- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Tíznaponta azért tedd töltőre az Ulefone-t!
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Újabb magyar banknál elérhető a Xiaomi Pay
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Még egy One UI 8 béta a végleges előtt
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lajafix
addikt
válasz
husztiimi #6637 üzenetére
Hány pont kell a kinézett iskolához? A feladatsor jó, de még jobb ha irányított a felkészülés, nálunk egy online matek kurzus jobban bejött a kisebbnél, mint a nagyobbnàl az akkor kinézett iskola általi matek felkészítő, egyszerűen jóval lelkesebbek voltak az online tanárok. Pontokban: 26 vs 45 az ötvenből.
-
-
lajafix
addikt
válasz
bandi0000 #5186 üzenetére
Bolyai könyvek, Solt György: Valszám az ajánlott darab. Az elmúlt 10 évben beírtam soxor, feladat kinyomozni hogy milyen eloszlás szerint.
. Ennél több nem kell, de tényleg rá kell szánni sok időt.
ne add fel a valszámot, 20 éves tapasztalatom, hogy a high end matek legjobban használható része a gyakorlatban.
-
lajafix
addikt
-
lajafix
addikt
válasz
[Prolixus] #4124 üzenetére
nem kár. én nem jöttem rá.
-
lajafix
addikt
válasz
bmakszim #3972 üzenetére
természetesen vicceltem. Szerintem az analízis a matematika leghasznosabb ága egy magamfajta átlagmérnöknek, a szépséget nem tudom a matematikában értelmezni.
Utána a valszám/ statisztika. A diszkrét matek meg undok!
Milyen mérnök szakon 1 félév az analízis? régen fősulin is 2 félév volt
-
lajafix
addikt
válasz
MarioAna #3596 üzenetére
az összetett függvény láncszabályos deriválását kevered az integrálással... tehát sin2x deriváltja 2*cos2x, ezért kell 1/2-del megszorozni.
Integráláskor nehogy láncszabályozzál! Integráláskor az a feladat, hogy melyik függvény deriváltja lehet az integrálandó. Sajnos az elmélet értő megtanulását nem lehet megúszni.
-
lajafix
addikt
van 10 ismeretlen és van 10 egyenlet. Tehát biztosan meg lehet oldani. Az első 4 egyenlet nem is egyenlet, csak be kell helyettesíteni a feszültségekeet a következő 6 egyenletbe. onnan már ki kell tudni fejezni i1-et. mondjuk elkezded az 5ik egyenletből kifejezni i2-t és beírod i2 helyére. És így tovább, remélem nem jön ki így sokadik hatvány sehol...
Bocs régen volt már az Ohm-Kirchov-amibefolyikazkifolyik törvények.
-
lajafix
addikt
"egy 0.5 alapú log 1/4 -nél honnan tudjam?"
Praktikusan kell megközelíteni a problémát. a feladatok irói gyorsan szeretnék tudni, hogy jól gondolkodol-e, érted-e a törtek logaritmusát. 0.5^2=0.5*0.5= 1/4 tehát a helyes megoldás a 2.
a fladatok minimum harmadánál egyébként is a 2 a megoldás...
Ha mégse működik akkor lehet a függvénytáblát nyálazni.
-
lajafix
addikt
válasz
SMS Help #2855 üzenetére
Pótvizsgára kell?
2x+Y=94
X: a személyenkénti vihető pogyássz súlya.
Y: a 2 ember által fizetendő 3,5 € díjhoz tartozó túlsúly.Az egyes mondatokat kell ÉRTELMES egyenletté átírni. A 2X+1,5Y=94-nek nincs semmi értelme, te mit értesz ebben Y alatt?
A feladatban a 1,5 szám nem tömeg, hanem pénzmennyiség, euró, nem súly. így a dimenziótörés hibájába esel!
-
lajafix
addikt
válasz
bucsupeti #2134 üzenetére
b. szerintem azt ki tudod jól számítani az előző példa alapján, hogy mekkora a valószínűsége, hogy nem egyezik meg a 2 utolsó számjegy. ha ez megvan akkor kivonod 1-ből.
vagy az egyező utolsó 2 számjegyek: 00,11,22,33... 10 eset, az összes lehetséges végződés 100 darab(00..99), tehát 10%.
-
lajafix
addikt
válasz
cellpeti #2114 üzenetére
ez segít:
http://www.math.bme.hu/~pollux/a2/sajat.pdf
na igen, a lineáris algebra és a diszkrét matek nem adja meg könnyen magát.
-
lajafix
addikt
válasz
philoxenia #1690 üzenetére
A fejtörő jól működő algoritmust keres csak a feladat által megadott határokon belül, az már teljesen más, hogyha az algoritmus várható futásidejét keressük, amit te itt szerintem feszegetsz.
A való életben ki kell dolgozni mégegy elhalálozási szálat is, ami lekezeli azt hogy mi van ha kinyiffan a számláló vagy bármelyik más rab. Hacsak nem a queen mary2 luxus apartmanjaiban viszik a 100 rabot Aruba 5* hoteljébe...De onnan ki akarna kiszabadulni?
-
lajafix
addikt
válasz
philoxenia #1664 üzenetére
Egyszerű a feladat, kell egy számoló és lekapcsoló rab,ha 100x lekapcsolta, akkor mindenki volt kint, aki nem számoló, az felkapcsolja 1x de csak 1x ha lekapcsolva találta. Google függvény hívása rabok, sziget, kapcsoló paraméterekre: Spoiler
szerk: dudika is ezt írta.
-
lajafix
addikt
válasz
cellpeti #1558 üzenetére
mert erőlködsz, és izomból gyorsan akarod, mintegy legyünktúlrajtaúgyseértekhozzá. Garantált bukta.
lassan, nyugodtan, 'beleélve' magad. Ha nem érted akkor egy szintet vissza és meg kell nézni azt a definíciót amit nem értesz, amíg nem megy készségszinten addig kár továbblépni. Idő kell hozzá de napi 2 óránál többet nem kell a matekkal foglalkozni. Szintén felejtős a vizsga előtt 2 nappal a 'nézzük hát vajon, miről szól a diszkrét matek' , idő kell hozzá.
Löncsi: a kreditrendszer preferálja az erős matek alapot, szvsz helyesen.
-
lajafix
addikt
-
lajafix
addikt
válasz
kmarton #1482 üzenetére
megértenem nekem is ennyit sikerült anno, merthogy paraszti ésszel ráugortam erőből, mint címerezéskor a hibrid kukorica mátrixra... Egy kicsit el kell vonatkoztatni, intuíció kell hozzá azt mondják. Ha ezt sikerül meglépned akkor zsebedben a matek tudománya.
Szóval erősen elvi tanácsaim vannak csak...
cocka: hát pontosan ez az!
-
lajafix
addikt
válasz
kmarton #1478 üzenetére
hát jó 'anyagot' a drogtilalom topikban találhatsz hozzá.
Viccet félretéve keress a google-on, van egy csomó ha csak a magyar találatokat nézed a 'lineáris algebra rang' szavakra.
Még komolyabban. Szerintem a matematikának ez a legelvontabb, gyakorlati alkalmazását, megértését legnehezebben megmutató területe rengeteg egyedi jelöléssel, magas a megindulási küszöb. Legalábbis én nem értem el a küszöb alját anno, de ha melléülsz -és nem seggelni akarod hanem megérteni- akkor biztos a siker, de hogy nehéz az biztos.
-
lajafix
addikt
na majd tessék beírni a zh eredményt.
-
lajafix
addikt
válasz
daninet #1422 üzenetére
mert az utolsó lépésben a 6os konstanst a nevezőből nem kell deriválnod.
lépésenként:
I. (1- cosX)/3xˇ2
II -sinX/6X
III CosX / 6 = 1/6nekem ez így kijön, de bevallom nem emléxem hogy a cosx derivltja -sinx, vagy sinx deriváltja a - cosX.
Úgy emléxem hogy minden lépésben meg kell vizsgálni hogy 0/0 vagy oo/oo alakú-e a tört.
cocka: hiába no, friss agynak nem kell gugliznia.
-
lajafix
addikt
válasz
concret_hp #1349 üzenetére
szerintem ez, a magolásra nevelés a matek oktatás legnagyobb hibája.
Emléxem 14 évesen(több mint 20 éve
) bejött a matektanár az 1.b. gimnáziumi alap matek csoportba (a mi 'advanced' csoportunk tanára 2 hétig nem volt és így én is ott ültem) kb szeptember 5én és elkezdte lediktálni(kb jambusokban, félig énekelve, hogy jobban rögzüljön a szóalak!!! ) az összeggel hogy szorzunk és emelünk négyzetre meg az osztás tulajdonságait tételszerűen, a következő órán röpdoga... Na abból a 20 emberből 15en szereztek diplomát, abból 2en közgazdászok lettek, a többiek valamiért bölcsészek...
Emléxem még harmadikban sem tudtam elmondani egy matek tételt se rendesen, de alkalmazni tök jól tudtam az addig tanultakat.
-
lajafix
addikt
-
lajafix
addikt
válasz
MR. Anderson #1327 üzenetére
földrajzzal el lehet majd helyezkedni? merthogy matekre épülő végzettséggel jól el lehet az talán még biztos.
-
lajafix
addikt
válasz
MR. Anderson #1318 üzenetére
1. a 20 cm átfogójú, 3:4 arányú befogójú derékszögű háromszög befogóinak hosszát számold ki
(3x)^2+(4x)^2=20^2
25x^2=400
x=412 és 16 cm
-
lajafix
addikt
válasz
poffsoft #1275 üzenetére
ma értem vissza net mellé, elővettem egy papírlapot és a netet. Kijött a lentihez nagyon hasonló megoldás p-re(nem írtad el?). így
A kör egyenlete x^2+y^2=16, ezt tudjuk
Az x tengelyre szimetrikus, 0,8 végpontú parabola egyenlete az alábbi a wikipedia szerint:
y^2=4p(x-8)a kör egyenletébe behelyettesítünk és másodfokú megoldóképlet formára rendezünk:
x^2+4px+(-32p-16)=0D=0
p1 = -4 + 2*négyzetgyök(3)
p2 = -4 - 2*négyzetgyök(3) -
lajafix
addikt
bocs ha késő, de a geo valszám a legegyszerűbb...
Ha geo valószínűség akkor rajzolni kell. Mivel 2 változónk van, elég egy egységoldalú négyzetet felvenni, ami az összes A,B véletlenszerűen választott párt jelképezi.
A + B < 1/3 valószínűsége a kérdés.
Fel kell ismerni hogy ez az egységoldalú négyzet két oldalán felvett 1/3 értékeket összekötő vonal alatt levő A, B párokra teljesül.
Tehát a kérdés az, hogy mekkora területetű ez a háromszög az egységnégyzetben?
1/18 a helyes válasz.
Rajzold le.
-
lajafix
addikt
válasz
Teszla_ #1254 üzenetére
hidd el:
1. a definícióból mindig meg lehet érteni a matematikai fogalmakat.
2. Ha nem érted a definíció egy részét vagy egy egy kifejezését akkor meg kell nézni az adott kifejezés definícióját és azt megérteni. Tiszta rekurzió, a megértem(kifjezés) függvényt kell az agynak hívogatnia párszor. -
lajafix
addikt
annuitás: mekkora törlesztőrészlet, ha felveszel T tőkét P kamatra. (értelmezni se árt. tehát ha felveszel kölcsönt és azonos részletkeben akarsz törleszteni, akkor a törlesztésben kezdetben sokkal több a kamatfizetés, mint a törlesztés végén, hisz a az adósságod az elején a legnagyobb és csökken az idő folyamán)
-
lajafix
addikt
Már Jester is írta, a feladat:
3Z1Z2Z3...Zn9 : 3 = Z1Z2Z3...Zn93
Mint általános harmadik osztályban kezdjük el osztogatni, a kapott számjegyeket írjuk fel egymás után.
1. 3:3 megvan 1 (Z1=1) maradt 0
2. 01:3 megvan 0 (Z2=0) maradt 1
3. 10:3 megvan 3 (Z3=3) maradt 1
4. 13:3 megvan 4 (Z4 = 4) maradt 1
.
.
.
27. 9ben a 3 megvan 3szor maradt 0, KÉSZ.
rekurzív függvény írható rá full teljes indukció.
-
lajafix
addikt
válasz
concret_hp #681 üzenetére
érettségi előtt, de a kollega már jóval utána lehet.
-
lajafix
addikt
Egy kicsit még forgassad. Ahogy a példáidat néztem, vissza kellene vezetni valami egyszerűbb alakra, aminek már van integrálfüggvénye(most nézem hogy primitívfüggvény a becses neve...). pl van az utolsó linken a 4es példa, ahol az
x'2/(1+x'2) integrálját kéne kihozni.
okosban(alapintegrálható függvényekre történő bontásban) ez így néz ki:
1- 1/(1+x'2)
ennek a primitívje:
x - arctg x +C
Na milyen vagyok?
[link]
[Szerkesztve] -
lajafix
addikt
Én már jó 12 éve szigorlatoztam ebből, ugye nem gondolod komolyan, hogy sikerül.
A Bólyai matematikai kiskönyvek sorozatban van diff és integrál számítás, javaslom a beszerzését és az alapján profi leszel belőle. Nagyon érthetően magyaráz, én nem is értem minek egyéb diff és int számítási jegyzet a magyar felsőoktatásba.
-
lajafix
addikt
''Amikor határozott integrálos feladatot oldunk meg, akkor mindig le kell integrálni a fv. - t, és azután kell behelyettesíteni?''
Emlékeim szerint igen. Mert egyébként hogy oldod meg? (a grafikus módszeren kívűl)
Az integráláshoz van néhány alapvicc, amit meg kell tanulni.
A #423ban tárgyalt mátrix inverzezés hogy sikerült végüll?
[Szerkesztve] -
lajafix
addikt
válasz
concret_hp #493 üzenetére
Úgy bizony. AMikor ilyen vicces a feladat (10ik hatvány) akkor mindig jól körül kell nézni vagy lehet végigszorozgatni...
-
lajafix
addikt
csatoltam azt a 30 oldalas anyagot, olvasd el, tanuld meg. Hidd el csak nálad van a labda. Tisztában kell lenni az lapfogalmakkal. Vasárnap felkelsz, beüksz a szobádba egy jó forró teával és csöndben 2 óra alatt mátrixzsenivé képzed magadat ez alapján.
'' az első oszlopot csináljuk, ezért az első sort ugyanúgy hagyjuk, a többit meg megszorozgatjuk valamivel, hogy 0 jöjjön ki oda, ahova kell. De hogy hogy kell számolni, az nem tiszta.''
Leírtam: elemi transzformációkkal. Ez a hasonlat talán segít: ha nem érted a szorzás fogalmát, akkor miért akarod felmondani a szorzótáblát? -
lajafix
addikt
Mert egységmátrixra kell hozni a bal oldalt! ott meg a főátlón kívűl minden elem nulla. Tehát az első oszlopnak a végén
(1
0
0) alakban kell szerepelnie, ahhoz hogy 0-k jöjjenek ki a 2. és 3.ik sorban, hánnyal kell megszorozni az 1. sort?
Erőltesd meg magad, tanulj sok matekot, akkor érdekes munkát is kaphatsz miután végzel. Különben olyan aktakukac leszel mint én!
A matematika a legkönnyebb tárgy, kár hogy én is későn jöttem rá. -
lajafix
addikt
lásd kivel van dolgod.
A csatolt doksiban ott vannak a szabályok az elemi sor és oszlop átalakításokra, a legfontosabb:
egy sor/oszlop hozzáadása egy másik !!! sorhoz vagy oszlophoz.
persze tudni kell a másik 2 szabályt is.
az inverzmátrixot keressük, tehát ugyanazt a műveletet kell végrehajtani a kiindulási, jobb oldalon álló egységmátrixon, mint a baloldali forrásmátrixon.
az elsőt magyarázom el utána azt csinálsz amit akarsz:
- vonjuk ki az első sor kétszeresét a második sorból mind a bal mind a jobb oldali mátrixban.
- vonjuk ki az első sor egyszeresét a 3ik sorból.
innen te jössz. A cél az, hogy a bal oldalon egységmátrix legyen így a jobboldalon lesz az inverzmátrix. Pofonegyszerű, szorzás-osztás nem is kell, csak összeadás kivonás.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- OTP Bank topic
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Tíznaponta azért tedd töltőre az Ulefone-t!
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- DDR5 RAMOK
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Gigabyte 16 Aero 4K+ OLED i7-13700H 14mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 4070 8GB Studio Win11 Garancia