- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
Új hozzászólás Aktív témák
-
waxos
csendes tag
válasz
Davidkoma #10391 üzenetére
Hát nem tudom, hogy itt a fórumon csinált-e már ilyet valaki. Elég sokáig bírják, de ha megmihálylik szerintem inkább cserélni szokták, mert annyira nem drága alkatrész. Az enyémben még a gyári működik. Az is nagyon hangos, de egyébként mindig ilyen volt (7 éve használom). A hardcore fórumon is rákérdezhetsz a pumpa karbantartásra, ott többen szerelgetnek.
-
-
waxos
csendes tag
válasz
korpas15 #8067 üzenetére
A Spaziale karból le kell szedni, de nemcsak a füleknél, hanem magából a szűrőtartóból is, mert nem fogod tudni feltenni (sokkal szűkebb a hely, mint egy Spaziale gépen). Ha van esztergályos embered akkor hajrá, mert egy ipari karban sokkal több az anyag (vastagabb), van súlya rendesen és a gyári szűrő is lecserélhető Spazialéra vagy IMSre. Egy kis utólagos reszelgetés még így is szükséges lehet.
-
waxos
csendes tag
A Gaggia Classicból szerintem csak a 2015 és 2018 közötti nem ajánlott. A 2018 utáni (fut Gaggia Classic Pro néven is) már megint ajánlható, bár a legelső verzió talán jobban tuningolható. Őrlőben a Graef 40 alatt elérhető, és sokan használják. Egyébként meg görgess vissza párat, és lehet 100 alatt is össze tudsz hozni egy kezdő szettet.
-
waxos
csendes tag
válasz
Andreaspasco #6373 üzenetére
Ez volt az [link]
-
waxos
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #6371 üzenetére
Ha a kolléga nem ragaszkodik az új géphez, akkor lehet jobban járna egy használt Gaggia Evóval. Az még nem Philips technika, 58-as szűrőméret, egy ráakasztott hőmérővel jól kontrollálható. PIDre úgysem érdemes költeni ebben az árkategóriában.
-
waxos
csendes tag
Az ajánlott gépek gőzölni valószínűleg nem ideálisak, jobb lehet egy tescós french presszel beletanulni. Gőzölni HX vagy DB gép alkalmasabb, de azok árban jóval fentebb vannak. A french presszes tejhab készítésről Weinmaker fórumtársnak van is fent a FB-on egy kis oktató videója. Közben ránéztem a jófogira, most pont látok az ajánlott Gaggiákból.
-
waxos
csendes tag
Szia! Ha van benned elszántság és türelem, akkor érdemesebb a karos gép felé elindulni, mert ha beletanulsz jobb eredményt fogsz kapni. Ha nem akarsz sokat foglalkozni vele, akkor jó lehet még egy PODos gép is, minőségben nem fogod megkapni egy karos gép produktumát, de nem kell őrlő, mert csak beleteszed a PODot a karba és csapolsz. PODot szintén tudsz rendelni webáruházakból. Karos gépben ilyen költségvetésből új gépként egy Delonghi Dedicát szoktak ajánlani a kollágák. Használtból több típus is beleférhet Gaggia Evolution, Gaggia Baby vagy vmi kisebb rézbojleres pl Isomac Giada. Jófogáson vagy az AVX oldalán szoktak időnként feltűnni, bár most nem csekkoltam a kínálatot. Őrlőből a legolcsóbb elektromos, amit ajánlani szoktak az a Graef 702. Kellene még kezdésneek mérleg és tamper, de így talán beférsz 100 alá. PODos gépnek a Lollinát szokták ajánlani ebben az ársávban újonnan.
-
waxos
csendes tag
Rápróbálhatsz a Metróból a saját márkás Rioba gold vagy platinum kávéra, illetve szintén Metróból vagy a Müllerből a barna zacsis Lavazza Crema e Aromára is. Ezek sötétebb pörkölésűek, klasszik kávéhoz teljesen jók. Általában van belőlük relatíve friss pörkölés is, a hátrányuk, hogy csak 1kg-s csomagolásban léteznek.
-
waxos
csendes tag
válasz
fererencz89 #6239 üzenetére
Igen, szerintem ez jó a Poemiához. A beszúrt linkben is ahhoz volt az ajánlás. Aki ajánlotta, azt hiszem Gaggia Vivához vette saját részre (keress rá a másik topikban a régi hozzászólásaira), az meg kb egy átcimkézett Poemia.
-
waxos
csendes tag
válasz
spagetti_8 #5880 üzenetére
Pallyotznál mindig van. Én nagyon szeretem, az utóbbi időben rendszeresen kérek a pakkba az SO kávéi mellé. Igazi krémes klasszik bomba.
-
waxos
csendes tag
-
waxos
csendes tag
válasz
pecsenye88 #5726 üzenetére
Nálam is volt egy ideig disztribútor, de nem éreztem, hogy megváltaná a világot. Sem a GC-nél, sem a QM-nél. Nem tudom milyen kiegészítőket vettél már, de egy jó kávéhoz közel sem kell belőlük annyi, mint a gyártók vagy kereskedők hirdetik. Én is sok mindent vettem az évek alatt, de jó részük már rég a fiókban pihen.
-
waxos
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #5494 üzenetére
A többszöri nyitogatással ennek is oda az előnye. Nekem a kicsi van (0.12), abban hurcolom a melóhelyre a benti gépemhez, az otthon indulás előtt őrölt kávét, amit délben csinálok a benti presszógéppel. Ha kinyitom, megy is egyből a kosárba. Arra még pont jó, mert bentre már nem akartam másik őrlőt.
-
waxos
csendes tag
Ha nem váltogatod sűrűn a kávékat, akkor elég lesz csak addig méregetned, amíg nem találod meg a jó lefolyást, beállitást az adott kávéhoz. Utána már a lefolyásból úgyis látod kell-e még később egyáltalán korrigálni vmit. Ha ugyanúgy jön le, akkor csak az őrlőbe kerülő mennyiséget mérd.
-
waxos
csendes tag
Ha az inputot grammban méred, akkor az outputot is abban kellene, mert ez ad pontos eredményt. Ha közben ml-re váltogatsz, az tévútra visz. Grammban mérve jobban fogod látni melyik kávénak milyen kivonatolási arány áll jól (input output arány). Klasszik kávénak általában az alacsonyabb, világos pörkölésnek a magasabb szokott jól állni. Ha sikerül elérni a kívánt mennyiséget, de mondjuk túl gyorsan, vagy túl lassan jött le, akkor az őrlő beállitásával tudod befolyásolni a csapolás idejét.
-
waxos
csendes tag
A tömörítés ereje állandó, azon nem kell változtatni. Az örleményfinomsággal tudod első körben beállítani a csapolás sebességét. Ha csak cseppek jönnek, akkor durvábbra kellene őrölni. Tudni kellene mennyi a kosarad töltősúlya, mert lehet a szűrőbe pakolt mennyiség sem megfelelő.
-
waxos
csendes tag
válasz
#85578752 #4340 üzenetére
Hogy a dimmeren kívül kell-e más is, hogy legyen előáztatásod azt nem tudom. Talán majd sz. zs. elárulja, ő tuningolt már néhány gépet, bár azok szerintem nem autómaták voltak. A GC-mhez utólag lett hozzákapcsolva egy, ott csak a csatlakozókat kellett összepattintani, és a tekergetésre változik a vízhozam is. A QM gyárilag nem Ulkás, saját gyári pumpát használ. Ha a gyári pumpa behal, és nem lehet talpra állítani, akkor szokták Ulkával kiváltani, de akkor már OPV is kell bele, mert ha csak a pumpát cserélik, akkor valamiért már nem szabályozható olyan finoman a vízhozam. Az okára már nem emlékszem, mert elég régen olvastam a kávéológián. Az enyémben még a gyári van.
-
waxos
csendes tag
válasz
#85578752 #4337 üzenetére
Nekem nem ez vele a tapasztalatom. Ha megtalálom a jó örlemény finomságot, akkor utána a potméterrel szépen szabályozható a lefolyás. Persze lehet kávétól/pörköléstől is függ. Többnyire közepes vagy annál picit világosabb pörköléseket iszok, sötétebbeknél talán más a helyzet. Azok közül nem mindegyik passzol a géphez. A PID-et nem értem, helyette nem OPV-t akartál írni?
-
waxos
csendes tag
Mekkora lángon, melyik gázrózsán készíted? Nekem az vált be amikor a legkisebb gázrózsát használtam akkora lánggal, hogy elérje a Brikka alsó részét, de ne érjen túl rajta. A kotyogónál használt lángnál sztem nagyobb kell neki, különben elnyújtja a főzési időt, és a hab is kevesebb. Bár egy ideje már nem brikkázok, de bolti őröltből emlékeim szerint jó volt a Dallmayr Prodomo is.
-
waxos
csendes tag
válasz
capafog23 #3816 üzenetére
Rossát évekkel ezelőtt ittam utoljára, még a Brikkában, presszógépen viszont már nem próbáltam. Crema e Gustót viszont tavaly is vettem, aki szereti a klasszik olaszt annak jó lehet. Azt még hozzátenném, hogy azért mertem megvenni (volt friss a Müllerben és a Metróban is), mert 2 hónapos pörkölések voltak, és akkor 3000 valahányszázba kerültek. Mivel csak 1kg-s kiszerelésben kapható, ezért megfeleztem a kollégámmal, így relatíve nem ittam nagyon sokáig, bár a végén már egy kicsit uncsi volt (1 hét alatt elmegy itthon 250g, így hetente tudom váltogatni a kávékat). Ezekből a nagyüzemi klasszik olasz kávékból a 6 hónapon belüliek szerintem még simán fogyaszthatóak, annál régebbit viszont már nem vennék és négyezret sem adnék érte, mert picit drágábban jobban kezelhető kiszerelésben(250g) van P&Y Get Up meg talán Kapucziner. Egyébként 90%-ban pörkölőtől veszek kávét, azok meg max 2-3 hetesek, de inkább még frissebbek.
-
waxos
csendes tag
válasz
#89309696 #3084 üzenetére
Ha van a közelben Metro, érdemes lehet rápróbálni a saját márkás Rioba Gold v Platinum verzióra. Csak kilós kiszerelésben létezik, de nem drága és nincs szénné pörkölve. Nekem ebből a kategóriából bejött még a Lavazza Crema e Aroma is. Tavasszal volt egy ideig a Metróban 3ezer párszázért is a kilós, de aztán már csak 4ezer valamennyiért. Rendes presszógépen egész iható volt, nincs nagy hőigényük, úgyhogy autamatában is működhet.
-
waxos
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #2625 üzenetére
Nem lenne ez rossz cucc, de azért volt, ami nekem nem tetszett benne. 1 személyre nehezebb vele elkészíteni a tejet, mint a tescóssal, mert még a kisebbik Bialettinek is nagyobb a mérete, ezért ha csak 1 cappuccinóhoz való tejet töltesz bele, akkor nem tudod rendesen felverni. A másik meg az, hogy ha nincs szerencséd, akkor sorjás példányt is kifoghatsz, ami hadználat közban szép lassan elkezdi vakargatni a teflont az edény faláról.
Egyébként nálam valamivel homogénabb tejhabot csinált, mint a tescós, csak hát van ez a teflonos dolog..
-
waxos
csendes tag
válasz
#49155328 #1865 üzenetére
Ilyennel kezdtem anno az ismerkedést az eszpresszókészítéssel. Akkor is jó áron volt, bár a zacskónak régen más volt a színe. Gondoltam jó lesz arra, hogy beletanuljak a macerába, amivel egy kezdőnek a grammok mérlegelése, a gép felfűtési ciklusainak figyelése az őrlemény finomságának beállítása stb. stb. stb. jár. El is ment talán az egész zacsi, mire vmennyire belerázódtam. Az ízére sajnos már nem emlékszem, de az biztos, hogy ha nem volt jó, az nem feltétlen a kávé miatt volt
.
-
waxos
csendes tag
válasz
Mortein #1846 üzenetére
Akkor meg is válaszoltad magadnak a kérdést. Kotyogóból próbálj minél kisebbet venni (1-2 személyes), és ha nem igényled a tetejére a Brikka-habot, jóval kevesebb pénzért is kapsz jót pl: Bialetti Moka Express, Mokina vagy esetleg vmelyik Forever. Ha nem zavar a tekergetés, akkor mellé egy Hario kézi és készen is vagy, utána meg mehet is bele vmi friss alapanyag. Ha esetleg idővel tovább akarnál lépni, utazós/nyaralós szettnek még mindig jó lesz.
-
waxos
csendes tag
válasz
uffneked #1801 üzenetére
Szerintem nem lőnél mellé a QM-el, nekem is az volt az első gépem. A mai napig használom, /még a GC mellett is, mert gyorsan üzemkész, meg vannak kávék, amik jobban ízlenek vele/. Mellé egy új Graef, egy 58-as tamper, mérleg és van egy bőven vállalható szetted 80 alatt
.
-
waxos
csendes tag
válasz
uffneked #1788 üzenetére
A prohardveres kávé topik tetején van egy összefoglaló, abban találsz segítséget géptípusra. Szerintem érdemes szétnézni az olaszpresszo.hu oldalon is, ott is találkozhatsz olyan géptipusok bemutatásával, amik között aztán érdemes keresgélni. Az előzőek közül néhány még most is felbukkan a 3 fórum valamelyikén vagy a jófogin, esetleg szétnézhetsz az ebay angol, olasz vagy német oldalain is. A legjobban akkor járnál, ha valamelyik fórumozótól tudnál átvenni egyet. A kávéológián pl hírdetnek egy régi Quick Millt, a jófogin Gaggia Evolutiont, de jó lehet kezdésnek egy Saeco Aroma (a billenőkapcsolós változat) vagy egy rézbojleres Jura Rio Vapore/A100 is, picivel többért akár Gaggia Baby. Ezek általában stabil robusztus gépek, csilivili elektronika nélkül, némelyik később tuningolható is. Esetleg megkeresheted sz. zs. fórumtársat is, ő már több gépet is látott közelről, így technikai segítséget, tanácsokat is tud adni. Meg hátha van a G Classicon kívül nála is vmi.
-
waxos
csendes tag
válasz
uffneked #1781 üzenetére
Szerintem a Graef elég lehet kezdésnek, a másik fórumon is sokan használják presszóra, ráadásul filterre is jónak mondják. Ott az a mondás, hogy elektromosban a Graef és egy használt Mazzer közötti sávban tulajdonképpen nincs semmi amiért érdemes pénzt adni. Gépnél szintén érdemesebb valami használtat nézni (és nem is feltétlen kell csak Gaggia Classicban gondolkozni) , és akkor relatíve pici pénzből lesz egy szetted, amivel eldől, hogy tetszik-e egyáltalán az eszpresszózás, meg ami azzal jár.
-
waxos
csendes tag
Marco barátunk most műanyag szeleppel csinál krémgyárat a Bialettiből [link] . A múltkor meg jól megpumpálta szegényt
.
-
waxos
csendes tag
Szerintem minden szűrőkosárnak megvan az optimális töltősúlya, amivel a legjobb ízű lesz az ital, és ez egészen biztosan nem a félig töltött kosarat jelenti. Ez kotyogónál is így van, talán a vízmennyiséggel lehet ott még egy kicsit játszani. Ha neked túl aromás és intenzív az elkészített ital, akkor érdemesebb a kész italt egy kis forró vizzel felönteni (americano), mert így ha jól sikerült az ital, akkor annak ízjegyeit is megőrzöd valamennyire. A másik lehetőség, hogy megpróbálsz egy másik kávékészítési eljárást pl filterezel. Egyébként mit takar a "túl erős"? Túl sok benne a koffein vagy az íze túl aromás, testes és intenzív? (Utóbbit szokta a többség egyből a nagy adag koffeinhez kapcsolni gondolatban, de nem feltétlen van ilyen direkt összefüggés a kettő közt)
-
waxos
csendes tag
válasz
#49155328 #1646 üzenetére
Ezt még akkor kóstoltam, amikor napi szinten kotyogóztam. Hát a kotyesszal a túlzott savanyúsága miatt nem volt kedvenc...Az ajánlott barna Lavazzát meg csak presszónak fogyasztom. Müllerben, Metroban elérhető, általában elég friss. Talán olyan 2-300 ft-al volt drágább az Oro-nál, klasszik olasz csokis vonal. Amúgy igen, ez ilyen műfaj, vagyis kifogható olcsóbb finom kávé is (a másik fórumon az egyik Aldist dobták be), de azért a drágábból nagyobb eséllyel kapsz finomat a csészédbe. Nyilván ehhez egy bizonyos szintű eszközpark jól jön, de pl az említett P&Y Etióp a kotyesszal is finom volt. Más kérdés, hogy X összegnél többet én sem vagyok hajlandó kiadni kávéért. Pár éve a Kávéológián még mentek ilyen tippek kávébeszerzésre, ott akkor az olasz vonalból előfordultak gazdaságosabb javaslatok is. Egyik-másik lehet most is elérhető.
-
waxos
csendes tag
válasz
#85578752 #1640 üzenetére
Ma reggel 8,2g őrlemény került a Moka Express kosarába (megtöltve lemértem a kosarat). Lehet fért volna még 1-2 tizedgramm, de így is jó volt. Ez már nem az etióp volt, úgyhogy más kávénál lehet még pici eltérés. A vizet nem mértem, a teljes reprodukálhatósághoz nyilván azt is kellene. Persze vannak hype-hullámok is a másik fórumon (aminél aztán mindenki eldöntheti akar-e egyáltalán felkapaszkodni rá, és ha nem, sztem abból sincs probléma), de saját tapasztalatból mondon, hogy van ott sok segítőkész fórumtag is.
-
waxos
csendes tag
válasz
#85578752 #1612 üzenetére
Mivel a Mokát alapvetően az asszony használja (nálam alapvetően a karos gép megy itthon) , így megkérdeztem, hogy milyennek találja a korábbi noname kínaival összehasonlítva (a Brikkát nem szereti használni a "robbanás" miatt). Azt mondta, hogy ennek "átlátszósabb" volt az itala, amikor öntötte csészébe, viszont a kávéital nem volt vizes, megvolt a kellő sűrűsége. Tegnap reggel találtam még itthon egy kisebb mennyiségű P&Y Etiópot, ami egy duplához már kevés lett volna a karos gépnél, így a kézivel gyorsan megőröltem, aztán előmelegített vízzel feltettem a legkisebb lángra a tűzhelyen, majd mikor zubogni kezdett már öntöttem is a csészébe. Az illata nagyon finom volt, úgyhogy megkóstoltam én is. Nekem meglepő volt, de a Moka Expressel is érezhető volt az etióp kávék természetes édessége. A maga nemében kifejezetten finom volt, persze kontrollpróba hiányában azt nem tudom megmondani, hogy ez mennyire volt köszönhető a jó minőségű kávénak vagy éppen a kotyesznak. Egyébként pár hete azért mondtam le a Mokináról (pedig nagyon tetszett, mert nálam alapelv, hogy minél kisebb a kotyogó annál jobb) a Moka Express javára, mert nem tudtam, hogy ennyire kevés vízzel és kávéval tud-e értékelhető minőséget hozni. Ugye a jó magyar vendéglátós helyeken is sokszor azért rossz a kávé, mert nem kerül kellő mennyiségű őrlemény a szűrőbe. Örülök, ha nálad bevált, lehet majd később én is beszerzek egyet.
-
waxos
csendes tag
válasz
#85578752 #1602 üzenetére
Töredelmesen bevallom, ahogy korábban a Brikkánál sem, úgy a kotyesznél sem mértem a szűrőbe kerülő kávé mennyiségét. Egy kis kocogtatás, majd a felesleg lehúzása, ennyi volt a rutin. De holnap reggel (ha nem felejtem el a rohanásban) akkor lemérem és megírom. Vízből nem szoktam a szelepig tölteni, általában egy fél centivel alatta szokott lenni, így jön le egy bő eszpresszónyi mennyiség. Amúgy a kidolgozási minősége ennek sem 100 százalékos (akárcsak a román Brikkámnál), némi sorja előfordul a menetnél, mégis flottul egymásba csavarodik az alsó és felső része, nem kell próbálgatni, mint a korábbi noname kotyesszal. Van egy kis műszerszerű érzete.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- TCL LCD és LED TV-k
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- SSD kibeszélő
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Formula-1
- További aktív témák...
- OLCSÓ MONITOROK
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged