- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
whisky71
tag
válasz
RetepNyaraB #13885 üzenetére
Még egyszer köszi, átgondolom.
-
-
whisky71
tag
válasz
RetepNyaraB #13883 üzenetére
Köszönöm! Jobb őrlő alatt mit értesz? A Mazzerek nálam tutira kiesnek.
-
válasz
whisky71 #13882 üzenetére
Ez inkább személyes preferencia kérdése. A kúpos a leglassabb a háromból. Viszont messze legkisebb is. Tiszta fém, nagyon elegáns kis cucc. Egyébként kés szempontból talán a cg301-et választanám, de nem találtam infót arról, cserélhető-e a gyári valami másra.
Ám alapvetően azt is mondom, a robot megérdemel egy jobb őrlőt, ha van rá lehetőség..
-
whisky71
tag
válasz
RetepNyaraB #13878 üzenetére
Akkor szerinted a DF54/EG001-55/CG-301 hármasból melyiket érdemes választani? Ha jól emlékszem, mindhárom járt nálad.
Presszóra lenne, Robothoz. -
nmate91
tag
Ha bárki túrázgat a keleti osztrák alpokban (Schneeberg, Rax), de egy jó espresso azért lecsúszna, ajánlom ezt a helyet: [link] Nyitvatartás olyan amilyen, de a kávéjuk nem rossz, nem csak az a nagyon sötét pörkölés kapható legalább, ami a legtöbb helyen.
Nem a top bp-i specialty helyekhez kell persze hasonlítani, de kellemes kis "hidden gem". -
-
válasz
RetepNyaraB #13878 üzenetére
Te jó isten! Ezt egyszuszra írtad le?
-
Na. Felteszem ide is, ha már dolgoztam vele. Semmi érdekem nincs benne és nem reklámozom, csak a tények.
Szóval nálam vendégeskedett egy hónapig a vadiúj DB1X presszómasina és a legkisebb 64mm-es AVX őrlő, a CG301 személyében (lehetne neki valmi nevet adni, ezektől a számoktól meg lehet bolondulni. Pl. E.T., mint a földönkívüli). Alapvetően rendkívül pozitív benyomásokat szereztem - ahol kötekszem, az nem kardinális hiba, inkább apróságok. Ha zavart valami kifejezetten, azt jelzem.
Mivel a gép különböző nevek alatt, alapvetően ugyanolyan kiépítésben elérhető, nagyon részletesen nem megyek bele, mert megtették már többen, nálam nagyobb tapasztalattal és műszerekkel. Inkább szubjektív kis beszámoló.
DB1X
Igen szépen és praktikusan csomagolva érkezett, nem egy őrület szétverni a dobozt, mire hozzáférünk a géphez. Pultra téve van tömege, nem fog csúszkálni, miközben fel-le húzzuk a kart. Nálam a grafitszürke, porszórt változat szerepelt, ez a maga minimál-modern módján igen jól mutat.
A duplakifolyós kar a mostanában Kínától megszokott, jófajta, rendes tömegű öntvény, a szokott, csúnya műanyag nyéllel. Viszont nagyon jól tervezett forma, gyakorlatilag vízszintesen áll az asztalon letéve. AVX szerint max. 20g kosár belemegy, ez üdvözlendő. Gyári kosarak teljesen rendben levőnek tűnnek, nem a legalja aliexpress minőség. Tamper érezhetően könnyebb lett, mint a korábban nálam járt, kisebb gépeké. Nem tudom miért, de nem is túl fontos. Ami sehogy nem akar javulni, az a lekerekített külső él és az átmérő. Tehát kicsi és felkeni az őrleményt a kosár falára. Ez annyira kevés tervezéssel megoldható lenne és akkor nem kéne rögvest egy normális tamperre beruházni. Ugyanez vonatkozik a felsőszűrő tisztító szilikon kefére applikált babkimérő kanálra. Ebbe fér mondjuk 5 szem bab. Értelme nem sok van. Szintén átgondolám a csepptálcát. Annyira könnyen kicsúszik a helyéről, hogy az ember nem veszi észre, csak mikor az eleresztett víz (bekapcsoláskor) melléfolyik. A tálca tetején lévő rácson található sekély mélyedés pedig azoknak lesz kellemetlen, akik mérleget használnának. A kisebbfajta pont nem jól fér bele (a nagyon mini persze igen), a nagyobbfajta lábainak lesz kevés hely a peremen egyensúlyozva. Lehetne ez sima felület, pl.
Kezelőgombok pontosak, nem lötyögnek. Programozáskor kicsit sokat töpreng a masina, ez mehetne flottabbul, de működik. Én utolsó 10 napban már csak a kézi készítő gombot használtam, zéró nyomású „előáztatással”, majd később ráadva a nyomást. Így megúsztam a programozást és a végeredmény is jó lett. Kezdetben sokat rugóztam a programozó gomb hülye megoldásán (nem számítja bele az áztatást, pumpa stop időt a programozáskor) és fenntartom, hogy ez béna megoldás, mert minek van ilyen funkció, ha nem jól implementált.
A gőzgomb remek, szűk negyed fordulattal teljesen nyit. Végre nem kell tekergetni 2-3 kört a szelep nyitáshoz. A felépült gőz viszonylag erős és forró is, egy cappuccinónyi tejet 30mp alatt kicsit túl is melegít. Érdemes viszont gőzölés előtt 15mp-et szabadon fúvatni, mire felépül. Különben valószínűleg elég sok vizet nyom magából. Kiengedve a ~150ml tejbe ~15-20g víz kerül gőzölés végére. Nem túl jó, de nem is túl rossz.
A gépet bekapcsoás után érdemes 10-15 percig békén hagyni, eddigre rendesen átmelegszik. Valahol 25 perc táján viszont elmegy aludni – ezt az ECO kiírás mutatja a kijelzőn - és nem tudom mennyire esik le a hőfok, de 70 alá simán leengedi, erre számítani kell újraindításkor. Hosszú, 50+mp csapolás alatt eshet 2 fokot a hőmérséklet a PID szerint, de ez vízhozam beállítástól is függ. A vízhozamot úgyis érdemes csekkolni megvételkor és belőni tetszés szerint. Itt röviden kitérnék a hagyományosan nagyon béna angol leírásra és ennek magyar változatára. Pl. a vízhozam állítás egyáltalán nem szerepel benne, a gép különféle szerviz almenüi sem (amelyek persze nem fognak kelleni a felhasználók döntő többségének, de azért na..).
A gép vízterítője lehet egy átgondolandó pont, jelenleg nagyon egyszerű megoldásúnak tűnik. Nem lesz tőle rossz a végeredmény, sőt, de ha van hely fejlesztésre, akkor ez az.
A nyomásállítás pedig fordítva működik, mint a leírásban (óra járással ellentétesen csavarva növekszik). Csak jelzem, vagy a szövegértésemmel van baj - ez is megeshet.
Ötletes a beépített LED világítás, nem kell a sötét tálcán matatni csapolás közben. A háromjáratú szelep erős, a pogácsa mindig szép száraz. Ha jól emlékszem, az eldobott vizet a tartályba vezeti vissza, ez is jó pont.
A csomagban kaptam még egy elegáns nyitott kart (ezt használtam), kezdetben igen szorult, de bejáratódott. Ami nagyon rossz rajta, az a rugója. Nyilván nem piszkáltam a tesztdarabot, de ha egyszer az ember belevert egy kosarat (pláne, ha peremes verzió), azt soha nem lehet többé munkapad nélkül kiszedni. Volt ezenkívül két kosár, a 2118-as, drága, high extraction verzió és a valamivel kedvezőbb árú UF7058 névre hallgató, 19g-os, hálós aljú (á la Reneka). Mindkettő remek, de én a 2118-at használtam inkább. Ez briliáns vízterítésű, nagyon profi cucc. Világosabb babokhoz csodálatosan passzol. A hálós aljú jól jöhet a sötétebb pörkölésekhez, ahol nem akarjuk túlkivonatolni az őrleményt. Én személy szerint annyira nem szeretem ezt a variánst, mert nem könnyű tisztán tartani és nem is nagyon iszom sötét pörkölést – de aki igen, annak érdemes lehet beruházni ilyen kosárra.
Ez a masina egy belépő az otthoni komoly kávézás világába és pénzünkért olyan mennyiségű extra tudást kapunk, ami bőven feledteti az esetlegesen emlegetett kis bakikat. Főleg annak tükrében, amit a nagy, nyugati gyártók ezért a pénzért fel tudnak mutatni.
CG301
Jelenleg az elérhető legolcsóbb 64mm-es, adagolótartályos és egyadagos őrlésre is alkalmas, sík késes őrlő. Kábé egy teljes kategóriával feljebb pozicionálnám, mint az áráért kapható nagyobb gyártók kis kúpos modelljeit.
Korrekt dobozban érkezett, az egyébként külön megvásárolható, fafedős szilikonpumpával egyetemben. Bevallom, ijesztően kicsi, műanyag és lepkesúlyú az általam megszokott őrlőkhöz képest. Azonban (nyilván lelkesen szétszedtem valamennyire) a fröccsöntött külső egy meglepően kompetens kis gépet rejt. Hagyományos állítótárcsa, de elég finom menetemelkedéssel, könnyen tekerhető (a gépet nem árt fogni közben egy kézzel, mert ugye könnyű), pontosan visszatalál két beállítás között. Az általam fogyasztott világos, felerészben filter babokhoz valahol 3-7 között volt jó az állás, de nulla alá is lehetett menni, nem ért össze a kés. Tehát a zéró pont érezhetően lejjebb van, mint a tárcsa nullpontja. Lassú (500rpm?) fordulatszámú, relatíve kis teljesítményű motor, mely egyébként nem akadt meg sehol, de meleg starttal sokkal szebb hangja van, mint álló helyzetből indítva. 18g őrleményt kb. 8mp alatt végez ki. A szilikon pumpával használtam, bevallom a tölcsért ki se csomagoltam. Van kis, mágnesesen rögzülő kiömlő csőr, egy mozdulattal levehető tisztításhoz. A kartartó villa jól beállítható, gumírozott, szerintem bármilyen típusú kar aláfér és meg is tartja a helyén. Egy spricc vízzel és a pumpával gyakorlatilag kijön, ami bement – az első pár őrlés alatt nyilván telemegy porral, ahol egy őrlő szokott.
Az 1-2 adagos, időre programozható digitális tapikijelző jól működik, de a kartartó villa mögött is van egy on/off nyomógomb. Valamint a gépecske pár perc után elmegy alvóba, de a kijelző érintésére felébred. Igazából nagyon kellemes meglepetés volt dolgozni vele. Nem igazán halk - ha jól emlékszem egy DF54 csendesebb nála - de nem zavaró a hangja és ugye sokáig sem tart.
A teljesen műanyag házat leszámítva egy megbízható kis partnernek tűnik, elképesztően alacsony áron. Mivel a motor fontos részei fémből vannak, csakúgy az állító mechanika; a karcolódáson és pille súlyon kívül ennek csak esztétikai hátránya van. A 64mm sík kés pedig össze sem vethető egy belépő kúpos, műanyag mechanikájú, lassú és borzasztó pangómennyiséget tartó alap darálóval.
Nyilván van az a kategória, ahol már nem őt javaslom, a gyári kés presszó és nem filter/multi/cast, de háztartási használatra, ezért a pénzért, ez bizony ingyen van. Az asszony se fog kidobni vele a kinézete miatt a kis konyhából. -
MC Pite
veterán
válasz
RetepNyaraB #13876 üzenetére
Ok, köszi.
-
-
MC Pite
veterán
Srácok, megint van aldis örlő azt hiszem 20ért, van már vele tapasztalat, espressora jó lehet? (K2őt váltana esetleg ki)
-
Attila!
tag
Köszi, végül vettem DM-ben ilyet.
-
Attila!
tag
Sziasztok!
DeLonghi EC 685 Dedica gépemen most először villant fel, hogy vízkőoldás szükséges.
Érdemes megvennem a gyári vízkőoldót vagy elég a citromsav? -
Horvi
őstag
válasz
killboy007 #13867 üzenetére
Köszi így már oké. Közben találtam egy ilyen wdt-t is, egész ötletes megoldás. Már csak tűt kell bele nézni.
-
killboy007
csendes tag
Igen, nem tudod félre tamperelni, vagyis marad szintben a kávé mindenhol, homogénabb lesz a pogácsa, egyenletesebb kivonatolás, kellemesebb ízek. Feltéve, hogy tamperelés előtt is nagyjából egyenletes volt a kosárban az őrlemény.
(Nem, a peremnek nincs jelentősége, azt úgyis a beletett kávé határozza meg, hogy mennyire tudod lenyomni.) -
Horvi
őstag
válasz
killboy007 #13865 üzenetére
Köszi ez egész szimpi. Ha jól értem a dolgot akkor ez igazából annyit csinál, hogy egyenesen tudsz tamperelni nem lesz ferde. Vagy a peremig kell lenyomni a fogantyút?
-
killboy007
csendes tag
Leveling tamperből nekem ilyen van, tökéletes:
https://www.printables.com/model/178197-tamper-guide-for-cafelat-robot-espresso-machineDe van hozzá többféle. Az elején kínlódtam enélkül, szerintem sokkal rosszabb ez a gyári robotos tamper megoldás, mint a hagyományos portafilteres, azzal nekem könnyebb volt szintben tamperelni. Lényeg, hogy nekem megváltás volt, jelentősen felgyorsította a folyamatot. Így már tényleg tudok 3 perc alatt főzni egy kávét
-
Horvi
őstag
válasz
pető bá' #13861 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes választ. A kávé mennyiség pont kimaradt. A kezdő instrukciók alapján csináltam, 16gr kávéval.
Első alkalommal az volt az érzésem, hogy túl finoman tampereltem.
Másodjára már jobban ráfeküdtem az már talán jobb volt de majd gyakorolom. Hát az íze ilyen so-so volt. Kesernyés volt, de közben ilyen "vizes" is szóval nem volt meg az a krémesség amit "rendes" helyen ittam eddig.killboy007 köszi szépen neked is. Első alkalommal nekem is spriccelt
Az avx-en körbenézek akkor mérlegért, a mostani is onnan van nem is értem miért nem jutott eszembe...
Ez a leveling tamper 3d nyomtatott dolog érdekes, ránézek thingiversen vagy valahol.danbenzin köszi szépen a tippeket, ez a pohárka nagyon tetszik. Igen a tamperelésnél nekem az volt a bajom, hogy szerintem ferde lett, de gyakorolni kell majd.
-
danbenzin
csendes tag
mérleg Fuego aliexpress. A pohár, hát nem üveg, de nekem véletlenül bejött ez, az alattalevő mérleggel pont kiadja. Rögmentesíteni wdt-vel érdemes. Tamperelés, a tervező szerint csak épphogy ujjakkal amenmyire adja, de nehéz szintbe hozni. Lenyomom, tampert még ott hagyom és megpörgetem a kosárt az asztalon, látom mennyire van kilendülve, aztán korrigálom. Biztosan rossz, hogy többször nyomkodom, de szerintem jobb, mintha ferdén lenne. Szintezős tamper segíthetne, majd egyszer.
-
killboy007
csendes tag
Hello,
pl. AVX-en találsz olyan mérleget, ami befér alá.
Az alacsonyabb nyomás nem olyan nagy probléma, mint amilyennek tűnik a konvenciók alapján.WDT ugyanúgy érdemes, mint bármi másnál, orrba-szájba tud spriccelni ez is nem megfelelő előkészítés után, de itt megvan az a lehetőség, hogy ha spriccel, akkor visszaveszel a nyomásból, így sokkal tágabb határok között lehet OK kategóriás kávét csinálni, mint a fix 9(10-13) báros gépekkel. Ugyanígy a durvára sikerült őrlés esetén is, a folyásra figyelsz és nem nyomásra, teljesen okés kávét lehet kinyerni.
Tamperelés is ugyanúgy, mint bármi másnál. Annyi, hogy itt szerintem nagyon érdemes egy 3D nyomtatott leveling tamper kiegészítés, vagy méregdrágán a gyári.
Kávéból meg szerintem olyannal gyakorolj, amit egyébként is iszol, kevesebb meglepetés fog érni. Olcsó olasz kommersz kávén lehet, hogy átesik a víz, míg a csokis kuglóf meg úgy viselkedik, ahogy kell egy rendes kávénak.
-
szia
csak kíváncsiságból - hány gramm kávéval volt ez a 4bar-os próba? azzal együtt, hogy szerinted alacsony volt a nyomás, a kávé ízlett?- mérlegből én olyat használok ami nem fér be alá rendesen, csak sarkosan, szóval azt nem tudok ajánlani (nekem nincs vele bajom, nem billeg, jól mér, ferdén is le tudom olvasni
)
- én vagy blind shaker-t vagy wdt-t használok - valamelyiket mindenképp, szerintem érdemes, de nyilván elhagyható - ki kell próbálni hogy az adott őrlő-kávé mennyire megengedő
- a tamperelést én ugyanúgy csinálom mint bármi másnál - amíg vissza nem rúg a kávépogácsa, addig nyomom, ehhez persze nyilván nem kell teljes súllyal ráfeküdni, de az sem okoz gondot, csak semmi értelme.
- nekem kétféle duplafalúm is van, max az ilyen 160-200ml-es nem férhet be alá sztem (szélességben), kb bármelyiket veheted (magasságban espresso méretben nem lehet gond - nekem az egyik DeLonghi duplafalú, ezer helyen kapható, a másikat meg nemrég a Spar-ban találtam, talán 800/db áron)olasz pörkben nem vagyok naprakész
-
Horvi
őstag
Sziasztok,
Tegnapelőtt végre megérkezett a robot(barista), szóval most az ismerkedési fázis tart. Tegnap az instrukciók alapján próbáltam egy pressot készíteni. Bányai csokis kuglóf volt az elszenvedő alany, K6-os örlő(40 klikk). Hát mit ne mondjak csúfos kudarc lett :DD
A lefolyás túl gyors volt, a nyomás alíg érte el a 2 bar-t. Ma finomabbra őröltem(35 klikk), ma már jobban sikerült a dolog elérte a 4 bar-t is a nyomás szóval még lentebb kell menni őrlési finomságban.
Az elkészítési folyamatot kicsit szokni kell, de szerintem nem lesz vele probléma. Viszont lenne pár kérdésem.
- Tudnátok mérleget ajánlani ami nem egy vagyon és befér a robot alá? Nem ártana mérni a kimenőt és a lefolyási időt.
- Érdemes-e wdt-t használni vagy a robot annyira nem érzékeny rá?
- Tamperelést gondolom csak érzésre kéne csinálni nem ráfeküdni teljes testsúllyalIlletve két bónusz kérdés, van valami jóféle duplafalú üvegpohár ami rendesen befér a robot alá és belefér a presso, és tudnátok ajánlani valami olcsóbb olasz pörit amivel tudnék és érdemes gyakorolni?
Köszi! -
fecke78
senior tag
Hirdetést be lehet rakni?
-
L4D1K
őstag
Mekkora meret?
Ez alapjan 47mm a kulso kor.
-
spear
csendes tag
Sziasztok! La mokina kotyogómba elfelejtettem tenni vizet, így szét olvadt a tömítés. Tudna valaki pontos méretet adni, hogy a közelembe tudjak venni? A szállítási költség gyakorlatilag duplázza az árát. köszönöm előre is.
-
válasz
lallern #13852 üzenetére
Manuálon nincs is benne előáztatás
Automatán elengedi, igen. Ez van. De egy-két esettől eltekintve nem látok bizonyítékot, hogy ártana a pogácsának - mivel az előáztatás nyomása majdnem nulla amúgy is. Szóval szinte minden esetben tökéletesen intakt pogi esik ki a végén.
Ettől még hiba, egyértelműen. Miicoffee aszonta panelcsere kell hozzá. Az meg csak revíziós modellben lesz, ez biztos, szerintem. -
lallern
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #13814 üzenetére
"Pre infusion nyomás tartás" működik rajta? manuálba, vagy automatán is csinálom eleengedi, pedig mintha ovlastam volna, hogy klón v2-es verziókban módosításra került
-
krizmo_
addikt
válasz
RetepNyaraB #13847 üzenetére
Köszönöm!
Akkor ez saját megoldás, azt hittem meg lehet venni.
Nagyon jó ötlet!
-
Bobbysolo
tag
Kíváncsiságból berendeltem a FB-on agyonreklámozott Milenial kóstoló készletet 8900-ért, nagy szerencsémre pont a rendelésem napján pörköltek mind az 5 fajtából
, mert a 27-e került fel a zacskóra, mint "sütés dátuma"... Ez már rossz omen, de meglátjuk!
-
-
-
krizmo_
addikt
válasz
RetepNyaraB #13823 üzenetére
Nem ide tartozik, de megkérdezhetem hogy a háttérben a serpenyőtartó hogy működik?
Hogyan vannak felfüggesztve?
-
cziczas
csendes tag
válasz
humphries #13837 üzenetére
Új vagy használt olcsó vagy drága… mint mindenbe, itt is a pénztárca szab határt. Egy 10e ft - os peca bottal is azt a halat tudod kifogni mint az 1 millióssal, ettől függetlenül van értelme upgradelni, és hát valljuk be a kávézás is egyfajta hobbi, legalábbis ebben a fórumban úgy tekintenek, tekintünk rá.
Graef cm 702 - től felfele gondolkozz elektromos örlőkbe, df54, 64, avxcg301, eureka, sage örlők, ezek mind-mind vehetők, de ha igazán jót akarsz és elfér akkor mazzer super jolly.
a kávégépnél kérdés hogy mennyire számit a tej, a funkciók, a design stb stb. Az alaphoz az kell hogy a megfelelő 9 bar nyomás meglegyen, lehetőleg nyomásfokozó kar nélkül (vagy legyen kiszerelhető). Saeco poemia (és különböző gyártók különböző nevei ), de persze jó a sage, a gaggia örök, vagy éppen mehetsz egy jó avx- el is, delonghi dedicaval. Érdemes a használt piacon is szétnézni.
szerintem egy tipikus kezdőszett egy delonghi dedica, meg egy 100e ft körüli örlő, ezzel tudsz lépni felfele is, de ha annyira nem adja ki akkor se dobtál ki egy halom pénzt.aztán tetudod, érdemes élőben is megnézni őket! Sokat segít( főleg a méret és a design miatt)
-
konzumpro
lelkes újonc
-
humphries
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a válaszokat és az ötleteket, azért ezek jobban egybecsengenek azokkal amiket a neten kutattam/találtam és így megnyugtatóbbak is.
-
donat_sz
senior tag
válasz
kmarci25 #13839 üzenetére
+1
A tejes italok miatt és hogy a család/rokonok nélkülem is tudjanak készíteni maguknak egy cappuccinot Bamibino Plus lett a választás, hozzá pedig egy DF64 gen2 és azóta egy K6 is rendelkezésre áll.
A korábbi karos gép + Graef CM702 kombóhoz ez óriási előrelépés. Közepes vagy olaszos pörkölésre szuper. Ahogy Marci írja a hőmérséklet beállíthatósága és már a megfelelő hő elérése okán nem ezzel fogsz világos pörkölésből kihozni minden ízt, de ettől még remek presszókat és főleg remek tejes italokat lehet vele készíteni.Nálam a tejes ital még mindig nagy arányban jelen van (flat white többnyire), így a gőzölő képessége nálam nagyon fontos. Ha nem innék tejes italt, akkor vélhetően egy robot lenne a nyerő itt is.
u.i. itt sincs semmi recsegés, ropogás!
-
konzumpro
lelkes újonc
válasz
Nem recseg-ropog és ha el tudod engedni a PID hőfok állítás kényszert akkor tökéletes. Ha nem, akkor jó alternatíva és kis helyigényű az őrlővel egybeépített Barista Pro, amiben jól van beállítva az OPV és állítható a PID hőfok is 5 fokozatban. Soha nem szoktam babrálni. (Lehet hogy kéne?
)
-
kmarci25
veterán
válasz
Hasonló cipőben jártam én is. Én azt csináltam, hogy vettem egy Sage Bambino plus-t és egy kéziőrlőt, de nem Hario-t, hanem a Kingrinder K6-ot. (Aztán később lett egy Timemore sculptor, de ez már más tészta.) Szóval igen, a Sage középkategória, de én szeretem, az enyém nem recseg-ropog, néha viszem magammal, úgyhogy kifejezetten jó, hogy nem egy monstrum. Persze kompromisszumos, de egy alap, közepes pörkölést el lehet rajta jól készíteni. Az agyonfermentált etióp sárgadinnye ízét nem ezzel fogod kihozni az biztos, de én ezzel együtt tudok élni....
-
Ha már megvan a GC, akkor azt érdemes Gaggiunora szerelni, szerintem. Amennyi pénzt ráköltesz, olyan géped lesz (kávéra), amit nem nagyon fog überelni semmi 1 milla alatt. Mondjuk ha fontos a gőz, érdemes lehet rézbojlerre fejleszteni, ami emeli a projekt költségét.
Vagy veszel egy levegőt, meg egy kínait, igen. Mindkettőnek lesz előnye, hátránya. A GC-ből sose lesz egy kávéházi tejgőzölős csoda, a DB1x-ből meg Gaggiuno.
De én csak egy vélemény vagyok. -
humphries
csendes tag
Sziasztok! Félek hogy költői kérdés lesz és nincs rá megfelelő válasz, de hátha...
Szóval jelenleg Nespresso kapszulázok, amikor van időm pepecselni akkor meg Aeropress-el kísérletezem, amihez egy Hario Mini Mill-el darálok szemes kávét. Egy ideje már izgatja a fantáziámat az eszpresszó vonal és nemrég elkezdem lemenni a nyúlüregbe... Vannak egyértelmű igazságok, amit mindenki ugyanúgy lát, mint például hogy a frissen pörkölt minőségi kávé a legfontosabb, aztán egy megfelelő őrlő és végül a tényleges kávéfőző gép. Végnéztem rengeteg youtube videót, túrtam Google-t, fórumokat, mindent, hogy mi lehetne egy jó kezdő setup ami akár sokáig is ki tud használni.
Őrlő fronton hamar egyértelművé vált, hogy elektromosat érdemes és sokan Baratza Encore ESP-t használnak/javasolnak kezdő gépnek. De mások szerint ez ilyen kopogós műanyag és már van jobb. Akkor legyen inkább DF54 egy kicsit drágábban. De az meg elektrosztatikus, kényes a takarításra, és mivel kínai csak a szerencsén múlik a minősége. A sok infó után úgy érzem, hogy ugyanott vagyok mint az elején, hogy fogalmam sincs mi az amit venni kéne, jó filterhez és presszóhoz is és később pár hónap múlva nem kell lecserélni egy még drágábbra, mert valami miatt nem elég.
Eszpresszó gépnél ugyanez. Delonghi túl olcsó/vacak, Gaggia már nem olyan mint régen, és amikor már azt hittem hogy egy Bamino/Bambino plus az egyértelmű konszenzus, akkor más helyeken azt hallom, hogy recseg-ropog, könnyű, szar a minősége, túlárazott ahhoz képest amit tud, ráadásul 54mm-es ami nem standard. Ahhoz meg megint csak nem lenne kedvem, hogy pár hónap/egy év múlva mindent lecseréljek azért mert a gépből is jobbat szeretnék.Szóval a kérdésem, hogy van valami kimondatlan arany standard, hogy újoncként mivel lenne érdemes kezdeni és eddig elkerülte a figyelmem? Mert ha el lehet kezdeni egy 50Ks gépen is ugyanilyen árú darálóval, akkor azt később könnyebben engedem el, mint hogy bevásároljak 3-400 000 forintért és utána mondjam, hogy ja jó, akkor vegyünk duplaennyiért egy másik darálót, másik gépet, másik kiegészítőket, ami van az meg a tanulópénz volt.
Vagy ez a hobbi ilyen és meg kell barátkoznom a véget nem érő upgrade és a forintszázezrek gondolatával? Esetleg menjek a hardcore topic-ba a kínommal? :)
Köszi előre is! -
L4D1K
őstag
válasz
Hali koszi a beszamolot!!!
Nalam ugye meg a regi pidelt gaggia van, amit szeretnek meg kozmetikazni esetleg tovabb modolni.
Erdemes lenne egybol hagyni az egeszet es raugrani a DB1X-re?
-
-
-
hramon94
tag
válasz
RetepNyaraB #13831 üzenetére
Szia, köszönöm. Ennyire gondoltam nagyon maximum én is
-
-
cziczas
csendes tag
válasz
hramon94 #13829 üzenetére
Hát ez attól függ hogy mennyire gyorsan akarod eladni. És hogy a vevők mennyire hiszik el hogy 5 alkalommal volt használva az elmúlt 2 évbe. Nyilván mivel gyakorlatilag újszerű állapotba van a kettő együtt 100-110 ért kellene elmenjen.
de azt látom, hogy a kávés használt piac nehéz kenyér nehéz kifogni egy olyan embert aki pont ezt a kombót keresi. És akinek van kvázi használtért ennyi pénze akkor már inkább megveszi az újat.
a dedica sztem újszerűen 40-45 ért elmegy. Az örlő 55-60k. Aztán hírdesd meg és majd rájössz -
hramon94
tag
Sziasztok. Van egy Kingrinder K4 örlőm és egy régebbi DeLonghi EC 685 Dedica kávéfőzöm nyitott karral; tamperral, kb 5 alkalommal voltak használva, 2 éve a szekrényben áll. Elszeretném adni, mennyit lehet érte kérni akár külön-külön? Köszönöm!
-
Nézd, ez az őrlő az árával hódít. De ha jobbat akarsz, újat, akkor DF64V alá ne menj.
A gépnél jobbat 200 rugóért sehol nem találsz. Szerintem használtan sem. A dupla bojler - amennyiben fontos a tejes ital nagy császárság. Ha nem kell a tej, akkor opcióként marad a tuning Gaggia, mint örök favorit. Illetve a kézi dugattyúsok. -
joe69
senior tag
válasz
Van most ennel a kombonal jobb vetel ar-ertek szempontbol?
orlobol erdemes DF54/64-re upgrade-elni?
-
tuzpenge
őstag
oké, majd vigyázok...
Már ott tartok, hogy kv-t se tőlük veszek, mert a sima brazil is megdrágult (és nem kirívó a minőség) és kva drága a szállítási kts...nem is értem miért nem szerződik foxpost és társaival egy ezresért...
Most kipróbáltam a röast stereo-ját és meglepően jó....legközelebb a monot veszem célba mert azt is dicsérték....szerintem Te is próbáld ki, mert hasonló árban van mint amit Te is fogyasztasz Goriziana Grand Cru, de szerintem ez (sokkal) jobb. -
válasz
tuzpenge #13822 üzenetére
Ez a kis kütyü semmilyen szempontból sem ellenfél a Majornak, nem arra készült
Viszont pl. többeket a feleség ajtóstól dona ki egy Mazzerral (izmos feleség, höhö).
Nem készítettem vele annyit, hogy az állítás pontosságát megállapítsam. Nem tűnik problémásnak, nagyon pici menetemelkedése van.méretek.
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB #13816 üzenetére
Nekem képről úgy tűnt hogy ahová az elfér egy nagyon picivel több helyre a major is befér...oké magasságban szignifikáns, de az lényegtelen...
Az ide-oda (vissza) állítása milyen pontos? Az jobb mint a majoré? Te mindig szidod a majort hogy nem lehet ugyan oda visszaállítani, amit én cáfolok, mert egy jól felszabályzott és a tárcsára utólag felragasztott mérték matricával, a majorral én mindig tökre vissza tudok állni bármikor.... -
válasz
deathcrow42 #13818 üzenetére
Vízhozamot, nyomást csekkolni érdemes és belőni, ahová szeretnéd.
Mondom a vízterítője nem acélos. Pogácsán látszik, ahogy a vibrapumpa dolgozik. De nem vészes, csak látható. Én vennék pogiszűrőt (puck screen), az amúgy is jót tesz a felsőszűrőnek.
A gyári, egyszerű, sajtolt kosarakat lecserélném, ezen a szinten már érdemes - bár amúgy használhatók. Seggetlen kar mindig jó, ha van.Ital remek, de egyrészt nem merültem bele mélyebben, másrészt lényeg a bab+őrlő.
Szinte minden állítható rajta (előáztatás pumpa idővel és szünettel külön - de átfolyás nem, vagy praktikusan nem - , nyomás, - ennek megfelelően úgy piszkálod, ahogy tetszik. A gőzt rendesen ki kell ereszteni használat előtt (20-30mp), különben elég sok vizet köp bele és az hiba.Hedrick tesztelte ennek kvázi klónjait miicoffee meg valami más néven. Jó hosszan.
-
válasz
Milyen a kiadott kávé pár ismertebb géphez képest a véleményed szerint?
Mit tanácsolsz, mit kell beállítani ezen kezdésnek?
-
nmate91
tag
Hali, eddig csak olvasgattam a topikot, most viszont nagy lelkesedéssel írok is kicsit
Nincs nagy felszerelésem, V60-02 meg egy Bialetti Moka Induction (2) majdnem teljeskörűen kielégíti igényeimet (mindig 2 főre főzök és egy nagyobb kotyogóst még beszerzek majd, reggeli adagnak nekem kevés lenne a 2-es). Nem releváns most, de tejhabosításnak egy kicsi Ikea frenchpress a kis lifehackem és egy AVX Café KC200 felel az adagok méréséért.Még régen kutatómunka nélkül vettem egy Hario kézi darálót, azzal toltam eddig. Sokáig szkeptikusan álltam hozzá, hogy jó ez ami van, minek ennél jobb, ledarálja vagy nem?
Na, aztán most vettem egy Kingrinder K6-ot és csináltam egy kotyogóst vele - még az én nem túl kifinomult ízlésemmel is érezhető a különbség.Az meg, hogy 2 perc helyett kb. 20 másodperc volt a darálás, a másik csoda.
Szóval vegyétek, ha daráló kell, átlag ember igényeit maximálisan kielégíti. Én napi 2 kávéra nem látom, hogy ilyen paraméterek mellett hol kellene NEKEM elektromos daráló?Kotyogósba:
- 115g 95 Cfokos víz
- 12g kávé
- papír filter
Most 65 klikkre raktam, majd elkezdek még esetleg lefelé menni, felfelé nem gondolnám. 9 fokozatos az indukciós lapom, 4-esen kezdek, amikor már jön az illata és egy kis hang is, akkor 3-asra leveszem. Pörköléstől függően max. 60-75ml amit kiengedek belőle, utána eddig mindig elkezdte odaégetni nekem, akármilyen babbal akármit csináltam (most épp Mathias Rex - Cauca Popoyan volt az áldozat).Tldr: Érdemes hallgatni az itt leírtakra! Én is ajánlok egy K6-ot annak, aki épp darálót keres és bizonytalan, már az egész kávékészítés élményét feldobja és az ízeket is kiérezni, amatőrként is.
Szerk: kimaradt szavak, typo.
-
válasz
tuzpenge #13815 üzenetére
Ne hülyéskedj, ez harmadakkora, mint a Major!
Jó kis presszó őrlő (nem filter, szerintem). Elvileg viszonylag lassú motor (500rpm körül), de igen gyors. 18g CM Burundi ~10mp. Nem halk, de ez relatív. Pumpa+rdt=tök zéró. Nem köpköd szanaszét, a kart rá lehet akasztani, nem kell tartani (de én ugye blind shakerbe őrlök). A kartartó villa jól állítható, plusz gumírozott a lemez.
Időre, vagy manuálisan őrölhet, tapikijelzős. A konzisztenciát sajnos nem fogom kipróbálni, mert eszemben sincs babtartót használni; #csakasingledoseÁllítása pontos, tárcsás. Nem nehéz, de van "húzása". Eléggé a minimumnál járok, de a cm afrika az mélyvíz jellegű, illetve soklukú kosár van a géphez, nagy az átfolyás.
Miért ilyen olcsó? A ház hajlós, fényes, full műanyagból van - nyilván spórolni kellett az anyagokon, mert máshogy képtelenség ilyen árat kihozni. Bele nem látok, a kések rendben néznek ki. Nyilván nem ez lesz az örök élet, de nem is hiszem, hogy elvárható. Manual szerint 30 perc folyamatos üzemet tud, ami azért biztató adat a motor terén.
-
tuzpenge
őstag
válasz
Engem majd az őrlőről érdekelne a véleményed. Nemazért mert lecserélném a majorom, mert ahogy látom ez se sokkal kisebb, de a tartóssága még nem ismert, ellenben a majorral, illetve nekem tökéletes a major, de azért érdekel a véleményed hogy ahhoz képest milyen (gyorsaságban, őrlési minőségben / konzisztenciában, ízben, hangban, állíthatóságban stb..tudod Te mikre gondolok).
-
Nálam lesz egy darabig a szegedi DB1X+CG301 kombó. Ha valakit érdekel, lehet kérdezősködni.
A gép bevezető áron van, ez így 200 rugóért igen erős ajánlat. Kijelentem, hogy elmúlt a Gaggia végleg, tuning, vagy sem (Gaggiuno más tészta). De rengeteg más is elmúlt.
A gép pár helyen persze tipikus kínai (rossz leírás, pár buta megoldás, a vízterítője fapados) - de olyan funkciómennyiséget tud felmutatni, ami teljesen zárójelbe teszi a belépő nyugati dual bojler bandát. Mindez szerintem, nyilván. -
válasz
Albert.Csaba #13811 üzenetére
1:5 arány egy presszógépből? Az még nagyon jó babbal (valami filter afrikai, 20k+ Ft\kg) is igen necces ötlet, nemhogy bolti virágfölddel
Presszó az 1:2, innen indulj ki. Persze automatával inkább 1:3.
Ócska alapanyaggal felesleges erőlködés az egész. Az ócska alatt azt értem, van egy minimum minőség, ami alatt önsorsrontás. Frissnek kell lennie (két hónapnál lehetőleg nem régibb, két hétnél nem frissebb), kisüzem preferált a boltival szemben - bár lehet jó bolti olaszokat kapni, csak lutri.Víz: A Mg ionos szűrt víz elég jó, Laica gyárt direkt kv\tea szűrős kancsót is. Annak szokni kell az ízét magában.
De minden szűrő ahogy öregszik, erősen változik az összetétele. A vízkő ellen jó és a gyári tartályba rakhatónál gyaníthatóan jobb lesz. Meg a csapvíznél. -
Albert.Csaba
friss újonc
Sziasztok, a kavegepben levo vizszuro kivalthato egy kancsos szurt vizzel? Vagy a hozza valo szuro komolyabb?
Koszi szepen.
-
Albert.Csaba
friss újonc
válasz
konzumpro #13806 üzenetére
Koszi a valaszt!
Beszereztem egy IMS kosarat es egy normalis tampert, razorral belottem a max orlemeny mennyiseget, idot beallitottam 28 ra. Kicsit hig es egy fokkal kevesbe szar keseru, a puck mar nem tapad fel. Sztem igy elertem a kavebab maximumat, ha tovabb lassitom meg keserubb lesz. A vizhofokot levettem minimumra, kovetkezore leveszem az idot 25 re es akkor az arany beall 1:5 re. Jo a logika?
Meg egy kicsit gyakorolok aztan veszek valami normalis kavebabot, ez meg megy a kotyogoba. -
válasz
Albert.Csaba #13804 üzenetére
-
konzumpro
lelkes újonc
válasz
Albert.Csaba #13804 üzenetére
Kevés az őrlemény és/vagy túl finomra van őrölve, mocsarasodik a teteje és feltapad amikor megszűnik a nyomás, vizes marad a teteje, ettől ragad. Az öreg kávékkal előfordul, olyankor segít az overdosing, elfelejted a razort amit adnak a géphez és őrölsz 11 grammot a szimpla kosárba. Durvább őrleményt.
Ha dupláról van szó akkor ott is annyival többre őröld, hogy amikor főzés közben tágul a pogácsa, lassítsa a lefolyást és a végén ki tudja szorítani a felesleges vizet a tetejéről. Turbo shot, nem lesz szép crema de szerintem jobb mint a nyomásfokozós kosárral felhabosított verzió.
Ami még jól jöhet ehhez a géphez, egy 1mm-es puck screen, Aliexpresszről olcsó, megúszod a felsőszűrő cserét, jó lesz a vízterítés, nem fullad be olyan könnyen a főzet, kevesebb őrleménnyel is működik az overdosing. -
Nyíregyházán van magán pörkölő? Igyekeztem nekifutni keresővel. A konkrét keresésre bejött minden. Pécs, Bukarest, Belgrád, Pest és Buda no meg cscsó és nesszkafé. De Nyíregyháza nuku. 2x próbáltam... Hiába.
Vannak lehetetlen küldetések ami E. Hant-on is kifogna -
Albert.Csaba
friss újonc
Sziasztok, vettem egy uj presszogepet (Sage Barista Pro) es sehogy sem tudom beloni a szurobe passzolo kaveorlemeny mennyiseget. Egy oreg kavet hasznalok ami biztos nem segit, de gondoltam ugy kb ra jo lesz aztan veszek valami frisset es finomhangolok.
Az minek a jele ha a kavepogacsa feltapad a felsoszurore? Szetgugliztam magam, mindent csokkentettem, noveltem, mikor ugy ereztem mar elindultam a jo iranyba kiderult a kovetkezore hogy nem. Elmeletnek utannaneztem termeszetesen, egyszerre csak egy modositas. Az en logikam szerint sok a kaveorlemeny, de a kiserletezes nem igazolja.
Szoval mitol ez az antigravitacios pogacsa, es hogy lovom be a legkevesebb pazarlassal a kaveorlemeny mennyiseget?
Koszonom szepen elore is. -
válasz
Halley #13800 üzenetére
Eh valamiért nem frissült az oldal. Off az egész
Van kereső...
1 - fagyasztottat NEM olvasztunk ki, azonnal, adagonként őröljük. Lehet gyári zacsiban fagyasztani, csak ragaszd le a szelepet celluxszal.
2 - úgy, ahogy írod. Egyébként 2 hét is elég, bár a duplája a biztos. Talán a kilós kiszerelést és szétszedném legalább négyfelé fagyasztás előtt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
- DJI AVATA Explorer Combo drón - 3 akku, Goggles Integra szemüveg, hátizsák
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo RC drón szett - 3 akku +szűrők +2db táska
- DJI Air 2s drón szett megkímélt állapotban, kofferrel
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest