- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Vékonyabb házba rejti a Galaxy A17 5G az Exynost
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kmarci25
veterán
Röast-ot próbáltam nemrég, most rendeltem újra. Mono, Stereo ami befér 10 alá. Eddig a Monot és a Glam-et kóstoltam, érződik az árbeli különbség, most a Stereo-ból is rendletem.
-
kmarci25
veterán
válasz
woodandstone #13618 üzenetére
Megdöglött a bab.
Így nem lesz crema. Ha friss a cucc, akkor kb bérmilyen géppel szép crema-t tudsz elérni, de amúgy annak sincs sok jelentősége. A lényeg, hogy a végeredmény milyen. Ha neked ízlik, akkor teljesen mindegy hogy néz ki.
-
kmarci25
veterán
válasz
woodandstone #13605 üzenetére
Ugyanazon csomag alatt azt érted, hogy konkrétan ugyanaz a csomag, vagy friss pörkölés a mostani ugyanabból a fajtából? Mert ha az előbbi, akkor sanszos, hogy döglött a bab és ezért nincs crema. Az előző géppel és a mostanival milyen kosarat használsz? Ha a régi nyomásfokozós volt, a mostani meg nem az, akkor itt (is) lehet a kutya elásva.
-
kmarci25
veterán
válasz
deathcrow42 #13590 üzenetére
A felsőszűrő teljesen oké, nem érdemes cserélni. A puck screen a vízterítést segítheti, illetve tiszta marad a felsőszűrő, én ezért használom. Ezek nem lesznek nagy hatással a lefolyási időre. Ott szerintem a babbal és/vagy az őrlési finomsággal lesz dolgod.
-
kmarci25
veterán
válasz
deathcrow42 #13557 üzenetére
Biztos presszóképes az őrlő? Finomabb őrlemény kéne, mert nincs elég ellenállás, így átzubog a víz a pogácsán. A dupla falú nyomásfokozós, nem a pogácsa miatt lesz ellenállás, hanem az egy szem luk miatt a kosáron.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #13511 üzenetére
Támogatom. Nagyon jó a normcore.
-
kmarci25
veterán
-
kmarci25
veterán
válasz
ServerWorks #12946 üzenetére
Kb egy éve el kellett vinni az unokaöccsöket starbucks-ba, mert az trendi. Oké. Kértünk nekik ezt-azt. Kb sírtam, mikor láttam a gépparkot, és belegondolotam, hogy mire pazarolják ezeket a méregdrága gépeket. Ha legalább lenne olyan opció, hogy specialty-t kérj, de neeeem... Pumpkin spice latte, az bezzeg dögivel.
-
kmarci25
veterán
válasz
Alabástrom #12607 üzenetére
Persze, csak amikor 6 kávét kell készítened egymás után, akkor egy 30-40 percre elvonulsz, ha kézzel hajtod a singert.
-
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás #12603 üzenetére
Csak legyen kellően alacsony fordulatszám azon a csavarbehajtón. De ez már lehet HC topik téma.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #12557 üzenetére
Ez "csak" 10k/kiló (van náluk kifejezetten kotyogóshoz őrölt), de amúgy egyetértek.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #12446 üzenetére
Előnedv...
Basszus...
-
kmarci25
veterán
válasz
kchris78 #12295 üzenetére
Én rövidebb időt lőnék be. A kioldódás elején jönnek a savasabb ízek, a végén a keserűek. Szóval picit durvábbra őrölném, hogy mondjuk 30-35 mp alatt kapj ugyanolyan mennyiségű italt.
A máshoz: az én duplafalú csészémnek egyszercsak az alja vált el. Alis vásárlás. Alzán egyébként jókat kapni, nézz körül ott. Nem drága, ellenben jobb minőség.
-
kmarci25
veterán
válasz
wolfman #12138 üzenetére
Duplához, AVX. Szimplát nem látok, bár azért nagyon nem kerestem. Aliexpress, temu. Én odaadnám az enyémet, de az 54 mm-es.
-
kmarci25
veterán
válasz
fecke78 #12013 üzenetére
Szerintem tekintsünk el a stílustól, mert azt túl sok minden befolyásolja (az író/olvasó aktuális lelkiállapota, szóhasználata, érzékenysége stb.).
Ha csak magát az információkat nézzük, hidd el, hogy mindenki segíteni szeretne. És igen, ez sokszor fingreszelésnek tűnik, én is annak éreztem, mikor elkezdtem ezt a hobbit. Én is elborzadtam, hogy 50 ezernél kezdődik egy őrlő, amivel érdemes próbálkozni, és akkor az kézi, és a piac alja. És hogy 150-nél a gép. És manapság már 12 ezernél egy kilós kávé, amit érdemes megkóstolni. Igen, ebbe a hobbiba (is) számolatlanul lehet önteni a pénzt, még akkor is, ha csak az alapokra lősz.
Ez sajnos ilyen. Nincs azzal baj, ha valaki szereti a sárga csibót a 20 éves, soha ki nem tisztított szarvasiból. De ha már van jó géped, őrlőd, ráadásul kérdezel, informálódsz, akkor fogadd is el a válaszokat.
Ami itt viszonyítási alap, az nem a kisvárosi "cuki", hanem bármelyik specialty kávézó, ahol sajnos már 1500-2000 ft körül van egy dupla presszó, de az olyan is. És ott nem fogják a harmadik napja az őrlőben álló kávét ledarálni neked, mert nem az a szint. (A pékség egyébként tök jó hasonlat, a kézműves pékségek, meg az albán pékségek közti különbség - minőségben, árban - nagyon hasonló.)
Szóval ne vedd bántásnak, meg sznobságnak, még akkor sem, ha éppen annak érzed. Nem muszáj megfogadni, amiket olvasol, de senki sem akar félrevezetni. -
kmarci25
veterán
Én kb 2 éve foglakoztam komolyabban a kávéval (értsd: filter, karosm presszó, kézi őrlő, minőségi babok), amikor elmentem a CEC egy napos oktatására. Igazából ott értettem meg, hogy mire kell gondolni, mikor savas, gyümölcsös ízről beszélnek a hozzáértők. Ott a cupping során érthetően, érezhetően kijött minden íz, és később az eszpresszó készítés során is. Úgyhogy csak javasolni tudom, nagyon sok minden letisztul egy ilyen nap után.
-
kmarci25
veterán
Nem mindegy egyébként, hogy hova van kalibrálva?
Úgyis minden babnál másutt van a jó tartomány, aztán egy 1 kilós adagnál 2-3 hét alatt utána is kell állítani. Nyilván van egy tartomány, hogy kb hova állítsam, és utána finomhangolás.
-
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás #11886 üzenetére
Inkább Timemore koppintásnak tűnik, legalábbis az állítótárcsa alapján.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #11877 üzenetére
Ez egy ilyen városi legenda, hogy nem szabad elmosni, én többektől hallottam ezt már, sőt talán a Bialetti használatijában is az van, hogy max tiszta vízzel szabad öblíteni, mosószer még véletlenül se érje. Ettől függetlenül én minden használat után szétszedem és elmosom. Nem értem, hogy mitől lenne jobb az íz, vagy bármi ha nem lenne tiszta.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #11873 üzenetére
Ezeket nem fogom megérteni sosem. Bár ugye, nem úr, aki nem herdál.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #11817 üzenetére
Még egy tipp a Warda, ott is a klasszikus vonal (blendek). Én most a Signature blendet iszom, egy alap géppel jókat lehet kihozni belőle, benne van a klasszikus íz, de mellé egy kis etióp savasság is jön.
-
kmarci25
veterán
válasz
7Heads Drago #11746 üzenetére
Az a kérdés, hogy mire szeretnéd használni. De iagzából az sem, mert ezek az őrlők nem képesek konzisztensen őrőlni, és a szemcseméretet sem tudod annyira finoman állítani, amennyire kellene. Éppen ezért az ajánlás a Graef, vagy egy kéziőrlő (Kingrinder K4/K6), amivel már nagyon lépsz előre.
-
kmarci25
veterán
válasz
Patrikanevem #11730 üzenetére
De mi a kérdés?
-
kmarci25
veterán
Sajnos jól láttad. Osztrák, német piacon van Eduscho, de kétlem hogy sokban különbözne a Tchibo-tól. Egyébként a gép maga nem rossz, ugyanaz, mint a Nespresso. Az egyetlen baja, hogy 3 gépből nálunk 2 tönkrement, de az is igaz, hogy a 3 éves garanciaidőn belül és szó nélkül adtak a boltban újat, meg se vizsgálták. Bevittem, mondtam, hogy rossz, átvették és adták a dobozban az újat.
Online a Tchibo-tól tudsz rendelni nagyobb mennyiségben kapszulát.
-
-
kmarci25
veterán
Na, akkor egy újabb érdekesség. A vajas presszó (americano).
-
kmarci25
veterán
válasz
MC Pite #11460 üzenetére
Sajnos megdrágult, de ez egy nagyon jó barista mérleg, és eléggé kicsi ahhoz, hogy oda is elfér, ahol kevés a hely: Fuego mérleg.
-
kmarci25
veterán
válasz
MC Pite #11379 üzenetére
Ha ennyire fontos a limit, akkor a C3-hoz lehet venni olyan kiegészítőt, ami finomít az állításon. https://a.aliexpress.com/_EIkRWjv
De erről aztán már tényleg semmi plusz infó nincs. -
kmarci25
veterán
válasz
MC Pite #11373 üzenetére
Ne vegyél Hario őrlőt semiképp, csalódni fogsz benne, presszóra semmiképpen sem. Ahogy írták nézd meg a Kingrindert, mostanában az az ajánlott kézi. De amennyire láttam a Timemore-nak is vannak presszóképes kézijei (a C3 pont nem az, de vannak már újabb modellek, amiknél kisebb lépésenként tudsz állítani finomságot), bár arról itt a fórumon nincs nagyon tapasztalat.
-
kmarci25
veterán
válasz
Clark_1 #11244 üzenetére
Szia! A C2/C3 kotyogósra teljesen alkalmas, én is használtam hozzá. A kérdés az, hogy tervezel-e presszó irányba is menni később, mert ezeknek az őrlőknek a szemcseméret állítása nem alkalmas arra, hogy presszóhoz őrölj vele, túl nagyok a lépésközök, nem tudod jól belőni. A Hario-t kerülném, volt hozzá szerencsém, a Timemore őrlői komolyabbak. Normálisan használható elektromost ennyiért sajnos nem kapsz, áthidaló megoldás egy kézi őrlőt (akár a Timemore-t) is elektromos csavarbehajtóval/fúróval alacsony fordulatszámon meghajtani.
-
kmarci25
veterán
válasz
Alabástrom #11190 üzenetére
Impresso-nál van "fél" koffeinmentes: Anytime.
-
kmarci25
veterán
válasz
Alabástrom #11165 üzenetére
Ha érdekel a kávé és a kávézás, akkor mindenképp érdemes. Nagyon sok olyan tudást ad át, ami érdekes, hasznos, megtanítja, hogy mire érdemes figyelni, mikor megszagolod akár az őrleményt, akár az elkészített kávét, milyen ízeket keress, mikor savanyú már a kávé, mikor túl keserű, egy kávéból hogyan tudod kihozni a legtöbbet. Az egyéni ízlésre is tekintettel volt, volt olyan kávé, ami nekem pont jó volt, a többiek arra szavaztak, hogy még lehetne édesebb, de ebből nem volt vita. Nekem személy szerint nagyon hasznos volt. Egyébként egy Sage Bambino Plus van nekem is otthon, illetve még a kickstarter kampány elején sikerült jó áron megvenni a Timemore Sculptor 064S-t, de kézi őrlővel, vagy más kúpos őrlővel sincs gond, ha olyan van, azzal is használható a tudás. Volt olyan a képzésen, aki csak kotyogóst használt és ezen nem is akart változtatni, csak egyszerűen érdekelte a dolog.
-
kmarci25
veterán
válasz
donat_sz #11149 üzenetére
A CEC egynaposán voltam. Csak ajnálani tudom. Előtte már egy éve benne voltam a presszóban, meg filterben is, elolvastam Hoffmann könyvét, néztem egy rakat youtube videót, de igazán ott értettem meg, amit korábban láttam, olvastam, mert nagyon jól magyarázott Döníz, és nagyon jók voltak a kóstolások is, tisztázott sok mindent. A nap végén meg van egy jó fél óra latte art, az alapokat megmutatja, segít benne.
-
kmarci25
veterán
válasz
adamssss #11115 üzenetére
Ha ilyesmit keresel, akkor a wacaco-t nézd meg, itthon az ekokapszula forgalmazza.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #11037 üzenetére
Ha egy picit visszahúzod a dugattyút, akkor az a kevés vákuum megakadályozza az intenzív csepegést. Én az inverznél mindig tartok tőle, hogy baleset történik.
Vagy a másik lehetőség egy Fellow Prismo, de az megint beruházás.
-
kmarci25
veterán
válasz
ANDROID??? #10962 üzenetére
A kar igazából mindegy. A nyitott kar arra jó, hogy lásd, ha valahol csatornásodik, ha meg nem, akkor kávépornó.
Az IMS kosár már jelent(het) különbséget.
-
kmarci25
veterán
válasz
DrDobos #10914 üzenetére
Tehát van benne egy műanyag (!), de legjobb esetben is kerámia őrlőfej, meg egy kamu portafilter. És ugyanazt tudja mint egy automata, de legalább minden kávé után kiveheted a kart, ürítheted, öblítheted és teheted vissza.
Fancy, jól néz ki valóban, és meg lehet etetni a vendégeket, hogy ez olyan jó, mint a karos, de mégis egyszerűbb és gyorsabb, csak ez így nem lesz igaz... -
kmarci25
veterán
Ez nekem bevált
https://a.aliexpress.com/_EH0VLHf -
kmarci25
veterán
válasz
Mortein #10613 üzenetére
Hát, a Bambino plus pont latte art-ra nem alkalmas. Paplanhabot készít automatikusan, arra jó, de azzal rajzolni nem fogsz semmit. Lehet vele azt is, de akkor manuálisan kell a habot készíteni. Automatán viszont mindenből csinál valamilyen habot, csak éppen nem olyat, amivel lehetne kezdeni valamit. Ha csak arra kell, hogy habos legyen a kávé, akkor tök jó, ha fancy-zni akarsz és tudsz is, akkor meg úgyis kézzel fogod a habot gőzölni.
-
kmarci25
veterán
válasz
Peterhappy #10580 üzenetére
Kb egy éve körbe néztem az MM-ben (Aréna pláza) bialetti ügyben a kiállított 5-6 darab közül egyben volt csak meg a tömítés, a többiből hiányzott, gondolom kilopták. Úgyhogy nem akarlak elkeseríteni, de lehet hogy a tied is kiállított darab volt és eltűnt belőle.
-
kmarci25
veterán
válasz
Peterhappy #10533 üzenetére
Ha van aeropress, akkor én első körben a prismo-t javasolnám. Ez jobban bírja a finomabbra őrölt kávét, testesebb lesz az ital és nem nagy beruházás. James Hoffmann készített róla videót, érdemes megnézni.
De van ám szemesben is koffein mentes, impresso-t próbáltam, teljesen jó, finom kávé, de más kispörkölőnél is találsz. -
kmarci25
veterán
válasz
Sodrás Géza #10517 üzenetére
Csak próbára, pár napig volt nálam egy Dedica. Nekem sokkal jobban tetszik külsőre a Sage, és kezelni is jobban kézre állt egyből, de megindokolni nem tudnám, hogy miért. Biztos a Dedica-val is jó kávét lehet főzni, funkcióban nem sokkal több a Sage, talán a gőzkar, amiben jelentős a különbség a Sage javára. Persze vannak még apróságok szolenoid szelep, nagyon tartály, tartozék a nem nyomásfokozós kosár, egy középkategóriás tamper. De ezeket cseréltem, ahogy egy Dedica-nál is megvettem volna.
Géza: van bizony. A tejhabosító gép habja nem alkalmas latte art-ra, míg ha jól gőzölsz, akkor a gőzkarossal lehet. Nézz meg youtube videókat és látni fogod a különbséget.
-
kmarci25
veterán
válasz
Anubris #10514 üzenetére
Ránézésre ugyanaz a kettő. Használom kb 2 hónapja, teljesen rendben van, szeretem.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #10510 üzenetére
Na, hát nagyjából ezért vettem én is pont a Sage Bambino plus-t.
-
kmarci25
veterán
1. Nem tuningolok.
Nem az én asztalom, belekezdek, elakadok, felhúzom magam stb. Ja, és akkor még pár tíz ezret rá kell locsolni, főleg ha más csinálja nekem, akkor plusz pénz és idő.
2. A most gyártott új Gaggia-k nem azok, amiket már kerülni kell, mert román gyártás és/vagy alacsonyabb minőség? -
kmarci25
veterán
Oké, és osztom is az álláspontot, de én akkor sem voltam oda a gaggia-ért, amikor a Sage-et vettem és most sem venném meg. Lehet hülyeség, de valahogy nem akartam használtat. (Elektronikai cikkből simán veszek használtat, de ez valahogy nem tetszett.) Olyan gépet akartam adni jövőbe a dobozból müködik és jól mutat a konyhában. Ezért nem lett gaggia és graef vagy használt Mazzer. Lett helyette Sage és egy Sculptor, amit kickstarteren 200$-ért megkaptam és rohadt jól mutat.
Szóval igen, de azért mégsem... -
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #10470 üzenetére
Sorry, teljesen igaz, a kép elkerülte a figyelmem.
Áttúrtam az oldalakat, amiket ismerek, de csak a gyári kart találtam hozzá. Ez így eléggé szívás... -
kmarci25
veterán
-
-
kmarci25
veterán
válasz
mekker #10453 üzenetére
Monsooned malabar. Feleségem kedvence, semmi sav nincs benne. Nekem kicsit lapos, pont emiatt. Presszónak érdemes 1:1,5-re készíteni az 1:2 helyett. Van belőle blend is azt nem tudom milyen.
-
kmarci25
veterán
Kaptam ajándékba 250g ilyen babot: Domus Barista Brazil. Árban egész baráti, ízben picit gyümölcsös, inkább étcsokis íz. Gondoltam bedobom ide, hátha valakinek megtetszik.
-
kmarci25
veterán
válasz
Osynho #10393 üzenetére
De valószínűleg az. Szerintem a kommersz márkákból az ellátási lánc hossza miatt gyakorlatilag alig lehet kifogni frissebbet. Mondjuk nem is szoktam nézni...
Az tény, hogy egy friss pörkölésnek már az illata is sokkal erősebb, de persze az jellemzően kispörkölő és ez emeli az árat is 3-4-szeresre.
-
kmarci25
veterán
válasz
Bela56 #10342 üzenetére
Elolvastam még egyszer a kérdést, az kimaradt a válaszból, hogy ezek a gépek általában a hőmérséklet állítását nem teszik lehetővé. A két adag egyszerre meg úgy megy, hogy a dupla kosarat használod, és a két kifolyós kart, két csészét teszel alá, így mindkét csészében lesz egy-egy szimpla adag.
-
kmarci25
veterán
válasz
Bela56 #10338 üzenetére
De hogy válasz is legyen: persze létezik ilyen gép, sőt szinte valamennyi ilyen, csak a nyomásfokozós kosarat kell használni (azt amelyiknek csak egy apró lyuk van az alján). Ilyet általában minden géphez adnak. Ha biztos nem akarsz feljebb menni, akkor kb bármelyik karost megveheted, olyan 40 ezertől mennek ezek.
De valóban, ég és föld a különbség a frissen őrölt és a bolti között, persze akkor be kell ruházni egy őrlőre is. -
-
kmarci25
veterán
válasz
wolfman #10260 üzenetére
Amit mostanában nagyon ajánlanak, az az AVX Hófehérkéje.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Home server / házi szerver építése
- SSD kibeszélő
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mobil flották
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Tőzsde és gazdaság
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Házasság, esküvő
- További aktív témák...
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- Garmin HRM Dual Pulzusmérő Pánt, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Kék, 1 Év Garancia
- Garmin HRM Dual Pulzusmérő Pánt, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia
- Bontatlan LEGO Star Wars 75211 - Birodalmi TIE Vadász (Imperial TIE Fighter)
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Apple iPhone 15 /Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 90% akku
- Új Dell 13 XPS 9315 FHD+ IPS i7-1250U 4.7Ghz 10mag 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- MSI Z77 MPOWER Alaplap eladó
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest