- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jolida
tag
Nyaraláskor Aeropress + Fellow Prismo [link] kombóval egészen hihető "presszókat" szoktam húzni.
-
Jolida
tag
válasz
headhunter86 #13516 üzenetére
50g por alakú citromsavat oldj fel 1l vízben.
Töltsd tele a tartályt ezzel.
Használd el a kazánban levő vizet (pl. engedd ki a gőzkaron keresztül), majd ha a kazán tele van már citromsavas vízzel, várj negyed órát, aztán főzd le a teljes tartály tartalmát (persze kv nélkül).
Utána tiszta vízzel ismételd meg az előbbit.Főzz egy "teszt" kávét ... és öntsd ki kóstolás nélkül.
-
Jolida
tag
Szerintem amiket írtál őrölt kávékat, egyik sem való kifejezetten kotyeszba, gyárilag túl finomra őröltek, a keserűbb irányba viszik el a kávét.
Közepesen pörkölt (city, full city, esetleg bécsi pörkölés) a presszóhoz képest durvábbra őrölt kávé való az ilyen főzőbe.
[link]Néhány pörkölő gyárt csak kifejezetten kotyogósnak -legjobban- megfelelő őrölt kávét itthon.
pl.
https://impresso.hu/termekkategoria/kotyogos-kavek/ [link]Ha találsz -nem túl régi- olasz moka-ba valót, azzal is lehet próbálkozni.
pl.
https://www.lavazza.hu/hu/orolt-kave/qualita-oro.1219 [link]
MM-ben Baletti Moka [link] -
Jolida
tag
A pörkölési idő (ezt azért írjuk javukra) korrekten ott van.
Eddig a prompt beszerzés ("család: jaj, elfogy a kv hétvégén, vegyünk valamit gyorsan") olcsón megúszható volt -pl. Bp.-en belül-, bementél a MM-ba és vettél nem túl régi babot.
Ez megszűnt, keresni kell szombaton egy kávézót, ahol lehet venni szemes kv-t.Csak azért nem fogok Szegedről rendelni (főleg úgy nem, hogy királyi postával hajlandóak csak szállítani), mert jártamban-keltemben több pörkölőből személyesen el tudom hozni a terméket annyiért (vagy közel annyiért) mint a szállítási költséggel növelt ár (pár zacskó esetén) .... a minőségről ugye nem is beszélünk.
-
Jolida
tag
válasz
donat_sz #13147 üzenetére
Ha megnézed az elmúlt 5 év tőzsdei árait, a Covid utáni ellátási zavarok miatti 2x emelkedés utáni korrekció egy évig se tartott, azóta folyamatos emelkedés történik.
A múltkor láttam egy statisztikát, a robi ára durvábban emelkedik, mint az arabikáé, pedig az éghajlatváltozás az utóbbi ellen dolgozik. -
Jolida
tag
Nagyon úgy néz ki, hogy az AVX-MM együttműködésben tartós zavar (vége van Béla?) állandósult.
A Mammut-ban levő MM-ban már csak a matuzsálemi korú 1kg-os pár csomag árválkodik az alsó polcon, a többi helyén meghatározhatatlan pörkölési idejű "gyári" -többnyire olasz- kv-k szomorkodnak.
-
Jolida
tag
válasz
kchris78 #13001 üzenetére
IT-s, aki napi 4-6-ot iszik, minden második cigi mellé nikotin hígítónak.
Nem a tejjel van -igazából- bajom, hanem azzal, hogy a többségük (csak ketten vannak, akik habosítják a géppel) egyenesen a hűtőből önti fel a 3 decis bögrét.p.s.
IMO az a dobozos x%-os túl sok tehenet nem tartalmaz. -
Jolida
tag
válasz
Mr.Csizmás #12994 üzenetére
Negyed kiló ... a biztonság kedvéért megnéztem most.
Inkább ezt igyák a vendégek, mint a Guji-t, vagy a Kerinci-t a fagyóból, aztán lef.kázzák, hogy savanya. -
Jolida
tag
válasz
tuzpenge #12984 üzenetére
"Átlagfogyasztó" többségében azt nézi, hogy "szép krémes, habos-babos" ahhoz meg nem ért/nem akar érteni, hogy ez hogy keletkezik, vagy mit ad hozzá -ha- az ízhez.
Cégnél a csilliárdokba kerülő ótómata olyan "krémet" rittyent még a szárított tevesz@rból is (nagy nehezem rávettem őket, hogy legalább "normális" automatába való kv-t vegyenek), hogy itthon kepesztenem kell ha olyat akarok.
Az, hogy ennek mennyi értelme van (jó a kinézet), átlagjóskát nem érdekli ... főleg, ha beleönt még másfél deci tehénszármazékot is. -
Jolida
tag
válasz
Ramoskaa #12982 üzenetére
Semmi baj nincs azzal, ha van benne robi.
Erősebb/ütősebb, gyakran több a crema. Egy átlagfogyasztónak, mondjuk automatába ez csak előny.
Egy "nagyipari" kv-nál amúgy se tudod, hogy honnan van a bab (legfeljebb ráírnak olyat, hogy Dél-Amerika).
A gond inkább azzal van, hogy ismeretlen az arány.p.s.
Egy barátom pörköl maguknak (serpenyőben!!!). 20% körüli robit szokott hozzárakni. -
Jolida
tag
Nem ejrópában hanem elsősorban itthon.
Ha majd hozzászokunk, hogy egy főzésnyi kv bab ára 0.75-1 EUR, már csak a csodás árfolyamunkhoz kell hozzászokni.A magyarok az emelkedő árakat már "észre se veszik", úgy "megszokták".
Legfeljebb Párkányban veszik meg a sárgacsibót. -
Jolida
tag
válasz
Taltos0711 #12857 üzenetére
Amiről Te beszélsz az a túlnyomást szabályzó szelep (OPV: Over Pressure Valve).
Lásd pl. itt [link] .
Máshol [link]
OPV (Over Pressure Valve): ami egy túlnyomást szabályozó szelep. Lényege, hogy például a 9 bar-nál nagyobb nyomást elvezesse - ez gyártónkként változó értékű lehet.Amiről mi beszélünk az a háromutas szelep.
[link]
Ha már a tisztításnál tartunk. A kávéfőzőkben van egy egészen egyszerű alkatrész, amely lehetővé teszi a visszöblítés néven ismert tipikus tisztítási folyamatot. Az alkatrész neve szolenoid háromutas szelep. Úgy működik, mint egyfajta háromutas elágazás a vízvezeték a kávéfőzőben. Vagy beengedi a vizet a bojlerből a kávéfőző fejébe, vagy elzárja az utat a bojler felé, és lehetővé teszi, hogy a kávéfőző fejéből a víz a hulladéktálba folyjon.
Ez utóbbi lehetővé tesz, hogy a lefőzés végével a maradék nyomás (és víz) a csepptálcába kerüljön, ezáltal a bojler és a fej közötti részből az esetleges szemcsék, kávézsír -egy része- kimosódjon. -
Jolida
tag
válasz
Taltos0711 #12838 üzenetére
Akkor "elvileg" a csepptálcában is csak víztiszta folyadék van.
Ha nem, az elv a hibás. -
Jolida
tag
válasz
Taltos0711 #12833 üzenetére
Beraksz egy vakszűrőt és megnézed, hogy "most" mekkora nyomás épül fel.
Tekersz egy kicsit az állítón és megnézed, merre, mennyit mozdul el a nyomás.
Iterációk. -
Jolida
tag
válasz
Taltos0711 #12783 üzenetére
-
Jolida
tag
A "gondot" a vízben levő változó keménységet okozó karbonát származékok (többségében kalcium-hidrogén-karbonát és magnézium-hidrogén karbonát) jelentik, melyek hevítés (a bojler gyakorlatilag felforralja a vizet) hatására kiválnak, karbonáttá alakulnak és lerakódnak a rendszerben.
Minden olyan rendszer, amely csökkenti ezek mennyiségét (pl. ioncserével átalakítja, megköti), csökkenti a víz keménységét (lágyítja).
-
Jolida
tag
válasz
Taltos0711 #12776 üzenetére
"A Crystal víztisztító nem szűri ki a vízben lévő értékes ásványi anyagokat"
Pont.Ez kávéfőző esetében (vízkövesedés, esetleg túlzott ásványi anyag tartalom miatt íz változás) nem előnyös.
Többségünk vagy magának keveri a vizet (pl. [link]) , vagy valamilyen -ásványi anyag csökkentő- szűrő berendezést (beépített, vagy kancsó) használ.
Próbálkozz esetleg valamilyen -másnál már bevált- vízszűrő kancsóval (pl. BWT magnéziumos szűrővel [link] ), vagy valamilyen készen kapható "kávévízzel".
Amit még megpróbálhatsz, az egy 18g-os -lehetőleg egyenes falú, normál lefolyású- kosár (megfelelő adaggal töltve).
-
Jolida
tag
válasz
Taltos0711 #12772 üzenetére
A "tisztított víz" mit takar?
-
Jolida
tag
válasz
Taltos0711 #12769 üzenetére
Na, végre visszakaptam a régi személyiségemet (email váltás -kiirtják a freemail-es címeket- miatt a rendszer
hibaúj személyiséget generált, ami a kijavítás után eltűnt).
Szóval az álmoskönyv szerint jó (nem döglött) babnál ugyanolyan őrlési fokozat esetén vagy a dózist csökkented (szerintem már most is kevés, ezért kéne a 100 forintos játékot eljátszani), vagy nem tömörítesz annyira. Mindkettő gyorsítja a lefolyást, ezáltal csökkenti a keserűséget.
Ha a "100 forintos" alapján növelni kell a mennyiséget (én valószínűnek tartom ezt), akkor egy kicsit durvább őrlés simán beleférhet.
Ha Impresso-val próbálod, akkor a Classic szériából valamelyik brazil blenddel próbálkozz.
Én pl. szeretem a Brazil-India verziót, a benne levő Monsoon Malabar szelídít egy kicsit a keserűségen (no meg a savasságon is).Ugye nem "egyszemélyes" szűrőkosárral próbálod? Azokkal a szűkülő kosarakkal konzisztens lefolyást ritkán lehet beállítani.
-
Jolida
tag
válasz
Taltos0711 #12764 üzenetére
No de hány grammal tölthető ez az 58mm-es kosár?
-
Jolida
tag
válasz
Taltos0711 #12762 üzenetére
Mekkora kosárba mennyit raksz?
-
Jolida
tag
válasz
RetepNyaraB #12660 üzenetére
Például a Kalmár féle Morada do Sol (alias nyúlbogyó [link]) nem a "klasszikus" brazil.
-
-
Jolida
tag
Amíg valaki nem kapja szét (miután megvette) annál sokkal többet, mint amit reteP fog csinálni szerintem nem nagyon lehet.
Persze lehet mérni felfűtést, hőstabilitást (kérdés, hogy mi van az E61-re -kívülről- hasonlító bumszli belsejében), vízterítést nézegetni, nyomást mérni, de végül is a lejövő kv lesz a döntő.
Ebben az ársávban csodát nem lehet csinálni, ha azt tudja, mint egy ezeréves GC és várhatóan bír pár évet, akkor egy átlag kávészeretőnek (aki szinte kizárólag klasszik presszót -esetleg tejjel- iszik) valószínűleg meg fog felelni.
-
Jolida
tag
válasz
RetepNyaraB #12139 üzenetére
Szerintem fogalomzavar lehet:
őrleménytartó == szűrő -
Jolida
tag
válasz
kchris78 #11993 üzenetére
A dél-amerikai/brazil vonalból általában lehet konzisztensen jól ihatót húzni.
Ezért is javaslom mindig, hogy egy hasonlóval járassa be a kezét a kezdő versenyző.Unokának általában ezt veszem, neki elég a reggel benyomott 40g koffein bomba.
Megtanulta:
Két dózerkanál bab a Mazzer-be, magasító a szűrőkosárra, darálás, leállítás, seprés, ráindítás, seprés, magasító levétel, tamper, AP papír és puck, kar felrakás, echte vendéglátós presszós pohárba lefőzés. Kar le, puck kivéve, elmosva, zacc kiütve, kosár elmosva. Az "én" karom felrakása, hogy üzemmeleg legyen.Nem érdekli, hogy milyen bab (tudja, hogy ihatót kap), milyen őrlő, milyen kar/szűrő/főző, csak egyformán jó legyen a végeredmény.
Persze hétvégén jobban szereti az "enyémet" kóstolgatni, de a reggeli félálomban simán lenyom a "sajátjából" egy jó kv-t.
-
Jolida
tag
válasz
fecke78 #11997 üzenetére
Unokának a Mammutban levőben veszek kávét (a Pólus MM nagyon ritkán rendel és vagy nincs, vagy régi), tele van negyed kilóssal /is/ ... nehogy már a jó kávémat pocsékolja!
Mire a kiló végére érsz (hacsak nem kávézót üzemeltetsz, vagy céges főzőt tömsz), addigra 50-60-szor nyitottad ki a zacskót ... két-három hét, vagy több alatt.
Persze ha beleöntesz egy fél kilót a tartályba, akkor nem szóltam. -
Jolida
tag
válasz
fecke78 #11991 üzenetére
Ez egy blendelt kávé.
Származási ország: Brazília
Régió: Patrocinio (Minas Gerais),
Fajta: Acaiá, Yellow Catuaí, Feldolgozási módszer: nedves feldolgozás (mosott)
Régió: Varjão de Minas (Cerrado of Minas),
Fajta: Yellow Bourbon, Feldolgozási módszer: nedves feldolgozás (mosott)Régió: Patrocínio (Cerrado Mineiro),
Fajta: Red Bourbon, Feldolgozási módszer: száraz feldolgozás (természetes)Fajta: 100% Arabica
Tengerszint feletti magasság: 800 - 1450 m
Szüret: április – május Pörkölési profil: közepes
Íz: csokoládé, dió és mazsola jegyek
Illat: édes
Testesség: közepes
Savasság: alacsony
Csomagolás: 1 kg kávébab
Nem látom, hogy lehetne pörkölési időre választani.
Szerintem jobban járnál, ha csak egy fajta kávéval gyakorolnád be a teendőket.
Ha a negyed kilót elpacsáltad, és kb. rutinszerűen megy már, lehet mást venni.Én nem veszek -általában- mást, csak negyed kilós zacskókat, azokat is időben eltolva.
Ha egyet kivégzek (13-14 főzés 18-18.5g, kb. egy hét ... tíz nap) , addigra egy másik "beérik". -
Jolida
tag
válasz
fecke78 #11987 üzenetére
A rugós Normcore-om 30 fontos (kb. 13.6kg), bőven elég "normál" presszóhoz.
Szerintem előbb egy átlagos (közepesen sötét) dél-amerikaival próbálkozz (bemész a MM-ba és veszel pl. nem túl régi negyed kilós AVX brazilt).
Ha ezzel konzisztensen megy már a főzés, áttérhetsz más pörkölőre/fajtára.
-
Jolida
tag
válasz
headhunter86 #11922 üzenetére
"Nekem 10mp alatt 70 ml ment, azt mondják 45ml a jó beállítás."
A 45ml jó cél, de legalább 30s körülre lődd be a 18g lefőzését.
Az őrlésen és tömörítésen még dolgoznod kell, a nyitott karban egy vékony lefolyást kell látnod, nem kettőt.
A K6-on nekem 42 körül van az átlagos brazil. -
Jolida
tag
Ez a fagyasztóm.
A "rendes" hűtőbe most be se férne, mert ott 80kg Vilmos körte vár az átlényegülésre.p.s.
Kerinci, de alatta Guji is van.p.s 2:
Vejem kért egy "jó" kávét.
Lefőztem neki egy Kerincit. Felöntötte 1.5dl laktózmentes tejjel (én nem tartok itthon ilyen fehér tehénszármazékot, hozták magukkal), majd közölte, hogy savanyú a tej.
Na, azért van a fagyóban szénné pörkölt kubai. -
Jolida
tag
válasz
Alabástrom #11840 üzenetére
Kontra!
18g-os adagok.Az "egész" zacskóban kubai rettenet várja a nagyon bátrakat.
-
Jolida
tag
válasz
RetepNyaraB #11517 üzenetére
BWT-ből melyik színű betét kell?
-
Jolida
tag
Melyik kancsót érdemes használni?
Lányomnak akarok egyet venni (csak presszó), mert unom, hogy neki is én kutyulom a vizet. -
-
Jolida
tag
válasz
fecke78 #11287 üzenetére
"igaz ,hogy 30 perc mire bemelegszik, dehát itt mindenki ráér reggelente , nem megy dolgozni otthon van"
Csak erre az egy szegmensre reagálok.
Unokám 6-kor kel, meleg kávéfőzővel főz magának kávét.
Vettem egy ilyet [link], 5:30-kor bekapcsol, 6:00-ra üzemmeleg a gép.
8:00-kor lekapcsol, ha addig meg nem nyomja valaki a Sonoff kikapcsoló gombját. -
Jolida
tag
válasz
Alabástrom #11190 üzenetére
Szinte minden pörkölő árul decaf-ot.
Ha nem akarsz rendelni, bemész a Medimarkt-ba és veszel Avx-et.
https://www.avxcafe.hu/porkolt-kavek-teak-7786/koffeinmentes-8107/kozepesen-sotet-pork-francia-8110 -
Jolida
tag
válasz
Viiktor1989 #11125 üzenetére
Ahhoz azért nem kell perfekt angol tudással rendelkezni, hogy azt a kb. 20 szót megértsd, ami a képen van.
Egyébként, ha a telefonodra letöltöd a Google fordítóját, a képen levő szöveget le tudja fordítani. -
Jolida
tag
Correcting the sour [link]
Savanyúság kompenzálására valamelyik eljárás (bal felső szektor):
- finomabbra őrlés;
- hőmérséklet emelése;
- hosszabb lefolyás (longer shot).Ha a lefolyási idő jó, emeld a hőmérsékletet.
A Malabar az egyik legkevésbé savas kávé. -
Jolida
tag
válasz
RetepNyaraB #11092 üzenetére
A KC200 [link] a maga 19mm-ével elég jó kompromisszum.
Nálam az ősrégi presszós üvegpohár is elfér felette. -
Jolida
tag
Ajánlották már itt. Én is ilyeneket használok.
30ml-es fagyasztódoboz. 18-20g belefér. Jobban pakolható egymásra pár tucat, mint az üvegből.
Kiveszem a mélyhűtőből, megy egyenesen az őrlőbe.
[link] -
Jolida
tag
válasz
capafog23 #10931 üzenetére
Ha a kilót "beérleled", majd megbontod, viszonylag hamar megpunnyad (normál otthoni felhasználás mellett nálam kb. három hét-egy hónap alatt fogy el 1kg kv).
Vagy porciózva lefagyasztod, vagy eleve negyed kilós adagokat veszel, eltérő pörkölési idővel.
AVX-nél egy kolumbiait is próbálj ki. -
Jolida
tag
válasz
RetepNyaraB #10927 üzenetére
A Commandante szerintem már minden gyártót megkóstolt, aki kézi, tekerővel ellátott rúd alakú őrlőt mert gyártani.
A mákdarálót csak ezért nem csesztetik, mert négyszögletes. -
Jolida
tag
válasz
RetepNyaraB #10925 üzenetére
https://espressosetupbuilder.com/news/kingrinder-lawsuit-2024
-
Jolida
tag
Éhgyomorra ébredés után rögtön egy-két deci citromos víz. Én azzal veszem be a savlekötőt.
Nagyon jót tesz a Szecska (Széchenyi Gyógyfürdő) ivókút vize, vagy a Salvus víz ... ha valaki tolerálja a hányásízét ...Mire a kutyát-macskát megetetem, lecserélem a gyerek fent hagyott portafilterét a naked karomra és felmelegítem, hat annyit a megivott víz, hogy jöhet a 18.5g->40ml dupla.
-
Jolida
tag
Refluxra nincs jó kávé, ami használ.
Az okot nem szünteti meg, viszont kellemes íze van.
Tapasztalatból mondom.A viccet félre téve, a kevesebb savtermelést beindító kávék ajánlottak pl. az unalomig ismételt Monsooned Malabar, vagy a minél magasabban termesztett fajták.
Általában a világosabbra pörkölt kávék savtartalma magasabb szokott lenni, de ez erősen fajta függő.Ha szereted, tejjel tudod tompítani a savképződés beindulását.
Ha meg tudod állni, éhgyomorra ne igyál kávét. -
Jolida
tag
válasz
tyuli76 #10648 üzenetére
A jobb szélső (mindkét képen) a jobb (sic!) megoldás.
A másik két fajtával nekem sose sikerült konzisztensen jó kávét csinálni.
Elég nagynak tűnik a jobb oldali kosár, 20gr-os? Mi van az oldalára írva?Én a puck alá rakok Aeropress papírt, így kevésbé szennyeződik.
Méred a babot és a lefőtt kv súlyát, vagy szemmértékkel dolgozol?
Ha az utóbbi, a 100 Forintos próbát azért meg kéne ejteni (első körben puck nélkül). -
Jolida
tag
válasz
Peterhappy #10554 üzenetére
Egy ilyen [link] ?
-
Jolida
tag
válasz
mekker #10453 üzenetére
Ha a Monsooned Malabar "bejön", érdemes kipróbálni ezeket is:
Impresso Brazil-India [link]
PalYotz Indian Choco [link]
Kapucziner Monsooned Malabar [link]Egyébként ha "megszorulok" (értsd, még a fagyasztóból is kifogyott a bab) és is szoktam MM-ben AVX-et venni. Ki lehet fogni frissebb pörköléseket is ... régit én is otthagyom.
-
Jolida
tag
válasz
#64905664 #9639 üzenetére
"Csak kiváncsiságból próbáltam és felforralt vízzel sem jött semmi tiszta volt a víz."
Próbáld meg PulyCaff-al és nézd meg, hogy mitől nem fehér a víz.
Én minden esetre AP papírt rakok a puck alá, elöblítés után pár főzést kibír az is, aztán csere.
Így nem hetente kell zsírtalanítani, elég havonta. -
Jolida
tag
Érdekesség: ez év eleje óta a robusta jegyzési ára emelkedő tendenciát mutatott, míg az arabica-k estek egy jót múlt év végén.
https://icocoffee.org/ [link]
Még a végén eléri a "brazilt". :-)
Mondjuk a forintunk "sziklaszilárdsága" miatt ebből vajmi keveset észlelünk. :-(
-
Jolida
tag
A lokális az viszonylagos és közel sem biztos, hogy időtálló.
Az Impresso pl. most költözik a XVI. kerületből az M0 melletti nagytarcsai ipari parkba. :-(
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Gombászkönyvek egyben
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged