Hirdetés
- Kifutott a Galaxy Watch4: a Samsung lezárta a frissítési ciklust
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Motorola Signature - mielőtt aláírnád...
- Újraírja az iPhone történetét a kinyitható kijelzős iPhone Duo
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
-
21662 - 21601
21662 - 21601 21600 - 21501 21500 - 21401 21400 - 21301 21300 - 21201 21200 - 21101 21100 - 21001 21000 - 20901 20900 - 20801 20800 - 20701 20700 - 20601 20600 - 20501 20500 - 20401 20400 - 20301 20300 - 20201 20200 - 20101 20100 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
lappy
őstag
-
biker
nagyúr
-
lappy
őstag
ezzel képpel több probléma is van. az hogy innen csak átszereléssel tudsz majd leágazni, csak egy dolog, de a többit sem teljesen értem.
eleve problémás mert látunk egy óra felől érkező feketét és kéket, illetve talán a zöld sárga is jön, és közösítve van, ami szabálytalan, ha az óránál már szét volt választva, nem közösítheted újra. Akkor sem ha itt szemre van egy potenciálrögzítő földelés
tömör 4 eres kábelt is látunk, fekete és z/s van bekötve, a szürke barna leszigetleve, ez így értelmetlen.Kicsit ha kifejtenéd mit akart itt a szerelő, sokat segíten, így első nekifutásra ez bontás és újraszerelés
vagy a merev kábelen jön fázis nulla és innen megy az mkh a házba? akkor sem jó, mert 4 eres földkábelen nem jöhetne órától már betáp
nem lehet hogy a jobb oldalon jön be a 3 fázis+PE ami a PEN
ezt egy potenciálrögzítéssel ellátta majd innen már csak a F+N+PE megy tovább
de amúgy nem tudjuk mikori szerelés és honnan is jön -
biker
nagyúr
5x6 -os gumi kábellel lecsatlakoznék a ház betápjáról lásd innen.
Majd innen kábelcsatornába felmegyek a padlásba és lejövök a ház bal oldalán ahol bemegyek egy gégecsőbe és kiállok a kocsi mellett szabadba. ~5 méter a ház oldaláról az össz hossz cirka 15-20 méter.
Oda kerülne egy kültéri doboz Fi Relé-vel mert a leágazás nem védett, illetve kismegszakító és T2 túlfesz védelemmel.
Majd ezt kötném utána: 32A 1 fázis CEEEHa ötleted lenne szívesen meghallgatom, és köszönöm a segítséget
Jelenleg 1x32A -em van viszont tervbe van a 3x25 ha megengedi a szolgáltató, csak a jelenleg futó pályázat miatt még várok az óra cserével.ezzel képpel több probléma is van. az hogy innen csak átszereléssel tudsz majd leágazni, csak egy dolog, de a többit sem teljesen értem.
eleve problémás mert látunk egy óra felől érkező feketét és kéket, illetve talán a zöld sárga is jön, és közösítve van, ami szabálytalan, ha az óránál már szét volt választva, nem közösítheted újra. Akkor sem ha itt szemre van egy potenciálrögzítő földelés
tömör 4 eres kábelt is látunk, fekete és z/s van bekötve, a szürke barna leszigetleve, ez így értelmetlen.Kicsit ha kifejtenéd mit akart itt a szerelő, sokat segíten, így első nekifutásra ez bontás és újraszerelés
vagy a merev kábelen jön fázis nulla és innen megy az mkh a házba? akkor sem jó, mert 4 eres földkábelen nem jöhetne órától már betáp
-
csemberlen
őstag
-
tamaslacc
csendes tag
25-a gégébe 20-25 méter MBCu 3*2,5 simán elmegy 2 iránytöréssel. Sikositó kell.
Az én kedvencem a kis hunarocell darabkára rákötött kőműveszsinór, majd porszívóval megszívva a túloldalt; ezzel 30m csőbe is be tudtam rántani bármit, ami belefér. Viszont ha sokat kanyarog, úgy még nem próbáltam.
-
csemberlen
őstag
5-10cm vastag beton alá tennék lila gewiss 25-ös gégecsövet. Viszont az MT kábelt nehéz belehúzni egy 10 méteres szakaszba. Ezért egy toldót akarok bele tenni a felénél. Mivel a külsejét fogja meg kb 90-100%-ban a gégecsőnek, ezért szerintem ez is megfelel és nem kell betonhoz való doboz. Jól gondolom?
25-a gégébe 20-25 méter MBCu 3*2,5 simán elmegy 2 iránytöréssel. Sikositó kell.
-
biker
nagyúr
5x6 -os gumi kábellel lecsatlakoznék a ház betápjáról lásd innen.
Majd innen kábelcsatornába felmegyek a padlásba és lejövök a ház bal oldalán ahol bemegyek egy gégecsőbe és kiállok a kocsi mellett szabadba. ~5 méter a ház oldaláról az össz hossz cirka 15-20 méter.
Oda kerülne egy kültéri doboz Fi Relé-vel mert a leágazás nem védett, illetve kismegszakító és T2 túlfesz védelemmel.
Majd ezt kötném utána: 32A 1 fázis CEEEHa ötleted lenne szívesen meghallgatom, és köszönöm a segítséget
Jelenleg 1x32A -em van viszont tervbe van a 3x25 ha megengedi a szolgáltató, csak a jelenleg futó pályázat miatt még várok az óra cserével.T2+T3 kell a végpontra nem T2
és nem FI relé kell hanem vagy FI relé + kismegszakító vagy kombinált FI relé -
S-eye
senior tag
-
lappy
őstag
5-10cm vastag beton alá tennék lila gewiss 25-ös gégecsövet. Viszont az MT kábelt nehéz belehúzni egy 10 méteres szakaszba. Ezért egy toldót akarok bele tenni a felénél. Mivel a külsejét fogja meg kb 90-100%-ban a gégecsőnek, ezért szerintem ez is megfelel és nem kell betonhoz való doboz. Jól gondolom?
Beteszed ezt a toldót és ez miben segít a behúzásban?
Akkor vagy nagyobb átmérőjű gége és elmegy benne az mt ami kérdéses hogy oda való e vagy előre behuzod és úgy rakod le -
S-eye
senior tag
-
wreakz
tag
pedig van, teslában főleg minden van https://e-cars.hu/2018/01/31/tesla-evse-avagy-az-universal-mobile-connector/
De az AI-t is kérdezheted
Igen, a Tesla UMC2 (Gen 2 Mobile Connector) rendelkezik beépített egyenáramú hibaáram-érzékelővel (DC 6mA), valamint AC hibaáram-védelemmel is.Mivel a hordozható töltőt közvetlenül a normál fali (például Schuko vagy ipari kék CEE) aljzatokba való csatlakoztatásra tervezték, a Tesla beépítette az elektronikus hibaáram-védelmi funkciókat (szakszóval az RDC-DD védelmet) magába az eszközbe. [1, 2, 3, 4, 5]Miért fontos ez?A "megvakulás" ellen: Ha az autó akkumulátorából vagy a fedélzeti töltőből egyenáram (DC) szivárogna vissza a hálózatba, az 6mA felett képes lenne „bemakítani” (elmaignesezni) az épületben található hagyományos, „A” típusú FI-reléket. Emiatt azok egy esetleges áramütés során nem lépnének működésbe. [1, 2, 3]Szabványkövetés: Az IEC 61851-1 szabvány előírásainak megfelelően a töltőberendezésnek le kell választania az autót a hálózatról, amennyiben a DC szivárgás eléri vagy meghaladja a 6 mA-t. [1, 2]Így a Tesla UMC2 használatakor nem szükséges, hogy az otthoni elektromos szekrényben méregdrága, speciális „B” típusú FI-relé legyen felszerelve, a hordozható töltő önmagában is garantálja ezt a védelmi szintet. [1]Amennyiben az otthoni hálózatod kiépítését tervezed a töltőhöz, szívesen segítek:Milyen aljzatról (Schuko vagy ipari CEE) szeretnéd használni?Szükséged van-e információra az ajánlott kismegszakító (MCB) vagy upstream FI-relékiválasztásához?5x6 -os gumi kábellel lecsatlakoznék a ház betápjáról lásd innen.
Jelenleg 1x32A -em van viszont tervbe van a 3x25 ha megengedi a szolgáltató, csak a jelenleg futó pályázat miatt még várok az óra cserével. -
csemberlen
őstag
Sziasztok,
Nemrég írtam, de azóta nem történt változás.
Elhatároztam hogy ki kell építsem normálisan a töltőt.
Viszont, arra jutottam hogy nem tudom "elcsalni" a B típusú Fi Relét az autós töltő elől, maximum úgy ha olyat veszek amibe gyárilag van védelem.
Viszont Schneider -en kívül semmit nem találok.
Jelenleg ugye 1 fázison vagyok, de már 3 fázisra építenék ki mindent. Igy 150 ezer forint lenne csak a relé, de akkor már megtudnám venni azt a töltőt amibe gyárilag szereltek szivárgó DC áram védelmet.Kérdés, van alternatíva ? Vagy elég az "A" típusú ?
Előre is köszönöm a választ.
Hallgass bikerre ezzel foglalkozik. Már EU-ban csak olyan kapható amihez nem kell B.
-
baly81
senior tag
Keef_Lee:
Bocsi szlovak vagyok sokszor nem tudom helyes e a szo magyarul.Kivulrol nincs kotodoboz a redony felett. Voltam a padlason is csak az egyik redonyhoz megy vezetek a tobbit gondolom korbe huztak a szigeteles alatt. Es szekrenybol van egyenesen(en kapcsolobol szoktam kivenni a villanyt neki hatha kell kapcsolora kotni)
3 redony van 1 koron egymas mellett. Szoval ha le is kapcsolom a biztositekot mind a 3at ujra tanitom.
Azert kell tanitani mert az egyik taviranyito meghalt. Hiaba csereltem elemet ugy sem mukodik szal maga a taviranyito klonozasa se opcio.
Ugy nez ki,h sima redony. Videokat neztem es ott mindenki vlmi gombot nyom meg amivel aramtalanitja a rendszert igy lehet kulon-kulon tanitani, viszont itt nincs gomb

Probaltam lehuzni is a motor vezeteket de nem jott le csak 10cm. Szerintem elvagtak es ugy kotottek be... Ugyh nem tudom mi lesz mert a 10cm meg nem eleg,h hozza ferjek.
A motornal az a kis feher kabel az az antenna? Esetleg azt vlmivel learnyekolni?
Koszonom

Korábban smart home-os távot linkeltél.
Ha a motorod is smart home-os, akkor talán van egy lehetőséged.Ugyanis ennél a típusnál (egyébként kínai Dooyaa gyártmány), ha egy motor normál üzemmódban van (tehát már be volt tanítva), az áram alá helyezéskori "tanuló ideje" korlátozott és van egy csel is amit én is szoktam néha hasznélni.
Három emberes megoldás! 😄
Ha a másik két redőnyhöz megvannak a működő távirányítók, nyomd le a kmsz-t, várj egy percet, majd kapcsold vissza. Ekkor mindhárom redőny sípolni / mozdulni fog egyet. A két segéded azonnal nyomja meg az oktatni nem kívánt redőnyök FEL vagy LE gombotját (indítsák el őket).
Amint egy már feltanított motor parancsot kap a saját távirányítójától az áram alá helyezés után, rögtön kilép a tanuló üzemmódból. És mi ezt használjuk ki.
Amikor a két jó redőny megmozdult (ezzel lezárták magukat), a harmadik (aminek tönkrement a távirányítója) még mindig tanuló módban lesz (kb. 10-12 másodpercig az áram alá helyezéstől számítva). Ekkor te az új távirányító hátulján nyomd meg a P2 gombot, majd a FEL vagy LE gombot.
Így csak az az egy motor fogja megtanulni az új távot.Tudom Qrva kicsi az időablakod és nincs hibázási lehetőség...
Vagy marad az, hogy a leengedett redőnynek kiakasztod a feltolásgátlóit, a tengelyrögzítő sasszeget kihúzod a tokvégnél. Ekkor már ki tudod fordítani a tengelyt, így jobban hozzáférsz a vezetékhez. A motortól kb 6-7 cm-re elvágod a vezetéket. Visszablankolod és krimpelsz vagy végső esetben forrasztasz (bár ezért a kijelentésemért a topikban megölnek 😅) rá egy 10-15cm-es 3 eres vezetékdarabot, zsugorcső, stb... (Ergo meghosszabítod a motor vezetékét.) A tokba beérkező vezetéket blankolod. Gondolom nem kell mondanom, hogy nyomd le a kmsz-t, vagy a mérőóra melletti fő kmsz-t?!
Tengely és sasszeg vissza, a feltolásgátlót visszaakasztod. Lehetőleg ugyanabban a pozícóban rakd vissza a tengelyt, ahogy kivetted. Ha nem sikerül, max egy kicsit kell a végállásokon csavarnod. 3 db 2-es wagora lesz szükséged még.
Bekötöd a fázis és a PE vezetőket a wagokba. A nullvezető ne legyen bekötbe, csak a falból kijövőn legyen rajta a wago, a másik szára meg legyen nyitva, a motor N vezetőjét ide fogod bedugni.
Felnyomod a kmsz-t, a két másik redőny áramot kap, vársz amíg kilépnek a taluló módból (10-12mp). Óvatosan összekötöd a tanítani kívánt motorod N vezetőjét. A motor sípol, betanítod. Én mindig össze szig.szalagozom a 3 wagot. És a tokban úgy tekerd fel, hogy a palást (alu redőnylécek) végén lévő arriter se tudja elérni, máskülönben feltekeri a vezetéket!Ha kell új táv szólj, mert van egy és többcsatornásom is.
-
biker
nagyúr
pedig van, teslában főleg minden van https://e-cars.hu/2018/01/31/tesla-evse-avagy-az-universal-mobile-connector/
De az AI-t is kérdezheted
Igen, a Tesla UMC2 (Gen 2 Mobile Connector) rendelkezik beépített egyenáramú hibaáram-érzékelővel (DC 6mA), valamint AC hibaáram-védelemmel is.Mivel a hordozható töltőt közvetlenül a normál fali (például Schuko vagy ipari kék CEE) aljzatokba való csatlakoztatásra tervezték, a Tesla beépítette az elektronikus hibaáram-védelmi funkciókat (szakszóval az RDC-DD védelmet) magába az eszközbe. [1, 2, 3, 4, 5]Miért fontos ez?A "megvakulás" ellen: Ha az autó akkumulátorából vagy a fedélzeti töltőből egyenáram (DC) szivárogna vissza a hálózatba, az 6mA felett képes lenne „bemakítani” (elmaignesezni) az épületben található hagyományos, „A” típusú FI-reléket. Emiatt azok egy esetleges áramütés során nem lépnének működésbe. [1, 2, 3]Szabványkövetés: Az IEC 61851-1 szabvány előírásainak megfelelően a töltőberendezésnek le kell választania az autót a hálózatról, amennyiben a DC szivárgás eléri vagy meghaladja a 6 mA-t. [1, 2]Így a Tesla UMC2 használatakor nem szükséges, hogy az otthoni elektromos szekrényben méregdrága, speciális „B” típusú FI-relé legyen felszerelve, a hordozható töltő önmagában is garantálja ezt a védelmi szintet. [1]Amennyiben az otthoni hálózatod kiépítését tervezed a töltőhöz, szívesen segítek:Milyen aljzatról (Schuko vagy ipari CEE) szeretnéd használni?Szükséged van-e információra az ajánlott kismegszakító (MCB) vagy upstream FI-relékiválasztásához? -
wreakz
tag
nem kell B-s FI relé, évek óta nem lehet forgalomba hozni olyan töltőt, amiben nincs DC6mA védelem, és ha van benne, akkor elég az A FI relé
A schneiderben is ugyanaz van csak drágábban mint más töltőben.
Nálunk az összes töltőben van DC 6mA védelem [link]
a legtöbb 3f töltő beköthető egy fázisra isMármint úgy értem hogy a gyári UMC2-vel tölteném 20A-rel viszont ebbe még nincs szerintem semmilyen védelem.
És itt jön a matek. 160/180e B-s Fi Relével már lehet hogy kiépítenék egy wallbox-ot. -
biker
nagyúr
Sziasztok,
Viszont, arra jutottam hogy nem tudom "elcsalni" a B típusú Fi Relét az autós töltő elől, maximum úgy ha olyat veszek amibe gyárilag van védelem.
Jelenleg ugye 1 fázison vagyok, de már 3 fázisra építenék ki mindent. Igy 150 ezer forint lenne csak a relé, de akkor már megtudnám venni azt a töltőt amibe gyárilag szereltek szivárgó DC áram védelmet.Kérdés, van alternatíva ? Vagy elég az "A" típusú ?
nem kell B-s FI relé, évek óta nem lehet forgalomba hozni olyan töltőt, amiben nincs DC6mA védelem, és ha van benne, akkor elég az A FI relé
A schneiderben is ugyanaz van csak drágábban mint más töltőben.
Nálunk az összes töltőben van DC 6mA védelem [link]
a legtöbb 3f töltő beköthető egy fázisra is -
wreakz
tag
Sziasztok,
-
Erwinke
aktív tag
Így első blikkre jól el van cseszve....
A redőnymotorod vezetékét kihúzták felül a vakolható tokon. Mivel motoroknak nagy átlagban ~70-100cm a vezetéke, így két, max három lehetőség maradt ami jó megoldás, vagy a kókány...
A szerelhető megoldások:
1. A redőny fölött kívül valahová tettek egy falon kívüli kötődobozt és ebben kötötték össze. Lehet rá is lett szigetelve...
2. A vezetéket behúzták a lakásba a redőnytok fölött. Így belülről lennie kellene kötődoboznak valahol az áthidaló vonalában..
3. Esetleg, ha a padlás /stablon közel van, akkor a szigetelés alatt felvihettek egy gégecsövet (vagy csak a nélkül) amin feldugta a vezetéket és ott alakított ki kötést, mármint a padláson.4. Minden egyéb kókány megoldás, mert "úgy sem foglalkozunk vele"...
Egyébként mi a cél? Miért akarod lekötni, miért akarsz újra oktatni?
BiDi-s motorod van, vagy csak sima rádiós (bár a képen nekem gyanús, hogy csak sima van).
Nézd meg a kapcsolószekrényedet! Egy kmsz-re van kötve az összes redőny (sorolva van?)?Segítek, csak adj infókat!
Keef_Lee:
Bocsi szlovak vagyok sokszor nem tudom helyes e a szo magyarul.Kivulrol nincs kotodoboz a redony felett. Voltam a padlason is csak az egyik redonyhoz megy vezetek a tobbit gondolom korbe huztak a szigeteles alatt. Es szekrenybol van egyenesen(en kapcsolobol szoktam kivenni a villanyt neki hatha kell kapcsolora kotni)
3 redony van 1 koron egymas mellett. Szoval ha le is kapcsolom a biztositekot mind a 3at ujra tanitom.
Azert kell tanitani mert az egyik taviranyito meghalt. Hiaba csereltem elemet ugy sem mukodik szal maga a taviranyito klonozasa se opcio.
Ugy nez ki,h sima redony. Videokat neztem es ott mindenki vlmi gombot nyom meg amivel aramtalanitja a rendszert igy lehet kulon-kulon tanitani, viszont itt nincs gomb

Probaltam lehuzni is a motor vezeteket de nem jott le csak 10cm. Szerintem elvagtak es ugy kotottek be... Ugyh nem tudom mi lesz mert a 10cm meg nem eleg,h hozza ferjek.
A motornal az a kis feher kabel az az antenna? Esetleg azt vlmivel learnyekolni?
Koszonom

-
baly81
senior tag
Szép napot!
Elektromos rolókkal foglalkozik valaki?
Elektromos roló amit ilyen[link] smarthome-os távirányitóval kell irányitani. Kérdés, hogy a rolót, hogy lehet szétkötni, hogy ne egyszerre mind legyen programozva? Leveszem az alsó fedelet, akkor csak a feltekerő rész van ott meg az abba vezető kábel. Még afelett van a bekötés. De oda, h jutok oda ha ott a szigetelés és miegyéb
[kép] [kép] [kép]Köszönöm!
Tiszteletem
Így első blikkre jól el van cseszve....
A redőnymotorod vezetékét kihúzták felül a vakolható tokon. Mivel motoroknak nagy átlagban ~70-100cm a vezetéke, így két, max három lehetőség maradt ami jó megoldás, vagy a kókány...
A szerelhető megoldások:
1. A redőny fölött kívül valahová tettek egy falon kívüli kötődobozt és ebben kötötték össze. Lehet rá is lett szigetelve...
2. A vezetéket behúzták a lakásba a redőnytok fölött. Így belülről lennie kellene kötődoboznak valahol az áthidaló vonalában..
3. Esetleg, ha a padlás /stablon közel van, akkor a szigetelés alatt felvihettek egy gégecsövet (vagy csak a nélkül) amin feldugta a vezetéket és ott alakított ki kötést, mármint a padláson.4. Minden egyéb kókány megoldás, mert "úgy sem foglalkozunk vele"...
Egyébként mi a cél? Miért akarod lekötni, miért akarsz újra oktatni?
BiDi-s motorod van, vagy csak sima rádiós (bár a képen nekem gyanús, hogy csak sima van).
Nézd meg a kapcsolószekrényedet! Egy kmsz-re van kötve az összes redőny (sorolva van?)?Segítek, csak adj infókat!
-
lappy
őstag
Szép napot!
Elektromos roló amit ilyen[link] smarthome-os távirányitóval kell irányitani. Kérdés, hogy a rolót, hogy lehet szétkötni, hogy ne egyszerre mind legyen programozva? Leveszem az alsó fedelet, akkor csak a feltekerő rész van ott meg az abba vezető kábel. Még afelett van a bekötés. De oda, h jutok oda ha ott a szigetelés és miegyéb
Tiszteletem
Ha ott nem tudod szétszedni akkor vagy veszel egy komolyabb távirányítót vagy a másik végén lekötöd a hálózatról pl.eloszto
-
Keef_Lee
őstag
Szép napot!
Tiszteletem
Sokra nem mész a válaszommal, de ez egy redőny.

(A hálózás meg pont olyan, mint amilyenre én tudtam megcsinálni magamnak.) -
Erwinke
aktív tag
Szép napot!
Tiszteletem
-
Borisz76
nagyúr
Azért nem tüntettem el mert tudtam, hogy a nagy részét úgy is takarni fogja a falra tolt íróasztal és a falra szerelt tv.
Engem nem zavar ha néha az íróasztal alá mászok és látom a kábelcsatorna tetejét.
Ugyanakkor szerelésnél , kábelek cseréjénél jól jön , hogy kevesebbet kell vele bajlódni.
Felemás de működő kompromisszumos megoldás. -
WaterWave
veterán
Én pár éve felújításkor a falba véstem egy kábelcsatornát.
40*100-s talán....
A rápattintott teteje pedig a fal síkjában van.
A műanyag tetőt bárhol furhatom, vághatom, hogy a kellő méretű nyílás meglegyen a kábel be-kivezetéséhez.Itt egy régi kép, nagy a káosz , de az alap elképzelést mutatja :
A középen látható kábelcsatornába ( fedő nélkül ) megy bele a HDMI kábel....felfelé a TV-hez, ami a falon van.
A házimozi erősítőből mennek a hangfalkábelek lefelé....a padló alatt egy 40-s Symalen csőben folytatódik ....ami a szoba hátsó falánál felmegy majd két irányban jobbra és balra van tovább csövezve a háttér hangsugárzókhoz.Megoldásod tetszik bár nem értem, hogyha a kábel eltakarása a cél, akkor a kábeltakaró tetejét miért nem rejtetted el.. Mert így tulajdonképpen a mélységét tünteted el a felületét látod a kábeltakarónak. Jobb megoldás a gégecső
-
Voice24
őstag
Próbálgattam azt a fület mozgatni, toltam felfelé, de nem engedett semmi. Alul meg nincs fül.
Viszont kivettem az elemeket, és az egyik mögött megtaláltam egy csavart, ami a falhoz rögzíti a cuccot. De hiába csavartam ki, a bal oldalát nyilván fogja egy másik csavar, amiről halvány f.ngom sincs, hogyan férhetnék hozzá.
Széttörni nem akarom (még), bár ha szakit hívok, lehet, hogy ő is drasztikus megoldáshoz fog nyúlni.
Az új termosztát egyelőre vár a sorára, de a fűtési szezonra azért szeretném beüzemelni. -
Reggie0
titán
Veszel egy elosztószekrényt, van rá műbizonylat, teszel bele 1 db kismegszkitót arra is van. De innentől te beletetted TE vagy a gyártó bármennyire is furcsa.
Reggie0
Amit leírtam az egy kicsit kifacsat történet, de nem véletlen van a mikrókba írva, hogy macskát ne tegyél bele. Meg a visszapillantón a felirat, hogy amit látsz az kisebbnek tünhet, stb.Persze. De a visszapillantot es a mikroba tett macskat nem fedi le egyertelmuen a torveny.
-
csemberlen
őstag
Veszel egy elosztószekrényt, van rá műbizonylat, teszel bele 1 db kismegszkitót arra is van. De innentől te beletetted TE vagy a gyártó bármennyire is furcsa.
Reggie0
Amit leírtam az egy kicsit kifacsat történet, de nem véletlen van a mikrókba írva, hogy macskát ne tegyél bele. Meg a visszapillantón a felirat, hogy amit látsz az kisebbnek tünhet, stb. -
lappy
őstag
-
Voice24
őstag
-
pjen
félisten
Ennél azért többet tartalmaz, karbantartási úzmutató, ki veheti le a tetejét, és nyúlhat bele. Mikor kell a csavarokat, és milyen nyomatékkal utánhúzni stb. Fi relé teszt. Ja és alá kell íratni, hogy átvette, és a tartamát el fogja olvasni.
Helyzet: nincs áram, és Manyika néni leveszi az elosztó a tetejét a hokedlin álva, megcsapja az áram leesik összetöri magát. Azt mondja, hogy nem tudta, hogy ő nem nyúlhat bele, nem lett tájékoztatva.
Ezt azért nem értem. A lakás elosztón van egy nyitható.ajtó pont ilyen esetekre. Ha lecsapja valami a kmsz t, vissza lehessen nyomni, hiszen egy lecsapott.kmsz miatt nem várhat esetleg 2 napot szerelőre. A használatiban le van írva hogyan kell vissza kapcsolni a kmsz t? Esetleg egy hisztis Fi relét? Csak egy példa.1 fazis 16A. Megy a.sütő és valaki meggondolatlanul bekapcsolja a hanszárítót. Kmsz lemegy, csak egy szerelő nyomhatja vissza?
-
lappy
őstag
-
Reggie0
titán
Ennél azért többet tartalmaz, karbantartási úzmutató, ki veheti le a tetejét, és nyúlhat bele. Mikor kell a csavarokat, és milyen nyomatékkal utánhúzni stb. Fi relé teszt. Ja és alá kell íratni, hogy átvette, és a tartamát el fogja olvasni.
Helyzet: nincs áram, és Manyika néni leveszi az elosztó a tetejét a hokedlin álva, megcsapja az áram leesik összetöri magát. Azt mondja, hogy nem tudta, hogy ő nem nyúlhat bele, nem lett tájékoztatva.
Azt mondja, hogy nem tudta, hogy ő nem nyúlhat bele, nem lett tájékoztatva.
Nem tudom ezt mennyire lehet komolyan venni. A torvenyek eleg jol megszabjak ki szerelhet villanyt. A torveny nem ismerete pedig nem mentesit alola.
-
Voice24
őstag
-
lappy
őstag
jó de ezeket nem a gyártónak kell előírnia, mert te nem sz.. ki az ujjadból
-
csemberlen
őstag
-
lappy
őstag
Gondolj bele, ha megveszel egy polót abban is van kezelési utasitás.
Régóta kell, ja és darabvizsgálati jegyzökönyv. 2020 előtt mi sem csináltuk meg mindenhova, de most már igen.
Megkérdeztem az AI-t. Profi választ adott.Elektromos elosztószekrény elkészülte után milyen dokumentumokat kell elkészíteni?
Ha egy kisfeszültségű elektromos elosztószekrényt te építesz össze és kész berendezésként átadsz a megrendelőnek, akkor nem csak a kapcsolási rajzra érdemes gondolni. A szekrényre jellemzően az MSZ EN IEC 61439 sorozat követelményei vonatkoznak; ipari/energetikai elosztóknál tipikusan a 61439-1 és -2, míg bizonyos, laikusok által kezelhető elosztóknál a 61439-3 releváns.
Gyakorlatban egy rendesen átadott elosztó dokumentációs csomagja általában:
Kapcsolási rajz / áramutas rajz – betáplálás, főkapcsoló, kismegszakítók, FI-relék, kontaktorok, tápegységek, KNX/Loxone stb. Elrendezési rajz – melyik készülék hol található a szekrényben. Készülékjegyzék (BOM) – gyártó, típus, cikkszám, névleges adatok. Kapocs- és kábel/vezetéklista, illetve azonosítások – különösen nagyobb, több száz modulos szekrénynél nagyon hasznos. A vezetők és kapcsok azonosítására külön szabványi követelmények is vonatkoznak. Adattábla a szekrényen – többek között gyártó/összeállító azonosítása, típus vagy azonosító, névleges villamos adatok és a vonatkozó szabvány szerinti jelölések. Darabvizsgálati (rutinellenőrzési) jegyzőkönyv – ez különösen fontos. Az elkészült konkrét szekrényt ellenőrizni kell a 61439 szerinti követelmények alapján. Konstrukció-ellenőrzés / design verification dokumentációja – annak igazolása, hogy maga a kialakítás megfelel a 61439 követelményeinek. Ez nem ugyanaz, mint az elkészült példány darabvizsgálata. EU-megfelelőségi nyilatkozat, amennyiben a kész berendezésre alkalmazandó uniós harmonizációs jogszabályok alapján ezt ki kell állítani. Kezelési, üzemeltetési és szükség szerint karbantartási dokumentáció, különösen ha automatika, vezérlés vagy olyan készülék van benne, amelynek működése nem magától értetődő.
Van még egy fontos különbség: az elosztószekrény gyártói/összeállítói dokumentációja és az épület teljes villamos berendezésének első ellenőrzése nem ugyanaz. A helyszínen elkészült villamos berendezés ellenőrzésére az MSZ HD 60364 sorozat vonatkozó részei is relevánsak.Ha szeretnéd, következőnek össze tudom szedni pontosan, hogy egy ilyen elosztónál a 61439 szerinti darabvizsgálati jegyzőkönyvben milyen méréseket és ellenőrzési pontokat kell szerepeltetni, és adhatok hozzá egy kitölthető magyar jegyzőkönyv-mintát is.
és yas-dude
amit írtatok azokkal tisztában vagyok, de még sose láttam egy kiselosztó használati útmutatóját értem ezalatt pl. ha látja hogy lemegy a xy kmsz mit csináljon
létezik ilyen? -
csemberlen
őstag
Gondolj bele, ha megveszel egy polót abban is van kezelési utasitás.
Régóta kell, ja és darabvizsgálati jegyzökönyv. 2020 előtt mi sem csináltuk meg mindenhova, de most már igen.
Megkérdeztem az AI-t. Profi választ adott.Elektromos elosztószekrény elkészülte után milyen dokumentumokat kell elkészíteni?
Ha egy kisfeszültségű elektromos elosztószekrényt te építesz össze és kész berendezésként átadsz a megrendelőnek, akkor nem csak a kapcsolási rajzra érdemes gondolni. A szekrényre jellemzően az MSZ EN IEC 61439 sorozat követelményei vonatkoznak; ipari/energetikai elosztóknál tipikusan a 61439-1 és -2, míg bizonyos, laikusok által kezelhető elosztóknál a 61439-3 releváns.
Gyakorlatban egy rendesen átadott elosztó dokumentációs csomagja általában:
Kapcsolási rajz / áramutas rajz – betáplálás, főkapcsoló, kismegszakítók, FI-relék, kontaktorok, tápegységek, KNX/Loxone stb. Elrendezési rajz – melyik készülék hol található a szekrényben. Készülékjegyzék (BOM) – gyártó, típus, cikkszám, névleges adatok. Kapocs- és kábel/vezetéklista, illetve azonosítások – különösen nagyobb, több száz modulos szekrénynél nagyon hasznos. A vezetők és kapcsok azonosítására külön szabványi követelmények is vonatkoznak. Adattábla a szekrényen – többek között gyártó/összeállító azonosítása, típus vagy azonosító, névleges villamos adatok és a vonatkozó szabvány szerinti jelölések. Darabvizsgálati (rutinellenőrzési) jegyzőkönyv – ez különösen fontos. Az elkészült konkrét szekrényt ellenőrizni kell a 61439 szerinti követelmények alapján. Konstrukció-ellenőrzés / design verification dokumentációja – annak igazolása, hogy maga a kialakítás megfelel a 61439 követelményeinek. Ez nem ugyanaz, mint az elkészült példány darabvizsgálata. EU-megfelelőségi nyilatkozat, amennyiben a kész berendezésre alkalmazandó uniós harmonizációs jogszabályok alapján ezt ki kell állítani. Kezelési, üzemeltetési és szükség szerint karbantartási dokumentáció, különösen ha automatika, vezérlés vagy olyan készülék van benne, amelynek működése nem magától értetődő.
Van még egy fontos különbség: az elosztószekrény gyártói/összeállítói dokumentációja és az épület teljes villamos berendezésének első ellenőrzése nem ugyanaz. A helyszínen elkészült villamos berendezés ellenőrzésére az MSZ HD 60364 sorozat vonatkozó részei is relevánsak.Ha szeretnéd, következőnek össze tudom szedni pontosan, hogy egy ilyen elosztónál a 61439 szerinti darabvizsgálati jegyzőkönyvben milyen méréseket és ellenőrzési pontokat kell szerepeltetni, és adhatok hozzá egy kitölthető magyar jegyzőkönyv-mintát is.
-
YAS-dude
őstag
Egy lakáselosztó az egy "készülék", kapcsolóberendezés, amit valaki legyárt az alkatelemekből, mint maga az elosztódoboz, a bele kerülő védelmi eszközök, csatlakozóelemek stb. Ennek a "gyártónak" (a villanyszerelő kolléga) az általa gyártott készülékhez adnia kell EU megfelelőségi nyilatkozatot, darabvizsgálati jegyzőkönyvet, kezelési és karbantartási utasítást és a gyártmányon fel kell tüntetnie egy adattáblát (kötelezően megjelenítendő adattartalommal), a CE jelet, figyelmeztető feliratot és a kapcsolószervek beazonosítását szolgáló jelölést. Az is meg van határozva, hogy ezeket tartósan kell jelölni és hogy ez a tartósság pontosan mit jelent (x ideig törölgetve y ronggyal sem kopik le stb.). Minderről ilyen kapcsolótáblák esetén az azokra vonatkozó szabvány, az MSZ EN IEC 61439-3:2025 szabvány, (szakképzettség nélküli személyek által kezelhető elosztótáblák) rendelkezik.
-
lappy
őstag
-
Voice24
őstag
-
lappy
őstag
Hali!
Félig-meddig kapcsolódik a témához, hátha tudtok rá okosságot.
Van egy 20 éves Computherm 091 fali termosztátom [kép] , és azt kérdezném, ennek az előlapját hogyan lehet eltávolítani? Mert sehol nem találok rajta olyan nyílást vagy pöcköt, amin keresztül csavarhúzóval lepattintanám. A hátlap már nyilván csavarozva van a falhoz.mit szeretnél? az előlapot el kell csúszatani ott vannak gombok és az elem
a hátulján pedig a vezetékekhez a sorkapocs -
Voice24
őstag
Hali!
Félig-meddig kapcsolódik a témához, hátha tudtok rá okosságot.
Van egy 20 éves Computherm 091 fali termosztátom [kép] , és azt kérdezném, ennek az előlapját hogyan lehet eltávolítani? Mert sehol nem találok rajta olyan nyílást vagy pöcköt, amin keresztül csavarhúzóval lepattintanám. A hátlap már nyilván csavarozva van a falhoz. -
tyielow
aktív tag
VBF jegyzökönyv? CE tábla? Használati utasitás is rendben?
Az a szegőléc is érdekesen áll.
Nem krimpelőfogő kell, hanem aljzat.Egy db egyenes fal sincs szóval ki lesz szilózva, az alsó szinten már jól néz ki. Amúgy végülis igazad van, az aljzat bekötéséhez nem kell a krimpelő, csak mondjuk a csillagpontra ahol a router vagy switch lesz, hogy be is lehessen dugni. A többinek utánakérdezek.
-
lappy
őstag
VBF jegyzökönyv? CE tábla? Használati utasitás is rendben?
Nem krimpelőfogő kell, hanem aljzat.Használati utasítás
ez vmi új dolog? nem hallottam még róla, ez ha így van akkor az hol van előírva? -
csemberlen
őstag
Húgomék végre 5 hónap késéssel beköltöztek az újépítésű lakásukba. Természetesen a villanyos dolgokat átnéztem és pl. az elosztóban egy hibát sem találtam.
Ilyet viszont még nem láttam: [kép]
A faszi 2x hívta őket telefonon hogy :"... biztos nem akartok koaxot?? - Nem!" .... erre csakazértis beszerelte a koax aljzatot és átdugta rajta a Cat6-ot
így taknyoltan nesze. Közölte hogy nincs krimpelőfogója és nem fogja megcsinálni
Istenem ennyi barmot. Nesze neked kulcsrakész újépítés (amúgy a többi szakág is brillírozott és ugyanúgy nincsenek 100% készen VBF jegyzökönyv? CE tábla? Használati utasitás is rendben?
Nem krimpelőfogő kell, hanem aljzat. -
lappy
őstag
Húgomék végre 5 hónap késéssel beköltöztek az újépítésű lakásukba. Természetesen a villanyos dolgokat átnéztem és pl. az elosztóban egy hibát sem találtam.
A faszi 2x hívta őket telefonon hogy :"... biztos nem akartok koaxot?? - Nem!" .... erre csakazértis beszerelte a koax aljzatot és átdugta rajta a Cat6-ot
így taknyoltan nesze. Közölte hogy nincs krimpelőfogója és nem fogja megcsinálni
Istenem ennyi barmot. Nesze neked kulcsrakész újépítés (amúgy a többi szakág is brillírozott és ugyanúgy nincsenek 100% készen azért lett tv aljzat mert már megvette és nem akart ráfizetni így oldotta meg
-
tyielow
aktív tag
Istenem ennyi barmot. Nesze neked kulcsrakész újépítés (amúgy a többi szakág is brillírozott és ugyanúgy nincsenek 100% készen -
S-eye
senior tag
-
313313
addikt
Én kettő 32-es gégecsövet raktam be, abban 2-2 hdmi kábel elfér, meg a sallangok.... Kettő HDMI bálel, egy quax és egy tv táp megy benne (euro dugós, az se kicsi....)
-
tyielow
aktív tag
40*100-s talán....
A műanyag tetőt bárhol furhatom, vághatom, hogy a kellő méretű nyílás meglegyen a kábel be-kivezetéséhez.Itt egy régi kép, nagy a káosz , de az alap elképzelést mutatja :
A középen látható kábelcsatornába ( fedő nélkül ) megy bele a HDMI kábel....felfelé a TV-hez, ami a falon van.
A házimozi erősítőből mennek a hangfalkábelek lefelé....a padló alatt egy 40-s Symalen csőben folytatódik ....ami a szoba hátsó falánál felmegy majd két irányban jobbra és balra van tovább csövezve a háttér hangsugárzókhoz.+1 a téglalap alakú kábelcsatornának!
-
Borisz76
nagyúr
40*100-s talán....
A házimozi erősítőből mennek a hangfalkábelek lefelé....a padló alatt egy 40-s Symalen csőben folytatódik ....ami a szoba hátsó falánál felmegy majd két irányban jobbra és balra van tovább csövezve a háttér hangsugárzókhoz. -
Pkc83
őstag
-
S-eye
senior tag
Fali TV-hez kellene eljuttatni HDMI kábelt a set top boxból. Fal alatt rejtve. Mekkora gégecsőben fér el? 25mm?csak egy 1.5m-es függőleges szakaszról van szó,alul be a HDMI, felül ki.
-
Reggie0
titán
-
pjen
félisten
-
Balmadi66
csendes tag
-
Reggie0
titán
-
Balmadi66
csendes tag
Még pár kép:
Konnektor és kapcsolócseréknél a vezetékek réznek tűntek. -
Balmadi66
csendes tag
Sziasztok! Ezek milyen anyagú vezetékek lehetnek? Ugyanis ilyen vezetékek is futnak a falban.
-
pjen
félisten
-
Balmadi66
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
21662 - 21601
21662 - 21601 21600 - 21501 21500 - 21401 21400 - 21301 21300 - 21201 21200 - 21101 21100 - 21001 21000 - 20901 20900 - 20801 20800 - 20701 20700 - 20601 20600 - 20501 20500 - 20401 20400 - 20301 20300 - 20201 20200 - 20101 20100 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Kifutott a Galaxy Watch4: a Samsung lezárta a frissítési ciklust
- Milyen TV-t vegyek?
- Hardcore café
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Projektor topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FEJhallgatók
- iPhone topik
- Konzol Screenshot
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- ILYET, ENNYIÉRT, NEM TALÁLSZ! LAMAX SC40 KARCMENTESEN, Dobozos, 2028-ig Alza gari! CSAK 100K 35km/h
- ELADÓ Foursun FS-C35, kompresszoros autós hűtőláda
- Eurom mobil Split klíma (2 hónapos)
- ELADÓ Yeelight Bedside Lamp D2 okos éjjeli lámpa
- Nitro Concepts X1000 Transformers Autobots gamer szék ÚJ, GARANCIA
- ÚJ! MacBook Air M4 13" 16GB 256GB - 1év Garancia! TÖLTŐ, +AJÁNDÉK!!!
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 9th i7-1185G7 32GB RAM 512GB SSD IPS - 2 ÉV GARANCIA - 27% ÁFÁS SZÁMLA
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 I i7-8565U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I W11 I Gari
- 318 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 700W

Konnektor és kapcsolócseréknél a vezetékek réznek tűntek.