- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Kikristályosodik a Razr 60
- iPhone topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cucuska2
addikt
válasz
davidvarga #5922 üzenetére
Honnan jön, mi a feledat, mik voltak az ötleteid?
-
Cucuska2
addikt
Szia!
Ami tudományterületre nekem rálátásom van, az a gépi tanulási/mélytanulási kutatás. Ez egyetemválasztáshoz nem mérvadó, mert legkorábban PhD-re (illetve PhD után) kerülsz oda, hogy egyszerre használod a matematikát és a programozást, de az emberek nagyrésze vagy matematikusi vagy mérnökinfó/hasonló háttérrel érkezett a tudományterületre.
Illetve van, aki nyelvészként, angoltanárként, fizikusként, de az számodra nem mérvadó.
-
Cucuska2
addikt
-
Cucuska2
addikt
válasz
concret_hp #5493 üzenetére
Először F-próbát kell nézned a szórásokra. Ha megegyeznek, akkor Student-féle T-próbát lehet csinálni, ha nem, akkor még esetleg Welch-próbával be lehet próbálkozni, de a szórás különbözése már elég jó indikátor, hogy a kettő különböző eo.
R-ben egyszerűen és gyorsan megkapod, még kézzel sem kell papíron számolni.
A több elem csak a módszert javítja, nincsen minimum elemszám.
De nézhetsz Wilcoxon előjel vagy Mann-Whitney U-tesztet is, azon a weboldalon több okosság is van. -
Cucuska2
addikt
válasz
olywer.smith #5490 üzenetére
-
Cucuska2
addikt
válasz
oszi666 #5467 üzenetére
Ahhoz, hogy P-értékeket tudj számolni, valamilyen eloszlást kell feltételezned az adat valamilyen statisztikájáról. Az idősorok esetében mondjuk kellene egy generáló eloszlást keresned, arra (jó lenne) egy egyenletesen legerősebb statisztikai próbát és akkor tudnál P-értéket számolni. De ez idősorok esetében nagyon nehéz. Továbbá meg is lehet sejteni a háttérben futó Markov-láncokat (akár, bár ehhez több adat kéne), és azoknak valamilyen paraméterét, de ez a matematikusképzésem alatt nem fordult elő, így sajnos ebben a részében nem tudok többet segíteni.
Amit javasoltam, az az, hogyha van több mérésed, akkor tudod azt csinálni, hogy számolsz egy megfelelő távolságmértéket az idősorok közt, ami illeszkedik az alkalmazásodhoz, szemre meghúzod a határt valahol, és ami a határ alatt van, az nem tér el szignifikánsan, ami a határ fölött, az szignifikánsan eltér.
Sajnos ez csak hand-waving/eyeballing, -
Cucuska2
addikt
válasz
oszi666 #5465 üzenetére
Idősorok esetében én leginkább távolságmértékeket láttam, statisztikákat kevesebbet.
Itt fel van sorolva, hogy milyen távolságok érhetők el R-ben CRAN-os csomagok formájában, és nagyon hasznos, hogy felsorolja és kategorizálja őket.
Nem tudom, hogy neked milyen kell, milyen a munkaterületed, így hosszas Google kereséseket tudok ajánlani egyik-másik távolságra. -
Cucuska2
addikt
válasz
anorche1 #5367 üzenetére
A Mycielski konstrukció pont ilyen kérdésre ad választ, az ott lévő példa ráadásul pont 5-színű, ha jól láttam.
-
Cucuska2
addikt
válasz
#34576640 #5295 üzenetére
Legyen x amennyiért veszed, y amennyiért eladod. De számoljunk 0.95y-nal, hiszen adó van.
Ekkor:
A nyereséged: 0.95y - x. Legalább a-t akarsz nyerni. Az egyenlőtlenség ebből:
a ≤ 0.95y - x
Rendezve: x ≤ 0.95y - a
Ennyi csak a képleted, tetszőlegesen be lehet helyettesíteni. -
Cucuska2
addikt
válasz
overclockerr #5115 üzenetére
Szia!
Nekem ez vált be nagyon.
-
Cucuska2
addikt
válasz
zsolti1debre #5112 üzenetére
És mi a szögre vonatkozó paramétered?
-
Cucuska2
addikt
válasz
zsolti1debre #5098 üzenetére
Én szerintem ha folytonosan pörög, majd leül a földre, akkor egy fura ívelt, forgásszimmetrikus testet kapunk, ami még egy darab ellipszoid is lehet.
Ha nem esik le, akkor viszont egy erős pörgetésre középen szerintem illene stabilizálódnia. -
Cucuska2
addikt
Jajj, nem gondoltam, hogy ilyen rég volt neked.
Nem tudom, hogy mit végeztél/mivel foglalkozol (illetve valami programozás-közelivel, mivel olyan topikokban szoktalak látni), csak annyit, hogy itt a topikban te állsz legközelebb a matematikához.
Matematikushallgató vagyok a BME-n, új tantervvel, nyögünk nagyon, kísérleti tárgyakkal/tematikákkal, ebből is így jártunk, csak itt kicsit elveszett vagyok, és kopik a kezem alatt a billentyűzet a sok Stackexchange-eléstől.
Köszönöm válaszod!Szerk: nem sikerült az értő olvasás, mint leírtad, programozó vagy.
-
Cucuska2
addikt
Üdv! (Bár a topikot ismerve leginkább axioma, te tudsz nekem segíteni.)
Mérhető függvények és Lebesgue integrál témakörben nem ismertek valami jó alapozó segédanyagot, ami interneten fellelhető? Vizsga előtt állok belőle, és sokszor kattog az agyam, egy más megközelítés lehet, hogy segítene.
Köszönöm!
-
Cucuska2
addikt
válasz
#74220800 #5039 üzenetére
Az ötletre jól rátaláltál, de te egy példát mutattál, ez így nem bizonyítás, csak egy számnyolcas, amire teljesül.
Az a lényeg, hogy felbontod az általad vázolt 7 intervallumra az [1, 3279]-et. (a végpontok az 1, 4, 13, 40, 121, 364, 1093, 3072)
Ezek az intervallumok azt tudják, hogyha két szám egy intervallumba esik, akkor teljesül rájuk a feltétel.
Megemlékezünk a skatulyaelvről - 7 intervallum, 8 szám => lesz legalább két szám, mely ugyanabba az intervallumba esik. Ezekre teljesül a feltétel, győztünk.Grrrr, lassú voltam!
-
-
Cucuska2
addikt
Én még nem nagyon voltam olyan vizsgán, ahol szükségem lett volna számológépre. Ha pedig mégis rettentő olcsmány számok jöttek ki, elneveztem őket betűkkel, majd a végén hánytam vissza a papírra az eredményt, persze nem kiszámolva, hanem formulával. Ilyenért a 4 félévem alatt még sosem haraptak - bár a környezete mindig jó volt.
A számológép pedig numerikusan közelít, attól nem tudnál meg sokat.
-
Cucuska2
addikt
válasz
ZTE_luky #4674 üzenetére
Ott kibővített euklideszi algoritmust csinálsz, és az eredeti euklideszi algoritmusodat használod fel, annak a hasába írod be, és végül megkapod, hogy mely lineáris kombináció adja ki az egyet. Amint kimászok az ágyból belinkelem, hogy mi hogyan tanultuk.
Szerk: Na már a kávémat szürcsölöm. Itt a 24. diától kezdődik az euklideszi algoritmus, 26. oldalon jegyzi meg, hogy mi az a kibővített euklideszi algoritmus, 27.-28. diákon pedig ott van egy példa, ugyanolyan táblázattal.
-
Cucuska2
addikt
válasz
Intruder2k5 #4532 üzenetére
Pedig győződj meg róla, kiszámolhatod az alakzatok területét kézzel, de kijön az.
Amúgy pedig:
A két szög nem ugyanakkora, nem illenek össze, de ezt ügyesen eltakarja a szegély, és hozzáigazította a rajzot.Itt ugyanaz a trükk, bekarikáztam, hogy hol látszik nagyon, hogy nagyobb.
Nincs itt ellentmondás, csak be akarják csapni az embert.
-
Cucuska2
addikt
Könnyű kis bizonyítás, bár én inkább a dérékszögű háromszögektől indítanám, kár a trapézt belekeverni. Lényegében azt mondtad, hogy ha veszel egy derékszögű háromszöget, és ahhoz rajzolsz még úgy kettőt, hogy a szögeik megegyeznek és derékszögre egészítik ki egymást a közös oldalakon, akkor a két keletkezett háromszög területének geometriai közepe pont az induló háromszög területe.
Egy ilyet rajzoltam neked gyorsan, lévén, hogy karácsony van, unatkozom, és megoldható probléma, nem úgy, mint a magánéletem:
Innen egyébként látszik is, hogy igazából csak erre a speciális trapézra igaz ez, mert a három háromszög burka pontosan a trapézt adja ki. Ott van egy kis bizonyításocska is, azt hittem, hogy Pitagorász-tétel fog hozzá kelleni.
És a negyedik háromszöggel azért lesz egyenlő, mert az alapok felezőpontjánál pontosan kettévágod az egészet, és mindennek feleződik a területe.
Nem hiszem amúgy, hogy van neve, esetleg lehet, hogy valami más bizonyításban előkerül, mert ránézésre nem mondaná meg rögtön az ember. -
Cucuska2
addikt
válasz
Tothgera30 #4482 üzenetére
Mármint az integrálás nem megy, az algebrai átalakítás, vagy hogy miért azt az induló egyenletet a függvény? Nem tűnik bonyolultnak, bár kicsit homályos, hogy hova tűnik az y.
Az első linkre a teljes oldalas flash szutyoktól meghal a böngészőm. A második linkre pedig a fentebb lévő kolléga hozzászólását linkelném.
-
-
Cucuska2
addikt
válasz
pomorski #4450 üzenetére
Még tavaly télen elhatároztam, hogy az informatika helyett inkább ez, aztán ott voltam 2 félévet, majd matematikára újrafelvételiztem. Tavalyi félévben is vettem már fel matematika alapszakos tárgyakat, számelmélet és geometria volt, nagyon tetszett, és most is jó, csak sok mindent újra végig kell hallgatnom, mert katalógus van.
BME TTK-n vagyok.
-
Cucuska2
addikt
-
Cucuska2
addikt
válasz
DrojDtroll #4411 üzenetére
Az alsót négyzetre emeled, és kijön, hogy a felső 47.
-
-
Cucuska2
addikt
válasz
Bjørgersson #4362 üzenetére
Pedig a kerekítés annyi. A tizedesjegy szerint pedig annyi, hogy levágod a végét.
-
Cucuska2
addikt
halmazelmélet a gyengeségem, de megpróbálok érthető lenni:
2. elindulsz a Venn-diagram belsejétől (a 4-től) és kivonod őt a 3 metszetből (a 7-ből, az 5-ből és a 10-ből), ezeket bekarikázod, a 4-essel együtt
3. most a legkülső eredményeket nézzük, a 12-ből a metszetébe lévő elemeket kivonjuk (a 3-at, 4-et, 1-et), a 13-ből is (6, 4, 1) és a 16-ból is (6, 4, 3) és a különbségeket bekarikázod.
4. ilyenkor be van karikázva rengeteg szám ( 3, 3, 4, 1, 2, 4, 6) összeadod őket (23) és kivonod a 25-ből.
5. 2-t kapsz, még akár le is ellenőrizheted
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Milyen videókártyát?
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- ASUS routerek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Túra és kirándulás topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen asztali médialejátszót?
- További aktív témák...
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Samsung Galaxy A12 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest