- Yettel topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
válasz
CPT.Pirk #34485 üzenetére
persze ha engeded neki, én pl nem
ha nincs terhelés kb olya mindegy hogy 4ghz-en megy 2,5-en, mivel nincs terhelés
ha pedig terhelés van úgyis felcsapja az órajelet
fogyasztásban 5-10w körül van difi konnektorból, ha valaki letöltő gépnek is hasznája akkor van értelme, egyébként nem sok
reszponzívabb úgy a gép ha van egy fix órajele - én legalábbis ezt tapasztaltam - -
Dragon3000
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #34444 üzenetére
Én pár ezer Ft-ot írtam, annyiból nem veszel semmilyen ramot, de amikor min 3700x-ről van szó, akkor ne a belépő fos b550 alaplap legyen már ajánlva, akkor inkább egy normális b450, ha később mégis oc mellett dönt az ember, bőven mehet az a vrm az említett 80 fok helyett 100 körül, ami azért nem a legjobb tartósan, főleg, hogy melegít mindent a környezetében.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #34438 üzenetére
Szóval bármikor kuka lehetett volna az alaplap, de mivel ép túl élte, akkor hülyeség megfelelő vrm-mel és hűtéssel venni az alaplapot. Az általad ajánlott alaplap még a legtöbb b450 alaplaphoz képest is szar vrm résszel rendelkezik, akkor inkább vennék egy normális b450-et az a fos helyett. Soha nem fogom megérteni azokat az embereket, akik 100+e-res cpu és vga mellett az alaplapnál élnek a legnagyobb spórolással, miközben + pár ezerért már van normális megoldás is. A másik, amit említettek a felszereltség sem mindegy az alaplapok között. Nem csak azért kerül valami többe, mert jó a vrm rész, ami még normális hűtést is kapott.
-
fanti
addikt
válasz
CPT.Pirk #34427 üzenetére
Nyugi, én próbáltam már Gigabyte B450 Aorus Pro-ban (aminek fikázzák a VRM-ét) 3700X-et, mi több, még 3900X-et is, mindkettőt PBO-val, és köszöni az alaplap VRM-je, de még 80 fok sem volt egyszer sem a 3900X alatt sem, a 3700X-et meg körberöhögte.
Kissé túl van hájpolva ez a vegyünkjódrágaalaplapotavrmmiatt dolog...Csak annak jöhet jól aki allcore tuningol erősen, a többiek meg csak pislognak mint hal a szatyorban, hogy minek is adtak ki dupla pénzt...
-
fudi2002
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #34427 üzenetére
140wos procik illetve azok tuningjai. Ez a lap gyengébb mint egy jobb b450, hiába ezért ennyi. Ha Neked mind1 az jó, nekem nem. Nekiáll throttlingolni, felfűti a proc foglalat környékét és biztos vagyok benne, hogy a közel 100 fok konstans nem tesz jót neki. Híve vagyok a spórolásnak, de ez ilyen procinál már csúnyább kategória lenne
-
Hoho
tag
válasz
CPT.Pirk #34300 üzenetére
Azért az jó érzés az újdonsült tulajoknak, hogy egy mostani sima 3600-as, aminél min. 35%-al drágább a 3600X, gyárilag kevesebbet tud, mint egy 1,25V-on 4,3Ghz-en üzemelő sima verzió.
Single-core ugyan ennyit megy, all-core meg 9855-öt ment az enyém az előbb. Nálam a Bus speed csak 99Mhz körül van, így inkább 4260Mhz környékén megy 43x-os szorzó mellett.
Aki mostanság vesz 3600-ast, azért megéri azt a két kattintást a plusz "lóerő", hogy úgy érezze keresett 24eFt-ot.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #34303 üzenetére
Nem tudom, hogy vagy vele, de ha én 1 milliós vga-t vennék, akkor nagy valószínűséggel 4k-ban játszanék vele, és ott is lehetnek eseték, amikor kevés lehet hozzá a 3100, ha meg volt 1 millióm vga-ra, akkor lenne 120e-rem is minimum egy 5600x-re vagy ennek megfelelő intelre.
-
fanti
addikt
válasz
CPT.Pirk #34277 üzenetére
Igen, tényleg fel kellene emelnie 4.2GHz-ig, ez igaz!
A kislányomnak és a feleségemnek is 3600-as Ryzen van a B450-es lapjában, és szépen viszi őket fel a performance boost papírforma szerint 4.2GHz-re.
Pedig egyiken sincs hipiszupi procihűtő. Bár az is igaz, hogy mindkettő 2020 második felében készült...lehet az számít ennyit?! Jobb kihozatal, magasabb boost...talán. -
Chaser
legenda
válasz
CPT.Pirk #28964 üzenetére
de átadom az enyémet, beszerz áron, nekem hetvenbevót'
rakhatod te bármikor kosárba, ez nincs, várható ár van, várható=bármennyi lehet
leütötted volna, osztán' legfeljebb visszamondod
de dobd kosárba és üsd le, egy egész szettet írnak, ha nem ennyi lesz az ár max sztornózod, ha ennyi lesz akkor örülésMPowerPH
alza földön kívüli...szerencsére ( : -
Chaser
legenda
válasz
CPT.Pirk #28961 üzenetére
bazzzz, NEM ELÉRHETŐ ( :caps lock-kal látod? :d ha mázlid van még jön, és ha mázlid ennyiért, de koránt sem biztos
szerk:
jó reggelt
11:52-kor linkeltem a pontos típust -
Chaser
legenda
válasz
CPT.Pirk #28894 üzenetére
jelenleg 32gb aegis-em van, 3000-es, cl16, 1,2v-on tudja - 3333-ig néztem 1,35v-on 20ft-os b450-ben -, valahogy azért elvolt 5600xt mellett is, most 3070 mellett is elvan ( : csak kíváncsi vagyok mi váltzozik 3600-on, ezt meg majd eladom mikor felmegy az áruk, mert felmegy, csak a mikor a kérdés
de az biztos, vannak játékok amiknél random dropot okoz a 16gb, nem mintha olyan sokat játszanék, de azért "rákészültem" már tavaly is, meg bármire jó lehet, töredéke a felára még egy 100e ft-os vga-hoz képest is, pláne drágábbhoz -
Chaser
legenda
válasz
CPT.Pirk #28888 üzenetére
kockázat nélkül nincs győzelem...by transformers ( :
pont ennél a típusnál nincs elvileg váltás, a default 3600-soknál van
de szó nélkül visszaveszik ha "nem tetszik", 16gb az meg nem 32, éás hát jól jöhet az bármikor, már most is van game ami nyüszít 16gb alatt
te pénzed, te döntésed, mondtam egy alternat jvát, még egy darabot ír készletre -
Mumee
őstag
válasz
CPT.Pirk #28888 üzenetére
Chipváltás Crucial Ballistix-nál max annyit jelent, hogy single rank lesz nem double.
4000mhz felett megy az összes.A 3600mhz-es kb. garantáltan single rank, így ha nem vagy elzárkózva hogy magad állítsd be a RAM-ot, akkor nem ajánlom.
Elég sokan maguk csinálják már olyanok is, akik nem értenek hozzá.Az a másik pedig, hogy a 14napos elállások korát éljük, ha nem megy visszaküldöd és veszel másikat. Veszítenivalód sincs.
-
Chaser
legenda
válasz
CPT.Pirk #28885 üzenetére
10 év gart adnak értelmesebb helyeken
alzánál a 2x16gb crucial 3200 cl16 50,190,-f, igaz nem 3600 defaulton
de ez itteniek alapján lazán megy 3600-ot
de hamahama', a többi szín drágább, ez meg lassan elfogy, tegnap visszamondtam egy pakkot, most csaptam le újra, kettőt ír mégszerk:
CJ4567
17eur most instant gamingen, nekem 1ft-ot sem ér, nem én jáccottam' vele ( : de hw-t tesztelni remek
ez a forzás dolog azért "bánt", pláne hogy ms játék, aminél már előző konzol genben is amd hw volt
iszonyat illúzió romboló volt, hogy akkor rajzol ki pl kisebb bokrokat, amikor már majdnem ott vagyok mellettük -
arnoldito
senior tag
válasz
CPT.Pirk #11025 üzenetére
Ez nem igaz, nekem 4 darab modulom van és XMP/D.O.C.P. profil simán megy. Sőt nem is B-die chippes, hanem a "legrosszabb állítólag"
Hynix C-die. Még tudtam faragni egy két opción kicsit, és egész jól muzsikál, hogy ez a legrosszabb...
(#11024) MiklosSaS
Köszönöm, a 3600x-m az meg 71-72 fokos volt, BFV alatt meg 60-62 között mocorgott. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #10924 üzenetére
az MSI B350 Tomahawk es az Asus Prime B350 Plus is joval lassabban bootol, ha a sima 32 bites pci slotban van kartya. A bios vakarodzik valamin.
Tomahawk pci tvkartya nelkul kb. 20s , tvkartyaval 40s - 1 perc.
Prime B350 Plus tvkartya nelkul kb. 20s , tvkartyaval 35 - 50s -
csucsbicep
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #10577 üzenetére
Probalgattam most a pbo-t, ott nem nagyon eri el a 4,1GHz-et. Cb alatt 4 korul tengődik. Allcore 4,1-et tudom még hozni ertelmes fesszel, szoval nem igen van hatranyom ebbol.
Amugy Ryzen Masterben probalgattam allitani a magokat egyesével, de ha az egyik ccx legjobb magjat feljebb toltam, akkor a maradek kettot viszavettem 3,2-re cb20 alatt. Ez miert van?
-
Pro!Petya
addikt
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
CPT.Pirk #10071 üzenetére
Nem is a pénz az érdekes, csak lusta vagyok szétszedni
Hyper 212 Black-nél lényegesen jobb egy Noctua Cromax Black NH-U12S vagy egy be quiet! Dark Rock Slim? Mindenképpen valami matt fekete cucc kéne, mert minden más is majdhogynem az belül. Tudom, ez nem feltétlenül ebbe a topikba tartozik
-
Mosqu!to
addikt
válasz
CPT.Pirk #8486 üzenetére
Tapasztalatból mondom, hogy 1080p low grafika mellett a PUBG pl iszonyat prociigényes tud lenni, és ha stabil 144-165-240 FPS a cél, akkor ki kell aknázni a prociban levő lehetőségeket.
Nem igazán tudom, hogy amikor a proci boostol, akkor ezt hány magon, milyen hatékonysággal teszi a gyakorlatban és ez milyen hatással van a játékokra, amik ugye többnyire kevés magot használnak 1-2-4). A marketingvideókon úgy tűnhet, mintha kb mindig csúcsra hajtaná magát ilyenkor a proci a terhelés függvényében, de olvastam olyan híreket is, hogy szarul működik a boost és nem jó semmire.
Ezért érdeklődöm itt, hogy a manuális tuning miként célszerű, ha egyáltalán elérhetőek vele jobb eredmények, mint a PBO/XFR-rel és ha igen, akkor milyen sarokszámok mentén célszerű elindulni. -
Alpi.
addikt
válasz
CPT.Pirk #8458 üzenetére
https://youtu.be/qleWcs9Lizk
Itt meg 3686. Semmi orajellel kapcsolatos dolog nincs allitva. Kis negativ offset, 3600 mhz ram es vizhutes. Itt nincs "elvarhato". Tobb dolog fuggvenye. Stock cooler vs jobb huto tobb 100 pont kulonbseget okoz. Nem a homerseklet csucs fog 15 fokkal modosulni, hanem a Cinebench kozbeni orajel. -
Pro!Petya
addikt
válasz
CPT.Pirk #8097 üzenetére
Nem tudom
(nekem a dobozában pihen)
Viszont a Tjmax 95C. Szóval kb ennyi lehet a vége a stock coolerrel, mert itt elviekben már visszavesz a freki/feszből addig míg tudja tartani, utána lekapcsol ha tovább melegedne gondolom.Épített víz is 80 fok körül tartja small FFT alatt szval a brockitól a 90 nem rossz szerintem.
-
gabro0
őstag
válasz
CPT.Pirk #8002 üzenetére
Na igen, a gyári Intel hűtő se combos, de legalább rézmagos. Ez meg egy sima aluborda :/
Jövő héten tudom majd csak kipróbálni, addig meg nem tudom. A hőfokok nem izgatnak, mert nem akarok tuningolni, viszont csendesebbet szeretnék, mint a mostani. Igazából azt vártam, h valami olyasmit mondtok k*vahangos és akkor már veszem is, de így..
-
-FreaK-
veterán
válasz
CPT.Pirk #7980 üzenetére
Úgy rémlik, hogy volt aki, írta, hogy memtest lefutott jól, de aztán valós alkalmazás alatt meg fagyott a gép. Lehet tévedek, és a memtest tökéletesen elegendő stabilitásteszt, de még akkor is: ha nincs szerencséd, és a dram calculátor által adott értékek nem stabilak, akkor jöhet a játék, hogy az egyik sub timing magasabbra->memtest; feszültség magasabbra->memtest; másik sub timing magasabbra->memtest stb..
Mivel jó sok változó van ezért ez eltarthat egy darabig.Mondjuk ez még csak az elmélet részemről, mert tapasztalatom még nincs benne
-
csiga8
senior tag
válasz
CPT.Pirk #7864 üzenetére
Az X470-es lapomnál sem telepítettem, és legutóbb a B450 Toma Max-nál sem. ( másodszorra)
Előszőr saját magának frissített a Win10, minden jó volt, de gondoltam azért felteszem az AMD saját driverét. ( legfrissebb a netről) Onnantól a TRIMM funkció nem ment az SSD-n, ( HD Sentinel ) így újratelepítettem a WIN10-et AMD driver nélkül és ismét jó lett.
-
szasanyi
félisten
válasz
CPT.Pirk #7763 üzenetére
Gyéri hűtővel (pontosabban az R7 2700 gyári hűtőjével) LOAD 82 fokig is elment. Igaz, hogy a Fuma nem a legjobb, de amúgy remek hűtő és ezért sokallom (a R7 2700-am LOAD ~62 fokos volt alatta) No, itt a Performance (MSI AUTO Tuning) módban:
Három dolog tűnt fel: a max Core VID érdekes módon jelentősen alacsonyabb és a max. gondolom emiatt nem emelkedtek jelentősen és cserébe fix. 42000 Mhz (ami viszont nem okozott jelentősebb teljesítmény javulást).
Ez így jó? Azért forszírozom a kérdést, mert 3. napja van itt a lap + CPU amit ugye 14 napos elállással visszaküldhetek. Kérdés hogy, érdemes-e várható-e lényeges javulás egy másiktól? -
Puma K
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #7705 üzenetére
Valamit és valamiért... variálnak a gyártók, de lehet inkább adott memóriáknál van ez az egyszeri jelenség.
Nekem előző héten lett meg a második Ryzen 2600-zal általam összeszerelt gép.
Van még egy harmadik is, de azt csak webshop-ból majd papíron raktam össze, hogy mit rendeljen ismerős aki amúgy tud építeni csak egy jó ideje nem foglalkozik a hardverekkel, hogy tudja mit és miért érdemes venni.Az első Asus Prime B450 Plus-szal lett szerelve 2018-ban.
A második papíron szintén ezzel az Asus-szal idén tavasszal.
Majd a harmadik egy MSI B450 Tomahawk MAX-szal.Mindegyik gépbe a közkedvelt G.SKILL Aegis 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz F4-3000C16D-16GISB memóriákat választottam.
A G.SKILL gondolom a szélesebb körű kompatibilitás miatt alapból 2133MHz-cen kezdenek legelső bekapcsoláskor (még az én gépemben lévő G.SKILL Trident Z F4-3200C16D-32GTZR memóriák is) majd a BIOS-ban XMP profilra átpattintva őket beállnak arra a feszültségre, órajelre és időzítésekre mint amiken kell, hogy járjanak a papírforma szerint.
A Patriot első bekapcsoláskor 1 db RAM modullal milyen órajelen járt?
Kapásból 3400MHz-cen? -
Puma K
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #7702 üzenetére
Valószínűleg még abból az adagból van a nagykernél is ahonnan ők veszik amiken a régebbi BIOS-van.
Így ez szerintem senkinek a "sara".
Max annyi van hogy nem fogyott még annyi abból a típusból, hogy frissebb BIOS verziójú legyen a nagykerben-üzletben. Vagy lehet az adott nagykerhez nem került még újabb szállítmány abból a típusból.
Valamint a B450-es széria még javában a Ryzen 2000-hez adták ki így ez is oké. Az hogy pl az MSI kiadta a MAX szériát a 3000-res széria miatt az egy másik dolog. Ha pl egy B550-ös lap (mint ahogy ez még nincs kint) nem támogatná alapból a Ryzen 3000-ret csak az 1000 és 2000 procik mennének bennük és frissítést igényelnének na az lenne inkább gáz.
Új gép esetén a Ryzen szériánál pedig tudott-ismert, hogy adott alaplapok esetén első összeszerelést követően 1db RAM-mal kell elindítani a szettet és akkor utána már mehet bele az 1-nél több RAM modul.
-
csucsbicep
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #7516 üzenetére
Megköszönném, ha megosztanád a tapasztalataidat. Tisztában vagyok ezekkel, amiket írsz, illetve csak megerősíteni tudom.
Az inteles gépben g.skill aegis 3000MHZ@CL16, nekem meg crucial ballistix sport 3000MHz@CL16.
Win is friss, de egy éve mióta megvettem a kombót kb. konstans sebességet nyújt. Lubuntu is van, igaz, hogy virtuálisan, de az sem annyira gyors.
3600/9600K-t venném újonnan, nonK i7 8700 használtan. Árban kb ugyanaz. Az AMD felé húzok, van hová upgradelni és jön a zen3 is.
jokeph: Igen, benne van.
Nekem most 1220 van, ennél rosszabbat nem szeretnék. 892 volt, de az érezhetően rosszabb. Nem baj, ha nem acélos a hang chip, akkor veszek külön hangkarit, de férjen bele az említett keretbe.
Amúgy minden szempontból megfelelne az Msi B450 gaming pro carbon ac, de erről is elég vegyes véleményeket olvastam.
-
Fred23
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #7454 üzenetére
Van, ahol sokat számít az SMT, de én például olyan ritkán használok ilyen alkalmazásokat, hogy pont a 3500X-re szeretnék majd beruházni.
#7456: Igen, tényleg kicsit vicces így, de amúgy a tesztek, amiket lefuttatnak, szerintem jók. Vagyis korrekt eredményt kapunk, csak nem az effective speed részt kell nézni, hanem az Általad is említett magok (illetve ugye szálak) szerinti részt. Az AMD SMT-je pedig játékokban általában nem ér sokat egyelőre. Lehet, akár egy Windows patch is javít majd ezen, de perpill siralmas, mennyire 0 jelentősége van az olyan játékokban is, amik pedig 12 szálat is kihasználnak.
-
L4mie
veterán
válasz
CPT.Pirk #5139 üzenetére
idegesítő gnome hozta,
van egy a boltba félretéve, ha át lehet ruházni a foglalást/vagy lemondás után visszakerül a rendszerbe akkor szívesen asszisztálok.
/berágtam amikor mégse jön - mégis jön játékot játszották és úgy döntöttem nem vagyok hajlandó kétnaponta futkosni hozzájuk így házhoz kértem egyet, a boltba közben beért az eredeti packom/ -
Dr V
őstag
válasz
CPT.Pirk #4566 üzenetére
Manual OC-vel egymagon 4.4et ment nálam R20 alatt, de ment volna feljebb is.
Default beállításokkal R15 alatt 4,375 volt a max, pbo-val viszont csak 4.2
Manual allcore eddig 4.250 1,3V mellett, felette már sokat kért, hosszútávra úgy nem hagynám, de egy teszt erejéig kimaxolom. -
szasanyi
félisten
válasz
CPT.Pirk #4351 üzenetére
Ez igaz, de azon sem lepődnék meg ha nem adnának visszafelé kompatibilitást (esetleg csak részben). Az X570 lapon nagy része irreálisan drága, 3x annyit fogyaszt mit az előző gen ráadásul emiatt aktív hűtés kellett a chipsetre ami sok esetben zajos - ezek miatt valszeg nem is fogy olyan mértékben mint gondolták/elvárták. Plusz jövő évben akár a PCIE 5.0 is megjelenhet a lapokon és ami akár feature is lehet az 4xxx procikban - és emiatt mondjuk csak az előző gen X570 és az utódja lesz támogatott. Akár ez is lehet alternatíve, aztán majd kiderül.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #3986 üzenetére
SotTR fennvan azt meg tudom nezni, AotS-t meg felrakom. Egyebkent lehet benne valami de XFR/PBO beallitasoknal ezeket felul lehet biralni és itt az egysegnyi feluletre juto nagyobb melegedes okozhat csak lassulast mert alacsonyabb all core max frekin fog menni hogy tartsa. Annyi hogy 1070 a kartya szoval kene valaki aki ugyanugy ilyen 1070-nel es 3600x-szel tud merni.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #3984 üzenetére
Elsősorban a korabbi hozzaszolasok miatt itram de CB alatt illetve allcore terhelesnel homersekletfuggo ugye. 4,05-4,1GHz korul tart, de hutesfuggo és ezt nekem a gyarival produkalja. 1 CCD van ami 77mm²-en jelent 2*3 / 2*4 magos CCX-et igy szerintem a 3600(x) jobban tartja.
Jatekot megnezem talalok e tesztverziót belőle.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #3981 üzenetére
Megmondod mit mérjek és mérek 1070-nel....
Rz az alulfeszelés pedig bizonyitott és kimért dolog, teljesitmenycsokkenes lesz, nem poenbol fog csokkenni a látszólagos homerseklet. Valamit valamiert. Ugyanakkor pedig sokadjara mondom, kicsi a hoatado felulet ezert lassabban diszcipal ezert ugral és all magasabban, no meg kihasznalja a keretet a proci.... Gyári wraith Prism hutovel max 75-80°C jatek alatt de inkabb kevesebb mikozben streamelek 1080p-ben x264-ben....
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung S23 Ultra 8/256GB Állapot: 10/10 6 hó jótállás!
- Bomba ár! HP ZBook 15 G3 - i7-6820HQ I 16GB I 256GB SSD I Nvidia VGA I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3026, 91% Akkumulátor
- Kodak PD460 Instant Dock Printer / Számla és Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest