- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
skoda12 #6393 üzenetére
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hilbert-féle_axiómarendszer
Ez 20-21 db axiómából áll, ami a (pont, egyenes, sík) alapfogalmakból indulnak ki .Nyilvánítsuk elemeknek a pontot, az egyenest és a síkot, és majd e szerint egyelőre elemként is fogunk hozzájuk viszonyulni . Ha - ezek után - elemek, akkor halmazba tehetők, mert a halmazt nem a geometria mérete jellemzi, tehát tetszőleges méretű elemé nyilvánított dolgok tehetők halmazba, így egyszerűbb-összetettebb geometriai alakok is .
Ekkor, ezek után, halmaz alapon már könnyű lesz valamiféle sokszorozódást definiálni részükre ♥
pl.
Sokszorozhatjuk pontot, az egyenest és a síkot úgy, hogy nem érintkeznek egymással{de metszhetik egymást} + a méretük végtelen, és csak egyszerűbb-összetettebb hézagos mintákat hozunk létre belőlük .Vagy kitalálhatunk olyan sokszorozó szabályrendszert, ami a pontot, az egyenest és a síkot úgy bonyolítja, hogy {a végeiknél}érintkeznek egymással + minden méretük véges .
Hiszen a sokszorozónak csak valamiféle visszacsatolásokat és rekurziókat kell tartalmazniuk . Rajtattok áll, hogy milyeneket . A legfelső sokszorozót én már meghatároztam így ni:
pl.
legfelső induktív 4 szabály //: ez egy sokszorozó, multiplikáció sz R = szabály rendszer /:sz1 : Legyen adva egy elemi [minta = pont,egyebes,sík,test] >> formális nyelv
sz2 : Ezt az sz1 elemi [mintát] sokszorozzuk meg valamilyen (konkrét, ezért jelölhető) " ~n " [szabállyal] >> szabály alapú halmaz
sz3 : A sz2 hosszú mintát rövidítsük le a sz2 hosszú mintát [helyettesítő] sz3 rövid mintává >> antagonisztikus kettősség
sz4 : Ezt a sz3 rövid mintát (sz2 használjuk úgy mint, ill. sz2 legyen olyan mint) az sz1 elemi [minta: volt pont, volt egyenes, volt sík, volt test] >> visszacsatolás:/ sz R végeTehát kitalálsz szabályokat, szabályokat felhasználsz az elemi geometria keretén belül . Nagyon látványos és szórakoztató, persze tanulságos is .
-
Chosen
addikt
válasz
skoda12 #5972 üzenetére
Így stimmel, át is írtam a Sheetsben is.
Így már értem mi a probléma a szórással. Be is írtam az excel topikba, hogy hátha másképp meg tudjuk ezt oldani. Megnézem, hogy hogy tudnánk olyat csinálni, hogy automata leosztás, ami figyeli, hogy átlag és szórás szerint is a lehető legközelebb helyezkedjenek el a csapatok.
-
Chosen
addikt
válasz
skoda12 #5969 üzenetére
A szórásba szerintem belecsúszott nálad az átlag érték is, anélkül:
Team 1: 0,315
Team 2: 0,467Ettől függetlenül a szórás viszont csak azt mutatja meg, hogy mekkora volt az kilengés csapaton belül. Ez viszont alapvetően nem probléma. Pl ha van két ilyen csapat:
1.0, 1.0, 1.0, 1.0, 1.0
és
2.2, 2.2, 0.2, 0.2, 0.2
Akkor az elsőnél a szórás 0, a másodiknál pedig óriási, 1,1, de ez még nem mutatja meg, hogy többségében gyengébbek voltak-e a másiknál, vagy sem. Csak azt mutatja meg, hogy órási volt a különbség csapaton belül.
Apollo17hu: Itt nem ez a kérdés most.
-
törölt tag
válasz
skoda12 #5677 üzenetére
Köszönöm szépen, idáig te jutottál a legközelebb a megoldáshoz, de sajnos én még mindig nem értem. Megtennéd, vagy megtenné valaki, hogy levezeti nekem? Beszkenneltem, hogy átlátható legyen és nem, nem ennyit próbálkoztam vele, már legalább 3 oldalt írtam tele, de nem jön ki sehogy, aminek ki kellene.
-
törölt tag
válasz
skoda12 #5646 üzenetére
Nah köszike palast resze ok.
A tetöt meg az aljat viszont inkabb megcsinaltam külön körlappal, ugy hogy vettem a gömb parametrikus egyenletet es az y beallitottam 0-ra. Szemre faszan illeszkednek ha berakom megfelelö pozira. Szerinted a körlap egyenelete igy elmeletben is jo?:
u,v pontra:
x =r*sin(v*PI)*cos(u*2*PI)
y=0
z =r*sin(v*PI)*szin(u*2*PI) -
törölt tag
-
gordonfreemN
addikt
-
Dr. Mózes
aktív tag
válasz
skoda12 #5587 üzenetére
Köszönöm! Most már értem
Viszont van megint egy feladat, aminél megakadtam:
Egy sorsjegy ára 200 forint és minden tizedik sorsjegy nyer. 1000 forintunk van és addig
veszünk sorsjegyet,amíg nem nyerünk – vagy amíg el nem fogy a pénzünk.
Adjuk meg a vásárolt sorsjegyek lehetséges számát, és az ezekhez tartozó valószínűségeket.Erre az a helyes megoldás, hogy
1. lehetőség 0,1
2. lehetőség 0,9x,01= 0,09
3. lehetőség 0,9x0,9x0,1= 0,081
4. lehetőség 0,9x0,9x0,9x0,1= 0,0729
5. lehetőség 0,9x0,9x0,9x0,9x1= 0,6561Addig még eljutok, hogy az első lehetőségnél 10% az esély, hogy nyer, tehát 90%, hogy nem, és azzal számolunk tovább a következő lehetőségnél. Csak azt nem értem, hogy miért. Miért befolyásolja az első húzás a második nyerési esélyeit?
-
Don.Corleone
aktív tag
válasz
skoda12 #5276 üzenetére
Azt hiszem kezd tisztulni a kép. Tehát a függőleges vonalnál vizsgálom és mivel 8-nál kisebb, de 5-nél is kisebb a ξ, ezért lesz a számlálóban F5-F2. Viszont a nevezőben miért 1-F5 lesz? 1- rész nem világos.
Ha ξ-nél kisebb a szám, akkor 1- a számra kell átírni.
Lenne még egy feladat P(5< ξ < 18| 4<ξ)= F18-F5/(1-F4) Ennek helyes lenne a levezetése?
(Egyébként van egy eloszlásfüggvény, ahol várható értéket kell számolni és b, feladat gyanánt van ez a fenti rész.)
-
törölt tag
válasz
skoda12 #5030 üzenetére
Köszi.
Es ha mondjuk a fentihez van meg egy egyenesem (4,-3)*X=-27
, és az a kérdés hogy a kettőnek van e közös pontja, akkor mondjuk b-re rendezem mindkettőt, és összevetem a meredekségüket:
b=2a-13, b=4/3a+ 9
Majd ha megállapítom hogy ezek nem egyenlőek, így nincs metszés pont, akkor helyesen jártam el?
-
Zoli133
addikt
válasz
skoda12 #4978 üzenetére
Hmm, leírásban sose vagyok jó. Megpróbálom újra .
Az a lényeg, hogy ezt a sorozatot kéne generálni (feladat). A soroztat tulajdonsága pedig, hogy a n. eleme a a legkisebb szám aminek pont n osztója van. (Első 10 elem párba szedve példaként [1, 1], [2, 2], [3, 4], [4, 6], [5, 16], [6, 12], [7, 64], [8, 24], [9, 36], [10, 48] )
Ezt ugye tudom programban erőből számolni, hogy minden n esetén, elindulok az egészeken 1től megnézem hány osztója van, és addig megyek nagyobb szám felé amíg meg nincs az első n osztóval rendelkező szám.
De ez ha 10nél több elem kell akkor elég időigényes dolog és az a sejtésem hogy ebben van valami rendszer ami alapján ez a számolás le egyszerűsíthető. Pl. annyi látszik a mintából (bizonyítani nem tudom), hogy a n prím akkor a legkisebb n osztóval rendelkező szám a 2^(n-1)-n. Igazából az a kérdés, hogy hogyan.
Mondjuk most azon gondolkozom, hogy matematikai részét hagyom és ha fordítva állok neki, hogy a számokon megyek végig és beírom a n. elemet amikor először találok egy n osztóval rendelkező számot, valószínű önmagában ez is sokat javít. -
fmx
aktív tag
-
zsolti1debre
tag
válasz
skoda12 #4626 üzenetére
Sajnos a CSAK önmagában polinom nem elegendő.Én is ezzel próbálkoztam legelőször.Én még magasabb fokszámokat is megpróbáltam mint tíz.A CSAK polinommal az a baj,hogy sok olyan görbém van,mint az itteni példaadatsorok között a kék színű.És sajnos a te fitted is nagyon rosszul fedi az eredetileg kék színű görbét.Nem olyan a dallama.Úgyhogy a fittelést valahogy ki kellene terjeszteni a polinomokról.Csak azt nemtom,hogy milyen függvényekre.Azaz hogy milyen függvényeket vegyek még be a buliba.
-
zsolti1debre
tag
válasz
skoda12 #4624 üzenetére
Sajnos az interpoláció egyáltalán nem oké,mert egyetlen adatfájlban 3601 pont van,nekem pedig nem 5db adatfájlom van,hanem ténylegesen kb. ezer.Azaz az interpolációs polinom fokszáma olyan magas lenne,hogy az numerikusan nem is lenne számolható szerintem,meg nem is sok értelme van egy polinomnak,aminek a fokszáma több,mint hárommillió.Ezért mindenképpen valamilyen épeszű legkisebb négyzetes megoldással kellene ráilleszteni(ráhúzni) az adatfájlok alappontjaira a görbéket.
-
bundli
tag
válasz
skoda12 #4433 üzenetére
Na, pár órán át szenvedtem ezzel. Egy baj van evvel a megoldással, hogy az a pont ahova az érintőt húzom, az nem 100%-ig pontos, tehát nincs rajta a parabolán, csak nagyon közel van, mivel közelítéssel számoltam azt.
Így az általad leír módszer nem működik, mert néha negatív a diszkrimináns vagy pedig 0 van a nevezőben, mikor behelyettesítek.
Olyan megoldást kéne találni ami az a,b,c,p,q együtthatókkal számol.
Pl.: Ha a,b és p egyszerre nagyobb mint 0, akkor Y1, egyébként meg Y2-t kell használni.
Csak gondolom ez nem igazán játszik...
-
bundli
tag
válasz
skoda12 #4431 üzenetére
Az érintő egyenletét a következőképpen számolom.
A derivált Y-ok egyenletébe behelyettesítem az x0-t, ez megad két meredekséget. (m1 vagy m2)
Majd ebbből:
Y1=m1*(x*x0)+y0
Y2=m2*(x*x0)+y0Ez adja meg magát az érintők egyenleteit.
Tehát az egyetlen dolog amivel játszani kell az m, mert abból van kettő.
Namost. Én látom az m-ek értékeit, ezek egymással ellentétes előjelűek. Próbáltam úgy, hogy mindig a negatívat választottam jónak, sajnos ez nem segített.
Te hogyan gondoltam (x0,y0)-ból megmondani, hogy melyik m-et kéne válaszani?
(Elnézést, hogy értetlenkedek, de nagyon fontos lenne nekem és ahogy tudom viszonozni is fogom a segítséget!)
-
bundli
tag
válasz
skoda12 #4427 üzenetére
Igen, mondjuk ez kirajzoláskor működött is. Viszont miután lederiváltam X szerint a két implicit egyenletet, akkor miután érintőt húztam ezek segítségével a parabola egy pontjába, akkor két egyenesem érintőm lett. Az egyik általában merőleges a másikra. A két egyenes közül az egyik mindig jó, de nem jöttem rá, hogy mikor melyiket kéne kirajzolnom a helyes eredményhez.
Természetesen a parabola helyzettől függ, hogy mikor melyik egyenlet működik.
-
bundli
tag
válasz
skoda12 #4424 üzenetére
Igen, ez valószínű, hogy a különböző paraméterek értékétől függ, hogy éppen melyik egyenlet az ami fog kelleni nekem. Namost. Hogyan tudom eldönteni mondjuk kirajzoláskor, hogy nekem melyik implicit egyenletbe kell behelyettesíteni?
Ha jól értem, akkor azt az együtthatót kéne vizsgálnom, ami eldönti, hogy most a kettő közül melyik egyenlet lesz a jó. Már csak azt kéne kitalálni hogy hogyan találom meg azt. És mi van ha több is beleszól a dologba egyszerre.
-
concret_hp
addikt
válasz
skoda12 #1152 üzenetére
nem vagyok róla 100%ig meggyőződve hogy ez tökéletes megoldás, de mpst elég fáradt vagyok. A-t miért ne köthetnéd össze a 28assal? az nincs kikötve, hogy az A-n kívüli 29nek csak egymás közti kapcsolatai vannak.
ill. hogyan konstruálod meg a teljes gráfot?
szerintem 15 barátja van
btw: a 28as nem ismerheti az 1est, hiszen az 1esnek ismernie kell a 29-est, hogy az 29es lehessen. a 28as viszont saját magát se ismerheti ugyebár. ha emellett még A is 1es, akkor a 28asnak máris nem lehet 28 ismerőse
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Battlefield 6
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Xbox Series X|S
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- E-roller topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- 8 GB-os GeForce RTX 2060 SUPER (OEM HP) - garanciával
- Olcsó Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Xeon 5650X / GTX 1650 / 24GB DDR3 / 250SSD+500HDD
- BESZÁMÍTÁS! Asus Maximus VIII Hero i7 6700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Zalman i3 NEO 700W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest