezem. Az ujjaim nem mindig érték el a kívánt kezelőszervet. Ez bizonyos estekben elég frusztráló volt, mert némileg lerövidült a reakcióidőm. Azóta valamelyest hozzászoktam.A nyári hőségben, ünneplőben egyébként is dől rólam a víz. Nem vettem észre, hogy ez a kézfej pánt rontott volna bármennyit is ezen.
-
aleister
veterán
válasz
#65675776 #34467 üzenetére
Nos, ez a jó is elég relatív. Párba állítva egy 70-200 2.8G-vel, ne adj isten egy VR II-vel látható lesz a különbség -főleg a képszéleken-, de azért az árért, amiért ki lehet fogni használtan, korrekt optikai teljesítményt nyújtanak. 5.6-ra rekeszelve szép éles rajzolatuk van.
Összességében az mondanám, hogy ár/érték arányban nem marad el egy kétgyűrűs 80-200 az újabb verzióktól. -
aleister
veterán
válasz
kropoksz #34438 üzenetére
Ha nem tudod személyesen szemre vételezni, akkor csak abban az esetben vegyel hasznaltat, ha van ra valamennyi garancia, es van ertekelo rendszer az oldalon, ahonnet vasarolsz. Pl ebay. Ez esetben nezd meg az elado ertekelesit. Hogy milyen erteku es hany darab targyat adott el. 98% felett vasarolhatsz tole batran, ha mar jopar eladas van a hata mogott.
"Az objektíveknél amúgy általánosságban miben érezhető a különbség, hogy AF-D, AF-S vagy AF-P?"
Ez a kerdes ennel osszetettebb. A D-s a legregebbi, a P-s pedig a legujabb fejlesztes. A D-ben nincs motor, a G-ben ultrahangos van, a P-ben meg leptetos. Az optikai tulajdonsagokat is finomitottak az ujabbakban. Ettol fuggetlenul vannak nagyon jo D-s obik. Pl 50 1.8D 70-200 f2.9 D.
(#34461) DonRazzino
Szivesen! -
aleister
veterán
válasz
kropoksz #34427 üzenetére
Szia!
A két obi kozott a kulonbseg lenyegtelen (az egyik a MILC-eknel hasznalt leptetos AF motort kapta, a masik hagyomanyosat).
A 18-55 helyett javaslom, hogy inkabb 18-105-ot vegyel. Nagyobb a zoomtartomanya. Nem vagyok tisztaban a kinti uj, belepo arakkal, de ha kijon a keretbol, akkor D5200-ot, ne adj isten D5300-at nezz! Ez utobbi nagy esellyel mar tulmutat a raszant osszegen.
-
aleister
veterán
válasz
DonRazzino #34423 üzenetére
ISO-ban egy FX mindig csúnyán ránő a DX vonal képviselőire.
Az AF rendszerük kb ugyanaz azzal a különbséggel, hogy a D7200-é újabb. Ennek van egy fontos vonzata, nevezetesen, hogy -3FÉ-től már tud mérni, míg a D700 csak -1-től.Szóval 1:1.
-
aleister
veterán
-
aleister
veterán
válasz
Skabade #34371 üzenetére
Ez szerintem nem így van. Az AF-D és AF-S Nikkor jelölés. Ez utóbbi annyit tesz, hogy AF SWM-mel (Silent Wave Motor). Namármost ez egy Sigma obi. Ott a HSM azt jelenti, hogy HiperSzónikus Motor van az obiban (=AF-S). Tehát ha nincs is a vázadban motor, még akkor is mennie kellene az AF-nek.
Visszaolvasva kicsit kuszának tűnhet, de remélem érthető.
Légyszi fotózd már le az obi bajonett felüli oldalát, és tedd fel ide a képet! Látszódjon a csatlakozósor és a bajonett síkja is. Kb így:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Megújult a PROHARDVER!
- Hegesztés topic
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- 3D nyomtatás
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nyaralás topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- NBA és kosárlabda topic
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Utolsó 3db - KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest