- Google Pixel topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Yettel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
- Kikristályosodik a Razr 60
- Telekom mobilszolgáltatások
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cucuska2
addikt
Én még nem nagyon voltam olyan vizsgán, ahol szükségem lett volna számológépre. Ha pedig mégis rettentő olcsmány számok jöttek ki, elneveztem őket betűkkel, majd a végén hánytam vissza a papírra az eredményt, persze nem kiszámolva, hanem formulával. Ilyenért a 4 félévem alatt még sosem haraptak - bár a környezete mindig jó volt.
A számológép pedig numerikusan közelít, attól nem tudnál meg sokat.
-
ToMmY_hun
senior tag
Központi határeloszlás tétel szerint önmagában egyenletes eloszlást mutató, egymástól független folyamatok kimenetét aggregálva az eredő egyre inkább a normális eloszlást közelíti. Ez alapján ha hat kockával egyszerre dobsz, akkor már nem tekinthető egyenletesnek az eloszlás. Ha normális eloszlás generálása a cél, akkor dobj hat kockával, majd normalizáld az eredményt a kívánt tartományra. A hatból kettőt kiválasztva nem fog jelentős mértékben eltérni az egyenletes eloszláshoz képest, de lesz különbség. Kísérletezéshez javaslok valamilyen matematikai programot, én Matlabot szoktam használni. Mondjuk ennek a bizonyítására még az Excel is jó.
-
törölt tag
De ez csak az elméleti matematikusokra vonatkozik, alkmatosok között általában csak 1-2 ilyen kiemelkedő van szerintem (ha van), amúgy egész más (nyilván lejjebbi) szinten vannak, mint az elméleti matematikusok. Utóbbiaknál a tanár előadás közben gyakorlatilag vizsgázik. És ők javítják ki, mikor hibázik. Elképesztő.
-
törölt tag
Az a szomorú, hogy már akkor is (2005) az volt. Az emelt matek. Egy vicc az egész.
A történelem vagy magyar emelt meg aránytalanul nehezebb volt. A fizika is eléggé alap szinten mozgott. Legalább oktv 1. forduló szintű feladatok lennének elvárhatóak szerintem emelt szinten.Egyébként néztem nemrég pár akkori kömalt, abban az ilyen érettségi felkészítő feladatok között viszont vannak szépek. Emlékszem a fazekas által összeállított középszintű (!) érettségi (próba)feladatsorra, na az brutális volt. Emeltből mit csináltak volna...
A fazekasból egyébként olyan matek zsenik kerülnek ki (persze úgy is mennek be), ami hihetetlen. Az elméleti matematikus hallgatók (ki lehet találni: 90%-ban fazekas spec. mat-osok voltak
) tudása előtt csak meghajolni tudok, követni...
-
föccer
nagyúr
Már vadul gyártom az xls képletet. Első körben beszolt, hogy túl hosszú a képlet, utánna meg hogy hibás. Kiszedtem belőle a sok space-t a csere függvénnyel. Sajnos a szorzás operátort nem tudom automatikus művelettel belerakni
Ezt az y-t átviszem a másik oldalra dolognak nekiugranánk mégegyszer? Nem egészen sikerült átjutnia szürkeállományomat jótékony tdatlanságban tartó védőburkon
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
Na, látod, hogy mennyire értek a témához
A polinom, onnan jött, hogy az xls diagramban 5. fokó polinomiális trendvonalat használok. A cél az, hogy megadok egy Y értéket, és vissza kellene kerestetnem a hozzá tartozó X értéket. Ezek szerint az Y az mindig egy konstans érték lesz. Akkor ezek szerint egy negyed fokú egyenlettel lenne dolgunk?
Mindjárt ráguglizok a megoldó képletre. Bár lehet, hogy az xls-ből is elő lehet valahogy csalogatni.
No, szerintem máris tisztábban látok, mint eddig, már megérte
üdv, föccer
-
őő, sajátpéldányt szeretnék. még ha pénzkidobásnak is tűnik. úgy gondolom, hogy van pár könyv, ami must have egyes témákban, és egy tájékozott embernek illik rendelkeznie a megfelelő irodalommal. még akkor is ha szökőévente használja.
a másik meg, hogy amikro valaha saját házam lesz, akkor szeretnk majd bele egy könyvtárszobát, és azt meg nem árt majd tudni feltölteni valamivel
-
esetleg ilyne obádovcsi féle könyvek hozzáférhetők valahol használtan? nem gondolnék újat venni, mert tudom, hogy ritkáén használnám, vagy egyáltalán nem. de azért jó, ha ott van pár ilyen alapmű az ember könyvtárában. meg amúgy is szeretem a könyveket
nálunk a Thomas-féle kalkulust nyomatják a suliban, de az annyira nem frankó szerintem.
-
Alg
veterán
Dehogynem, de hát az beletartozik. Mondjuk én most úgy dolgozom biztosítónál, hogy aktuárius diplomám lesz nyáron, de szinte semmi közgazdaságtant nem tanultam...(még a külön ELTE-s képzésben csinálom, az utánunk lévőknek már a Corvinussal közös a képzés)
Évfolyamtársam viszont egy optimalizálással foglalkozó cégnél kapott munkát, ő opkut szakirányon van.
-
Alg
veterán
Ezzel vitatkoznék, jól képzett matematikust igenis folyamatosan keresnek, nálunk a nyáron végzett évfolyamból ha jól tudom Szeptemberre mindenki talált munkát (és nem, nem hírlapozást). Jelenleg szerintem a biztosítók és egyéb pénzintézetek a matematikusok legnagyobb "felvevőpiacai"
-
Pala
veterán
Igen, ezen gondolkoztam én is, mert egyszerűen sehogy sem jön ki, pedig ez elvileg egy pofonegyszerű feladat kéne, hogy legyen.
Ha f(x) = 1/x, akkor sima ügy, kijön a megoldás is ugyebár...
Ha viszont f(x)=1/2, akkor a megoldás is 1/2, nem? Hiszen tökmindegy, milyen transzformációt hajtunk végre g-vel, ha utána ahhoz az f függvény rendre 1/2-et rendel, akkor így is, úgy is konstanst kapunk, jól mondom? -
dany27
őstag
-
dany27
őstag
Igen nekem pontosan két oldallapja által bezárt szög kell! Am mit értesz azon hogy veszek egy b1-t meg egy b2-t? Mert ok hogy a háromszög magassága b de akkor hogy lesz ott szög ha behúzok még1 magasság vonalat?
Mármint nem a nyílás szögére gondolok hanem arra a szögre ahol az oldalél fut...Az oldal lap és az alaplap által bezártat gyerek játék kiszámítani csak ezt a másikat nem igazán akarom látni az abrába így nehéz kiszámolni...
-
Alg
veterán
valószínűleg mindenféle háromszögekkel kell operálni - nem kezdtem el felírogatni, de pl.a bal oldalt a két kis kör középpontja+k1 középpontja egy egyenlő szárú háromszög, két egyforma szára az érintési pontokon megy keresztül. Másik lehet az A pont, nagy kör középpontja és k1 külső érintési pontja a nagy körön - szintén egyenlő szárú
-
Alg
veterán
Nem ismerem a szintaxist, lehet hogy a gamma fv. megváltozását jelenti a két érték között... többváltozós gamma nekem sem rémlik
Szerk: mellesleg mintha negatív t- re nem lenne értelmezve a gamma(t) - lehet hogy az valami más gamma, ha az lenne miért nem számolja ki a program pontosan?
-
cellpeti
nagyúr
Én nem akarok senkit megsérteni,de sztem nagyon ritka az igen jó matektanár. Aki elmagyarázza,hogy miért is úgy van,ezt miért is kell így,azt miért is kell amúgy. Sokan vannak olyanok,akik megcsinálják maguknak a feladatot és utánna megkérdezik,hogy érted? Oszt jó napot!
-
cellpeti
nagyúr
Hát erre a büdös életbe nem jöttem volna rá,sajnos!
Asszem bukta volt a mai vizsga...
Olyat hadd kérdezzek,hogy:
2 0 2
0 2 2
2 2 4Mátrixnak keresem a sajátvektorát,ha a D=0.
Na most akkor felírom megint a bővített mátrixot:
2 0 2 | 0
0 2 2 | 0
2 2 4 | 0Ha ez megvan a végén ez lesz belőle:
1 0 1 | 0
0 1 1 | 0
0 0 1 | 0Ilyenkor ugye én határozom meg a "z" értékét,vagy nem? Vagyis pl.: z=1
Akkor:
1y+1=0
y= -1
X-re:
1x+1=0
x = -1Akkor az egyik sajátvektor: S(-1;-1;1) és ez nem jó,mert ilyen nincs neki. Ezt el tudná magyarázni valaki?
-
daninet
veterán
-
na én ezt nem tudom letölteni, szóval egy gyors maygarázat:
először gyököt vonsz mindkét oldalból, majd veszed az 1/2 arcus sinusát, ami 30 fok, vagyis pi/6. ehhez hozzáadod a bal oldalról a pi/6-ot, így a megoldás pi/3 lesz. de mivel a szinusz egy periodikus függvény, aminek a periódusa 2pi, ezért ezt mindenképpen hozzá kell adnod a megoldáshoz. hiszen minden periódus ezen értékénél teljesül az egyenlőség. az egzakt megoldás tehát
x= pi/3 + 2*k*pi, ahol k 0-tól végtelenig tart. -
vamzi
senior tag
(#1879) Apollo17hu
köszönöm a pontosítást, valóban annyi és tényleg megoldható fibonacci elméletével, csak az első szám=2, a második szám=3, a többit meg már fibonacci miatt tudjuk, ez is megoldás, köszönöm.
(#1881) Ba cy lus
köszönöm az elmés választ, ígérem megpróbálom felfogni, így legalább már nem csak egy képlet számomra a megoldás, hanem esélyem van felfogni is.
(#1882) cocka
végül ezt a megoldást használtam fel, ez tűnt a legegyszerűbbnek, köszönöm.
(#1885) Ba cy lus
+1, engem is érdekelne.
Köszönöm mindenkinek a gyors és használható válaszokat, azt hittem, majd várhatok napokat.
Ha nem probléma, még párszor fogok jelentkezni ebben a topicban hasonló jellegű kérdésekkel, ha elakadok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 1TB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3051
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest