- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
concret_hp #5693 üzenetére
Tudtok esetleg ajánlani olyan könyvet, ami egy átlagos diák számára is emészthető módon vezeti be a matematika tételeit, alapvetéseit? Eléggé unom, hogy mint egy robot, tudom alkalmazni pl. a deriválást vagy az integrálást, de hibákat vétek, mert hiányos az elméleti hátterem. Jó lenne valahogy a matematikát olyan szinten érteni és művelni, ami mondjuk mérnöki tanulmányokhoz MSc szintig elegendő, nyilván nem leszek sem matematikus, sem valamiféle kutatóprofesszor, de mégis... Gondolom más is jár(t már) hasonló cipőben.
-
törölt tag
válasz
concret_hp #5674 üzenetére
A konkrét levezetésre lennék kíváncsi, határértékkel, ahol x->x0.
Egyébként nem szorzat deriváltja a példám, hanem egy sima különbségé, szóval tagonként lehet deriválni, az eredményt én is tudom. 3x^2 - 2x -
axioma
Topikgazda
válasz
concret_hp #5668 üzenetére
En mar azt nem ertem, h aki csak kozepszintut ir, az vszinu nem felvetelizo targya, miert szamit hogy hanyas. Vagy le vagyok maradva valami inforol?
-
Jester01
veterán
válasz
concret_hp #5668 üzenetére
Nem tudom manapság hogy van, de régebben későbbi évben is lehetett felvételizni és akkor ugye számít hogy melyik évben milyen nehéz volt az érettségi.
-
cocka
veterán
válasz
concret_hp #5593 üzenetére
De durva. Köszi.
-
DeathBat666
aktív tag
válasz
concret_hp #5537 üzenetére
sztem mindenhol veszik a határértéket, deriválást és integrálást.
-
Apollo17hu
őstag
válasz
concret_hp #5508 üzenetére
Azért az a viszonylag könnyentől elég távol áll, nem véletlenül versenyfeladat.
Két megoldást találtam a te gondolatmenetedből kiindulva felírva, majd szorzattá alakítva a tíztagú összeget:
1 + p + p^2 + p^3 + p^4 + q + p*q + p^2*q + p^3*q + p^4*q = 34364
1 + p + p^2 + p^3 + p^4 + q*(1 + p + p^2 + p^3 + p^4) = 34364
(1 + q)*(1 + p + p^2 + p^3 + p^4) = 2^2 * 11^2 * 71
--> a szorzat egyik tagja biztosan párosHa
p = 2
, akkor31*(1 + q)
adódik, ami nem megoldás.
Hap > 2
, akkor a(1 + p + p^2 + p^3 + p^4)
tag páratlan, tehát(1 + q)
biztosan páros, és 4-gyel osztható.
Lehetséges kombinációk:4 * 8591 --> q = 3 --> (1 + p + p^2 + p^3 + p^4) = 8591
--> nincs lehetséges p érték44 * 781 --> q = 43 --> (1 + p + p^2 + p^3 + p^4) = 781 --> p = 5
284 * 121 --> q = 283 --> (1 + p + p^2 + p^3 + p^4) = 121 --> p = 3
484 * 71 --> q = 483 --> (1 + p + p^2 + p^3 + p^4) = 71
--> nincs lehetséges p érték3124 * 11 --> q = 3123 --> (1 + p + p^2 + p^3 + p^4) = 11
--> nincs lehetséges p értékA feladat megoldásai:
5^4 * 43 = 26875 (1 + 5 + 25 + 43 + 125 + 215 + 625 + 1075 + 5375 + 26875 = 34364)
3^4 * 283 = 22923 (1 + 3 + 9 + 27 + 81 + 283 + 849 + 2547 + 7641 + 22923 = 34364)
-
Cucuska2
addikt
válasz
concret_hp #5493 üzenetére
Először F-próbát kell nézned a szórásokra. Ha megegyeznek, akkor Student-féle T-próbát lehet csinálni, ha nem, akkor még esetleg Welch-próbával be lehet próbálkozni, de a szórás különbözése már elég jó indikátor, hogy a kettő különböző eo.
R-ben egyszerűen és gyorsan megkapod, még kézzel sem kell papíron számolni.
A több elem csak a módszert javítja, nincsen minimum elemszám.
De nézhetsz Wilcoxon előjel vagy Mann-Whitney U-tesztet is, azon a weboldalon több okosság is van. -
fpeter07
veterán
válasz
concret_hp #3981 üzenetére
31 kredit?
Az nem semmi, itt anal I., II. mellett csak numerikus matek van. Ez összesen 8 kredit. Persze lesznek még matekos tárgyak, csak álnév alatt.
-
válasz
concret_hp #3978 üzenetére
bsc-be ennyi fer, ott nalunk is 3 volt, bar a vektoranalizisnek koszonhetoen 5-ot csinaltam belole
ehhez jott meg ket felev msc-n.
-
bmakszim
senior tag
válasz
concret_hp #3978 üzenetére
Kevesled? Miskolcon pl csak 2 van.
-
bmakszim
senior tag
válasz
concret_hp #3976 üzenetére
pl gépész. A gyártástechnológiához és minőségbiztosításhoz valamennyire szükség van a statisztikára, ahhoz meg kell a valség számítás.
-
axioma
Topikgazda
válasz
concret_hp #3943 üzenetére
Elsore azt mondom, hogy nem, mert az AM hosszara nem mondtal semmit, nekem az jott a talppontbol, igaz nem nevezetes szog az sem, csak derekszog miatt lathatobb. Bar ha nagyon akarom, akkor kijon a cosinus-tetellel a masik iranybol a 105 fokkal is, es abbol vissza a keresett szog, ez teny.
-
axioma
Topikgazda
válasz
concret_hp #3941 üzenetére
En nem tukroznem: a C-bol indulo magassag talppontja T, a magassag hossza x, akkor ATC egy 45-os derekszogu 3szog igy AT is x, meg AC egyenlo gyok 2. A TCB meg 30-as derekszogu, igy az atfogo 2x, CM x, TCM 60 es egyenlo szaru, tehat egyenlo oldalu, igy TM is x. AM hossza adodik ATM-bol (x-szel kifejezve, 2 oldal + kozrezart szog 150, mert TMB is egyenlo szaru igy MTB is 30), es igy AMC harom oldala ismert, a szog szamolhato.
-
HuMarc
veterán
válasz
concret_hp #3939 üzenetére
Igen, elég sok mindent bejelöltem, de nem igazán látom, hogy közelebb jutottam volna a megoldáshoz.
A két fő gondolatom ezen rajta van: Az egyik, hogy M-en át merőlegest állítok AB-be, illetve hogy M-en át merőlegest állítok BC-re. Ez utóbbival sikerült egy olyan egyenlő szárú háromszöget kialakítani, amely szára 2b és alapja 4a. Szép és jó, csak nem mentem vele sokra. Elnézést, hogy a képen nincsenek elnevezve a csúcsok, de már rutinos voltam, és az véletlenül lemaradt. Értelemszerűen az A-nál lévő szög 45°-os.
Mással is próbálkoztam, tükröztem M pontot AB-re, meg még más dolgokkal is, de nem vezettek eredményre. És az osztályban (ez ilyen szorgalmi feladat) a többiek is azt mondták, hogy nem jött ki nekik semmi.
Most valami olyasminek örülnék a legjobban, hogy elrontottam valamit, nagyon, mert egyébként elég ciki, hogy egy ilyen gyszerűnek tűnő feladaton fennakadjak.
-
axioma
Topikgazda
válasz
concret_hp #3758 üzenetére
Hat a konvergencia-tartomany mint fogalom sorokna'l nem hiszem, hogy tul gyakori tananyag. En peldaul csak kikovetkeztettem a feladat szovegebol meg a kepletbol, hogy ezen vajon itt mit erthetnek... de hat azert matek, hogy ilyet is ki lehessen kovetkeztetni.
Mondjuk az teny, hogy a megoldashoz nem kell egy nagy eszkoztar, de hat pont jo, itt a forumban nehez is lenne ennel sokkal bonyolultabb feladatokkal foglalkozni. Most ugyis a potzh-k es beugrok feladatai jonnek sorban... -
Jester01
veterán
válasz
concret_hp #3160 üzenetére
A hiéna meg ugye haverokkal jön vissza és elkergeti az oroszlánt
-
fps8
senior tag
válasz
concret_hp #3145 üzenetére
Sosem használtam. Fenn van a gépen, de még azt sem tudom h mit hová kell beírni...
-
Jhonny06
veterán
válasz
concret_hp #2861 üzenetére
Igen, így értettem.
És 3-ra írható át, nem -3-ra.
-
Zefír
őstag
válasz
concret_hp #2780 üzenetére
Hm, igazából ez csak a feladat egyik része, és én nem veszem észre a másik adatot. LEírom az egészet, hátha én vagyok a figyelmetlen.
1 műhol köralakú pályán kering a föld körül, 875km magasban. és jelet küld 1 vevőnek.
Kikell számolni, hogy a horizontnál és a vevő fölött pontosan milyen távol van a vevőtől. -
Phvhun
őstag
válasz
concret_hp #2609 üzenetére
azt aposztrófnak híjják, én a vessző vessző-re gondoltam. -> , <-
-
föccer
nagyúr
válasz
concret_hp #2466 üzenetére
Előre lépé volt, az biztos.
Igaz az egyik fkeres-nek hibásan adtam meg a tartományát, így volt némi hiba az eredmény adatbázisában. Ezt ki is szúrták a mai megbeszélésen, de gyorsan javítottam a hibát
(#2467) neduddgi: Sajnos hosszabb a képlet, mint amit az office le tud kezelni. A megoldás az lett, hogy a megfelelő lépésekben haladva kiszámoltattam az összes lehetséges értéket, majd a két oszlopot felcserélve fkeressel kikerestettem a megfelelő értéket. Igaz, hogy annyi baj van vele, hogy nem lesz pontos érték a táblába, amit az fkeressel megtalálnék, így a hozzá legközelebbi, nála nagyobb értéket találja meg. Nekem meg pontos, vagy a nála kisebb értéket kellene megtalálnom. Végülis megoldottam, hogy felvettem az eredményt 1 egységgel eltoló állandót, amit megoldotta a problémyát
Szóval ha van lelki erőm, akkor neki fekszem, és csinálok belőle egy szép kiértékelő táblázatot
üdv, föccer
-
cellpeti
nagyúr
válasz
concret_hp #2433 üzenetére
így már vágom, elnézést az értetlenségért.
Esetleg a pár hozzászólással előbbi számításba tudnál segíteni?
-
cellpeti
nagyúr
válasz
concret_hp #2431 üzenetére
ezt most nem értem.
2 az -20%ot jelent. A 20% mindig is 1,2 volt, nem értem, hogy lett belőle 1,25
De ha pontosan elmagyarázod,akkor lehet megértem
-
cellpeti
nagyúr
válasz
concret_hp #2429 üzenetére
miért?
1,25 az nem 25%?
-
válasz
concret_hp #2426 üzenetére
mindenkinek van valami defektje
-
róbert gida
tag
válasz
concret_hp #2380 üzenetére
Köszi közben meglett, hogy 10 a megoldás ! Biztosra akartam menni ! Sorry de 21 éve érettségiztem és már régóta nem mélyültem el a matematika rejtelmeibe
.
-
moha21
veterán
válasz
concret_hp #2348 üzenetére
Köszönöm! Már találtam megoldást, de én így is ki akarom számolni.
-
moha21
veterán
válasz
concret_hp #2346 üzenetére
És képlettel, hogyan tudom ezt a pontot meghatározni?
Van neki 4 csúcsa és mindegyikhez tartozik 3 érték ( x,y,z ). -
Tv
senior tag
válasz
concret_hp #2314 üzenetére
azt értem. de ettől a valószinűségek sehogyan nem adódhatnak össze. 0,5 nél magasabb valószinűséget nem bírsz kihozni ha beleszakadsz sem. ha 100 ajtó lenne és 99 szer lehetne választani és minden körben "kiesne" egy nem nyerő ajtó és a végén maradna 1 nyerő és egy nem nyerő akkor a ti gondolatmenetetek szerint ott már 99/100 lenne a valsége a nyerésnek, ami ugye nyilván ökörség.
ha nem választasz második körben más ajtót, akkor is választasz, csak ugyanazt amit elsőben.
-
Tv
senior tag
válasz
concret_hp #2297 üzenetére
ez szerintem még mindig lehetetlenség
tényleg nem értem. gyakorlatban lehetetlennek tartom, hogy nem ugyanakkora arányban nyer a játékos. nyilván tízezres nagyságrendű próbaszámú tesztsorozat alatt nincs értelme statisztikát készíteni.
-
CrusherW
tag
válasz
concret_hp #2309 üzenetére
Oké, hasonló példát levezettem: hány darab kül. 1.000 jegyű szám van, ezt pont nem rég kellett, ott meg helyesen 9(10^999). Úgyhogy, igen, innen látszik, hogy nektek van igazatok, törlöm a hülyeségemet : ) Köszi!
Szerk.: nem törlöm, nem lehet, rég fórumoztam ph!-n
-
Alg
veterán
válasz
concret_hp #2297 üzenetére
Valségi mező kérdése, úgy mint a húrparadoxon...
egyébként szerintem pont ez lenne a matlab program lényege, hogy legenerálni jó sok esetet és megnézni milyen lesz a tapasztalati eloszlás
-
Tv
senior tag
válasz
concret_hp #2282 üzenetére
én nem teljesen értem, hogy miért lenne nagyobb esélye nyerni ha cserél.ha nem viccből írtad, írd már le légyszi
-
cocka
veterán
válasz
concret_hp #2268 üzenetére
Pedig olyan kíváncsi lennék.
-
Vazallus
tag
válasz
concret_hp #2264 üzenetére
MI ezzel a probléma? Nem is mérnök akarok lenni...
-
cocka
veterán
válasz
concret_hp #2264 üzenetére
Ezzel burkoltan arra célzol, hogy mennyire gagyi lett a felsőoktatás színvonala?
-
róbert gida
tag
válasz
concret_hp #2252 üzenetére
Köszi
-
D@ni88
addikt
válasz
concret_hp #1938 üzenetére
tudom
gondoltam arra hogy felszorzom a nevező nevezőjét, és askkor nem lesz emeletes, viszont példákat meg nem vettünk úgy hogy a számlálóban nem 1 vanazért kérdeztem...
-
cellpeti
nagyúr
válasz
concret_hp #1913 üzenetére
Köszönöm!
Lenne még pár kérdésem:
Mik az a(1;3;-2) vektor irányába mutató egységvektor koordinátái?
Merőleges-e az a(2;-1;-2) és a b(1;0;2) vektor? - vektoriális szorzatot kell itt használni,vagy ezt hogyan kell?
Illetve azokat honnan tudom,hogy két sík párhuzamos-e; sík és egyenes párhuzamos-e; döfi e az egyenes a síkot;párhuzamos-e két vektor;egyenlőre ennyi lenne
-
cellpeti
nagyúr
válasz
concret_hp #1910 üzenetére
Köszi!
-
törölt tag
válasz
concret_hp #1828 üzenetére
A sima szorzás művelet meg egy speciális mátrixszorzás.
-
cocka
veterán
válasz
concret_hp #1828 üzenetére
Hívhatod aminek akarod az tuti, hogy művelet.
-
törölt tag
válasz
concret_hp #1820 üzenetére
Szorzandónak meg szorzónak mátrixoknál speciel van értelme.
-
poffsoft
veterán
válasz
concret_hp #1820 üzenetére
jó, jó, de azért levonják a pontot érte a dolgozatnál.
Amúgy pontosan a konkrét példa (merthogy ők még nem számokról beszélnek, hanem valamit (2 almát) vesznek valahányszor) ami ebben az esetben teljes fejzavar... -
cucka
addikt
válasz
concret_hp #1803 üzenetére
Igazából tetszőleges karakterkészlettel és hosszúsággal is könnyen megoldható a feladat, 2 egymásba ágyazott ciklussal. (Vagy ciklus helyett vele ekvivalens rekurzív függvénnyel)
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
concret_hp #1794 üzenetére
Kössz, így legalább van egy irányom amerre elinduljak
cocka:
Szerintem valamit félreértettél -
Jhonny06
veterán
válasz
concret_hp #1796 üzenetére
Nem igazán. Az túl egyszerű.
-
Tv
senior tag
válasz
concret_hp #1695 üzenetére
most látom, hogy teljesen átsiklottam a helyes megoldás felett
vegyétek el nem hangzottnak a hülyeségeimet
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
concret_hp #1678 üzenetére
Nem reklamálok, félreértesz, csak azt vitatom, hogy ez így matematikai megoldás lenne, azt is el tudom fogadni, ha nincs rá épkézláb és érthető megoldás, a feladat elég hülye, de a fiam ezt kapta matekórán, állítólag ötöst érne a megoldás, ha a tanár elfogadja.
Mivel mi anno a 70-es 80-as években nem tanultunk valószínűségszámítást és kombinatorikát matekból, arra gondoltam, hogy mivel épp a binomiális tételt vették, arra vonatkozó matematikai képletre visszavezethető megoldás létezik a kérdésre, azaz, mint az elején írtam, kiszámítható a szabaduláshoz szükséges idő, a szabadulásra a megoldás elfogadható, azonban még mindig nem tudom, mennyi időt vesz igénybe, ami ha több év, mint a várható börtönévek /életfogytig/ akkor az a válasz, hogy nem szabadulhatnak ki.
Anno nálunk nem fogadtak volna el egy fél megoldást, az időtartam nélkül azonban matematikai értelemben sajnos annak kell tekinteni... Sőt, a nem szabadulhatnak ki, is bizonyításra szorult volna, ha valaki azzal jön...
Az, hogy nem írják a séták gyakoriságát, azt mutatja, hogy vagy pongyola a feladat maga, egyre inkább erre hajlok, vagy elhanyagolható a szabadulás szempontjából, ami elég nonszensz, ugyanis mi van, ha évente egyszer és nem naponta többször.... -
Löncsi
őstag
válasz
concret_hp #1678 üzenetére
szívesen
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
concret_hp #1665 üzenetére
Nekünk még Matematikát tanítottak, nem véletlenül írtam nagy betűvel. Kevesebb témakör és magasabb szintű matematika, de azt tudtuk. Most sajnos jellemző, hogy mindenbe belekapnak, minden témakört vesznek, de nem értenek belőle semmit.
Matematikai értelemben egy olyan tényezőt, mint a várható életkor, természetesen figyelembe kell venni. /Az elhíresült tétel is hülyeség, hogy ha egy majom kellő ideig ver egy írógépet, lepötyögi Shakespeare összes műveit, mert szinte nyilvánvalóan elpusztul, mielőtt egyetlen értelmes mondatot leírna./
A szökés közben lelövik, az nem alternatíva természetesen, mert azzal nem lehet számolni.
Az viszont, hogy egy ember legföljebb matematikai értelemben 120 évig élhet mondjuk, figyelembe veendő tényező nyilvánvalóan. Ha nem így lenne, akkor bele kellett volna írni a feladatba, hogy az élettartamot elhanyagoljuk ez esetben. -
Löncsi
őstag
válasz
concret_hp #1660 üzenetére
Diszkrét esetre:
D(x)^2=E(x^2) - (E(x))^2
Azaz a felvett értékek négyzetét szorzod a valószínűséggel és kivonod a várható érték négyzetét. Legvégén majd gyököt vonsz.
Várható értéked van már, tök jó : E(x)->(E(x))^2
E(x^2)=(1/10*[4^2])+(1/10*[2^2]) .. stb
-
concret_hp
addikt
válasz
concret_hp #1660 üzenetére
up
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
concret_hp #1663 üzenetére
Az alapkérdés nem az, hogy hogyan, hanem az, hogy megszabadulhatnak-e? Ha olyan sokáig tart, hogy mindnyájan meghalnak, akkor szerintem nem.... Sőt,ha az egy nevezetes ellenőrző rab, meghal, a többiek honnan tudják,hogy mindenki volt kinn? Nincs redundancia az eljárásban....
Persze alapból hülye a feladat... -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
concret_hp #1661 üzenetére
Matektanár elfogadja?
-
Jester01
veterán
válasz
concret_hp #1380 üzenetére
Nehéz eldönteni, hogy hülyéskedsz vagy nem
-
cocka
veterán
válasz
concret_hp #1378 üzenetére
Képzeld, vannak akiknek igen.
-
MR. Anderson
tag
válasz
concret_hp #1368 üzenetére
azé kössz.... tudod rengeteg feladatlapot kapunk és ha megakadok valahol akkor félreteszem későbbre és megyek tovább mert nincs időm agyalni rajta, általában ezeket szoktam ide beírni..... meg amúgy is ahogy löncsi írja: "sokan nem reál beállítottságúak" de nekik meg a humán megy jobban ENNYI bocs az offért
-
Löncsi
őstag
válasz
concret_hp #1368 üzenetére
Sokan nem reál beállítottságúak, (igazán én sem), és felsőoktatást kivéve sem erőltetik a természettudományokat,matematikát.
-
lajafix
addikt
válasz
concret_hp #1349 üzenetére
szerintem ez, a magolásra nevelés a matek oktatás legnagyobb hibája.
Emléxem 14 évesen(több mint 20 éve
) bejött a matektanár az 1.b. gimnáziumi alap matek csoportba (a mi 'advanced' csoportunk tanára 2 hétig nem volt és így én is ott ültem) kb szeptember 5én és elkezdte lediktálni(kb jambusokban, félig énekelve, hogy jobban rögzüljön a szóalak!!! ) az összeggel hogy szorzunk és emelünk négyzetre meg az osztás tulajdonságait tételszerűen, a következő órán röpdoga... Na abból a 20 emberből 15en szereztek diplomát, abból 2en közgazdászok lettek, a többiek valamiért bölcsészek...
Emléxem még harmadikban sem tudtam elmondani egy matek tételt se rendesen, de alkalmazni tök jól tudtam az addig tanultakat.
-
cocka
veterán
válasz
concret_hp #1302 üzenetére
A legszörnyűbb az egészben az, amikor egy átlagember azt hiszi, hogy a matematika a fejszámolásban ki is merült.
-
14adam
addikt
válasz
concret_hp #1285 üzenetére
Tudom,hogy ciki,de hát olyan régen volt a suli ...
-
Jester01
veterán
válasz
concret_hp #1213 üzenetére
Na megcsináltam az atom brute-force megoldást, a háromszöges az stimmel, de a négyszőges az 82 lesz. Szúrópróba-szerűen ellenőriztem egy párat, eddig nem találtam hibát. Lehet, hogy nem négyszöget kell keresni, hanem azon is háromszöget? Mert abból valóban 30at találtam.
-
norbiphu
őstag
válasz
concret_hp #1192 üzenetére
jólvan, már 4 hónapja volt
-
cellpeti
nagyúr
válasz
concret_hp #1176 üzenetére
A tangensos volt a feladat,de már megcsináltam!
Köszönöm a linket -
M3nyus
aktív tag
válasz
concret_hp #1168 üzenetére
De azvolt
De már megoldottam -
skoda12
aktív tag
válasz
concret_hp #1155 üzenetére
Ezt tényleg benéztem.
dave93: Az ábra jó, de nem páratlan fg, mert f(x) = - f(-x) nem igaz.
-
cocka
veterán
válasz
concret_hp #1148 üzenetére
Hát ez elvileg ott jön elő, amikor többváltozós függvények szélsőérték helyeit keresed.
Tudni kell hozzá mi az, hogy kvadratikus forma.
Most bevallom őszintén másolni fogok, de a lényeg ez:
Def. Legyen n € N A = ide elképzelsz egy n×n-es négyzetes mátrixot, aminek elemei a[11]-től a[nn]-ig mehetnek. A könyv úgy fogalmaz, hogy n-edrendű valós szimmetrikus mátrix, mivel az a[ij] € R esetén a[ij] = a[ji] ahol (i, j = 1, 2, ...n)
A Q pedig legyen egy kvadratikus forma, ami def. szerint így néz ki:
Q: R^n -> R, Q(x[1], x[2]...x[n]) := x * A * x^T = szumma(i=1..n, szumma(j=1..n, a[ij]*x[i]*x[j]))
Az A a kvadratikus forma mátrixa. x pedig :=(x[1], x[2],.... x[n])
x^T pedig e mátrix transzponáltja.Most jön a kérdésedre a válasz:
Q kvadratikus forma pozitív definit, ha Q(x)>0 minden x != 0 esetén,
negatív definit, ha Q(x)<0 minden x != 0-ra
indefinit, ha pozitív és negatív értéket is felvesz.
pozitív szemidefinit, ha Q(x)>=0
negatív szemidefinit, ha Q(x)<=0minden x € R^n esetén és (a szemidefinithez) van olyan x € R^n x != 0 melyre Q(x) = 0.
Jelmagyarázat: szögletes zárójel = alsó index
^ = felső index
!= = nem egyenlő -
Lothwin
csendes tag
válasz
concret_hp #1057 üzenetére
köszi, az elve az oké, csak kijönni nem akar 3:S
-
válasz
concret_hp #1038 üzenetére
Tényleg
(miért 6-szor vettem
)
-
válasz
concret_hp #1036 üzenetére
1/46656 a valószínűsége, de ez nem válasz a kérdésedre
-
Lothwin
csendes tag
válasz
concret_hp #1013 üzenetére
Öööö izé De az x^2+2x+2 egyenletnek nincs is valós gyöke...
Vagy nem tudom, itt a vége akkor hogy is van?
-
Genius007
őstag
válasz
concret_hp #961 üzenetére
Naja, pénzért !
Úgy meg nem valami jó,de ha esetleg fizeted ... -
szatocs
őstag
válasz
concret_hp #953 üzenetére
Sajnos én sem
-
szatocs
őstag
válasz
concret_hp #951 üzenetére
A többivel kapcsolatban nem tudsz mondani valamit?
Hogy most nekem mit is kéne leképeznem, hogy néz ki matekból egy ilyen a legegyszerúbben. -
Laslow
senior tag
válasz
concret_hp #935 üzenetére
Lehet. Hétfőn Pistike a szőkére szavaz és azt juttatja tovább, pár nappal később meg Robika szavaz, akinek meg inkább a kis vörös tetszik ugyanazon 2 kép közül.
-
Lothwin
csendes tag
válasz
concret_hp #937 üzenetére
Nem is keveset, csak normális eredményt nem sikerült kihoznom:S
-
Laslow
senior tag
válasz
concret_hp #933 üzenetére
Ja, ez így lenne logikus, de mégsem így van.
Lehet, hogy tegnap az A kép jobbnak bizonyult B-nél, de mi van, ha régebben meg a B kép jókora különbséggel verte C, D, E, F és G képeket, amik esetleg A-val nagyjából azonos eredményt értek csak el? Itt éreznék szükségesnek valamilyen súlyozást, és ezért nem feltétlenül a bal oldali oszlopban sorban következő képek alkotják a ranglistát is egyben. Ettől függetlenül lehet, hogy igazad van, és ebből nem lehet egy rendes rangsort kihozni, de az is lehet, hogy csak jobban kell akarni. -
Laslow
senior tag
válasz
concret_hp #931 üzenetére
A legjobb lenne minden egyes pontszámváltozás után újraszámolni a rangsort. De legrosszabb esetben is minden nap egyszer.
-
Laslow
senior tag
válasz
concret_hp #916 üzenetére
Megnéztem wikin: [link]
Nagyon ügyesen és érthetően van megfogalmazva, meggyőzött, hogy a másik ajtót kell választani. -
Alg
veterán
válasz
concret_hp #833 üzenetére
1 tükrözés van, a többi csak forgatás+tükrözés kopozíció
Persze felfogás kérdéseMod: kérdés: Algoritmusok tev. és elemz. vizsgára készülök, deegyvalamit nem sikerült megfejteni:
Téma: max. kiv. algoritmusok
Módszer: A "csalafinta válaszoló" avagy "csaló barchóbázó" startégia.Amit nem értek: konzisztencia táblázat, 2*2 oszloppal (érték-státusz), N (nem kérdezett) L (nagyobb) S (kisebb) bejegyzések. ELTE TTK Alk. mat. szak
-
cocka
veterán
válasz
concret_hp #833 üzenetére
Jó van má'!
Elírta. Na és? Írta, hogy hullafáradt volt, úgyhogy erről ennyit. A másik pedig az, hogy ő legalább segített, amit ezúton is köszönök szépen.
-
Alg
veterán
válasz
concret_hp #812 üzenetére
Tiedre: nem gondoltam még teljesen végig, de azért:
Szóval: utolsónak csak önmaga marad, tehát az előző n-1 gyerek pont azt az n-1-et húzta ki valamilyen sorrendben (rontott kísérleteket, tehát mikor saját magát húzza valaki, figyelmen kívül hagyhatjuk az ismétlés miatt)
innentől: (nlegalább 3)
1. gyerek:n-2/n-1
2.:gyerek: n-3/n-2
stb.ezek szorzata: (n-2)!/(n-1)!=1/(n-1) ennek a határértéke 0.
Mondjuk ez így elsőre kicsit egyszerűnek tűnik, és nem is biztos h. jó...
-
válasz
concret_hp #795 üzenetére
Egy másik topikban feldobtam ezt a példádat, és ott valaki megtalálta, hogy ezesetben n gyerek esetén a valség kb. 1/(n + ln(n) + EulerGamma), ahol EulerGamma = .5772156649015...
Remélem, most már sokkal boldogabb vagy :-) Közvetlen rekurziót a tagokra nem igazán lehet felírni, szóval összességében ez egy igen genya példa.
-
cocka
veterán
válasz
concret_hp #817 üzenetére
igen
A rendről még valami olyasmi van itt, hogy egy k egész szám jó kitevője a g € G csoportelemnek, ha g^k=1 vagyis ha jól értem itt (a^2*b)^k=1-ből jönne ki valami. Állítólag a rend a legkisebb pozitív jó kitevő (véges rendű elem esetén).
Találtam egy ilyen felírást is:
igaz ez D4-et írja le, D4=<a;b | a^4=b^2=1; ab=ba^3>
És valami olyasmit is írnak erről, hogy jelöljön a egy szabályos 4 szög (négyzet) középpontja körüli (2 Pi)/4 vagyis 90 fokos elforgatást, b pedig legyen a négyszög tetszőleges tengelyes szimmetriája.
Ha jól sejtem a^4 azért adja az egységelemet, mert egy négyzetet 4 db 90 fokos forgatással lehet önmagába átvinni, a b^2 pedig azért, mert egy négyzetet 2 db tengely tükrözéssel lehet önmagába átvinni.
-
Chesterfield
őstag
válasz
Jó neked, én nem tudom a megfejtést.
Elvileg akárhogy rendezzük a darabokat, a területnek állandónak kéne lenni. De itt változik.
ía két L alakú rész miatt van valami kavar -
válasz
mi a magyarázat az ábrára?
-
válasz
concret_hp #795 üzenetére
Hát, ez jóval bonyolultabbnak tűnik, annyi azért sejthető kapásból, hogy 0-hoz tart a valség n növelésével.
-
concret_hp
addikt
válasz
concret_hp #794 üzenetére
erre a verzióra valami?
-
válasz
concret_hp #792 üzenetére
Na várj, nem az a kérdés, hogy aki utoljára marad a húzásban, az önmagát húzza-e vagy sem? Mert úgy több értelmét látom a feladatnak, mint úgy, ahogy Te gondolod. Szóval sorban elkezdenek húzni, az első húz valakit, az megint valakit stb. Ha körbeérnek, akkor a legkisebb sorszámú, aki még nem húzott, húz megint és így tovább.
Szóval a kérdés nem az, hogy: "Aki utoljára marad (ami nem biztos, hogy az n. sorszámú), az milyen valséggel húzza önmagát?"Mod: ha jól értem, akkor szerinted úgy van, hogy először húz az 1-es, aztán a 2-es, aztán a 3-as stb., és az a kérdés, hogy az n.-nek az n. marad-e. Na, ezt is végiggondolom.
-
válasz
concret_hp #781 üzenetére
Nem hiszem, hogy lenne egyszerű képlet erre, de rekurzívan könnyű kiszámolni:
Jelölje f(n) annak valségét, hogy n esetén az utolsó saját magát húzza. f(1) = 1, f(2) = 0, hiszen előbbi esetben az egyetlen gyerek saját magát húzza, két gyerek esetén meg egymást.
Nézzük, mi van nagyobb n-ekre. Az első, mivel saját magát nem húzhatja, ezért feltehetjük, hogy mindenképp a 2-est húzza (ha nem, akkor átsorszámozzuk őket), ennek esélye (n-1)/n. Most a 2-es vagy az 1-est húzza megint (esélye 1/(n-1) ), vagy a 3-ast (esélye (n-2)/(n-1) ). Ha az 1-est, akkor vége a körnek, és egy 2-vel kisebb társaságra kell vizsgálnunk a feladatot, ha a 3-ast, akkor megint elágazik. A 3-as vagy az 1-est húzza, vagy a 4-est stb.
Ez alapján a köv. néhány érték:
f(0) = 0
f(1) = 1
f(2) =1*f(0) = 0
f(3) = 1/2 * f(1) + 1/2 * f(0) = 1/2
f(4) = 1/3 * f(2) + 2/3 * (1/2 * f(1) + 1/2 * f(0) ) = 1/3
f(5) = 1/4 * f(3) + 3/4 * (1/3 * f(2) + 2/3 * (1/2 * f(1) + 1/2 * f(0) )itt észre lehet venni, hogy van némi szabály, nevezetesen:
f(5) = 1/4 * f(3) + 3/4 * f(4) ( = 1/8 + 1/4 = 3/8 )általában is f(n) = f(n-2) / (n-1) + f(n-1) * (n-2)/(n-1)
(Ezt azzal lehet megideologizálni, hogy az 1 a 2-est húzza, és most a 2-es vagy újra az egyest /első tag/, vagy valaki mást, amely esetben az 1-es és 2-es gyerekek összevonhatók egy ponttá és olyan, mintha eggyel kevesebb gyerek lenne).Innen f(6) = 1/5 * f(4) + 4/5 * f(5) = 2/30 + 9/30 = 11/30
stb.Ezzel a rekurzióval valahogy tovább lehetne menni f(0) = 0, f(1) = 1 kezdőfeltételek mellett, de hirtelen nem látom, hogyan. Annyi mindenesetre látszik, hogy minden f(n) a két korábbinak súlyozott átlaga, hiszen a szorzók összege 1.
Remélem, azért ezzel segítettem azért valamit.
MOD: nagy n-ekre (n>= 18) a valség kb. 0,367879441171442, ami épp az 1/e. Valahogy biztos kijön, hogy ennyi a határérték.
-
Chesterfield
őstag
válasz
concret_hp #788 üzenetére
Ajajj, igazad van
én kérek elnézést
viszont közben megvan a megfejtés:
elég kicsi a valószínűsége
-
Chesterfield
őstag
válasz
Hááát, ha a gyerekek létszáma páros, akkor lehetetlen
-
concret_hp
addikt
válasz
erre valaki valamit?
-
PazsitZ
addikt
válasz
concret_hp #783 üzenetére
Ez nekem se jutott eszembe
. Látszik, hogy rég foglalkoztam ilyesmivel.
-
[HUN]Zolee
őstag
válasz
concret_hp #783 üzenetére
köszi. Erre nem gondoltam.
-
Zewa
senior tag
válasz
concret_hp #774 üzenetére
A felsőt az csak elirtam avval nem volt gáz, a másodikat meg rosszul tudtam, vagy rosszul emlékszem.
Azért annyira hülye nem vagyok hogy nem tudjam hogy a szorzás tagjai felcserélhetők. -
Salak
aktív tag
válasz
concret_hp #771 üzenetére
Hunyadi - Vita: Statisztika közgazdászoknak, KSH, 2004.
Én ezt ajánlanám, bár nem olcsó. -
concret_hp
addikt
válasz
concret_hp #756 üzenetére
továbbra is égető szükségem lenne egy jó statisztika könyvre, nem tud ajánlani valaki valamit?
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Battlefield 6
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Xbox Series X|S
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- E-roller topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- SzoftverPremium.hu
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest