Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lajafix
addikt
válasz
bmakszim #3972 üzenetére
természetesen vicceltem. Szerintem az analízis a matematika leghasznosabb ága egy magamfajta átlagmérnöknek, a szépséget nem tudom a matematikában értelmezni.
Utána a valszám/ statisztika. A diszkrét matek meg undok!
Milyen mérnök szakon 1 félév az analízis? régen fősulin is 2 félév volt
-
axioma
Topikgazda
válasz
bmakszim #3951 üzenetére
Szerintem ugy lehetne megfejteni, hogy 36km/h atszamolod m/s-ra, es megnezed, hgoy 1 sec alatt hogy jon ki az ut es a magassag a szog fuggvenyeben. 10m/s azaz a lejto hossza 10m, ebbol tudod a hatraltato erok miatt vesztett osszes energiat amig azon vegiger (N*m=J), az 1sec-bol meg a mozdony altal leadottat (W*s=J). Lesz neki a vegen az emelkedesbol extra helyzeti energiaja, a mozgasija nem valtozott; a helyzeti energia meg pont felhasznalja a g-nek az erteket, es ott van a masik szukseges adat is (tomeg). Tehat megkapod, hogy 1 sec alatt mennyit emelkedett, az meg pont a 10m-es atfogohoz tartozo befogo, vagyis a sin alfa jon ki a hanyadosbol.
szerk. sebessegileg nem az en napom, na meg sokkal amatorebb modon kozelitettem meg... hiaba regen volt
-
Jester01
veterán
válasz
bmakszim #3951 üzenetére
Van fizika topik, legközelebb kéretik ott feltenni a kérdést, ott is észrevesszük.
Ugye a súrlódás és a közegellenállás a lejtővel párhuzamos, amerre a sebesség is mutat. Innen tehát ezt a veszteséget simán a W = F*s képlettel kapjuk, illetőleg az idővel osztva P = W/t = F*v. Tehát a mozdony teljesítményéből ekkora rész a veszteségre fordítódik. A maradékot használhatjuk emelésre, ehhez azt kell tudni, hogy W = m*g*h = m*g*s*sin(alfa), ezt megint végigosztva az idővel már minden adott a sin(alfa) kifejezéséhez.
-
Apollo17hu
őstag
válasz
bmakszim #3951 üzenetére
Amikor mechanikát tanultam, mindig azzal kezdtük, hogy felrajzoltuk a testre ható erőket.
Szerintem két erő marad:
- a "maradék", amit kiszámoltál,
- és a G, ami a 2500 t tömegű vonatra hat.G "lefele" hat, a "maradék" pedig a hajlásszögnek megfelelő irányba. Ezzel a két vektorral kell tovább számolni, de azt ne kérdezd, hogyan.
-
Jester01
veterán
válasz
bmakszim #3882 üzenetére
Ez egy diffegyenlet. Ránézésre a sebességre valami 1/t a megtett útra pedig ln(t) jellegű dolog adódik ami nem olyan jó mert végtelen idő alatt fog megállni (ami egyébként hihető) de ráadásul végtelen utat is tesz meg ami ellentmond a feladatnak. Úgyhogy valamit elrontottam.
Új hozzászólás Aktív témák
- HP 14 Elitebook 1040 G9 FHD+ IPS i5-1245U 10mag 16GB 512GB 5G Modem Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Eladó karcmentes Apple iPhone 13 Pro Max 512GB / 12 hó jótállással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 1TB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3051
- Samsung Galaxy A55 5G / 8RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12 Hó Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest