- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Fotók, videók mobillal
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
(i)
lelkes újonc
válasz
body007 #11446 üzenetére
Hadd kérdezzem meg, hogy van-e jelentősége annak, hogy ennek a szűrőnek melyik oldala van lefelé, s melyik felfelé? Az egyik oldal erősebben mintázott, négyzetrácsosabb már ránézésre is, s kicsit bordázottabb.
Mint két állapotban teszteltem mindkét vastagságút egyszer-egyszer, de a lenyomaton kívül nem láttam különbséget. Pontosabban egyet igen, ha a bordázottabb van lefelé, akkor nehezebb kiszedni a szűrőkosárból. -
(i)
lelkes újonc
válasz
body007 #11446 üzenetére
@body007
Ma érdekes napom volt. Egyfelől du. végre megjöttek az Alis szűrők, már szerda óta a településünk postáján hentergett.
Másfelől elugrottam hajnalban Szarvasra, otthagytam a CM4677-et, kb. 10e ft-ból javítható volt, nyilván az is kell, hogy a Szarvasi Gép Kft nem húzza le az embert.
A hibának vsz. semmi köze sem volt a gőzkörrel történő hőfok tuningolásomhoz, a váltókapcsolót és a váltó forgatógombot cserélték ki, valamelyikük elkopott. Fura, hogy a működésben, kapcsolásban ez nem okozott gondot, a kopásból csak vízszivárgás adódott.
Még nem teszteltem a régi-új gépet sem, s a plusz szűrőket sem.
-
kchris78
veterán
válasz
body007 #11502 üzenetére
RO az totál kisemlegesíti a vizet én nem szeretem, azt jó ízhez vissza kellene sózni.. Most egy RO rendszer (tartálymentes ami szerintem alap mostmár a higiénia miatt) erősen 100+ kategória.. Szóval annyira nem egyértelmű, és a betéteket cserélni kell(ene) ott is rendszeresen. vs 12 patron egy 20-as egy évre. Exem vett, én nem vettem újat, maradtam a kancsónál (egy főre). Családnál már a 120l 1 hónapra is kevés lehet.
-
(i)
lelkes újonc
válasz
body007 #11446 üzenetére
1) Rendeltem innen ma én is. Annyira olcsó, hogy 1mm-est is, s 1,7 mm-st is.
2) Megjött az új CM-4677-es, úgy látom, valamit változtattak rajta, ugyanis ha eléri a hőfokot, s a zöld led kigyullad, akkor a billenőkapcsoló kikapcsolása után is ég a zöld és egy kicsit a piros led is.
3) Megjött vele a felső tömítőgyűrű, de nem segített. Anno egy Krups-ot szétszedtem, ott a csövet dobta le, mert a bilincs nem fogta már. Itt sajnos nem fértem egyelőre a csöveknek az összes végéhez, pont azt az egyet nem tudtam megnézni. Amúgy a komolyabb készülékek tulajdonosai zokognának: a három látott helyből csak egy helyen van egy fémbilincs a műanyag csővégen, kettő helyen gyorskötöző elcsípett véggel.
-
MC Pite
veterán
válasz
body007 #11446 üzenetére
Gondolom ez több tényezős... Még nem érkezett meg az örlő, de ha finomra darálom, közepesen(?) tamperelem, akkor egyenletes a teteje, a pogácsa is egy darabban esik ki. Dedica, nyitott szűrőkkel.
Ezesetben ha jól sejtem nem feltétlen érdemes a puck screen-el foglalkozni? Nejem főként podozik, ott a gyári karral alig tudom elfordítani, a nyitottba rakva a podos szűrőt könnyebb, ott néha szép sima a teteje, néha viszont kicsit meggyűrődött, de erre nem találtam megoldást - de most is feszül, ehhez a szűrő nem játszik. Próbáltam tamperelni, de nem változik.
Nem ez az elsődleges felhasználás, de ha van rá megoldás/technika, érdekelne.Más: Kicsi, tűrhető (alis) mérleget tudtok ajánlani ami akár a Dedicára is fel tudok dobni?
Előny ha kicsi, a mostani konyhai mérleggel melós a mérés. -
(i)
lelkes újonc
válasz
body007 #11430 üzenetére
Utánanéztem ennek a puck screen-nek, s látom ám, hogy van 1, 2 és 3 rétegű is. Van a gyakorlatban értelme a több rétegnek, vagy az egyenletes vízeloszlás csak egy jó duma?
Csak azért, mert eleve van egy felső szűrő, ami terít. Miért kellene a terített vizet továbbteríteni a több rétegű puck screen-nel? -
(i)
lelkes újonc
válasz
body007 #11425 üzenetére
Az árból és az időpontból azért következett, hogy nem vadiúj lehetett a beszerzésed, mert egyfelől 2-2,5 éve nem volt kapható, ha meg az általad mondott 2 év már majdnem 3, akkor meg a minimum ár is feljebb volt, konkrétan kerek 28e ft. [link] Szóval jó vételt csináltál.
Én kb. 5-5,5 éve vettem, s pár hónapja azt vettem észre, hogy túl sok lett a gyümölcsös ízhez képest is savanyú csapolás (s én nagyon ritkán próbálkozom világos pörköléssel).
Amikor már a kétszer 25 perces előmelegítés sem segített, azzal próbáltam rácsalni, hogy a gőzkört üzemeltettem. Valószínűleg nagy hülyeség volt, de több kávénál is működött ez az “oldalról melegítem” megközelítés. Aztán elég volt ez a pár hónap, hogy megjelenjen a víz, ami remélhetőleg a tömítésnél jön ki, rosszabb esetben nagyobb a baj.
Most pont ezért nem a legolcsóbb webshopból rendeltem meg, hanem a Szarvasitól magától (ez egyébként a legolcsóbb, csak ugye a postaköltség meg a csomagolási díj (!) kicsit megdrágítja) az új készüléket, s hozzácsaptam egy felső szűrő tömítgumit is. Ennyit megér, max. lesz 2 működő kávéfőzönk.
Szóval lehet, hogy nem kellene babrálni a gőzkörrel, de az tény, hogy vagy silányabbak a kávébabok mostanában úgy általában, vagy kb. 5 év után elkezd csökkenni a CM4677 kiskazánjának a hőmérséklete.
-
tuzpenge
őstag
válasz
body007 #11427 üzenetére
Akartam is kérdezni, hogy hogyan sikerült ebből jót "varázsolni", mert én is rendeltem anno próbára (csábító volt az ára és hogy ingyen szállítják vidékre is -> nem tudom ez így van e még), de nekem nagyon nem sikerült semmi belőle....olyan mintha "döglött lett volna". Nem sokkal többért az AVX vagy az impresso sokkal másabb / finomabb (nekem). De lehet én bénáztam el valamit, meg akkor még nem volt meg sem a major sem a robot (egy graef cm81 és egy alap karos géppel próbálkoztam). NA lehet én is rápróbálok még 1x hátha.....
-
(i)
lelkes újonc
válasz
body007 #10451 üzenetére
Szerintem is. Ki kell ismerni kicsit, jól be kell melegíteni, de a vilàgos pörkölésűektől eltekintve nekem is pozitív élményeim vannak vele. Azokat meg úgysem szeretem, már elég sok helyen kipróbáltam őket ahhoz, hogy tudjam.
2,5 évig nem volt kapható, a legjobbkor kezdi megadni magát a miénk, veszem is a következőt. Még most is csak sub-40 rongy.
-
-
tuzpenge
őstag
válasz
body007 #10882 üzenetére
Az igen, bár sokszor ez sem sokat ér....pl az aldis, lidl-s cuccoknál is van olyan hogy feltüntetik. Én rápróbáltam párszor egyre-egyre, de nekem sz@r volt, még a címke szerint viszonylag friss pöri is. Viszont a kavegourmet.hu-n a goriziana grand cru-n hihető a dátum, mert onnan mindig jó cucc jött, bár én már egyre kevesebbszer próbálkozom, mert ahogy írtam is az impresso nekem tökély, és kb 2-3 napos pörkölést küldenek mindig...szóval ezt meg kicentizni nem lehet, mert ezzel a megérkezés után még 1-2 hetet illik várni.
-
TDX
tag
válasz
body007 #10720 üzenetére
Fordítási hiba, a VST oldalán a +/- 1.0mm arra vonatkozik, hogy a lyukak mintája mennyire van középen.
Hole pattern is centered to +/- 1.0 mm and placement is oriented for uniform extraction throughout the entire puck.
-
válasz
body007 #10705 üzenetére
Valamit elbasztak a leírás fordításban. A VST az egyik legjobb kosár, ezen nincs mit vitatkozni. Az más kérdés, kell-e. Klasszikus blendek esetén aligha ad hozzá egy IMS-hez képest, viszont háromszor annyi.
frank04@ expolyn az M10 menetes utángyártott fej+tetszőleges fanyél valszeg olcsóbb a gyárinál és sokkal jobb megfogni, ránézni. Az is krómozott réz.
A kosarakba nem lehet tetszőleges mennyiségű kávét rakni, mert ha alultöltöd nem működik rendesen. Ha túl sokat, akkor se. Ld. 100Ft teszt.
Tamper nem megy tönkre sose. Legyen nehéz, vastag talpú és kész.
Szűrőlap tényleg nincs épp avx-en; de valszeg feltöltik majd. Mindig szokott lenni, sőt, ilyen fancy kinézetű is, mint a fos IMS felsőszűrő - csak ez állítólag működik.flash-@ nem túl friss a babod? Mikori pörkölés? A velenceiről nagyon nehezen képzelem el a savanyát 30% robival, az arab rész meg feltehetőleg valami brazil
Illetve ahhoz nem kell hő, sőt.
Nem emlékszem már mindenkire; ez milyen gép és kar, kosár? Dedica gyári? Nyomifoki?
Ha annyira finomra őrlöd, hogy átmegy a por a kosáron, az török kv kb. Biztos, hogy retek módon csatornásodik, de azt pucér kar nélkül nem látod, csak tapasztalod. -
krono.
tag
válasz
body007 #10557 üzenetére
10g körüli kávé kerülhetett abba a kosárba (ha az tényleg a 2 adagosé), én 11.2g-ot szoktam legtöbbször ebbe a kétszemélyesbe.
Egy double shot espresso (60ml) pedig 14-16g-ból születik, szóval nem sok.De egyébként a kép szerintem nem a két adagosról van, mert a kosár nem ekkora azon.
-
tailor
őstag
válasz
body007 #10467 üzenetére
De már a mostaniban is van ilyen kosár
Nem a kar aljában lévő tömítéses műanyag cuccot kéne "eliminálni"? (Bocs, teljesen amatőr vagyok ebben!)
-
-
#31639808
törölt tag
válasz
body007 #9977 üzenetére
OK, akkor legyen bővebben: Csokis narancsos kávé
Mikor lepörkölik a kávét, előveszi a mester a csokis ízvilághoz hasonlító flakont és nyomat rá valemennyit, majd előveszi a narancsos flakont és abból is nyom rá valamennyit. Ezeket amerikában, vagy épp Makón gyártják és semmi közük a csokoládéhoz és a narancshoz sem. Mesterségesen előállított borzalmak.
https://test-hvg.hu/gazdasag/20111011_givaudan_izgyar_bevetelek -
válasz
body007 #9812 üzenetére
Amíg nem próbálod ki (és nem tudod értékelni), addig nem lehet elmondani.
Amúgy egy acaia (de inkább a lunar, ami ennek a duplájába kerül) gyakorlatilag egy kis számítógép, teljes monitorozási lehetőséggel (plusz kékfogon appra csatlakoztathatod). Ha nincs ilyesmire igény, akkor a tudása felesleges és csak az marad, hogy rohadt gyors és pontos. 🤷 -
válasz
body007 #9797 üzenetére
vagy ha nem, akkor azt mondja, hogy ez:
- savanyú
- keserű
- sz@rÉs ezt még egy sötétebb pörkre is, mert ennél sötétebbhez, robustásabbhoz, automatáshoz, "kommerszebbhez" van szokva.
Majdnem lendületből beleugrottam a puckscreen-be, hogy azért ne legyen már a kezdő szett része, de nem tudom hogy egy kevésbé egyenletes vízterítésű gépen mennyit segít, lehet, hogy pont ott tényleg jelentőset..
más:
szerintem életem első flatWhite-ját fogyasztottam a napokban ami ízlett (beleértve a kávézós élményeket is) - nem az volt az érzésem, hogy kár volt beleönteni a tejet, vagy azt, hogy "ja hát nem is rossz ez", hanem konkrétan hozzáadott a kávéhoz, ami egyébként egy Kapucziner Etióp Sidamo (filter pörk) volt. Mondjuk ebben lehet az is segít, hogy már 70 dekát megittam belőle espresso-nak és nagyon kiismertem -
-
válasz
body007 #9731 üzenetére
A hosszabb italra megoldás lehet egy amerikánó. A kis dugattyúsakból nem nagyon jön ennél több, szerkezeti okokból.
A pro fej nem kell, a simára is van opciós nyomásmérő, asszem a signature modellen alapfelszereltség.
Ami a flair esetleges hátránya egy robothoz képest, az a muszáj melegítés. Tehát az egész dugattyús cájgot fel kell melegítened, mielőtt főznél. A robotot nem muszáj (bár szerintem jót tesz).
Sőt, akinek van általában a normál fejre esküszik, mert a magasabb pogácsával jobb kioldódàst lehet elérni (finomabb lehet).Többiek:
én a robottal jóval kevesebbet szívok, mint anno a fulltuning gaggiàval 🤷Persze ebben az is benne lehet, hogy van már pár év hardkór gyakorlat.
-
kmarci25
veterán
válasz
body007 #9505 üzenetére
Persze. A minősége meg kérdéses. De rendeld meg valamelyiket, aztán számolj be, hogy milyen. Én arról tudok csak biztosat mondani, amit fogtam a kezemben. A normcore egyébként 3 rugót ad hozzá, amivel állítható a tamperelés erőssége a kívánt szintre.
Persze, a márkát is meg kell fizetni. -
-
válasz
body007 #9262 üzenetére
Mi is a gép?
Ha valami pici hőpatronos, annak nem fog jól állni a hosszú lefolyás, mert kihűl közben. Esetleg el lehet menni turbo shot irányba próbából. Ennek lényege, hogy mindenképp 20mp-en belül, de jellemzően inkább 15-17mp alatt, 1:3 arányt célozva készíteni az italt. Tehát gyorsan, sokat :)
Ocsmány lefolyás lesz és nagyjából zéró test, viszont jó esetben egy rendkívül gyümölcsös, édes végeredmény. -
válasz
body007 #9260 üzenetére
Hőfok első körben. Átfolyás szabályzás második körben. Ha tehát nem finom a sima 30mp 1:2 arány, akkor finomítani a darálón, lassítani a lefolyást és növelni az arányt akár 1:3-ra.
De mivel Kapucziner sötétre pörköl 95%-ban (akkor is ha azt mondja világos), próbáld a hőfokot, 1:2,5 aránnyal és 30-35mp kornyékén. Irányadónak 🤷
Ha nem savanyú, nyertél. -
válasz
body007 #9163 üzenetére
Érdekesebb babok (pl. világosra pörkölt, egzotikusabb tételek) esetén javítja a kivonatolást és finomabb lesz a végeredmény - cserébe csökken az ital teste. Presszónál egyáltalán nem jó, ha összevizezed felrakás előtt, mert jó eséllyel tönkreteszed a pogácsát és össze-vissza fog folyni, pocsék eredménnyel. Olyan gép kell hozzá, ami tud előáztatást. Maga a folyamat pár másodperctől akár 20-30-ig is tarthat. igénytől függően. De ez advanced level, nem igazán itteni téma
-
nyalabka
csendes tag
válasz
body007 #8932 üzenetére
Hát lehet ez a pöcök lesz a bűnös, nekem ez sokkal kisebb, olyan mintha elkopott volna, vagy ledaraltak volna a tetejét
és ennek a típusnak belül nincs feher nyilacska, itt látszik a képen h csak egy van a külső tekeron, belul nincs. De azt szerintem nem raktam össze rosszul, megneztem csomó yt videót és az stimmel.
-
cSuwwi
senior tag
-
válasz
body007 #8677 üzenetére
nem, de miután az őrlőből már az őrlemény a karba került, nem repkednek szanaszét az őrlemény darabkák.
A legegyszerűbb módszer szerint egy finom lekoppintással a pultra picit összeesik az őrlemény, majd érdemes valamilyen módon egy egyenletes felületet létrehozni.. ehhez a disztribútor (wdt meg pukszkrín) előtti világban a baristák a kezüket használták valahogy így (yt link).
-
válasz
body007 #8210 üzenetére
telefonnal befotózva, majd ph! tömörítve egyrészt nem releváns, másrészt az egyenletes színárnyalat érdekesebb, mint a milyen. Persze a szép, egyenletesen feketére égett se a legjobb
Ez egyenletes (amennyire látszik ugye), nincs feketére égett szél, vagy fekete foltok. Ettől még ha túl lassan jött és még spriccelve is, akkor lehet többféleképpen rossz. Meg az alapanyagot sem ismerjük. -
-
kmarci25
veterán
válasz
body007 #7596 üzenetére
Ipari szerintem. Ez nem az, aztán mégis: Weber EG-1.
-
-
válasz
body007 #6866 üzenetére
ha egyszerre csak egy kávéra való kávébabot öntesz a babtartályba (tehát single dose-ként akarod használni), akkor bőven marad pangó a garatban, és ahhoz hogy ez szinte teljesen maradék nélkül kijöjjön elég sokat kell győzködni és nem érvekkel
Ha feltöltöd 1-200gr kávéval, és nem foglalkozol a pangóval (leőrölt, de megrekedt kávé, ami a következő főzésig ott pihen, 1-1,5gr is lehet), akkor felesleges bántani
-
válasz
body007 #6634 üzenetére
Kv piszkálgató, igen. Elvi előnye, hogy a leghomogénabb eloszlást lehet vele produkálni a kosárban, ha ügyes vagy. Amennyiben jó őrlőd van és szép az őrleménye, akkor elég lehet az oldalról pofozás is, szép egyenletesre+tamper. Pultra kocogtatás nekem általában több bajt okoz, mint előnyt, de nem tudok benne konkrétan állást foglalni.
Az biztos, hogy a JX-Pro kézin sokat segített a wdt, de mióta Mazzer Major van (egy hete) azóta fura a helyzet, mert korábban sosem volt csatornásodásom, vagy pláne spriccelés, most meg van. Pedig a Major őrleménye köröket ver a jx-prora. -
válasz
body007 #6416 üzenetére
Matekból folyamatos kegyelemkettes, fizikából buktam második gimiben. Kémia kettes-hármas, a kovalens kötést pont leszarom. Ennek féynében ahogy gondolod
Én előbb kint hagytam egy hétig, aztán fagyó, adagonként. De mióta rájöttem, egy hónap alatt megiszom egy kiló kv-t és ezexerint 250-es zacsi egy hét alatt fogy, már csak sima hűtő egy plusz simítós zacsiban a bontott anyagnak. Többi pihen a folyosón. -
-
válasz
body007 #5356 üzenetére
Részemről továbbra is pallyotzot és a kapuczinert ajánlom; jó árban megbízható minőséget árulnak. Kapucziner hajlamos sötétebbre pörkölni általánosságban, ez ízlés dolga.
Régebben sokat vásároltam avx-ről, őket elengedtem, mert voltak minőségi gondjaim, ill. furcsán egyformára gyártanak mindent. Illetve ők a Magyar Cápa a kispörkölő piacon
Ha nincs viszonylag jó minőségű, hőstabil géped (a kis műanyag nyomásfokozós gépek nem ilyenek), a világos kv-kat nem feltétlenül erőltetném.Ja, általános készítési irányelvek vannak persze.
Sötét pörköt kb 1:2 arányban (15g kv->30g ital, 25-35s lefolyási időt megcélozva.
Világosat finomabbra őrölve, hosszabb lefolyással (akár duplázva), inkább 1:2,5-1:3 arányban. Ha van lehetőség játszani hőfokkal, előáztatással, az már hardkór totyik. -
-
inf3rno
nagyúr
válasz
body007 #5056 üzenetére
Kíváncsian várom a véleményed, hogy megérte e megvenni. Én még meditálok egy sort rajta mielőtt rászánom magam. Azért mégis csak 2/3 annyiba fáj, mint a kávé főzőm...
Az is érdekel, hogy kávé mellett tud e olyat jól darálni, mint dió, mák, stb. Mert akkor inkább veszek ilyet, mint külön darálót mindenre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DJI AVATA Explorer Combo drón - 3 akku, Goggles Integra szemüveg, hátizsák
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
- DJI Avata drón +Motion controller - hibátlan, karcmentes állapotban
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, garancia, FPV RC 3, ND szűrők
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Crucial 240GB SSD eladó
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest