- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Magisk
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- Mobilhasználat külföldön
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Andraskiss6 #7398 üzenetére
Ha alul szivárog, akkor valamelyik tömítésnek annyi, és jobb, ha szerelőhöz viszi, ha fekete lé, akkor meg szintúgy, mert akkor valahogy felment benne a kávé és eldugította. Nyitott szűrővel mondjuk tudja ez mindenfelé spriccelni a kávét, de elég látványos, amikor csinálja, nem tudom miért nehéz megfigyelni, hogy honnan jön.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Digitalpimp #7391 üzenetére
Attól függ mekkora a kávéskanál. :-) Grammra nem mértem ki, viszont a tartályból rendesen kipucolta a vízkövet, szóval gondolom a gépből is.
-
-
inf3rno
nagyúr
1-2kk háztartási citromsav 1 teli tartály vízhez, nagyjából ennyi kell neki. A szer, amit használsz allergén, egyébként oldania kellene annak is a vízkövet. Sosem mértem grammra, hogy mennyi vizet ad a gép, most éppen szétszereltem, és szünetet tartok, úgyhogy ez ma sem fog megtörténni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
sherlock82 #7289 üzenetére
Elkezdek émelyegni tőle, folyni kezd az orrom, ilyesmi. Az emésztésem meg totál szar lesz pár napig. Az elviseleket az ízére írtam. A többi gabona tej szerintem nem jó. Talán még az zab elmegy, de nem szeretem a mellékízét annak sem annyira.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #7274 üzenetére
Én egy ideig rizstejeztem, aztán elengedtem azt is, inkább több mézet teszek bele és nem annyira töményre főzöm. Méznél gesztenyét érdemes venni, az a legjobb. Most ittam a napokban cappucinot, az jó volt, de emésztés szempontjából nagyjából ez a határ, amit még elbír a rendszer talán havi egyszer. Vettem habosítható zabtejet is valamikor, de az sem jött be, illetve lecitinnel is kísérleteztem, hogy hátha tudok házilag rizstejet habosítani, de nem jött össze. Egyelőre most nem erőltetem, majd ha lesz keret rendes ipari gépekre ilyen téren meg akkor talán nagy üzemben is csinálom majd.
-
inf3rno
nagyúr
Érdemes még Alzás kávét venni? Esetleg van jobb ár-érték arányban?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
capafog23 #6993 üzenetére
Én simán kiöntöm amennyi éppen kell, lezárom a zacskót és visszateszem. Nem hardcore megoldás, de kinek mennyi ideje van erre...
A tapasztalatom az, hogy amikor még fagyott, és gyorsan ledarálom, és úgy főzök belőle, akkor a legjobb. Napokkal később sem fűrészpor nekem, de ja, sokat veszít az aromából.
-
inf3rno
nagyúr
Keresztkérdés: tudja valaki, hogy hol lehet kakóbabot kapni, ami nincs szétpörkölve? Állítólag vannak itthoni pörkölők kakóra is, nem csak kávéra és amit a boltban kapni tört pörkölt babot az mind rossz.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Andreaspasco #6484 üzenetére
Milyen gáááááz???? Sparhelt!!! Ma vettem is egy Bialetti Mokkát, aztán kész. Azzal csak kihúzom, ha már vége a világnak.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
justgiveup #6472 üzenetére
Ioncserélős gyantás szűrőt szoktak használni. Lehet nátrium ionra cserélni, akkor egy picit sós lesz (de nekem az sem volt érezhető), a hidrogén ionos az igazi, azt viszont házilag nem tudod regenerálni, ezért jóval drágább vele. Én nem használok szűrőt, kemény a víz, mint a beton. Sosem próbáltam itt lágyítottal. Ismerőséknek volt régen teaház a budai oldalon, ők használtak nátriumos ioncserélőt, szóval valamit biztosan számít.
-
inf3rno
nagyúr
Nem, ez tényleg őrölt. [link] Az őrölt kávéba szoktam keverni egy kicsit mielőtt lefőzöm. Az egésznél én kikaparnám a magját és abból tennék egy kicsi a lefőzött kávéba. Annál szerintem pazarlás lenne az őrölt kávéba rakni. A héjára meg lehet cukrot önteni, és akkor vaníliás cukorrá változik egy idő után. Vagy lehet olyat is a héjjal, hogy felfőzöd tejjel, és liszttel, tojással vaníliás pudingot csinálsz belőle vagy akár madártejet, vaníliás öntetet, krémet, stb. Egyszer érdemes kipróbálni, szerintem érezhetően jobb, mint a bolti poros aromás megoldások.
-
inf3rno
nagyúr
A fahéjjal nekem az a bajom, hogy mindent elnyom. Az őrölt vanília azt hiszem 1000 egy kémcső, az kitart nekem hetekig. Vaníliás cukorra egyébként az egész vanília rúd héja a legjobb. Arra mindig ha rátöltesz zárt üvegben, akkor átveszi a cukor a vanillint, mert az szublimál. Ha hűtőbe raksz kémcsőben vanília rudat, akkor látni is a vanillin kristályokat, ahogy kialakulnak rajta.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Viiktor1989 #6460 üzenetére
Ha már madness, akkor terjesztem egy kicsit a saját őrültségemet is, tegyél bele vaníliát. Én vanília őrleményt szoktam az őrölt kávéba keverni, de bármelyik formájával működik, talán még vaníliás cukorral is. Sokat lágyít a keserűn. Kíváncsi vagyok, hogy másnál is működik e.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#72961024 #6452 üzenetére
Lefőzve egész más, alig megy át valami belőlük. Általában a kávé tetejére szórok egy kicsit. A fahéj, amire nagyon vigyázni kell, mert az tud dominálni, azt általában ki is hagyom. A vaníliából, szegfűszegből a vanillin átmegy, de az a keserűvel nagyon jól harmonizál. A többi csak sallang.
-
inf3rno
nagyúr
A vanília ami dominál benne, a keserűt azzal lágyítom, nagyjából ugyanaz a hatása, mint a kakaónál. A többiből csak minimálisat teszek bele, ha teszek. Van, hogy simán iszom fűszerek nélkül, attól függ milyen kedvem van, vagy mi kérnek a többiek.
Igen, a crema nem mindig jön össze.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #6449 üzenetére
Én az ízén is éreztem, hogy nem finom. Gondolom mindenki másra érzékenyebb.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #6443 üzenetére
Nekem sem jöttek be azok a kávék, és éreztem ezt a trágyás mellékízt, főleg a Lavazzan. Nekem viszont nem volt covid, úgyhogy még az is lehet, hogy felerősíti, vagy tovább torzítja. A Pellini tűrhető volt, de nem vennék újra. Most Amoroyból táraztam be, ez olyan közepes, a következő Alza lesz megint, és veszek valami drágább manufakturálisat is kíváncsiságból, bár ezzel a géppel nem biztos, hogy van értelme.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#72961024 #6441 üzenetére
Hát nekem napról napra változik az íz, habosság, minden. Csak úgy ránézésre adagolom, meg én teszek hozzá fűszereket is: vanília, szegfűszeg, kardamom, ánizs, esetleg egy pici fahéj, kurkuma. Főleg a habosság, amin nem igazodom ki, hogy mitől függ, ránézésre nagyjából ugyanannyi kávét teszek bele, nagyjából ugyanúgy tömörítem, mégis az egyik lefőzés habos, a másik nem.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Andreaspasco #6433 üzenetére
Én csak szemeset veszek.
De köszönöm, akkor az elméleti döglött kávémat nem fogom kevergetni ezután a plátói sík teraszain.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#72961024 #6430 üzenetére
Őrleményeknél vagy alapból minden szemcsés dolognál érdemes homogenizálni. Ha több hónapot áll a polcon, akkor az apróbb szemcsék leülepednek az aljára. Laborban nálunk ez komoly probléma volt, mert torzította az összes mérést, úgyhogy mindig fel kellett keverni az egészet és csak utána szabadott mintát venni.
-
inf3rno
nagyúr
Van valami azt hiszem talán horvát kávé, nem jut eszembe a neve, de ma láttam, talán d ll y vagy ilyesmi betűk vannak benne. Bármi tipp?
-
inf3rno
nagyúr
Én aliról rendeltem, végülis működik, az egyedüli, ami nagyon zavar benne, hogy alul két lyuk van, és ez pont a kettő közé csöpög és fröcsög szét mindent beterítve. A másik, ami zavar, hogyha nem mosom rendszeresen, akkor egy apró dugulás miatt is elkezd másfele spriccelni, mint a zuhanyrózsa kb., aminek szintén az az eredménye, hogy mindent beterít. Sűrűn takarítjuk az asztalt, de így is áldatlan állapotok vannak miatta. A kávé viszont megéri meg így is, nekem legalábbis annyival jobb a nyomásfokozósnál.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
capafog23 #6383 üzenetére
Köszi! Most egyelőre leálltam a kávé vásárlással. Azt hiszem már 8kg lehet a fagyasztóban, azzal még a 3. világháborút is kihúzom valahogy.
Utána adok még egy esélyt a Lavazzanak, bár a múltkori nem jött be tőlük, valahogy túl karcos, férfias volt. Ez a kék talán lágyabb lesz, vagy ha mást nem, akkor vaníliával lágyítok rajta. Aldiban most volt akciós az Amoroy 1kg 2000Ft, igaz össze sem lehet hasonlítani az Alzással. Nekem az a favorit.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #6380 üzenetére
A szódás szemüveg olyan, amilyen, a beszédével szerintem nincs gond.
-
inf3rno
nagyúr
Veszprémben a Tizen1-ben most a tulaj és az öccse főz, vagy legalábbis amikor legutóbb voltam azt mondta, hogy nem talál alkalmazottat, és szívás a betanítás is. Egész más így a kávé, mint amit régebben az alkalmazott csinált, ezerszer jobb, mint bármi, amit előtte ittam. Nem tudom, hogy azóta változott e a helyzet, mert lassan egy hónapja, hogy ott voltam. Érdemes most kipróbálni, csak azért írom.
-
inf3rno
nagyúr
Nekem a Dedica, Graef 702 és AlzaCafé, ami bevált, de nincs viszonyítási alapom. Ha újra kezdhetném, akkor egy picivel többet szánnék a főzőre és az őrlőre is, hátha jobb, ami eggyel felette van. Inkább a főző, amivel nem vagyok teljesen megelégedve. Naked karral fröcsög össze-vissza, a gyári karra meg csak nyomásfokozós szűrők vannak.
-
inf3rno
nagyúr
Kipróbáltam a lecitint, stabilabb a hab a rizstejjel, viszont ez a paleo napraforgó lecitin az eléggé szotyi ízűvé varázsol mindent. A másik gond a porral, hogy idő amíg feloldódik, be tud csomósodni, stb. Szóval nem az igazi, helyette én eleve oldottat javaslok. Maga a hab nem annyival jobb, hogy megérje. Később majd kipróbálom valamilyen zsiradékkal, pl kakaóvajjal, hátha úgy jobb habot kapok. Fogalmam sincs amúgy, hogy a paleosok mihez használják ebben a formában.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dantosz #6303 üzenetére
Én nem raktam bele egy alátétet sem pluszban, és teljesen jól működik, most 7-esen őrlök egy ideje, nagyon jó az Alza kávé vele, most is azt ittam 5 perce. Másoknál állítólag kellett alátét, én örülök, hogy nem kellett ezzel szórakoznom. Nem tudom hogyan lehet ekkora szórás a beállításoknál, nem jellemző a kisgépeknél, általában out of the box működnek.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
markussandor #6276 üzenetére
Én nem érzékelek valami hű de nagy minőségromlást. Minimális víz fagy ki rá a fagyasztóban, és az el is párolog, ahogy kiveszem melegre. Vagy magába szívja.
Mindegy, lényegi különbség nincsen, és ha nem fagyasztóban tárolnám, akkor már fűrészpor lenne ennyi idő alatt. Sima hűtőbe is esetleg megéri betenni, bár ott inkább csak lassulnak a mikrobák, nem állnak le, azért nem annyira javaslom.
-
inf3rno
nagyúr
No én az elmúlt időszakban végigpróbáltam 7 féle kávét, volt közte Alza, Tschibo, Amoroy, Tizen1, Pellini, Segafredo, Omnia, és azt kell, hogy mondjam, hogy ezzel a géppel (Dedica) az Alza volt a legjobb. A Tizen1 is nagyon jó egyébként, és magasan veri az Alzát, ha ők főzik le nekem a kávézóban, itthon viszont csak második és egyébként tripla áron van az Alzához képest. A harmadik az Amoroy, a negyedik az Omnia Barista Arabica. A többi igazán említésre sem méltó. Most van még 2kg Alza és 3kg Amoroy, egy darabig még elleszek ezekkel. Remélem az Alza pörkölését addig sikerül stabilizálni valahogy. Ha Veszprémben vagyok, akkor persze általában elmegyek kávézni, úgyhogy a jóról sem maradok le, meg egyébként is támogatni kell a helyet, nehogy megszűnjön a mostani covidos időkben.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
roBEEsz #6245 üzenetére
Én csak fagyasztok, szerintem nagy jelentősége nincs a kinyomkodásnak vagy legalábbis én nem tudom megoldani, hogy az oxigént kiszorítsam teljesen széndioxiddal vagy nitrogénnel. A fagyasztás sokkal megbízhatóbban lassítja a párolgást, szublimálást, és úgy minden reakciót.
-
inf3rno
nagyúr
A pH határozza meg a reakció sebességét. A pufferoldatoknak higítástól függetlenül nagyjából ugyanannyi a pH-juk. A normál oldatokat ha desztvízzel higítod, akkor 7-es felé fog közelíteni a pH. Ha semlegesíteni próbálod a pufferoldatot, akkor ugyanígy kompenzál egy darabig.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dottorei #6098 üzenetére
Az instant ízlés kérdése. Már alig emlékszem, talán a jacobs volt a legrosszabb. A nescafé elmegy. Talán az aldis, lidlis kávéket lenne érdemes megpróbálni, mintha az amoroy lett volna a legjobb. Van régi teszt, az is ezt írja, úgyhogy talán még mindig igaz. [link]
Őröltből az Omnia Barista Arabica volt egész jó, de lehet csak kifogtam valami frissebb pörkölést. Ott is az aldis, lidlis kávékat meg lehet próbálni. Ha találsz valami tűrhetőt, akkor rakd a fagyasztóba, úgy tovább megmarad az aroma. A szemesre ugyanez igaz.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #6044 üzenetére
Oké, köszi!
-
inf3rno
nagyúr
Na megkóstoltam a 11 blendet (25% el salvador, 25% etióp, 50% brazil, június végi pörkölés lehet, legalábbis idén június a lejárat). Nem rossz, enyhébb pörkölés, mint az alza, selymes íz, de egy kicsit olyan semmilyen. Talán egy fokkal jobb az alza féle vaníliával lágyítva, mint ez vagy esetleg a kettő keveréke lenne az igazi. Árban 3x annyiba kerül, mint az alzás, nekem így nem éri meg.
-
inf3rno
nagyúr
Voltam közben a Tizen1ben Veszprémben. Nem rossz a kávéjuk. Ami nem tetszett, hogy nekem kellett kivinni valahogy a 2 kávét és szódát az asztalokhoz. A srác oldaláról nulla segítőkészség mutatkozott ilyen téren, úgyhogy tyúklépésben valahogy megoldottam. Egy tálca sokat segített volna, ha már önkiszolgáló hely többé kevésbé. Fura volt ez a része. A kávé nekem tetszett, akivel voltam, annak nem. Azért vettem egy 250-es zacsival, aztán majd kitesztelem, hogy az Alzáshoz hogy viszonyul. 3x annyiba kerül, eddig ennyi derült ki.
-
inf3rno
nagyúr
Bottomless témában én úgy vettem észre, hogyha duplát töltök, akkor vagy dupla lefőzet kell Dedicaval és azt ketté osztani kancsóból, vagy az első és a harmadik, amit egybe kell önteni és a második, ami jó magában is. Ha egy szimplát tolok az első lefőzetre, akkor annyira erős, hogy ihatatlan, habja sincsen és adagra is inkább csak megnedvesíti az őrleményt, de fele annyi lé jön csak, mint a másodikra vagy a harmadikra. Hab terén a másodikra megy a legtöbb hab. Szóval most azt szoktam, hogy az első és a harmadik az enyém, a másodikat másnak adom. Érzésre tényleg jobb így a kávé, mint nyomásfokozóval.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #5899 üzenetére
Ja szerintem is. Én arra gondoltam, hogy átfújom valami géppel. Lehet kapni táska kompresszort meg légpumpát meg ilyesmiket, azok szerintem kiviszik belőle a kávét, mert a múltkor is negyed órát szüttyögtem vele, mire úgy ahogy tiszta lett. Pocsék egy tervezés.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
vatoloco26 #5875 üzenetére
Nekem most jött meg aliról a naked kar a Dedicahoz, így 7-es fokozat, nem változtattam az alátéteken. Előtte nyomásfokozós szűrővel 9-es volt. Alzacafé, amivel használom. Talán még 1-2 fokozattal kisebb is jó, de az íze nekem így jön be.
-
inf3rno
nagyúr
Általában amiket nézek receptek azok ugyanezek, hogy két evőkanál + 1 liter víz, szóval olyan nagy gond nem lehet vele.
Próbáld ki egy vízforralón, azon látni fogod, hogy mennyire használ. Ami még érdekes lehet az a hőmérséklet, mert ha forró a sav, akkor nagyon meg tud gyorsulni a korrózió. Nekem pl volt régi rezes vízforralóm, és ha azt forrón eceteztem, akkor rendesen kék lett tőle a víz a kioldódott réztől. Hidegen lassabb volt a vízkőtelenítés, de a fémet sem marta meg annyira. Ennek esetleg akkor van jelentősége, ha programozható ez a része a gépnek, és alacsonyabbra tudod állítani a hőfokot hosszabb átmosási idővel. Én koncentrációban és hőmérsékletben is lemennék a minimumra, ami még leszedi a vízkövet. [link] [link]
Néztem közben tovább a táblázatokat, és úgy néz ki, hogy itt bonyolultabb a kémiai része a dolognak, mert a vajsav még rosszabb, mint az ecetsav, méretben meg a tejsav a kettő között van, és az meg jobb, mint az ecetsav. Szóval a plusz hidroxil csoportnak komoly jelentősége van, ahogy gondolom a citromsavon is a plusz hidroxil és sav csoportoknak. A konklúzió mondjuk ugyanaz, a háztartási szerek közül a citromsav a legjobb a tömítéseknek, az ecet meg felejtős. Jó, hogy ez kiderült, mert simán kieceteztem volna a gépet a következő alkalommal.
Azt hiszem már volt szó róla régebben, hogy meg lehet közelíteni ezt a másik irányból is, hogy vízlágyító ioncserélő gyantát teszel fel. A DeLonghinál nálam pl lehet venni is a gyártótól ilyen gyantás szűrőt, a gyantát pedig ha nátriumos, akkor lehet tömény sóoldattal regenerálni. Az alu szempontjából ez lenne a legjobb megoldás, mert ritkábban kéne vízkövezni. Van hidrogénes ioncserélő is, ami nincs olyan hatással az ízre, mint a sós, de azt nem tudod házilag regenerálni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#85578752 #5835 üzenetére
Nem feltétlen. Annyit tudok mondani erre, hogyha az ecet rossz és a tejsav vagy a citromsav jó, akkor biztosan nem a savasságuk a kulcs, hanem valamilyen más reakció történik. Megpróbálok utánajárni.
szerk:
Ami biztos, hogyha itt az elasztomereket nézed, ami között ott a szilikon is, akkor az ecettel kevésbé kompatibilisek, mint a citromsavval és a tejsavval. [link] Ránézésre minél nagyobb a molekula méret, annál kevésbé roncsolja. Szóval valószínűleg a citromsav a legjobb ezek közül, és azért, mert nem tud behatolni a szilikon belsejébe a nagyobb mérete miatt szemben mondjuk az ecettel. Én legalábbis erre tippelek. A hangyasav szintén nem kompatibilis, ami ezt támasztja alá. A propionsav, vajsav lenne még érdekes. -
inf3rno
nagyúr
Jajj, találtam kávésat is, amiből egyértelmű, hogy erről van szó, hogy a hülye fogyasztó nem ért hozzá, úgyhogy vegye inkább meg a mi termékünket.
Moccamaster [link]
Descaling any household appliance that uses water is important as it increases the longevity and quality of your Moccamaster. We recommend using Durgol descaler after every 100 brew cycles (every pack of filter papers) or when the glass tube inside the reservoir becomes cloudy.
We do not recommend using vinegar or citric acid to descale as they might damage the machine, leave an unpleasant taste, or cause issues with your Moccamasters’ mechanical parts.
NOTE: Please refrain from using descalers with high citric acid content, such as a biodegradable descaler.
The citric acid can cause a chemical reaction with the copper of our heating element, resulting in a persistent bad taste.
If you have already used a high-acid descaler, please clean the machine several times with a soda solution, as this will neutralize the effect of the citric acid, and rinse several times with water.Amit helyette ajánlanak az a Durgol descaler. Annyit érdemes tudni, hogy minden vegyszerről van biztonsági adatlap, angolul safety sheet, ahogy erről is: [link] Ez alapján szulfámsavat tartalmaz. Wikipedia szerint korrózió lassítókat szoktak még beletenni az ilyen szulfámsavas szerekbe, hogy ne egye meg teljesen a fémet. [link] Van ez a pKa érték, amit már az előzőnél belinkeltem, minél kisebb, annál erősebb savról van szó. Pl sósavnál -5.9, kénsav -2.8, szulfámsav 1.0, citromsav 3.1, tejsav 3.9, ecetsav 4.7. Azt hiszem a lényeg talán átment, vendor lockingról van szó, ahogy gondoltam. Annyit esetleg fel tudok hozni a gyártók védelmére, hogy ha túl tömény citromsavat vagy ecetsavat használ valaki, akkor azzal valóban károsíthatja a gépet.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#72961024 #5831 üzenetére
Inkább úgy mondanám, hogy a citromsav és a tejsav rosszabbak a tömítéseknek, mert erősebb savak, mint az ecetsav, de ez koncentráció függő is. Ha nincs megfelelő higításban, akkor valószínűleg bármelyik kinyírja a gépet. Az ecetet is lehet használni, de sokkal jobban át kell mosni a gépet, hogy ne legyen ecetes aromája a kávénak utána. Az ecettel még annyi baj lehet, hogy mivel gyengébb sav, nem biztos, hogy a gyártói tejsavra beállított programmal teljesen feloldódik a vízkő.
Ahogy nézem a Bosch-nál is hülyére veszik az embereket: [link]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#72961024 #5829 üzenetére
Ja félreértetted, én vágom kémiai fronton, vegyész karos MSc-m van.
Olvasgattam pár percet gyorsan külföldi fórumokon. Azt mondják, hogy az ecet aroma nagyon megmarad a gépben, ha azt használok, és pocsék lesz a kávé utána. Szóval sokkal jobban át kell mosni az ecettel. A másik, hogy gyengébb sav, mint a tejsav vagy a citromsav, ami végülis igaz, ha ezt nézzük. [link] De ettől függetlenül ugyanúgy leviszi a vízkövet, csak nagyobb töménység kell. Szóval ja, az illékonysága a kulcs, mert sokkal jobban érezzük a kávén, mint a másik kettőt.
Marad a befőzős citromsav nálam, esetleg szórakozásból csinálok puffer oldatot én is. Hihetetlen, hogy ebből is üzletet csinálnak. Egy középiskolásnak is ki kéne tudnia keverni hozzá egy jó vízkőoldót.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #5825 üzenetére
Nem vágom, hogy az ecet miért rossz és a tejsav, citromsav miért jó. Jó, az egy dolog, hogy illékonyabb az ecet, de kémiai szempontból ugyanúgy karbonsav, mint a másik kettő. Ha azok nem ártanak, akkor ez sem.
-
inf3rno
nagyúr
Vízkőtelenítettem a gépet. A leírás alapján 100mL 30-50% tejsav puffer oldat van a cuccban, pH 2.6–2.9 (20°C). A kézikönyv alapján 500mL vízzel legalább higítani kell. Szerintem 20%-os ecetsavval kiváltható egy picivel nagyobb higítással. Még ami esetleg szóba jöhet az a citromsav. Nem tudom miért tejsav mellett döntöttek, talán vendor locking miatt, mert nehezebben beszerezhető házilag.
Ami érdekes, hogy lecsavaroztam fentről a szűrőt, mert bár a kézikönyv nem írja, de gyanítottam, hogy ott is ki kell pucolni. Hát nem kevés dzsuva volt benne.
Most egész máshogy jön belőle a víz. Majd kipróbálom nem sokára.
-
inf3rno
nagyúr
A Dedica EC 685-nél mi van akkor, ha sárgán villog a gőzölés gomb?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #5721 üzenetére
Ebayen meg az NSA-nek, szóval kb. tökmindegy.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
pecsenye88 #5718 üzenetére
Én aliról rendeltem ilyet: [link] Talán januárra megjön, kíváncsi vagyok. Amúgy érdekes, hogy mindenhol máshol kell pin kód és sms kód a kártyás fizetéshez kivéve náluk.
-
inf3rno
nagyúr
Kipróbáltam közben egy kis vanília őrleménnyel, és úgy tűnik valamit lágyít a kávén, ha keserű, vagy inkább új ízt visz be a dologba.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
pecsenye88 #5698 üzenetére
Én Graef CM702 és DeLonghi Dedica 685-öt vettem, elégedett vagyok vele. Nekem a kettő együtt 100 körül volt. Rendeltem hozzá közben naked kart meg szűrőket aliról, kíváncsi vagyok, hogy azzal tényleg jobb e, mint nyomásfokozóval, az volt 10. Plusz a kávé 3x4. Nagyjából ennyi ment el rá eddig. A pörkölőn még agyalok.
-
inf3rno
nagyúr
Most támadt egy hülye ötletem, holnap megpróbálom egy kis vaníliával lefőzni a kávét.
-
inf3rno
nagyúr
Már egy ideje agyalok rajta, a "dosing ring"-nek mi értelme van? Többet lehet beletölteni, mint ami alapból kifolyna belőle? Rugós tampert érdemes venni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Interactive Brokers társalgó
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest