- VoLTE/VoWiFi
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Carl Pei megmondta nagyjából, hogy mennyi lesz a Phone (3)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy S24 FE - később
Új hozzászólás Aktív témák
-
baly81
aktív tag
motorosfóka (aki tudja mi ez
)
Ja, akkor ezek szerint te is voltál....No és disznótort csináltatok e? Nálunk ez volt 2-3 hetente hétvégén a program.
Helyszín: vizesblokk = disznóól.
Vastag, vegyvédelmis gumikesztyű félig feltöltve vízzel, ez volt a disznó. Három ember beállt középre, nekik kellett elkapni a disznót, amit a többi körben álló ember rugdosott odébb, a disznó menekülését szimulálva. Ha elkapták le kellett szúrni egy kanálgép késével. Mivel annak hegye sem volt, elég nehézkesen ment. Ha sikeresen megtörtént, kifolyt a víz (kb 30-40l), a "vérszagra" jött a kígyó. Ez hosszú (térd-)zokniba kötött 3 csomag, tehát 1,5kg mosogatópor volt. Hogy a kígyó ne egye meg a disznót, seprűvel, -ahány csak volt a körletben- agyon kellett verni. Te! Olyanokat estünk!Gondolhatod, hogy a víz, mosogatópor, seprűverés milyen habot csinált!? Még a mennyezet is tiszta hab volt...
Aztán jött a takarítás. Már nem kellett tisztítószer hozzá...2-3 ember ezt az egészet nagy szivatásnak vette, és minden baja volt meg duzzogtak. Mi, akik ezt az egészet ökörködésnek fogtuk fel, végigröhögtük, de olyan szinten, hogy életemben is kevés ilyen pro élmény hozta ezt ki...
-
biker
nagyúr
válasz
FBLLMAG #15937 üzenetére
hát ha 13A-el van biztosítva, akkor legalább túlterhelni nem lehet, max használni se
"Havernál az ebédlőben biztos probléma lenne. Nála az erősítő + hangfalak + PC + mini hűtő (az én konyhai nagy hűtőm kevesebbet eszik) + TV is tudja húzni az áramot. A +porszívót már nem vinné el a 13 A -es védelem.
"
hát a porszívót nem a TV mellé dugnám, ha lenne, szerencsére 20éve nincs porszívónk, parketta, járólap, seprű, motorosfóka (aki tudja mi ez
)
Egyébként erősítő ha nagyon hifibuzi és nincsenek szomszédok, akkor mondjuk 300W (hálózati oldalon), de 50W-el is kirakom az ablakot a keretből, nem a watt ölhanem a db
de legyen 600W-os valami nagyon házimozi (amit 10w-on hallgat mert összetörik az ebédlőben a herendi), szóval 600W, egy durva PC, az én szimulátoros szettem pl, 1000-1200W (nem a PC-ben a tápra írva, hanem ennyit vesz fel minden valóban)
TV 3-500W ha valami 120-150centis szörnyedvény, szóval megy a TV-n 4K60Hz a gaming, és üvölt a hifi, nagyon határeset 2000W, de inkább szűk 1000W, erre is elég a C13A 1,5mm2-elja ha már nagy TV, az megvan mindenkinek, vagy csak nekem tűnt fel, hogy voltak a nagy képcsöves tévék, 72-82cm-ben már 150W körül ettek vagy 200W
jöttek az LCD-k 100W
jöttek a LED 50centis tévék, 25WÉs megmaradt az emberekben, hogy "hábazeg ez LED, ez getzikeveset eszik" és csodálkoznak, mikor odavezetem a cimkéhez, hogy tényleg? szerinted erre a 120centis sz@rra miért írták azt 350W???
Háde ott van 2x20W
Ember, az a hangszóró ami benne van!De a legtöbb ilyen cuccon, hűtő is ilyen, nincs ám rajta hány wattos, csak az, hogy éves átlagos 130kWh
Tényleg? honnan tudod, mennyit fogom használni he?Na kihörögtem magam, megyek készülődni irodába
-
FBLLMAG
senior tag
Mint írtam, egyetértek veled. Csak a konektoros (pláne több konektoros) áramkör vezetékét könnyebb túlterhelni, ha nincs rendesen méretezve. És ha melegszik a vezeték, előbb - utóbb leromlik a szigetelésse. (Ekkor sem muszály problémát okoznia, de bekövetkezhet.) A hibakeresés persze már nem gond. A javítás viszont rombolással járhat. És ez a rombolás - javítás drágább lehet, mint most áthúzni 2,5 vezetékre, ha gégecsőben húzták a vezetéket. Nem lehet tudni mi lesz beszúrva a továbbiakban a konektorokba.
Havernál az ebédlőben biztos probléma lenne. Nála az erősítő + hangfalak + PC + mini hűtő (az én konyhai nagy hűtőm kevesebbet eszik) + TV is tudja húzni az áramot. A +porszívót már nem vinné el a 13 A -es védelem.
-
biker
nagyúr
válasz
FBLLMAG #15934 üzenetére
Bocsánat, de a kérdés az volt, rossz-e annyira, hogy jogilag támadható? Kérhet e kijavítást vagy árcsökkentést hibás kivitelezés miatt?
És a "Rossz-e" kérdésre azt a választ adtam, nem rossz (3,6... nem tragikus)
A rossznak nem a jó az egyetlen ellentéte, hanem a nem rossz, megfelelő, elégséges, stbAz, hogy más (értelmes) villanyszerelő máshogy csinálná, máshogy kellett volna, máshogy jobb lett volna az nem jogalap, mert alapvetően nem hibás.
Mindenben igazad van amit írtál, de ez nem jelenti azt, a másik ettől támadható
ha én 6A-el húzok egy dugaljat a nappaliban a TV-DVD-router kombónak, akkor is megfelelő lesz a dugalj telepítése, meg ha 16A-el 2,5mm2-el húzom, akkor is. -
csubuka
addikt
válasz
FBLLMAG #15934 üzenetére
Köszi. Alapból én is úgy csinálnám, de itt sajnos épp az Olcsósító/Kendács Bt. járt alkotni kb.
Bármi jó nekik okosba, csak jogilag még épp ne lehessen támadni.
Ja VBF-et sose láttott a lakásJogilag persze kötelező a nulladik pl., de ameddig nincs rá hatóság addig ez a magyar valóság.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
csubuka #15929 üzenetére
Én kicsit máskép gondolom, mint az előttem szóló. Persze, alapból igazat adok neki.
Szerintem, konektohoz 2,5 mm² +16 A védelem (Fi relés). Ne a vezeték legyen a leggyengébb láncszem, mert akkor ki kell szedni a falból, ami problémás lehet. 1 körön több konektor is lehet, van. Így több fogyasztó is csatlakoztatható (HiFi, TV, PC, porszívó, álló lámpa, melegítő, stb)
-
biker
nagyúr
válasz
csubuka #15931 üzenetére
úgysem lesz semmid aminek 16A kellene, max ha villanyautó van a garázsban
amúgy a 13A-es kmsz kb 15,5A-t 30percig símán elvisel.18A-t 1-2 percig
a dugalj sem bír 16A-t 24 órán át
szóval konkrétan semmilyen kár nem ért ezzel, legalábbis ha külön nem ez volt az igény, hogy a dugaljakat 16a-el kéred biztosítani, akkor nem tudsz mire reklamálni -
csubuka
addikt
Sziasztok!
Egy apróságot szeretnék kérdezni. Alapvetően ha 1.5mm2-es vezetékkel húzták egy szoba konnektorait és 13A-re biztosították, akkor nagyon nincs mit jogilag támadni nem? Ha amúgy nem volt kikötve, hogy 2.5mm2-el kéne húzni... persze jóérzés meg a dugalj 16A-ig bírja akkor a betáp is annyira célszerű...
Ez sajnos nem az a brigád és ha jogilag nem támadható akkor sajnos így marad.
-
mickemoto
őstag
-
mickemoto
őstag
válasz
gorbep #15897 üzenetére
Nem ismerem a fűtőszál névleges teljesítményét. Annyi biztos hogy magasabb lett a fogyasztás a korábbi évekhez képest a tavaly ősztől kb. Az utóbbi két hét mérései alapján kikapcsolt fűtéssel 6-8 kwh fogy, fűtést bekapcsolva 22 fokra pedig 30-60 kwh között változik.
Vannak a szobákban olyan részek a padlón amik kimondottan melegebbek mint a többi. Ez egyébként korábban is érezhető volt csak talán kevésbé. -
biker
nagyúr
válasz
aleister #15921 üzenetére
nem! nem ezt mondtam!
a 4 eres kábel L1-L2-L3-PEN vezetőkből áll, a betáp oldalon szigorúan egy helyre köthető a 4. ér, a PEN sorkapocsba a szétválasztás előtt
A dugalj felöli végén leversz legalább 1db 3m-es földelőt, ezt a földelőt és a PEN vezetőt összekötöd, ide teszel egy PE-N szétválasztást, és innen 5 ér megy, L1-L2-L3-N-PE -
tyielow
aktív tag
-
-
vaakuum
addikt
válasz
SatnyaSanya #15918 üzenetére
A hosszabbító azért is tud veszélyes lenni, mert ha olyan hosszú, hogy akár bele lehet rántani a kádba vagy mosdóba, akkor tud gondot okozni. (lásd közelmúltban a kislány, aki a kádban netezett) Ezért érdemes mindenképpen a méretre igazítás. Ha az kell hozzá, akkor kell egy 40 centis hosszabbító vízhatlan burokban.
-
baly81
aktív tag
válasz
SatnyaSanya #15917 üzenetére
Szerintem írd be ide, hogy hol vagy helyileg! Biztosan lesz valaki a közeledben aki segít...
-
SatnyaSanya
csendes tag
válasz
bluemirage #15881 üzenetére
ha értenék hozzá nem lennék itt ilyen hülyeségeket kérdezni ;)
köszi, a választ, ebből arra következtetek, hogy a lengő hosszabbító hossza nem számít, ha az általad leírt feltételek teljesülnek:
lengő dugvilla + lengő dugalj + MT kábel 3x1,5 + érvéghüvelyek 1,5-ös + érvéghüvely fogó megpróbálok keríteni valakit, aki megcsinálja -
aleister
veterán
válasz
Reggie0 #15913 üzenetére
Nem szeretnék kőkányolni, viszont még az életben nem húztam falban kábelt. Nem mai a ház, és van benne pár furcsaság. Kicsit félve állnék neki.
Az tuti, hogy első körben csak lecserélem a dobozra szerelt ipari aljzatot, és akkor tudom tesztelni már 3 fázison a töltést.User_2:
Ennek mondjuk van értelme, igen. Mivel az egyik réz, gyanítom, hogy azt utólag fűzték be. -
User_2
tag
válasz
aleister #15904 üzenetére
a, Az elég, ha a három fázisból az egyiket elágaztatom itt a dobozban, és abból kötöm be a 230V-os aljaztokat és a világítást? Ha igen, miért lehetett szükség a fenti 3-as pontra?
nálam ezt azért csinálta az előző lakó szakija, hogy a 3fázisú gépet és a világítás vezetékeit külön is lehessen kmsz-re kötni a ház fő elosztószekrényében. ennek az az előnye, ha a 3f motor lecsapja a 3as kmsz-t, - ami ugye egyszerre leviszi mind a 3 fázist, a világítás még megmaradjon. illetve fordítva: a világítás kmsz-ja ne kapcsolja le a 3f motort is, mert a 3f fogyasztók nem szeretik az ilyesmit. -
Reggie0
félisten
válasz
aleister #15909 üzenetére
Hat, kokanyolni mindent is lehet, de nem hinnem, hogy szabvanyos lesz. Egyszerubb, ha ujrahuzod es akkor nem kell az aluvezetek problemaval sem kuszkodnod. Foleg, ha elektromos autot toltesz rola. A 3x1.5-ost foldelesre nem hasznalhatod, az biztos, hogy a vedofold keresztmetszete nem lehet kisebb, mint a tobbi er keresztmetszete. A 3x1.5 rez egymassal osszekotve meg mindig kisebb terhelhetosegu, mint a 13-as alu. De szerintem a szabvany azt sem engedi meg, hogy eltero nyomvonalon legyen a vedofold, bar ezt nem tudom most csekkolni, 2 eve nincs szabvanyolvaso elofizum.
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
csemberlen #15903 üzenetére
Jaja a mostaniak meg villásdugósak, talán pont azért hogy ÉV relére legyenek kötve.
-
lappy
őstag
válasz
aleister #15904 üzenetére
Az alu kábel esetén tudni kellene mire van kötve? L - N vagy van benne PE is?
Mivel kb 10mm2 a vastagsága az teljesen jó, de felmerül a kérdés hogy a garázs különálló épület, ha igen akkor 4 vezetéket én 3 fázis + PEN használnám ha ez lehetséges ahonnan indul ha nem akkor csak 1 fázisnak jó
ha újat raksz le akkor elég az 5x4 rézből -
aleister
veterán
Sziasztok!
Kábelvastagság kalkulációban kérném a segítségeteket.
Elektromos autót szeretnék tölteni otthon, tehát hosszútávú terhelésre kellene méretezni. Jelenleg sima egy fázison töltöm 6A-ra lekorlátozva, amit szeretnék megváltoztatni 3 fázisra (230/400V, 16A). Jelenleg ki van húzva a 3 fázis a garázsba. Erről fotót inkább nem posztolok, mert nem akarom, hogy páran szívrohamot kapjanak.A problémám, hogy alu kábelt fűztek anno be, így gondoltam lecserélem rézre. Tegnap megbontottam a fali dobozt/aljzatot, és több meglepetéssel szembesültem:
1. Valami bitang vastag kábelt húzott ide ki anno a szaki. Tolómérővel 4 mm körüli átmérőt mértem egy alu érre, ami nagyjából 13 mm2 keresztmetszetnek felel meg.
2. Csak 4 eres a kábel. Feltehetően a védőföld nem volt bekötve.
3. Külön elhozták 3x1.5 rézkábelen a schuko aljzatokba és a világításnak az egyfázisú 230V-ot.Az tuti, hogy a jelenlegi kókány megoldást lecserélem egy ilyenre.
A kérdéseim:
a, Az elég, ha a három fázisból az egyiket elágaztatom itt a dobozban, és abból kötöm be a 230V-os aljaztokat és a világítást? Ha igen, miért lehetett szükség a fenti 3-as pontra?
b, Olyan jó vastag a jelenlegi 4x13-as alu, hogy megfordult a fejemben, hogy megtartom. Ez esetben hogy lehetne megoldani a hiányzó védőföld bekötését? Istenkáromlás lenne a 3-as pontban említett 3x1.5-ös réz kábelt felhasználni erre?
c, Ha úgy döntenék, hogy tiszta lappal kezdek és kihúzom a jelenlegi 2 kábelt, és befűzök helyette egy öt eres rezet, akkor mekkora keresztmetszet bírja el megbízhatóan, biztonsági ráhagyással 3x16 amperen (kb 11 kW) az autó töltését? Ezt azért kérdem, mert kalkuláltam én magam, használtam online kalkulátorokat is, és azok szerint felfele kerekítéssel is elég lenne a 1.5-ös réz. Nekem ekkora és ilyen hosszú ideig való terhelésnél kevésnek tűnik ez. Én olyan 5x4 mm2 körül gondoltam.Köszi előre is a válaszokat!
-
biker
nagyúr
válasz
csemberlen #15895 üzenetére
Egy háztartásban talán a tűzhely az egyetlen, ami fixen bekötött, minden más dugaljba megy, és a szabvány szerint a világítási áramköröket (amik fixek) szintén védeni kell, illetve maga a lakás áramkörök mint olyan védendő
Ezért kérdezem, mire gondoltál? Mi az a fix berendezés a háztartásban amire nem kötelező?
-
gorbep
senior tag
válasz
mickemoto #15896 üzenetére
Ez mit takar? Jelentősen nagyobb teljesítményt vesz fel mint ami a fűtőszál névleges értéke? Vagy csak többet megy, mint amit gondoltál... Hova tűnik a többlet energia? Itt napi 20 kWh többletről beszéltünk, ami nem kevés hő... egy occó infra kamerával illene tudni megtalálni...
Gondolom a fűtés több kör, külön külön mérd meg hogy melyik kör vesz fel nagyobb áramot mint a névleges, HA egyáltalán van hiba... ehhez egy lakatfogós multiméter elég... de kérdés, ha jelentős túláram van, akkor miért is nem old le a védelem?Én inkább arra tippelek, hogy egyszerűen többet megy a fűtés mint a tervezett.... ma reggel nálunk 0 fok volt hajnalban, mint januárban, ilyen ez a május... és amúgy az idei fűtés nálunk is jelentősen több energiát igényelt mint tavaly... lassan már 9 hónapban fűteni kell, régen ez 6 hónap volt...
-
mickemoto
őstag
Sziasztok!
Mint kiderült, az elektromos padlófűtés az oka a megemelkedett fogyasztásnak.
Hogy lehet a hiba helyét megtalálni, illetve kijavítani? Szolgáltató foglalkizik ilyesmivel egyáltalán? -
biker
nagyúr
válasz
csemberlen #15889 üzenetére
Hivatkozási alap?
ugye nem a helyhez kötött ipari berendezésekre gondolsz, miközben a kontextus a háztartási berendezésekről és hálózatról szól? -
biker
nagyúr
válasz
radi8tor #15884 üzenetére
1: igen, minden fogyasztónak kell FI relé
2: nincs maximális száma
3: van erről YT videóm a töltőszereléssel kapcsolatban, ilyenkor mindig egyet kérdezek, mikor a tulaj nem akar második FI relét sem, hogy "amúgy neked minek van 15-20-30kismegszakítód? Hát hogy el legyenek szeparálva. Értem ok, de akkor miért jó hogy egy hibaáram MINDENT lekapcsol? ennyi erővel lehetne egy kismegszakítód egy FI relével egy 4modulos dobozban
4: inverteres klíma "A" tipust kér, de ma már majdnem minden háztartás "A"-s lenne, mert vagy inverteres klíma, vagy inverteres hűtő, vagy inverteres hőszipka, vagy napelem, vagy 4-5-6 PC/PS van otthon, amik mind szórnak felharmonikusokat, amit az AC FI nem szeret. Nem is értem miért van még mindig velünk az AC FI relé, egy rakás ............ -
bigrob
őstag
válasz
bluemirage #15881 üzenetére
Ahogy kolléga írta itt, 3-3 kábelt kell bekötni, 5 perces yt vidi alapján.
Jobban jársz ha megcsinálod magadnak, ha kell érvéghüvely meg fogó 13. kerületben tudok segíteni 8-17 között, ezen felül 15. kerületben. -
radi8tor
MODERÁTOR
Gondolom sejted, hogy nem a kismegszakítók száma miatt kérdeztem, hanem a klímával “érkező” hibaáramra. Amúgy van arra előírás, hogy a házban minden fogyasztónak ÁVK-n kell lennie? Fixen bekötötteknek is mint pl a klíma?
Ha már külön ÁVK mehet AC osztályú amin csak a klíma van? [link]
-
radi8tor
MODERÁTOR
Klíma - FI relé kérdés
Adott egy családi ház ahova klímának kell betápot kiépíteni. A FI relén jelenleg 15 áramkör lóg (dugaljak) és 11 áramkör (világítás) lóg.
Rákössem a klímának a 2P kismegszakítóját a FI relére vagy inkább ne? -
válasz
SatnyaSanya #15879 üzenetére
Neked lengő hosszabbító kellene, 3x1,5mm ajánlott.
De ebből 1 méterest sem találtam.
Itt van egy 1,5 méteres
Ha értenél hozzá, akkor magadnak tudnál csinálni, egy passzosat... Pl. akárhány centimétereset is akár.
Ami kell hozzá: lengő dugvilla + lengő dugalj + MT kábel 3x1,5 + érvéghüvelyek 1,5-ös + érvéghüvely fogóIlyen rövid lengő hosszabbító boltban nem nagyon van.
-
vaakuum
addikt
válasz
SatnyaSanya #15879 üzenetére
Ha nem félted a garanciát (felteszem a készülék megbontásakor elveszik) akkor lehet rá szerelni hosszabb kábelt, amivel elér a kijelölt konnektorig. Egyébként ilyen fürdőszobai mosógép hosszabbítóval témában én is láttam cifra dolgokat.
Ha gyerek van, aki pocskol, akkor vminimum valami kültéri hosszabbító védőborítás, ha már hosszabbító. -
SatnyaSanya
csendes tag
Sziasztok,
Ma megjött az új mosógépem(Indesit MTWSE 61294 WK EE), sajna kb. 30-40cm –el rövidebb a kábele, mint amennyi kéne, hogy elérjen a konnektorig. (35nm-es panel lakás)
Azt látom, hogy a használati utasítás azt mondja ne használjak hosszabbítót és a neten nézelődve is láttam ilyen infót, de olyat is, hogy a kényszer nagyúr és ha nincs más megoldás, akkor legyen.
Eddigi keresésem alapján egyetlen helyen találtam 50cm –es hosszabbítót, de erre a cégre rákeresve nagyon rossz véleményeket találtam:
https://www.lunzo.hu/hosszabbito-vezetek-fekete-50-cm
Találtam olyan infót is, hogy: A vezeték hossza nem lehet kevesebb 3-7 méternél:
https://ibuilders-hu.techinfus.com/elektricheskie-udliniteli/dlya-stiralnoj-mashiny/
Esetleg tudtok tanácsot adni ezekkel kapcsolatban valóban szükséges ilyen hosszúság?
Akár konkrét típust vagy céget mondani, amivel/ahol érdemes próbálkoznom?
Amennyiben ez a téma nem idevaló, akkor elnézést.
Köszönöm. -
Biga123
addikt
válasz
bluemirage #15877 üzenetére
Igen a régi szonda "mellé" menne az új, de konkrétan az óra és elosztószekrény alá. kb 50 60 cm kábel kell. A régi szonda "föld alatti kötéssel" 10 es kábellel van elhúzva az óráig. Na az 4 méter , nem is értem mi lehetett a koncepció. De pl ha a régit is rákötöm az újra akkor 10 - 10 kábelt be tudom tolni az új földelőszonda kapcsába két irányból. És akkor az úgy biztosan tart.
Nem érzem úgy hogy a régi szondára kellene annyi erőforrást fecsérelni , hogy újrakábelezzem 16ossal. Eleve föld alatt rákötni, próbáltam de nem lehet kihúzni, arról nem is beszélve , hogy minimum 10-13 éves a cucc.
Amúgy 10 es ig tudok krimpelni érvéget, olyat kapok kölcsön. Csak jobb egy rendesen lekrimpelt 10 es mint egy sehogyan se 16 os.
Szal szerintem rámegyek 10 essel, aztán ha úgy adódik megpróbálok ráméretni.
Nagyon köszönöm a tanácsokat -
válasz
Biga123 #15876 üzenetére
Ha jól emlékszem... nálad egy meglévő öreg szonda mellé ütnél le egy újat.
Az én válaszom és javaslatom arra vonatkozott, hogy ha van rá lehetőség, akkor a szondától a Z/S legyen 16 mm2. Remélhetőleg rövid szakaszról beszélünk, mert ez a másik fontos dolog. illetve a két szonda is ezzel a keresztmetszettel legyen összekötve. Ahogy mások is javasolták, hogy a közeli szondák legyenek összekötve.
Amikor a saját kieg. földelésemet csináltam egy hátsó melléképületnél, ami a már elég messze volt a villanyórától.... ott a két szonda 2x10 mm2-el volt összektöve az ottani kiselosztóval és egymással is 2x10mm2-el voltak összekötve.
Hétvégén ez a MKH kábel volt otthon. Ehhez volt szemes sarum.... stb...Az, hogy mennyi a betápod keresztmetszete... az az életvédelmet szolgáló földelés kialakításának szempontjából mindegy. Bejövő keresztmetszettől függetlenül jónak kell lennie. Ahhoz pedig általában friss és mélyre ütött bolti szonda/szondák és a hálózathoz való nagy keresztmetszettel való csatlakozás szükséges.
-
Biga123
addikt
válasz
bluemirage #15875 üzenetére
Aha
"Nem tiltott, de kisebb üzembiztonságú megoldás, amikor a földelőrendszerről érkező földelővezető egy kötődobozba érkezik, és onnan legalább 16 mm² keresztmetszetű sodrott rézvezetővel csatlakozik tovább a PEN sínre, mint fő földelősínre."Akkor gondolom ez már nem a földelőszondára vonatkozik, hanem a "hálózat" kialakítására..
"Védővezető legkisebb keresztmetszetének meghatározása táblázatból
Jól ismerjük, hogy 16 mm²-ig a védővezető a fázisvezető keresztmetszetével megegyező, 16-35 mm² fázisvezető-keresztmetszetig 16 mm², a felett a fázisvezető keresztmetszetének a fele. Ez azonban csak akkor igaz, ha a védővezető és a fázisvezető anyaga – vezetőképessége – ugyanaz. Alapvetően ezen arányoknak a védővezető és a fázisvezető vezetőképességére (S) kell teljesülnie. A szabványban az 1. táblázatot találjuk." -
válasz
Biga123 #15872 üzenetére
https://www.hungarysmart.hu/villamos-szakmai-rendszerszemlelet/68-villamos-szakmai-rendszerelmelet-7
Itt keress rá a '16' szóraAhhoz, hogy jól működjön a foldelesed nagy kereszmetszettel kell csatlakoznia a rendszeredhez. Gyakori, hogy egymással összekötött több főldelőszonda kell!
-
Biga123
addikt
válasz
bluemirage #15855 üzenetére
A 16 - os vezeték ökölszabály? 25A -es 16os alu pen és fázis esetén is?
-
gorbep
senior tag
válasz
FBLLMAG #15869 üzenetére
Nem hogy nem fog összeadódni.... hanem lineáris (szinuszos) esetben a nullvezető árama nem lehet nagyobb, mint a legnagyobb áramú fázisvezető árama. Teljesen szimmetrikus esetben pont 0A. (Millmann tétel) Hiába rajzoltam a csoporttársaimnak a fazor diagrammokat, nem értették, feladtam.
A gond akkor van, amikor egy ilyen hálózatot pl 3F főzőlaphoz építenek ki, de aztán végül mégis csak 1F bekötés lesz három fázisvezetővel... na ilyenkor összeadódnak a fázisáramok a nullvezetőn, és "worst case" esetben 3x-os nullvezető keresztmetszet kellene...
élő példa volt, amikor a három fázisú rendszer áramkimaradáskor egy egyfázisú szünetmentesre kapcsolt át, és ilyenkor lepárhuzamosította a 3 fázist. nem értették miért melegszik a nullvezető...
Persze NL torzítás esetén a 3. felharmonikusok ugyanígy összeadódnak a nullvezetőn. Sok Infra kép van a neten, ahol a vezérlő szekrényekben a nullvezető a legmelegebb... láttam már elégettet is, ahol LED re cserélték a teljes csarnok világítást... nesze neked 3. felharmonikus torzítás...
-
FBLLMAG
senior tag
Nem erre gondoltam. Itt elmagyarázzák. Mink még ezt tanultuk. Akkor még gyakori volt a sok neoncső. A sok folytótekekercs, kondenzátorok tudnak érdekességeket művelni. Mikor már nem színuszos a freki görbe (de színuszos görbékre lehet bontani).
Azért a 3 fázis áramfelvétele sosem fog összeadódni a N vezetékre. Mint írtam, ideális esetben 0 V a feszültség, 0 A az áram a N vezetéken. Ezért is nulla vezeték. Csak írtam, hogy lehetséges az áram folyása a N vezetéken. Akár nagyobb is. Nem ördögtől való. Bárhol előfordulhat ahol a LRC áramkör nincs kiegyensúlyozva. És nem kell gerincvezetéknek lennie.
És az a 3 fázisú 3x 32 A -es gép esetében is, ha minden rendben, a N vezetéken nem kéne folynia áramnak. De probléma esetében már 32 A felett is jöhet. Mink a suliban ollókat, csavarhúzók szárát párologtattuk el. A villámtól is jobban tartok mint sokan (tapasztalatok).
Mesterurak nem szabad meglepődni. Az veszélyes lehet. Inkább számítani kell mindenre is. Nem lehet rajta és a nincs rajta, 2 külön dolog. Mindig mérni mindent. 2 vagy több műszerrel. A FLUKE is meghibásodhat, hiába olyan drága.
-
biker
nagyúr
válasz
FBLLMAG #15867 üzenetére
két külön dologról beszélünk...
egy kábel, 3 fázissal, fázisonként EGYETLEN fogyasztóval, ami 6-32A közt valamit felvesz, olyan autó OBC-kkel, amiket szabvány kötelez az aktív PFC-re a bemeneten
így nagyjából 0-32A közt folyhat valami a nullavezetőn. más nemha ez egy gerincvezeték lenne, véletlenszerű szimmetrikus és asszimetrikus fogyasztókkal, akkor létrejöhetne ilyen hiba.
-
FBLLMAG
senior tag
Normál esetben a null vezeték (N) tényleg a 0 V -hoz közelít 3 fázisos, színuszos rendszerben. De ha felharmonikus fáziseltolás, vagy frekvencia változás lép fel, akkor már más a helyzet. Ez családi háznál elég ritkaság. Szinte lehetetlen. De cégeknél, sok géppel, szervertermeknél már előfordulhat.
Ezeknél meg duplán szokták húzni a nulla (N) vezetéket. És az árammérő (az a fánk a vezetéken) a járási villanytelepen jelez. Nálunk, errefelé valahogy így szerelik. Bejelez nagyobb áramfolyásnál és megy a villanytelep szakembere. A cég meg nem is tud semit az egészről.
-
biker
nagyúr
válasz
gorbep #15865 üzenetére
ez ugyanolyan hibás döntés szerintem, mint mikor nekünk kötött bele egy barom a szerelésbe
- szekrényben 3db C32 10mm2-el a sínre kötve, innen 170m 5x25-ös ysly kábel ment ki gerincnek 3 töltőre (3db 1f töltő ment rá)
- a 170m-nél kötődoboz, fővezetéki sorkapocs, 3db 3x6mm2 leállás 3-5m szakaszokkal a töltőnekErre ember ír egy 3 oldalas levelet (mint kiderült a konkurrencia szerelője aki szerelni akarta a töltőket) hogy milyen veszélyes, mert
- a nullán 96A fog folyni szerinte, mert számolni se tud, meg a 3fázishoz se ért ezek szerint
- szerinte MINDEN keresztmetszet csökkenés esetén biztosíték kell
- szerinte bárki megtalálja ezt a kábelt, és elvágja egy leágazásnak középen, akkor feltételeznie kell hogy a 25mm2-re van biztosítvanamost a felülvizsgálónk írt neki egy levelet, meg egy számlát munkadíjról, hogy ha a kiindulási oldalon a legkisebb keresztmetszetre helyesen van biztosítva, akkor a másik végén nem kell újrabiztosítani, mert csak a feszültségesés miatt van megnövelve a keresztmetszet
leírta neki, hogy mi történik ha 3 fázisú rendszerben fázisonként 32A-el terhelünk, akkor mennyire nullához konvergál az áramerősség
majd felhívta a figyelmét arra, hogy a kiviteli tervek ismerete nélkül egy véletlenszerű kábelt sem lehet elvágni, és rákötni egy fogyasztót, így ha ezt elvégzi, akkor milyen szakmai felelősséggel tartozik a munka után, majd sok sikert kívánt nekiSírtunk rajta...
A te példádra is igaz, hogy nem annyi a villanyszerelő munka, hogy "jé, itt egy vastag vezeték, akkor rákötök", hiszen meg kell nézni mindkét végét, biztosítékot, felmérni a hálózatot, majd ha elbírja akkor rákötni
Egyébként pont fordítva lenne logikus, hogy nem lehet egy vezeték két vége 2,5mm2 és középen 1,5mm2 -
gorbep
senior tag
Villamosmérnökként teljesen egyetértek veled...
Konkrét órán feltett kérdésem volt, hogy lehet e egy nyomvonalon vezeték keresztmetszetet bővíteni, amire egy olyan elutasító választ kaptam, hogy azért nem lehet, mert a később karbantartást/javítást végző szerelő feltételezi, hogy a nyomvonal egészen a feltárt helyig legalább akkora, vagy nagyobb keresztmetszettel került szerelésre, ezért szigorúan tilos pl 1,5mm2 Cu-ról 2,5mm2 Cu-ra váltani. Ha a melegedés vagy a feszültségesés számítása ezt indokolja, akkor a teljes nyomvonalon cserélni kell a vezetéket úgy, hogy a vezeték keresztmetszet váltása csak csökkenést jelenthet . Ez ugyanígy igaz a védő-összekötő vezeték hálózatra is!
Ezen gondolatmenet alapján akkor az általad említett esetben óra vezetékeinél nem megengedett számomra a 10mm2 MKH. Persze tudom: nem mérnöki megfelelés van, hanem jogszabályi...
A szép, hogy ahány felülvizsgáló, mindenki máshogyan értelmez... konkrét eset: felülvizsgáló 120 napos cserére írta ki a fém öntvény A0 fogadó dobozt, amibe a 4x25 alu méretlen fővezeték földkábele érkezik, és amiben potenciál rögzítő földelésre és PEN szétválasztásra kerül. Mondtam, hogy 1995-ös kivitelezés.... megvonta a vállát...
-
biker
nagyúr
válasz
gorbep #15863 üzenetére
nincs olyan hogy "keresztmetszet növelés tilalma"
Tehát ha nekem 150m-re kell a 3x32A akkor 5x10-el KELL menni mert nem növekedhet a keresztmetszet? naaaaa
KÁBEL MÉRETEZÉS EREDMÉNYE
Megadott adatok a számításhoz:
Megengedett %-os feszültségesés: 1.5%
Hálózat típusa: 1x230V - (3 vezetős (L+N+PE) 1 fázisú)
Fogyasztó berendezés jellege: általános világítási
Fogyasztó berendezés feszültsége: 230V egyfázisú
Fogyasztó berendezés hatásos teljesítménye: 7200 Watt
Jellemző teljesítmény tényező [cosj]: 0.9
Kábel anyaga: Alumínium
Kábel hossza: 150 méter
Számított értékek:
Mértékadó feszültségesés értéke: 1.73 V
Berendezés villamos teljesítménye: 7200 Watt (7.2kW)
Berendezés által felvett áram: 34.78 Amper
Számított kábel keresztmetszet: 86.16 mm2
Választott kábel keresztmetszet: 95 mm2 Alumínium kábel -
gorbep
senior tag
Háát... az álló kombinált szabványos fogyasztásmérő szekrényben az óráról leáll a szolgáltató 5x10 MCU-val a elosztó sorkapocsig, onnan nekem aggályos keresztmetszetet növelni 50-re (még ha alu is)... de lehet hogy csak én nem értem pontosan a keresztmetszet növelésére vonatkozó tilalmat...
Nem kötözködés miatt, csak tömködöm a képzés lukait...
-
Scrake^;DD
aktív tag
Valaki végzett mostanában a 13. kerületi Focus suliban villanyszerelőként?
-
-
gorbep
senior tag
Nekünk képzésen azt tanították, hogy mért oldalon lakossági alkalmazásban új létesítésben csak a Cu a megengedett, ipari környezetben méretezetten lehet alu bizonyos kivételek teljesülése esetén.... fellapoztam a jegyzeteimet, de sajnos szabvány hivatkozást nem mondtak hozzá... ezért is érdekel mit mondtok rá
Pl a Méretlen fővezetéktől is előírja a hálózati engedélyes a hajlékony Cu bekötést az óránál és az óra után a mért főelosztóig lakossági fogyasztónál 32A-ig, nem válthatod ki méretezett alu-val, akkor se ha 95mm2-es alu vezeték is van nálad...
Ha nem így van, jelezzétek, de ezen még a vizsgán is lovagoltak...
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tyson5 #15833 üzenetére
Ha indító kapcsolóval használnád, akkor 2 nyomó kapcsolót használnék. Az egyikkel indítod, a másikkal megállítod a motort. Lényegében jól rajzoltad be az üzemi kondenzátort.
Az indító kondi egyik végét meg a indító nyomókapcsoló után raknám. A relé segédkapcsolója mind a 2 elemmel párhuzamosan kötve. Ezek után jön sorban a relé mágnestekercse meg persze ez a L fázis is (bár a fázist közvetlenül is a relé L1 / L2 kontaktjára vezethered, attól függően, hogy merre forog a motor. A másikra a N nullát vezeted). Az indító kondenzátor másik végét a T3 -ra.
-
gorbep
senior tag
válasz
Radnix #15856 üzenetére
valami rémlik arról, hogy nem, de nem akarok hülyeséget mondani...
DeepSeek:
A magyar és nemzetközi szabványok (pl. MSZ HD 60364, VDE 0100) általában rézvezetékek használatát írják elő a mért áramkörökben, kivéve, ha külön engedélyezett az alumínium használata megfelelő biztonsági intézkedésekkel.
Kivételek:
Nagyobb keresztmetszetű (pl. 16 mm² felett) alumínium kábelek előfordulhatnak ipari vagy nagy teljesítményű rendszerekben, de ezek speciális csatlakozókat és szigorú ellenőrzést igényelnek.Szóval, ha nem haluzik, akár kimagyarázható lehet. Megkérdeztem 2 VBF-est, nem ugyanazt mondták rá...
Kíváncsi leszek az itteni tagoknak mi a véleménye....
-
válasz
Biga123 #15853 üzenetére
Keresztföldelőt keress. "X formájú tüzihorganyzott rúd", Legalább 2 méterest és 16-os zöldsárga vezetéket (MKH 16) használj... akkor is, ha a régivel kötöd össze.
Egy kis gödröt ásni kell neki és azután leütni... Kézzel vagy géppel.Házi körülmények között Te nem fogod tudni rendesen megmérni, hogy megfelelő-e a földelésed. Ahhoz a korábban leírt megoldások és kütyük kellenének.... azaz szakember.
-
gorbep
senior tag
válasz
Biga123 #15853 üzenetére
valamennyit biztosan ér, úgyhogy kösd az újat a régivel párhuzamosan... a fali dobozig a szonda saját horganyzott köracélját vidd... ez a kötés a föld alatt elég "érdekes" megoldás... amellett hogy borítékolt korrózió... mondjuk ott is megy egy köracél valahova, nincs meg a másik vége? Figyelj arra, hogy horganyzottnak kell lennie, és hegesztett kötésűnek, de a gyártók tudják... ( a darabokból összetoldott ennek nem felel meg, de ez a gyártó felelőssége/tanúsítási kötelme...)
-
gorbep
senior tag
válasz
Biga123 #15848 üzenetére
Kérdés mire szolgál... ha potenciál rögzítő földelésnek, akkor 10 Ohm alattinak kéne lennie...
Igen, méréssel. Vagy földelési ellenállás mérővel, vagy EV műszerrel hurokellenállás mérési módban (Tudom, akkor melléméri a hurokellenállást is részben, de az általában 1 Ohm alatti, nagyot nem tévedsz)
De ez ránézésre is elég szarul néz ki, meglepődnék ha teljesítené a 10 Ohm-ot...
-
Biga123
addikt
Hali , átjövök ide inkább az építő fórumból.
Védőföldelést lehet valahogyan ellenőrizni , hogy megfelelő e ?
Mert vannak kétségeim.
Van leütve szonda de nem igazán frankón van bekötve.
Nem a falon van kötődobozban, hanem ilyen érdekes megoldással. -
313313
addikt
válasz
mickemoto #15846 üzenetére
Idei tél "keményebb" volt, mindenkinél több lett a fogyasztás...
2-3 hétig volt napközben is minusz, többször is. Sokáig volt sötét/borús/nyirkos idő. Klímák is szenvedtek/többet ettek... Felénk lebalábbis biztos.
Tavalyi tél 23/24 volt enyhébb, akkor 5 éves átlagnál kevesebbet fogyasztottam én is....Szerk.: plusz lehet idén feljebb vetted 1-2 fokkal a fűtést, az is sokat számít ám....
-
mickemoto
őstag
válasz
PROTRON #15838 üzenetére
Próbáltam. Ha mindkettőt lekapcsolom, vagyis minkét óránál mindhárom fázist akkor nincs fogyasztás. Igaz az órák sem mutatnak semmit, de amikor visszakapcsolom őket akkor ugyanonnan folytatják.
Most hogy lehült az idő, visszakapcsoltuk a fűtést. Kiderült hogy az fogyaszt ennyire sokat.
Mondjuk azt akkor sem értem hogy a 700 kwh hogy jött össze két hét alatt fűtés nélkül.
Ha leveszem 16 fokra a termosztátot akkor nem fogyaszt. Ha felveszem 22-re akkor az utóbbi három napban átlag 20-23 kwh-t fogyasztott. Pedig kinnt legkevesebb 10 fok körül biztos volt éjszaka is.
Tavaly még biztos nem fogyasztott ennyit a fűtés. Valami történt. Működni működik csak jóval többet fogyaszt. -
-
Radnix
senior tag
EYY-J 5x10mm2 foldkabel eleg ha kesobb akar 3*32A-re lenne bovitve a mostani 3x20-rol?
A foldkabelt milyen vedocsoben erdemes vinni? Mekkora atmeroju cso lenne ehhez jo, kenyelmes? -
tyielow
aktív tag
válasz
PROTRON #15813 üzenetére
Mint Finderes örömmel töltenek el soraid
Ha minket ilyen problémával keresnének vakarnám a fejem...
A költői kérdés, hogy vajon mit érzékel az a szenzor, mikor beremeg a mennyezet. Mert a fényviszonyok nem változnak attól még. Vagy ha igen, az annyira minimális, hogy kizárt, hogy arra kapcsoljon.
Fix lux értékkel mi értelme dolgozni egyáltalán? Pont az ilyen eseteknél derül ki, hogy nettó baromság. De bizonyára olcsóbb mint a standard...
A Finderes 18.51-B300 applikációból is állítható még a mért értéket is közvetíti a telefonra, hogy segítse a beállítást. Persze ennek ára is van -
mickemoto
őstag
válasz
bluemirage #15835 üzenetére
Megnéztem, lekapcsoltam az éjszakai óránál a kmsz-eket és van áram a fürdőben szóval nappalin van.
-
WaterWave
veterán
válasz
mickemoto #15834 üzenetére
Azért vannak nálad érdekes dolgok...
két hét alatt 700kWh még csak-csak, de hogy az összes kismegszakítót lekapcsolva a lakásban a fürdőben még van villany azért ott már nem kerek valami... És ezek miatt már jobban afelé megyek hogy a fogyasztásodat más valakivel osztottad meg amiről nem tudsz és te fizetted ki.
-
válasz
mickemoto #15834 üzenetére
Nyilván nem normális, ha a nappali áram lakáselosztójáank összes kmsz-ét lekapcsolva van áram a fürdőszobában.
Ez esetben a fürdőszoba a lakáselosztó kmsz elé van kötve, azaz a végső szolgáltatói kmsz védi a fürdőszobát is.A másik magyarázat, hogy nem is a nappali áramról megy a fürdőszoba. Ez lehet hekkelt "B" tarifa is. De ez csak találgatás és ennek fejtegetés ide egyébként is off.
A szolgáltatói kmsz-t egyesével lehúzva kiderül, hogy melyik óráról és melyik szolgáltatói kmsz-ről megy a fürdő.... de csak ha nagyon érdekel. Ha arra sem old le a fürdő, akkor vagy a szomszédnak vigyél sütit, vagy az MVM támogatását köszönd meg.
-
mickemoto
őstag
válasz
PROTRON #15753 üzenetére
Napok óta írom a fogyasztást és teljesen átlagos, 5-8 kwh, attól függően hogy mennyit mosunk, főzünk. Egyik nap próbaképp bekapcsoltuk egy órára a fűtést, 21 kokos szobába 23 fokra, 2 kwh-t fogyasztott.
Szó ami szó nem tudjuk hova ment el 700 kwh két hét alatt fűtés nélkül.
Megnéztem hogy melyik kismegszakító melyik helyiséget fedi le és érdekes módon a fürdőszobát egyik sem. Hiába kapcsolom le az összes kmsz-t ( nem az órák mellettit hanem ami külön van) , a fürdőszobában mégis van áram. Ez normális? -
Tyson5
tag
Tehát leegyszerűsítve így kell kötni?
Nyilván a motort csillagból deltába át kell kötni, de igazából csak a léceket kell csak vízszintesből függőlegesbe tennem. Jól gondolom? Nyilván a kondit a motor mellé fogom rakni, de ugye erre az ágra kell. Na meg az indítókondi opcionális, ha működik az egész, bekötöm -
Tyson5
tag
válasz
FBLLMAG #15829 üzenetére
A képeken minden rajta van, dr berakom közvetlenül ide is.
Szóval a motor csatlakozóit át tudom kötni, ha szükséges teszek rá egy indító kondit is. Igazából ami elbizonytalanított, az a mágneskapcsoló és az utána lévő fekete (gondolom áramvédelem) a bekötést jól gondolom?
-
biker
nagyúr
válasz
Reggie0 #15821 üzenetére
Katvéd képei, villanyos csoportban megy a találgatás, de itt egy Mustang motortere van kiégve belülről, kilukadt a motortető, és alóla kicsapó lángok kívülről megégették a mellette álló talán Vitarát.
A FB csoportban még nem ismertek fel 100%-ban villanyautót egy felvételen se, hacsak nem a kango egy ZE -
Tyson5
tag
Adott egy szerszámgép, amin van egy 220/380V motor egy mágneskapcsolóval. Jól gondolom, hogy a következő képpen kell átkötni 380V-ról 220V-ra?
Mágneskapcsoló L1 és L2 betáp (fázis és nulla)
Mágneskapcsoló A1 és A2 szintén betáp (fázis és nulla)
Mágneskapcsoló 13 és 14 nem piszkál
Mágneskapcsoló T1 T2 és T3 nem piszkálMotor valószínűleg csillagba van kötve, ezt át kell közni deltába (léceket vízszintesből függőlegesbe tenni). Igazából a motorra szoktak kondit tenni, de ha jól értem gyakorlatilag a T2 és T3 ágra kell tenni mondjuk egy 25uF kondit?
Mellékelekek képeket.
-
313313
addikt
válasz
313313 #14508 üzenetére
Ma megint feljött a téma, beszélt koléga cégnél olyannal, aki a nagyfogyasztós tetveket hagyja jóvá. Ő mondta, hogy 5 évente lehet a HFH emelést felül vizsgálni (utolsó 2021 tavaszán volt). Szerinte biztos emelnek (szerintem is, politikai tartalom) Ő olyan 5000ft/amper+Áfát képzelne el, de a dupla már vérlázító lenne.
Egy szó mint száz, még majd 1 évig marad a HFH 5k/amper....
-
Reggie0
félisten
Es a kozbeszedben is. Mindenki ugy fel tole, mintha a tatai rosseb es a rezsidemon lakna az akkuban.
Redditen olvasni izgi sztorikat, van olyan tarsashaz, amelyik a sajat albetetesitett es kulon elzart, melygarazsban levo helyisegben is meg akarjak tiltani a toltest, mert fel fog gyulladni szerintuk. Kozben pedig a gazrobbanas is gyakoribb jelenseg, mint az elektromos auto kigyulladasa.
-
biker
nagyúr
válasz
PROTRON #15820 üzenetére
Egyszer magamra haragítottam a Hei****rg képviseletet, mert küldtek felkérést, hogy forgalmazzuk a töltőket, mire jeleztem, hogy előbb megnézném belülről. És hát minden kimenő kábel 6mm-es lapos rádugós csatlakozóval volt, mert még a Wago vagy Weidmüller féle rugós csatos sorkapocs is drága volt, és közöltem, biztos nem. ez egyenes előjegyzés a garanciális javításokra, de ugye akár tűzre is.
Most más forgalmazza őket, sajnos...
-
PROTRON
addikt
Naja, kontextus.
Másik esetben, az egyik hazai autószalon telephely ügyvezetője mesélte hogy 3 éven át tartott a pereskedésük az egyik hazai áramszolgáltatóval akitől közvetlenül rendelték meg a töltő telepítést a hátsó udvarba.
Ott szerencsére csak 2 autó égett ki, mert minden tűzvédelmi szabályt és ajánlást betartottak, a nem kötelezőeket is, így nem terjedt át a tűz a töltő melletti műhelybe.
3 független tűzszakértő és műszaki ellenőr, a KATVED vizsgálata egybehangzóan bebizonyította hogy a tűz a töltőberendezésben fellazult hibás kötés miatt történt, aminek a fellazulása tervezési hibára vezethető vissza.A bíró annak az 1 "szagértőnek" adott igazat, akit az áramszolgáltató fizetett és azt írta le hogy a töltőtől 2 méterre lévő kukába dobott enyhén izzó cigicsikk okozta a tüzet, ami átterjedt a töltőre...a műszaki ellenőrök meg egyértelműen bebizonyították hogy belülről jött kifele a tűz.
Műszaki területen minden tényezőt figyelembe kéne venni...
-
asdf_
veterán
Én már a hétvégi Penny-raktáras tűznél is vártam, hogy a napelem miatt volt...
-
biker
nagyúr
válasz
313313 #15816 üzenetére
érdekes, senki sem gondol egy szabálytalanul kialakított dugaljra, amibe be volt dugva valami, akár egy fúrógép töltője, vagy egy 12V akkutöltő, vagy egy rádió, vagy egy bármi más vezetéktől kigyulladt a parkolóhelyen szokásosan felhalmozott vegyi áru, tisztító sprayk, vagy ruha/papír, amitől kigyulladhatott az amúgy töltés alatt álló autó?
Sose gondol senki ilyenre. Annyira nem, hogy a legutóbbi priusos tűznél is kikiáltották hogy töltött az autó, csak a prius csoportban írták, hogy a benzintank felőli sarka égett ki, nem a töltőport felőli sarka
-
biker
nagyúr
válasz
vaakuum #15814 üzenetére
a cikk írásakor még meg sem kezdődött a tűzvizsgálat, és azóta ha meg is kezdődött, nincs hivatalos eredménye
minden más egyelőre találgatás.Lehet hogy egy elektromos autó gyulladt ki töltés közben, de lehet hogy épp töltött egy autó mikor kigyulladt valami és ettől gyulladt be, bármi lehetséges
-
vaakuum
addikt
Sajnálatos eset
[akkutöltő - mélygarázs]
Pont a múltkor ment az elmélkedés a pincében hogyan lehet töltőt rakni meg a tűzszakaszokat hogyan kellene kezelni. -
PROTRON
addikt
Srácok olyanba futottatok már bele hogy a gagyin megépített gipszkarton álmennyezet amikor beremeg (elég ha kinyitnak egy ajtót, de főként ha a felette lévő "félemeleten" mászkálás van) az álmennyezetbe süllyesztett mozgásérzékelő mit mondjuk kanlux téves felkapcsolásokat produkál?
A legegyszerűbb falon kívüli daniella delux típuson legalább van sensor állítási lehetőség, de a kanlux süllyesztetten nincs.Látom hogy van traconból hasonló amin legalább van sensor állítás, próbáltátok már?
Vagy feltétlen Finder ami biztos?Ugyanígy mitől lehet az, hogy egy teljesen sötét helyiségnél, ha kinyitom az ajtót amin keresztül a folyosó fénye bejön, ugyanez a kanlux érzékelő nagyon sokára kapcsol, pedig máshol ugyanazon távolságban már rég felkapcsol. Annyi hogy az ajtó előtt egy fényes szőnyeg van a talajon...az megzavarhatja?
Természetesen ha nyitják az ajtót tuti be akar jönni valaki napszaktól teljesen függetlenül mindig kapcsolnia kell, ennek megfelelően van a fénybeállítás megadva, ami máshol rendesen működik.Itt is feltétlen Finder kéne?
-
Reggie0
félisten
válasz
partytime25 #15800 üzenetére
A bekapcsolast ugy is probaltad, hogy nincsen az autora radugva a tolto? Akkor is foldelesi hibat jelez?
-
vaakuum
addikt
válasz
lallern #15810 üzenetére
A kihúzás mindig lutri, mert hiába nyomod bele a kenőanyagot, az csak az első 30-40 centire jut, a belső 5-6-7 méter meg tapad és befeszül a kanyaroknál a könyökökben. Esetleg ha padláson lefelé jön a cső, akkor lehet lefolyik valamennyire, és segíthet...ha toldva van, simán lehet a toldásnál van rajta valami nagyobb bumszli, és az szerencsétlenül forgott-csavarodott a többivel, ezért szorul. Vagy van valami pereme a toldásnak, és egy kanyarnál az akad a gégecső bordájában... sajnos simán bele is lehet tépni akár.
-
lallern
csendes tag
Sziasztok,
Gégecsőbe beragadt kábelekkel kapcsolatban mit lehet tenni?
Padlásról 2 koax és 2 UTP-t tolt be az előző tulaj/kivitelező szakija, amiből kettő meg is érkezik a földszinti TV-hez. TV válaszfalon van, gégecső pedig külső falnál indul el, kötődoboz nincs, csak fürdőben álmennyezet a kettő között...
Új UTP-t akartam behuzni, mert toldva is van és csak 100megabit érkezik a földszintre, viszont húzni nem tudom a földszinten, padláson sem mozdul meg egyik irányba sem...
Földszintről 5méteres bebuhózó szalag, 2 méter körül akadt, de onnan tovább ment valahova.
Valahogy ki lehet szabadaítani őket vagy a köztes részt, ahol nincs szerelő nyilás, azt bontsam ki? Kábelsikosító, stb ilyenkor segíthet még? -
partytime25
tag
.. Szerintem ezt a kinézetet láttam már 3 márkanév alatt Feyre ehhez a legtalálóbb igen.
Igen pont erre voltam kiváncsi ha nem lenne földelés egyáltalán akkor engedi e tölteni magát de akkor nem... Ez annyiból jó hír hogy ha a háznál rendben vannak a dolgok vannak védelmek és autó is tölt akkor ha nincs gond engedjem el ezt az inditási mizériát ha egyéb hibát nem tapasztalok. Maga a PE meg a N megmértem alapból átmegy type2 kivezetéséig töltő kikapcsolt állapotban is tehát az jelen van ezekszerint mindig.Köszi azért az infókat majd figyelgetem azért de szerintem rendben lesz..
Köszi
-
biker
nagyúr
válasz
partytime25 #15806 üzenetére
Feyre vagy vevor?
ránézésre az előbbi.
tippelni nem tudok, az autó letilt ha nem érzékel földet, túlfeszvédő meg firelé legyen -
partytime25
tag
Köszi a segítséget és szerinted ha tölt rendesen akkor tényleg ne foglalkozzak vele ha van előtte védelem és egyébként rendben van máramennyire egy kiani csoda rendben lehet
.
Annak nem lehet köze gondolom hogy fixen van kötve PE és N és három fázist nyomom fel egy főkapcsolóval nem e akkor generálhat valami hibát esetleg induláskor.. vagy hülyeség? Mert ugye ez hivatalosan 3 fázisu dugóval elátott csoda ott egyszerre érintkezik minden bár nem hinném ez befolyásolna bármit... Dobok 2 képet mikor bekapcsolom meg miután elindul elfogadom hogy nincs földelésem
.
[kép] [kép]Köszi
-
biker
nagyúr
válasz
partytime25 #15804 üzenetére
Szerintem az eszköz lesz a hibás
-
partytime25
tag
... Na meg is mértem az értékeket amit írtál szétborítottam
. PE-N közt: 0,020v.
PE L1:238,8V , PE L2:237,6V , PE L3:235V.
L1-N: 238,5V , L2-N: 237,5V , L3-N:234,5V.Ezeket mértem most mit erdemes még mérni nézni.. Gondolom fi relé nem szólhat bele nagyon? Vagy meg kene próbálnom minden vedelem nélkül direktbe bekötni órához közel esetleg? De ha azt mondjátok felesleges valszeg eszköz vedelme szart be azért téves riasztás akkor hagyom... Mert ha nyomom neki hogy van földelésem engedj tovább akkor hibátlanul tölt hosszú távon is csak kicsit furcsa volt számomra pár töltést követően mi változott mikor semmihez nem lett nyúlva... Ha van még amit nezzek meg kérlek ird meg... köszi
-
-
biker
nagyúr
válasz
partytime25 #15800 üzenetére
Hát egyrészről lehet hogy ennyit tudott a kínai vacak, sajna elég sok vagy DOA-s (dead on arrival) vagy hamar tönkremegy, volt már nálunk kamu magas feszültség riasztással leálló (999V AC szerinte), volt földelés hibás, volt fantom szivárgó áram hibás.
De első körben ki kellene mérni a kiépített hálózatot, mivel az elv az, hogy PE-L és PE-N közt mér feszt, illetve L-N közt, és ha 3-4V-nál többet lehet mérni eltérést, akkor hibás a földelés.
PEN szakadás is lehet, és jelenleg a nullád jó, a földelés meg az egy szem föld szondán ül.szóval innen még bármi lehet.
A töltőt ki kell próbálni más hálózaton, vagy elküldeni szervizbe akár. Mi maglódon vagyunk, e-autotoltokabel.hu
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! DELL OptiPlex 3050 asztali számítógép - i5 7600 16GB RAM 256GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest