Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cellpeti
nagyúr
Ebbe tudtok segíteni? Nem igazán vágom...segítenétek?
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Ez hogy jöhet ki,elmagyarázná valaki?
Pontosabban a közepe érdekelne...hogy miért tűnnek el a koszinuszok?
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Adva vannak a vektorok:
2i és 2j,
mivel irányegységvektort kell számolni ami a (vektorok/vektorok hossza), ami tehát ez lenne:
De a könyvben meg ez van!
És nem értem,hogy jött ki neki ez a forma. Az tudom, hogy mind a 2 érték ugyan az, csak érdekelne, hogy hol és hogy egyszerűsített. Tudnátok segíteni?
-
cellpeti
nagyúr
Szevasztok!
Itt miért duplázza meg?
Miért duplázza meg a 3,5 és a 2,5-t? És milyen alapon lehet így megduplázni?
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Tudnátok segíteni?
Az étteremben az evőeszközöket 3 fiókban tárolják. Rendesen külön a villákat,kanalakat,késeket. A kézilány azonban eléggé rendetlenül módon össze-vissza helyezte a fiókokba az evőeszközöket. Az egyik fiókba 6kés 4kanál és 2villa került. Visszatevés nélkül húzok ebből a fiókból.
(a) Egyszerre kihúzok 3 evőeszközt, mekkora a valószínűsége, hogy 2 kés lesz közöttük? Milyen eloszlású a kihúzott kések száma?
(b) Egymás után kihúzok 3 evőeszközt. Az első kettő egyforma. Mekkora a valószínűsége, hogy a harmadik kés lesz?
Megoldásom:
(a) Mivel vissza tevés nélküli, ezért ez hipergeometriai eloszlás lesz.
m(összes elem): 12
s(megkülönböztetett elemek): ???
n(kiválasztott elemek): 3 -> kihúzok 3 evőeszközt
k(kiválasztottak közti megkülönböztetett elemek): 2 -> ez a 2 kés(b) ezt nem tudom
-
cellpeti
nagyúr
üdvSportolóknál azt vizsgálják, használnak-e doppingszert. Az erre használt teszt 99%-ban vezet pozitív eredményre, ha valaki használja a szert. Tudjuk, hogy a sportolók 1%-a használja a szert és azt is tudjuk, hogy 1%-ban akkor is pozitív lesz a teszt, ha nem doppingol a sportoló.
(a) Mekkora annak a valószínűsége, hogy tényleg doppingol a sportoló, ha pozitív lett a tesztje?
Tudnátok segíteni?Ez véleményem szerint Bayes-tétel
A: tényleg doppingol - 1%
B1: ha pozítív lett a tesztje - ez mennyi? 99%?A teszt 99%ban vezet pozitív eredményre, de ugyebár akkor 1%-ban nem.
A sportolók 1%-a biztos, hogy használ doppingszert
1%-nál pedig akkor is kimutatja, ha nem használ -
cellpeti
nagyúr
Üdv!
Integrálásban kérnék segítséget. Megvan a Bolyai könyv, de nem igazán jövök rá hogyan jött ki az eredmény.
q(0)=4kN/m
-
cellpeti
nagyúr
cocka: senki nem mondta, hogy tudom a matekot. Elég, ha 2esre megvan és kész.
Sziasztok!
Ebben tudna valaki segíteni:
Egy szabályos dobókockát egymás után háromszor feldobva mennyi a valószínűsége, hogy
(b) csak páros számot dobunk?
(c) dobunk páros számot?
(d) a dobott számok összege 8 lesz? -
cellpeti
nagyúr
Ez hogy jött össze? Mert rohadtul nem vágom...
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Valszámba tudna valaki segíteni?
Az a feladat:
a.) mennyi a valószínűsége, hogy 4esünk lesz az ötös lottón? 4/90 = 0,044 => ez jó így?
b.) mennyi a valószínűsége,hogy legalább 4esünk lesz? => itt meg, mivel legalább van, ezért 4esnél kisebb nem lehet, vagy ezt rosszul értelmezem? -
cellpeti
nagyúr
Azért ennyire ne offoljuk szét emiatt a topikot. Elnézést, hogy ezt nem tudtam, de sztem rajtam kívül még nagyon sokan nem tudják a világban ezt
-
cellpeti
nagyúr
válasz
concret_hp #2433 üzenetére
így már vágom, elnézést az értetlenségért.
Esetleg a pár hozzászólással előbbi számításba tudnál segíteni?
-
cellpeti
nagyúr
válasz
concret_hp #2431 üzenetére
ezt most nem értem.
2 az -20%ot jelent. A 20% mindig is 1,2 volt, nem értem, hogy lett belőle 1,25
De ha pontosan elmagyarázod,akkor lehet megértem
-
cellpeti
nagyúr
válasz
concret_hp #2429 üzenetére
miért?
1,25 az nem 25%?
-
cellpeti
nagyúr
Szevasztok!
Elnézést, hogy ilyennel zavarkolódok ebben a topikban,de nincs kedvem 5k adni egy ilyenért, ezért progit írnék rá, de nem jövök rá a számítási módra.
Itt van leírva, mit csinál a kalkulátor
1.)Kell egy vércukor érték: 10,7
2.)Majd a gép alapból levon 6-ot(vércukor célérték)
3.)Megkapjuk a 4,7et
4.)Ezt a 4,7et elosztja 3-mal = 1,6Most kell bevinni a insulin/szénhidrát arányt ami a példában 2,5.
Majd az étkezés szénhidrát tartalmát grammban. A példában ez 60, de ugye alapból leosztja 10-vel, tehát 6.Majd ezek után jön a fizikai aktivitást, ami 0-5ig lehet és a 3 az -30%-ot jelent. A példában 2 van megadva, gondolom akkor 2 = -20%-val. És így jön ki 13,3. De mivel ez -20%os adat, akkor ugye 13,3 * 1,2 = 15,96
Szeretnék rájönni a kiszámítási módra. Tudnátok segíteni?
-
cellpeti
nagyúr
üdv
kis segítség kellene
N/(kg*m/s^2) => ennek milyen mértékegysége lesz?
-
cellpeti
nagyúr
üdv
melyikre érdemes beruházni?
- Bolyai féle Valószínűségszámítás
- Obádovics J. Gyula - Valószínűségszámítás és matematikai statisztika -
cellpeti
nagyúr
Szevasztok!
Tudnátok segíteni, hogy itt az eredmény hogyan jött ki?
-
cellpeti
nagyúr
Szevasztok!
Olyan kérdésem lenne,hogy hogy határozom meg 2 szám legnagyobb közös osztoját?
-
cellpeti
nagyúr
Jó reggelt!
Lenne megint egy szélső értékes feladatom,de csak érdeklődnék,hogy jól gondolkodom-e?
Legalább mekkora felületű anyag kell egy 200 literes(alul,felül zárt henger alakú) hordó elkészítéséhez. A kiszabási veszteségtől nem tekintünk el.
Na most a 200l = 200dm^3
V=r^2*Pí*h => 200=r^2*Pí*h
A felszín a kérdés,ugye?
S= 2*Pí*r^2 + 2*r*Pí*h= 2*Pí*r(r+h) => tehát itt h-ra és r-re kell felírni? De a V képletből valamelyiket ki kellene fejeznem,igaz?
-
cellpeti
nagyúr
Én nem akarok senkit megsérteni,de sztem nagyon ritka az igen jó matektanár. Aki elmagyarázza,hogy miért is úgy van,ezt miért is kell így,azt miért is kell amúgy. Sokan vannak olyanok,akik megcsinálják maguknak a feladatot és utánna megkérdezik,hogy érted? Oszt jó napot!
-
cellpeti
nagyúr
Ok,akkor úgy deriválom.
Na szóval van ez a mátrixom:
-1 0 1
0 -1 1
1 1 -2Ebből ez lett nekem:
1 0 -1 | 0
0 1 -1 | 0
0 0 2/3 | 0Ilyenkor megint csak én választom meg z értékét,ugye? Az nem számít,hogy ott 2/3ad jött ki, igaz? Ha z=1,akkor:
1y-1z=0 => 1y=1z => 1y=1
1x-1z=0 => 1x=1z => 1x=1S3(1,1,1)
Ez az integrálás jó így,vagy hülyeség?
-
cellpeti
nagyúr
Alg!
Olyan lehet,hogy egy mátrix sajátvektora (1,1,1) lesz 0 és 3 sajátértéknél is? Vagy valamit elronthattam?
-
cellpeti
nagyúr
Köszi!
Akkor most ezt kell lederivalnom x és y és Pí szerint vagy csak x és y szerint:
-
cellpeti
nagyúr
Inkább a maximális terület lehet a kérdés, amihez valóban feltételes szélsőérték kell (területet fel lehet írni a téglalap 2 oldalának függvényében, utána szokásos multiplikátorszabály kerület=10 mellett)
Ez pontosan hogy is van? Ezek szerint akkor nem jó,ahogy én akartam megoldani.
-
cellpeti
nagyúr
Van egy ilyen ablak. Melynek K=10m. A területe a kérdés.
Ez egy félkör és egy téglalap,melynek nem zart az egyik oldala.
Kk=2*r*Pí
Kt= 2(a+b)Na most akkor szerintem, kell a 2 hosszu oldala és az egyik rövid és egy félkör.
K=2*b+a+(2*r*Pí/2) => 10=2*b+a+(2*r*Pí/2) / x2 => 20= 4*b+2*a+2*r*Pí - itt mit kell kifejeznem. Egyeltalán jó ez így?Illetve a T képlet hogy fog kinézni?
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Van itt egy feladatlap. Pár kérdésem lenne ezzel kapcsolatban.
Az 1.feladatnál azt kell vizsgálni, hogy lineárisan összefüggőek-e,ugye? De ha nem,a többit hogy állapítom meg róla?
A 4.feladat az,hogy van,mert ahhoz semmit nem lövök.
Illetve a 6. feladatba szélső értéket kell számolni,de mivel itt feltéltel van megadva,nem igazán tiszta,hogy mit is kell pontosan csinálni. -
cellpeti
nagyúr
válasz
Szten Márs #2123 üzenetére
De volt! De a tanárnak túl könnyű volt,szóval 1 feladat van rá és azt se értem!
A metodikáját én is tudom. Ki kell számolni a sajátértéket,majd azokat a lambda helyére visszírni és kivonni a főátlóból,majd abba a mátrixba dolgozni. Én csak azt nem tudom,hogy hogyan kell kifejezni a x3-at vagy a z-t vagy épp ahogy hívjuk,mert ha kijön egy olyan,hogy:
1 1 -2 | 0
0 -1 1 | 0
0 0 0 | 0Ebből fingom sincs,hogy most mit és hogyan kell kifejezni.
-
cellpeti
nagyúr
Nekem folyamatosan 0,0,0 -k jönnek ki az összes sajátvektorra. Egyszerűen nem tudom,hogyan kell kiszámolni.
HELP!
-
cellpeti
nagyúr
Lajafix és mások!
Lehet,hogy én vagyok hozzá hülye,de ezt nem vágom. Honnan tudja,hogy z=0 és y szabad paraméter?
-
cellpeti
nagyúr
Hát erre a büdös életbe nem jöttem volna rá,sajnos!
Asszem bukta volt a mai vizsga...
Olyat hadd kérdezzek,hogy:
2 0 2
0 2 2
2 2 4Mátrixnak keresem a sajátvektorát,ha a D=0.
Na most akkor felírom megint a bővített mátrixot:
2 0 2 | 0
0 2 2 | 0
2 2 4 | 0Ha ez megvan a végén ez lesz belőle:
1 0 1 | 0
0 1 1 | 0
0 0 1 | 0Ilyenkor ugye én határozom meg a "z" értékét,vagy nem? Vagyis pl.: z=1
Akkor:
1y+1=0
y= -1
X-re:
1x+1=0
x = -1Akkor az egyik sajátvektor: S(-1;-1;1) és ez nem jó,mert ilyen nincs neki. Ezt el tudná magyarázni valaki?
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Ezt az integrált valaki le tudná nekem vezetni?
-
cellpeti
nagyúr
3 pontból kell felírnom a rájuk illeszkedő sík egyenletét.
A 3 pontból felírok 2 vektort(pl.: AB, AC) majd ezeket vektoriálisan osszeszorzom és kapok egy 3.vektort, ez lesz a normálvektor. A 3 pont közül valamelyikre pedig felírom a sík egyenletét. Jó az elképzelésem?
-
cellpeti
nagyúr
Minden szám osztható 1-vel és önmagával.
Amúgy úgy jó,ha azt írod,hogy CSAK 1-el és önmagával oszható.
"A matematika területén prímszámnak, törzsszámnak vagy röviden prímnek nevezzük azokat a természetes számokat, amelynek pontosan két osztójuk van a természetes számok között (maga a szám és az 1). A többi egynél nagyobb természetes számot összetett számnak nevezzük. Magát az 1-et egyik kategóriába sem soroljuk bele (csak egy osztója van). Az általában természetes számnak tekintett 0 ugyancsak nem prím és nem is összetett (minden természetes szám osztója, de nem írható fel prímszámok szorzataként)."
-
cellpeti
nagyúr
Itt a 2 irányvektort szorzom ossze és abbol kapok egy vektort,amiből utánna felírom az egyenes képletét. A pontokat pedig a P(-2;4;5) pontok fogják adni,ugye?
-
cellpeti
nagyúr
Megnézné valaki,hogy ez az integrálás jó-e?
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Integrálásból kérnék egy kis segítséget. Itt a feladat. Nagyon jól levezeti,de amit pirossal bekarikáztam azt nem teljesen értem.
Hogy lett gyök alatt X-ből => 2*gyök alatt X?
-
cellpeti
nagyúr
válasz
Szten Márs #2094 üzenetére
hát hétfőig nem igazán van időm azokat átnézni,de megfogadom a tanácsodat!
-
cellpeti
nagyúr
válasz
Szten Márs #2088 üzenetére
Igen, hétfőn írom!
De a szögből honnan tudom meg,hogy merőleges-e vagy párhuzamos?
-
cellpeti
nagyúr
Szevasztok! Van egy ilyen integrálom.
Amin integrálni kell az pedig: {(x,y) E R^2; 1<x^2 + y^2 <4} körgyűrűn. Sejtésem lenne róla,hogyan kell megcsinálni,de sztem nem jó,ezért kérném a segítségeteket.
-
cellpeti
nagyúr
Van egy olyan feladatom,ahol a 2 sík van megadva egyenlettel és azt kell róla eldönteni,hogy merőlegesek-e, párhuzamosak-e, illeszkedőek-e vagy hegyes szöget zárnak e be. Mindegyikből kiírom a normálvektort és ezután mit kell tennem?
-
cellpeti
nagyúr
Hesse mátrixból megtudom hogy hol van a lokális minimum vagy maximum?
-
cellpeti
nagyúr
válasz
Szten Márs #2071 üzenetére
Mérnök Informatika.
Amúgy már a cos(x^2+y^2) - Hesse mátrixa is elég durva már, meg még annak a determinánsa
-
cellpeti
nagyúr
válasz
Szten Márs #2069 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Van egy ilyen feladatom. Itt az a kérdés ugye,hogy mi a lokális maximum vagy minimum. Ez sima fv elemzéssel kell?
-
cellpeti
nagyúr
Szevasztok!
van egy 2x2es mátrixom. El kell dönteni,hogy milyen definit. Hogyan tudom meg ezt? Mit is kell vizsgálni? A nyomot meg a főátlót?
-
cellpeti
nagyúr
Ha valaki tud segíteni gyorsan tegye plz,mert holnap délben vizsgázom
-
cellpeti
nagyúr
Egy téglatest medencénk. Melybe 4 függőleges és 4 vízszintes csövet helyezünk el melyek összhossza 24méter. Mekkora lehet a maxmimális térfogata a medencének.
Na most 4 függőleges = 4c
4 vízszintes, ugye ami a medence alján fekszik: 2a + 2b
Ezek összohossza: 24mFeltétel: 2a + 2b + 4c - 24 = 0
F(x;y)= a*b*c - D(2a + 2b + 4c - 24), h a jól gondolom
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Még mindig ezzel a feladattal küzdök: feladat
Így néz ki:
f(x;y)= x*y*z-D(2x+4y+2z-2048)
x'= yz-2D => y=2D/z
y'= xz-4D => z=4D/x
z'= xy-2D => x= 2D/y
D'= -(2x+4y+2z-2048)Felírom a 3 D szerinti deriváltba:
-[(2*2D/y) + (4*2D/z) + (2*4D/x) -2048] = 0
-4D/y-8D/z-8D/x+2048 = 0
Ezután mit kell csinálnom! Mivel kell beszoroznom? -
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Szélsőérték feladat(feltételes):
D = Lambda
Van 2m madzagom, ezzel átkötünk egy téglatest alakú csomagot mind a 2 irányból. Legfeljebb mekkora lehet a téglatest térfogata.
Na most:
V(x;y;z)= x*y*z
g(x;y;z)= 2x+4y+2z-2=0L(x;y;z;D)=x*y*z-D*(2x+4y+2z-2)
f'x= yz-2D=0
f'y= xz-2D=0
f'z= xy-2D=0
f'D= -(2x+4y+2z-2)=0Ha ezek megvannak,akkor hogyan kell tovább mennem?
-
cellpeti
nagyúr
Üdv!
Van ez a feladat:
A sajátértékeit kell meghatározni. Nekem mindig negatív jön ki a gyök alatt. Lehet valamit rosszul csinálok.
d-5[(d-1*d-3)-(-2)*1]= d-5(d^2-d-3d+3+2)= d-5(d^2-4d+5)=0
d^3-4d^2-5d-5d^2+20d-25=0
d^3-9d^2+25d-25=0d(d^2-9d+25)-25=0
d-25=0
d=25Ez így jó vagy már itt is elrontottam valamit?
-
cellpeti
nagyúr
Ezt:
2a+2b+4c+lambda*(abc-0.256)
hogyan kell a,b,c szerint lederiválni. Tudna valaki segíteni?
-
cellpeti
nagyúr
Van egy szélsőérték feladatom:
Legalább milyen hosszúságú madzag kell egy 0,256köbméter térfogatú téglatest alakú ládának a rajzon jelzett módon való átkötéséhez.( feltételes és feltétel nélküliként is kezelhető.)
Nem nagyon tudom,hogy lehetne ezt elkezdeni....
-
cellpeti
nagyúr
Az jó,ha kiemelek a harmadfokúnál?
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Most nézem az algebra vizsgát/vizsgákat és hát van benne 3x3 mátrix sajátérték és sajátvektor számolás is,ami se órán, se a gyakorlatokon nem jött szóba. Tudna valaki segíteni,hogy ezt hogyan kell pontosan megcsinálni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár! HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- Lenovo ThinkPad X13 Yoga i5-10310U 16GB RAM 512GB SSD 13.3 FHD Touch 2in1
- Új Dell 13 XPS 9315 Touch 4K+ HDR DolbyVision i7-1250U 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Garancia
- Bezámítás! HP Victus 16-D0655NG Gamer notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB W11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest