Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egon
nagyúr
válasz
Jester01 #6593 üzenetére
Vagy a 100-as sorozatok eredményét összesítve kell meglegyen az összes változat?
Igen, tehát az a cél, hogy mondjuk 80%-os valószínűséggel legyen meg az összes változat, színenként (nyilván lila golyóból jóval előbb meglehet az összes verzió, mint feketéből). Ehhez hány százas sorozatra van szükség?
-
Parson
addikt
válasz
Jester01 #6559 üzenetére
Nos a parametrizált felírás idöközben nekem is eszembejutott, föként, hogy a végeredmény is aképpen kell majd, így mindegy, hogy már eleve úgy van definiálva, vagy csak a végén van átírva parametrizált formulára...
Mi több, most kidolgoztam egy általános megoldást a 2D-s változatra, még csinálnom kell egy ellenörzést, hogy müködik-e, a derivált nagy (alap) ötlet, még ha magamtól gondoltam is rá, nagyon hasznos volt a megerösités. HA sikerül a kirajzoltatás, akkor leirom ide a megoldást, persze csak ha érdekel.
A 3D-s megoldás lesz az igazán érdekes utána.
-
-
prime_adam
aktív tag
válasz
Jester01 #6487 üzenetére
Igazából nem szeretném túlbonyolítani, így arra gondoltam, hogy a kiindulópont mindig az aktuális téglalap közepe lehetne. A másik pont nehezebb kérdés. Lehetne a többi téglalap közepe (csak ez nagyon sok lesz). Esetleg második pont nélkül, az aktuális téglalap közepétől 15 fokonként elfordítva egy félegyenes. És az első téglalap az eredmény, aminek az oldala ezt metszi, ahogy írtad is.
De ezek csak ilyen saját ötletelések. Ha van rá implementáció, akkor az a legjobb, mert akkor package-ből be tudnám húzni a kódba
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Jester01 #6379 üzenetére
Sajnos az lenne a feladat, hogy van egy sztereo audio jel (x és y), ismert egy hang (b) keverési aránya (c1, c2), ebből kellene visszakapni a jelet az adott hang nélkül (a, c).
Viszont van egy sokkal szebb feladatom, amivel nem tudok boldogulni, és ismét segítséget kérek, remélhetőleg jó topikban.
Alapból a DFT exponense ugye i*pi/n*j*k, ahol j és k a kimeneti, illetve bemeneti elem száma. Itt a szimmetriát kihasználva könnyen tudunk FFT-t csinálni, de mi van akkor, ha nincs szimmetria, hanem i*pi/n*(j+0,5)*(k-0,5) az exponens?
-
Micsurin
nagyúr
válasz
Jester01 #5979 üzenetére
Akkor ott rontom el? Mert nem figyeltem és az 1/x az bent van nálam az Ln-ben.
mod.: igen, így tökéletesen kijön. Köszönöm!
Lazán bevittem az Ln-be az 1/x-et.
72 órából közel 55-60 matek...lassan ideje kikapcsolni.Köszönöm mindkettőtöknek ötlet nélkül még tuti kattogtam volna!
-
orc88
őstag
válasz
Jester01 #5807 üzenetére
Tényleg, átsiklott a figyelmem ezen. Köszönöm a segítséget!
Igazából a tanár gyakfeladatai között nincsen olyan vészes feladat mint amit először küldtem, szóval remélhetőleg megoldom majd valahogy zhn is.
Az első zhn is a saját példatárához hasonló feladatokat rakott bele, jól is sikerült. -
orc88
őstag
válasz
Jester01 #5805 üzenetére
Egy másik példa:
10 különböző korú személy hányféleképpen állhat egymás mellé úgy, hogy a legfiatalabb és a legidősebb nem áll egymás mellett?
Gyakon az jött ki, hogy 10! - 9!*2Itt azon akadtam meg, hogy ezt szerintem rosszul csináltuk, mert 10! az összes eset, de ha ki akarom vonni azokat az eseteket amikor egymás mellett ülnek akkor a 2 ember helye fix --->
A teljes sor permutációja: 2*1*8*7*6*5*4*3*2*1 ez pedig ugye 2*8!.
Vagy rosszul gondolom? -
bozsozso
őstag
válasz
Jester01 #5787 üzenetére
Első körben az alapján szét tudom osztani, hogy az elfogyasztott almákat összeadom(3+8+1=12) Az össz mennyiséghez képest Péternek (3/12)*50db-ot , Gábornak(8/12)*50 és Lacinak(1/12)*50 lenne a szétosztás mértéke. A példában elég kis számokat alkalmaztam így nagyon nem adja ki a különbségeket, de figyelembe kellene valahogy venni mennyi a kosár tartalma. A példát módosítom kicsit hátha úgy érthetőbb lesz:
Vegyük azt mindenki ugyanannyi almát eszik, de a kosarában eltérő mennyiség van.
Péter 3db almát eszik és 2 van a kosarában.
Gábor 3db almát eszik és 10 van a kosarában.
Laci 3db almát eszik és 0 van a kosarában.Csak az almát nézve mindenki ugyanannyi almát fogyaszt el, de a kosár tartalma más és más. Ha csak a fogyasztást nézem akkor mindenki ugyanannyi almát kapna, de teljesen felesleges Gábornak is ugyanannyit adni mint Péternek és Lacinak mert nekik kevesebb van.
Tehát valahogy Lacinak kellene a legtöbbet utána Péternek és a legkevesebbet Gábornak, neki 10db már van.Ez így talán egyszerűbb egyelőre. Ezért kellene a fogyasztást és a tartalmat is figyelembe venni.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Jester01 #5753 üzenetére
Huhh na ezt baromira nem olvastam ki a megoldas szovegebol [igaz nekem a vilagvonal kifejezes sem volt meg], de igy mar jogosnak tunik. Bar azert me'g agyalnek rajta, hogy a 2 dimenzioban miert nem mutatkozik meg, vissza kene olvasni (majd ha lesz idom).
Igy viszont mar egy erdekes feladat es eredmeny, visszavonom az elozoeket! -
axioma
Topikgazda
válasz
Jester01 #5751 üzenetére
?? Ezt most nem ertem. A bizonyitas kihagyta azt, hogy a metszetben egyszerre lesznek ott. Valtoztatos sebesseggel meg aztan plane nem ertem, ha egy adott kombinacional talalkoznak es utana ugyanugy indulnak csak az utolso talalkozasok utan csak az egyik lelassul, akkor mar elkerulik egymast.
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
Jester01 #5737 üzenetére
Uh, ez tenlyeg trivialis volt pedig, kicsit mar lehalt az agyam a tanulas vegere.
Utana volt meg ez ami nem 100% tiszta:
"Két szabályos pénzérmét n-szer feldobunk. Mennyi a valószínűsége, hogy a dobások során mind a "két
fej", mind a "két írás" esetekkel találkozunk."Addig juttotam h legyen A = { fej, fej } , B = { iras, iras } esemenyek. Ezek metszetenek kellene a valoszinusege. Ugye az P( A metszet B) = P(A) + P(B) - P(AUB).
P(A)-nak es P(B) en (1/4)^n en valoszinuseget gondoltam, az uniojuknak pedig (1/2)^n-edikent.
Gyakon megoldasnak viszont rendre 1-(3/4)^n es 1-(1/2)^n volt leiratva mint helyes m.o.
Miert forditottuk meg ezeket a valoszinusegeket? En ugy tudtam P(A) = 1 - P(Akonjugalt) ergo mindket megkozelitesnek helyesnek kellene lennie. Ezzel csak vmit szemleltetni akartak h megforditottak? Mi a helyes?
-
törölt tag
válasz
Jester01 #5669 üzenetére
Mert most ez az idei kirívóan nehéz volt? Nekem nem tűnt fel.
Aki meg életében nem látott ilyen feladatokat, az el is árulja magát, kb. mennyit készült, inkább meg sem kellett volna szólalnia, hanem magába szállnia. De ez ma nem dívik, hogy kellő alázattal közelítsenek az érettségihez, nekik az alanyi jogon jár jelessel, mert fb-on is kapják a lájkot orrba-szájba a két szép szemükért. Fel kellene nőniük inkább.
Amúgy meg egyetemen sincsenek egyenlő feltételek. Bizonyos tanároknál vért kellett izzadni a 2-esért, másoknál meg sima ügy volt az 5-ös kis odafigyeléssel. Érdekelt valakit, hogy a másik tanárnál annyival nehezebb volt? Senkit, teljesíteni kellett adott körülmények között, ez volt a dolgunk, nem a rinyálás.
-
skoda12
aktív tag
válasz
Jester01 #5514 üzenetére
Én sem értem, mert nincs megadva, hogy mi a cél, amit A és B paraméterek kiszámításával el kell érni.
BTminishop: Az egész feladatot írd le, hogy mit szeretnél elérni és mi adott ehhez. Valószínűleg kelleni fog az egyenlet másik oldala is, ha meg volt adva az eredeti feladatban.
-
ssgk
aktív tag
válasz
Jester01 #5454 üzenetére
Így gépen ez nem egyértelmű igaz, vacakul írtam le csak mivel gyökös egyenlet példák gondoltam így értendő
A 2. ban minden gyök alatt van minden esetben így :√(x-5) + √(x^2+6) - √(17x-2) = 3x^2
és az elsőben is
√(x+4) - √(x-4) = 2
Így 1értelmű,
Esetleg az elsőt√(x+4) - √(x-4) = 2
Letudnád vezetni ?Ja és ha visszavezethető másodfokú egyelnetre akkor az nem baj.
-
törölt tag
válasz
Jester01 #5448 üzenetére
köszi!
Valaki ebben tudna segíteni?
Hogyan lehetséges ilyen átlagot, középértéket egyszerűbben kiszámolni?
Tippmixelek.Nem vagyok biztos benne, hogy melyik csapat fog nyerni. A döntetlen lehetőségét kizárom.
Hosszú távon melyik lehetőséget kell játszanom?
Tegyek külön-külön 500 HUF-ot, vagy egy kétesélyt levédő szelvényre egybe 1 ezrest?
X csapat nyer 2,50-es odds
500-ból 1250
Y csapat nyer 2,80-as odds
500-ból 1400
Tiszta nyereség átlagolása: (250+400)/2=325
Kétesély
X vagy Y csapat nyer 1,32-es odds
1000 forint megtétele után 1320 forint jön.
Tiszta nyereség 320.
Hogyan vehetem számításba azt a becslést, mi szerint a sima egy csapatos fogadásnál a honvéd győzelemre 80% esély van (magyarán úgy becsülöm meg, hogy az esetek 20%-ban nem lesz 400 forintos bevételem) - eltolva ezzel az átlagot a kisebb hozammal kecsegtető nyereség felé.
-
törölt tag
válasz
Jester01 #5319 üzenetére
Nem.
Múltkor azt kérdeztem, hogy ha fixen 3-500 zsetont szeretnék keresni egy játékos eladásával akkor azt hogy számolom ki.Erre írtátok a következőt
A játékos feltételezhető eladási ára: 7500
Legalább: 500 zsetont szeretnék profitálni
Az "adó" 5%.7500x0,95=7125
Ebből kivonjuk a tiszta hasznot (500).
Tehát 6625.Most viszont arról van szó, hogy van pár kártyám akiket a lehető leggyorsabban szeretnék eladni ezért nem érdekel a profit de bukni sem szeretnék.
A korábban vásárolt játékos ára: 18500
Adó: 5%18500*0,95=17575
Ebből még nem jön ki, hogy mennyiért kéne eladnom a nullszaldóért...
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Jester01 #5294 üzenetére
Bocsánat, nem írtam le, hogy minden eladás után az ea 5%-ot levon magának.
Tehát ha figyelmen kívül hagyja az ember az ea taxot, akkor egy 1 millió coinos játékost 1 millió 50 ezer coinért való eladásánál bukik.
Szeretném tudni a képletet.Tegyük fel van egy játékos akit fixen eltudok adni 3000ért.
300 zsetont szeretnék nyerni a kis játékosok eladásával.
Mennyiért vehetem meg maximum, hogy megérje? Nyilván ha olcsóbban van megveszem, de a határérték érdekel.
Ugyanígy, egy 1 millió coinos játékosnál meg legalább 80ezret szeretnék nyerni. -
Dinter
addikt
válasz
Jester01 #5094 üzenetére
El is írtam, meg más alakban az egyenlet:
1 = (n alatt a 3) * 0.5^(n-2)
Tudom az eredményt, ez idáig jó.
Aztán ha leosztok n alatt a 3-mal:
1/(n alatt a 3) = 0.5^(n-2)
Ezután veszem mindkét oldal logaritmusát:
Bal oldalon hányados logaritmusa, jobb oldal hatvány logaritmusa.
lg1-lg(n alatt a 3) = (n-2)* lg0.5
Ez itt már nem jó, nem jön ki az eredmény. Hol van benne a hiba?
-
-
banán007
tag
válasz
Jester01 #4836 üzenetére
Köszi!
Na végül kijött egy szerintem jó eredmény, ami pontosan (a+1)/ab, de megoldókulcsban viszont nem ez szerepel, de amugy meg hasonló nagyon: (a+b)/ab. Most nemtudom eldönteni hogy a megoldókulcs(729. feladat) a rossz (mert eléggé sok hiba van amúgy benne), vagy az én megoldásom.
-
ToMmY_hun
senior tag
válasz
Jester01 #4687 üzenetére
Mi lenne, ha felvenné a kamera karakterisztikáját és azt közelítené matematikailag könnyen leírható függvényekkel? Első körben az is sokat növelne a pontosságon, ha csak a kamera középpontjánál csinálná meg ezt, az igazán profi pedig az lenne, ha a kamera látóterét pontokra osztva mindenhová felvenné a közelítő függvények paramétereit.
-
ricinus13
senior tag
válasz
Jester01 #4659 üzenetére
Nem akarok kis regényt írni, a lényeg hogy gondolom ez nem olyan egyszerű dolog mint a kis 1-szer 1. Így valószínüleg nem itt érteném meg a mikéntjét. Plusz elég biztos vagyok abban hogy ezt matekból tanulni fogjuk és akkor megértem és majd meg tudom csinálni magamtól. Itt fizikán mindenféle előismeretek nélkül dobálózik ilyen dolgokkal a tanár. Szóval mégegyszer, nekem a meglodás kéne majd az én gondom lesz megérteni hogy miért is az ami.
-
daninet
veterán
válasz
Jester01 #4608 üzenetére
Ezt mondom, hogy kapsz ket szamot akar ketismeretlenes egyenlettel oldod meg akar ezzel a formulaval. X1 es X2. Azt tudod, hogy van ketto oldalad, de neked meg kell nezni a teglalapot hogy nez ki, hogy odaparositsd az erteket, mert mindig az X1 lesz a nagyobb.
Ezert erdekelne valami olyan megoldas ami az A vagy B oldalt dobja ki fixen. Ha van ilyen. -
trassher
addikt
válasz
Jester01 #4597 üzenetére
Lehet hogy valóban rosszul csináltam. Emlékszem 0-t írtam mint megoldás. Így visszagondolva az x értékét kellett volna beírni ahol a fgv = 0.
Ezt a definíciót találtam:
Ha az f : I --> R kétszer differenciálható függvénynek az x0 € I helyen megváltozik a konvexitása, akkor az f függvénynek xo-ban inflexiós helye van. -
mrhitoshi
veterán
-
mrhitoshi
veterán
válasz
Jester01 #4538 üzenetére
Nem jutott jobb szó eszembe a macisajtnál.
Így már világos, és akkor ez a gondolatmenet átültethető a fenti kiszámítási módszerbe is ? Ez csak úgy oda lett lökve, szóval fogalmam sincs a lelkivilágáról.
Sajnos nem sok mindent találtam a témában, előadáson nem igazán volt részletezve, a Thomas-féle kalkulus könyv meg nem viszi túlzásba a magyarázatot. -
mrhitoshi
veterán
válasz
Jester01 #4536 üzenetére
Ezt most nem biztos, hogy értettem.
Ha ábrázolom koordináta-rendszerben, akkor kapok ugye egy körlapot és egy egyenest. Na most ugye az x csak 0-tól nagyobb lehet, tehát kapásból csak egy félkörlap érdekes, és itt is van egy kitétel, hogy az y 0-tól nagyobb, de ugye a másik fv-nél kisebb kell hogy legyen, szóval lesz egy "mackósajt" szerű terület, ami a lemezem, és ennek akarom a tömegközéppontját meghatározni. Gondoltam arra, hogy megnézem hol metszi a kört a másik fv. és akkor az lesz a felső határa az integrálnak, az alsó meg a 0, de mi lesz maga a függvény ? A két függvény különbsége ? Szóval mit is kellene integrálni ? Ez valahogy kínai nekem. -
Apollo17hu
őstag
válasz
Jester01 #4499 üzenetére
Gondolkodtam rajta, de még nem jutott eszembe, hogy lehetne áthidalni. Viszont megnéztem a fórumtárs profilját, szerintem ez középsulis versenyfeladat. Ha így van, akkor én skippelem, mert esélyes, hogy a "brute-force" megoldásunk mellett van egy rendkívül elegáns, egyszerű módszer is, amire nagy valószínűséggel csak többórás gondolkodás után jönnénk rá.
Mindenesetre nem emlékszem, hogy középsuliban találkoztam volna hasonló problémával.
-
haxiboy
veterán
válasz
Jester01 #4476 üzenetére
Beteg voltam és nincs meg a megfelelő képlet. De google annyira nem a barátom, nem tudom pontosan mit kell néznem. Ha egy linkkel tudsz szolgálni képlethez nekem már az is bőven elég
Az elsőnél f'(x)-re minusz gyök3/3 jött ki, elvileg annak jónak kell lennie.
A második feladathoz viszont nem tudom hogy álljak neki.
Forgáskúp térfogatát ugyanúgy kell számolni mint bármely forgástestét?
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Túra és kirándulás topic
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Subaru topik
- Lexus, Toyota topik
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Apple MacBook
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Kompakt vízhűtés
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2051
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- GIGA AKCIÓ!!! AKTIVÁLATLAN iPad Air M2 11" WiFi + CELLULAR 512GB!!! KÉK
- Bomba ár! Microsoft Surface Laptop 3 - i7-10G I 16GB I 256SSD I 13,5" Touch I Cam I W10 I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2050, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest