Hirdetés
- Örömhír: nem spórol Európán a OnePlus
- iOS alkalmazások
- Yettel topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- iPhone topik
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ace Ventura
üzenetére
Ilyen az enyém is, nem egy tuning állat. Gyári beállításokban nekem all-core terhelés mellett nem tudodd 4.0GHz-et tartani.
Egyébként nem állandó 4GHz-en megy a proci, folyamatosan visszaveszi az órajelét ha nem terheled.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dragon3000
üzenetére
Azért, mert ilyen áramköröket is tervezek. Nyugodtan elhiheted, hogy nem lesz kuka ezekből azért, mert melegnek találod a mosfeteket.
Ezeknek a prociknak a fogyasztása meg kellően alacsony hozzá, hogy különösebben ne legyen érdekes a VRM kialakítása. Az az idő alatt, amíg egy ilyen alaplapot használsz, nem fog kijönni hogy 50 vagy 80 fokon ment a VRM... Nyilván annak az AM3+ lapnak a példája extrém eset volt, mert olyan procit raktam bele, ami túlment az alaplap gyári CPU fogyasztás paraméterein. - és még azt is bírta,Az viszont igen, ha a különbözetből vehetsz 2x annyi ramot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fudi2002
üzenetére
Van egy dzsunka Gigabyte alaplapom, amiben már barna a nyák az alulméretezett és hűtetlen VRM alatt. AM3+ alaplap, még azelőtt tervezték, hogy kiadták volna az első FX procikat. Aztán béta biosszal az FX8300 is ment benne, 4GHz all-core. Na az ott fogyasztott 280-300W körül (mértem konnektorban mérővel) Prime95 fft tortue teszt alatt. Throttling semmi, pedig még a 4 tűs proci tápcsati is beleégett a foglalatába.

Ebben az olcsó AM4-es Giga lapban meg mások gond nélkül tuningolják az enyémnél erősebb Ryzeneket is, szóval nem lesz ezzel gond.

fanti:
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Feleslegesen drága alaplap. Pl. egy GIGABYTE B550M DS3H ugyanúgy kiszolgálja a legtöbb ember igényeit, miközben 25k forinttal olcsóbb és a proci pont olyan gyors lesz benne. 25k forintból meg vehetsz 2x annyi ramot pl.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fcbarca
üzenetére
A Prime torture "ffp" test jó, de ne nagyon engedd 90 fok fölé a hőmérsékletet all-core tuning mellett, szóval kicsit vegyél vissza az értékekből vagy tegyél rá jobb hűtést. Aztán ez mellett ott van az Intel Burn Test stabilitásra, meg végül a CB-is, de ez utóbbi nem stabilitás tesztre való.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hokuszpk
üzenetére
Nem, de most az egyik legjobb birodalomépítő stratégia. De mondhatnám a CiV VI-t is, a 3600X alatt is szenved a játék a körváltásokkal a midgame-től kezdve egy normál térképen, 7 AI-val. Röhej...
Hoho: nehéz kipróbált, tuningos példányt venni. Manapság mindenki fél tuningolni a prociját...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
1-2 hónapja volt egy "wroom wroom" patch (miután kínosan ügyeltek rá, hogy a teljesítmény szóba se kerüljön éveken át a hivatalos kommunikációban, de már szerintem túl cikivé vált a helyzet), ami ugyan segített ezen a téren, de azért csodát nem tett. Régi a játékmotor, ennyit tud.
Dragon3000:
Én az 1 misis VGA-n is szeretnék Stellarist játszani, de a 3100 úgy adná be a kulcsot alatta, mint ide laccháza.
Valamelyik 5xxx proci már egész jó lenne alá, vagy ami majd az 5xxx után jön. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ezek a számítások addig érnek valamit, amíg nem olyasmivel játszotok, mint pl. a Stellaris.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fudi2002
üzenetére
Azt nem is vártam el, de legalább 1 magon elmehetne odáig
. Most próbáltam -0.1V-al engedni a PBO-t, kicsit a watt és amper limitjeit is megemeltem, de bár ettől jobban ment, így nem teljesen stabil a gép. Ehh, megy vissza a 4GHz manual OC.
Am exkolléga hol? Rövid az eszem.
hokuszpk: ehh. De nekem ez csak a tartalék gépem processzora
, a fő gépem 3600X-e majd megmutatja!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, viszont mostanában megesik, hogy újra kell kódolnom x265-ös filmet mert vagy a kép vagy a hangsávban valami nem tetszik apámék TLC tévéjének és összeomlik tőle, az az újrakódolás meg az előző Ryzen 2600@4.0GHz procinak eltartott laza kb. 3-4 órát.
Ezen kívül még ami eszi a procit, az a Stellaris játék, annak meg főleg az egy szálas teljesítmény számít.
Még a RAM beállításokra kellene rámennem, mert a 3600@CL18 szerintem nem ideális ennek a procinak, ott még egy kicsit lehetne nyerni.
Ami viszont meglepett, hogy a performance boost vagy mi a neve auto tuning egyszálas terhelés mellett se igen vitte fel az órajelet 4GHz fölé, tőle többet vártam, mert hát ugye azt írják, hogy 4.2GHz-ig felboostol. Ha ezt megtenné, akkor hagynám az all-core tuningot a francba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megjárattam a 3600-amat kicsit. No úgy nézem ez a proci a szilícium lottónak nem lett a nyertese.

4.0GHz all-core tuninghoz 1.275V kell neki, hogy prime stabil legyen. Bebootol 4.3GHz-en is, de van 3 gyengébb magja, azon belül is egy jelentősen gyengébb, ami jelentős plusz feszültséget igényel a stabilitáshoz, bármelyik órajelen így ő a tuning gátja.
Így 4GHz-en 1190 / 9340 pontot hoz CB R23.200 alatt, prime-al terhelve pedig 94 fokot ért el (Brocken2-vel hűtve jól szellőző házban).
Próbálkoztam még az automata boost paramétereinek emelésével, de az se jutott magasabb órajelekre, sőt általában 4GHz alatt maradt, de látványosan magasabb feszültségeket állított be mint én, így azt nem erőltettem, szerintem marad a manuális 4.0GHz. Elvileg olyan másfél éve vette a tulajdonosa boltból, szóval 2 év körüli a proci gyártási ideje sacc / kb.
Van még egy 3600X a családban, majd talán az.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No upgradeltem a 2. gépemet is, R5 2600@4.0GHz-et váltotta az R5 3600.
Jelenleg full alapon egy 22e forintos alaplapban 2*8GB 3600MHz@CL18 ram mellett ezt hozta össze:
A ram a gyári tuning beállításában megy, most nem álltam neki azt finomhangolni, lehet így marad aztán jól van. Az előző alaplapban 3000MHz@CL14-ben ment, ott az előző Ryzen 861 / 7785 -öt produkált cinebench R23.200 alatt.
Azt még nem döntöttem el, hogy tuningolom-e ezt a procit, illetve ha igen, akkor hogyan. Lehetne küldeni neki, Brocken2 van rajta.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jokeph
üzenetére
Köszi, így van ahogy mondod! Mondjuk a 3600X se lesz örökre ebben a gépben, majd váltok valamelyik 5600-as procira, ha majd lesznek 100 alatt. Akkor majd megy a 3600X a 2600-as helyére a tartalék gében.
Az FX megvan, méghozzá egy viszonylag ritka 4 szálas Vishera, azt hiszem 4130, de meg kell néznem. Holnaptól eladó lesz.
Alaplapot is adok hozzá, igaz csak béta FX-es biosza van és az opciók fele csak default állapotban eredményez bootot FX procival meg a 12V ATX csati megégett, mert az FX8320 kicsit sok áramot kért, de még megy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No becsatlakozom, végre meglett a 3600X
Referenciának, ezt tudta Tomb Raider alatt 1440P-ben az R5 2600, 4.0GHz all-core tuning mellett:

Ezt pedig az új gép ugyanazzal az 5600XT vga-val, egyenlőre proci vagy ram tuning nélkül:

A ramot a 3200MHz CL16-18... gyári profilra állítottam. A CPU téren elég kemény előrelépés történt, ez még akkor is jelentős, ha egyébként az átlag FPS nem nőtt, mert a mikrolagok meg hasonlók forrása a "gyenge" proci.Ez pedig a CB20 eredmény az új gépben, w10 alatt:

Gigabyte B550M S2H alaplap, Crucial Ballistix BL2K16G32C16U4W 2x16GB kit, Mugen5 rev B hűtő.
A "régi" gépemet meg megtartom 2. gépnek odahaza, ahol végre kiválthatom vele a 10 éves FX-es gépet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Malibutomi
üzenetére
Ennek mi az utódja? Úgy nézem ez már megszűnt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Malibutomi
üzenetére
Ehhez milyen feszek és időzítés társul? Kérhetek egy linket a cuccról?
fudi2002: kezdesz meggyőzni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MZsoltee
üzenetére
Végül is még keresnék is rajta ha most árában eladnám az 5600XT-t, mert azt mindössze 93k-ért vettem.

Amúgy nem tudom, holnap rászánom az időt aztán megnézem alaposabban ezt a ram kérdést.
Chaser: igen, szintén tervezem továbbvinni a ramokat.
fudi2002: 16GB eddig mindenre elég volt. Nem gondoltam 32-t megvenni. És csak 2 modulban gondolkodom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MZsoltee
üzenetére
1-2FPS-t pluszba, az arra érzékeny dolgokban mint pl. Shadow of Tomb Raider kicsit többet. Nem mondom, hogy ez túl sokat számít de egyszer már szeretnék jobb cuccokat, mint a budget kategória.
Chaser: igen, ez is megfontolandó. Szintén 5600XT van a gépben és 1440P-ben játszom. Holnap lesz időm, jobban utánajárok ennek a single-rank meg dual-rank dolognak is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jól érzem, hogy ez a 3600 @ CL16 ram az iponos 31k áron eléggé bestbuy?
Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz BL2K8G36C16U4R/B/W [link]3600X ryzen mellé menne. Ha jól tudom, 3600MHz a sweet-spot ezeknek a prociknak az IMC késleltetések terén.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
arnoldito
üzenetére
Amit írtam az igaz, de örülj neki ha nálad ilyen jól megy. Az Asus alaplapok könyvében le is van írva, hogy melyik slot párba kell tenned a ramot (A2-B2), mert jellemzően csak az egyik párban tudod elérni a maximális órajeleket, a másikban nem. Ennek elektronikai okai vannak.
És az is igaz, hogy 4x4GB ram egy kétcsatornás memóriavezérlőnél mindig kicsit lassabb lesz, mint azonos ramból 2x8GB. Ez egyszerűen mérhető tény, emiatt is célszerű kerülni a 4 ramos rendszerek építését.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Create.
üzenetére
Prime Plus B450 lapon 3600-as procival nincs semmi ilyen állítási lehetőség, de win logót itt se látni, bootol pikk-pakk és már a böngésző is ott a képen. Linux még gyorsabban bootol.
Azt viszont tapasztaltam 2600-as procinál ennek a lapnak a B350-es verziójával, hogy az alaplap POST folyamata hol megvan 1-2 másodperc körül, hol 20-30 másodperc. Nem találtam még olyan beállítást a bioszban, ami ezt befolyásolná, nem tudom mi okozza és azt sem, hogy miért egyszer ennyi, egyszer meg annyi.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Attól függ, hogy mit szeretnél tesztelni. Pl. a népszerű Cinebench-re alig van hatása a memória órajel emelésnek, miközben pl. egy 7zip meg nagyon szépen mutatja a ram tuning hatását.
Én mondjuk jellemzően Linux alatt vagyok így tesztelni is inkább ott tesztelek, a Phoronix test suite tesztjei pikk-pakk megmutatják mi a szitu. Kernel fordítási idő teszt, 7zip teszt, x264, x265 tesztek és az eredményeket még össze is méri rögtön más procikkal a PTS.
Az all-core OC meg szituáció függő. Először is kell hozzá rendes hűtő, másrészt ha nem tudod elérni vele a boost órajelek környékét (ami elég valószínű), akkor a kevés szálat használó progikban kis mértékben hátrányban leszel.
Én most egy céges rendelésen belül tervezek 3600X-et venni, azzal már lehet teljesen felesleges all-core OC-t csinálni, de majd meglátom miképpen boostol.
Yodamest: teljesen normális, kicsi a die mérete miközben a proci rendesen kihasználja a TDP keretet. (nem kell félteni a szilíciumot)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DBZFOREVER
üzenetére
3600-at vagy erősebbet javaslok, mert ahhoz a drága vga-hoz olyan procit lenne érdemes odatenned, ami single-core teljesítményben is a toppon van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Alvin_ti4200
üzenetére
Vegyél egy normális hűtőt és akkor nincsen probléma. Nem akarok a zsebedben turkálni, de egy RTX2070-el szerelt gép ami még tuningolva is van, az már csak-csak megérdemel egy jóféle hűtőt is.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
boogie84
üzenetére
Jobb ramot érdemelne a proci. Nem rossz amit választottál, de akkor már inkább spórolnék a lapon jobb ramért cserébe. Ez a ram egy 2000-es Ryzen mellé lenne tökéletes, a 3000-es Ryzenek viszont jóval többet bírnak ram sebességben és meg is hálálják.
Amúgy a DVI csatival hosszabb távra tervezel? Manapság már Displayportot raknak mindenre.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sir Riccio
üzenetére
Persze az is kicsit jobb az újabb procikban, de itt arra gondoltam, hogy ki lehet tolni a határokat egy kicsit a PBO korlátainak emelésével.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sir Riccio
üzenetére
Bedugod, megy.

Még a PBO tuninggal tudsz kicsit dobni rajta teljesítményben, az csak pár kapcsoló a biosban.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
M0ng00se
üzenetére
2x akkora teljesítményt ad le, fele annyi áram felvétele mellett. Magam is húzott FX-et nyúztam Ryzen előtt, de egy percig sem bántam meg a cserét.
Gyakorlati példa, ME Andromeda alatt jelentősen visszaesett a proci százalékos terhelése azonos FPS mellett. Most a céges 3600-ak után itthonra is tervezem a 3600 vásárlását a 2600 helyett, mert még mindig szükségem lenne némi extra 1 szálas teljesítményre a Stellaris miatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Az aqua-nál nem törték magukat a rendelés teljesítésével...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Mosqu!to
üzenetére
Milyen kijelzőre lesz kötve? Mert annak a frissítési frekvenciája fölé menni fps-ben értelmetlen, hacsak nem valami game engine bugra játszól, mint pl. a régi CoD2-ben, ahol több fps-el nagyobbat ugrott a karakter vagy eltűntek a lépéshangok...
Amúgy a 3600X egy jó hűtővel kb. feleslegessé teszi a manuális tuningot, az FPS-ed leginkább csak a videokártyán fog múlni azzal a procival.
'FCs: megeshet, mert a nyák széléhez és szerelő furathoz nem visznek közel vezető sávokat, ha van más megoldás.
Én egy régebbi AM2-es procit ejtettem le 1 méterről a sarkára, az nem élte túl... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezekkel tisztában vagyok. Csak a plusz összeg a jóféle 3600-as ramra és a vízhűtésre kitesz akkora összeget, amiből már 3700X-et vesz az ember.
RECSKA: nagyon jó ár/érték aránya van, de még én sem döntöttem el, hogy valamelyik 3600-as mellett maradjak, vagy vegyek-e 3700X-et. Tulajdonképpen egyedül a Stellaris alatt kevés a húzott 2600-as procim, de annak meg mindegy mit teszel alá, kevés lesz... Mondjuk szoktam kódot fordítani aminél jól jönne még az az extra 4 szál, szóval még mindig vacillálok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nekem az a bajom ezekkel a megoldásokkal, hogy viszonylag csekély (pénzügyi szempontból jelentéktelen) fogyasztás csökkenés érdekében jelentősebb single-core teljesítményt vesztesz, ami viszont pont az alkalmazások többségének fontos.
Mostanában ritkán tudok leülni játszani, de pl. az egyik kedvenc játékomnak a Stellarisnak nem tudsz elég erős procit alátenni, mert csak nagyon minimálisban tud több magot kihasználni... Az egyik tervező program amit használok, az is olyan ami nagyjából csak 1 szálon működik, annak is baromi fontos single-core teljesítmény.
Ezek miatt tervezem is a váltást 3600 .. 3700X-re. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Itt megnézném a pasztázást meg a hűtő rögzítését. A Brocke2-m képes volt 90 fok alatt tartani prime95 torture test alatt a húzott 8 szálas FX procimat, mikor a gép mért konnektori fogyasztása már 300W felett volt.
A 3700X meg jelentősen kevesebbet fogyaszt mint egy húzott FX, miközben a 3-as Brocken meg kicsit jobb is, mint a 2-es. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szóval akkor nem igazán kell a driver. Oké.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kérdés, van bármi szükségem az AMD chipset driver telepítésére?
Full alap W10-el 2195 - 4192MHz között mozog a 3600-as proci. A HWinfó szerint 0.9-1V körül kapnak idle-ben a magok. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Krisz0418
üzenetére
Semmi gond nincs a 3200 CL16 beállítással, valamint ha azt 1.35V-on hozza az XMP profil, akkor valószínűleg nincs is sokkal több tartalék a ramban... SOC voltage helyett én kezdésnek csak az időzítésekkel játszanék a dram calculator alapján, a működőképességet meg memtest86+ -al nézném.
Némileg időrabló a dolog... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Krisz0418
üzenetére
A B-Die jellemzően a nagyon gyors ramokon van, szóval ha ilyen chipes ramod van, akkor lehet próbálkozni a tuninggal. Viszont ezek a Ripjaws ramok a Samsun B-Die szerintem kevésbé jól sikerült példányait tartalmazzák. Nekem van ilyenből 3600MHz CL18-as ram, 3000 CL14-et tudtam belőle kihozni 1.35V-on.
A jobb B-Die ramok ezeknél jelentősen jobb paramétereket tudnak, persze jelentősen több pénzért.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szasanyi
üzenetére
Kb. pont annyit hozott nálad, mint nálam a (#7732) gyári hűtővel a 3 darab R5 3600-as gép. Lehet rá kellene engedni a PBO-t, hogy kijöjjön a jobb hűtő hatása.
A "performance bias" vagy mi bioszban none-re volt állítva nálam. De azt nem tudom van-e Asuson kívül másik lapokban is ilyen beállítás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na ma eljutottam a gépek normális beüzemeléséig, mindhárom gép ugyanazokat az értékeket produkálta minimális eltéréssel.
R5 3600 alapon, gyári hűtővel, Asus Prime B450 Plus alaplapban ABBA-s legújabb biosszal. A ram 2x8GB 3333MHz CL 16-18-18-18-34 beállításban ez volt: PV416G340C6K
A ram megszívatott, mert azt csak a nagyon részletes adatlap írja, hogy az XMP profilos 3400-16-18-18-34 beállítás az 2T időzítésre vonatkozik, amit az XMP viszont nem állít be, az alap Auto állásban az 1T-n volt, ezért instabilitás gondok voltak, meg rakás kékhalál. Emiatt levettem 3333-ra az órajelet, így 1.35V-on mindegyik gép stabil.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Vettem az Aqua-ban (weben) alkatrészeket több R5 3600-as procis géphez, kompletten mindent. Az alaplap az Asus Prime B450 Plus lett, de persze mindegyiken az az utolsó verziós biosz volt, ami még éppen nem ismerte a 3000-es procikat, így mindegyik gépet kézzel kellett egy 2600-as procival lefrissítenem, hogy legyen bennük élet... Aki ott vesz cuccokat, erre készüljön fel...
A ram (vagy alaplap?) viselkedett még furcsán... Elsőre csak akkor indult be a gép, ha a ram párból csak 1 darab volt bent, pedig a megfelelő A2-B2 slotokban voltak. Utána már be lehetett tenni a másikat is és minden gond nélkül ment, 3466-on is. Mindegyik gép ezt játszotta, érdekes. Ez volt a ram:
16GB 3400MHz DDR4 RAM Patriot Viper 4 Series CL16 (2x8GB) (PV416G340C6K) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Create.
üzenetére
A szilícium eléggé magas hőmérsékleten is működik, lazán éveken keresztül is. A környező alkatrészekben mint kondenzátorok inkább tud kárt tenni a magas hőmérséklet, de azokból is 85 fokos vagy jobb példányokat szoktak használni és itt is valószínűbb, hogy előbb lesz új géped, mintsem 70-80 fokos IC-től bármi problémád.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Ezt a konfigot néztem össze tervezői gépnek az irodába, aqua árak:
Asus PRIME B450-PLUS - 30690 Ft
2x8GB 3400MHz CL16 - 32190 Ft
R5 3600 - 68390 Ft
Radeon RX570 - 52090Ft
256GB Nvme-s SSD - 15490Ft
Kolink KLA-002 ház - 6190Ft
Chieftec Eco 500W táp - 13690FtA cél a lehető legjobb ár / érték arány és az időtállóság, bővíthetőség volt.
Összes: 218730FtÉn alaplapra nem tervezek nagy összeget kiadni, mert annyira minimális extrát nyújtanak csak az itt írt laphoz képest, ami nekem nem ér meg 20k vagy nagyobb felárat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Ha minden jól megy, holnap vagy holnapután fogok összerakni 3 komplett 3600-as konfigot, itthon meg 2600-as gépem van, fix 4.0GHz-en. Szóval be fogok tudni számolni a fejleményekről.

Ami difi lehet, hogyha a ramok nem 3000MHz CL16 vagy jobb beállításban mennek, azt megérzi a Ryzen, Intel kevésbé.
Az Nvme-s SSD-nek viszont kb. csak tesztprogramokban jön ki mérhető előnye, valós körülmények között nem igazán, mert úgy se a sata interface lesz a szűk keresztmetszet, hanem a proci és a ram. (egy normális, gyors SSD-t feltételezve mindkét csatlakozó felületen)
Még difit eredményezhet, ha az Inteles gépen frissen felrakott oprendszer van, a tieden meg már régebbi telepítés. Itthon már régi W10 telepítésem van és nem is nevezhető fürgének, van Linux is a gépen, de az több másodperccel hamarabb bootol és tölti be a böngészőt, mint a Windows.*szerk: a munkahelyi gépem 8700K-s Intel volt, de az a proci még ma is rettenetesen túl van árazva, nem is beszélve a hozzá kellő alaplapról. Relatíve kb. 20%-al erősebb a 8700k mint az én 2600-am, de munkában ez nem érződött.
*szerk2:
Jó hangnak meg tudok ajánlani Asus Xonar DX hangkártyát alaplapi megoldás helyett, megéri. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak a szövegre utaltam, mint vicces dolog így ebben a formájában. Mondjuk maga az UB se egy komolyan vehető oldal.
Nekem amúgy nem lenne elég a kevés mag, már a Ryzenek előtt is FX-el toltam, mert ha dolgozni kell a géppel, akkor kellenek a szálak. Azóta meg játékok is örülnek már a több szálnak, szóval most már ott tartok, hogy valószínűleg inkább 3700X-et veszek magamnak, mintsem 3600-as procit.
Most a munkahelyre raktam össze 3600-as konfigokat, csak ott meg a fő program amit használunk az masszívan 1 szálas. Most elmentettem egy projektet ami 47 oldal kapcsolási rajz, olyan 47*5 másodperc volt a mentés mert minden oldalon volt egy módosítás... Mindezt egy 8000 eurós ipari nyáktervező produkálta. (Altium Designer 19)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SECTORnooB
üzenetére
CL mennyi 3600 mellett? Dobsz valami linket?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha a program jellege olyan, hogy 12 szál felett nem skálázódik, akkor meg vegyél 3600X-et egy jó hűtővel és megint nem kell kézzel tuningolnod.
Ugyanakkor a 3700X szerintem jobb vétel ilyen jellegű feladatokra, és szoftveresen le tudod korlátozni az oprendszer alól, hogy a programod hány magot használhat, ha tényleg nem tud 12 szál felett skálázódni ram sávszélesség probléma miatt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Drenadar
üzenetére
Köszönöm!
Az látszik, hogy jól tartja a proci az órajelet, de ennek a játéknak mindegy, hogy milyen procit teszel alá. 
Amúgy az engine amit használnak, az régi és ugyanezzel a gondal küzd a többi Paradox cím is. Nyilván nehéz új engine-t készíteni, mert akkor azért 1 évig nem tudsz játékot fejleszteni. A GalCiv3 fejlesztői kezdték azzal, hogy egy teljesen új enginet írtak és csak az után kezdődött a játék érdemi fejlesztése, az új enginre. Meg is lett az eredménye, csak hát ehhez alaptőke kell, elég sok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Drenadar
üzenetére
Meg tudnád nézni a proci használatot, meg az elért órajelet? Én ránéztem, de masszívan 1 szálon dolgozik a játék, azt csutkára leterhelve (nyilván egy már nem a játék elején lévő mentést használva).
Arra vagyok kíváncsi, hogy mennyivel bírja jobban az új Ryzen ezt a játékot, mint a 2000-es széria 4.0GHz körül, itt is kiül-e 100%-ra a proci terhelés egy szálon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van itt olyan, aki Stellarist játszik?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az, hogy a táp Enermax és csak pár éves, az nem jelenti azt, hogy nincs benne kiszáradt, felpúposodott kondenzátor. Ezt azért mondom, mert láttam már pár ilyen tünetet produkáló gépet, ahol bizony kondit kellett cserélni a tápban.
Olyat is láttam már, hogy egy gép fekve hibátlan ment, álló helyzetben meg kékhalálozott. A problémát egy rossz forrasztás okozta, a kondi lábai fekve érintkeztek mert a súly odafogta, állva meg nem... Szóval célszerű a tápot megnézetni egy hozzáértővel (legalább kitakarítja belőle a lerakódott port, ha más gond nincs), vagy legalább is kérni egy másikat valakitől egy teszt erejére. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Locutus
üzenetére
Hmm, szépen tartja az all-core órajeleket, miközben a hőmérséklet se túl magas. Ezt vajon a gyári hűtővel produkálja? Kicsit féltem az alacsony TDP keret miatt ennél a procinál, de egyre inkább azt látom, hogy nincs ezzel gond.
zzola: viszont low-ra volt rakva a grafika.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Érdekes videó arról, hogy ugyanaz a proci melyik alaplapban hogyan boostol: https://www.youtube.com/watch?v=o2SzF3IiMaE
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ki mennyire szerencsés...
A 2600-am 4GHz all-core felett már nem igen megy extra fesszel se, miközben van olyan szerencsés itt, akinek meg megy all-core 4.2GHz-et. A többségnek meg 4.1GHz volt a határ.Az egész Zen2 szériában nincs annyi tartalék, hogy igazán jelentős all-core tuningra kelljen gondolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Billiós befektetéssel bővül a Samsung magyarországi akkugyára
- Örömhír: nem spórol Európán a OnePlus
- GTA V
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Windows 11
- További aktív témák...
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Eladó egy Gigabyte komlet gép
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3940, 100% Akku
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370-A i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman T7 Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, a fő gépem 3600X-e majd megmutatja!
Na vizsgálhatom meg újra. 

Az látszik, hogy jól tartja a proci az órajelet, de ennek a játéknak mindegy, hogy milyen procit teszel alá.