- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Amazfit T-Rex 3 - prehisztorikus idő
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
szia
csak kíváncsiságból - hány gramm kávéval volt ez a 4bar-os próba? azzal együtt, hogy szerinted alacsony volt a nyomás, a kávé ízlett?- mérlegből én olyat használok ami nem fér be alá rendesen, csak sarkosan, szóval azt nem tudok ajánlani (nekem nincs vele bajom, nem billeg, jól mér, ferdén is le tudom olvasni
)
- én vagy blind shaker-t vagy wdt-t használok - valamelyiket mindenképp, szerintem érdemes, de nyilván elhagyható - ki kell próbálni hogy az adott őrlő-kávé mennyire megengedő
- a tamperelést én ugyanúgy csinálom mint bármi másnál - amíg vissza nem rúg a kávépogácsa, addig nyomom, ehhez persze nyilván nem kell teljes súllyal ráfeküdni, de az sem okoz gondot, csak semmi értelme.
- nekem kétféle duplafalúm is van, max az ilyen 160-200ml-es nem férhet be alá sztem (szélességben), kb bármelyiket veheted (magasságban espresso méretben nem lehet gond - nekem az egyik DeLonghi duplafalú, ezer helyen kapható, a másikat meg nemrég a Spar-ban találtam, talán 800/db áron)olasz pörkben nem vagyok naprakész
-
válasz
deathcrow42 #13553 üzenetére
szerintem rossz irányból közelítesz: a crema mennyisége nem határozza meg a kávét, a nyomásfokozós kosarat nem érdemes a simához hasonlítani.
A sima kosárral ezen a 2-3 álláson a 17g őrleményből hány másodperces csapolással lesz hány gramm kész kávé? Ebből inkább lehet következtetni arra, hogy valóban "vizes" a káve.
Ugyanígy: nyomásfokozós kosárral a megszokott módon, mennyi őrleményből, mennyi idő alatt lesz mennyi kávé?
-
válasz
Mr.Csizmás #13425 üzenetére
avx-es verzió sztem ugyanez, jóval olcsóbban: [link]
Picopresso-hoz meg filterhez, meg konyhai mérlegnek használunk ilyet, nem volt vele bajom. -
válasz
krono. #12736 üzenetére
az avx shopban meg tudod nézni, hogy milyen alkatrészek mennyiért kaphatók mondjuk egy 1st gen DB1-hez, még készlet infó is van.
Nyilván arra nem tudsz választ kapni, hogy az alkatrész ellátottság hány évre adott, de azért bőven van esély, hogy egy PID (vezérlő) csere mondjuk bőven megoldható 3-4-5 év után is. -
válasz
tailor #12708 üzenetére
A k6 ráadásul elég könnyen tekerhető, k4-hez képest pl mindenképp..
Múltkor félálomban elnéztem, és a szokásos 43-45 helyett 33-ra klikkeltem a K6-ot (v60 után, szóval 90-110 körül volt előtte, sokat kellett állítani), filter babbal éreztem h kicsit erős, dehát nem futamodunk meg..
Aztán mikor nem jött át az opv nélküli db1-en, akkor rájöttem, hogy nem én gyengültem le 😅 -
válasz
KisApám #12683 üzenetére
nem érdemes ennyire a klikkekhez ragaszkodni, mármint ahhoz, amit mások mondanak
Ezek nem kalibrált cuccok, simán lehet, hogy másnak 3-4-5 klikkel odébb van ugyanaz a finomság.
Ha kevésnek gondolod a nyomást, menj lejjebb max 4-5 klikkel. Készítsd el a kávét, nézz rá a nyomásra, kóstold meg, aztán menj még lejjebb ha úgy érzed.
Ugrálni 45 és 30 között szerintem nem érdemes, a "dial-in" az egy folyamat, amíg megtalálod a megfelelő beállítást.
(+info ami hasznos lehet: milyen kávé?)
-
válasz
RetepNyaraB #12678 üzenetére
nekem nem volt a 0.2-es előtt semmilyen, szóval összehasonlítani nem tudom, de ajánlani igen - tényleg nem foglal helyet, nem tud retkes lenni (ok, kávézsíroldó tuti ráfér időnként, de az amúgy mindenre), nem hiszem hogy óriásit segít a vízterítésen, de jóval tisztább a felsőszűrő.
-
válasz
KisApám #12652 üzenetére
kelleni nem kell sehova semmi.
Felülre azért szoktak tenni, hogy tisztábban tartsák a felsőszűrőt és egyenletesebb legyen a vízterítés, alulra azért, hogy növeljék a kivonatolást (High Extraction Filter Basket -> hagyományos kosárral alulra filter papírt rakva hasonló az eredmény), de ez nagyon speciális eset, semmiképp sem ajánlanám ezzel kezdeni
Felülre papír helyett jó lehet egy puck screen is (ugyanaz a hatás mint a filter papírral), de ez is elhagyható (és szvsz minél vékonyabb, annál jobb).
-
válasz
kchris78 #12569 üzenetére
Sage Barista Express, és nincs külön őrlő? csak kérdezem, nem emlékszem mivel dolgozol, az adatlapodból indultam ki
de ezt a gépet nem ismerem
az IMS kosaraknál érdemes rákeresni a pontos típusra, mert van táblázat az ajánlott töltetekre különböző pörkölési szintekkel (természetesen ez is range). De jól érzed, a 14-16g az kb a minimum töltet, világos kávéból akár 18-20g is beleférhet.
Lehet nem pont ilyened van, de gondolom valami hasonló: [link]első körben megpróbálnám belőni, hogy mi a maximális töltet ami belefér a kosárba kényelmesen az adott kávéból (akár 100ft-os teszttel), és csak ez után játszanék újra az őrlővel.
én az 51mm 15/17g ims kosarat közepes kávékkal 18 grammal használom, világosakkal 19-re is felmegy, sötétből nem fér bele 17 sem.
szerk.: ja, és mit próbálnék - a helyedben most aludni rá egyet
-
válasz
headhunter86 #12386 üzenetére
Teljesen jó az a 37s ha ízre bejön a kávé, nincs semmi kőbe vésve - főleg nem előáztatással.
-
válasz
RetepNyaraB #12292 üzenetére
nekem sikerült viszonylag konzisztensen amikor rendszeresen próbálkoztam. A legfőbb előnye tényleg az, hogy nagyon olcsó és teát / french press-t készíteni is jó ha a tejhabra nem jön be - a polcon elfér
-
válasz
Mr.Csizmás #12056 üzenetére
senki sem mondta, hogy szpesölti legyen, kérlek ne magyarázd félre.
-
válasz
fecke78 #12048 üzenetére
Ha mindenáron a 140ml adag kell, akkor 18g->36-40g +100g forró vízzel felönteni.
de ez is más ízvilág lesz (remélhetőleg), szóval hozzá kell szokni picitha ez ízlik, akkor hetente csökkenteném 5g-vel a hozzáadott víz mennyiségét, hátha még úgy is ízlik
egyébként a szó szoros értelmében reprodukálni sehogy, az automatán valószínűleg nem 18g őrleményből készül a 140ml, hogy csak egy tényezőt említsünk..
-
Néha én is megcsömörlök a sok gyümölcsös kávétól, és visszatérek valami jó brazilra vagy akár robis blend-re néhány napra/hétre, azokat is tudom élvezni, a fagyasztóban mindig van tartalékba
Nagyjából emlékszem én is az első szpesöltimre, igazából meglepett, lesokkolt, annyira más volt, hogy nem tudtam hova tenni. Nyilván nem tudott ízleni, de elkezdett érdekelninem véletlen próbálunk itt is mindenkit a sötétebb vonal felé terelni, főleg ha a teljes szett új és gyakorlat sincs, a robis tétel még a sok crema-val a csatornásodást is elfedi
de szerintem csak türelmetlenek sokan az elején, kell pár shot mire nagyjából sejti az ember, hogy mit csinál
szerintem az okoz nehezítést, hogy a csomó
hipszterhardcore kávés tartalom (instagram, yt, tiktok) alapján úgy tűnik, mintha puckscreen, filter papír, sworks basket meg rugós tamper, wdt nélkül nem is lenne érdemes elkezdeni. Ezt érdemes szerintem magyarázni, hogy egy jó csokis kávéhoz nem kell mágia, kis gyakorlás és türelem kell, nem egyből az eszközöket vagy azok hiányát okolni.
szóval ebben egyetértünk, csak szerintem nehéz belőni, hogy egy "kezdő" a topikban mit szeretne kapni a csészébe - egy gyümölcsös szpesölitit vagy egy testes, cremas, csokis shot-ot.ma már nincsenek éles stílushatárok, tetoválás, szakáll, hajviselet nem határoz meg szerintem ilyen körvonalazható jegyeket - az emberek viselik ami tetszik nekik, és elvárják, hogy elvonatkoztass
-
nem bántásból, de ez látványos sorozatgyártás, ebből az nem derül ki, hogy a kávé finom-e
és ha finom, nem attól finom, hogy gyorsan darálja le a pali, hanem attól, hogy reggel valaki f@szán beállította a gépeket
nem tudom mi lenne a parasztvakítás azon, hogy egy tapasztalt baristát látunk, aki úgy habosít tejet, hogy magára hagyja a gőz végén. Lehet, hogy nem lett tökéletes a tejhab, de megoldja - átöntéssel, vagy bárhogy, de kész lesz, és stimmelni fog a hab réteg, mert érti amit csinál.A barista szakma része a munkafolyamat optimalizálás, rendelések elkészítésének párhuzamosítása, hatékony időkihasználás -> pörgés, és nem az utolsó nüanszokon való lamentálás, mert időkényszer (is) van.
De itthon, legalábbis nekem, meg szerintem a legtöbb embernek aki a kávézásra hobbiként (is) tekint, nem cél 10 cappuccino-t letolni 5p alatt - 10 shot az 10 lehetőség, hogy egy kicsit jobbat hozzak ki magamból/a kávéból/az eszközökből mint legutóbb. Ha meg másnak készítem, akkor mind a 10-et ugyanazzal az odafigyeléssel és pepecseléssel fogom megcsinálni, mint magamnak az elsőt, hogy lehetőleg ugyanolyan legyen az eredménye is, mivel időkényszer nincs, csak teljesítési kényszer
szeretem ezt a hipszterezést: gyakran előjön, hogy mennyire drága a szpesöliti kávé, hogy 10-16k/kg áron már kicsit fájna megvenni - gondolj bele, hogy megveszed, és még szarul is sikerül, mert valamelyik fingreszelés elmaradt
mert lehet azt hiszed/hiszik sokan, hogy placebo minden eszköz, de amúgy sajnos nem.
ehhez képest ugye a sötétebb tételek sokkal megengedőbbek, nem kell nagy voodoo hogy egy elég jó eredmény kipréselj belőle - ahogy írtad is, ihatót produkálni kezdőként sem nehéz. Csak Te mindig ebből kiindulva egyszerűsíted le a kávés világot
mindig az az érzésem, hogy mivel a savasabb kávékat nem kedveled, így tényleg nem jött még szembe az, hogy mennyivel nehezebb azokkal dolgozni; így tényleg hipszterkedésnek tűnik a rengeteg eszköz, ami másoknak az alap felszerelés, és érzékelik a hasznukat a mindennapokban.
nabocs ha hosszú lett, de ez már néhányszor kikívánkozott
-
válasz
fecke78 #12013 üzenetére
Szigorúan véve nem, nem 3 nap alatt döglik meg a kávé, de ha otthon felöntesz 1kg-t és elfogy mondjuk egy hónap alatt, annak a végére jelentősen romlik a bab minősége, ez tény. Az, hogy ez mennyire érezhető, mennyit kell majd álltani az őrlőn ugyanahhoz a lefolyáshoz, mennyire változik az íze, természetesen kávéfüggő.
Egy nem singledose őrlőbe fel lehet önteni 3-4 napi adagot, ha úgy kényelmesebb neked, valószínűleg nem lesz jelentős a különbség - cserébe egy tényezőt nem zártál ki a sok közül, erre próbáljuk meg felhívni a figyelmedet.
Ha a negyedik napon kicsit gyorsabb a lefolyás, akkor nem tudod, hogy másképp tampereltél vagy egyenetlen volt az őrlemény a kosárban, vagy... vagy.. hát minden egyforma, lehet, hogy picit többet levegőzött a kávé?
Aztán majd elkezded megpróbálni kizárni azt, amit a legkönnyebben lehet: legyen a lehető legfrissebb a kávé, mennyi idő kimérni? 20 másodperc?Amit viszont félreértettél szerintem, az a mennyire drága gép kell a jó kávéhoz - egy klasszikus olasz espresso-hoz nem kell elkölteni eurók ezreit otthonra.
Az espresso az odafigyeléstől (őrlemény mérés, pogácsa előkészítés, lágy víz, bab tárolása) lesz jó, bármilyen gépen. Nyilván megvannak a minimumok, amik alatt szinte lehetetlen (normális őrlő, normális kosár), de ezt meghaladva egy klasszik olasz espresso-hoz nem kell csoda.
többek között ezért is fordul elő, hogy tényleg remek ipari gépekkel készítenek pocsék kávékat olyan helyeken, ahol a személyzet legjobb esetben is maximum pincér, és szándék sincs a minőségi kávé elkészítésére, egyszerűen nem értenek hozzá.De szerintem adj magadnak néhány hetet, mielőtt ilyen sarkosan fogalmazol, hogy fingreszelés meg kioktatás
Hidd el, mindenki a saját tapasztalatai alapján próbál segíteni, hogy elkerüld a zsákutcákat.
-
válasz
headhunter86 #11946 üzenetére
azért ez nem atomfizika, hogy minden egyes (százezred)grammon életek múlnak
27mp -> 17g->31g lehet egy teljesen jó ital (főleg ha sötétebb a coffee).
Miből gondolod, hogy a 31g kevés, és mennyi lenne a jó? Pontosan 34? Pontosan 27s alatt?Miért? Amúgy ízlett?
1click emlékeim szerint 16 mikron a k6-on, nyilván számít.. de a helyedben megpróbálnék először ugyanazzal az őrlőbeállítással 3 egyformát csinálni, hogy az előkészítés konzisztenciáját is "mérni" tudd, hogy valóban egyformán tamperelsz-e pl. SImán lehet ugyanazzal az őrlő beállítással 2-3s eltérés, amivel semmi gond nincs szerintem, ne aggódd túl.
Főleg ha ízben 0 különbséget érzel, kár minden kávénál módosítani valamilyen paraméteren. -
Ezért írtam, hogy nekem fogalmam sincs, én meg sem néztem - amíg valaki nagyon ismerkedik a kávézással, addig támpontot keres, az őrlő állás is ilyen, hogy nagyjából hol kéne jónak lennie (~30-40 vagy ~40-50 klikk), aztán ezen belül kávé függő.
Szóval a 0 pont a tapasztalat megosztásban segítene, egyébként teljesen lényegtelen :) -
válasz
headhunter86 #11929 üzenetére
A tamperelést nem lehet túl erősen csinálni - addig kell lenyomni, amíg már nem tömörödik tovább a kávé, amikor visszarúg
Yt Short - sajnos ferdén tamperel, de szemléltetésnek azért nem rossz
Nincs olyan, hogy elég lazán tamperelés - ha levegő van a pogácsában, az baj.K6-tal nekem 45-50 körül van az espresso tartomány (közepes-világos kávék), ami persze nem jelent semmit, lehet hogy az enyém van elkalibrálva, nem néztem h hol van a 0 pont.
+1 arra, hogy a sötétebbekkel ismerkedj a géppel.
-
válasz
donat_sz #11657 üzenetére
Latte vs Flat white
Tehát a fw még kevesebb foam és tej.
Csak azért reagáltam egyáltalán, mert nekem a latte az a magas, "üvegpoharas", 2,5-3dl tejes ital, a FW meg 180-200ml csésze latte art-tal. De úgy látom h latte simán lehet 200-220ml csészés, latte art-os pohár is.szerk.: de a wiki alapján is minimum régiófüggő, hogy hol-mi-minek számít.
-
válasz
MC Pite #11387 üzenetére
az a másfélszer annyi, az pontosan hány kg frissen pörkölt, jó minőségű kávé ára?
1? vagy 2? 2-3 hónap alatt elköltesz ennyit kávébabra (ahogy számoltam a fogyasztás alapján), amiből jó eséllyel kevesebbet tudsz kihozni az őrlő miatt, szerintem ezt innen (is) érdemes nézni.
A Kingrinder K4-K6 ajánlást úgy értsd, hogy ez nem csak hogy megéri ennyiért, hanem ~70-90k-ig nehéz lenne jobbat mondani (szigorúan az őrleményt nézve, és nem az anyagminőséget, ergonómiát, egyebeket).
Olyan lépcső ami alá lehet menni, de hosszú távon nem biztos, hogy érdemes.szerk.: nekem egy DF83 v2 mellé van egy K6-om, ~34k-ért vettem. Nevetségesen olcsó ahhoz képest hogy mindenre alkalmas; el szoktam adni a cuccaimat, kipróbálok újakat, lépek felfele, de ez egy olyan cucc ami szerintem örökre megmarad
-
válasz
fecke78 #11287 üzenetére
maradok inkább off-ban:
Az ugye megvan, hogy én egy Lelit Anna-s kérdésre válaszoltam?
honnan és milyen kávét tervezel vásárolni? nyomásfokozós kosárral fogod használni a kávégépedet?
"gép is 500 eztől . igaz ,hogy 30 perc mire bemelegszik , dehát itt mindenki ráér reggelente"
Nem tudom ez honnan jött: javasoltam egy 120-140 ezres manuális gépet az említett 110-130 ezres TB1 Plus vagy HiBrew ellenében. 0 másodperc alatt melegszik fel, mert nincs benne kazán, vízforraló kell mellé.
A "gyorsan szeretnék egy kávét", az még mindig az automata / kapszulás, amiknél 3 érintés, 20 másodperc boot, 30 másodperc kávé készítés, és a poharadban van.
Teljesen jó opció, árban is hasonló, a maga korlátait elfogadva teljesen élvezhető eredményt ad.Tökre megértem, hogy feleslegesen szénné bonyolítottnak tűnik a folyamat amit magad előtt látsz egy karos gép esetén, de egy nyomásfokozó nélküli kosárral ellátott gépnél időt kell szánni az előkészítésre, különben értékelhetetlen lesz az eredmény.
De amikor Lance Hedrick videók linkelésével indul a téma, és 200k-s kerettel keres valaki gépet (mint most számomra kiderült, nem Te, bár nem is Neked válaszoltam az imént, de az azonos avatar kicsit összezavart), akkor az jó eséllyel nem az az eset, mint a Tiéd.
Ha már kérdezed: kézi őrlőt kb 40ezertől (vagy amennyiért épp legolcsóbb a Kingrinder k6, 35 alatt is volt már) nagyon-nagyon jót lehet venni, elektromos szintén 40-50k-tól, használtan akár 30 körül is elérhető néha a Graef CM702 vagy valamelyik verziója.
Az említett DeLonghi géppel, akár HiBrew-val vagy valamelyik olcsóbb AVX géppel (hófehérke) akár 100k körül/alatt is ki lehet hozni.
-
válasz
fecke78 #11285 üzenetére
Volt itt minden: ár-érték arány, értéktartás, tartósság, gyártási minőség, design.. Opciókra kérdezett a kolléga, off topikban (!) írtam manuális gépeket, olcsóbban (!), ha esetleg a tej nem szempont.
Kezdőként ugyanúgy végig fog menni az ember az összes puck prep szíváson minden gépen - milyenre őröljek, miért spriccel, miért nem ízlik, mekkora nyomáson, mikortól hány másodperc, túl lassú, túl gyors, hogy tampereljek, hány spricc víz, hány fokon, milyen arány, hány gramm, vizes a pogácsa, látszik a csavar a pogácsán, nem esik ki a pogácsa, nem egyben esik ki a pogácsa, keserű/savanyú, milyen kosarat vegyek stb.
Aztán jön minden tool: wdt, blind shaker, papír alul-felül, puck screen, mert kezdőként nagyon nehéz belőni, hogy mi megy félre, mi segítene, egyszerűbb mindent megvenni-kipróbálni.
Aztán a legtöbbet nyilván az idő segít - tapasztalat, ízérzékelés.Ha ebből az időszakból egy manuális géppel a shot-ok 60-70%-át meg tudja menteni azzal, hogy "ok, látom túl durva az őrlemény, lehúzom 3 bar-on ÉS MEGKÓSTOLOM" vagy "oh, ez túl finom őrlemény lett, nem akar megindulni, adok neki egy kis előáztatást hátha segít ÉS MEGKÓSTOLOM", akkor:
1) sokkal nagyobb sikerélmény
2) sokkal kevesebb pazarás
3) sokkal könnyebb tanulási folyamat
4) sokkal hamarabb rájöhet, hogy igazán elrontott shot-ot, minden paramétert uralva, nagyon ritkán lehet összehozni (igazából csak azzal, ha túl finom az őrlemény, és 10-12 bar-on sem jön le)Egy fix 9-10-12 bar-os rendszerre belőni az őrlőt, dózist a kávé pörkölésének, korának, térfogatának megfelelően szerintem egyáltalán nem könnyebb.
Ezért óriási upgrade a GC-n is a pumpa szabályozás - egyszerűen menthető vele egy csomó rosszul beállított kávéÉs még annyit, hogy: aki kezdő topikban 200k-ig keres gépet (ezen felül még kell őrlő), az valószínűleg elég komolyan gondolja ezt a hobbit ahhoz, hogy a fent leírtakon tényleg végigmenjen.
Legalábbis említés szintjén 200k-s ársávban hiba lenne kihagyni mint opció. -
válasz
headhunter86 #11280 üzenetére
További opciók 200k alatt: Cafelat Robot vagy Flair Classic, Pro 2
Ha tejhab is kell: NanoFoamer Lithium
Tudom, nem úgy néznek ki, mint amikor kávégépre gondolsz, de a legnagyobb tanulsága a kávézásnak, hogy a friss, minőségi kávé, az őrlő valamint a víz számít (+nyilván kell egy korrekt kávépogácsa előkészítés) - egy ilyen manuális gépnél pedig minden más paraméter is a kezedben van, és egy tetszőleges gép sem jobban oldja meg, csak kényelmesebben.
-
én meg közvetlenül a Mazzer-ben szoktam kimérni személymérlegen
nyilván ha 300g-ig mérő mérleged lenne, akkor eszedbe sem jutna őrlőben mérni
nagyon jól elvoltam én is az 500g-ig mérő, századpontos ékszermérleggel (utazáshoz máig azt használom).
Akkor kezdett kicsi lenni, amikor V60-nal próbálkoztam, fizikailag is kicsi volt, meg súlyban sem bírt eleget. -
válasz
adamssss #11080 üzenetére
Tömörítésre egy 20 másodperces youtube short: [link]
Nyilván felesleges teljes testsúllyal ráfeküdni, de nincs olyan, hogy "kicsit" vagy "nagyon" tamperelni. Vagy megvan a kellő nyomás, vagy nincs, de nincs "mértéke", hogy "mennyire" kell - annyira, hogy már ne lehessen jobban összenyomni az őrleményt.
szerk.: ami fontosabb az tényleg a vízszint, és hogy hogy érdemes fogni a tampert, hogy meglegyen az érzés, hogy vízszintes-e a dolog: [link]
-
válasz
kchris78 #11065 üzenetére
Inkább 5-6 hét, tehát 1,5-2 hónap érzésre a felső limit; a "legjobb formát" pörkölési szinttől függően 2-4 hetes korukban hozzák (közepes-világos), és folyamatosan romlanak utána.
Flavor Development in coffee after roast
#pihentetés (hátha legközelebb keresővel gyorsabban megtalálom, mint egy kép only kommentet) -
válasz
kchris78 #10967 üzenetére
nem csak a rögösödésen segít - a statikus feltöltődéssel mindenen jobban megtapad, felragad az őrlő minden lehetséges alkatrészére
Ami egy határozottan nem single dose kialakítású őrlőnél több gramm bentragadását is jelentheti - ezen tud valamennyit segíteni a vizezés.
-
válasz
tuzpenge #10662 üzenetére
Igen, kb 30-60mp az, hogy kancsóból víz a kosárba, feltenni, csésze, tára, előáztatás (igény szerint 5-20mp), shot még 20-40s igény szerint. De így végigolvasva akkor lehet alulbecsültem, és mondjuk 30-90s.
De innentől kb tényleg ízlés kérdése:
- ugye ez a kezdő topik, szóval most az előáztatás, nyomásprofilozás nem olyan dolog amit nagyon részletezni kéne, de az ökölszabály nyilván egy ponton túl elengedhető (adott esetben nagyon is. Turbo shot pl 15-20s alatt készül, de vannak nagyon hosszú kivonatolási profilok is, amikor 60-90s is lehet a teljes folyamat, talán ezek a végletek jelenleg).
- hogy kiméred-e a vizet amit a kosárba (vagy tartály?) töltesz, ez is egy döntés: ha kiméred előre, akkor lehet addig húzni a shot-ot amíg el nem fogy a víz, így akár nem is kell feltétlen mérni a kijövőt, ha már be van állítva egy kávéra a setup, csak végignyomod.
Én nem szoktam kimérni a vizet, tele töltöm, és mérem a kijövőt: így nyilván marad a pogi tetején víz a shot végén is, tehát egy másik ("szemetes")csészébe még át szoktam nyomni a maradék vizet, hogy csak a száraz pogácsát kelljen kiszednem és ne a mocsaratDe szerintem jobban jársz, ha 1-1 bemutató videót megnézel, szemléletesebb; persze lehet előmelegítéssel is vacakolni, ami szintén nyújtja a folyamatot, de közepes-sötét kávékkal nem igazán szükséges.
-
válasz
tuzpenge #10656 üzenetére
nem kell hozzá hattyú - bármilyen hagyomágyos akármi is elég, csak legyen forró a víz, és találj bele egy 58mm-es hengerbe
18g őrleményből a duplát egyedül is simán be lehet tolnide a dupla kifolyóval természetesen két szimplát is lehet vele készíteni.
14g alá nem nagyon szoktak menni vele, 14-22 között rémlik hogy ajánlott, én a 17.5-19g tartományban használom.
Nálam most annyi idő a puck prep (bab kimérés, őrlés, wdt, tamperelés) ameddig felforr a víz (ez kb 2 perc) - ezután még 30-60mp maga a shot.
3p alatt 0-ról kész a kávé, utána még 1-2p takarítás (de ebben már el is van mosogatva). -
válasz
tyuli76 #10641 üzenetére
Az automata gépek is nyomásfokozással működnek - egy adott nyomáson nyit mechanikusan egy szelep (vagy csak egy szűkítő van benne tulajdonképpen egy darab lyuk a kosár alján), ami miatt akármilyen kávéra is képes habot "csinálni", de attól az nem crema.
Nem, nem vettemDe kezdésnek valami közepes-sötét babot javasolnék, kevésbé háklis, hamarabb lesz vele sikerélményed szerintem
-
válasz
flash- #10609 üzenetére
Attól, hogy feketén kéred (nem kérsz bele tejet semmilyen formában), még cukrot kérhetnél bele.. a tejszín mondjuk már kicsit indokolatlan, de gondolom ez a standard kérdés.
(Miközben ezt írom, nem egy speciality kávézó van a fejemben, hanem bármilyen hely, ami árul kávét is.) -
válasz
tuzpenge #10560 üzenetére
Ökölszabálynak ez megfelel, főleg sötét/közepes kávéknál, fix 9bar (körüli, amit a gép hoz) nyomással; 1:2 arány, 25-35s.
(Csak nem 30 ml, hanem 30 grammA bemenő kávénak is a súlyát mérjük, a változó mennyiségű (térfogatú) crema miatt az ital térfogata változó (ugye időben is, idővel "összeesik" kicsit), ellenben a súlyával.)
Azt érdemes még szem előtt tartani, hogy a kosárnak van egy optimális töltete, amit viszont térfogatban értelmes felfogni: lehet egy kosár névlegesen 18g-os, de egy (nagyon)sötét kávéval lehet, hogy már 16-16.5g kávéval eléri az optimális töltetet (pogácsavastagságot
), míg egy extrém világos kávéval akár 19-20g is beleférhet (és a pogácsa magassága a két esetben azonos).
-
válasz
RetepNyaraB #10275 üzenetére
Nem akartam tovább roastolni (éérted..
), azért linkeltem inkább az egészet..
-
válasz
body007 #9797 üzenetére
vagy ha nem, akkor azt mondja, hogy ez:
- savanyú
- keserű
- sz@rÉs ezt még egy sötétebb pörkre is, mert ennél sötétebbhez, robustásabbhoz, automatáshoz, "kommerszebbhez" van szokva.
Majdnem lendületből beleugrottam a puckscreen-be, hogy azért ne legyen már a kezdő szett része, de nem tudom hogy egy kevésbé egyenletes vízterítésű gépen mennyit segít, lehet, hogy pont ott tényleg jelentőset..
más:
szerintem életem első flatWhite-ját fogyasztottam a napokban ami ízlett (beleértve a kávézós élményeket is) - nem az volt az érzésem, hogy kár volt beleönteni a tejet, vagy azt, hogy "ja hát nem is rossz ez", hanem konkrétan hozzáadott a kávéhoz, ami egyébként egy Kapucziner Etióp Sidamo (filter pörk) volt. Mondjuk ebben lehet az is segít, hogy már 70 dekát megittam belőle espresso-nak és nagyon kiismertem -
válasz
RetepNyaraB #9736 üzenetére
pontosan így gondolom én is: 2-3 év GC után egy DeLonghi, egy Flair meg egy mittudomén, Decent mellé is oda mernék állni, és meglepődnék, ha 3-4 húzásból ne tudnék bármivel egy értékelhetőt készíteni. Ahogy bárki az amatőr / HC topikban.
Többet számít az az elfogyasztott 40kg kávé, rengeteg tutorial meg kóstolgatás mint maga a gépDe ez pont így igaz sztem bármelyikre, 2-3 év Flair után is már megvan, hogy mire számít az ember, látja, érzi, kitapasztalja.
És lehet, hogy nincs igazam, de szerintem egy GCvel/Sage akármivel kényelmesebben kijárható ez az út, vagy kevesebb kényelmetlenséggel, extra odafigyeléssel jár az elején.De megcáfolhattok, tökre el tudom hinni hogy nincs így, és mondjuk a magasabb pogi meg a kvázi fix előáztatás miatt szinte el sem lehet rontani egy shot-ot a manual gépekkel.
A Pico-nál is ez volt az érzésem, de szintén pár év GC után vettem használatba, szóval ez ugyanaz az utca
de még filtert is két hete csináltam először, szerintem harmadikra tök vállalható lett, pedig még hattyús kancsóm sincs -
Valahogy erre akartam rámutatni én is, de az előbb még visszatöröltem a kommentet
Értem, hogy a kézi szerkezetekben sokkal nagyobb rugalmasság van, de a kezdő topikban pont nem ez lenne az legelső amit ajánlanék.
GC-n van stabil hő, megismételhetőség, alkatrész ellátottság, szabvány tartozékok stb. Ha van is rajta PID meg pumpa szabályozó, ha nem nyúl hozzá a user csak hagyja egy megszokott beállításon (fix 6-9 bar), akkor nincs egy rakás paraméter amit potenciálsan elronthat, és elveszik az a kétség, hogy most én hibáztam, vagy az előkészítés sz.r, vagy túl hideg/meleg a víz, nem volt elég az előmelegítés stb.stb.
Olyan felhasználói bázisról beszélünk, ahol felmerül a "hogyan kell jól tamperelni" meg a "kell-e nekem wdt/puckscreen" és amúgy mire jó, tehát nagyon nem az van hogy simán a kv ízéből 2 korty után megmondja, hogy "ja igen, ez hőhiányos picit".És akkor hogy tiszta legyen: belátom, hogy nem használtam manual gépeket (csak a Pico-t, de azt nem sorolnám ide), nem tudom teljes magabiztossággal azt mondani, hogy nehezebb vele belőni egy jó shot-ot. De ha az a kérdés, hogy kezdőként egy GC vagy egy Flair / Robot, akkor hiába van több potenciál a manuálisban, ha még nem áll készen a user a teljes kontrollra, minden voodo-val és ízérzékeléssel, sokkal több változó van a kezében ami szerintem inkább zavarhoz vezet.
A manuális gépek sokkal inkább egy szeánsz részei, ami amúgy zseni, ha valaki már tényleg erre vágyik. De pl ha a háztartásban bárki más is készítene valaha kávét, akkor a GC-re jó eséllyel még meg lehet tanítani - manual karosra már sokkal nehezebben, ha egyáltalán.Szóval szerintem is irtó jó alternatívák hasonló áron, de óvatosabban választanám kezdőként.
-
válasz
Anubris #9594 üzenetére
Te is láttad a Hoffmann videót?
néztem én is (akinek kimaradt, itt a link)
Szerintem itthon nem túl elterjedt a filter (jellegű) kávé. Inkább egy nagy kotyesz vagy szarvasi a megszokott - mi 8-9 fős társaságra egy 4 személyes Brikkával (+kézi őrlő) nyomtuk a nagyját nyaraláson, mellé közben elkészült 1-1 PicoPresso. Ha még vittünk volna legalább 1 kotyogót, akkor azért elég hamar kész lett volna, még kézi őrléssel is.
Viszont ha vevő rá a közösség, akkor szerintem érdemes megkóstoltatni egy frenchpress-t, csak ne legyenek espresso/kotyesz elvárásaik az italhoz, mert különben nyilván csalódás lesz.
Nekem amúgy az volt új a videóban, hogy "ahol lehet, adjunk single shot-ot", mert nyilván egy vacsora után nem szeretne koffeinsokkot kapni senki
de ez már egy délutáni kávézásnál is valid lehet, egy 20-25ml espresso + tej ital alapvetően elég /fő.
Csak szerintem egy ponton túl már csak naked karral játszik otthon mindenki, eszembe sem jutott eddig a kétkifolyós kart előszedni -
válasz
RetepNyaraB #9307 üzenetére
úgy értettem, hogyha valaki tudja hogy mit csinál és érdekli is, meg odafigyel, akkor az, hogy 1-2 fokot esetleg dől valamerre az nem a világ. (és ez még mindig a kezdő topik)
Nyilván ha egy kávézóban tök fogalmatlan (képzetlen) az alkalmazott, és már a tartás/fogás/mozdulat is rossz... akkor nem menti meg semmi azt a kávét még egy pár hónapig
Vigyen el a szégyen, de máig a Pico-hoz a gyári sík műanyag tetejű kis kompakt tampert használom, tökre semmi nyűg nincs vele - ha lenne akkor biztos előszedtem volna az Ali-s 51mm-es fanyelűt.
GC-hez meg egy Tadamm-ot, ott sem érzem hogy előrelépés lenne bármi (max kényelemben, meg biztos konzisztenciában is, de meglepne ha csészében ezt érezném). -
válasz
Anubris #9302 üzenetére
én azt mondom teljesen mindegy, a lényeg, hogy mindig ugyanúgy csináld és akkor tudsz hozzá viszonyítani.Átalánosságban talán logikusabb a gombnyomásra indítani, mert így a pogácsa "átázása" is mérve van, finomabb őrleménnyel jelentősebb különbség mutatkozik az időben, mintha az első csepptől mérnéd.
Mit jelent az, hogy nem egyenletes a magasság? Ferde? Mert arról nem a kosár tehet, de még csak nem is a tamper
Vannak technikák, hogy hogy érdemes tamperelni, pl. legalább három ujjal érinteni a kosár peremét amikor lenyomtad a tampert, mert így pontosan érzed, hogy mennyit hibáztál; egy idő után a folyamatos önkorrekcióval kialakul a mozdulat.
-
-
Nálam kb 1-2 évig volt Graef, aktív használatban kb 1 évet, ezalatt egyszer levettem a tartályt és kiporszívóztam.
Tényleg teljesen felesleges, a következő őrlésnél ugyanúgy ott marad az a 2-3-5g pangó szanaszét; ráadásul nem túl acélos anyagokból van, kár kockáztatni hogy valami eltörik..
a kávé nem lesz tőle jobb ha gyakran van tisztítva -
Az a baj, hogy belépőszinten kb minden gép nagyjából azonos: kis thermoblock-os kazán, pár másodperc alatt üzemmeleg, nyomásfokozós gyári kosár, 10-15 bar nyomás, múanyag két kifolyós kar.
Az, hogy milyen tejhabra képes, vagy mekkora a víztartály nagyjából szintén lényegtelen az ital minősége szempontjából - valahogy mindegyik megmelegíti a tejet és az integrált fejjel habot is képez.
Ezért nehéz jót/jobbat/elég jót ajánlani.
Amit linkeltél: jó lehet, a 20bar lényegtelen - a többi amit néztél 3,5 bar-on azok filter kávé/szarvasi klónok szerintem
Ami miatt szerintem nem a legjobb a fenti, az az érintőgombos megoldás, itt egy mechanikus szerintem előnyösebb - ha vizes lesz, vagy kontaktos, egy kapcsolót nem gond cserélni, ha az érintőgomb meghal, akkor esélyes, hogy totálkár.
A fentiek miatt ebben a szegmensben leginkább a garanciára figyelnék, amit linkeltél csak 12 hó, most emag-on van 1 év extra gari pl erre a Sencorra, így már három év garival szerintem nem rossz.
Most nézem, hogy mennyire elmentek itt is az árak, ilyen belépő DeLonghi-k 40k körül mennek..
-
válasz
Anubris #9128 üzenetére
"IMS 12-14g-os Delonghi 51mm Szűrőkosár"
a precíciós kosaraknál (pl.: IMS) a gyártó megadja a javasolt töltetet, ami elég jó kiindulási alap.
Ez a 14g IMS kb annyit tesz (tapasztalataim alapján), hogy sötétebb pörkölésű kávéval egyáltalán nem érdemes 14 fölé menni.
(pl. a 18g-os esetében a robusztás "Velencei gondolások" kávéra emlékeim szerint 16.5g az ajánlott mennyiség)De mint mindig, most is igaz hogy kávétól és géptől is függ az ideális mennyiség - világosabb pörkölés esetében általában 0.5-1g-mal túl is lehet tölteni.
-
válasz
RetepNyaraB #9115 üzenetére
Ilyenem is volt, sajnos egyszer nem vettem észre hogy valami ráborult, és megpusztult a kijelzője
Részemről ez is ajánlott, van belőle 0.1 meg 0.01 pontosságú is. -
Automata gépekkel nem vagyok képben, viszont az irodában egy vadi új Tchibo-t volt szerencsém kipróbálni.
[link]
Ugyanez csak tejhabosító nélkül, ha jól emlékszem ez a típus az automata gépes topikban is ajánlott (volt amikor néztem).Eddig valami Krups gép volt bent, sosem sikerült jóízűen meginnom.. Nem tudom más bab volt-e a gépben, de rendesen meglepődtem, hogy majdnem a kellemes szót használtam rá..
Nem volt hosszú, vizes, nem úgy tűnt mint amin 15barral átömlött a víz. Persze egy jó robusztás cucc volt, szóval semmi fancy, de mindennel együtt meglepően jó volt. -
válasz
body007 #8677 üzenetére
nem, de miután az őrlőből már az őrlemény a karba került, nem repkednek szanaszét az őrlemény darabkák.
A legegyszerűbb módszer szerint egy finom lekoppintással a pultra picit összeesik az őrlemény, majd érdemes valamilyen módon egy egyenletes felületet létrehozni.. ehhez a disztribútor (wdt meg pukszkrín) előtti világban a baristák a kezüket használták valahogy így (yt link).
-
válasz
RetepNyaraB #8625 üzenetére
sikítózáras
-
válasz
Polarstar #8608 üzenetére
Szerintem a hardcore irányból az a kritikája a dolognak, hogy nem a kávé a főszereplő. Egyáltalán nem.
Kávékülönlegességek, kávéitalok, kávés-tejes-ízesített desszertitalok teszik azzá ami. Kaptam egyszer dohánykávét ajándékba (szemes), az első néhány kortyon még el lehetett lenni, de volt egy pont, ahol annyira átütött az a "csinált" íz, hogy onnantól vége volt, kifejezetten rosszul esett, műanyagnak hatott.Azt kell szerintem éretni, hogy lehet ezt úgy nézni mint egy nagyon remek üzleti modellt:
egy kávézó ahova bárki (tényleg bárki) betér, és kap egy italkülönlegességet, ami szirupok és ízesített cukros-gyümölcsös tejitalok kávé tartalommal. Aminek az elvileg alapjául szolgáló kávé vagy annyira felismerhetetlen, vagy jelentéktelen, hogy egyszerűen értelmezhetetlen a kávé oldaláról közelíteni az italhoz. Kicsit erősebben fogalmazva a modell abban áll, hogy bármilyen kevésbé minőségi kávé eladható drágán, ha a kávé alapvető íze nem érződik az italban. Tehát olcsó kávé + aroma = drága kávé => nagy profit.De ebből következik is a kritikája: nem a kávézás kulturájára, sokszínűségére, a kávébabba rejtett ízekre épít, hanem a kávézás kulturájának, az ízvilág ismeretének hiányára. Egy kotyogón lefőzött bolti őrölt Karaván kétcukorral tejszínnel, vagy az automatás 200forintos kávé után ez különleges kávézó, ahol az ember kap valamit a pénzéért. Sok íz, sok kiegészítő, gyümölcs/bármi.. de a kávé maga önmagában lehet akár sz@r is, egyszerűen nem számít, annyi hozzáadott dolog kerül bele.
A hardcore kávés / hobbi kávés a speciality kávézás felől közelít: a hangsúly a kávén van, ehhez kerülhet még legfeljebb tej ízlés szerint, és ennyi. Itt az összes ízt a kávébab hozza magával, a szakértelem a termelésben, pörkölésben és az elkészítésben, a barista munkájában, az őrlőben, kávéfőzőben, előkészítésben, beállításokban és adott esetben a tejkrémben van. Nyilvánvalóan ez egy olyan ízt is hordoz (főleg espressoként), amitől az emberek ízlése irtó távol áll, a kávéban az arabica-ból eredő savasság teljesen idegen az átlagos (magyar) ízvilágtól. Ebből következik, hogy ez "eladhatatlan" széles tömegeknek. Legalábbis ezt hiszik, még mindig.
A Frei kritikája nem áll meg csak abban, hogy ízesített - én egyszer próbálkoztam egy "újhullámos" flat white-tal.. az a helyzet, hogy ezekben kávé központú kategóriákban nem veszi fel a versenyt. Ez a jelentősebb kritika szerintem - lehetne remek tejes desszert dolgokat árulni széles tömegeknek, és mellette egy szuper SO / speciality világot bemutatni azoknak akik fogékonyak, szakértő baristákkal, termőterületek bemutatásával. Viszont ez az oldala hiányos (vagy hiányzik?) a brand-nek.
Egy lelkes barista egy 3 négyzetméteres kávézóban a szomszéd utcában, minőségi alapanyaggal, kávék iránti szenvedéllyel közelebb tud vinni a kávék valódi ízéhez mint a nagy célokkal és London-Stockholm-Dubai-t ostromló branddel üzemelő sikeres (pénztermelő) vállalkozás
-
Eddig lusta voltam, de most annyira pörög a belépő őrlő téma, hogy feldobtam a Graef-et apróra
Graef CM81 - fehér, fém ház, CM702 belül. -
A kapszulás kényelmét az automata vagy a pod-os gép tudja hozni. Talán ez szokott lenni az ajánlott, de ebben nem vagyok otthon, még csak nem is kóstoltam:
[link] vagy valami LaPiccola, nem vágom a kínálatot sry.Ha a konstans minőség fontos, szerintem erre a POD alkalmas - nem öregszik a bab, nem kell figyelni pörkölési dátumot - cserébe /db áron nem olcsó (viszont néha használtan is előkerülnek ilyen pod-os gépek)
Ha egy hobbiként (is) tekintesz rá, és szívesen foglalkozol vele, próbálgatsz kávékat, őrlemény beállításokat stb, akkor a karos felé irányítanálak, de fontos megjegyezni, hogy itt van egy (elég jelentős) tanulási szakasz. Az első napon-héten-hónapban simán benne van, hogy csalódni fogsz.
Amúgy az alapkérdés, hogy az a brutál jó kávé amit ittál, mitől volt brutál jó?
Érdekes volt, vagy ütős, vagy crema-s? Olaszos? Vagy mi tetszett meg benne?
-
válasz
ServerWorks #8370 üzenetére
én néha rámegyek egy-egy PY GetUp-ra, az 50% és az tényleg megüt, nem hazudtolja meg a nevét
Most vettem 30% robival Velencei Gondolásokat, már nagyon régen járt nálam; nem az aszalt szilvás ízvilág nyilván, de testes, krémes, pici savasság is előkerül, vissza fogom építeni a napi / heti rutinba, nagyon hiányzott már egy olaszosabb coffee
Érezhetően jobban üt, pl a GetUp-tól tényleg rendesen levert a víz, itt ilyesmit nem éreztem -
válasz
Digitalpimp #8235 üzenetére
Magyarul más kifejezést nem tudok a jelenségre mint rögösödés - miattam hívhatnánk csomósodásnak is, mint a lisztnél, vagy nem tudom; ez a bevett kifejezés rá.
Ha belenyúlsz az ujjaddal az őrleménybe, azzal picit nehézkes lenne ilyen 1-1mm átmérőjű rögöket megtörni, ráadásul a nagy része az ujjaidra ragadna.. De akkor legyen egy szemléltető videó is hogy mire gondolok: [link]
Értem mit szeretnél mondani, elfogadom hogy szerinted nincs értelme. Az a fura amikor látszólag nem is (pontosan?) tudod miről van szó, de már sámán tool-nak titulálsz 5 vékony fémszálat meg egy parafadugót
Továbbra is fenntartom, hogy nem, valószínűleg egy egyszerűbb gépnél nem lehet a csészében érezni a különbséget; de azt is fenntartom, hogy csökkenti a spriccelés-csatornásodás esélyét / mértékét. Ehhez nem kell vakteszt, elég ránézni a lefolyásra egy naked karral.#8246 Digitalpimp
ok, mondjuk ez megmagyarázza -
válasz
Digitalpimp #8233 üzenetére
Nyilván nyomásfokozós kosárnál nincs túl nagy jelentősége, de bármi ami már sima kosárral készül, lehet haszna (vagy mondhatjuk úgy is, hogy ártani fixen nem árt). Azt, hogy a csészében ezt lehet-e érezni, az már más kérdés; de ha csatornásodással-spricceléssel küzd az ember egy naked karral, akkor tud segíteni szvsz.
Pont hogy nem "szétzúzni" kell, azért itt nem kávédarabok vannak a kosárban
pl amikor egy kézi őrlőből (Kingrinder K4) átöntöm az őrleményt a kosárba, nagyobb darabokba simán összeáll (főleg ami letapadt az őrleménytartó alján), amit egy wdt-vel remekül szét lehet teríteni. Nagyon pici ellenállása van a rögöknek, érintésre szétesik; nem kell erőt kifejteni
Azért hasznos még, mert akár disztribútor helyett is lehet használni, elég jól síkba lehet vele hozni az őrleményt tamperelés előtt (ne legyen középen egy "domb"), ami szintén segít, hogy a pogácsa ellenállása egységes legyen.
+ műanyag dugóval is működik
sőt, igazából bármivel amibe bele tudod szúrni
-
válasz
Digitalpimp #8231 üzenetére
mivel filléres tétel (pezsgősdugó + E húr) és az olcsóbb őrlőkkel még nagyobb gond az őrlemény rögösödése, így szerintem a kezdőbe is simán befér. -
válasz
Yager01 #8196 üzenetére
egyszer volt a kezeim között Tchibo Barista, már megvolt a GC + Graef.
Az egy dolog hogy döglött volt (értsd: 6 hónapnál is régebbi pörkölés), de akármit csináltam vele, csak citromlé jött le. Kellemetlenül savas, nyilván 0 crema. Sok tejjel gondolom egy vállalható cappuccino (vagy valami) lesz belőle, de azóta automata gépbe sem merem ajánlani / venni. Ott is simán savas volt, szóval ha csak a kesernye elkerülése a cél, akkor persze jóNyomásfokozóval nyilván volt hab, de szerintem ha kiszárítod a pogácsát és visszatöltöd, akkor is lesz
-
válasz
Safi1988 #8061 üzenetére
Szia
Rajta volt a papíron (legalábbis én kaptam), hogy a gyár szerint az espresso tartomány a 30-60 klikk között van. Mikor 35-ön húztam egyet és a Gaggia Classic 11bar-on sem tudta áttolni, akkor bátrabban felcsavartam 45-re, de végül 50-55 körül adta ki egy közepes pörkölésű babnál (PicoPresso-val pedig 58-nál). Szóval majdnem egy teljes kör.
Szerintem 50-ről indulhatsz, aztán kávétól (és géptől függően) majd látod, hogy fel vagy le.
Még egy tanács: a vízspriccelés itt is jelentős segítség abban, hogy ne legyen minden tele őrleménnyel
-
válasz
tuzpenge #7933 üzenetére
használt, felújított, új késekkel - Mazzer Major, Super Jolly; hardveraprón, jófogáson, fb barista csoportokban szokott előfordulni, most pont nem látok sehol Majort
ilyen 120-150 között állapottól függően, vagy a Major Electric olyan 220-250 között.
-
válasz
RetepNyaraB #7911 üzenetére
jogos.. bár néztem h turboshot sem lehetetlen vele szóval van ott potenciál
#7912 Nutra
Ah szuper, hogy van vele tapasztalat a topikban
A wdt-t én is néztem h nem vitték túlzásbaamúgy sincs normális wdt-m, ez az ali-s tetszik, hordozható is
Többet egymás után mennyire necces húzni vele? Nyilván az őrléstől is függ, de a takarítás, zacckiütés, workflow tekintetben kényelmes? Mert annak tűnik -
PicoPresso teszt ha esetleg nem csak engem érdekel
egyre jobban tetszik
teljesen allInOne, wdt, tamp, tölcsér, kanál, és már fel voltam készülve, hogy szívás takarítani, de még az sem
+ rájöttem hogy egy frenchpress-szel megtámogatva még egy korrekt cappuccino/latte sem kivitelezhetetlen, tejet amúgy is azzal szoktam habosítani (vendégeknek, én feketén iszom).
Mondjuk egy random vízforralóval nem tudom mennyire lehet kiszámítható hőmérséklettel kalkulálni, de ha csak sötétebb kávékat tolok rajta, már akkor is előrébb vagyok mint egy random kávézóval -
-
válasz
RetepNyaraB #7900 üzenetére
Hetente 1-2 napot járok irodába, ott tudnék "weird coffee person" lenni, plusz ha nem a GC+Major közelében vagyok akkor "bárhol".
Mostanában nyaraláson occsó kínai kotyesz + a GraefCM80-at szoktam vinni de azért az annyira nem kényelmesen hordozható
+ néha egy french press szintén a Graef-fel.
Szóval nincs (még) kézi, ezért is gondolkodom a K4/K6-on. viszont az espresso a cél, ha már valamit veszek.. ha már van egy kézi őrlő, akkor az AeroPress nem tétel, lehet, hogy megtetszik az is
csak így érzésre elég overkill lenne egy 100k-s hordozós szett.. mondjuk a sok sz@r kávé amit ilyenkor veszek/készítek/fogyasztok..
szerk.: de akkor azt mondjátok, hogy adjam el a francba a Graef-et, legyen helyette egy K6, így már csak fél áron van
így a Pico és a full szett már nem is oly drága
-
A Nanopresso-t puNpálni kell, de nyomásfokozós is.
Hoffmann is erre panaszkodott, hogy nagyon durvára kell őrölni hozzá, hogy működjön - espresso finomságnál át sem tolja a vizet"Portafilter
The final major component is the pressurized portafilter, which is more forgiving than a non-pressurized alternative. This makes the Nanopresso beginner-friendly as you can use a coarser grind from a lower-quality grinder and still brew good coffee.""The bottom line is that the Nanopresso uses a pressurized portafilter for a creamier coffee. Therefore, attempting to modify it for a non-pressurized alternative isn’t recommended."
Szóval ki lehet herélni, de még azt sem ajánlják a tesztelés után, nem éri meg..
szerk.: mindeközben a Picopresso <3
-
válasz
RetepNyaraB #7894 üzenetére
A nano az nem nyomásfokozós? Vagy ki lehet iktatni? Csak a Hoffmann videókat néztem végig, nagyon nem mélyültem el a témában
de a Pico az bottomless-ként is használható arra emlékszem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DJI Mavic 3 Pro RC - drón szett új állapotban - 2 akkuval
- DJI Avata drón +Motion controller - hibátlan, karcmentes állapotban
- DJI NEO Fly More Combo (FMC) drón szett - garancia 2026.11.17-ig
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI FPV Fly More Combo drón + Goggles V2 szemüveg - 3 akkuval
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- Újszerű HP 250 G10 - 15.6"FHD IPS - i3-1315U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - 1,5 garancia - MAGYAR
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged