- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
whisky71 #13882 üzenetére
Ez inkább személyes preferencia kérdése. A kúpos a leglassabb a háromból. Viszont messze legkisebb is. Tiszta fém, nagyon elegáns kis cucc. Egyébként kés szempontból talán a cg301-et választanám, de nem találtam infót arról, cserélhető-e a gyári valami másra.
Ám alapvetően azt is mondom, a robot megérdemel egy jobb őrlőt, ha van rá lehetőség..
-
Na. Felteszem ide is, ha már dolgoztam vele. Semmi érdekem nincs benne és nem reklámozom, csak a tények.
Szóval nálam vendégeskedett egy hónapig a vadiúj DB1X presszómasina és a legkisebb 64mm-es AVX őrlő, a CG301 személyében (lehetne neki valmi nevet adni, ezektől a számoktól meg lehet bolondulni. Pl. E.T., mint a földönkívüli). Alapvetően rendkívül pozitív benyomásokat szereztem - ahol kötekszem, az nem kardinális hiba, inkább apróságok. Ha zavart valami kifejezetten, azt jelzem.
Mivel a gép különböző nevek alatt, alapvetően ugyanolyan kiépítésben elérhető, nagyon részletesen nem megyek bele, mert megtették már többen, nálam nagyobb tapasztalattal és műszerekkel. Inkább szubjektív kis beszámoló.
DB1X
Igen szépen és praktikusan csomagolva érkezett, nem egy őrület szétverni a dobozt, mire hozzáférünk a géphez. Pultra téve van tömege, nem fog csúszkálni, miközben fel-le húzzuk a kart. Nálam a grafitszürke, porszórt változat szerepelt, ez a maga minimál-modern módján igen jól mutat.
A duplakifolyós kar a mostanában Kínától megszokott, jófajta, rendes tömegű öntvény, a szokott, csúnya műanyag nyéllel. Viszont nagyon jól tervezett forma, gyakorlatilag vízszintesen áll az asztalon letéve. AVX szerint max. 20g kosár belemegy, ez üdvözlendő. Gyári kosarak teljesen rendben levőnek tűnnek, nem a legalja aliexpress minőség. Tamper érezhetően könnyebb lett, mint a korábban nálam járt, kisebb gépeké. Nem tudom miért, de nem is túl fontos. Ami sehogy nem akar javulni, az a lekerekített külső él és az átmérő. Tehát kicsi és felkeni az őrleményt a kosár falára. Ez annyira kevés tervezéssel megoldható lenne és akkor nem kéne rögvest egy normális tamperre beruházni. Ugyanez vonatkozik a felsőszűrő tisztító szilikon kefére applikált babkimérő kanálra. Ebbe fér mondjuk 5 szem bab. Értelme nem sok van. Szintén átgondolám a csepptálcát. Annyira könnyen kicsúszik a helyéről, hogy az ember nem veszi észre, csak mikor az eleresztett víz (bekapcsoláskor) melléfolyik. A tálca tetején lévő rácson található sekély mélyedés pedig azoknak lesz kellemetlen, akik mérleget használnának. A kisebbfajta pont nem jól fér bele (a nagyon mini persze igen), a nagyobbfajta lábainak lesz kevés hely a peremen egyensúlyozva. Lehetne ez sima felület, pl.
Kezelőgombok pontosak, nem lötyögnek. Programozáskor kicsit sokat töpreng a masina, ez mehetne flottabbul, de működik. Én utolsó 10 napban már csak a kézi készítő gombot használtam, zéró nyomású „előáztatással”, majd később ráadva a nyomást. Így megúsztam a programozást és a végeredmény is jó lett. Kezdetben sokat rugóztam a programozó gomb hülye megoldásán (nem számítja bele az áztatást, pumpa stop időt a programozáskor) és fenntartom, hogy ez béna megoldás, mert minek van ilyen funkció, ha nem jól implementált.
A gőzgomb remek, szűk negyed fordulattal teljesen nyit. Végre nem kell tekergetni 2-3 kört a szelep nyitáshoz. A felépült gőz viszonylag erős és forró is, egy cappuccinónyi tejet 30mp alatt kicsit túl is melegít. Érdemes viszont gőzölés előtt 15mp-et szabadon fúvatni, mire felépül. Különben valószínűleg elég sok vizet nyom magából. Kiengedve a ~150ml tejbe ~15-20g víz kerül gőzölés végére. Nem túl jó, de nem is túl rossz.
A gépet bekapcsoás után érdemes 10-15 percig békén hagyni, eddigre rendesen átmelegszik. Valahol 25 perc táján viszont elmegy aludni – ezt az ECO kiírás mutatja a kijelzőn - és nem tudom mennyire esik le a hőfok, de 70 alá simán leengedi, erre számítani kell újraindításkor. Hosszú, 50+mp csapolás alatt eshet 2 fokot a hőmérséklet a PID szerint, de ez vízhozam beállítástól is függ. A vízhozamot úgyis érdemes csekkolni megvételkor és belőni tetszés szerint. Itt röviden kitérnék a hagyományosan nagyon béna angol leírásra és ennek magyar változatára. Pl. a vízhozam állítás egyáltalán nem szerepel benne, a gép különféle szerviz almenüi sem (amelyek persze nem fognak kelleni a felhasználók döntő többségének, de azért na..).
A gép vízterítője lehet egy átgondolandó pont, jelenleg nagyon egyszerű megoldásúnak tűnik. Nem lesz tőle rossz a végeredmény, sőt, de ha van hely fejlesztésre, akkor ez az.
A nyomásállítás pedig fordítva működik, mint a leírásban (óra járással ellentétesen csavarva növekszik). Csak jelzem, vagy a szövegértésemmel van baj - ez is megeshet.
Ötletes a beépített LED világítás, nem kell a sötét tálcán matatni csapolás közben. A háromjáratú szelep erős, a pogácsa mindig szép száraz. Ha jól emlékszem, az eldobott vizet a tartályba vezeti vissza, ez is jó pont.
A csomagban kaptam még egy elegáns nyitott kart (ezt használtam), kezdetben igen szorult, de bejáratódott. Ami nagyon rossz rajta, az a rugója. Nyilván nem piszkáltam a tesztdarabot, de ha egyszer az ember belevert egy kosarat (pláne, ha peremes verzió), azt soha nem lehet többé munkapad nélkül kiszedni. Volt ezenkívül két kosár, a 2118-as, drága, high extraction verzió és a valamivel kedvezőbb árú UF7058 névre hallgató, 19g-os, hálós aljú (á la Reneka). Mindkettő remek, de én a 2118-at használtam inkább. Ez briliáns vízterítésű, nagyon profi cucc. Világosabb babokhoz csodálatosan passzol. A hálós aljú jól jöhet a sötétebb pörkölésekhez, ahol nem akarjuk túlkivonatolni az őrleményt. Én személy szerint annyira nem szeretem ezt a variánst, mert nem könnyű tisztán tartani és nem is nagyon iszom sötét pörkölést – de aki igen, annak érdemes lehet beruházni ilyen kosárra.
Ez a masina egy belépő az otthoni komoly kávézás világába és pénzünkért olyan mennyiségű extra tudást kapunk, ami bőven feledteti az esetlegesen emlegetett kis bakikat. Főleg annak tükrében, amit a nagy, nyugati gyártók ezért a pénzért fel tudnak mutatni.
CG301
Jelenleg az elérhető legolcsóbb 64mm-es, adagolótartályos és egyadagos őrlésre is alkalmas, sík késes őrlő. Kábé egy teljes kategóriával feljebb pozicionálnám, mint az áráért kapható nagyobb gyártók kis kúpos modelljeit.
Korrekt dobozban érkezett, az egyébként külön megvásárolható, fafedős szilikonpumpával egyetemben. Bevallom, ijesztően kicsi, műanyag és lepkesúlyú az általam megszokott őrlőkhöz képest. Azonban (nyilván lelkesen szétszedtem valamennyire) a fröccsöntött külső egy meglepően kompetens kis gépet rejt. Hagyományos állítótárcsa, de elég finom menetemelkedéssel, könnyen tekerhető (a gépet nem árt fogni közben egy kézzel, mert ugye könnyű), pontosan visszatalál két beállítás között. Az általam fogyasztott világos, felerészben filter babokhoz valahol 3-7 között volt jó az állás, de nulla alá is lehetett menni, nem ért össze a kés. Tehát a zéró pont érezhetően lejjebb van, mint a tárcsa nullpontja. Lassú (500rpm?) fordulatszámú, relatíve kis teljesítményű motor, mely egyébként nem akadt meg sehol, de meleg starttal sokkal szebb hangja van, mint álló helyzetből indítva. 18g őrleményt kb. 8mp alatt végez ki. A szilikon pumpával használtam, bevallom a tölcsért ki se csomagoltam. Van kis, mágnesesen rögzülő kiömlő csőr, egy mozdulattal levehető tisztításhoz. A kartartó villa jól beállítható, gumírozott, szerintem bármilyen típusú kar aláfér és meg is tartja a helyén. Egy spricc vízzel és a pumpával gyakorlatilag kijön, ami bement – az első pár őrlés alatt nyilván telemegy porral, ahol egy őrlő szokott.
Az 1-2 adagos, időre programozható digitális tapikijelző jól működik, de a kartartó villa mögött is van egy on/off nyomógomb. Valamint a gépecske pár perc után elmegy alvóba, de a kijelző érintésére felébred. Igazából nagyon kellemes meglepetés volt dolgozni vele. Nem igazán halk - ha jól emlékszem egy DF54 csendesebb nála - de nem zavaró a hangja és ugye sokáig sem tart.
A teljesen műanyag házat leszámítva egy megbízható kis partnernek tűnik, elképesztően alacsony áron. Mivel a motor fontos részei fémből vannak, csakúgy az állító mechanika; a karcolódáson és pille súlyon kívül ennek csak esztétikai hátránya van. A 64mm sík kés pedig össze sem vethető egy belépő kúpos, műanyag mechanikájú, lassú és borzasztó pangómennyiséget tartó alap darálóval.
Nyilván van az a kategória, ahol már nem őt javaslom, a gyári kés presszó és nem filter/multi/cast, de háztartási használatra, ezért a pénzért, ez bizony ingyen van. Az asszony se fog kidobni vele a kinézete miatt a kis konyhából. -
-
válasz
lallern #13852 üzenetére
Manuálon nincs is benne előáztatás
Automatán elengedi, igen. Ez van. De egy-két esettől eltekintve nem látok bizonyítékot, hogy ártana a pogácsának - mivel az előáztatás nyomása majdnem nulla amúgy is. Szóval szinte minden esetben tökéletesen intakt pogi esik ki a végén.
Ettől még hiba, egyértelműen. Miicoffee aszonta panelcsere kell hozzá. Az meg csak revíziós modellben lesz, ez biztos, szerintem. -
-
Ha már megvan a GC, akkor azt érdemes Gaggiunora szerelni, szerintem. Amennyi pénzt ráköltesz, olyan géped lesz (kávéra), amit nem nagyon fog überelni semmi 1 milla alatt. Mondjuk ha fontos a gőz, érdemes lehet rézbojlerre fejleszteni, ami emeli a projekt költségét.
Vagy veszel egy levegőt, meg egy kínait, igen. Mindkettőnek lesz előnye, hátránya. A GC-ből sose lesz egy kávéházi tejgőzölős csoda, a DB1x-ből meg Gaggiuno.
De én csak egy vélemény vagyok. -
-
-
-
Nézd, ez az őrlő az árával hódít. De ha jobbat akarsz, újat, akkor DF64V alá ne menj.
A gépnél jobbat 200 rugóért sehol nem találsz. Szerintem használtan sem. A dupla bojler - amennyiben fontos a tejes ital nagy császárság. Ha nem kell a tej, akkor opcióként marad a tuning Gaggia, mint örök favorit. Illetve a kézi dugattyúsok. -
válasz
tuzpenge #13822 üzenetére
Ez a kis kütyü semmilyen szempontból sem ellenfél a Majornak, nem arra készült
Viszont pl. többeket a feleség ajtóstól dona ki egy Mazzerral (izmos feleség, höhö).
Nem készítettem vele annyit, hogy az állítás pontosságát megállapítsam. Nem tűnik problémásnak, nagyon pici menetemelkedése van.méretek.
-
válasz
deathcrow42 #13818 üzenetére
Vízhozamot, nyomást csekkolni érdemes és belőni, ahová szeretnéd.
Mondom a vízterítője nem acélos. Pogácsán látszik, ahogy a vibrapumpa dolgozik. De nem vészes, csak látható. Én vennék pogiszűrőt (puck screen), az amúgy is jót tesz a felsőszűrőnek.
A gyári, egyszerű, sajtolt kosarakat lecserélném, ezen a szinten már érdemes - bár amúgy használhatók. Seggetlen kar mindig jó, ha van.Ital remek, de egyrészt nem merültem bele mélyebben, másrészt lényeg a bab+őrlő.
Szinte minden állítható rajta (előáztatás pumpa idővel és szünettel külön - de átfolyás nem, vagy praktikusan nem - , nyomás, - ennek megfelelően úgy piszkálod, ahogy tetszik. A gőzt rendesen ki kell ereszteni használat előtt (20-30mp), különben elég sok vizet köp bele és az hiba.Hedrick tesztelte ennek kvázi klónjait miicoffee meg valami más néven. Jó hosszan.
-
válasz
tuzpenge #13815 üzenetére
Ne hülyéskedj, ez harmadakkora, mint a Major!
Jó kis presszó őrlő (nem filter, szerintem). Elvileg viszonylag lassú motor (500rpm körül), de igen gyors. 18g CM Burundi ~10mp. Nem halk, de ez relatív. Pumpa+rdt=tök zéró. Nem köpköd szanaszét, a kart rá lehet akasztani, nem kell tartani (de én ugye blind shakerbe őrlök). A kartartó villa jól állítható, plusz gumírozott a lemez.
Időre, vagy manuálisan őrölhet, tapikijelzős. A konzisztenciát sajnos nem fogom kipróbálni, mert eszemben sincs babtartót használni; #csakasingledoseÁllítása pontos, tárcsás. Nem nehéz, de van "húzása". Eléggé a minimumnál járok, de a cm afrika az mélyvíz jellegű, illetve soklukú kosár van a géphez, nagy az átfolyás.
Miért ilyen olcsó? A ház hajlós, fényes, full műanyagból van - nyilván spórolni kellett az anyagokon, mert máshogy képtelenség ilyen árat kihozni. Bele nem látok, a kések rendben néznek ki. Nyilván nem ez lesz az örök élet, de nem is hiszem, hogy elvárható. Manual szerint 30 perc folyamatos üzemet tud, ami azért biztató adat a motor terén.
-
Nálam lesz egy darabig a szegedi DB1X+CG301 kombó. Ha valakit érdekel, lehet kérdezősködni.
A gép bevezető áron van, ez így 200 rugóért igen erős ajánlat. Kijelentem, hogy elmúlt a Gaggia végleg, tuning, vagy sem (Gaggiuno más tészta). De rengeteg más is elmúlt.
A gép pár helyen persze tipikus kínai (rossz leírás, pár buta megoldás, a vízterítője fapados) - de olyan funkciómennyiséget tud felmutatni, ami teljesen zárójelbe teszi a belépő nyugati dual bojler bandát. Mindez szerintem, nyilván. -
válasz
Albert.Csaba #13811 üzenetére
1:5 arány egy presszógépből? Az még nagyon jó babbal (valami filter afrikai, 20k+ Ft\kg) is igen necces ötlet, nemhogy bolti virágfölddel
Presszó az 1:2, innen indulj ki. Persze automatával inkább 1:3.
Ócska alapanyaggal felesleges erőlködés az egész. Az ócska alatt azt értem, van egy minimum minőség, ami alatt önsorsrontás. Frissnek kell lennie (két hónapnál lehetőleg nem régibb, két hétnél nem frissebb), kisüzem preferált a boltival szemben - bár lehet jó bolti olaszokat kapni, csak lutri.Víz: A Mg ionos szűrt víz elég jó, Laica gyárt direkt kv\tea szűrős kancsót is. Annak szokni kell az ízét magában.
De minden szűrő ahogy öregszik, erősen változik az összetétele. A vízkő ellen jó és a gyári tartályba rakhatónál gyaníthatóan jobb lesz. Meg a csapvíznél. -
válasz
Halley #13800 üzenetére
Eh valamiért nem frissült az oldal. Off az egész
Van kereső...
1 - fagyasztottat NEM olvasztunk ki, azonnal, adagonként őröljük. Lehet gyári zacsiban fagyasztani, csak ragaszd le a szelepet celluxszal.
2 - úgy, ahogy írod. Egyébként 2 hét is elég, bár a duplája a biztos. Talán a kilós kiszerelést és szétszedném legalább négyfelé fagyasztás előtt. -
válasz
cziczas #13798 üzenetére
A Mignonról már annyi bőrt lehúztak, hogy ők se értik. A vásárlók még kevésbé. Ez konkrétan mintha filter késes őrlő volna (brew-ként emlegetik), nekem nem ér annyit, hogy keresgéljek utána, csak jelzem. 50mm sík kés, 1350rpm (a francnak ilyen gyors), biztos nem venném a kínaival szemben.
-
válasz
Gergőke88 #13791 üzenetére
Víz.
Kmarci@nem fogom hasonlítgatni a két kést, mert nem lesz nálam, csak az egyik.
Egyébként ultra high end filter kúpos kések léteznek (ld. pl. Kafatek), az egész kés téma vihar a biliben.iatti@ a fene tol túl bármit. Elég sokáig veszekedett velem a Béla, aztán úgy gondoltam ennek semmi értelme, ne legyünk már ennyire magyarok. A szegediek az egyik legnagyobb európai beszállító. Miért lenne baj, ha lehetnek tesztek a töméntelen kínai cuccuk legalább egy részéről? A korrumpálásom egy kiló tesztkávé szokott lenni
Az embereknek többnyire fogalmuk sincs, annyi dolgot lehet venni, bármennyi pénzért. A sok hulladék nagy gyártó förtelmesen túlárazott belépő\nem belépő modelljei mellett igazi alternatívát jelentenek több éve a kínai motyók. Aki 2025-ben Sage őrlőkkel, meg Bambinoval szivatja magát és a pénztárcáját, nyugodtan lapozzon. -
-
válasz
cziczas #13777 üzenetére
Jelenleg csak a forgalmazója dícséri (ettől még lehet remek vétel, csak nincs róla egyelőre objektív teszt). Azt mondja sokat reszeltették a gyártóval, mire kialakult a végső modell - tehát nem hasra ütöttek valami katalógusban.
Két dolog valószínű: az általad említett olasz erősen túlárazott, mint egyébként minden nyugaton. A másodiknak két pontja van legalább: a kínai ha ügyesen legózta össze az esetleg másutt kitermelt szellemi javakat, akkor nagy baj már nem lehet vele. Emellett biztosan spóroltak az anyaghasználaton is, máshogy képtelenség ezt az árat előállítani. De pl. a Niche is tökműanyag belül, aztán mégsincs vele probléma, csak az árával. Pedig azt is Kínában bérgyártják, ha jól emlékszem. Vagy akár kínaiakkal terveztették, mint Béla sokmindent, kívánságokkal ellátva. Fene lát bele ebbe a folyamatba kívülről.Alpont: az Európában Graef, vagy Catler néven futó igen népszerű alap kúpos őrlő pl. teljességgel kínai termék, átbrandelve és elmarketingelve "német technológiának". Szövevényes téma ez.
-
-
Arról hallgat a Béla, de úgy érzem az is jönni fog júniusra. Valami rémlik valami kommentben. Továbbra is jó kis cuccnak gondolom, annyira kicsi és kompakt.
Mondjuk valszeg a feljebb részletezett Varia klón se rossz választás, v1 ide vagy oda. A Varia késprofilok nagyon jók (omni).
-
-
válasz
RetepNyaraB #13763 üzenetére
Update: az olcsó 64mm sík állítólag a héten jön Szegedre. 70 rugó lesz. Ha nincs vele probléma (és megfelel a babtölcsér), akkor ennyiért semmi más nincs a közelben sem.
-
válasz
cziczas #13761 üzenetére
A 820-as Sage elmegy, mignon úgyszintén. Szódával. Mindkettő elég alapgép a kategóriában és egyik sem egyadagos, ami otthonra pedig elég kívánatos lenne. Mármint lehet velük adagonként, csak sok lesz a pangó, macerás az adagoló. Mindegy a késforma. Mindkettőből készítenek presszó és filter verziót is - bár a sík mostanság nagyobb hype-nak örvend, illetve választék is nagyobb, ha utólag cserélnéd (pont a Mignon hülye késmérete nem szerencsés ebből a szempontból).
Egyébként tényleg nem egyszerű ajánlani valamit ebben az árfekvésben. Láttam megint valahol fészen az avx varia vs3 klónját egy százasért, vagy alatta. Az nem rossz, kúpos. DF54, mint legkisebb egyadagos sík őrlő, de drágábban. Szintén avx-hez érkezik valami 64mm sík késes, tartályos (nem egyadagos) új gép, de erről egyelőre semmit nem tudni azon túl, hogy nagyon olcsó lesz.Ja, tyúbon grinder flat burr alignement kereséssel lesz találat a késállításra bőven.
-
-
-
válasz
donat_sz #13740 üzenetére
A szétálló 9 tű sokkal egyenletesebben kavartyol, mint az összecsukott. Próbáld ki homokozóban az öt ujjaddal
Cél nem az őrlemény körbe-körbe tologatása, hanem a minél egyenletesebbre oszlatás. Rendes őrlő meg alapból nem rögösít (legalábbis nem összeálló koloncokat gyárt)
Ja és én úgyis blindshaker hívő vagyok, ráadásnak. Van vagy három különféle wdt-m a szekrényben, köztük az Umikot copy planetáris rém.
-
válasz
donat_sz #13736 üzenetére
Szerintem hamár, akkor ez eléggé pancser kialakítás. thingiverse-en ott a nyomtatható klasszikus; valaki kinyomja két rugóért neked, veszel tűt egy akupunktúrásnál, méretre csíped és belerakod, legjobb.
Vagy egy erősebb boros/pezsgős parafába szúrod be fogóval ugyanezt. Adok tűt, ingyen lesz és ugyanazt tudja, bár a thingiverse formája a legjobb. -
válasz
RetepNyaraB #13722 üzenetére
. Bocs dupla
-
válasz
Attila! #13721 üzenetére
Többen jelezték, hogy az ipari cuccokkal nem fogsz igazán jól járni (nem, ezt nem ismerem; a haverjai közül többet igen).
Akár az avx brazilja hasonló áron tuti jobb lesz (pl friss, nem gyorspörkölt raktárpadló sepredék).Pallyotz, Kapucziner - mindkettőnek van minőségi dekafja, de drágábban. Mondjuk izgalmasabbak is egy alap brazilnál.
Koffeines, ám garantáltan savszegény az a monsooned malabar.
-
válasz
Ruszki #13712 üzenetére
-A Normcore, mint cég általában oké. Seggetlen kart mondjuk nem vettem tőlük. Csekkold a gyártói oldalon, normális öntvényből van-e. Ha 350-450g körüli tömegű, akkor igen.
-Ha a fülek kinézete és helyzete is passzol, akkor valszeg jó lesz, de nem biztos, amennyiben a konkrét típust nem említik.
-Normcore rugós tamper jó. Mérd le a kosarad belső átmérőjét sublerral (tolómérő), mert sanszos, hogy az 53,5 helyett belemenne nagyobb - amennyiben a normcore csinál nagyobbat (pl. Ø54).
-Gyártanak menő kosarakat is, de amit a karral adnak valszeg nem ez a típus. Sage begyártója az IMS ha jól emlékszem, tehát a gyári kosár teljesen jó, nem az a szűk keresztmetszet.Ilyen szellemben akár expolygon.hu-n is kereshetsz kart, tampert. Hátha.
-
-
válasz
adamssss #13705 üzenetére
Tudod te a választ magadtól is. Az M betűs kiirthatatlan szörnyek vs
csecseDF.
Senki nem tudja, meddig fut a kínai, mielőtt csapágyas lesz.
A Niche már megy 5 éve, pedig azt is temették, mert műanyag.
De 5 év még nem 50. Aztán kell-e 50, mikor mindenki cserélgeti a szajrét pár évente, ha beindul a hangya?
Ami igazán érdekes az a kés, azok pedig nagyjából örök élet, ingyen sör. -
-
válasz
adamssss #13682 üzenetére
Ezt inkább a hardkórban kérdezd, ott vannak a kv boltos arcok.
Egyébként az időre őrlők elég konzisztensek, legalábbis a jobbak. Kávézókban szokták a plusz tizedeket egy kis tálba söpörni és ha kevesebb két tizeddel, onnan kipótolni. Rendes pörgés közben ez irreleváns probléma.
Amúgy Acaia Orbit. -
Ha nem sorolják fel, nem feltétlenül lesz jó. A gyári dedica kar kalap szar alumínium öntvény (hacsak nem fejleszették), azt úgyis érdemes komplett lecserélni. Egyébként ha a fülek száma és helyzete megegyezik, valszeg passzolni fog.
A friss pörkölést pedig érdemesebb legalább 10 napig (de inkább tovább) pihentetni, a belőle felszabaduló gázok miatt. Spriccelős lesz kv, nehezen lehet bele boldogulni.
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
woodandstone #13600 üzenetére
Eressz a felhúzott karba párszor vizet, 10 perc bekapcsolás után. Esetleg gőzölésre állítod, ha felfűtött, utána eresztesz visszahűtő csapolást. Ennél többet nem nagyon tudsz tenni fejmelegítésért. Valós kifolyó alatt azt érted, hogy K elem a felsőszűrő lukába dugva?
Krém viszont nem ettől függ, hanem a bab fajtán (és frissességen) kívül leginkább a nyomástól. Nyomást meg ezek a kis gépek tolják, mint süket a csengőt.
-
válasz
cziczas #13593 üzenetére
Nem lesz lényegi különbség. Ugyanaz az alap kiskúpos. A Graefben rengeteg pangó őrlemény van, kiábrándítóan rossz. Az Avx-et nem ismerem. Egy kézi Kingrinder K6 galaxisokat ver mindkettőre ugyanazért a pénzért. Ha sose tekergettél, nem tudod mit utálsz 🤷
Költeni babra és őrlőre kell, amennyiben célcsoport a koffein tablettánál feljebb van. -
válasz
RetepNyaraB #13588 üzenetére
Dufla.
-
válasz
deathcrow42 #13587 üzenetére
Kosárra gondolsz? Szerintem nem. A Sage sajátja jó minőségű.
Jó babot érdemes venni. -
válasz
picur220 #13583 üzenetére
Világos, ezt igazából a cicergős nullpont megállapítására írtam. Azt értelemszerűen frissen berakott\kalibrált kések után nézi meg az ember.
Elfogadható állapotú őrlő esetén összeérő késeknél már nagyobb bab közé se megy (pacamara), nemhogy 5 másodperces lefolyást produkálna. Ha ilyen történik, akkor ott vagy nem a kések érnek össze (hanem a pangó, vagy horribile dictu egy beragadt kövecske), vagy milliméteres ütésről beszélhetünk, ami nem valószínű, hisz általában sík késnél a század mm nagyságrendű eltérés is sok lehet.
L4d1k@ a kiskúpos eg001 full fém, nagyon precíz az állítása és zéró pangós őrlő. Cserébe pici kése van, igen. Én a nagyobb késest teszteltem, amiről aztán hallgatás van azóta is, mikor lesz elérhető.
Az új 64mm-ről egyelőre semmit nem tudunk a marketingen kívül. Meg abból kiindulva mit lehet kapni 70k Ft-ért manapság, óvatos gyanúval élek a felhasznált anyagok terén (a kést is beleértve. Ennyiért kapsz csupán egy - amúgy durván túlárazott 64mm ssp késpárt). Persze ez csak spekuláció. -
-
válasz
skilleeer #13568 üzenetére
Világos pörk általában a filter tételeket jelöli (oldman viszonylagosan sötétebbre húzza, de azért nem Kapucziner stílben).
Ezekkel előfordulhat, hogy egy házi kis presszógép nem tudja tapsosra kihozni a végeredményt, de ez sem feltétlenül igaz.
Ha a gyümölcsösebb ízvilág a cél, azt könnyebben éred el a világosabb verzióval, de dolgozni kell érte, arra számíts. A testesebb presszóélményt a sötétebb oldal jobban adja. Ám mára már minden átjár egymásba, egyre kevesebb a kőbe vésett szabály.Ha nem szeretnék szívni a filter pöri macerás lelkével, adott pörkölőtől akár a presszójából is lehet elég komoly gyümölcsbombát varázsolni. Mondjuk én roboton nyomom, amivel bármit el lehet követni, csak tapasztalat kérdése (nem májerkedem, messze állok a szakmai tökélytől, csak ideák szintjén beszélek). Viszont a filterből sose lesz olasz presszó, bárhogy gyúrod.
-
válasz
deathcrow42 #13565 üzenetére
Na akkor veszel egy K6 kézit, avx akciós. Amazonon se olcsóbb. Persze, tekerni kell, de ennél kedvezőbb ár\értékben nem létezik. 50 kör 18g, az nagyjából egy perc.
-
válasz
deathcrow42 #13555 üzenetére
Hát old man nem döglöttet árul, az biztos. Spriccelni tud, ha világosabb pörk. Az őrlőd sajnos egy vacadék, főleg világosabb babokhoz. Én ott keresném a gondot.
Ha átesik a víz ÉS jó a bab (az se jó, ha túl friss, a gázok miatt, bár úgy látom vágod a témát), akkor marad az őrlő, mint szűk keresztmetszet.Szerk.: hacsak nem rontod el alaposan az előkészítést. Megfelelő mennyiségű őrlemény van a kosárban? Nem tudom mi a névleges tölteted, de egy 100Ft teszt sosem árt, ha normális a felsőszűrő (nincs rajta belógó csavar). Fel a százast a tamperelt pogira, felhúzod, leveszed. Ha épp látszik a lenyomata, az kell (nem látszik: kevés. Elsüllyedt: sok).
-
válasz
_ATi_1 #13547 üzenetére
Nézd meg szépen, hol kezd összeérni a kés a presszótartományodhoz képest (kézzel forgasd a csavarnál fogva a kést). Aztán akinek Jollyja van hasraütve megmondja ez milyen.
De akár rögvest lekaphatod a tetejét, elő a vastag filctollat és megnézed mennyire üt. Befotózod ide. Aztán hümmögünk.
De ez is hardkór téma. Ott a szakértők tábora is nagyobb (bár sz.zs. nekem elég). -
válasz
RetepNyaraB #13545 üzenetére
Most láttam fészen, májusban jön új rendelés. Lesz df54 is.
-
-
válasz
picur220 #13541 üzenetére
Senki nem vesz ilyen dinoszauruszt újan, nyilván.. Kb tavaly sikerült Mazzernek finomabb menetemelkedésre állnia, hogy ne legyen olyan pocsék az állítása. Csak pár évtizedet késtek végül is
Ez egy tisztességben megőszült ipari őrlő. Sose háztartásokba volt kitalálva, csak mivel nem lehet elpusztítani és egész Európa ezeket használta, még ma is végtelen lenne a használtpiaca, ha a kínai egyadagosak nem tarolják le a piacot. De letarolták.DF magyar beszállítója az AVX. Tőlük veszi mindenki, a viszonteladók is. Elvileg most volt új szállítmány nemrég, vagy most jön.. fene emlékszik pontosan. Viszont előrendelésben el szokott fogyni 80%
-
válasz
_ATi_1 #13539 üzenetére
Hú, hát ez kezd hardkórra változni, megszidnak a lakók..
Betöltő (vagy blind shaker) arra jó, hogy ne tudja szétköpni a szajrét. Jázon-féle kit, nem? Az elsőre tűnt elegáns megoldásnak, míg ki nem derült, hogy nem olyan jó, mint kinéz.
A gépet bevizsgálni fragola tudja, ha még elérhető, mert rég nem hallottam felőle. De hosszas és nem olcsó. Otthon lehet hegeszteni filctoll+alufólia alátét segítségével. Ez tákolás és idegölő, ám ha valóban ütne a kés, akkor segíthet. Amennyiben késtől csatornásodik és nem júzer error (előkészítési bakik), akkor annak azért elég szarul kell állnia.Az új DF-ben lesz 63mm kúpos, MP profillal - Béla szerint. Na azt elvinném egy tesztre. Csak ne lenne mind ilyen rusnya
(mármint az én szememben csupán)
-
válasz
_ATi_1 #13536 üzenetére
Miért szemeteli tele? Ha cukrásztölcséres, az nem nagyon szemetel - betöltő segéd pedig mindenképp ajánlott karbaőrléshez. Vagy egy blind shaker, ami pont a tölcsér alá fér.
Nem mértem meg konkrétan a DF54-et. Szemre jó volt, de ez így érthetően nem sokat jelent. A Major C késsel, ráindítás nélkül garatot és tölcsért seperve is zéró. Legalább is az első pár őrlés után. DF-ből én késkompatibilitás miatt biztos 64-et vennék, abból is a V jelűt, ha már. Különben a munkakedven kívül semmi előrelépés nem lesz a Jollyhoz képest, amit szintén lehet pumpálni és akkor az is zéró nagyjából. -
-
Van, amit összeolvasok, nyilván. Jobb napjaimon ezeket nem is próbálom saját tudományként eladni
A hivatkozott posztban pont tudom mit beszéltem, kivéve a Variát. Azt csak olvasásból, mármint a késprofilt. A dolgokat helyén kell kezelni; olyan nincs, hogy neked fizetnek vidd már el a nullkilóméteres Lambót. Az Opus is egy jó kis belépő őrlő, amivel kicsit foglalkozni kell és persze van jobb. De itt most egy Graefet kell megugrani, ami nem túl bonyolult feladat. Továbbra is a DF54-re szavazok, pláne, ha Mignonnal kell versenyeznie.
-
válasz
picur220 #13529 üzenetére
Ezért nem kell neten tapasztalatlanul olvasgatni.
Opusnak semmi baja, nem is drága. Nem lesz high end, ja. A Varia késprofilja igen jó, azt kell benne megfizetni, nem a hangját.
Df54-nek pedig kb fele annyi hangja van, mint a Graefnek. Őrleményben teljesen más szint. Nem lősz vele mellé.Az ávéikszet pedig annyiban meg szeretném védeni, hogy egyrészt általában átterveztetik a gépeket, tehát csak a burkolat lesz azonos. Eg001-ből pl jön tavaszra talán egy 55mm kúpos verzió, az is nagyon jó presszó őrlő az áráért. Másrészt kapsz rendes magyar garanciát, amit aliról egyáltalán nem. Mármint semmilyet, függetlenül attól, mit mond a kínai gyártó. Hacsaknem ingyen viszi el tőled - ekkor az ár is máshogy szokott kinézni ám.
-
válasz
picur220 #13527 üzenetére
Timemore kézi nem versenytársa a k6-nak. 100 rugó használt Eureka Mignon (sík), vagy Fellow Opus (kúpos), vagy avx eg001 (kúpos), vagy Mazzer Jolly esetleg, bár inkább felette. DF54, kicsit 100k felett.
150 körül Mazzer Major. Na az hangos lesz, de C151 késsel 2-3mp alatt végez 18g babbal. Láttam Varia V3-mat használtan 125 körül fészen (?). Az jó ár érte. -
-
válasz
headhunter86 #13514 üzenetére
Gyári ajánlása nincs?
Mivel full acél, mehet bele citromsav. Ha aggódsz tőle, végy tejsavas tisztítót. -
-
-
Ávéikszen elég nagy a merítés, de itt van a Hibrew forgalmazó is a fórumon azt hiszem. Majd csak megszólal.
TotO' nálam az 58-as Hófehérke járt; az nagyjából a 3810, mínusz a tökwtlenkedés az alacsony gőzkarral. Az 51-es kisebb kosara nem jelent hátrányt, egyszerűen másik szabvány. Sőt, akár jobb is lehet, de ennek megvitatása messzire vinne ebben a csoportban..
Senki nem fogja megmondani mennyire strapabíróak, de egy belépő géptől hiába várod el valószínűleg azt, hogy 10+ éven át hibátlanul szolgáljon. Ha mégis, nagy az öröm, amúgy meg van szervíz 🤷
Egy régebbi, tuningolt gaggia classic nagyjából örök élet, de drágább is, meg el kell csípni, ha épp van valahol eladó. -
Így, ahogy írtad. Illetve Dedica nekem kezd egyre kevésbé megérős lenni a jelenlegi kínai alapfelhozatal mellett. Utóbbiak közül gyakorlatilag már mindegyik PID szabályzós és normális öntvény kart kapnak, nem a foshalmot, mint a Dedica. Illetve nem is nyomásfokozós szűrősek. Ha érdekel a tejgőzölés, arra a Slim nagyon kényelmes, mert jól aláfér a bödön. Gőzereje nyilván nem lesz sok, de működik.
-
-
-
-
válasz
RetepNyaraB #13470 üzenetére
Nem néztem be. Az encsi AM 2022-2023-ban csillagos volt. 🤷
Mint ilyen, az adagokon is felesleges rugózni. Én nem járok ennyire gourmand helyekre, de ha mégis, tudom mire számíthatok elméletben. -
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
adamssss #13413 üzenetére
Nem tudjuk milyen az a 26 eurós bab. Valakinek ízlett, ennyit tudunk róla. Olaszoknál vannak jó árú pörkölők, de ha specialtyból dolgoznak (nem feltétlenül, sőt, sztem egész biztosan nem, az ilyen 30€ alatti blendeknél - annak ott is pont olyan ára lesz, mint máshol Európában. Ehhez képest itthon eléggé olcsóság van, pár kivétellel.
De nem kötözködni akarok ám. -
-
-
-
-
-
válasz
Bela56 #13339 üzenetére
Kapu eleve meglehetősen konvencionàlisan (sötétre) pörköl - így is van babja, amelyik független tesztelésen is nyertesnek bizonyult. AVX-ről én évek óta nem futottam hibàsba - más meg állítólag igen.
Hasra ütve:
Gourmetkava, Pallyotz, Kàvékalmár (frissenporkoltkave.hu), CasinoMocca, Roastopus, One Eleven, Awaken, Umami, Old Man, Impresso - végtelen a sor csak a magyar pörkölőkből. Kofio.co-n hatalmas nemzetközi vàlaszték. Csak a pénztárcád szab határt -
-
válasz
attiati #13316 üzenetére
Ne olvass túl sokat. Egy tonna elmélet nem ér fel egy gramm gyakorlattal - hogy Sivánandától idézzek demagóg módon. Vegyél valami olcsó eszközt és vesd bele magad, örülni fogsz. A műanyag bullshitet meg tényleg engedd el, meg lehet bolondulni, ha az ember elkezd felülni a kamuzöld vonatra, miközben végtelenül mocskos városokban él ésatöbbi. Ha tanyán, valahol Aggtelek táján, akkor esetleg.
-
válasz
attiati #13294 üzenetére
Bocsesz, bevallom nem néztem meg a videót. Mikor egy alapvetően egyszerű eszközt elkezdek hekkelni, az nekem kicsit köldöknézős; akkor inkább bwszerzek jobb eszközt.
Egyébként a fent említett aeropress is egy egészen kiváló és olcsó cucc. Ugyan műanyag, ami tudom, hogy kizáró tényeződe van belőle lényegesen drágább és sérülékenyebb üveg verzió is.
-
-
válasz
attiati #13285 üzenetére
Ne keverd a fogalmakat. V60\Switch az filter. Ebbe az irányba sorolhatjuk még az aeropresst, bár igazából kakukktojás. Fenchpress rossznak nem rossz, de talán egyfajta aeropress vonal inkább, annak egy jóval piszkosabb verziója.
Karos gépek meg presszóra valók, nem filterre.
Dedica a karos vonal alja, én előbb vennék pl. avx Hófehérkét. Abban legalább rendes pid van és nem retek, ízfokozós kosarú aluöntvény kar. -
-
-
-
válasz
Mr.Csizmás #13274 üzenetére
Persze. De tb1 nem volt nálam, arról nem nyilatkozom. Hófehérke, slim3xxx, alsó polcról megérik az árukat. Plusz valami lehetőleg jobb őrlő, ezért javasoltam a k6-ot. Avx alap motorosok (cg5 vagy hogy hívják) nem nagy tigrisek. Őrlőre költeni kell, jellemzően többet, mint gépre.
-
válasz
Polarstar #13272 üzenetére
Kávé bár bazár. Minden évben van ilyentájt
Tarsasággal érdemes menni, legyen legalább egyvalaki, aki kapisgálja a dolgot.
Sok menő pörkölő cég, gépek, kóstolás koffeinmérgezésig. Farvizen piák, különleges szörpök, fermentált italok, némi kaja, ilyen-olyan versenyek.
Sok ember, nagy felhajtás.
Amúgy kihagyható, de egyszer mindenképp érdemes elmenni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- BestBuy topik
- Gyúrósok ide!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple MacBook
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- E-roller topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- További aktív témák...
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, garancia, FPV RC 3, ND szűrők
- DJI NEO Fly More Combo (FMC) drón szett - garancia 2026.11.17-ig
- DJI FPV Fly More Combo drón + Goggles V2 szemüveg - 3 akkuval
- DJI Mini 3 Fly More Combo drón szett
- DJI AVATA Explorer Combo drón - 3 akku, Goggles Integra szemüveg, hátizsák
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest