- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Redmi Note 14 Pro+ 5G - a tizenhármas átka
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Yettel topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Samsung Galaxy Note9 - stylus-szimbólum
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
CJ4567
nagyúr
Erre visszatérve, kipróbáltam a saját gépemen a +200MHz autoOC-t, és működik, bár elég korlátozottan. Cinebench R20 1 szálas tesztjében 4275MHz a legnagyobb elért órajel, +200MHz-et beállítva. R5 3600, B450M Mortar MAX, AGESA 1.1.0.0. A több szálas tesztben 4075MHz fölé nem megy.
Az a baj, hogy így a legjobb esetben is 25MHz-el az all-core OC-m alatt vagyok, legrosszabb esetben meg 225, lehet, hogy offset + scalar-ral ki lehetne ebből még többet hozni.
[ Szerkesztve ]
No Sana No Life
-
tusi_
addikt
válasz Chaser #32697 üzenetére
A manual OC nekem nem jo, mert 99,9%ban jatszom a geppel, ahol viszont az 1-2 core boost fontosabb, mint az osszes mag. Probaltam a vasarlas utan manual oc-t, de szvsz szar a chippem es 1,3 korul csak a 4.2 volt stabil. Ezzel szemben most 4.5 van, igaz nem az osszes magon, kozepes loadon, de megis, melyik jatek megy 16 szalon full loaddal?
Ezzel a "csak" PBO enable es 0.0250 Volttal 5 fokkal hovosebb a cpu es megy is a boost rendesen. Mar csak azt kene kitalalnom, hogy emiatt laggol-e a jatek vagy siman szar a kod.
Egyik masik jatekom se csinalja, mindenhol stabilak az 1%, 0.1% Low-k, csak itt szar.Viszont nem mindenkinel laggol ugyanaz a jatek- vagy csak nem latjak - es ez zavar, hogy "a hiba az on gepeben" van eset van -e.eat, sleep, play, replay
-
korcsi
veterán
válasz Chaser #32695 üzenetére
Elkezdtem csökkenteni a feszültséget 12,5mV-os lépcsőben, és közben futtatam a cb20-at, 4,4GHz-en. 1,3V-on még lefutott ugyanúgy 4000+ pontot eredményezve. Egy lépcsővel lejjebb pedig már megállt a program futása.
Ugyanazt tapasztaltam mint itt.Nem lehet, hogy az alaplapod nem tudta rendesen OC módba tenni a processzort, és mivel kevesebb volt a feszültség mint az órajelhez kért ezért elkezdte "letekerni" (bizonyos időarányban C6-ba állítja a magot) az órajelet?
Amikor fix feszültséget és autó szorzót állítottam be akkor tapasztaltam ezt, hogy terhelés alatt az effektív órajel alacsonyabb volt a névlegeshez képest.
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
Chaser
legenda
ebbe már más is belefutott
ezért szeretem az all core manualt, nincs gebasz sehol
cserébe van némi teljesítmény vesztés esetleg ha hc feladatokat is kap a cpu - ildomos olyankor lentebb rakni az órajelet -
6 mag alatt én biztos nem foglalkoznék manual oc-n kívül mással_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
tusi_
addikt
"Alpi for president"
Valahol irta, hogy nem kell mokkolni a scalarral. plusz mhz-kkel tobbe, csak PBO enable, uv es kesz.
Tegnap probalgattam egy jatekban a lehetosegeket, hatha vmi proci beallitas miatt laggol/stutterel.
Ugye panaszkodtam korabban, hogy nem megy az uj biossal a 4500 mhz jatekokban. Kikapcsoltam mindent -scalar, plusz mhz boost -, csak PBO enable es lam, a cpu megint 4500-on van jatekok alatt, alap cpu fesszel. Vizsont. CB20 szerint okes, 3dmark szerint ugyanazzal az orajelle 8,8% al gyengebb fizixet kaptam,mint a korabbi beallitasokkal.Vissza a biosba es UV-ztam megint a cpu-t es lam ugyanott vagyok megint, ahol a regi biossal, mindenfele tdc, ppt, edc akarmivel. Erdekes ez nekem, hogy ugyanazt az orajelet kapom, uv val es anelkul is de megis vhogy gyengebben teljesit a cpu
eat, sleep, play, replay
-
Chaser
legenda
válasz Biga123 #32693 üzenetére
a prime stabil nem egyenlő azzal, hogy meg is van a teljesítmény
pont ez benne a lényeg:
lehet mindenhol stabil, de nem adja le amit adott órajelen kell
esetedben az 1,25v lett a nyerő
stabil és leadja a teljesítményt is ami 4400mhz-hez kell társuljon
de meg lehet nézni más render tesztekkel is, azoknál is egyértelműen látszik kevés fesznél később végez, hiába fut le rendben a render_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
korcsi
veterán
hat magosított 3700X csinál 4025 pöttyöt 4,4GHz-en 1,4V-on
4450-en 4070 körül kellene dobnia.[ Szerkesztve ]
-
Biga123
addikt
válasz Chaser #32692 üzenetére
Itt nekem prime stabil (10p small fft, tovább nem kínzom) de lehet megnézem mennyit dob magasabb fesszel.
szerk: Hopp le is futott, 1.3 V 4020 pötty , akkor jó vagyok
1.25 V alatt a pime eldobja, uh ezalá nem mennék.[ Szerkesztve ]
---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
Chaser
legenda
válasz Biga123 #32691 üzenetére
az jónak hangzik
de egyszerű ám:
feltolod 1,3v-ra és megnézed mennyit ad
ha hibahatáron belüli eltérés van akkor az 1,25v elég
aztán lemégy 1225mv-ra, ha ott is megvan a pötty akkor az is elég, ha nincs akkor vissza 1250-re
- így lehet megtudni mennyi a szükséges fesz aminél még nincs teljesítmény romlás -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
hokuszpk
nagyúr
válasz jokeph #32689 üzenetére
hogy miert nem mukodik a pbo
de igazabol ccak elpasszoltam a szakertest, mert Shaktinak Giga lapja van, en meg kozelrol nemszagoltam olyat.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
nagyúr
válasz hokuszpk #32688 üzenetére
Mit keresel benne ?
Holnap meg tudom nézni otthon az X470-es Aourus Gaming 7-ben.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Chaser
legenda
válasz laskr99 #32683 üzenetére
kevés a fesz itt is - 4006 pöttyöm volt valós 1,32-n 4450-en és még valszeg' ott is kevés volt a fesz -
tehát nem megy jobbat mint az én lapomban, legalább ez is kiderülthokuszpk
hogy láttam volna? azt se tudom mi az a giga bios ( :_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
shakti69
tag
válasz Trailblazer #32670 üzenetére
Akkor nálad a CTR lehet a megoldás valóban. Az 1.1 Beta 7 mire lőtte be? Hány fokos?
-
nagyúr
válasz hokuszpk #32682 üzenetére
Olyan mint az Asus-é, csak összekeverve.
Kinézetre meg már a H170-es Giga lapé is ilyen volt. (pedig az csak stock lap, nem is Aorus).RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Chaser
legenda
válasz laskr99 #32677 üzenetére
épp előbb írtam ( :
kevés a fesz ott, ott majdnem 4000 pöttyöt kell dobnia, 3900-3950, ilyesmiszerk:
meg is van, majdnem 4000 pöttyöt dobott dobott 4400-on ha nem volt túl kevés a fesz amit kapott, fentebbi 4450mhz 4006 pöttynél is nyilván kevés volt még a fesz[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz laskr99 #32675 üzenetére
hogyne tudná, ott van fent a kép, és hirdetésben is ott volt, 1,3v@4,4, 1.2v@4,3, ha nem tudná nem mondom ( :
majd meglássuk', a te lapodban azonos feszen fut-e többet mint az én hardcore tuning lapomban_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz korcsi #32669 üzenetére
csak egy ilyen picivel hűtötem egy ventivel ( : mehetett volna 24/7-re is, zen 2700 smt nélkül többet evett 4g alatt és azt is bírta a vrm
lehet van hw infos képem is, majd megnézem, cpu már nincs nálam
vízhűtéssel valóban nem kalkuláltam, nem szeretem a hangos hűtőket
render/kódolás még elég emberi terhelés, avx-et nem erőltetném én sem, de másik lapban sem, mert a cpu-t úgyis legyilkolja ilyen órajel/fesz párossal
ami egészséges egy cpu-nak 6 magig azt biztos tudja ez a lap is
precízebb feszek lehetnek jobb vrm-nél/illetve kevésbé meleg lehet a vrm, de az csak kitapasztalás kérdése mennyit droppol - én személy szerint llc-vel sem foglalkoztam -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
-
korcsi
veterán
válasz Chaser #32668 üzenetére
Nem a lap függvénye, de a feltételeknek meg kell felelni, limitálni tudna azért.
Nyilván hétköznapi használatra megfelel, de ha valaki már hosszabb távon terheli a processzort, oda azért kellhet alap.
Ne adj isten vízhűtés mellett a VRM-nek nem sok hűtés jut.CPU-n milyen hűtés van? Non-stop CB alatt vrm mennyire melegszik fel és mennyit fogyaszt közbe a proci?
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz korcsi #32667 üzenetére
és látszik hogy egyáltalán nem a lap függvénye mit gurít a cpu, ha jó akkor is hamarabb elfogy mint ez a beugró lap
12 magnál már nyilván másabb lenne, 8-at még esélyesen kimaxolja
a 3600 már másé, ha elviszik a 3100-amat benevezek egy 3800x-re és megzargatom benne ( :_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz Piloss #32641 üzenetére
ez a vicc hogy kb 3100 szint, játékban is játéka válogatja melyik jobb
de az még kapható
sokat filóztam rajta hogy kipróbáljam, tegnapi pár mérés után már nem bánom hogy kihagytam
ilyen hadi helyzetben elmegy ha nincs más, de mikor a 3600-okat dobálták 60-ért, 3100-at 40e alatt, az viccnek is rossz hogy 3500x 50e-nél többe kerüljön, valahol pár ezerrel a 3100 ára felett lett volna reáis_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
HSM
félisten
válasz #32839680 #32654 üzenetére
A legjobb platform, amim valaha volt. Fél éve megvan a Ryzen, de valahogy még nem sikerült az apróig jutni vele, pedig csak a dobozában pihen.
Amúgy fun fact, több, mint 10 éve bemutatott processzor, és ma is bőven jó a teljesítménye:
Jó, ez picit több, mint a 24/7, de egy gyors HT/SMT-s négymagos tempója úgy is pipa. -
korcsi
veterán
válasz shakti69 #32649 üzenetére
Ha 88W-as a PPT limit akkor nem aktív a PBO, illetve nincsenek a limitek kitolva ami a PBO lényege lenne. Ha kikapcsolod a PBO-t akkor is 88W a PPT limit.
Milyen órajelen megy CB20 alatt?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #32839680 #32650 üzenetére
Az én példányom pl. 3600MHZ-et csukóból vitte.
X3360-as XEON meg 3740 MHZ-et.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
shakti69
tag
válasz Trailblazer #32648 üzenetére
A 3700X PBO-val Cinebench R20 alatt max kb. 60 fokos. Ez nekem(!) nem tűnik vészesnek. Előbb megfogja a 88W PPT, minthogy túl meleg lenne. Pure Rock-kal van hűtve.
-
nagyúr
válasz Trailblazer #32646 üzenetére
Persze hogy nem, mert még nincs kész a végleges verzió.
Vermeer topikban kértem és kaptam meg az egyik tagtól a tesztverzióhoz a hozzáférést.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
-
nagyúr
Úgy érzem sokat reszeltek a ZEN3-on a ZEN2-höz képest.
3600X belenyal az 1,5 Voltba is egymagos boostnál kis terhelés esetén.
5600X meg ahogy írod.
Megfutattam a CTR 2.0-át az 5600X-en... 4,4 GHZ all-core stabilan lefutott 1,167 Volt Vcore-al.
Ha a 3600X-em menne így....
3600X-nek a 4 GHZ all-core-hoz kell 1,1 Volt Vcore.#32645PuMbA: annyira nem figyeltem végig meg, hogy mikor mennyi.
Alap PB-vel megy, felboostol 4,65 GHZ-ig.
Ami biztos, hogy se CB, se AIDA se CPU-Z mérésnél meg sem közelíti a 3600X hőmérsékletét, eddig 55 foknál többet nem láttam, játékom közben 50 fok alatt van.
CTR teszt alatt sem volt több 50 foknál, igaz 4,4-re tesztelte all-core, dobott rá egy silver plecsnit.
CB20-ban dobott 601 pöttyöt single, 4199 pöttyöt meg multi-core teljesítményre.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Lavar
aktív tag
Köszi a válaszokat, közben biost frissítettem. Max. 1.35-re megy fel így, viszont az órajel ugrándozik 3600 és 4200 között, és csak a prohardver van megnyitva.
Meg az is biztos, hogy erre nem elég a gyári kis hűtő, a 2200G-vel elvoltam vele játék közben is, de ez már most alapból 60 fokos, képzelem mi lesz játék alatt.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Chaser #32638 üzenetére
Ez mán tuti a kínai újév előszele
3500-at is nézegettem, de ahova szántam feleslegesen erős, ( bár a 3100 is) és drága is, bár az előbbi vitathatatlan előnye h még kapható. Inkább kivártam míg az ismerős beadja a derekát.
#32639 Lavar: Igen, teljesen normális, kevés szálas terhelésnél a PB rántja fel
We exploited "We spread hate. We raised hate. We thought hate to be our savior. We put all our problems we created on the "Island of Devils". As a result that devil was born, to return the hate we gave it"
-
Chaser
legenda
válasz Piloss #32637 üzenetére
az úgy kellemes
én meg várom hogy elmúljon a karácsony, mindenki vehessen olcsón 3100-at, de beragadt a naptár, feneapofáját' ( :
valahogy nem tudok megbékülni a 6 maggal, nem a kettőnek hatványa :degyébként kíváncsiságból megnéztem mit tudhat a 3500x melóban, smt nélkül 3600 majdnem ugyanazt hozta c2c mint a 3100 smt-vel
de 3500x még legalább van alzán 50-100db még kicsivel 60e alatt_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
őstag
válasz Chaser #32636 üzenetére
Én olyannal már nem foglalkozok, haver upgradelt, ezt meg baráti áron hozzám vágtaWe exploited "We spread hate. We raised hate. We thought hate to be our savior. We put all our problems we created on the "Island of Devils". As a result that devil was born, to return the hate we gave it"
-
őstag
We exploited "We spread hate. We raised hate. We thought hate to be our savior. We put all our problems we created on the "Island of Devils". As a result that devil was born, to return the hate we gave it"
-
HSM
félisten
-
nagyúr
Egészen pontosan: még a 2.generációs 14nm sem volt olyan kiforrt. Az első 14 nm-es gen az az 5.gen CPU-k voltak (Broadwell). pl. i5-5675c - s1150.
-
HSM
félisten
válasz hokuszpk #32622 üzenetére
OC melletti szórásról volt szó.... A 633-as Celeronok nagy része szépen szaladt 900Mhz környékén, nem volt ott nagy szórás.
Volt az i7 920, az is ilyen volt, gyárilag 2,66Ghz, de kb keresni kellett, amelyik jobb lapban nem ment legalább 3,8Ghz-et, nálam járt legalább 3 példány, mind 4Ghz-et vagy felette tudott."...csak az utobbi idoben nem."
Logikus, hiszen erre jött ki a turbó, hogy a csip által elérhető, de az összes magon, erős terhelésen TDP keretbe már nem beleférő órajelek is elérhetővé váljanak kevésbé intenzív terheléseken. És persze, onnantól mindenki a maximális turbó órajelet tekintette alapórajelnek, lásd pl. az "5Ghz-es" 9900K, ami azért alaposabban megnézve nem véletlen csak 3,6Ghz-re garantált, ha a 95W-ot is be akarod tartani. A "régi rendszerben" az egy 3,6Ghz CPU lett volna, máris ott lenne a szokásos majd 40% OC potenciál.
Nekem ez amúgy jobban tetszik, gyakorlatilag a top processzorokon gyárilag megkapom garantáltan, amiért korábban kézzel kellett izzadni, és hátrányokat elviselni (pl. magasabb üresjárati fogyasztás az OC-től).#32626 jokeph: A 6600K-nál nem csoda, az első generációs 14nm azért még nem volt olyan kiforrott, mint az újabbak.
#32627 morgy: " akkor meg a 14nm és az architektúra annyira ki volt hegyezve, hogy alig volt tartalék."
Kérdés, hogy ez baj-e... Végülis itt a topik PBO-jával is a többség ezt favorizálja. Csak megemeled a limiteket, és a CPU magától széthajtja magát.
Szerintem kényelmes, én nagyon szívesen eljátszottam volna pl. egy 9900K turbó limitjeivel és max szorzóival, szigorúan a gyári 5Ghz-en belül, bármi stabilitásteszt nélkül garantáltan stabilan....[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
válasz #32839680 #32627 üzenetére
"Amikor meg visszatértek forrasztásra, akkor meg a 14nm és az architektúra annyira ki volt hegyezve, hogy alig volt tartalék."
Nem beszélve még ha jól is csinálták volna a forrasztást, de nem. Még azt is el tudták/akarták cseszni...[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
nagyúr
s1151v1: én elégedett vagyok az i3-7350k-val, stabilan megy 4,8-at HT-val, lassan 3 éve.
i5-7600k szintén 4,8-at, lassan 2 éve. ez megy 4,9-et is, de itt már kezd hűthetetlen lenni.
Az i3-at BeQuiet! Dark Rock Advanced C1-el, az i5-öt Alpenföhn Matterhorn black REV C.-vel hűtöm.
i5-6600k, na ebből nekem valami gyalázatos van, 4,4-ig hűthető, 4,6 a legvége, efelett instant halál.
az egy gen-el nagyobb 7600k-m szerintem bőven jó példány.
egyik sincs delidelve.
Haverom i7-7700k-ja delidelve se ment jobban 5 GHZ-nél, az az utolsó 200 MHZ már nem váltja meg a világot.AM4: 3600X, nagyon bronze példány. all-core 4,3 az értelmes vége, efelett hűthetetlen.
3300X - kellemes csalódás, egymagon lenyírja a 3600X-emet, jóval pattogósabb.
4,3 GHZ-es all-core-hoz ennek elég 1,25 Volt Vcore is. B350-es mini ITX gyengusz VRM-es lapban.Szóval, a 3300X-nél egyelőre marad az all-core, szimplán csak azért, mert ITX házban van, és PB-vel is csúnyán be tud fűteni (normális házban PB-vel sem fűt amúgy, szóval van még benne tartalék).
A 3600X-nek meg maradt a PB, ez a példány így megy a legjobban.[ Szerkesztve ]
-
korcsi
veterán
-
Hencso
Ármester
sziasztok.
kellene akkor egy kis segítség hogy honan tudnám maximálisan kihasználni a Rizsát.
Asus Tuf X570 plus, Ryzen 7 3700x ramok pedig G.SKILL Ripjaws V 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz bios képeket privátban kérnék ha lehet ( ui örülnék ha Asus Tuf x570 plus ról lennének a beállitások.)Samsung Galaxy Note 20 Ultra
-
hokuszpk
nagyúr
"Én régebben is hasonló tartományú szórásra emlékszem azokon a platformokon, amiket jobban követtem."
hát nemtom, azért a 633 -as Celeron ment siman 950 -et, vagy a P3 Coppermine 100 helyett 133 fsbvel, Tualatin is megvolt 1100 -> 1400 korul, Core2 -vel is lehetett matekolni ; Intelnel mindig boven volt benne, csak az utobbi idoben nem.
Amdnel meg a K6 utan freki ( elotte pl. 5x86-133 -> 160 eseteleg 200 megvan valakinek ? ) helyett inkabb ment a trukkozes, az Applebred magos cput meggrafitoztad, lett belole T'Bred, "elvileg Thortonbol" csinaltal Bartont; 2500+ fsbjet megtoltad 400 -ra, lett belole 3200+ , Athlon64 / Phenom mag es cache feloldasokra szerintem mar tobben emlekeznek, 2, 3 magosbol 4 magos ( nekem is ilyen volt, Phenom II 720 ), 4 magosbol 6 magos... azert ezek sem ilyen 10-15% pluszok voltak.
[ Szerkesztve ]
-
CJ4567
nagyúr
"A fix beállítás a legrosszabb maghoz mér, a max. boost meg a legjobbhoz. Az én procimon belül a kettő közt van közel 10%. "
Nálam akkor már 4,4-4,5 körül menne a 3600. A scalarral még nem mertem játszani, hallottam olyat, hogy autoOC + scalar + undervoltinggal egész jó eredményeket lehet elérni, de annyira jól működik a fix OC-m, hogy nem akarok hozzányúlni.No Sana No Life
-
Alpi.
addikt
10850K meg 10900K az a teteje. 10900K vs 10600K-t nézzük, de mondhatnék csomó példát.
7350K vs 7700K-k, stb., stb. Nem nagyon volt olyan órajelre képes darab a kissebb típusokból ,mint amiket látni lehetett a top daraboknál.
Ahogy megyünk vissza az időbe, egyre kevésbé van ez ennyire bebotonozva.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
HSM
félisten
"A fix beállítás a legrosszabb maghoz mér"
Persze, de korábban ez volt az alap, minden magnak tudnia kellett az adott órajelet normál felhasználásnál. (Az egymagos validokat ne vegyük most ide. )"hanem a kissebb típusok -tol is leveszi a lehetőséget"
Ez egyáltalán nem igaz. Van pl. 10850K is, ami jobban megy, mint néhány 10900K. TDP miatt is előfordulhat, hogy egyébként tuningra picit "rosszabb", de specifikáción belül takarékosabb csip kell kerüljön, hogy azt teljesíteni tudja.Ami most a Ryzeneknél még változott, hogy maga az architektúra sokáig nem igazán skálázódott 4Ghz fölé. Ezért tűnik úgy, hogy "javult a minőség", közben csak rossz a skálázódás ebben a magasságban. Az Zen1-eknél öröm volt nézni, ahogy 4Ghz-en földbe álltak, persze, ez a Zen2-re sokat javult, de itt is nagyon látványos, hogy 4Ghz fölött már nagyon meredeken nő az étvágy, és 4,2Ghz felett már minden szorzónak örülni kell. Lásd pl. nálam, [link] a 4,2Ghz-es beállítás már 20%-al torkosabb az egész rendszerre nézve is, miközben csak 4,3%-al gyorsabb, mint a 4,025Ghz-es beállításom, ami ugyanígy R15 alatt csak 112W-ot kér. A gyári PB pedig kb. egál eredményt hoz a finomhangolt 4Ghz-hez, csak éppen 35,7%-al magasabb étvággyal.
Mások is erre jutottak 3700X + PPT játékkal, itt is nagyjából 3,6Ghz-ig jó a skálázódás: [link] .[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
Én inkább felezném !
A fix beállítás a legrosszabb maghoz mér, a max. boost meg a legjobbhoz. Az én procimon belül a kettő közt van közel 10%. Meg közben rengeteget javítottak a minőségen, ez tény, a szórás fene tudja, hogy nőtt-e vagy hasonló, illetve mennyire kell szelektálni. Azonos típuson belül nincs túl nagy játék. Intelnél is válogatnak már rendesen és sajna amikor valamit binnelnek "csomagolás előtt", az nem csak a magasabbra pozicionált termékek jobb minőségű, képességű alapanyagát garantálja, hanem a kissebb típusok -tol is leveszi a lehetőséget, hogy egy egy "golden" példányt ki lehessen fogni. (nem törvényszerű, de általában sajna ez van)https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
tusi_
addikt
Volt egy talan Atlon xp 1800-m. Akkor terjengett az inteneten, hogy melyik sorozatszamuak keszultek melyik heten, melyik Waferen es az alapjan valogattuk ki. Akkor meg online rendeles nem volt - meg intenet sem mindenhol - siman bementunk a boltba, kihozattuk a cpu-kat as a szerial alapjan vettuk meg. Lehetett is huzni akar 200 mhz-t.
eat, sleep, play, replay
-
HSM
félisten
"Alig van szórás a legrosszabb és a legjobb darabok közt."
Én ezt nem így látom. És a topik sem, rendesen le lettem hurrogva, hogy miért ajánlgatom az allcore OC-t, amikor az enyém ilyen extra különleges jó, hogy jó feszen megy 4,2Ghz-et. Ehhez képest van, akinek 4,4Ghz is laza, és van, akinek a 4Ghz sem jön össze értékelhető feszen.
És akkor ehhez rakd hozzá, hogy mellé vannak olyan pl. 3900X-ek, amik 4,7Ghz magasságába boostolnak a legjobb magjaikon. Ez rendesen közel 20%. Én régebben is hasonló tartományú szórásra emlékszem azokon a platformokon, amiket jobban követtem. -
Alpi.
addikt
Mondjuk 1000x konstansabb a gyártás is. Alig van szórás a legrosszabb és a legjobb darabok közt. Anno nagyon nem ez volt a helyzet, így kis szerencsével egész nagy plusz volt a cpuba, mivel úgy volt specifikálva, hogy egy hétfő reggel 6-kor gyártott darab is tudja azt.
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
válasz FollowTheORI #32613 üzenetére
Anno simán lehetett +20 - 30 - 50% (+) órajel emeléssel is 24/7-be használni a procit ! Ma már ennek töredéke is eseményszámba megy.
Ettől függetlenül azért még lehet találni kis pluszokat, de teljesen más nagyságrend.
Még 775 korszakban pl. az E6420 nálam 2.13 @ 3.2 -n ment. Engem így kiszolgált, aztán Anyum használta tovább és 1.5 éve lett kb. nyugdijazva. Nem hiba miatt, hanem erkezett egy újabb gépecske Anyumnak. 10+ évet ment így.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
/nosztalgia on
a legkorábbi az volt, amikor a Z80 NDK variansat az u880d -t a megadott max 2Mhz helyett 3 -on mokoltuk bele a Homelab3 -ba.
a PC/XT lapomba vettem NEC V20 -as procit, mert az 20-30% -al gyorsabb volt. Meg birta, ha benyomom a turbogombot.
kesobb a 12MHZ -s 286 -ot jumpereltem 16Mhz -re. mégkésőbb az Intel 486 DX 33 -hoz vettem lapot, ami mar tudta az AMD féle 40Mhz -s varianst kezelni, es feljumpereltem 50Mhz -re
A Pentium 166 megkergeteserol 2.5x66 -rol 3.5x83 -ra ( ~290Mhz ) meg a Slot1 -es Celeron 300A/333 A21-es lábának leragasztásáról is tudnék mesélni...
asszem az 1700 -as Ryzennel kinőttem ebből a korból. ugy 35 év után...[ Szerkesztve ]
-
tusi_
addikt
Ez az uj BIOS nagyon ki van herelve, sokkal lassab lett a gepem. Szvsz visszarakom a regit, ennek meg ernie kell (masoknal)
eat, sleep, play, replay
-
senior tag
Igen, és veszített is a kolléga vele pár fokot a pozitív irányba.
Itt van a hozzászólás, képekkel: [link]Röviden és tömören: forrasztva van az IHS, így csak rontani tudsz rajta.
Szerk.: honnan jött az ötlet?
(van ám kereső a fórumban, én is így találtam meg a hozzászólást)[ Szerkesztve ]
-
N_A_S
veterán
válasz #32839680 #32602 üzenetére
Azaz.. ez a csúnyaság az első plexis házak között volt... a hűtő meg inkább a hőcsövek miatt fogott meg, meg a dupla venti... azért a prescottok szerettek fűteni, és nyitott ablakkal ( ) megfogta majdnem 4GHz-en
Hencso
volt már pár AIO-m, nekem nincs bajom velük. Szeretem ha a lapra nem kell másfél kg-ot felpakolnihttps://tinyurl.com/phnas
-
Hencso
Ármester
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Háztartási gépek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Hegesztés topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Ukrajnai háború
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...