- Mindenki Z Fold7-et akar
- Yettel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
- Kikristályosodik a Razr 60
- Google Pixel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
Topikgazda
Hat en ezt nem igy csinalnam akkor sem.
Most szovegesen mert igy gyorsabb:
(minden x,y1,y2 valos, x>1, y1>y2 => x^y1>x^y2)=>(minden vmi, vmimas valosra (2^vmi=2^vmimas) <=> (vmi=vmimas))
Vagyis hogy abbol hogy 1-nel nagyobb alap eseten szigmon, abbol kovetkezik, hogy a 2 alapot emelve rajuk pontosan akkor egyenlo, ha a kitevo egyenlo.
Nekem a tiedben nagyon osszefolytak a valtozok, nem latni hogy miert hasznalod ujra az x-et, minek kerult elo az e mint alap, stb.
Meg igazabol ez se derult ki, hogy ennek az allitasnak az atirasat kerested... de lehet hogy csak feluletesen olvastam mert valami remlik de magyarazatnak vettem. -
axioma
Topikgazda
Mivel y>0, az (e^(x+y)>e^x) reszkifejezes mindig igaz. De azt nem is ertem hogy kerult ide... az y-rol semmi nem derul ki azon kivul hogy pozitiv, a masik fele meg (marmint az (2^(2*x+5)=2^(x+11))→(2*x+5=x+11)
az igaz lesz barmely x eseten (marmint a kovetkeztetes). Ehhez nem is kell az x>0.
Szoval a feltetelrendszered egyszerusitve:
y>0
2*x+5=x+11 -
TDX
tag
-
föccer
nagyúr
K=(4*m)/(d*d*3,14*h)
A K érték mérési bizonytalansága kellene nekem, ha az m 0,22 gramm mérési bizonytalansággal, a d és h 0,02 mm mérési bizonytalansággal tudom megmérni.
Ehhez jön, még hogy 4, egymástól független mérési eredmény ál rendelkezésre, amiből átlagot számolnék.
üdv, föccer
-
Értelmezésem szerint a megoldás:
Ahhoz, hogy 3 jó, és csakis 3 legyen, azt a valószínűséget kell kiszámolni, hogy "Mi a valószínűsége, hogy négy húzásból 3 jó és egy nemjó?"
Ezt a következőképp számolhatod ki:
(0,21*0,21*0,21)*(1-0,21)=0,00731619
Mivel ismétlés nélküli, ezért mindegy, hogy a rosszat elsőre, másodjára, harmadjára, vagy negyedjére húzod.
Ha ismétléses lenne, akkor az eredményt meg kellene szorozni még 4 alatt az 1-el, hiszen annyi különböző eset lenne. De itt nincs. -
axioma
Topikgazda
Na most par feltetelezessel elek, meg valamit kihagyok (mi nem ismetlodik?) mielott szamolnek.
Egy huzas az nalad 2 kimenetelu lehet, ebbol a neked kedvezo 0.21 valoszinusegu, es az a kerdes, hogy 4x huzva, mi a valoszinusege, hogy - barmilyen mintaban - van legalabb 3 kedvezo.
Ennek kiszamolasa:
2fk lehet legalabb 3 jo: 1. mind a 4 huzas kedvezo, egyfelekeppen lehet ilyen, es ennek valoszinusege 0.21^4.
2. a 4-bol 3 huzas pontosan a nyero, ez egyreszt 4fk lehet (mikor melyik maradt ki), es az egyhez tartozo valoszinuseg 0.21^3*0.79
Ezeket kell osszeadni. Felteve, hogy jol probaltam kitalalni, hogy mi a feladat... -
Alg
veterán
Excelben nincs egyenletmegoldó?
Ne szarozz a képlettel, negyedfokú felett, de már szerintem harmadfokúnál is egyszerűbb numerikusan.
Tipp: guglizz rá a Maple nevű programra, abban csak ki kell adni egy solve parancsot és kiköpi az eredményt - ha érdekel privátban részletezem.
-
neduddgi
aktív tag
Ha mégis a képletet választanád, arra kérlek okvetlenül ellenőrizd előtte , hogy az x1, x2, x3, x4 értékeire adott megoldóképletekben a második sorának, harmadik törtvonala alatti nevezőben a köbygyök alatti kifejezésben lévő zárójeles tagok közül a harmadik előjele helyes-e???
-
cocka
veterán
Pontosan. Csak annyi a dolgod, hogy y-t akkor átdobod a másik oldalra és a jobb oldalon természetesen -y lesz belőle. Magyarul részesévé válik a konstans tagnak és még ezt is cipeled a megoldóképletben.
De ha részenként csinálod és nem így egyben, akkor sokkal egyszerűbbé válik a feladat.
-
föccer
nagyúr
b+
Inkább kinyomtatom a diagrammokat, és lelesem az értéket szemmel. Azt legalábbnem gépelem el
üdv, föccer
-
cocka
veterán
Ez nekem így első ránézésre egy negyedfokú egyenletnek tűnik.
A polinom az polinom, az egyenlet meg egyenlet. Nem kéne kevergetni.
Na most mi a kérdés? Y segítségével fejezzük ki X-et? Az Y az most mi a fene? A polinomot jelöli, egy ismeretlent jelöl vagy egy konstans?
Ha Y a polinomot jelöli, akkor miért nem p(x)-et használsz vagy q(x)-et, ahogy ez szokás? Akkor lehet a polinom zérushelyét keresni. Negyedfokúra van megoldóképlet, jó kis türelemjáték.
Ha Y ismeretlen, akkor elvileg kéne egy másik egyenlet, mert hát egy egyenlet 2 ismeretlennek ennek általában végtelen sok megoldása lehet.
Ha Y konstans, akkor ott van rá szintén a megoldóképlet.
Új hozzászólás Aktív témák
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Lenovo ThinkPad X13 Yoga i5-10310U 16GB RAM 256GB SSD 13.3 FHD Touch 2in1
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Amazfit GTR Mini okosóra / Számla / Garancia /
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB ZALMAN I3 NEO Chieftec 650W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest