- Íme az új Android Auto!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Jövő héten érkezik a OnePlus Watch 3
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Egy óra, két rendszer
Új hozzászólás Aktív témák
-
SaGa59
őstag
válasz
atika88 #14195 üzenetére
Ezeknél a megadott teljesítmény nem elektromos, hanem hőtermelési szempont, ez meg láthatóan valami műanyag, lehet, hogy magasabb hőfokon meglágyulna. Elvileg klasszikus 15W-os izzóhoz van méretezve, a LED-es lámpák azoknál jóval kevésbé melegszenek, ha nem egy vagy két LED-del akarnak nagy fényerőt biztosítani. A szokásos E14-es foglalatú LED „égők” nem szoktak annyira felmelegedni közel sem, vagyis a mostani foglalatba is simán betekerhetnél egy 18W-os LED égőt.
A vezeték biztos bíni fogja a 18W-ot, ha magát a lámpatestet cseréled.[ Szerkesztve ]
STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing
-
atika88
senior tag
Sziasztok,
erre a 15W-os foglalatra ráköthetek direktbe gond nélkül egy 18W lámpát esetleg? Persze minekután a foglalatok leszedem és egész egyszerűen direktbe kötöm a lámpára a már meglévő vezetékeket. Ez az egyszerű elképzelésem... -
Brandynew
őstag
Sziasztok!
A villanyóra P1 portjába szeretnék valami okosmérőt csatlakoztatni, van valakinek tapasztalata van, milyet érdemes venni? A HomeWizard P1 Metert találtam meg egy gyors kereséssel, de biztos van más is.
Köszi!
-
gooool
őstag
-
bobace
addikt
Köszönöm az infót, ezt jó tudni máskorra
Amúgy Tiszántúl, Opus és 3 éves.Mikor a 3 fázist kötöttük, akkor egy bizti rossz helyre került az elosztóban, és 10A került a 16-os helyett oda. Csodálkoztam, hogy mi a nyavalya csapja le az áramot.. először 10 perc után, utána pár perc, utána majdnem azonnal oldott. Utána néztem meg, és meglett a bűnös..
[ Szerkesztve ]
Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.
-
PROTRON
addikt
-
-
bobace
addikt
Ma véletlenül mindkét autónk töltése párhuzamosan ment kb 5 percig.
Alapvetően az egyik 1 fázisról, a másik pedig 3 fázisról. A közösen használt fázison 16A bizti van a villanyórában. A két töltés 13+13A volt, tehát kb 26A terhelés volt rajta (nincs terheléselosztó, amúgy a hálózat elemei elbírják bőven). Az volt érdekes, hogy nem vágta le az adott fázist.A kérdés: mekkora és mennyi ideig tartó terhelés után kapcsol le ilyenkor a villanyórás bizti?
Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.
-
Zsmester89
őstag
válasz
PROTRON #14184 üzenetére
Köszönöm! Egy teljes elektromos hálózat csere "elején" vagyunk, ezért tudtam visszakövetni, hogy a két élő ág melyikéről szivárog vissza. Enyhe csípés, fázisceruza jelzi, viszont a Fi nem old le rá...gondolom > 30mA. Ez az ág szekrénytől kb 6m vezeték, így egy áthúzás sem lehet nagy gond, majd kiderül órák múltán.
[ Szerkesztve ]
A "Hogyan lehetsz milliomos?" c. könyvet egy csomagban árusítják a BTK-val.
-
PROTRON
addikt
válasz
Zsmester89 #14179 üzenetére
Helyszíni bejárás nélkül azt biztosan lehet állítani, hogy akármi előfordulhat, de most viccen kívül.
Van abban az elosztóban Fi relé? költői kérdés, mert ha lenne és az a dugaljkör is rajta van, akkor levágta volna az áramot a csípés miatt...de lehet hogy van, csak nem működik?
Vagy nem éri el a szivárgás a 30mA értéket?Mert ha elfúrtad és nincs Fi relé, akkor simán előfordulhat hogy a nulla és a földelő vezetőt sikerült megsértened és valamilyen fémes kapcsolatotléterhozni közöttük (pl valami vékonyka szál) úgy, hogy a fázis érintetlen.
Ilyenkor ugye be kell dugni egy gépet hogy záródjon a nulla irányába az áramkör és csak ekkor kerül feszültség az átfúrás helyén a földelés irányába...De simán lehet hogy egyéb rejtett hibák is vannak és az is lehet hogy semmi közöd hozzá, csak véletlen most tűnt fel egy olyan hiba ami eddig is ott volt.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
válasz
gooool #14182 üzenetére
Megoldás-1: Tracon CST4-Y3P
sok helyen kapható és csavaros kötés meg egy kis kézügyességMegoldás-2 és ebbe 3-as WAGO-ból 3 db. (221-413 tip). Talán belefér.
Megoldás-3: Tracon vagy Obo kis kötődobozra hozzáadott kis műanyaggal eszközzel 3 db. passzos luykat rakni, majd ebbe is 3db 3-as WAGO.
A 3-as a legolcsóbb megoldás...
De kb. végtelen megoldás van...
[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
gooool
őstag
Sziasztok,
egy kis segítséget szeretnék kérni Tőletek.
Adott egy fürdőszobai tükör feletti lámpa (vagyis 2 db). Ezek most egy 24V-os tápról/átalakítóról kapják a delejt, amibe megy a 230V-os fővezeték, a kimenő ág pedig ketté van osztva a két egység felé (azt, hogy milyen szép patkolással, azt inkább hagyjuk is...).
Mivel cserélni kell ezeket, így én 230V-os beépíthető spotlámpákat vettem a helyükre, viszont így kell iktatnom ezt a tápot, tehát marad a nyers 230V-os vezetékem, amit két irányba kellene bekötnöm (5W-os LED egységeket vásároltam).
Ehhez mire lenne szükségem, hogy kivitelezzem, lehetőleg biztonságos és szemnek is elviselhető módon?
Remélem sikerült jól leírnom a helyzetet és hogy mit szeretnék.Köszönöm a segítséget előre is!
Üdv, Balázs
-
lappy
őstag
válasz
atika88 #14174 üzenetére
Ha jól értelmezem akkot a 24V DC es GND közé mehez egy 24VDC feszültséggel működtethető relé aminek az NC vagy NO érintkezői majd kapcsolják a lámpákat
Persze azt meg kell nézni hogy ez mennyi ideig működik mert ha nem elég akkor egy idorele kellBámulatos hol tart már a tudomány!
-
biker
nagyúr
válasz
Zsmester89 #14175 üzenetére
ha akkor jelenik meg a csípés, ha valamit oda bedugsz (és itt a valami téves megfogalmazás*), akkor azon dugalj és az elosztó közt van megszakadva a védővezető
* azért rossz, mert csak akkor fog csípni, ha olyan berendezést dugsz be, amiben a tápegység középkivezetése vagy valami zavarszűrő rá van kötve földre hidegítés gyanánt. kettős szigetelésű nem fog csípni
ÁMDE!!!! ha egy kettős szigetelésű pl hajszárító is csípést okoz, akkor sajnos az elosztóban van PE-N hiba és akkor az egész rendszer veszélyes minden berendezésreElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Zsmester89
őstag
Vakolás közben vettem észre, hogy az egyik szabadon lévő föld vezeték - ami egy dugalj lesz (még fázis sincs bekötve erre az ágra) csíp. Most van a nagy felujítás, visszakerestem, egy dugalj párosról van földzárlat (ha jól gondolom ezt hívják így). Ám csak akkor jelentkezik, ha valamit bedugok ebbe a dugaljba - ekkor a föld (talán a 0-n is) megy vissza törpefeszültség az elosztóban lévő sínre...onnan meg tovább.Ha nincs bedugva semmi, akkor nem jelentkezik. Elfúrhattam ennek az ágnak a vezetékét a falban? Akkor állandóan át kellene húznia, nem? Lehet, hogy a dugalj vagy kötés lesz a ludas? Holnap délután jön a villanyász - ettől még jó lenne tudni, hogy én csesztem-e el
Köszönöm[ Szerkesztve ]
A "Hogyan lehetsz milliomos?" c. könyvet egy csomagban árusítják a BTK-val.
-
atika88
senior tag
Sziasztok,
van egy garázskapu nyitom, amire/amibe szeretnék erősebb fényt varázsolni...esetleg olyat amit nem a nyitó időzítése kapcsolna. Cseréltem már a gyári E14 izzóját egy nagyobbra, ez rendben is van így mostmár, fényévekkel jobb lett.
Viszont úgy láttam a leírásban a 14-dik oldalon, hogy van egy dedikált érzékelőnek kimenet hagyva. Kérdésem, hogy hogyan, illetve egyáltalán szabad-e rá klasszikus mennyezeti lámpát/LED izzót kötni? Úgy látom szépen dedikálva van minden szükséges vezeték bekötés. De javítsatok ki ha tévednék.
A garázs elég nagy, a kis LED izzó oda kevéske. Fixen egy nagyobb fényforrásra lenne szükségem ez a cél. -
PROTRON
addikt
válasz
amargo #14166 üzenetére
Számunkra is érthetetlen, de rengeteg korábbi szabványosítás esetén kéri a szolgáltató, hogy azért "nézzen rá a regszerelő megint", hiába lett anno ledokumentálva ahogy kell...
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
amargo
addikt
válasz
csemberlen #14167 üzenetére
köszi az infót, akkor tényleg nem vészes.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
RandomName
senior tag
Ha analóg töltő, akkor kb igen, áganként valami biztosítással.
Ha Type-C, akkor meg azon gondolkodj, hogy nem fertőzi le egymást az összes gép, de maradjon a PD miatt data line....
Én első körben a szekrény gyártóját környékezném meg új elektronikáért."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
ace05
senior tag
Sziasztok! Szeretnék tanácsot kérni, remélem jó helyen járok!
Van egy laptoptöltő szekrény a munkahelyemen, de az elektronika ki lett belezve belőle nagyon régen, egyéb okok miatt. Van 30 db kis laptopom aminek a töltőik 65w-sak fejenként. Ezt valahogy visszatudnám építeni DIY módon? Józan paraszti ésszel, valami tápegység kellene ami elbírja a laptopokat, és arra rákötni mondjuk pár elosztót?
-
amargo
addikt
válasz
csemberlen #14163 üzenetére
Köszi, akkor ez nem kifejezetten éri meg.
Azt tudtam, hogy 1A bővítést fizetni kell, de azt gondolom ehhez elég, ha az elosztótól jönnek kicserélni a biztosítékokat.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
vaakuum
addikt
A lakás kiselosztóban a nulla és a védőföld sínnél minden esetben lehet ökölszabálynak tekinteni a 2 Nm értékű meghúzást?
Legtöbbször nincs megadva az érték, néhány esetben találtam csak ilyen adatot.
Vagy valahogy a vezeték-keresztmetszetet is figyelembe kellene venni?"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
bmxbandita
tag
Azok a fránya szabályok..
Köszönöm mindkettőtöknek a választ, pontosan erre számítottam -
amargo
addikt
Sziasztok,
E.ON Észak-Dunántúli Áramhálózati területen vagyok.
Jelenleg 16Ax16Ax32A van, szeretném ezt bővíteni: 20Ax20Ax25A-re, megtehetem és mit kell csinálni hozzá? A szekrény szabványos 5 éve lett szabványosítva. Azt gondolnám, hogy elegendő az E.ON-nak kijönni és lecserélni a megszakítókat vagy ki kell hívni így is regisztrált szerelőt?Köszönöm a segítséget.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
PROTRON
addikt
válasz
bmxbandita #14158 üzenetére
Imádjuk az üzletszabályzatot olvasgatni, mindig kiderül róla, hogy melyik az a pontja, amire minden EON-os azt fogja mondani:
"Ilyen tényleg van benne? Q-va jó, de felejtsd el, mert szerződés szegés==bünti a vége."A lényeg hogy attól mert valamit elméletileg megenged az üzletszabályzat, egy sor műszaki előírás lekorlátozza az adott lehetőséget.
Például a Te esetedben a műszaki előírások szépen előírják, hogy csak a gyártó által az adott dobozhoz megadott szerelési eljárás esetén érvényesíthető a "jog" és csak ASZR szerelő végezheti a szerelést...ilyet pedig biztosan nem fogsz találni a "megfúrom" eljárásra.
Érzékletes példa:
Falon kívüli szerelés esetén kötelező védőcső bevezető, vagy tömszelencét alkalmazni, DE KIZÁRÓLAG azt a típust, amit a gyártó az adott dobozhoz hivatalosan kiadott "kiegészítő alkatrészek" listában felsorol. Más gyártó tömszelencéjét akkor is tilos, ha ugyanazt tudja.
Tehát Hensel gyártmányú dobozhoz nem szabad CSatári gyártámányú védőcső bevezetőt használni és vice-versa. Pedig mind a két alkatrész ugyanazt tudja, sőt vannak szituk amikben az egyik a jobb, másikban a másik...A gyakorlatban persze kicsit eltér a dolog, de ha "csak megfúrod", akkor biztosan büntit kapsz. Az ok egyszerű, a fúrásod valójában megsérti az EON felség területét, annak ellenére is hogy nem törted fel a plombát. "Sérülté válik a szekrény, a továbbiakban semmi sem garantálja hogy nem loptál áramot, lényegtelen a furat pontos mérete".
Ami biztosan működik:
ASZR szerelőnek kell plombabontást kérnie, majd Neki kell felfúrnia a gyártó által a dobozhoz jóváhagyott tömszelence típust(azért általában "PG" sorozatot a legtöbb gyártó alkalmaz) és azon keresztül vezetnie a kommunikációs kábeledet, majd a munka végeztével kitölteni a "kivitelezői nyilatkozat és csatlakozó műszaki dokumentáció" nyomtatványt, amit beküldötök az EON-nak.
Majd utána jönnek plombálni.Mondjuk az EON-t főként az érdekli hogy lett-e plombabontás kérve a munka megkezdése előtt, majd a szerelés az előírásoknak megfelelően történt-e, végezetül ki az aki aláírásával vállalja a kivitelezői nyilatkozatot...de nem küld rendőrt.
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
válasz
bmxbandita #14158 üzenetére
Ha utána visszaallitod az IP44 védettségi osztálynak megfelelően a furatodat, akkor ér, de kevésbé izgalmas lenne egy regisztrált villanyszerelő kezébe adni a fúrót.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
bmxbandita
tag
Sziasztok,
Smart fogyasztásmérőm adataihoz szeretnék a P1 porton hozzáférést.
A gondom csak az, hogy az mérőóraszekrényem (Ganz GFM-411) nem rendelkezik nyílással a fogyasztásmérőnél, így lehetetlen plombabontás miatt csatlakoztatni eszközt a portra. Tudom-tudom bármikor kérhetek emiatt bontást, de most tételezzük fel, hogy ez a lehetőség ki van zárva.Namármost, ebben az EON-os doksiban van egy ilyen részlet:
....Amennyiben a felhasználó igényli a SMART mérőt és a mérőhelye nem biztosítja a mérő kezelést, akkor érdemes a fogyasztásmérő szekrény előlapját cserélni vagy átalakítani (IP44 védettséget megtartva) olyanra, ami biztosítja a mérő kezelhetőségét. Vezetékes adattovábbítás esetén a kivezető nyílás nem okozhatja a fogyasztásmérő szekrény IP védettségének és tartó szilárdságának csökkenését. ......
A fentebbi
vagy átalakítani
rész alapján megfogalmazódik bennem a kérdés, hogy van-e lehetőségem arra, hogy "átalakítom" a szekrény burkolatát a P1 portnál egy körfúró segítségével? Vagyis... lehetőségem természetesen van, inkább az érdekelne, hogy ez a lehetőség börtönbüntetés kíséretével járna-e?
Mert végülis ha jól tudom a szekrény az enyém... -
-
biker
nagyúr
Ezt találtam neked IT vs TN-S kérdésben, [link]
és akkor érteni fogod hogy földelt vs földfüggetlen rendszeren miért nem lehet ugyanúgy kötögetni
[ Szerkesztve ]
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
PROTRON
addikt
válasz
neil_mullen #14154 üzenetére
Én azért a felújítás keretében előkészíteném a párnacihából azt a + tervezési díjat is, mert meglepően szar az ELMŰ adatbázisa, volt olyan tervezésünk az elmúlt 1 évben, ahol 100%-ig tudjuk hogy 7 éve az ELMŰ fektette a földkábelt a mérőóráig mert az egyik kollégánk csinálta anno is a szabványos mérőhely kiépítését, erre még is tervet kértek, mert állításuk szerint magán kábelként szerepelt az adatbázisban.
Sima 3x25A bővítéshez...még csak nem is volt második tarifa.De az a biztos ha beadjátok a bővítési igénybejelentést, majd a megérkezett MGT második oldalán megnézitek a felső 2 bekeretezett részt hogy szerepel-e az alábbi szöveg:
"csatl. berend. tervjóváhagyás"
Ha szerepel akkor kell terv és nincs értelme vitatkozni velük, keresni kell tervezőt, megegyezni az árról és kivárni türelemmel, mert sok tervezőnek baromi nyűg az a fél nap amíg egy ilyet megtervez, mert elveszi az időt a komolyabb projektektől.
Ha nincs ott, akkor nem kötelező a tervjóváhagyást szerezni, tehát nem kötelező bemutatni a tervet.Egyébként a jogszabályokat az ELMŰ úgy értelmezi, hogy minden beépült elektromos berendezés változás valójában tervköteles, tehát ha felújítod a saját konyhádat és arrébb rakatod az összes kiállást amihez újra kell húzni a vezetékeket, az Ő értelmezésükben az IS tervköteles. Az ő értelmezésükben tehát ha az épület faláról a telekhatárra akarod átrakni a mérőhelyet mindenféle bővítés nélkül, ahhoz is kötelességed lenne elektromos tervezővel megterveztetned, csak "jófejségből" az ELMŰ nem kéri számon a tervet, de szerintük mindenki mindent megterveztet, tehát a helyszínen a bekapcsoláskor az ELMŰ-s elkérhetné ha épp olyan napja van...mondjuk este nem sikerült dugni a párjával...
Általában nem kukacoskodnak.Ezért fogalmazok úgy, hogy nem kötelező bemutatni a tervet a tervjóváhagyó osztálynak, ha az MGT-ben nem szerepel az a mondat.
Az én főnököm még a 300 nm2 meghaladó családi házak elektromos tervkötelezettségétől is kivan idegileg, hogy minek rabolják mindenkinek az idejét, idézem őt:
"
mééé' nem jó az hogy csak odamegy a villanyszerelő, megcsinálja fejből, ha szar a munka akkor meg majd megrendelik Tőlünk hogy a mi profi kollegánk odamegy és mégegyszer annyi pénzből kijavítja a hülyeségeket, meg szétvési újra a fél házat...
"Lehet ezt túlzásnak gondolni, de rengetegszer keresnek meg minket azzal hogy a profinak gondolt villanyszerelő után nézzük már meg hogy ez vagy az miért nem úgy működik ahogy az előre meg lett beszélve, mert "nem éri el telefonon"...
Aztán amikor meghallják hogy mert az egész szar és a fél házat festés után kéne szétvésni és mennyiért...na ott elakad a lendület.[ Szerkesztve ]
-
mm89
őstag
válasz
BB9000 #14146 üzenetére
Köszönöm a választ!
Egy bumszli bigyó biztosan van a kábelen, de mint mondtam az volt a legolcsóbb az euronicsben, volt vagy 3000ft. kezdem gyanítani hogy az a rossz.
A kábelek csak simán az asztalon futnak, Mondhatni össze vissza, a monitor a laptop mellett, kb 10 centire.
Áthelyezést,árnyékolást megpróbálom majd.RandomName
1db usb egér, 1db jack hangszóró.
De mondom, másik laptoppal is próbáltam, abba semmi nem volt dugva, még töltő sem.ELADÓ HONOR 8 32GB KÉK | ÚJ AKKUVAL! Ááá, így már nem is eladó!
-
313313
addikt
válasz
PROTRON #14151 üzenetére
Azért ez megint milyen érdekes már... Démásznál tipustervek vannak. Lakosságnál nem nagyon terveznek. Van egy x oldalas igénybejelentő, aminek egy része kockás, oda felskoccolja a partner mit honnan, hova. Beadja és a Démásznál rányomják az áment, kimegy a csekk, femhasználó befizeti, partner kimegy és próbálja terv szerint (kockás laprész az igénybejelentőn) kivitelezni....
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
PROTRON
addikt
válasz
neil_mullen #14148 üzenetére
A kollégák által emondottakat kiegészíteném, tervezői oldalról Budapest és Pest megyében:
-ökörkszabályként, nagykönyv szerint minden áramszolgáltatónak kellene kérniük;
-egyik kerületben kérnek tervet az ilyen mértékű össz teljesítményhez, másik kerületben nem;
-alapvetően a Budai oldalon, illetve a Dunától nyugatra legtöbbször kér az EON tervet;
-Pesten, illetve Dunától K-re általában csak olyankor szoktak tervet kérni, amikor a családi házat ellátó kábelt az EON adatbázisa szerint annak idején nem az ELMŰ építette ki, hanem pl egy vállalkozó;#14149lappy
Sajnos nem lehet összehasonlítani, félévente változnak a követelmények és a "rutin", továbbá tényleg kerületről-kerületre eltérések vannak az EON osztályok felfogásában...#14150 313313
Bővítést írt, de nem írta meg mennyi van jelenleg bekapcsolva.[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz
Óránként 3*32A-ig nem kell terveztetni.
3*25A+16 éjszakainál csak a HFH lesz 295k+szekrény+villanyszerelő díjaHP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
lappy
őstag
válasz
nem pont ugyanaz a szituáció nálam 3x20+16 van és nem kellett
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
neil_mullen
aktív tag
Sziasztok!
Kertesházunk alektromos hálózatát szeretnénk bővíteni. A kérdés az hogy ha fázisonként túllépjük (pl. 3x25 + éjszakai 16 amper) a 32 ampert akkor mindenképp kell-e tervezetni a mérőhelyet. Egyik villanyász szerint igen, a másik szerint csak fázisonként 63 amper fellett kell az áramerősség miatt bővíteni.
Előre is köszi!
Privát üzenetre illik válaszolni!!!
-
-
BB9000
senior tag
A jelenséget (90% biztonsággal) az okozza, hogy a HDMI kábelen a képjel nem megfelelő formában érkezik meg a monitorhoz. Íme a lehetőségek a HDMI-n érkező képjel védelmében:
Másik HDMI kábel használata, (amin van védelem - a két kis bumszli a két végén) Pl ilyen Link
máshová helyezni a monitort,
más nyomvonalon vezetni a HDMI kábelt,
utólagos kábelárnyékolás (alufólia körbetekerése a kábel köré).
- - - - - -
10% esélyt látok arra, hogy a monitor tápján érkező zavarok miatt megy el időnként a kép. Ez ellen hálózati zavarszűrővel tudsz védekezni.[ Szerkesztve ]
-
mm89
őstag
Sziasztok, remélem jó helyen járok a témával.
A műhelyben van egy laptop, hozzá egy lcd monitor csatlakoztatva. Eddig sima vga kábelen ment a monitor, de az megszűnt működni. Másik kábellel és monitorral is próbáltam, így néz ki, a laptop vga kimenete ment el.
Semmi baj, van rajta hdmi. A monitoron van vga és dvi bemenet. Vettem hát egy hdmi-dvi kábelt (a legolcsóbbat az euronicsben). Működik is, de a probléma az hogy amikor az egyik gépet működtetem (3 fázisú villanymotor hajtja), akkor elmegy a kép a monitoron egy pillanatra. Főleg amikor indul a villanymotor vagy épp amikor leáll. A vga kábelnél ilyen nem volt. Vittem másik laptopot, azzal is ezt csinálja, akkumulátor üzemben is.
Kapott másik dugaljból áramot a monitor, akkor is ez van.
Hoztam áramot a szomszedból, a monitort abba dugtam, akkor is ezt csinálja.
Autószerelő műhely és ez a gép egy emelő tehát elég sokat van mozgatva, így az irodán nagyon rossz dolgozni.Plusz poén volt, hogy a szomszedból hozott hosszabbítóba be volt dugva a monitor, mellé bedugtam a másik laptop tápját, úgy hogy nem volt bedugva a laptopba, tehát csak magában a trafót és akkor is egy pillanatra elment a kép a monitoron.
Létezik hogy valamilyen elektromágneses tér zavarja be a monitor tápját?
A következő próba egy másik monitor lesz.
Köszönöm, ha kapok tippet, tanácsot!ELADÓ HONOR 8 32GB KÉK | ÚJ AKKUVAL! Ááá, így már nem is eladó!
-
WiZARD
addikt
Igazából CCT se érdekel (ami CCT lámpa van itthon azt se állítjuk soha), fényerőszabályozás is elég alapvetően.
Hogy RGB-t használnánk-e valaha az jó kérdés, a gyerekeknek biztos tetszene...De ezt most sokat barkácsolni nincs kedvem, működő lámpát kibelezni/átépíteni, tápot cserélni, utána vezérlőt, tápot megoldani vízmentesen, stb.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
4D4M
senior tag
válasz
WiZARD #14139 üzenetére
Szerintem az RGB gagyi. A CCT-nek látom értelmét (bár főleg csak beltéren), ahhoz csak 3 vezeték kell. A 8-10 db is a központi vezérlés felé terelne engem. A legfapadosabb LED cuccból könnyen fel lehet fűzni ezeket. Illetve a kötések se lesznek érdekesek annyira, ha törpe fesz lenne mindenhol.
-
WiZARD
addikt
válasz
bluemirage #14137 üzenetére
Persze hogy napon lesz, de kb sehol nem is láttam üveg búrás lámpát olyan külsővel amiket nézegettem
4D4M:
Ezért döntöttem az E27 mellett.
ezt néztem még, de nem tudom milyen minőség, megbízhatóság, azt láttam hogy van valami HA integráció, szóval végülis működhet. De árban közel dupla mint ha E27-tel oldom meg. (kell 8-10 db)[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
4D4M
senior tag
válasz
WiZARD #14136 üzenetére
-asszony komatibilis kinézet
-olyat szeretnék ami nem csak dísz, hanem akár fényt is ad
~
Nem irigyellek (:A ZigBee + CCT/RGB és az Out of Box vágyak nagyjából kizárják egymást. Ha ezt a feladatot tűzném ki magam elé, akkor a keresésre fordítandó végtelen mennyiségű időt inkább a számolgatásra fordítanám:
Valami LED-eset választanék és kiiktatnám a gyári tápját és megpróbálnám egy központi ZigBee áramgenerátorral kiküldeni az összesre a DC-t. A számolással pedig kiderülne mekkora feszültség esik a mekkora vezetékkeresztmetszeten....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
válasz
WiZARD #14136 üzenetére
Még annyival tudlak zavarba hozni, hogy a kültérre rakott nem nemes anyagból (pl. fém és üveg) készült lámpákat a tűző nap megeszi... polikarbonátot, műanyagot... Jobb esetben csak fakul... rosszabb esetben úgy mattul, vagy sárgul, hogy csökken a fény... még rosszabb esetben szétporlik. Előbb... ha szerncséd van, akkor utóbb....
De ha tűző naptól védett helyre kerül, akko no para, nem kell túlgondolni.
Nekem is nehéz volt anno fém/üvegből, az asszonynak is tetsző megoldást venni, amikor saját részre kellett. Ezek nyilván örökösek is lesznek. De pl. a mozgásérzékelőjét meg fogja enni a nap... ezért külön mozgásérzékelőt vettem és majd inkább cserélem... de a lámpa közben maradhat.
Volt olyan, hogy azt kérték, ha már kint és fent vagyok... akkor rakjam oda a létrát és állítsak a mozgásérzelőn egy kicsit. Hozzáértem a lenti kis potméterhez... na az pont úgy porlott szét a kezemben... Ezért ajándékba' kaptak újat, mert szerintük nálam ment tönkre
De az UV ette műanyag sztorikkal egy topikot meg lehetne tölteni.
[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
WiZARD
addikt
szempontok:
-asszony komatibilis kinézet
-olyat szeretnék ami nem csak dísz, hanem akár fényt is ad - nem csak fel/le világít hanem előre is, mert felette nincs amit megvilágítson, alatta valami sötétebb wpc vagy hasonló burkolat a terv, így a lefelé világító fény is eléggé elnyelődik.
-jó lenne valami okos (zigbee) + rgb cucc, de árban nem akarok nagyon elszállni, ezért E27-es megoldásban gondolkodok.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
axioma
veterán
válasz
PROTRON #14132 üzenetére
Kotelezo telekhatarra epitkezni (esetunkben garazs lesz ott, az engedelyezett), igy lesz utra meroleges fala, annak lesz 1m-en beluli pontja nyilvan. Belul rogton lehetne az eloszto is.
Nem sporolas a celfuggveny, hanem az hogy ne akadjon meg a folyamat, es azon belul ami legkevesbe fajo.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz
axioma #14124 üzenetére
Mivel az előírás hogy telekhatártól 1 [m]-re kell lenni, így ha ott nincs házfal, akkor tényleg nem releváns hogy anno házfalra kerültek.
Az hogy mekkora a távolság a házban lévő kiselosztóig, az csak műszaki számítási kérdés, a tényleges teljesítmény érték és távolság alapján meg kell határozni hogy milyen keresztmetszetű kábelt kell használni, ennyi.
Mint korábban említettem, a leírásod alapján a "spórolás"-t el lehet felejteni.
-
PROTRON
addikt
A földkábel köpenye nem csak a nyírásnak ellenáll jobban, a földben lévő egyéb környezeti viszonyoknak is. Ez elméletileg védőcső esetén is igaz, mivel a védőcsőbe is bejutnak azért a környezeti viszonyok a végein keresztül
Ellenben védőcsőben simán rengetegen húznak be gumikábelt, kevés helyen van valódi probléma...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
4D4M
senior tag
válasz
csemberlen #14129 üzenetére
Én a gumikabelt magasabb polcra teszem mint a foldkabeleket. Utóbbiak csak PVC külső kopennyel készülnek. A mechanikai igénybevételnek talán jobban ellenáll(főleg nyírásnak), de ugye eleve PE csőbe javasoltam.
Mindenesetre bármelyikkel előbbre vagyunk, mint a H05VV-F-el (:
-
csemberlen
őstag
A gumikábelről Alkalmazás:Száraz, nedves és vizes helyiségekben és a szabadban. Mezőgazdasági épületekben, valamint a tűz és robbanásveszélyes helyeken is. Közepes mechanikai igénybevételre, a kereskedelemben kapható elektromos készülékek és eszközök áramellátására. Rögzített telepítésre az építőgépekhez, valamint emelő berendezések és gépek alkatrészeire rögzítve.
Földbe csakis földkábel még csőbe is.
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
4D4M
senior tag
-
-
WiZARD
addikt
Ha föld alatt akarok vinni vezetéket, akkor milyen vezetéket/csövet érdemes használni, és hogy csináljak belőle leágazásokat? ( 20-30cm föld kerülne rá, most még nincs betöltve, könnyen tudok szerelni)
Hajlékony gégecső/merev védőcső? Védőcsőhöz láttam T idomot, gégecsőhöz nem.
Beton támfalelemekre akarok lámpákat szerelni, nem biztos hogy vágyok arra hogy akkora lyukakat fúrjak a betonba amin átfér 16os cső, vagy mindenképp az lenne a nem gány megoldás?Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
axioma
veterán
válasz
PROTRON #14123 üzenetére
igen, Bp. XX.ker, villanykapcsolos a szamla
nyilvan szabalyosan ES biztonsagosan akarom [elozo tulaj lebontott egy kozfalat, gazora logott a csoven, falvezetekek toredezett vedoburokkal szinten lognak, nyilvan semmit se hasznaltunk], de a vege nem tiszta. Az ok, hogy 3f-ra valtas miatt az a kezdes hogy valahol kell egy [gondolom magas az is, szoval autonak akadaly] foldkabel-erkezteto, es akkor oda rakassam a merot is, de akkor az ott is marad vegleg, meg 2 v 3 oras szekrenyt neki egybol, hogy a tobbi is abban legyen, nem ga'z hogy 10m plusz lesz a hazig? Vagy kell / ajanlott a hazra/ba legyen az ora? [2005-ben hazfalra kertek, de az mar nem relevans, es aggloban, nem Bp.]
Koszi![ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz
axioma #14122 üzenetére
Így hogy alapvetően útban vannak a mérők a spórolás szót el is felejtheted, mivel áramról van szó kerül amibe kerül, a lényeg hogy ne legyen veszélyes a használókra. Ennyikeh.
Nem találom, melyik megye? Melyik helyiség? Továbbra is Budapest?
Mert akkor:
EON területen ha megvan a meglévő és megmaradó épület, akkor valóban maradhatna az épület oldalában a szabványosítás és bővítés. De így hogy elbontjátok, alapvetően mindenkit ki akarnak terelni a telekhatárra, földkábeles mérőszekrénybe.Mindenképp el kell indítanod mérés áthelyezést, utána már nem lesz értelme szerintem ideiglenes mérést kérni, hisz van rendes.
A legegyszerűbb:
-kérnék a későbbi fő mérőórára mérés áthelyezést a telekhatárra és egyben teljesítménybővítést mondjuk 3x32A-re;
-a beérkezett műszaki gazdasági tájékoztatóban valszeg benne lesz hogy a 3 mérés miatt ad az EON egy szolgáltatói csatlakozó elosztó - csatlakozási pont szekrényt, ezt kell az ASZR regisztrációjú normál villanyszerelődnek letelepítenie a telekhatáron, valamint ebből tudja majd bekötni az áthelyezésre kerülő mérésed mérőszekrényét.
Ezt leadminisztrálja, jönnek az EON-tól, cserélik a megszakítókat és leplombálnak, aztán mehet a nagy durrbele építkezésed.
Fontos, hogy amikor útban lesznek a másik két mérő, még időben el kell indítani azoknak is a mérés áthelyezését, mert ha letépitek a plombát anélkül hogy lenne engedély kérve, akkor durván nagy bünti, szolgáltatás kikötés is lehet.Akkor is, hogy ha nem is kell neked...volt ilyen ügyfelünk, aki frissen vett egy telket és a fészer mélyéről került elő a régi mérőóra, odaadta az EON-osoknak, akik meg majdnem meglincselték...vagyis hogy jól megbüntették.
-
axioma
veterán
válasz
PROTRON #14113 üzenetére
Akkor most megprobalom kicsit jobban konkretizalva.
Meglevo allapotot irtam delelott, 3 lakas 3 ora (egyik me'g forgomorgo) egy regi epuleten.
A cel kettos:
1. epitkezes alatt legyen aram, lehetoleg 3 fazis mar akkor is
2. epitkezes utan legyen legalabb 2 ora (de ha megtarthato a 3, inkabb fizetnem az alapdijat), 3x20(/25/32) az egyik, es 1x32 a masik (ketto); egyebkent a tervezett epulet emeletenkent tartalmaz egy lakasnyit, de nem lesz tarsashaznak nyilvanitva (mas papirozas lehet, 2 kulon haztartas ha ugy nezzuk lesz, harmadiknak max a garazs)
Viszont itt a rajz a telekrol: [kép]
A teto ugy van rajta, hogy a tornaccal egyutt, nyeregteto kb., azaz csak szeletekben bonthato. A villanyorak helye sajnos csak kb., de a meretlen vezetek miatt felteszem a bontas kezdese elott az utolso ketto eleve kiesik.
A) valtozat (preferalt): epulet lebont, elotte at kell helyezni az orakat ugy, hogy a bontast es az epitest se zavarja, kerdes, utana me'g egy athelyezes hogy az uj hazon legyen, mennyire maceras (macera = 1. penz 2. ido 3. kockazat, hogy nem helyezik at mert 1 db hazat latnak), illetve ez hogy lehet legkabel->foldkabel cserevel idoziteni (mi legyen a koztes) ido- es penzhatekonyan megoldhatora
B) valtozat (elfogadhato): hatso ketto athelyezes elindit (plombabontas, de ki szedi le a meretlen vezetekreszt), az elsore kerni ott ahol van 3 fazisra bovitest (regi fa szekreny kulso falban, nagy hely de nem szabvanyos), epitkezes idejere az elso traktus megmarad, amikor mar van fal az uj haznak, oda kerni a 3 orat (2 mar athelyezesben van, harmadikat is), foldkabelre.
C) valtozat: tiszta de a hosszu tavu hasznalata kerdesesebb: mindharom athelyeztetese a kerites melle oda ahol nem zavar, foldkabellel (az oszlopon nincs me'g lefele cso, idoben ez tobb lehet akkor?), es ott marad vegleg, azaz me'rt vezetek megy az uj hazhoz, igy viszont nem kell interakciozni az elmuvel mikor mar latszik hogy a regi 3 lakoegyseg megszunt
D) valaki mond egy ezeknel is jobbat
+1. ha XX. ker-ben ezt valaki meg is csinalja[ Szerkesztve ]
-
RandomName
senior tag
Ilyenkor mindenképpen.
Fájás akkor szokott lenni, ha fűtésnél közeledsz a használati tartomány alsó széléhez.... Akkor hihetetlen mértékben fog romlani a hatásfok.... És a több amper miatt már a C6 lehet kevés lesz, bár, ha csak kiegészítő, akkor ezzel sosem szembesülsz...."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
PROTRON
addikt
válasz
axioma #14119 üzenetére
Az áramszolgáltató szemszögéből a jogi megfogalmazás a "többlakásos épület" lenne, mely még nem társasházi közösség, mert csak 6 lakás esetén kell kötelezően társasházzá alakulni, alatta csak javasolt. Pl ilyen esetekben nincs kötelezettség hogy a lakó közösség anyagilag is beszálljon egy méretlen fővezeték felújításba, de nem is akadályozhatja.
Ennek a többlakásos épületnek is kellene valahol egy jogi bejegyzésnek lennie, amire anno megkapták a külön-külön bekötéseket.
Ilyen esetben, mivel nem "önálló albetétesítés", valóban osztatlan közös tulajdonként minden ingatlani lap tulajdonosaként, ingatlanonként kell a hozzájárulási formanyomtatvány nyilatkozatokat megírni bármihez is.Az áramszolgáltató manapság abba az irányba akarja terelni az ilyeneket, mint az osztatlan ikerházak esetében is, hogy kiraknak a telekhatárra egy rendszersített "áramszolgáltatói csatlakozó elosztó szekrény"-t, amiben gyárilag van 4 db leágazás, amikről egyesével kötik be az egyes mérőórákat.
Ezáltal "jogilag" mindegyik óra a többitől függetlenül önálló csatlakozási bekötéssel rendelkezik, nem társasház. Azért nem lehet társasházként felújítani, mert nincs bejegyezve társasházként. Ha nincs bejegyezve társasházként, lakás számtól függetlenül így akarnak minden ügyet intézni.
Ezt a szekrényt a szolgáltató adja, de nincs ember kapacitása letelepíteni, így az ASZR szerelőknek kell bemenni érte az áramszolgáltatóhoz, ha elindítottatok egy mérés áthelyezést és megérkezett a műszaki-gazdasági tájékoztató.Legalábbis Bp-Pest megyében így intézi az EON.
Ideiglenes mérőt bármilyen építkezésre hivatkozással lehet indítani, persze ilyenkor lehet leszereltetik a meglévő mérőórát.
Az ideiglenes mérő csak 1 évig lehet fent, utána jönnek és elviszik.
De ehhez is egy új mérőóraszekrényt Neked kell megcsináltatni.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
axioma
veterán
Nem, 1 helyrajzi szam, osztatlan kozos. Siman letezik rajta igy is 3 cim (fszt 1, 2, 3 van nyilvantartva, me'g a tok fuggetlen internetszolgaltatos kereso is kulon cimekre mond csak elerhetoseget, nem a hazszamra, szoval valahol nagyon melyen benne van a rendszerben). Most vettuk (ertsd tavaly julius), egy hrsz, nincs tarsashazi info (albetet). A gaz is 3 oran volt 3 kulon cimen, igy 3x fizettettek ki velunk a kikotesi dijat (sot, elsore a 3 kikotes mindegyikehez jott a szabvanyszoveg, hogy a masik ket tulajtol szerezzek be hozzajarulast hogy a kikotes idejere gazszunet lesz, aztan vegul sokadik korben megertettek hogy nem oraleszereles hanem kint levagas... a gazosok pl. tarsashazi kikoteskent adminisztraltak), es a villany is 3 kulon szerzodes, 3 kulon villanyszamla atirva a nevemre. Fura egy allapot, ha nem az enyem lenne en is azt mondanam, de ez a kiindulas. [Lehet, hogy regen volt hasznalati megosztasi szerzodes, de elottem mar egy epitesi vallalkozo tulaj volt, aki szinten at akarta volna alakitani csak az eredeti epuletet.] A telek egyebkent merete alapjan 3 lakasos tarsashaz epitesere megfelel a mai szabalyok szerint is.
De a muszaki reszt igyekszem majd ujrafogalmazni, ezek szerint tul-zip-eltem.
Az vilagos, hogy 1 bekotes maradhat a telekre, azzal nincs bajom [csak ezt kene kitalalni, hogy az idovonalon haladva hova es hany mukodo oraval/teljesitmeny(ek)kel], csak 3 (de minimum 2) ora es villanyszamla maradjon ugy, hogy nem akarjak azon az alapon elvenni hogy nem jar az uj felallasban.[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
A 16-os megszakító még nálam se ment le
Kisebbik klíma mostoha körülmények közt dolgozik alaklamnként...
Nagynak meg elég tűrhető, a fogyasztása...Szerk.: ha ennél jobbat veszek, sose térül meg a ráköltött összeg... (téleny/nyáron H tatifa környékén kapom az áramot....)
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
biker
nagyúr
nekem C6-ról megy egy 3,5kW klíma, Fujitsu ASYG09LUCA sorozat, és egy 2,5kW Daikin FTXP25M5V1B9/RXF25E5V1B és röhögve elvannak
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
313313
addikt
válasz
PROTRON #14111 üzenetére
Volt egy 5,2-es on/off LG klímám előtte, az 9A-t kért ha ment. Mérni nem mértem, de kb ugyan annyi maradt a villanyszámla a klíma csere után is... A dolgot árnyalja, hogy egyszerre lett villany tűzhely is cserélve, igaz 50 cm-s helyett 60 cm-s lett berakva. Annak nagyobb főzőzónái vannak és a sűtő teljesítménye is nagyobb, főzni/sütni meg szoktunk rendesen....
Mondjuk Amnernél 80-88 watt lejön csepptálca fűtésre, Comfort X-nél meg 10x watt
[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
válasz
axioma #14109 üzenetére
3 lakás 3 cím 3 helyrajzi szám, ehhez megosztás kell, vagy albetétesítés.
ha nincs megosztva, nincs saját /valami hrsz-e akkor nem két lakás, és nem két cím.
tudtommal egy mérőhely lehet, amiben lehet több óra, csoportos mérőhely. de egy méretlen fővezeték meg egy telekre/ingatlanra/lakásba/hrsz-re sorolhatnámElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz
flash- #14106 üzenetére
"viszont sajnos fi relét nem tudott rakni mert nincs a házban védőföld. így azt mondta hogy adott elektromos külső probléma esetén az eszközeink is tönkre mehetnek."
keress olyan villanyszerelőt, aki nem itta el az agyát még.
mivel magyarországon minden betáp hálózat földelt csillagpontú, az oszlopokon is vannak pár száz méterenként földelések, így hiába nincs nálad földelés kialakítva, ha megfogod a fázist, akkor föld felé szivárogva megb@sz hidd el. És ez ellen véd (atomtámadás ellen nem véd by Szalacsi)
ha földelés híján nem alakulna ki föld felé áramút, akkor meg legfeljebb nem rázna és nem oldana le, de semmi esetre sem megy tönkre semmi ha beszereli, és leold.Egyszerűen nem akarta, vagy síkhülye és azt se tudja mit kértél, csak jött a hablaty
-
PROTRON
addikt
válasz
axioma #14109 üzenetére
Húúúú teee....elhiszem hogy én vagyok túl fáradt, de ez így túl tömény volt elsőre...meg másodikra is.
Át tudnád fogalmazni? Tudod lassú felfogásúak vagyunk, mint a villám(Zootropolis film előnyben).
Az elején még tök érthető a szöveg, aztán durrbele...már csak pár integrál jel és kvazár hiányzik belőle.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
Sok apró tényező van, ezek egy részét azért laikusként is ki lehet deríteni (pl hogy a klímád névleges teljesítménye a 3,5kW, de az adatlapján és némi internetes keresgéléssel rá lehet találni a tényleges villamos paraméterekre), egy részéhez már kell némi szakmai rutin.
Ahogy írták, mivel nem írtad hogy a klímád milyen helyiségben dolgozik milyen külső-belső hőmérsékleti viszonyok mellett, így simán lehet alacsony teljesítmény igénye is.A főzőlap na az már tud kajolni, pláne ha hosszabb ideig főztök rajta, és valóban ha mindent egyszerre használtatok, akkor elérhette a kismegszakító rövid ideig átengedett túláram érték határát. Valamint a kismegszakítóknak van "karakterisztikája" (másképp megfogalmazva "jelleg") , pl "C" esetén kicsivel megengedőbb mint egy "B" jellegű.
Ez pl 10A, "C" esetén 30 secig akár 20A-el is terhelheted, csak utána old le, de akkor viszont keményen leold.
Van minden gyártónak szép diagrammja erre, hogy a 10A-t végtelen ideig átengedő kismegszakító 20A-ig szépen hogyan csökken a túlterhelési idő, ami alapvetően azért %-os.
Pl 17A-t mondjuk másfél percig átenged.
Ehhez kell hozzávenni azt a szakmai látásmódot, hogy bizonyos eszközök hiába nagy fogyasztók. ha csak fél-1 percig terhelnek.
Ha egyszerre benyomod a vízforralót és a kávéfőzőt, akkor együtt is csak 1 percig fognak terhelni, ami lehet korábban épp a határon volt most meg pont a határ alatt.A Fi relével kapcsolatban hülyeség amit mondott embered, mindenképp jelentene valamennyi védelmet már most is, de védőföld nélkül a hibalehetőségek jó részét nem fogja megakadályozni és abban is igaza van hogy lehet hogy hamis biztonság érzetet kelt.
A Fi relé akkor véd, ha az áram el tud indulni más irányba. Ha nincs ott másik vezeték (mondjuk föld) akkor valóban nem tud elindulni más fele, tehát nem lép ki az áramkörből és így nem fog leoldani a Fi relé.
Ugyanez van akkor amikor pl dugalj szereléskor szigetelt cipőben vagy és véletlen egyik kezeddel megfogod a fázist, másikkal a nullát. Nem fog leoldani, mert Te csak egy villanykörte vagy, nem lép ki az áram az áramkörből.De ha mezítláb vagy akkor már a talaj irányába el tud indulni.
"érdemes vennem túláramvédelmi elosztót a drága müszaki eszközök elé venni hogy ezt elkerüljem?"
Amire Te gondolsz az a túlfeszvédős elosztó, de ez is csak akkor működik, hogy ha van védőföld, hiszen valamerre le kell vezetnie a túlfeszültséget.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz
313313 #14108 üzenetére
De azt ugye tudjuk hogy a modern inverteres klímák elég jó hatásfokkal működnek, tehát télen a COP érték alapján az Ambered 1700W-ból 2,4-es COP-vel csinált 4kW fűtési teljesítményt...ugyanígy nyáron a SEER értéke alapján ami még jobb szokott lenni hűti az ember seggét.
Nincs új a nap alatt, ezek sem csoda készülékek, az 5,3-as Comfort X-ednek is van egy COP értéke amivel elő tudja állítani villamos teljesítményből azt a 5kW fűtési erőt.Nekem otthol a 3,5 kW Fujitsu klímám télen általában 9A-el megelégedett amikor izomból kellett fűteni...4kW+ fűtési teljesítménnyel....amikor nincs ilyen hideg az én szigeteletlen tűzfalas társasházi lakásom körül odakint, akkor simán 4-5A-el elketyeg, de max 7-erl.
Szemben egy régebbi, ugyanilyen fűtési teljesítményű on-off klímával, na azok amikor beindulnak, tényleg kajolnak 16A-t 30 percig(ha kell ha nem), aztán lekapcsol. Ugye sokan még ezektől rettegnek amikor a klímák fogyasztásával meg teljesítményével riogatnak...
-
axioma
veterán
Merooras kerdes rezsis topikbol ideiranyitva [koszi!].
Mult heten Bp-en reg.szerelo azt mondta, hogy nem lehet 1 helyrajzi szamhoz [ujkent] masodik fogy.helyet kerni. Nalunk csak megtartani kene, de bontando az epulet, es nem tudom hogyan kene csinalni jol, h a celunk sikeruljon: legalabb 2 ora megtartasa 3x20A [esetleg 25/32], 1x32A [most 1x25, 1x25, 1x20, 3 lakas 3 cim 1 hazban]
Mennyire ido/penzigenyes a meroora athelyezes? A regirol leszereles, regi bontas, uj haz felepitese de kozben hasznalni is kene, foleg 3f-ra bovitve lenne jo, uj hazra raszerelni. Ekkor ket[szer 3 v 2 fogyhely] athelyeztetes, es kene keriteshez letelepiteni ideiglenesre felmillas szekrenyt...
Vagy: a 3 ora kozul 2 athelyezes inditas, harmadik 3f-ra bovitve meglevo helyen [venni kell aka'r hasznalt doboz mert csak fa lyuk van] bovitest ker, epitkezes vegen a 3f bovitettre is athelyezesre inditas, mindre az ujon bekotes. Jo lenne ezt mar foldkabelen a meglevo legkabel helyett. Orak hazra szerelesekor nem kotnek bele, hogy minek nekem? Ez azert kenyelmetlen lenne [pl. reszleges bontas a rogzitesi pont miatt, de a tobbi oraig meno kabelek utban].
Ket lakas elmunel mitol ketto? Szintenkent lesz furdo, konyha, az stimmel [utobbi pici de lesz mindenkepp]. Hazresznek felnott gyerek lakoja lenne tenylegesen kulon [de nem tulaj, az a szuloknel marad]. Kozos reszek gondolom csak tarsashazasitasnal kaphatna orat [garazs, e-auto otlettel].
Koszi elore is! [Megvalosito is kell majd ha odaerunk idoben.]
Esetleg egyeb tipp? Nem szeretnem hogy a vegen valami nem jo es veletlen csak 1 ora maradjon... erre tisztabb a keritesnel most 3 lakas tudataban lerakatni es ott hagyni, csak kevesbe biztos h nem lesz utban, es akkor lesz 10m me'rt vezetek a lakaselosztokig [emelet +3m]. -
313313
addikt
Én mikor beindítom a 3,6kw-os Amberemet a műhelybe 17xx wattot is felvesz néha akár több órán át is... 5,3-as Comfort X-em a párás időben egyszer 21xx wattal indúlt el..
-
4D4M
senior tag
válasz
flash- #14106 üzenetére
A 3.5 kW-os klíma 1 kW-ot vesz fel maximum, ami minimum 4.3 A-t jelent.
A kismegszakitók a karakterisztikatol függően a névlegesnél nagyobb áramot is atengednek adott ideig.
A vizforralo általában nem megy addig, hogy ezt elerje.
viszont sajnos fi relét nem tudott rakni mert nincs a házban védőföld
~
Inkább hívj egy másik szerelőt....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
flash-
veterán
pontosan mi a matek az alábbiba? nem értek a villanyszereléshez.
eddig 10 amperes mentavill biztosíték volt, ha a 3.5kw klima mellett bekapcsoltam mást(főzőlap vagy vizforraló vagy kávéfőző) leverte.
most 13 amperes omu biztosítékokat rakott a szerelő(azt mondta ezt használják és nincs vele gond) és nem veri le akkor se ha a klima mellett a főzőlap és még valami nagyobb dolog megy.
ez hogy lehet ez a plusz 3 amper mennyi watt plusz terhelehtőséget hozhat?viszont sajnos fi relét nem tudott rakni mert nincs a házban védőföld. így azt mondta hogy adott elektromos külső probléma esetén az eszközeink is tönkre mehetnek.érdemes vennem túláramvédelmi elosztót a drága müszaki eszközök elé venni hogy ezt elkerüljem?vagy egyéb védelem lehetséges az én esetemben?
[ Szerkesztve ]
-
-
biker
nagyúr
Azt érted félre, hogy
- biztosan szétválik a pen mert földfüggetlen a kimenet
- senki nem beszélt zárlatról, minden berendezés hibátlanul üzemel
minden komolyabb kapcsoloüzemű tápban van valamilyen LC szűrő, fázisjavításnak
nem pont ilyen, ez egy példa
remélem megtalálod rajta a testre kötött kondikat és hogy ezzel mi a baj, ha földeletlenül használod, és a nulla sincs földre rögzítveElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Így értelmeztem, amit leírtál. Berajzoltam 2 mosógépet. Lehetséges variációk ahogy én látom. A zöld lenne a lehetséges PE-N szétválás a kapcsolószekrényben:
- Van földelés, és össze van kötve N-nel --- inverter elvileg, zárlatba megy, el sem indul
- Van földelés, nincs összekötés --- amíg nincs testzárlat, addig OK
- Nincs földelés --- lebeg az egész, de az áramnak érdemben nincs útja rajtad keresztül, semmi sem történik. Ha egyik kézzel megfogom az egyik mosógépet, a másikkal a másikat, és éppen testzárlat van, miközben a testvezeték megszakadt, akkor valóban szopacs.Mit értek félre?
Ha több fogyasztót táplálsz vissza földfüggetlen áramforrásról egy földelt hálózatra, akkor a kettős tápfeszültségű kapcsolóüzemű tápok középkivezetése miatt 2x110V.-od lesz és földhöz képest 110V-on lesz minden kapcsolódó berendezés burkolata.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
biker
nagyúr
Azért nem értetted, mert a mondat második fele, amit levágtál, volt a magyarázat
Ez nem szakmai kérdés, és hiába sértődsz meg, tényleg ezt csináltad.Ennek ellenére el lett magyarázva, de te mégis duzzogsz. Ez mire jó?
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mikrotik routerek
- Megemeli a Microsoft az Office-Teams duó árát az EU kedvéért
- Egy ASRock alaplapban is leégett egy AMD Ryzen
- Hyundai, Kia topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Filmvilág
- Valorant
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest